Top 5 beste aspergepannen van 2022

Vind de beste aspergepan in 1 minuut

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 4 december 2022 @09:17

beste_aspergepan

Ben jij op zoek naar de beste aspergepan? Dan zit je hier goed. In dit artikel vind je namelijk alles wat je wilt weten over een aspergepan. Een aspergepan zorgt voorde perfecte bereiding van…. asperges! Heb je weinig tijd en wil je direct weten wat de beste aspergepan is? Na uitvoerig onderzoek door onze experts is Officina Edo Aspergepan als beste uit de test gekomen. Klik hier als je benieuwd bent naar de volledige top 5 aspergepannen van dit moment. In dit artikel geven onze experts 5 tips voor het kopen van een aspergepan. Wist jij bijvoorbeeld dat de beste aspergepan………?

#1 Beste product
OFFICINA – Edo – Aspergepan 4,00l

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€99 bij bol.com
bol.com (€99,00)

Naar de top 5

Top 5 aspergepan van dit moment

Onze experts hebben uitgebreid gekeken naar de prijs, kwaliteit, eigenschappen en beoordelingen van gebruikers om de beste aspergepan te kunnen bepalen. De getoonde producten in deze top 5 worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs. Klik op de knop ‘bekijk laagste prijs’ en je wordt automatisch doorgestuurd naar de webshop die vandaag de laagste prijs biedt. Handig toch? 

Vijf tips voor de aanschaf van een aspergepan

Wat is de beste aspergepan? Allereerst wil je weten wat zo’n pan precies is en hoe je dus op zoek moet gaan naar een goed model. Materiaal, hoogte, gebruiksgemak en prijs spelen hierbij een rol. Na de uitleg over het gebruik van deze pan volgen de vijf belangrijkste tips.

Hoe werkt een aspergepan?

Asperges staan ook bekend onder de naam wit goud. Dit zegt veel over deze heerlijke en delicate groentesoort. Je kan ze eigenlijk alleen maar perfect bereiden in een pan die bij uitstek gemaakt is voor dit doel. Dit is de zogenaamde aspergepan. Een grote gewone pan doet ook wel zijn dienst. De asperges zullen echter vele malen lekkerder uit de speciale aspergepan komen. Schaf deze pan dus gewoon aan als je er het budget voor hebt. Een goede pan kost vaak niet meer dan 20 euro.

Hoe kook je asperges in een aspergepan?

De aspergepan is anders dan een gewone pan die je gebruikt om te koken. Je legt de geschilde asperges niet zomaar in het kookwater. Een goede aspergepan heeft een speciaal kookmandje. Daarin stop je de asperges. Het is belangrijk dat ze altijd met hun punten naar boven staan. Je brengt de inhoud aan de kook en schakelt de warmtebron vervolgens uit. Na een kwartier zijn je asperges heerlijk gegaard. Laat het vocht nu uit het mandje lopen en dien je groente op. Bekijk deze video voor de perfecte uitleg.

beste_aspergepan_02

Zo ziet een aspergepan eruit

Deze specifieke pan heeft hoge raden en is smal. In de pan is een mandje te vinden waar je de asperges recht in zet. Het doel van deze kookmethode is het egaal garen van de groente. Daarnaast dient het mandje voor het gemak. Als het witte goud eenmaal klaar is til je het mandje zo op uit de aspergepan. De stengels blijven heel en kunnen opgediend worden met bijvoorbeeld een sausje.

Waarom gebruik je een aspergepan?

Als het seizoen daar is eet je graag en veel asperges. Ze zijn lekker bij vis en bij vlees. Meestal maak je er een botersausje bij. Ook een hollandaise saus is heerlijk bij goede asperges. Gerookte zalm of ham maken je maaltijd af. Je wilt dat ze perfect smaken. Ook zonder saus wil je kunnen genieten van de perfecte beetgare asperge. Gebruik daarom niet langer die standaard pan. Je hebt echt een goede aspergepan nodig voor het bereiden van asperges met een bite. De volgende redenen zouden de doorslag moet geven voor het kopen van een aspergepan.

Het juiste formaat pan

Standaard pannen zijn niet zo geschikt voor het koken van asperges. In een kleinere pan moet je de asperges soms een beetje proppen. Ze kunnen niet echt recht staan en de steel kan beschadigen. Een kleine pan neemt weinig ruimte in in je keukenkast, maar voor asperges is hij minder geschikt. Een grote pan werkt al iets beter. Daarin liggen de asperges echter op de bodem van de pan.

De punt, die juist zo lekker is, wordt veel te zacht bij deze kookmethode. Gebruik deze pan maar liever voor het koken van aardappels. Een hoge en smalle pan werkt dus het beste als het aankomt op het koken van asperges. Als daar ook nog een stoommandje in zit hebben we het over een goede aspergepan.

Een uitstekend punt

Er bestaat wel wat discussie over, maar eigenlijk is het uiteinde van de asperge het allerlekkerst. Witte of groene asperges, dat maakt niet uit. Je vindt de punt altijd het lekkerste onderdeel van deze lentegroente. Deze is sappig van zichzelf en heeft minder kooktijd nodig dan de rest van de asperge. De aspergepan is daarom zo ideaal. De pan heeft een kleine diameter en hoge randen. Bij een goede pan steekt het puntje boven het vocht uit. De punt wordt dus in feite gestoomd en niet gekookt. De smalle aspergepan is hierbij echt onmisbaar.

beste_aspergepan_03

Een onverwacht voordeel van de aspergepan

Doordat hij zo smal en hoog is en bovendien een mandje heeft is er nog een product dat perfect past in deze pan. Het is spaghetti! In de beste aspergepan maakt je in een handomdraai de heerlijkste spaghetti. Lekker al dente of goed doorgekookt. Je zet de slierten rechtop neer en ze zullen door het mandje niet omvallen. Je giet het kookvocht zo af als de kooktijd om is en er gaat niets verloren van je Italiaanse maaltijd.

Aspergepan kopen in vijf onmisbare tips

Hieronder komen dan echt de vijf beste tips. Let hierop als je je favoriete aspergepan gaat kopen. Je ontkomt niet aan het doen van onderzoek bij het kopen van zo’n belangrijk hulpmiddel in de keuken. Je zal veel meer kunnen genieten van het witte goud.

Tip 1: Maak een keuze voor inductie of gas

Bijna de hele wereld kookt nog op gas. Het is een veelzijdige manier van koken. Geschikt voor braden, grillen, wokken en dus ook het koken van asperges. Veel pannen zijn geschikt voor koken op gas. Het koken op een inductie fornuis is echter bezig met een inhaalslag. Deze duurzame manier van koken is even wennen. Houdt er rekening mee dat je een magnetische aspergepan moet gebruiken voor deze manier van koken.

Magnetische pannen

Een magnetische aspergepan kan perfect zijn werk doen op een inductie kookplaat. Gewone pannen werken niet op dit fornuis. Roestvrij staal is een geschikt materiaal voor een magnetische pan. Let hier dus op bij de aankoop van een goede aspergepan. Als je in je keuken een inductieplaat laat aanleggen, moet je een budget apart houden voor de aankoop van nieuwe geschikte pannen.

Tip 2: Kies voor een hoog en smal model

De beste aspergepan heeft een diameter van 16 of 18 centimeter. Door de smalle ronde opening blijven je asperges goed rechtop staan. Naast smal is de pan het liefst ook zo hoog mogelijk. De asperges mogen tijdens het koken niet omvallen. Ze moeten wel de ruimte hebben, maar ook weer niet teveel. Prop ze ook nooit teveel tegen elkaar aan. Dan garen ze niet goed. De randen van de perfecte aspergepan staan dus recht omhoog en zijn stevig.

Tip 3: roestvrij staal is makkelijk te onderhouden

De aspergepan van roestvrij staal is zoals eerder genoemd uitstekend geschikt voor het koken op inductie. Bovendien is dit materiaal stevig en duurzaam. Het gaat lekker lang mee en het roest niet. Ook is dit materiaal zeer makkelijk in het onderhoud. Je hebt geen aparte spatels of afwassponsjes nodig bij het schoonmaken van rvs. De aspergepan van roestvrijstaal gaat zo de afwasmachine in. Hij is weer schoon voor je het weet. Je kan al snel weer aan de slag met je volgende portie asperges. Dat wordt smullen.

Tip 4: Het belang van een goede deksel

Je aspergepan is vervaardigd uit roestvrij staal, ook wel rvs genoemd. Zorg dat de deksel van je pan ook uit dit materiaal bestaat. Roestvrij staal is een naam die gebruikt wordt voor legeringen die bestaan uit ijzer, koolstof, chroom en vaak ook nikkel. Een roestvrijstalen deksel gaat heel lang mee. Het is een heel duurzaam en fijn product. Het is bovendien een materiaalsoort die geschikt is voor inductie koken.

Een deksel van glas

De beste aspergepan heeft een glazen deksel. Deze deksels hebben vaak een gat of een ventiel waardoor overbodige stoom kan ontsnappen. Zo voorkom je dat je asperges te veel garen. Een glazen deksel is ongelofelijk handig. Je kan zo in je aspergepan kijken en je asperges in de gaten houden. Je voorkomt dat het kookvocht onnodig ontsnapt, omdat je niet steeds de deksel omhoog hoeft te doen. 

Tip 5: het uitlekmandje

Een aspergepan zonder mandje mag de naam aspergepan eigenlijk niet dragen. Hij is deze naam niet waardig, omdat dit onderdeel essentieel is. De lekkerste beetgare asperges met een zacht punt kan je alleen bereiden met behulp van een goed uitlekmandje. Bovendien zorgt dit mandje voor zoveel gebruiksgemak. Je hebt geen gedoe meer met afgieten. De asperges staan fier rechtop en je tilt ze zo uit de aspergepan als ze gaar zijn. Je beschadigd je asperges niet en ze komen perfect op je bord.

Een multifunctionele pan

De aspergepan kan je ook inzetten voor het koken van andere lekkere gerechten. Door het stoommandje is de pan erg handig en bruikbaar voor diverse andere doeleinden. Het maken van perfecte asperges blijft natuurlijk het allerbelangrijkst. De meerwaarde van deze pan is echt groot. Je wilt hem graag tussen de andere pannen in je keuken hebben staan.

In kokend water dompelen

Het kort koken van voedsel in kokend water wordt ook wel blancheren genoemd. De aspergepan is hier uitermate geschikt voor. Je stopt het eten kort in het kokende water en je dompelt ze vervolgens in een badje met ijskoud water. Ook kan je het voedsel afspoelen onder een koude kraan. Het mandje van de pan is hierbij heel handig. Je houdt het zo met inhoud en al onder de kraan.

Gestoomde broccoli

Doordat je aspergepan een uitlekmandje heeft kan je er ook andere groenten in stomen. Dit mandje doet namelijk dienst als stoommandje. Denk hierbij aan groenten als maïs, wortelen, aardappelen en natuurlijk broccoli. Je legt de groente op elkaar in het mandje en zo stoomt alles mooi gaar. Met deze methode verlies je zo min mogelijk kostbare vitamines. De stoom is natuurlijk wel heet dus open de pan niet zomaar.

Perfecte spaghetti

Doordat de aspergepan hoog en smal is past er automatisch een goede hoeveelheid spaghetti in. De pan zou  ook bijna de naam spaghettipan kunnen dragen. Ook kleine hoeveelheden rijst of andere pastasoorten zijn geschikt voor de aspergepan. Vooral een klein huishouden zal veel hebben aan deze manier van koken. Je maakt er snel een kleine, maar voedzame maaltijd mee klaar.

IJsemmer voor perfect gekoelde drankjes

Door het hoge en smalle uiterlijk doet een aspergepan ook wel denken aan een ijsemmer. Dit is niet de eerste functie waar je aan denkt bij deze pan. Het is wel een heel handig eigenschap van het kookgerei. Je vult de pan met ijsblokjes en zet er een fles frisdrank in. Ook een lekkere fles witte wijn of rosé blijft perfect gekoeld in de aspergepan.

Het schoonmaken van asperges

Het is van groot belang om de asperges goed schoon te maken alvorens je ze in de aspergepan stopt. Het kan veel tijd kosten. Investeer daarom in een goede fijnschiller. Deze schiller is ook geschikt voor het schillen van andere groente. Met name wortels en kommers. Ook aardappels ontdoe je van hun jasje met een goede dunschiller.

Perfect gekookte asperges

Als ze eenmaal goed en mooi schoon zijn geschild kunnen ze de aspergepan in. De pan moet smal zijn, maar ook weer niet te smal. Alle asperges moeten er in passen. De asperge is een fijne en delicate groente. Je kan dus het beste een stoominzet gebruiken zodat je ze niet per ongeluk in twee stukken knakt. De punten zijn het meest delicaat. Behandel deze dus omzichtig en laat ze idealiter boven het kookwater uitsteken.

Lekkere asperges in een handomdraai

De beste aspergepan heeft echt veel pluspunten. Ze zijn beter in het egaal bereiden van de lekkerste asperges. De asperges staan naast elkaar verdeeld in de hoge pan. Ze staan goed rechtop. De punten zijn beschermd. Je laat ze boven het water uitsteken om ze mooi en zacht gaar te laten stomen. Je stoominzet zorgt ervoor dat de groenten niet tegen de randen van je aspergepan aandrukken. Daarnaast kan je je asperges als ze eenmaal klaar zijn heel makkelijk uit het water tillen. Ze zullen niet beschadigen. Ook worden ze niet slap in de beste pan. De aspergepan is ook nog eens heel veelzijdig. Je kan hem ook gebruiken voor het koken van andere levensmiddelen.

Aspergesoep

Na het afgieten van je aspergepan heb je nog wat kookvocht over. Hiervan kan je een lekkere aspergesoep koken. Gebruik het vocht en wat in stukken gehakte asperges voor een romige soep. Je hebt daarnaast wat bouillon nodig, flink wat kruiden en eventueel wat room. Ook gebakken of gekookte spekjes smaken heerlijk in een aspergesoep.

Een alternatief voor de aspergepan

Naast de aspergepan zijn er nog andere methodes voor het klaarmaken van perfecte asperges. Voorbeelden hiervan zijn een stoommandje van bamboe of metaal. Hierin maak je verse en knapperige asperges. Het kan ook zo zijn dat je een stoomoven in huis hebt. Dit apparaat is uitermate geschikt voor het stomen van asperges. Stomen is een zeer gezonde manier van koken. Vitamines en mineralen blijven optimaal aanwezig in het voedsel dat je stoomt. Ook komt het de smaak en structuur van de asperges ten goede. Als je klaar bent met stomen moet je altijd goed opletten dat je je niet verbrandt aan de hete stoom die vrijkomt.

Drie veelgestelde vragen over de aankoop van de beste aspergepan op een rijtje

Wat kost een aspergepan?

Voor iets minder dan 25 euro heb je al een hele goede en degelijke aspergepan te pakken. Natuurlijk kan je ook veel meer uitgeven. Een meer professionele pan kost als snel meer dan 100 euro. Dan heb je ook iets moois in handen. Een smalle en hoge pan met een perfect stoommandje. Hierin maak je de lastigste asperges perfect gaar. De kosten voor een pan hangen samen met het materiaal dat gebruikt wordt. Ook de grootte speelt een rol. Het uitlekmandje verschilt ook weer per model. Dit zijn allemaal aspecten die meespelen bij de bepaling van de eindprijs van het product. Ook het merk en het uiterlijk van de pan zijn belangrijk. Er bestaan ware designer pannen. Die zijn uiteraard een stukje duurder dan de gewone standaard aspergepan.

Wat is de beste aspergepan voor mij?

Je vindt het vaak moeilijk om je asperges perfect gaar te krijgen. De punt is zompig en de steel is juist te hard. Een goede aspergepan is de oplossing. De asperges blijven mooi recht staan. Ze vallen niet om. De punt van deze verfijnde groentesoort wordt bovendien langzaam gaar gestoomd. De smaak blijft perfect behouden. De steel is dik en taai en heeft meer kooktijd nodig. Door het kiezen van een smalle en hoge pan worden de asperges mooi en gelijkmatig gaar. Door middel van het bijgeleverde stoommandje kan je ze veilig uit je aspergepan halen.

Waar koop je een aspergepan?

De beste aspergepan koop je natuurlijk online. Lekker makkelijk en overzichtelijk. Alle prijzen, maten en voordelen zet je zo op een rij. Uiteraard kan je ook een kookwinkel bezoeken of een winkel voor huishoudartikelen. Het is toch ook wel fijn om een pan in het echt te bekijken en even vast te houden. Je kan de diameter bekijken en het soort uitlekmandje. Het winkelpersoneel kan je antwoord geven op al je prangende vragen. Ook bij online winkels is er vaak een vraagfunctie aanwezig. Stel je vraag en chat met een van de medewerkers voor je overgaat tot je aankoop.

Nog één keer de beste aspergepannen op een rijtje:

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.