Beste dweilpomp of vlakzuiger van 2023

Top 5 best geteste dweilpompen volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 18 januari 2023 @13:26

beste_dweilpomp

Jij bent op zoek naar de beste dweilpomp of vlakzuiger? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de dweilpomp of vlakzuiger van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 12 dweilpompen uitgebreid getest en vergeleken. Na 10 uur onderzoek is DAB Nova Up 300 als beste dweilpomp of vlakzuiger uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste dweilpompen van dit moment. In dit artikel geven onze experts 7 tips voor het kopen van een dweilpomp of vlakzuiger. Wist je bijvoorbeeld dat de beste dweilpomp een capaciteit heeft van maar liefst 10.000 liter per uur? Lees snel verder…

#1 Beste dweilpomp of vlakzuiger
DAB Nova Up 300 M-AE. Zeer krachtige pomp

Zeer krachtige pomp

Deze BAD vlakzuiger of dweilpomp is bijzonder handig in gebruik en kan tot maximaal 1mm boven het oppervlak afzuigen. Deze dweilpomp is daarmee zeer geschikt voor ondergelopen kelders en zwembaden.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€209 bij bol.com
bol.com (€209,00)

Naar de top 5

Top 5 beste dweilpompen of vlakzuigers van dit moment

Hoe komt deze top 5 dweilpompen tot stand?

10 uur getest door experts Onze experts hebben 12 dweilpompen uitvoerig getest en vergeleken.

12 dweilpompen vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. DAB Nova Up 300 M-AE

  #1 Beste dweilpomp of vlakzuiger
  DAB Nova Up 300 M-AE. Zeer krachtige pomp

  Zeer krachtige pomp

  Deze BAD vlakzuiger of dweilpomp is bijzonder handig in gebruik en kan tot maximaal 1mm boven het oppervlak afzuigen. Deze dweilpomp is daarmee zeer geschikt voor ondergelopen kelders en zwembaden.

  €209 bij bol.com
  bol.com (€209,00)
 2. 2. DAB Nova Up 180 M-NA

  #2 Beste koop dweilpomp
  DAB Nova Up 180 M-NA. Voor kleine en middelgrote klussen

  Voor kleine en middelgrote klussen

  Deze dweilpomp van DAB uit de Nova serie heeft een capaciteit van 7,5 kuub per uur. Ruim voldoende voor vijvers, zwembaden en ondergelopen kelders. De ingebouwde airlock zorgt ervoor dat valse lucht wordt afgevoerd.

  €149 bij bol.com
  bol.com (€149,00)
 3. 3. DAB Verty Nova 200 M-A

  #3 Best beoordeelde dweilpomp
  DAB Verty Nova 200 M-A. Zeer goed beoordeeld

  Zeer goed beoordeeld

  Een zeer gewilde dweilpomp van DAB. Al jaren koploper in de markt. Deze dweilpomp kan door zijn compacte formaat en interne vlotter zelfs op de kleinste plaatsen werken.

  €224,05 bij a2koi.nl
  a2koi.nl (€224,05)
 4. 4. Grundfos Unilift CC 9 A1

  #4 Meest krachtige dweilpomp
  Grundfos Unilift CC 9 A1. De meest krachtige dweilpomp

  De meest krachtige dweilpomp

  Op zoek naar een dweilpomp voor grote zwembaden of grote klussen? Deze vlakzuiger heeft een capaciteit van maar liefst 14.000 liter per uur en is daarmee de meest de krachtige uit deze top 5. De drijvende vlotter zorgt voor een vrije werking van de pomp en deze blijft dus ook nergens achter steken.

  €429 bij waterpompshop.nl
  waterpompshop.nl (€429,00)
 5. 5. Einhell GC-SP 3580 LL

  #5 Beste instapmodel dweilpomp
  Einhell GC-SP 3580 LL. Compact maar krachtig

  Compact maar krachtig

  Een instapmodel dweilpomp van Einhell maar dankzij de capaciteit van 8000 is toch aan de forse kant. Deze dweilpomp is zeker geschikt voor de af en toe klusjes.

  €59,99 bij conrad.nl
  conrad.nl (€59,99)

Beste dweilpomp of vlakzuiger

Met de beste dweilpomp haal je niet alleen veel water uit een ruimte die je leeg wilt laten zuigen, maar kun je zelfs tot enkele millimeters in plaats van een aantal centimeters gaan. Een dweilpomp wordt ook wel een vlakzuiger of dompelpomp met vlakzuiging functie genoemd. Het enige nadeel van de dweilpomp is dat je er alleen schoon water mee op kunt laten zuigen. Voor water waarin elementen van meer dan een centimeter groot zitten, heb je meestal een vuilwaterpomp nodig om het werk te doen. Deze pompen zijn speciaal bedoeld voor water dat afgezogen moet worden waarin grotere delen zitten, omdat er een mechanisme in deze pompen zit verwerkt dat de grotere stukken in het vuile water eerst kleiner maakt voordat het water door de pomp verder afgevoerd wordt.

Zeven tips voor het kopen van jouw beste dweilpomp

Een dweilpomp koop je niet elke maand en daarom is het slim om voor je aanschaf uit te pluizen wat je van het apparaat wenst dat het doet. Je krijgt namelijk vlakzuigers met en zonder vlotter en je hebt zelfs verschillende soorten vlotters die – afhankelijk van de plek waar jij de dweilpomp wilt plaatsen – meer of minder geschikt zijn. Ontdek in de tips hieronder waar je zoal op kunt letten bij de aanschaf van een nieuwe dweilpomp.

Tip 1: Ontdek het verschil tussen de gewone dompelpomp en de speciale dweilpomp

Een gewone dompelpomp heeft een andere aanzuigopening dan een dweilpomp. Het gaat waar het water initieel in aangezogen wordt is groter, waardoor de hoogte van dit gat vanaf de vloer gezien ook de maximale hoogte van het water is dat je weg kunt laten pompen. Met andere woorden: een aanzuiggat dat twee centimeter hoog is en dat op een centimeter boven de het oppervlak ligt, laat dus altijd een laag water van 3 centimeter in de ruimte achter. Met de beste dweilpomp kun je de hoogte van het achtergebleven water verder beperken, want het aanzuiggat bij een dweilpomp is soms kleiner, maar ligt in ieder geval lager dan bij een gewone dompelpomp. Hoe lager het gat en het bovenste deel van de opening ligt, hoe minder water er achterblijft in jouw leeg te pompen ruimte.

beste_dweilpomp_01

Tip 2: Let op de grootte van de deeltjes bij de aanschaf van een dweilpomp

Wat de beste dweilpomp voor jou is, hangt af van het soort water dat je wilt afvoeren. Een kruipruimte die schoon is en waarin geen beestjes of losse stukken bouwmateriaal zijn blijven liggen, kan prima met een vlakzuiger leeggepompt worden die delen tot een millimeter kan verwerken. Er zijn echter ook pompen die vaste delen van 2, 5 of 10 millimeter groot aankunnen. Wanneer je een dweilpomp voor een ander soort ruimte kiest of eenzelfde pomp voor meerdere soorten ruimten wilt kunnen gebruiken, maak je liever de keuze voor het kunnen verwerken van grotere vaste delen. Beestjes, stukjes hout of andere vaste delen die in de dweilpomp terecht kunnen komen, kunnen dan geen kwaad of worden vermalen tot kleinere stukjes en daarna weggespoeld.

Tip 3: Een dweilpomp met of zonder vlotter kiezen

Of je een vlotter nodig hebt of niet, hangt af van de situatie waar je de dweilpomp voor wilt gebruiken. Over het algemeen zijn de meeste dweilpompen voorzien van een interne vlotter, maar je krijgt ook dweilpompen met externe vlotters. Deze vlotter zie je dan ook omhoog komen wanneer het water in de door jou leeg te pompen ruimte stijgt en ook weer zakken als het waterpeil zakt. De interne vlotter zie je dus niet, maar heeft dezelfde werking. De functie van de vlotter is dat hij moet signaleren wanneer een bepaald niveau bereikt wordt en op het moment dat dat gebeurt, moet hij aanspringen en water wegpompen. Heb je te maken met een hele kleine ruimte waarin de dweilpomp geplaatst moet worden? Dan bespaar je ruimte door een dweilpomp met interne vlotter te kiezen. Dit is dan de beste dweilpomp voor de situatie, aangezien deze geen ruimte om de dweilpomp heen nodig heeft om de vlotter omhoog en omlaag te laten bewegen.

Tip 4: Verschillende soorten vlotters bij dweilpompen

Is de beste dweilpomp voor jou er eentje met externe vlotter? Dan is er nog volop keuze, want je hebt kabelvlotters, staafvlotters, dweilpompen met een aparte vlotterarm en pompen met een vlotterbal. Je vraagt je misschien af waarom er zoveel verschillende soorten vlotters zijn en dit heeft alles te maken met de hoeveelheid ruimte om de pomp heen en de gedetailleerdheid waarmee je de vlotter af wilt kunnen stellen. Met een schuifvlotter kun je namelijk nog preciezer aangeven tussen welke hoogte je de vlotter het signaal aan de pomp wilt laten geven dat hij aan moet springen. Het grote voordeel bij elke pomp met een vlotter blijft natuurlijk dat de pomp niet hoeft te werken als het waterpeil gezakt is. Zelfs als je op vakantie gaat, kan voorkomen worden dat de ruimte die je voorzien hebt van een dweilpomp met vlotter onderloopt.

Tip 5: Bedenk je van te voren welke pompcapaciteit er van de dweilpomp verlangd wordt

Je hebt dweilpompen die maar 3000 liter per uur wegpompen, maar je hebt er ook die zes keer zoveel water in een uur kwijt kunnen. Hoe vervelend het ook is om de pompcapaciteit te moeten inschatten – want meestal gebeurt dat door een vervelende ervaring met ongewenst water in een bepaalde ruimte – het is van het grootste belang bij het kiezen van de beste dweilpomp voor jouw locatie. Een grote hal die iets lager ligt dan de rest van de bedrijfsruimte en regelmatig onderloopt, vraagt om een veel hogere pompcapaciteit dan een kleine kruipruimte onder een woonhuis.

beste_dweilpomp_02

Tip 6: Houd de opvoerhoogte van een dweilpomp in de gaten

Parkeergarages gaan vaak de grond in om ruimte boven de grond te kunnen besteden aan winkels of woonruimte. Elke verdieping die je de grond in gaat, loopt het risico om onder water te lopen bij extreem weer. Elk jaar verneem je in het nieuws dat de zomers heter worden, maar ook dat er vaker onweer met hoosbuien plaatsvinden. Om dit soort taferelen het hoofd te bieden, zou je dus in principe op elke verdieping van een ondergrondse parkeergarage een put willen die het binnengestroomde water verzamelt en van waaruit je een dompelpomp het water weg wilt laten pompen. Om het parkeeroppervlak zo droog mogelijk te houden, kies je daarnaast voor een dweilpomp. Om de hoogte van dompel- of dweilpomp te overbruggen, kijk je naar de opvoerhoogte. Dit is het totaal aantal meters dat je wilt dat het water omhoog moet kunnen gaan om geen overlast meer te veroorzaken. In extreme gevallen laat je de dweilpomp het water naar het gaat waar de dompelpomp in ligt vervoeren, zodat je daar een sterkere pomp inlegt.

Tip 7: Breng in kaart hoeveel meter kabel je nodig hebt van de dweilpomp tot het stopcontact

De beste dweilpomp kiezen is een ding, maar je moet niet vergeten waar je de pomp gaat zetten en waar de dichtstbijzijnde stroompunten zijn als het geen pomp met benzinemotor betreft. De lengte van het stroompunt tot aan elke plek in de ruimte waar je de dweilpomp wilt kunnen plaatsen, bepaalt de minimale lengte van de kabel die dit vraagt. Als je bijvoorbeeld een bungalow met meerdere kelders eronder hebt, maar alleen de eerste ruimte heeft een stopcontact, dan wil je tot in de laatste hoek van de laatste kelderruimte water kunnen afvoeren met de dweilpomp. Het is een simpele optelsom van het aantal meters van het stopcontact met een rechte lijn door de eventuele deuren naar de verste hoek van de laatste kelder. Voorkom het werken met extra verlengkabels, omdat deze meestal op de grond komen te liggen en dat wil je niet als er wateroverlast is.

Veelgestelde vragen over de beste dweilpomp of vlakzuiger

Wat is de beste dweilpomp?

Zoals al in de intro aangegeven zijn er meerdere beste dweilpompen, aangezien de ene geschikter is voor jouw locatie en de andere beter is voor die op je werk of bij je buren. Bij elke dweilpomp ga je kijken naar de eisen die je eraan stelt, zoals de pompcapaciteit, de opvoerhoogte en hoe groot de vaste delen in het af te voeren water maximaal mogen zijn. Deze factoren stem je weer af op de locatie waar de dweilpomp komt te staan en het soort water (schoon of vuiler) dat weggepompt moet worden. Weet je al zeker dat het water eerder vuil dan schoon zal zijn en zijn de vaste delen die de pomp moet aankunnen groter dan een centimeter? Dan kun je beter voor een goede vuilpomp kiezen. Deze kan ook meer zanddeeltjes aan dan een gewone schoonwaterpomp. Er zijn bedrijven die het grove werk door een vuilwaterpomp laten doen en daarna de ruimte schoonspuiten en als allerlaatste het schone water met de dweilpomp af laten voeren.

Welke soort behuizing van een dweilpomp werkt voor jou?

Je keuze voor een materiaalsoort als het om de behuizing van de beste dweilpomp gaat, ligt aan meerdere facetten. Een dweilpomp die regelmatig verplaatst wordt naar verschillende ruimten, kan beter van een steviger materiaal dan kunststof gemaakt zijn. Deze dweilpomp zal regelmatig stoten of vallen en een RVS behuizing kan dan tegen een stootje. Kunststof behuizing zal in dit soort situaties snel beschadigen en dat zorgt er weer voor dat het binnenwerk schade oploopt. Een RVS behuizing is echter duurder dan een kunststof dweilpomp en daarnaast kun je er bijna zeker van zijn dat andere onderdelen bij een hele goedkope behuizing van een budgetmerk ook van kwalitatief lager niveau zijn. Het hoeft niet automatisch zo te zijn, maar als je de dweilpomp van een goedkoop en duurder merk open maakt, zie je de verschillen al snel.

Wat voor soort water kun je met een dweilpomp afvoeren?

In principe is een dweilpomp bedoeld voor het wegpompen van vrij schoon water zoals regenwater. Leidingwater is nog schoner en bevat minder kleine deeltjes en dit kan ook weggepompt worden als er een leidingbreuk in huis of bedrijfspand is. Weet je al dat je water niet het allerschoonste zal zijn bij het afvoeren met een dweilpomp en heb je geen andere middelen ter beschikking? Kijk dan of je een rooster tussen het water en jouw beste dweilpomp kunt plaatsen. Dit rooster fungeert dan als filter en grovere bestanddelen in het water worden dan tijdens het pompen tegengehouden voordat ze schade in de pomp kunnen aanrichten. Als de nood aan de man komt, werkt dit prima, maar je moet het rooster natuurlijk wel in de gaten houden. Zodra het zo sterk vervuild is dat er geen water meer doorheen kan stromen, stopt de dweilpomp met afpompen.

Waar gebruik je een dweilpomp zoal?

In dit artikel heb je al over diverse locaties kunnen lezen waar een dweilpomp nuttig kan zijn. Het gaat dan vooral om ruimtes die je het liefst zo droog mogelijk wilt hebben. Voor het leegpompen van een vijver of zwembad heb je dus geen dweilpomp nodig. Dan heb je aan een gewone dompelpomp voldoende. Wat wel een handige plek voor een dweilpomp is, is een plat dak. Dit dak kan namelijk gevoeliger zijn voor lekkages als je het water te lang op het oppervlak laat liggen. Met de beste dweilpomp kun je het meeste water (tot ongeveer een millimeter) wegpompen en via de riolering wegvoeren of in een waterreservoir opvangen. Bij waterlekkages kan op elke verdieping een dweilpomp geplaatst worden om zo min mogelijk schade als gevolg te hebben.

Wat betekent dweildroog pompen met een dweilpomp?

Met een dompelpomp kun je veel water verwijderen, maar er blijft altijd een laag water in de ruimte achter, omdat het hier om volume gaat in plaats van zo droog mogelijk wegpompen. De beste dweilpomp is er dan ook eentje die zo laag mogelijk boven het vloeroppervlak het water verwijdert. Met een vlakzuiger die tot een millimeter boven de grond water wegvoert, houd je dus minder werk over dan met een dweilpomp die tot vijf millimeter boven het oppervlak water weg kan zuigen. Hoe lager de zuigmond van de dweilpomp eindigt, hoe minder je hoeft te doen om het laatste restje water op te dweilen. Dweildroog betekent dus dat er nog maar zo weinig water ligt dat je het met een gewone dweil kunt opdweilen en de ruimte daarna kunt laten drogen.

Zit er garantie op dweilpompen?

Op de beste dweilpomp of vlakzuigpomp krijg je natuurlijk garantie en dan het liefst meer dan wettelijk verplicht is. Er zijn heel veel verschillende merken dweilpompen (onder andere DAB, Pedrollo, Tallas, T.I.P., Einhell en Grundfos), maar vooral het merk DAB staat erom bekend dat het langer garantie geeft. Je kunt tot wel vijf jaar garantie krijgen en dat betekent vijf jaar lang geen zorgen maken over een defect binnenwerk dat niet meer te repareren is. Check wel altijd wat de voorwaarden bij de garantie zijn, want foutief gebruik van een apparaat is doorgaans uitgesloten van vervanging of reparatie.

Hoe kan ik het drooglopen van mijn dweilpomp voorkomen?

Het laten drooglopen van je pomp is zo’n geval waarin de garantie niet dekt en daarom is het belangrijk om te weten wat je kunt of moet doen om dit te voorkomen. Drooglopen betekent dat er geen water meer door de dweilpomp gepompt wordt en een paar seconden drooglopen kan meestal geen kwaad (al is het nooit bevorderlijk), maar enkele minuten kan al grote schade aanrichten. Het water dat door de dweilpomp stroomt, zorgt namelijk ook voor koeling van de motor. En zodra er geen water meer stroomt, raakt de motor oververhit. Oververhitting kan uiteindelijk leiden tot het doorbranden van de motor en dit kan niet met reparaties opgelost worden. Wil je er zeker van zijn dat je dweilpomp nooit droogloopt? Dan laat je hem nooit op de automatische stand draaien en kies je altijd voor de manuele werking van het apparaat. Door te observeren en fysiek in de droog te maken ruimte aanwezig te zijn, kun je het drooglopen voorzijn en je dweilpomp langere tijd gebruiken. Je hoeft dan geen aanspraak te maken op de garantie en investeert in een nuttig middel om water uit binnen- of buitenruimten te verwijderen.

Onze top 5 beste valkzuigers of dweilpompen op een rijtje

 1. 1. DAB Nova Up 300 M-AE

  #1 Beste dweilpomp of vlakzuiger
  DAB Nova Up 300 M-AE. Zeer krachtige pomp

  Zeer krachtige pomp

  Deze BAD vlakzuiger of dweilpomp is bijzonder handig in gebruik en kan tot maximaal 1mm boven het oppervlak afzuigen. Deze dweilpomp is daarmee zeer geschikt voor ondergelopen kelders en zwembaden.

  €209 bij bol.com
  bol.com (€209,00)
 2. 2. DAB Nova Up 180 M-NA

  #2 Beste koop dweilpomp
  DAB Nova Up 180 M-NA. Voor kleine en middelgrote klussen

  Voor kleine en middelgrote klussen

  Deze dweilpomp van DAB uit de Nova serie heeft een capaciteit van 7,5 kuub per uur. Ruim voldoende voor vijvers, zwembaden en ondergelopen kelders. De ingebouwde airlock zorgt ervoor dat valse lucht wordt afgevoerd.

  €149 bij bol.com
  bol.com (€149,00)
 3. 3. DAB Verty Nova 200 M-A

  #3 Best beoordeelde dweilpomp
  DAB Verty Nova 200 M-A. Zeer goed beoordeeld

  Zeer goed beoordeeld

  Een zeer gewilde dweilpomp van DAB. Al jaren koploper in de markt. Deze dweilpomp kan door zijn compacte formaat en interne vlotter zelfs op de kleinste plaatsen werken.

  €224,05 bij a2koi.nl
  a2koi.nl (€224,05)
 4. 4. Grundfos Unilift CC 9 A1

  #4 Meest krachtige dweilpomp
  Grundfos Unilift CC 9 A1. De meest krachtige dweilpomp

  De meest krachtige dweilpomp

  Op zoek naar een dweilpomp voor grote zwembaden of grote klussen? Deze vlakzuiger heeft een capaciteit van maar liefst 14.000 liter per uur en is daarmee de meest de krachtige uit deze top 5. De drijvende vlotter zorgt voor een vrije werking van de pomp en deze blijft dus ook nergens achter steken.

  €429 bij waterpompshop.nl
  waterpompshop.nl (€429,00)
 5. 5. Einhell GC-SP 3580 LL

  #5 Beste instapmodel dweilpomp
  Einhell GC-SP 3580 LL. Compact maar krachtig

  Compact maar krachtig

  Een instapmodel dweilpomp van Einhell maar dankzij de capaciteit van 8000 is toch aan de forse kant. Deze dweilpomp is zeker geschikt voor de af en toe klusjes.

  €59,99 bij conrad.nl
  conrad.nl (€59,99)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

3 mensen beoordeelden dit artikel met een 4.7

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.