Bankrekening voor een stichting: welke rekening is geschikt voor een stichting?

Wil je voor jouw stichting een bankrekening openen?

Er zijn veel aanbieders op de markt die zakelijke rekeningen aanbieden speciaal voor stichtingen. In dit artikel leggen we je uit welke bankrekeningen geschikt zijn voor stichtingen en waar je als stichting aandacht aan moet besteden bij het kiezen van een bankrekening.

Inhoudsopgave

Is voor een stichting een zakelijke rekening nodig?

Als stichting is het maken van winst geen doel, je wilt juist je idealen verwezenlijken en maatschappelijke of sociale doelen nastreven. Om die doelen te behalen wil je je financiële zaken als stichting goed geregeld hebben.

Een eigen zakelijke rekening op naam van de stichting is daarbij onmisbaar en noodzakelijk. Op de rekening van de stichting zijn alle geldstromen inzichtelijk en transparant voor alle bestuurders. 

Wanneer je als stichting een bankrekening wilt openen ontkom je er niet aan om een zakelijke rekening te openen.

De bank staat niet toe dat een privérekening wordt gebruikt voor het beheren van de financiën van een stichting. In de voorwaarden en reglementen vermelden bijna alle banken dat een privérekeningen enkel en alleen voor particulier gebruik is.

Daarnaast is de stichting een rechtspersoon. Dat betekent dat je als bestuurder dus niet hoofdelijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden die gemaakt zijn, tenzij er sprake is van wanbestuur

Een stichting is opgericht bij notariële akte en is daarmee zoals gezegd een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent ook dat de stichting net als een natuurlijk persoon handelingsbekwaam is. 

De stichting kan dus besluiten nemen, overeenkomsten sluiten en zakelijke contracten aangaan. De stichting is dus een eigen, op zichzelf staande juridische entiteit.

En daar hoort ook een eigen, op zichzelf staande bankrekening voor de stichting bij.

Voordelen zakelijke rekening stichting

Het openen van een zakelijke rekening voor je stichting heeft vooral veel voordelen.

Zakelijke rekening of rekening speciaal voor stichtingen?

Tijdens je zoektocht een naar een bankrekening voor stichtingen, kom je veel aanbieders en aanbiedingen tegen online.

Welke bankrekeningen zijn er voor stichtingen?

Er zijn ‘gewone’ zakelijke rekeningen waar je als stichting gebruik van kunt maken. Maar er zijn ook rekeningen speciaal voor stichtingen en verenigingen. 

Wat is het verschil tussen de zakelijke rekening en de speciale bankrekeningen voor stichtingen en verenigingen.

Een zakelijke rekening kan veel te bieden hebben, maar daardoor ook wat duurder zijn om te openen. Voor veel stichtingen is zo’n uitgebreide zakelijke rekening helemaal niet nodig. Daarom bieden sommige banken een rekening aan die helemaal is afgestemd is op de behoeften van een stichting. 
De kosten zijn bij een bankrekening voor stichtingen vaak lager omdat je niet voor elke af- en bijschrijving hoeft te betalen. Bij reguliere zakelijke rekening is betalen per transactie gebruikelijk.

Goedkope bankrekening voor stichting

Ben je als stichting vooral op zoek naar de goedkoopste bankrekening?

De speciale rekeningen voor stichtingen zijn ontdaan van alle extra’s en bieden vaak een basisbehoefte, zoals een betaalpas en de mogelijkheid om online te bankieren.

Voor stichtingen gelden ook vaak speciale acties waarbij je de eerste maanden of het eerste jaar geen of minder kosten maakt.  

Toch is het goed om je niet alleen blind te staren op de prijs. Want de prijs weerspiegelt in de meeste gevallen ook de waarde van een betaalpakket.

Wees altijd kritisch bij het bekijken en vergelijken van zakelijke rekeningen: is die bankrekening zo goedkoop omdat het een tijdelijke actie is en gaat de prijs daarna fors omhoog?

En moet je inderdaad betalen per transactie, dus voor iedere af- en bijschrijving? Dan zijn de kosten per maand misschien aantrekkelijk, maar het totaalplaatje helemaal niet. 

Er zijn ook aanbieders van gratis bankrekeningen. Maar deze zijn waarschijnlijk niet geschikt voor je stichting omdat je niet de mogelijkheid om automatische incasso’s te innen of met meerdere bestuursleden toegang te krijgen tot de zakelijke rekening. 

Ook zijn gratis rekeningen vaak enkel en alleen bedoeld voor zzp’ers en kleine ondernemers.  
Ga je rekeningen vergelijken, kijk dan verder dan alleen het bedrag onder de streep. Kijk wat je nodig hebt als stichting in een zakelijk betaalpakket en kijk ook wat je voor het geld precies krijgt en wat juist niet.

Bankrekeningen voor stichtingen met elkaar vergelijken

Keuze is er genoeg, maar waar let je op bij het kiezen van een bankrekening voor je stichting? 

Als het belangrijk is om de kosten laag te houden, kun je kijken of een pakket voor stichtingen of verenigingen in al je basisbehoeften voorziet. 

Meestal houd je de kosten het laagst als je niet al te veel extra’s en mogelijkheden afneemt. 

Heb je als stichting wel wat extra eisen als het om je bankrekening gaat? Stel jezelf de volgende vragen om te bepalen wat belangrijk is voor de stichting:

Bepaal wat de bankrekening van jouw stichting nodig heeft en kijk dan in de vergelijker van zakelijke rekeningen welke aanbieder dat tegen de goede prijs en beste voorwaarden aanbiedt.

Bankrekening aanvragen voor je stichting: hoe werkt het?

Als je voor de stichting een keuze hebt gemaakt uit alle bankrekeningen is het tijd om de rekening aan te vragen.

Voor het aanvragen zal de bank informatie nodig hebben van jouw stichting. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat de bank de volgende dingen wil weten voor de aanvraag van een zakelijke rekening: 

Afspraken maken over bankrekening van de stichting

Een zakelijke rekening is ook voor zzp’ers onmisbaar. Je bank verbiedt het immers om je privérekening

Als de bankrekening van je stichting er straks is, is het ook goed om afspraken vastgelegd te hebben over wie er precies wat mag en kan met de bankrekening van de stichting.

Het gebeurt nog wel eens dat er bestuursleden met de noorderzon – en het banksaldo van de stichting- vertrekken. Dat wil je natuurlijk voorkomen. 

Mag alleen de penningmeester geld overmaken? Of zijn er meer bestuursleden bevoegd? Kunnen er zelfstandig transacties gedaan worden en tot de hoogte van welk bedrag? Als er gezamenlijk beslissingen nodig zijn of handtekeningen gezet moeten worden voor het overmaken van grote geldbedragen is het raadzaam om dat direct met elkaar af te spreken en vast te leggen, voor zover dat nog niet gebeurd is.

Samenvatting: een zakelijke rekening voor je stichting

Een zakelijke rekening is onmisbaar voor je stichting. Je zorgt dat alle geldstromen transparant zijn binnen de stichting en krijgt met een zakelijke rekening een overzichtelijke administratie. Welke zakelijke rekening je als stichting nodig hebt, hangt af van je wensen en behoeften. De goedkoopste zakelijke rekeningen bieden een basispakket aan met een betaalpas en online bankieren. Als je meer mogelijkheden nodig hebt als stichting, zoals incassomogelijkheden of een zakelijke creditcard, kun je de rekeningpakketten voor stichtingen vaak tegen een meerprijs uitbreiden.

Veelgestelde vragen over zakelijke rekening voor een stichting

Is het als stichting verplicht om een zakelijke rekening te openen?

Ja, een stichting is een officieel rechtspersoon. Dat betekent dat je een zakelijke rekening nodig hebt voor het betalingsverkeer van je stichting.

Mag ik voor de bankzaken van een stichting mijn privérekening gebruiken?

Nee, dat mag niet.

Nederlandse banken vermelden in hun algemene voorwaarden dat privérekeningen bestemd zijn voor particuliere transacties en niet voor zakelijke doeleinden. 

Ook al heeft jouw stichting geen winstoogmerk, omdat een stichting een rechtspersoon is heb je een zakelijke rekening nodig. 

Als je je privérekening toch gebruikt voor zakelijke doeleinden kan de bank optreden. In het uiterste geval kan de bank zelfs besluiten om je privérekening te beëindigen.

Waar kun je een zakelijke rekening openen speciaal voor stichtingen?

Ben je op zoek naar een zakelijke rekening voor jouw stichting, dan bieden de volgende banken een rekening aan speciaal voor stichtingen: 

  • ABN Amro: Basis voor Verenigingen en Stichtingen
  • ING Bank: Verenigingen en Stichtingen Pakket
  • Regiobank: V&S Rekening/ Bestuurdersrekening

Kun je als stichting ook een gewone zakelijke rekening openen?

Jazeker.

De volgende banken bieden hun reguliere zakenrekening aan als een goede optie voor stichtingen en verenigingen:

  • Rabobank: Zakelijke rekening voor verenigingen en stichtingen
  • SNS Zakenrekening: geschikt voor bedrijven, verenigingen en stichtingen
  • Triodos: Internet Zakenrekening
  • Bunq Business

Klopt het dat ik bij Knab geen rekening kan openen voor mijn stichting?

Ja, dat klopt. Knab heeft in de acceptatiecriteria staan dat het op dit moment niet mogelijk is om een zakelijke rekening te openen als stichting. 

De precieze omschrijving op de site is als volgt:

Momenteel accepteren wij alleen eenmanszaken en bv’s met 1 bestuurder. Ondernemingen met een andere rechtsvorm kunnen nu geen zakelijke rekening bij ons openen.”

Wat kost een zakelijke rekening voor een stichting?

Op jaarbasis kost een zakelijke rekening voor een stichting tussen de 100 en 120 euro.

Dit zijn alleen de vaste kosten voor de zakelijke rekening.

Afhankelijk van de rekening die je kiest, komen er ook nog transactiekosten bij. Dit zijn de kosten die je betaalt per af- of bijschrijving. 

Zeker iets om op te letten als je rekeningen gaat vergelijken als stichting.

Kan ik bij de zakelijke rekening voor een stichting toegang krijgen met meerdere bestuurders?

Jazeker.

Als stichting wil je natuurlijk met meerdere bestuursleden toegang kunnen krijgen tot de zakelijke rekening van je stichting. Het is gebruikelijk dat in het bestuur van de stichting een voorzitter, een penningmeester en een secretaris is benoemd. Bekijk dus of de zakelijke rekening deze toegang van meerdere personen al heeft inbegrepen in de pakketkosten. Of moet je hier apart voor betalen?

 

Hoe zit het met automatische incasso’s bij een zakelijke rekening?

Automatische incasso’s zijn vaak niet standaard inbegrepen bij het openen van een normale zakelijke rekening. Daar moet je doorgaans extra voor betalen omdat het een uitbreiding van je zakelijke rekening is.

Bij de pakketten speciaal voor stichtingen en verenigingen is automatische incasso vaak al wel inbegrepen. Omdat het kunnen innen van automatische incasso’s een functionaliteit bij uitstek is waar je als stichting om verlegen kunt zitten.
Je wilt namelijk maar één keer aan je donateurs vragen of ze je als stichting willen steunen. Als je het akkoord van je donateur binnen hebt, gaat de incasso lopen tot de donateur zelf besluit hiervan af te zien. Vanaf het moment dat de automatische incasso loopt heb je er dus geen omkijken meer naar. 

De automatische incasso is één van de functionaliteit die in de bankpakketten zitten die speciaal zijn toegerust op stichting en verenigingen.

En niet standaard in de meeste zakelijke rekeningen. 

Let hier op als dit belangrijk is voor je stichting

 

Is het belangrijk om als stichting op de transactiekosten te letten bij het kiezen van een rekening?

Ja, heel belangrijk.

Bij zakelijke rekeningen is het gebruikelijk om naast vaste kosten per maand of per jaar, ook transactiekosten in rekening te brengen. 

Je betaalt dan bij je zakelijke rekening boven de vaste kosten dus ook per transactie, dus voor iedere af- of bijschrijving.
Heb je veel donateurs die maandelijks een bedrag storten om jou als stichting te ondersteunen?  Dan kan dat flink in de papieren lopen.

Sommige rekeningen bieden daarom korting op de transactiekosten of bieden speciale transactiebundels aan voor stichtingen. 

Op jaarbasis kan dit voor je stichting tientallen en misschien wel honderden euro’s schelen.

 

Moet ik een rekening openen voor de stichting bij de bank waar ik nu al bankier?

Nee, dat kan, maar is zeker niet verplicht.

Voor het openen van een zakelijke rekening mag je gaan en staan waar je wilt. 

Natuurlijk kan het voordelen zijn om bij de bank waar je al privé bankiert een rekening te openen voor je stichting. Je kunt bijvoorbeeld dezelfde app gebruiken, om maar een voorbeeld te noemen. 

Maar omdat je vaak met meerdere bestuursleden een zakelijke rekening beheert voor je stichting is de bank van je privérekening waarschijnlijk niet van belang (tenzij jullie toevallig allemaal dezelfde bank bankieren voor je privézaken.)

Wat is het grootste voordeel van een zakelijke rekening voor een stichting?

Je hebt als stichting een maatschappelijk of ideëel doel, mensen steunen je als stichting, dus je wilt waarschijnlijk zo transparant mogelijk zijn over het geld wat je in kas hebt. 

In ieder geval richting je bestuursleden. 

De financiële zaken van een stichting via je privérekening laten lopen mag niet van de bank, maar het is ook heel onwenselijk als je bestuurslid bent bij een stichting. Je wil niet dat de geldstromen van je stichting vermengd raken met je privégeld. 

Ook voor donateurs is het duidelijk dat het geld dat ze overmaken naar de stichting gaat. De zakelijke rekening draagt immers de naam van de stichting en niet van één van de bestuursleden. 

Wat als we als stichting willen overstappen naar een andere zakelijke rekening?

Dat kan met de overstapservice. 

Deze is er ook voor zakelijke klanten, de bank waar je als stichting een nieuwe rekening opent zorgt er dan dertien maanden lang voor dat alles netjes wordt overgezet naar de nieuwe rekening. 

Als stichting krijg je dertien maanden de tijd om alles administratief te regelen. De overstapservice maakt inzichtelijk wat er nog via de vorige zakelijke rekening verloopt, zodat je weet waar je eventueel nog actie dient te ondernemen. 

Om gebruik te maken van de overstapservice moet je als stichting eerst een nieuwe zakelijke rekening openen. De bank waar je de nieuwe rekening opent, biedt je dan de overstapservice aan

 

Snel naar