Beste feromoonval van 2023

Top 5 best geteste feromoonvallen volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 20 februari 2023 @10:46

beste_feromoonval

Jij bent op zoek naar de beste feromoonval? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de feromoonval van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 8 feromoonvallen uitgebreid getest en vergeleken. Na 8 uur onderzoek is Feromoonval voedselmotten als beste feromoonval uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste feromoonvallen van dit moment. In dit artikel geven onze experts 3 tips voor het kopen van een feromoonval. Wist je bijvoorbeeld dat de beste feromoonval speciaal tegen voedselmotten werkt? Lees snel verder…

#1 Beste feromoonval
Feromoonval Voedselmotten / Meelmotten / Meelmottenval . Speciaal tegen motten

Speciaal tegen motten

Je krijgt 6 plakstrips welke je kunt vouwen tot een schuilplaats. Eenmaal in de schuilplaats blijven de motten plakken aan de strips waardoor ze zullen sterven.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€19,95 bij bol.com
bol.com (€19,95)

Naar de top 5

Top 5 beste feromoonvallen van dit moment

Hoe komt deze top 5 feromoonvallen tot stand?

8 uur getest door experts Onze experts hebben 8 feromoonvallen uitvoerig getest en vergeleken.

8 feromoonvallen vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. Feromoonval Voedselmotten / Meelmotten / Meelmottenval 

  #1 Beste feromoonval voedselmotten
  Feromoonval Voedselmotten / Meelmotten / Meelmottenval . Speciaal tegen motten

  Speciaal tegen motten

  Je krijgt 6 plakstrips welke je kunt vouwen tot een schuilplaats. Eenmaal in de schuilplaats blijven de motten plakken aan de strips waardoor ze zullen sterven.

  €19,95 bij bol.com
  bol.com (€19,95)
 2. 2. Biogroei feromoonval buxusmot

  #2 Beste feromoonval tegen buxusmotten
  Biogroei feromoonval buxusmot. Tegen de buxusmot

  Tegen de buxusmot

  Je krijgt een handig val welke je kunt ophangen of plaatsen waar de buxusmot naar toe zal gaan ipv jouw kostbare buxushaag. Eenmaal in de val kunnen de motten er niet meer uit en zullen ze sterven. De val is gevuld met 4 verschillende lokmiddelen op basis van feromonen.

  €34,38 bij bol.com
  bol.com (€34,38)
 3. 3. Eikenprocessierups mot feromoonval set

  #3 Beste feromoonval tegen beikenprocessierups
  Eikenprocessierups mot feromoonval set. Tegen de eikenprocessierups

  Tegen de eikenprocessierups

  Deze al gevuld met feromonen zal de manntjes motten vangen waardoor er geen bevruchting meer mogelijk is en de motten geen rupsen meer zullen krijgen.

 4. 4. Biogroei Feromoonval Fruitmot

  #4 Beste feromoonval tegen fruitmotten
  Biogroei Feromoonval Fruitmot. Speciaal voor fruitbomen

  Speciaal voor fruitbomen

  Deze motten val werkt erg goed tegen de fruitmot. De sterke feromonen trekken de motten weg bij het fruit en eenmaal in de val zullen we vast blijven plakken aan de plakstrips.

  €25 bij bol.com
  bol.com (€25,00)
 5. 5. Feromoonval 1 lijmplaat – 100% natuurlijk

  #5 Beste alternatief feromoonval
  Feromoonval 1 lijmplaat – 100% natuurlijk. Tegen alle soorten overlast

  Tegen alle soorten overlast

  Een bekende manier van motten en rupsen bestrijden door gebruik van de lijmplaat. Het huisje is opvallend sterk en werkt tot wel 6 weken langs. Hierdoor blijven fruit en groente gewassen beschermt tegen de motten en rupsen.

  €21,64 bij bol.com
  bol.com (€21,64)

Lok insecten in de val met de beste feromoonval

Hoe vind je de beste feromoonval? Deze vallen zorgen ervoor dat de populatie van de eikenprocessievlinder en motten worden beperkt. Deze insecten zorgen namelijk voor veel overlast en je kunt veel klachten overhouden aan contact met een van deze insecten. Het is dus niet vreemd als je hier iets tegen wilt doen! Als je een feromoonval wilt aanschaffen voor in je tuin, heb je de keuze tussen meerdere verschillende soorten. Waar moet je precies op letten als je op zoek gaat?

Wat zijn feromonen?

Feromonen zijn een soort stoffen die individuen worden afgegeven om met elkaar te communiceren. Mensen scheiden feromonen uit, maar ook onder dieren, waaronder vlinders en insecten, is dit een proces dat plaatsvindt. Voor dieren geldt dat ze geur verspreiden om hun territorium af te bakenen en alarm te slaan, maar ook om te paren en dit laatste is waar de feromoonval op is gebaseerd. Door geur te verspreiden worden feromonen op het verkeerde been gezet en in de val gelokt.

Welke insecten kun je lokken met de feromoonval?

Er zijn verschillende dieren die gevoelig zijn voor de feromoonval en elke soort val werkt dus bij een ander type insecten. Dieren die je in de val lukt lokken door geur te verspreiden zijn onder de andere de fruitmot, de buxusmot, de kersenvlieg, de pruimenmot, de kleine wintervlinder en de paardenkastanjemineermot. Deze insecten komen elk in andere maanden van het jaar voor en vormen een plaag voor verschillende bomen, planten of struiken. 

beste_feromoonval_01

Hoe werkt de feromoonval?

De manier waarop de feromoonval werkt is doordat de val de geur verspreid van de vrouwelijke mot. Mannelijke motten worden hierdoor aangetrokken en lopen vervolgens in de val. Doordat de mannetjes gevangen zijn genomen kunnen ze ook geen eitjes meer bevruchten en zo wordt de populatie van de mot of rups beperkt. Na een aantal jaar zal de populatie dus afnemen. Omdat de feromoonval met een specifieke geur werkt, is het niet mogelijk om met de ene soort val een andere soort te vangen. Tegelijkertijd betekent dat ook dat de feromoonvallen niet schadelijk zijn voor andere diersoorten, omdat zij niet op de geur reageren. Het is goed om te weten dat een feromoonval geen bestrijdingsmiddel is. Je probeert de rupsen en motten namelijk niet gelijk te verdelgen, maar om de populatie op de lange termijn te verkleinen.

3 Tips voor het kopen van de beste feromoonval

Feromoonvallen zijn effectief in de strijd tegen motten en vliegen. Ze verwerken de populatie en beperken de schade op je perceel. Er zijn echter veel verschillende soorten vallen op de markt en dus is het belangrijk dat je het juiste model kiest. Hieronder vind je drie tips om de beste feromoonval te kiezen.

Tip 1: zoek uit met welk soort insect je te maken hebt

Voordat je een feromoonval koopt, is het belangrijk om te weten welk soort insect je wilt bestrijden. Feromonen zijn specifieke stoffen die door insecten worden afgescheiden om te communiceren of om aantrekkelijk te zijn voor het andere geslacht. Door te weten welk soort insect je wilt bestrijden, kun je de juiste feromoonval kiezen. Zo weet je zeker dat de plaag op een effectieve manier bestreden wordt.

beste_feromoonval_02

Tip 2: zorg ervoor dat je de val op de juiste manier ophangt

Om zo veel mogelijk vliegen of motten te vangen, is het belangrijk dat je de val op de juiste manier ophangt. De manier waarop je de val moet ophangen verschilt per type val, maar hangt ook af van de boom waarin je de feromoonval wilt plaatsen. Deze hoogte waarop je de val moet plaatsen verschilt van ooghoogte tot zo hoog mogelijk, dus lees je goed in in de val, het insect en de boom waar je mee te maken hebt en neem de instructies door voordat je aan de slag gaat. Als je niet veel motten vangt, kan het zijn dat de val niet goed hangt of het (nog) niet het juiste seizoen is. Als je veel vliegen vangt, kun je de val in een andere richting hangen.

Tip 3: vraag professioneel advies voordat je een val aanschaft

Als je twijfelt over welke feromoonval het meest geschikt is voor jouw situatie, kan het handig zijn om professioneel advies te vragen. Er zijn verschillende bedrijven en organisaties die gespecialiseerd zijn in het bestrijden van insectenplagen en die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste feromoonval. Ze kunnen ook advies geven over hoe je de val het beste kunt gebruiken en hoe je het beste kunt voorkomen dat de plaag terugkomt.

Checken of de feromoonval werkt

Nadat je een val hebt aangeschaft, wil je uiteraard weten of het product goed functioneert. Je kunt gemakkelijk controleren of de feromoonval werkt. Kijk naar de lijmplaat die aan je feromoonval bevestigd is om te kijken of de val werkt. Als je niets vangt, kan het zijn dat je de val niet in het juiste seizoen hebt opgehangen. Er spelen namelijk vele factoren mee die het seizoen van de motten is begonnen, denk hierbij bijvoorbeeld aan klimaatverandering. 

Je kunt de val het beste ophangen voordat de vluchtperiode van de motten is begonnen, deze periode begint door de warme lentes soms eerder dan verwacht. Als je de val hebt opgehangen en ziet dat je eerste weken nog niets hebt gevangen, weet je dat je de feromoonval op tijd hebt opgehangen. Op deze manier bestrijd je de plaag het beste.

Bestrijdingsmiddel of hulpmiddel?

Hoewel de feromoonval helpt om de populatie motten te beperken in de omgeving, is het geen bestrijdingsmiddel. Als je na het ophangen van de val nog steeds hinder ondervindt, kan dat zijn doordat de geur zich niet goed kan verspreiden door een te hoge windkracht, of zijn er bomen in de buurt die niet goed onderhouden zijn, waardoor de insecten naar jouw bomen trekken. Het is daarom aan te raden om, ook nadat je geen overlast meer ondervindt van de motten en vliegen, preventief een val op te hangen.

Hoe ga je om met verschillende soorten feromoonvallen?

Er zijn verschillende soorten feromoonvallen. Als je een val wilt aanschaffen, is het belangrijk om te weten welke soort je precies nodig hebt. We geven je daarom een kort overzicht van een aantal populaire soorten feromoonvallen.

Deltaval

De deltaval is driehoekig en bevat vier lijmplaten. Deze variant kun je gemakkelijk ophangen en is ook nog eens waterbestendig. Omdat er meerdere lijmplaten zijn, gaat deze val in ieder geval een jaar mee. Je kunt deze val het beste ophangen op ooghoogte en op een plek waar veel lucht komt. Op deze manier kan de geur zich namelijk goed verspreiden.

Funnelval

De funnelval bestaat uit een emmer en een trechter met een deksel. Deze val is van plastic gemaakt en je kunt deze val ook makkelijk zelf monteren. Afhankelijk van de insectsoort die je wilt opvangen, vul je de emmer met water. De funnelval kun je het beste naast een boom hangen, maar voorkom dat de val vlak onder een bladerdek komt te liggen.

McPhailval

De McPhailval is een type val voor fruitvliegjes. De val werkt door middel van een speciaal feromoon dat aantrekkelijk is voor hen. Je kunt de val daarom inzetten bij het bestrijden van fruitvliegplagen in gewassen zoals appel, pruim, perzik en abrikoos. De val is ook geschikt voor gebruik in tuinen en in huis. De McPhailval is een biologisch middel, wat betekent dat het niet gevaarlijk is voor mensen of huisdieren en geen schade toebrengt aan het milieu.

Lijmval

Lijmvallen zijn vallen die bedekt zijn met een speciale lijm die niet droogt en bestand is tegen verschillende weersomstandigheden, bijvoorbeeld regen of felle zon. Insecten blijven plakken aan deze lijm als ze erin vliegen of lopen. Lijmvallen zijn effectief tegen een groot aantal insecten, zoals onder andere vliegen, fruitvliegjes en muggen.

Andere middelen om insecten te bestrijden

Naast het gebruiken van een feromoonval kun je ook andere middelen inzetten om insecten te bestrijden. Je hoeft niet per se gebruik te maken van een val, maar kunt ook kiezen voor een feromooncapsule, -dispenser of ampule. Ook deze apparaten verspreiden de geurstoffen van vrouwelijke motten, waardoor de insecten worden gelokt. 

Je kunt bijvoorbeeld chemicaliën inzetten. Er zijn verschillende chemische middelen op de markt die bedoeld zijn om motten en vliegen te bestrijden. Dit kunnen bijvoorbeeld sprays zijn met een insecticide of poeders die je op oppervlakken kunt strooien. Houd er wel rekening mee dat deze middelen vaak niet natuurvriendelijk zijn en dat ze soms ook schadelijk kunnen zijn voor mensen of huisdieren.

Maak gebruik van natuurlijke middelen

Ook natuurlijke middelen kun je inzetten voor de bestrijding van motten en vliegen. Je hebt bijvoorbeeld planten of kruiden die motten of vliegen afstoten, zoals lavendel, tijm of citroenmelisse. Je kunt deze planten in huis zetten of rondom het huis planten om de insecten te weren. Ook kun je bijvoorbeeld een mottenballen maken van naalden, kruidnagel of cederhout om motten te weren. Zo lok je de insecten niet in een val, maar weer je ze juist uit je huis of tuin.

Houd huis en tuin op orde om insecten te weren

Naast het inzetten van vallen en (chemische) middelen is het ook belangrijk om aan de hygiëne te denken wanneer je overlast van motten en vliegen wilt voorkomen. Zorg dat je binnenshuis regelmatig stofzuigt en dweilt om stof en etensresten op te ruimen, want daar zijn motten en vliegen dol op. Zorg ook dat je etenswaren goed afsluit en dat je vuilniszakken regelmatig vervangt. Als je dit doet, zullen motten en vliegen minder snel voedsel vinden en zullen ze dus ook minder snel voorkomen. Buitenshuis is het belangrijk dat je goed opruimt nadat je in de tuin bezig bent geweest, want ook daar komen motten en vliegen graag af op dode planten.

Het effect van de feromoonval

Hoe merk je dat je feromoonval die je hebt aangeschaft ook werkt? Het meest duidelijke resultaat is dat je de motten en vliegen terug zult vinden in de val, maar houd ook de omgeving zelf in de gaten, want als het goed is zul je minder motten en vliegen zien rondvliegen. Door de jaren heen zul je minder overlast ervaren van de dieren. In de eerste jaren vangt je val veel insecten, maar na een tijdje zal ook de schade steeds verder afnemen. Vergeet niet om ook andere bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Houd je huis en tuin bijvoorbeeld goed schoon, zodat de insecten ook geen reden hebben om zich rondom jouw eigendommen te begeven

Voordelen en nadelen van de feromoonval

Er zijn verschillende voordelen en nadelen aan het aanschaffen van een feromoonval, vergeleken met andere bestrijdingsmiddelen. Het fijne aan de feromoonval is dat het een milieuvriendelijke manier is om insecten te bestrijden en er dus geen gebruikt wordt gemaakt van chemische stoffen, terwijl dat bij een spray wel het geval is. Ook zijn de vallen duurzaam, omdat ze gerecycled kunnen worden. Feromoonvallen zijn zeer effectief bij het vangen van motten en vliegen. Ze werken door middel van een speciaal feromoon dat aantrekkelijk is voor de insecten, waardoor ze naar de val toe worden gelokt.

Een nadeel van feromoonvallen is dat ze relatief duur zijn. Het is vaak goedkoper om aan de slag te gaan met een spray. Daarnaast richten de vallen zich door de manier waarop ze werken zeer specifiek op een bepaald type insect. Als je last hebt van meerdere soorten ongedierte, is het eenvoudiger om te zoeken naar een alternatief middel. Daarnaast kan het lang duren voordat je daadwerkelijk verschil ziet in de populatiegrootte van de vliegen en motten. Het is erg lastig om alle insecten te vangen en als je eenmaal last hebt van een plaag, bestaat de kans dat de overlast niet helemaal weggaat.

Hoe kies je de beste feromoonval?

Om de beste feromoonval te kiezen zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zoek uit welk insect precies overlast veroorzaakt en lees je van tevoren goed in om te weten te komen welke val je nodig hebt. Daarnaast is het aan te raden om ervaringen te lezen van anderen. Het kan zijn dat je niet direct verschil ziet wanneer je een val installeert en dan is het fijn om ervaringen te lezen van anderen die de vallen al wat langer in gebruik hebben.

Veelgestelde vragen over de beste feromoonval

Welke schade veroorzaken motten?

Motten kunnen schade aanrichten aan verschillende soorten producten, afhankelijk van het type mot. Sommige motten, zoals de buxusmot, kunnen schade aanrichten aan tuinplanten en struiken, terwijl andere motten, zoals de fruitmot, schade kunnen veroorzaken aan fruit en groenten. Motten als de paardenkastanjemineermot, kunnen schade veroorzaken aan bomen en struiken. Motten kunnen ook schade veroorzaken aan textiel en kleding door het eten van de vezels. In sommige gevallen kunnen motten zelfs schade veroorzaken aan voedselvoorraden in huis. Het is daarom belangrijk om motten te bestrijden voordat ze te veel schade kunnen aanrichten.

Wat zijn feromoonvallen en hoe werken ze?

Feromoonvallen zijn vallen die insecten aantrekken door middel van specifieke feromonen, geurstoffen de vrouwelijke motten verspreiden om te paren. De feromonen lokken de insecten naar de val, waar ze gevangen worden genomen. Feromoonvallen worden voornamelijk gebruikt om motten en vliegen te bestrijden en de populatie op deze manier te reduceren.

Hoelang blijft een feromoonval werken en kan ik de val opnieuw gebruiken of moet ik een nieuwe aanschaffen na gebruik?

De levensduur van een feromoonval hangt af van het type val en het aantal insecten dat wordt opgevangen. In het algemeen kun je een feromoonval enkele weken of maanden gebruiken, afhankelijk van de hoeveelheid insecten die wordt opgevangen. In sommige gevallen kan een feromoonval opnieuw worden gebruikt, afhankelijk van het type val en de hoeveelheid insecten die is opgevangen. Het is echter aan te raden om de val te inspecteren voordat je hem opnieuw gebruikt en eventueel te vervangen als hij beschadigd is of te veel insecten bevat.

Waarom vangt mijn feromoonval niks?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je feromoonval niet precies doet wat hij moet doen. Als eerste kan het liggen aan de tijd van het jaar. Als je de feromoonval te vroeg ophangt, is het seizoen simpelweg nog niet begonnen. De insecten zullen naarmate de tijd vordert dan vanzelf komen. Een andere reden kan zijn dat je de val verkeerd hebt opgevangen. Elke soort val moet weer op een andere manier worden geplaatst, dus lees de instructies van de val van tevoren goed door. 

Als laatste kan het zijn dat je het verkeerde type val hebt gekocht; je val zal dan de verkeerde soort motten en vliegen of zelfs helemaal geen insecten opvangen. Zorg er dus voor dat je van tevoren zeker weet om welk insect het gaat en welke val daarbij hoort. Ook wanneer je niet veel motten vangt, kun je last hebben van een plaag. Dat komt doordat de vliegen of motten die wel bevrucht zijn, veel eitjes kunnen leggen. Zo hoef je niet veel insecten in je omgeving te hebben om alsnog te maken te krijgen met overlast.Nogmaals de top 5 beste feromoonvallen op een rijtje

 1. 1. Feromoonval Voedselmotten / Meelmotten / Meelmottenval 

  #1 Beste feromoonval voedselmotten
  Feromoonval Voedselmotten / Meelmotten / Meelmottenval . Speciaal tegen motten

  Speciaal tegen motten

  Je krijgt 6 plakstrips welke je kunt vouwen tot een schuilplaats. Eenmaal in de schuilplaats blijven de motten plakken aan de strips waardoor ze zullen sterven.

  €19,95 bij bol.com
  bol.com (€19,95)
 2. 2. Biogroei feromoonval buxusmot

  #2 Beste feromoonval tegen buxusmotten
  Biogroei feromoonval buxusmot. Tegen de buxusmot

  Tegen de buxusmot

  Je krijgt een handig val welke je kunt ophangen of plaatsen waar de buxusmot naar toe zal gaan ipv jouw kostbare buxushaag. Eenmaal in de val kunnen de motten er niet meer uit en zullen ze sterven. De val is gevuld met 4 verschillende lokmiddelen op basis van feromonen.

  €34,38 bij bol.com
  bol.com (€34,38)
 3. 3. Eikenprocessierups mot feromoonval set

  #3 Beste feromoonval tegen beikenprocessierups
  Eikenprocessierups mot feromoonval set. Tegen de eikenprocessierups

  Tegen de eikenprocessierups

  Deze al gevuld met feromonen zal de manntjes motten vangen waardoor er geen bevruchting meer mogelijk is en de motten geen rupsen meer zullen krijgen.

 4. 4. Biogroei Feromoonval Fruitmot

  #4 Beste feromoonval tegen fruitmotten
  Biogroei Feromoonval Fruitmot. Speciaal voor fruitbomen

  Speciaal voor fruitbomen

  Deze motten val werkt erg goed tegen de fruitmot. De sterke feromonen trekken de motten weg bij het fruit en eenmaal in de val zullen we vast blijven plakken aan de plakstrips.

  €25 bij bol.com
  bol.com (€25,00)
 5. 5. Feromoonval 1 lijmplaat – 100% natuurlijk

  #5 Beste alternatief feromoonval
  Feromoonval 1 lijmplaat – 100% natuurlijk. Tegen alle soorten overlast

  Tegen alle soorten overlast

  Een bekende manier van motten en rupsen bestrijden door gebruik van de lijmplaat. Het huisje is opvallend sterk en werkt tot wel 6 weken langs. Hierdoor blijven fruit en groente gewassen beschermt tegen de motten en rupsen.

  €21,64 bij bol.com
  bol.com (€21,64)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.