Bankrekening voor je vereniging: wat voor rekening heeft jouw vereniging nodig?

Wil je voor jouw vereniging een bankrekening openen?

Als vereniging kun je niet zonder bankrekening. Al is het maar omdat je regelmatig contributie, donaties of lesgeld wilt incasseren. Om te zorgen dat alles goed en professioneel geregeld is kun je als vereniging kiezen uit verschillende zakelijke bankrekeningen. In dit artikel leggen we uit waar je als vereniging op moet letten bij het openen van een rekening.

Inhoudsopgave

Bankrekening voor een formele vereniging

Als formele vereniging heb jij alles in de basis al professioneel aangepakt: de vereniging is opgericht via een notariële akte en heeft daarmee volledige rechtsbevoegdheid.

Met een eigen zakelijke bankrekening op naam van de vereniging zorg je dat ook de financiële zaken goed geregeld zijn. 

Moet de bankrekening voor jouw formele vereniging altijd een zakelijke bankrekening zijn? 

Het antwoord is ja: als vereniging (formeel en informeel) moet je een zakelijke bankrekening openen.
De reden daarvoor is heel simpel: de bank waar jij privé bankiert staat het niet toe dat je je privérekening gebruikt voor andere zaken dan privéaangelegenheden. 

En de financiële administratie van een vereniging is geen privébezigheid. 

Of je nu de clubkas beheert van een politieke partij, een muziekvereniging of voetbalclub: op de rekening van je vereniging staat geld dat is ingebracht door de leden van de vereniging en dat geld is bestemd voor de leden van de vereniging.
Daar wil je als verenigingsbestuur zorgvuldig mee omgaan.
 

Een formele vereniging is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de vereniging een eigen juridische entiteit heeft. 

Daar hoort ook aparte bankrekening voor de vereniging bij.

Bankrekening openen voor informele vereniging

Het openen van een zakelijke rekening voor je stichting heeft vooral veel voordelen.

Ben je op zoek naar een passende bankrekening voor een informele vereniging? Ook dan ontkom je er niet aan om een zakelijke bankrekening te openen. 

De informele vereniging is niet opgericht via een notariële akte en hoeft ook niet te worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De bestuurders van een informele vereniging zijn hoofdelijk aansprakelijk omdat een informele vereniging beperkte rechtsbevoegdheid heeft. 

Bij een formele vereniging is dat anders: daar is de vereniging de rechtspersoon en is de vereniging aansprakelijk. 

Er zijn dus verschillen tussen een formele en informele vereniging. Maar als het om het openen van een bankrekening gaat doen deze verschillen er niet toe.

Als formele én als informele vereniging heb je een zakelijke bankrekening nodig. 

Dat is niet wettelijk verplicht, maar komt omdat de bank het verbiedt om je privérekening te gebruiken voor andere zaken dan privézaken. 

Jij of iemand anders van het bestuur kan zijn of haar privérekening dus niet gebruiken voor om financiële zaken van de vereniging af te handelen. 

Ook het openen van een extra privérekening voor dat doel is niet toegestaan.

##Voordelen zakelijke rekening vereniging#

Het openen van een zakelijke rekening voor je formele of informele vereniging heeft als nadeel dat je kosten moet maken voor een extra betaalpakket. De kosten voor een zakelijke rekening liggen doorgaans wat hoger dan dan de kosten voor een privérekening. Maar de zakelijke rekening heeft ook veel voordelen voor je vereniging. 

Zakelijke rekening of rekening speciaal voor verenigingen?

Er zijn in Nederland heel veel verenigingen die net als jouw vereniging een bankrekening hebben geopend voor het afhandelen van hun financiële zaken. 

Banken weten daarom heel goed welke wensen er bij verenigingen zijn als het gaat om het openen van een bankrekening.  

Naast de zakelijke rekeningen die banken aanbieden aan bedrijven, bieden banken daarom ook goedkopere bankrekeningen aan speciaal voor verenigingen of stichtingen. 

Wat is het verschil tussen de zakelijke rekening voor ondernemers en de speciale bankrekeningen voor verenigingen? 

Een rekening voor verenigingen is vaak goedkoper. Bedrijven betalen bij een gewone zakelijke rekeningen vaak een bedrag voor iedere af- en bijschrijving. Bij een bankrekening voor verenigingen hoef je deze transactiekosten vaak niet te betalen.

Goedkope bankrekening voor verenigingen

Als vereniging wil je het liefst een goedkope bankrekening. 

Je geeft je geld liever aan andere dingen binnen de vereniging uit, nietwaar? 

Toch is het goed om te kijken bij zakelijke rekeningen of goedkoop geen duurkoop is. 

Is die bankrekening zo goedkoop omdat het een tijdelijke actie is en gaat de prijs daarna fors omhoog?

En moet je inderdaad betalen per transactie, dus voor iedere bijschrijving van contributie? Of heb je een bankrekening voor verenigingen waarbij je die kosten juist niet maakt?

Als je als vereniging een goedkope bankrekening wilt kun je voor jezelf op een rijtje zetten waarvoor je de bankrekening voor nodig hebt. Als je genoeg hebt aan een rekeningnummer waarop leden geld kunnen storten en de inloggevens voor online bankieren, dan kun je waarschijnlijk een goedkope aanbieder vinden.

Er zijn ook aanbieders van gratis bankrekeningen. 
Ga je rekeningen vergelijken, kijk dan verder dan alleen het bedrag onder de streep. Kijk ook je voor het geld allemaal krijgt als vereniging. Want soms ben je er niet met alleen een bankpas.

Bankrekeningen voor verenigingen met elkaar vergelijken

Natuurlijk let je op de kosten. Maar waar let je nog meer op bij het kiezen van een bankrekening voor je vereniging? 

Zijn de volgende zaken belangrijk bij een bankrekening voor jouw vereniging?

Naast kosten zijn er dus veel factoren die van belang kunnen zijn bij de keuze van een zakelijke rekening voor jouw vereniging.

Bepaal wat de bankrekening van jouw vereniging precies nodig heeft en bepaal wat je belangrijk vindt.  In de vergelijker van zakelijke rekeningen vind je dan heel eenvoudige welke aanbieder het beste biedt tegen de beste prijs.

Bankrekening aanvragen voor je vereniging: hoe werkt het?

Heb je keuze voor jouw vereniging gemaakt? Dan is het tijd om de zakelijke rekening aan te vragen. 

Omdat je een rekening aanvraagt voor een vereniging zal de bank je om alle informatie vragen van je vereniging. Het is goed om in ieder geval rekening te houden met onderstaande informatie: 

Naam van de vereniging en het vestigingsadres

Afspraken maken over bankrekening van de vereniging

Je hebt vast wel eens verhalen gehoord of gelezen van penningmeesters die er met de clubkas vandoor gingen? 

Maak daarom goede afspraken over de bankrekening van je vereniging en leg deze vast. 

Welke personen krijgen toegang tot de bankrekening van de vereniging? En wat mogen die personen vervolgens op de bankrekening? Hoeveel geld mogen ze zelfstandig overmaken en tot de hoogte van welk bedrag? 

Omdat het om het geld gaat van de vereniging en al haar leden is het belangrijk om goede afspraken te maken en vast te leggen over het gebruik van de zakelijke bankrekening.

Samenvatting: een zakelijke rekening openen voor je vereniging

Als formele en informele vereniging kun je niet zonder zakelijke bankrekening. Met een zakelijke bankrekening zorg je dat alle financiële zaken binnen je vereniging goed geregeld zijn. Een zakelijke rekening voor je vereniging is er al voor een relatief laag maandbedrag. De goedkoopste zakelijke rekeningen bieden een basispakket aan met een betaalpas en online bankieren. Als je meer mogelijkheden nodig hebt als vereniging, zoals incassomogelijkheden of een zakelijke creditcard, kun je als vereniging ook een zakelijke rekening nemen met uitgebreidere opties. Hiervoor betaal je dan vaak een meerprijs.

Veelgestelde vragen over het openen van een zakelijke rekening voor je vereniging

Is het als vereniging verplicht om een zakelijke rekening te openen?

Ja. 

Je mag van de bank namelijk niet je privérekening gebruiken voor zakelijke doeleinden. Dat staat in bijna alle algemene voorwaarden van banken heel nadrukkelijk beschreven.  

Ook al is jouw vereniging geen bedrijf, het is duidelijk dat het niet gaat om privétransacties wanneer je van tientallen of honderden leden contributies int.

Kan ik ook geen tweede privérekening openen voor mijn vereniging?

Nee, dat kan niet. Omdat de bank het niet toestaat.

Als je je privérekening toch gebruikt voor zakelijke doeleinden kan de bank zelfs besluiten om je privérekening te beëindigen

 

Waar kun je als vereniging een zakelijke rekening openen?

De volgende banken bieden de mogelijkheid om als vereniging een zakelijke rekening te openen:

  • ABN Amro: Basis voor Verenigingen en Stichtingen
  • ING Bank: Verenigingen en Stichtingen Pakket
  • Regiobank: V&S Rekening/ Bestuurdersrekening
  • Rabobank: Zakelijke rekening voor verenigingen en stichtingen
  • SNS Zakenrekening: geschikt voor bedrijven, verenigingen en stichtingen
  • Triodos: Internet Zakenrekening
  • Bunq Business

Klopt het dat ik als vereniging bij Knab geen rekening kan openen?

Ja, dat klopt. Knab heeft in de acceptatiecriteria staan dat alleen eenmanszaken en bv’s met één bestuurder op dit moment een zakelijke rekening kunnen openen. Andere rechtsvormen accepteert Knab niet.

Wat kost een zakelijke rekening voor een vereniging?

De vaste kosten voor een zakelijke rekening voor je vereniging liggen jaarlijks tussen de 100 en 120 euro. 
Dit zijn alleen de vaste kosten, in de meeste gevallen ga je ook nog afzonderlijke transactiekosten betalen voor iedere af- of bijschrijving.

 

Kan ik bij de zakelijke rekening voor een vereniging toegang tot de rekening krijgen met meerdere bestuurders?

Ja, dat is een wens van veel besturen van verenigingen, zodat er meerdere mensen toegang hebben tot en toezicht hebben op de zakelijke rekening. En niet alleen de penningmeester.

Bij sommige rekening krijg je bij de zakelijke rekening de mogelijkheid aangeboden om tegen dezelfde kosten meerdere rekeninghouders toe te voegen en extra betaalpassen aan te vragen. Het komt ook voor dat banken hier extra kosten voor in rekening brengen.

 

Hoe zit het met automatische incasso’s bij een zakelijke rekening?

Bij een reguliere zakelijke rekening voor bedrijven zijn automatische incasso’s meestal niet inbegrepen. 

Als uitbreiding van je zakelijke rekening is het toevoegen van de mogelijkheid om automatische incasso’s te innen een optie waar je ook extra voor betaalt.

Bij een zakelijke rekening voor verenigingen is het kunnen innen via automatische incasso vaak standaard. Omdat dit voor veel verenigingen één van de belangrijkste voorwaarden is voor een bankrekening.

 

Is het belangrijk om als vereniging op de transactiekosten te letten bij het kiezen van een rekening?

Ja, naast automatische incasso’s kunnen innen, zijn de transactiekosten iets waar je als vereniging goed naar moeten kijken bij het afsluiten van een zakelijke rekeningen. 

Bij zakelijke rekeningen werken de kosten voor je betaalpakket namelijk anders dan bij je privérekening. 

Banken rekenen een vaste prijs per maand of jaar voor het zakelijke pakket dat je als rekeninghouder afneemt. Maar daarnaast is de prijs flexibel, afhankelijk van het aantal transacties en handeling dat plaatsheeft op je zakelijke rekening. 

Zo betaal je bij zakelijke rekeningen voor iedere af- en bijschrijving transactiekosten. Deze kosten verschillen per bank, maar voor het gemak hanteren we hier even het bedrag van tien eurocent per af- en bijschrijving.  

Je kunt je voorstellen dat je heel wat extra kosten maakt als vereniging als je voor alle contributies die je krijgt bijgeschreven transactiekosten moet maken. 

Check daarom welke zakelijke rekening korting bieden op transactie en welke rekening speciale bundelprijzen hebben voor grote volumes. 

Het kan je als vereniging veel geld schelen dat je niet alleen let op de maandprijs, maar juist ook op de transactiekosten. 

Moet ik een rekening openen voor de vereniging bij de bank waar ik een privérekening heb?

Nee, dat hoeft niet. Het mag wel natuurlijk, maar het staat je vrij om bij iedere andere bank een zakelijke rekening te openen.

Wat is het grootste voordeel van een zakelijke rekening voor een vereniging?

Als vereniging wil je dat je leden erop kunnen vertrouwen dat jullie de financiële zaken netjes en efficiënt regelen. En dat het geld van de club veilig is. 

Met tientallen leden kunnen de geldstromen op de zakelijke rekening al behoorlijk oplopen, alle reden dus om te zorgen dat je dat niet via de privérekening van één van de bestuursleden te laten lopen. 

Ook niet op een tweede privérekening, dat zou verwarring en – heel terecht – argwaan kunnen wekken bij je leden. 

Met een zakelijke rekening heb je als vereniging een rekeningnummer op naam van de vereniging.Het grootste voordeel is dat een zakelijke rekening meer mogelijkheden en functionaliteiten biedt dan een privérekening. 

Wat dacht je van automatische incasso’s innen? Contant geld storten? Pinautomaten huren? Boekhoudprogramma’s koppelen? 

Allemaal dingen die heel handig en overzichtelijk zijn voor de administratie van je vereniging en die je direct kunt regelen als je een zakelijke rekening opent. 

Dus ja, een zakelijke rekening brengt kosten met zich mee voor je vereniging. 

Maar vooral ook veel voordelen.

 

Wat als we als vereniging willen overstappen naar een andere zakelijke rekening?

Dat kan met de overstapservice. Net als voor particuliere rekeninghouders is er een overstapservice voor zakelijke rekeninghouders. 

Deze overstapservice kan ook jouw vereniging helpen om het makkelijker te maken om over te stappen naar een andere zakelijke rekening. 

Ben je als vereniging ontevreden over je huidige zakelijke rekening? 

Of denk je dat een andere zakelijke rekening past de ontwikkeling of groei van jouw vereniging? 

Dan kun je als vereniging naar de bank gaan waar je graag de nieuwe zakelijke rekening zou willen openen. 

Bij het aanvragen van de zakelijke rekening geef je als vereniging aan dat je op dit moment bankiert bij een andere bank en gebruik wenst te maken van de overstapservice. 

De meeste banken vermelden hier op hun site wel informatie over. 

Bij het afsluiten van je nieuwe zakelijke rekening zal de nieuwe bank zorgen dat de overgang voor de vereniging administratief zo soepel mogelijk verloopt. 

In totaal regelt de overstapservice van je nieuwe zakelijke bank dertien maanden lang alles wat er geregeld moet worden. Als vereniging word je op de hoogte gehouden van alle transacties die nog blijven lopen op de oude zakelijke rekening. Zo kun je tijdig de zaken regelen in dertien maanden tijd. 

Snel naar