Beste gietijzeren pannenkoekenpan van 2023

Top 5 best geteste gietijzeren pannenkoekenpannen volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 10 november 2022 @14:10

beste_gietijzeren_pannenkoekenpan_01

Jij bent op zoek naar de beste gietijzeren pannenkoekenpan? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de gietijzeren pannenkoekenpanvan de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 9 gietijzeren pannenkoekenpannen uitgebreid getest en vergeleken. Na 9,5 uur onderzoek is Le Creuset pannenkoekenpan als beste gietijzeren pannenkoekenpan uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste gietijzeren pannenkoekenpannen van dit moment. In dit artikel geven onze experts 5 tips voor het kopen van een gietijzeren pannenkoekenpan. Wist je bijvoorbeeld dat de beste gietijzeren pannenkoekenpan van het bekende merk Le Creuset is? Lees snel verder…

#1 Beste product
Le Creuster Gietijzeren pannenkoekpan . Topwerk van Le Creuset

Topwerk van Le Creuset

Deze gietijzeren pannenkoekenpan verdeeld de warmte gelijkmatig en daardoor mislukken de pannenkoeken nooit. De bijgeleverde houten spatel en beslagverdeler maken van jou een topchef.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€105 bij bol.com
bol.com (€105,00)

Naar de top 5

Top 5 beste gietijzeren pannenkoekenpannen van dit moment

Onze experts hebben 9 gietijzeren pannenkoekenpannen uitgebreid getest om voor jou de beste gietijzeren pannenkoekenpan te vinden. Tijdens dit onderzoek hebben onze experts gekeken naar prijs, kwaliteit, eigenschappen en beoordelingen van gebruikers om de beste gietijzeren pannenkoekenpan te kunnen bepalen. Het resultaat van deze uitgebreide test is de top 5 lijst ‘beste gietijzeren pannenkoekenpannen’ die je hieronder ziet. De getoonde producten in deze top 5 beste gietijzeren pannenkoekenpannen worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs. Klik op de knop onder het product en je wordt automatisch doorgestuurd naar de webshop die vandaag de laagste prijs biedt voor de beste gietijzeren pannenkoekenpan. Op deze manier vind jij snel de beste gietijzeren pannenkoekenpan. Handig toch?  

 1. 1. Le Creuster Gietijzeren pannenkoekpan 

  #1 Beste keuze
  Le Creuster Gietijzeren pannenkoekpan . Topwerk van Le Creuset

  Topwerk van Le Creuset

  Deze gietijzeren pannenkoekenpan verdeeld de warmte gelijkmatig en daardoor mislukken de pannenkoeken nooit. De bijgeleverde houten spatel en beslagverdeler maken van jou een topchef.

  €105 bij bol.com
  bol.com (€105,00)
 2. 2. Barebones – Flat Pan – Pannenkoekenpan

  Barebones – Flat Pan – Pannenkoekenpan. Multifunctionele pan

  Multifunctionele pan

  Niet alleen voor pannenkoeken maar ook voor pizza of een spiegelei. Zeer geschikt om ook buiten te gebruiken. De lage rand zorgt ervoor dat je het gerecht eenvoudig kunt serveren.

  €67,99 bij bol.com
  bol.com (€67,99)
 3. 3. Lodge wildlife Pannenkoekenpan Eland

  Lodge wildlife Pannenkoekenpan Eland. Uniek design

  Uniek design

  Geschikt voor elke warmtebron, dus pannenkoeken bakken waar jij dat wilt. Mits goed onderhouden gaat deze gietijzeren pan een leven mee. Het prachtige design zal absoluut de aandacht trekken.

 4. 4. Le Creuset Pannenkoekenpan 27cm Kersenrood

  Le Creuset Pannenkoekenpan 27cm Kersenrood. Grote rode vriend

  Grote rode vriend

  Dezelfde pan als onze nummer 1 maar dan in het kersenrood. Natuurlijk ook geleverd met spatel en beslagverdeler maakt jou de chef van de avond. Let op, de handgreep kan wel heet worden.

  €93,90 bij alternate.nl
  alternate.nl (€93,90)
 5. 5. Ronneby Bruk Maestro Gietijzeren Pannenkoek

  Ronneby Bruk Maestro Gietijzeren Pannenkoek. Gemaakt in Zweden

  Gemaakt in Zweden

  Een absoluut icoon met een enorme robuuste uitstraling. Bakeigenschappen zijn ongeëvenaard. De pan is direct klaar voor gebruik, hij is al voorzien van seasoning.

  €78,95 bij bol.com
  bol.com (€78,95)

De beste gietijzeren pannenkoekenpan

Ben je op zoek naar een goede gietijzeren pannenkoekenpan? Als het gaat om koekenpannen zijn er tientallen mogelijkheden, maar voor het bakken van pannenkoeken is het aan te raden om voor een echte pannenkoekenpan te kiezen. Deze brengen heel wat voordelen met zich mee en zorgen ervoor dat je kunt gaan genieten van heerlijke, zelfgemaakte pannenkoeken. Een van de mogelijkheden is het aanschaffen van een gietijzeren pannenkoekenpan. Wat voor soort materiaal is dit precies, hoe werkt het gebruik ervan en hoe zorg je ervoor dat je deze zo lang mogelijk kunt gebruiken? Hier lees je alles wat je moet weten en vind jij de beste gietijzeren pannenkoekenpan!

Wat is een gietijzeren pannenkoekenpan?

Een gietijzeren pannenkoekenpan is een speciale koekenpan voor pannenkoeken, gemaakt van het materiaal gietijzer. Gietijzer bestaat uit een legering van ijzer en koolstof, maar ook mangaan en silicium. De legering kan in diverse vormen worden gegoten. Er kunnen zowel kleine als grote producten van worden geproduceerd. De verschillende soorten gietijzer kunnen hun eigen unieke eigenschappen hebben.

Over het algemeen staat een pannenkoekenpan gietijzer bekend om het duurzame materiaal en de goede warmtegeleiding. De warmte verspreidt zich gelijkmatig en daardoor houdt de pan de warmte ook langer vast. Gietijzer is een zwaar en vormvast materiaal: dit maakt een pan ook zeer duurzaam. Je kunt er een leven lang gebruik van maken.  Een pannenkoekenpan is een speciale pan voor het maken van pannenkoeken. Kenmerkend voor deze pannen zijn de lage randen, waarmee het makkelijk is om een pannenkoek te draaien of uit de pan te laten glijden.

Andere materialen voor de pannenkoekenpan

Een gietijzeren pannenkoekenpan is niet de enige optie. Er zijn ook andere materialen verkrijgbaar voor een pannenkoekenpan. Onder andere RVS en plaatstaal behoren tot de mogelijkheden. Plaatstaal is, net als gietijzer, niet van nature voorzien van een anti-aanbaklaag. RVS is een materiaal dat ook niet is voorzien van een anti-aanbaklaag, maar het voordeel van dit materiaal is wel dat je dit heel goed kunt schoonmaken.  Er zijn ook pannenkoekenpannen verkrijgbaar met een anti-aanbaklaag. Deze hebben als voordeel dat je minder boter nodig hebt en je pannenkoeken niet aan de pan blijven plakken en daardoor eenvoudig te draaien zijn. Ook kun je ze makkelijker uit de pan laten glijden.

beste_gietijzeren_pannenkoekenpan_03

Anti-aanbaklaag

Veel pannenkoekenpannen zijn verkrijgbaar met een anti-aanbaklaag. Dit is een extra laag die voorkomt dat pannenkoeken aan de bodem blijven kleven. Een gietijzeren pannenkoekenpan  is niet voorzien van een anti-aanbaklaag. Dit komt omdat het een puur product is zonder dat er chemische lagen zijn toegevoegd. Wil je er wel voor zorgen dat de pannenkoeken gemakkelijker en gezonder gebakken kunnen worden? Dan kun je er voor kiezen om zelf een anti-aanbaklaag in te branden. Hoe je dat doet, lees je verderop.

Emaillen laag

Het is belangrijk om een gietijzeren pannenkoekenpan niet droog weg te zetten, omdat deze anders kan gaan roesten. Het wordt dan ook aangeraden om na elke wasbeurt een druppel olie in de pan te doen; smeer deze goed uit over het oppervlak van de pan om ervoor te zorgen dat de kwaliteit optimaal blijft. Een andere optie is het aanschaffen van een pannenkoekenpan met emaillen laag. Dit is een speciale laag, gemaakt van gesmolten glas. Deze laag beschermt de pan tegen roesten. Goed om te weten: een pannenkoekenpan met emaillen laag hoef je niet meer in te branden om een natuurlijke anti-aanbaklaag te creëren.

Hoe creëer je zelf een anti-aanbaklaag?

Heb je een niet-geëmailleerde pannenkoekenpan gietijzer gekocht? Dan kun je ervoor kiezen om deze er zelf in te branden. Hoe moet je dit aanpakken? Onderstaand vind je een eenvoudig stappenplan om ervoor te zorgen dat jouw pannenkoekenpan wordt voorzien van een anti-aanbaklaag.

Stap 1: Pan schoonmaken

Start met het schoonmaken van de pan met water en zeep. Een goed gereinigde pan zorgt na het inbranden voor een beter resultaat. Daarna maak je de gietijzeren pannenkoekenpan grondig droog.

Stap 2: Olie in de pan

De tweede stap is het druppelen van olie in de gietijzeren pannenkoekenpan. De beste keuze is lijnzaadolie, dat je bij iedere supermarkt kunt aanschaffen. Je hebt in totaal een eetlepel olie nodig. Smeer de olie goed over de hele pan aan zowel de binnen- als de buitenkant. De olie moet goed verdeeld worden, zodat er nergens sprake is van druppelvorming. Veeg voor de zekerheid de pan nog na met een keukenpapiertje. Zo weet je zeker dat er niet onnodig teveel olie op de pan zit.

Stap 3: Pan in de oven

Zet de oven aan, de temperatuur mag op 200 graden Celsius. Als de temperatuur is bereikt, pak je de ovenplaat uit de oven en bedek je deze met aluminiumfolie. Leg de pan ondersteboven op de grillplaat daarboven. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat eventuele olie druppels worden opgevangen. Laat de pan een uur in de oven staan en doe hierna de oven uit. De pan kan hierin afkoelen. Daarna is de pannenkoekenpan voorzien van een anti-aanbaklaag en kun je hier volop gebruik van gaan maken!

5 tips voor het kopen van de beste gietijzeren pannenkoekenpan

Met een gietijzeren pannenkoekenpan ben je verzekerd van een aankoop waar je lange tijd van kunt profiteren. Het is hierbij echter wel belangrijk om de juiste keuze te maken, zodat je zeker weet dat je een duurzame aankoop doet. De beste gietijzeren pannenkoekenpan kopen? Hier vind je 5 tips om je daarbij te helpen!

Tip 1: Vooraf research doen

Zorg dat je van tevoren je research doet over de gietijzeren pannenkoekenpan. Let goed op het materiaal en de mogelijkheden. Op basis hiervan ben je beter in staat een goede vergelijking te maken en weet je zeker dat je de beste pannenkoekenpan gietijzer aanschaft. Onderzoek vooraf maakt je zoektocht een stuk makkelijker!

beste_gietijzerenpannenkoekenpan_04

Tip 2: Let op de warmtebron

Ook niet onbelangrijk: let op de warmtebron in jouw woning en of de gewenste pan hier op aansluit. Er zijn pannenkoekenpannen die alleen zijn gericht op een specifieke warmtebron, zoals een gasfornuis of een inductie kookplaat. Er zijn ook pannenkoekenpannen die geschikt zijn voor iedere warmtebron. Bekijk dit goed wanneer je een aankoop gaat doen, zodat je zeker weet dat je de beste keuze maakt.

Tip 3: Pan zonder emaillen laag

Je kunt dus kiezen voor een pannenkoekenpan gietijzer met en zonder emaillen laag. Beide opties hebben voor- en nadelen, waardoor het belangrijk is om voor jezelf te bepalen wat je graag wilt. Een emaillen laag zorgt ervoor dat een pan veel minder snel gaat roesten en daardoor een nog langere levensduur heeft. Een pan zonder emaillen laag is daarentegen wel weer geschikt voor het zelf creëren van een anti-aanbaklaag.

Tip 4: Kijk naar de handgreep

Een puur gietijzeren pannenkoekenpan heeft als voordeel dat deze erg sterk is, vooral wanneer de handgreep ook van gietijzer is. Een mogelijk nadeel is dat deze handvatten ook eenvoudig heet kunnen worden, wat onprettig is als je pannenkoeken aan het bakken bent. Het is daarom ook mogelijk om op zoek te gaan naar een pannenkoekenpan met een handgreep van een ander, sterk materiaal.

Tip 5: Vergelijk merken en prijzen

Het is altijd slim om meerdere producten met elkaar te vergelijken. Er zijn pannenkoekenpannen in overvloed, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen wat voor jou de beste gietijzeren pannenkoekenpan is. Je doet er goed aan om, op basis van jouw wensen, enkele producten met elkaar te vergelijken. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de eigenschappen en het merk. Dit kan de doorslag geven in je keuze. Je kunt daarnaast ook kijken naar reviews van gietijzeren pannenkoekenpannen.

Zo bak je heerlijke pannenkoeken met een gietijzeren pannenkoekenpan

Met een gietijzeren pannenkoekenpan kun je een leven lang de lekkerste pannenkoeken bakken. Ga je aan de slag met je nieuwe pan? Dan is het goed om te weten hoe je dit het beste doet. Hier vind je een overzicht van de stappen voor het gebruik van je gietijzeren pannenkoekenpan.

Het beslag maken

Zonder beslag geen pannenkoeken! Bereid dit in een aparte kom. Je kunt zelf aan de slag met bloem, eieren en melk, maar je kunt er ook voor kiezen om een kant-en-klaar pak met beslag uit de supermarkt aan te schaffen waar je alleen water of melk aan hoeft toe te voegen. Bereid het beslag volgens de verpakking: zodra deze egaal is geklopt kun je deze gebruiken en aan de slag gaan met je pannenkoeken.

Ook met je pannenkoekenpan gietijzer begin je met het verhitten van boter in de pan. Of je nu een pan met emaillen laag hebt of zelf een anti-aanbaklaag hebt gebrand, je hebt altijd boter nodig. Met een anti-aanbaklaag heb je minder boter nodig en ben je ook in staat om een stuk gezonder te pakken. Wanneer de boter is verhit kun je het beslag in de koekenpan toevoegen.

De pannenkoeken bakken

Zodra je het beslag aan de pan hebt toegevoegd, laat je dit eerst goed uitvloeien. Je kunt de pan eventueel heen en weer bewegen om het goed te verdelen. Zorg ervoor dat je pan een sterke handgreep heeft, zodat je de pan eenvoudig kunt optillen en heen en weer kunt bewegen. Let ook op het gewicht van de pan: hoe zwaarder de pan, hoe minder makkelijk het is om de pan op te tillen. Ongeveer een halve minuut na het toevoegen van het beslag kun je nog extra beleg toevoegen, zoals kaas, appel of rozijnen.

De pannenkoek omdraaien

Als de bovenzijde van de pannenkoek droog is of als er luchtbelletjes ontstaan, is de pannenkoek aan de onderzijde goed. Je kunt deze dan gaan omdraaien. Je kunt de pannenkoek op twee manieren omdraaien: met een spatel of via de lucht. Dankzij de lage randen van de gietijzeren pannenkoekenpan is het een stuk eenvoudiger om de pannenkoek om te draaien. Als de pannenkoek ook aan de andere kant een mooie, bruine kleur krijgt, laat je deze vanuit de pan eenvoudig en snel op een bord glijden.

Hoe houd je een pannenkoekenpan gietijzer schoon?

Een gietijzeren pannenkoekenpan is van nature sterk en kent een lange levensduur, maar dat  betekent niet dat je deze niet hoeft schoon te maken. Er zijn meerdere manieren waarop je dit type pan goed kunt schoonmaken. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden voor de optimale reiniging van je gietijzeren pannenkoekenpan.

Reguliere reiniging

In de eerste plaats kun je ervoor kiezen om de gietijzeren pan te reinigen met wat water en een zachte spons. Je kunt wat zeep gebruiken, maar dit is alleen aan te raden als de pan erg vies is. Aangezien je de pannenkoekenpan alleen gebruikt voor het bakken van pannenkoeken, zal het niet vaak voorkomen dat de pan erg vies is. Wanneer de pan is voorzien van een emaillen laag of een anti-aanbaklaag, is het vooral belangrijk om te letten op het gebruik van een zachte spons, omdat je hiermee deze laag niet aantast.

Steriel schoonmaken

Een andere optie is het steriel schoonmaken van de pan. Dit doe je door de pan te verwarmen op hoge temperatuur. Wanneer de temperatuur boven de 115 graden komt, worden de bacteriën gedood en komen eventuele voedselresten los. Op deze manier maak je de pan steriel schoon en hoef je hier alleen nog maar met een doekje overheen te gaan.

Grondig schoonmaken

Het kan natuurlijk voorkomen dat je de pan volop hebt gebruikt en je deze goed en grondig wilt schoonmaken. In dit geval kun je ervoor kiezen om wat zout in de pan te verhitten. Gebruik hiervoor bij voorkeur zeezout. Begint de pannenkoekenpan te walmen? Dan kun je een doek of keukenpapier gebruiken om de pan schoon te schrobben met zout; dit zal vervolgens gaan verkleuren. Na het schrobben gooi je het zout weg en was je de pan met water. Doe daarna wat olie in de pan (een druppel olie, bij voorkeur geen olijfolie), en veeg dit met een keukenpapiertje uit over de pan.

De belangrijkste voordelen van een goede gietijzeren pannenkoekenpan

In je zoektocht naar een goede pannenkoekenpan heb je de keuze uit heel veel mogelijkheden. Wat zijn de belangrijkste redenen om voor een gietijzeren pannenkoekenpan te kiezen? Hier vind je een overzicht met de grootste voordelen:

Lange levensduur: een groot voordeel van een pannenkoekenpan gietijzer is dat deze jarenlang meegaat. De levensduur is levenslang, wat betekent dat je hiermee een zeer goede investering doet.

Natuurlijke anti-aanbaklaag: je kunt ervoor kiezen om zelf een anti-aanbaklaag in te branden, maar je kunt dit ook laten gebeuren door het gebruik van olie. Olie gaat in de poriën van de pan zitten; dit zal zich met het materiaal van de pannenkoekenpan versmelten.

Gelijkmatige temperatuur: het duurt wat langer voordat een gietijzeren pannenkoekenpan op temperatuur is. Als hij eenmaal heet is, dan blijft de temperatuur ook hoog en gelijkmatig. Ideaal voor het bakken van heerlijke pannenkoeken.

Veelgestelde vragen over een gietijzeren pannenkoekenpan

Wat is een goede gietijzeren pannenkoekenpan?

Wat een goede gietijzeren pannenkoekenpan is, is vooral afhankelijk van je eigen wensen. Heb je bepaalde voorkeuren als het gaat om kwaliteit, gewicht of kleur? Dit moet je zeker meenemen in je zoektocht. Daarnaast is het slim om te letten op een aantal belangrijke zaken die je verderop kunt lezen en daarnaast heb je bovenstaand handige tips gelezen. Zo ben je in staat om een goede gietijzeren pannenkoekenpan aan te schaffen.

Hoe werkt een gietijzeren pannenkoekenpan?

Een gietijzeren pannenkoekenpan werkt vrijwel hetzelfde als een normale pannenkoekenpan. Het enige verschil is dat je hierbij zelf een anti-aanbaklaag kunt creëren om zo te kunnen profiteren van extra gemak tijdens het bakken. De pannenkoekenpan gietijzer heeft lage randen waardoor het gemakkelijk is om de pannenkoek te draaien met een spatel.  Ook is het laten glijden van de pannenkoek op het bord een stuk gemakkelijker dankzij de lage rand.

 

 

Wat kost een gietijzeren pannenkoekenpan?

De kosten van een gietijzeren pannenkoekenpan zijn afhankelijk van meerdere zaken. Ten eerste spelen zaken zoals het merk en de omvang een rol, maar ook het gewicht en de verdere eigenschappen van de pan bepalen de prijs. Het is slim om een goede vergelijking te maken tussen meerdere exemplaren, zodat je zeker weet dat je de beste gietijzeren pannenkoekenpan aanschaft!

Waar moet je op letten als je de beste gietijzeren pannenkoekenpan koopt?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je de beste gietijzeren pannenkoekenpan wilt kopen. Let in de eerste plaats op de warmtebron waar de pan geschikt voor is. Let ook goed op de diameter/omvang van de pan. Dit is afhankelijk van het soort pannenkoeken die je wilt bakken. Voor crêpes en normale pannenkoeken zijn verschillende pannen te vinden. Ook niet onbelangrijk: het gewicht en de stevigheid van de handgreep. Je kunt er daarnaast ook op letten dat de pannenkoekenpan gietijzer PFAS-vrij is; vrij van chemicaliën.

Nogmaals onze top 5 beste gietijzeren pannenkoekenpannen op een rijtje:

 1. 1. Le Creuster Gietijzeren pannenkoekpan 

  #1 Beste keuze
  Le Creuster Gietijzeren pannenkoekpan . Topwerk van Le Creuset

  Topwerk van Le Creuset

  Deze gietijzeren pannenkoekenpan verdeeld de warmte gelijkmatig en daardoor mislukken de pannenkoeken nooit. De bijgeleverde houten spatel en beslagverdeler maken van jou een topchef.

  €105 bij bol.com
  bol.com (€105,00)
 2. 2. Barebones – Flat Pan – Pannenkoekenpan

  Barebones – Flat Pan – Pannenkoekenpan. Multifunctionele pan

  Multifunctionele pan

  Niet alleen voor pannenkoeken maar ook voor pizza of een spiegelei. Zeer geschikt om ook buiten te gebruiken. De lage rand zorgt ervoor dat je het gerecht eenvoudig kunt serveren.

  €67,99 bij bol.com
  bol.com (€67,99)
 3. 3. Lodge wildlife Pannenkoekenpan Eland

  Lodge wildlife Pannenkoekenpan Eland. Uniek design

  Uniek design

  Geschikt voor elke warmtebron, dus pannenkoeken bakken waar jij dat wilt. Mits goed onderhouden gaat deze gietijzeren pan een leven mee. Het prachtige design zal absoluut de aandacht trekken.

 4. 4. Le Creuset Pannenkoekenpan 27cm Kersenrood

  Le Creuset Pannenkoekenpan 27cm Kersenrood. Grote rode vriend

  Grote rode vriend

  Dezelfde pan als onze nummer 1 maar dan in het kersenrood. Natuurlijk ook geleverd met spatel en beslagverdeler maakt jou de chef van de avond. Let op, de handgreep kan wel heet worden.

  €93,90 bij alternate.nl
  alternate.nl (€93,90)
 5. 5. Ronneby Bruk Maestro Gietijzeren Pannenkoek

  Ronneby Bruk Maestro Gietijzeren Pannenkoek. Gemaakt in Zweden

  Gemaakt in Zweden

  Een absoluut icoon met een enorme robuuste uitstraling. Bakeigenschappen zijn ongeëvenaard. De pan is direct klaar voor gebruik, hij is al voorzien van seasoning.

  €78,95 bij bol.com
  bol.com (€78,95)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

Iemand beoordeelde dit artikel met een 5.0

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.