Dit zijn de beste hondenbrokken van 2023

Volgens onze experts zijn dit de beste hondenbrokken

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 26 september 2023 @21:15

beste_hondenbrokken_01

Jij bent op zoek naar de beste hondenbrokken? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de hondenbrokken van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 23 hondenbrokken uitgebreid getest en vergeleken. Na 25 uur onderzoek is Crocroc Premium Original als beste hondenbrokken uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste hondenbrokken van dit moment. In dit artikel geven onze experts tips voor het kopen van hondenbrokken. Wist je bijvoorbeeld dat de beste hondenbrokken naast zeer goede voedingswaarden ook zorgt voor een mooie glanzende vacht? Lees snel verder…

#1 Beste hondenbrokken
Carocroc Premium Original 23/12 12,5 kg. Zeer smakelijke hondenbrok

Zeer smakelijke hondenbrok

Deze Carocroc Original heeft een optimaal eiwit- en vetgehalte. De vacht van onze honden is mooi glanzend zonder vet te zijn. Ontlasting is stevig zonder dat het obstipatie geeft.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€36,20 bij bol.com
bol.com (€36,20)

Naar de top 5

Top 5 beste hondebrokken van dit momen

Hoe komt deze top 5 beste hondenbrokken tot stand?

25 uur getest door experts Onze experts hebben 23 hondenbrokken uitvoerig getest en vergeleken.

23 hondenbrokken vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 hondenbrokken worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. Carocroc Premium Original 23/12 12,5 kg

  #1 Beste hondenbrokken
  Carocroc Premium Original 23/12 12,5 kg. Zeer smakelijke hondenbrok

  Zeer smakelijke hondenbrok

  Deze Carocroc Original heeft een optimaal eiwit- en vetgehalte. De vacht van onze honden is mooi glanzend zonder vet te zijn. Ontlasting is stevig zonder dat het obstipatie geeft.

  €36,20 bij bol.com
  bol.com (€36,20)
 2. 2. WOOOF Regular Geperst Hondenvoer 18kg

  #2 Beste koop hondenbrokken
  WOOOF Regular Geperst Hondenvoer 18kg. Voor grote en kleine honden

  Voor grote en kleine honden

  Deze Wooof hondenbrokken zijn geperste brokken en bevatten geen kunstmatige geur en kleurstoffen. Deze brok is geschikt voor grote en kleine honden en geeft voldoende energie vrij.

  €46,45 bij bol.com
  bol.com (€46,45)
 3. 3. Royal Canin Hypoallergenic Hond – 7 kg

  #3 Beste hypoallergene hondenbrokken
  Royal Canin Hypoallergenic Hond – 7 kg. Hypoallergene brokken

  Hypoallergene brokken

  Speciaal voor de hond die mogeijk allergieen heeft is deze Royal Canin hondenbrok ontwikkelt. Naast de juiste voedingswaarden zien we ook in de vacht mooie resultaten.

  €59,99 bij bol.com
  bol.com (€59,99)
 4. 4. Eukanuba Dog Adult Large Breed – Kip – Hondenvoer – 15 kg

  #4 Goede hondenbrokken voor grote rassen
  Eukanuba Dog Adult Large Breed – Kip – Hondenvoer – 15 kg. Op basis van kip

  Op basis van kip

  Deze hondenbrokken van Eukanuba zijn speciaal voor de wat grotere hondenrassen. Het vetgehalte is laag waardoor ook de grotere honden niet snel overgewicht ontwikkelen. Tevens is de hondenbrok zo ontwikkelt dat de brok tandsteen tegen gaat.

  €47 bij bol.com
  bol.com (€47,00)
 5. 5. Specific Adult Large & Giant Breed CXD-XL – 12 kg

  #5 Goed alternatief hondenbrokken
  Specific Adult Large & Giant Breed CXD-XL – 12 kg. Gebalanceerde complete voeding

  Gebalanceerde complete voeding

  Deze hondenbrok heeft een goede energie afgifte en bevat L-Carnitine welke er voor zorgt dat de honden minder snel last hebben van overgewicht.

  €48,99 bij bol.com
  bol.com (€48,99)

Hoe vind je de beste hondenbrokken?

Als trots hondenbaasje wil ook jij natuurlijk alleen maar het allerbeste voor je geliefde hondenmaatje. Misschien heb je sinds kort een pup of een volwassen herplaatser in huis. Misschien leef je ook al wel een aantal jaren samen met één of meerdere honden. Hoe het ook zei, nu je hier meeleest ben je waarschijnlijk op zoek naar nieuw, vervangend, of beter passend hondenvoer voor je hond. Kortom, de beste hondenbrokken voor je hond. Wij willen je graag helpen bij die zoektocht!

Goed hondenvoer is erg belangrijk voor een hond. Onder andere zijn energie, activiteitsniveau en lichaamsconditie hangt samen met de brandstof die een hond binnen krijgt. De keuze in en aan hondenvoer is enorm. Maar ook de samenstellingen van hondenvoer is naast belangrijk, erg wisselend. We kunnen ons dan ook voorstellen dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Middels deze koopgids geven we je informatie, adviezen en tips om de beste hondenbrokken voor je hond te vinden. 

Leuk dat je meeleest!

De verschillende soorten hondenbrokken

Om uit te vinden welke hondenbrokken jij je hond wilt gaan voeren, is het belangrijk om te weten welke verschillende soorten hondenbrokken te verkrijgen zijn. Er is een grote diversiteit aan hondenbrokken, met verschillende samenstellingen voor wat betreft ingrediënten. Ze hebben allemaal zo hun eigen voordelen en kwaliteiten. 

Afhankelijk van de behoefte van jouw hond als individu, zal de ene hondenbrok beter bij hem passen dan de ander. Wij zetten de verschillende soorten hondenbrokken hieronder geordend voor je op een rijtje. Hapklare informatie voor jou die je zoektocht naar goede en passende hondenbrokken voor je hond sowieso gaat vergemakkelijken. We beginnen met graanvrije hondenbrokken.

1.1. Graanvrije hondenbrokken

Gezondheidsproblemen bij een hond ontstaan soms door niet passende hondenbrokken

Goed hondenbrokken, of eigenlijk passende hondenbrokken, zijn ontzettend belangrijk voor de gezondheid van een hond. Soms kunnen hondenbrokken echter kwalitatief goed zijn, maar werken bepaalde ingrediënten in hondenbrokken de gezondheid van je hond tegen. Dit kun je merken doordat de ontlasting van je hond niet goed is bijvoorbeeld, hij kale plekken of jeuk heeft, of vaak last van zijn maag en/of darmen heeft.

Intolerantie of allergie voor granen bij een hond

Net als bij mensen soms het geval is, kunnen ook honden namelijk soms niet goed tegen bepaalde ingrediënten. Een hond kan bijvoorbeeld een intolerantie of allergie hebben voor granen en last hebben van bovengenoemde symptomen. Het woord zegt het al, graanvrije hondenbrokken zijn hondenbrokken zonder granen. Wanneer je hond moeite heeft met het verteren van granen en hierdoor klachten krijgt, kan graanvrij hondenvoer een uitkomst zijn!

Graanvrije hondenbrokken zijn dus speciaal ontwikkelt om allergische reacties (op granen) te voorkomen en over het algemeen gebaseerd op één specifieke koolhydraatbron en één eiwit. Deze informatie is altijd terug te vinden op het etiket van een hondenbrokken zak!

De volgende hondenbrokken die we gaan bespreken zijn geperste hondenbrokken.

beste_hondenbrokken_02

1.2. Geperste hondenbrokken

Het verschil tussen een krokante en een geperste hondenbrok

Je hebt er misschien wel eens van gehoord? Brokken die niet krokant zijn, maar geperst worden in het proces tot uiteindelijke hondenbrok. Deze hondenbrokken vallen onder de categorie ‘geperste (honden)brokken’. In het productieproces van een geperste brok, worden de voedingsstoffen bij elkaar geperst. Gedurende dit proces zorgt men er tevens voor dat er geen lucht bij de brokken komt. Geperste brokken nemen hierdoor minder ruimte in. Zowel in de maag van een hond als in de hondenbrokken verpakking. 

Maagbelasting minder groot

Geperste hondenbrokken vallen pas uiteen in de maag van je hond, waardoor de maagbelasting voor een hond minder groot is. Verder wordt een geperste brok mede door het hiervoor beschreven productieproces, vaak als zeer geconcentreerde voeding bestempeld. Dit heeft als voordeel dat honden er geen grote hoeveelheden van nodig hebben.

Wist je dat dit ook het geval is bij honden met veel vlees? Lees snel verder..

beste_hondenbrokken_03

1.3. Hondenbrokken met veel vlees

Honden zijn vleeseters

Honden houden van vlees en zijn echte vleeseters, daarin is jouw hond vast geen uitzondering! Het grootste deel van de voeding van zijn voorouder, de wolf, bestaat nog steeds uit vlees. Het is dan ook logisch om je hond hondenvoer te willen voeren dat veel vlees bevat. 

Hoe weet ik of een hondenbrok veel vlees bevat?

Er zijn veel verschillende soorten merken hondenbrokken op de markt die hondenbrokken met veel vlees verkopen. Hoe je zeker weet dat jij je hond een hondenbrok voert met veel vlees, is door simpelweg etiketten te lezen die altijd op de verpakking staan afgebeeld (of zijn geplakt). Op het etiket van hondenbrokken staat de aanwezige voedingsstof met het grootste aandeel bovenaan. Bij hondenbrokken met veel vlees, zou het vlees aandeel en ook het soort vlees dus in principe bovenaan het etiket moeten staan!

Natuurlijke hondenbrokken gaan vaak samen met hondenbrokken die veel vlees bevatten? Hieronder lees je daarover meer.

1.4. Natuurlijke hondenbrokken

Wat maakt een natuurlijke hondenbrok ‘natuurlijk’?

‘Natuurlijke hondenbrokken’, ook jij ziet deze term wellicht steeds meer voorbij komen. Maar wat houdt het precies in? Wij vertellen je het hieronder!

 Natuurlijke hondenbrokken bevatten zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten en bevatten (over het algemeen) géén:

Verantwoorde hondenbrokken

En ook is het bij natuurlijke hondenbrokken vaak zo dat er geen gebruik is gemaakt van dierproeven bij de ontwikkeling van het product. Het vlees dat in natuurlijke hondenbrokken wordt gebruikt en vaak in grote hoeveelheid aanwezig is in de brok, krijgt over het algemeen de stempel ‘verantwoord’. Maar dit woord is in de praktijk soms wel een ruim begrip.

Wat vind jij? Klinkt best goed he, die natuurlijke hondenbrokken? Wellicht de moeite waard je er verder in te verdiepen middels een blog over natuurlijke hondenbrokken?

Wij gaan hier nu door met het bespreken van glutenvrije hondenbrokken!

1.5. Glutenvrije hondenbrokken

Wat het verschil is tussen glutenvrij en graanvrij

Om te beginnen, de termen glutenvrije en graanvrije hondenbrokken wordt soms door elkaar gebruikt. Dit komt omdat vaak ook granenallergie en glutenallergie met elkaar worden verward. Granen bevatten gluten. Gluten zijn eiwitten die zich in granen bevinden. Je kunt hierbij denken aan gerst, rogge en tarwe bijvoorbeeld.

Klachten die voortkomen uit een gluten allergie

Wanneer je hond last heeft van bijvoorbeeld zijn darmen, huidproblemen heeft of vaak misselijk is, kan dit duiden op een glutenallergie of intolerantie. Het is raadzaam om achter de oorzaak van deze problemen te komen bij je hond. Wanneer je hond niet goed lijkt of blijkt te reageren op gluten, dan is het verstandig en vaak zelfs noodzakelijk om je hond hondenbrokken zonder gluten te gaan voeren. Gelukkig is er tegenwoordig voldoende keus in glutenvrije hondenbrokken!

Tegenwoordig is steeds meer biologisch, wist jij dat er ook steeds meer keuze is in biologische hondenbrokken? Lees hieronder snel verder.

1.6. Biologische hondenbrokken

Hoe wordt een biologische hondenbrok, biologisch geproduceerd?

De naam zegt het eigenlijk al, biologische hondenbrokken zijn hondenbrokken die biologisch geproduceerd zijn. Bij de productie van biologisch (honden) voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met dierenwelzijn en milieu. Zo wordt er bijvoorbeeld geproduceerd zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. 

Europees keurmerk

Wanneer een bedrijf een biologisch product op de markt wil brengen, heeft dit bedrijf een europees keurmerk nodig. Dit geldt ook voor biologische hondenbrokken. Dit keurmerk vind je over het algemeen terug op de verpakking van desbetreffende biologische hondenbrokken. De keuze in biologische hondenbrokken is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Want gezond en milieubewust eten (produceren) vinden honden baasjes vaak niet alleen voor zichzelf belangrijk, maar ook voor hun hond(en). 

Is dat ook voor jou herkenbaar? En zou het voor jou een reden zijn op zoek te gaan naar biologische hondenbrokken voor je hond? Sommige hondenbaasjes gaan nog verder en willen hun hond graag vegetarische hondenbrokken voeren. Lees daarover hieronder meer!

1.7. Vegetarische hondenbrokken

Vegetarische hondenbrokken, geschikt voor honden met een allergie voor dierlijk eiwit

Vegetarische hondenbrokken zijn hondenbrokken zonder vlees en/of dierlijke eiwitten.

Bestaat dat zie ik je denken? Jazeker!

Deze hondenbrokken hebben als bijkomende eigenschap dat het licht verteerbaar is voor je hond. Er zijn honden die last hebben van een allergie voor dierlijk eiwit. Doordat vegetarische hondenbrokken geen dierlijke eiwitten bevatten, verdragen deze honden vegetarische hondenbrokken veel beter. 

De ingrediënten van vegetarische hondenbrokken

Vegetarische hondenbrokken bevatten plantaardige grondstoffen en ook groente. Sommige merken vegetarisch hondenvoer zijn specifiek tarwe, soja, maïs en/ of suiker vrij.

Ook de keuze in en markt voor vegetarische hondenbrokken is groeiende. Er zijn zelfs veganistische hondenbrokken te koop. Wanneer je over wilt stappen op vegetarische of veganistische hondenbrokken, is het verstandig om te kijken of en zo ja, welke brokken het  beste bij je hond passen. Zo wordt het voeren van vegetarische hondenbrokken aan pups afgeraden. Ze zijn nog volop in de groei en hebben eiwitten uit vlees nodig. Mits ze daar niet tegen kunnen natuurlijk..

Vegetarische hondenbrokken iets voor jou en je hond? Of vind je het helemaal niets? Lees dan maar gauw onze informatie door over koud geperste hondenbrokken!

1.8. Koud geperste hondenbrokken

Wat is koude persing?

Het productieproces van koud geperste hondenbrokken wijkt af van andere productieprocessen, omdat bij koude persing minder hitte wordt gebruikt. Gesteld wordt dat hierdoor de voedingsstoffen in hondenbrokken beter behouden blijven. Het hondenvoer dus ook voedzamer is. 

Koud geperste hondenbrokken smakelijker voor je hond?

Daarnaast wordt als bijkomend voordeel van koud geperste hondenbrokken genoemd, dat de natuurlijke smaak van de ingrediënten beter behouden blijft en veel honden de brokken dus erg lekker vinden. Zelfs de lastige eters. 

Of dat in de praktijk ook voor jouw hondenmaatje zo werkt, is natuurlijk niet voor 100% te voorspellen. Elk honden individu heeft ook zijn eigen voorkeur qua eten, smaak en structuur. Vooral wanneer je een hond hebt die een moeilijke eter is, blijft het vaak gewoon een kwestie van uitproberen!

Heb jij een hond die niet altijd ‘mooie’ ontlasting heeft? Dun of wellicht zelfs diarree? Dan zich licht verteerbare hondenbrokken wellicht een uitkomst. We besteden er hieronder aandacht aan.

1.9. Licht verteerbare hondenbrokken

Waarom licht verteerbare hondenbrokken een uitkomst kunnen zijn voor je hond

Hondenbrokken die licht verteerbaar zijn kunnen tijdelijk, of soms ook structureel noodzakelijk zijn voor honden met maag en/of darmklachten. Dit kunnen acute klachten zijn. Zoals wanneer je hond iets verkeerds heeft gegeten en daardoor al een aantal dagen diarree heeft. Maar ook zijn er, net als mensen, honden die gevoelige darmen en/of maag hebben. Ze krijgen snel(ler) last van hun darmen of maag en het is dan ook opletten geblazen wat voor een voedsel ze binnen krijgen.

Ondersteuning darmflora en spijsvertering

Licht verteerbare hondenbrokken zijn er specifiek om je hond zijn darmflora en een goede spijsvertering te ondersteunen. Wanneer je hond echter vaak of heftig last heeft van zijn maag en/of darmen, is het sowieso verstandig om hieromtrent contact op te nemen met je dierenarts. Mogelijke medische oorzaken achterhalen en/of uitsluiten die licht verteerbare voeding niet kunnen oplossen, is een essentiële stap om de maag en/of darm problemen van je hond op te lossen of te kunnen controleren.

Licht verteerbare hondenbrokken zijn te koop bij reguliere dierenwinkels, maar ook bij dierenartspraktijken. In het laatste geval zijn deze brokken vaak enkel middels voorschrift van de dierenarts te koop. Een consult en onderzoek van je hondenmaatje gaat hier meestal aan vooraf.

Wauw, wat een soorten hondenbrokken zijn er he? Maar, het goede nieuws is, we zijn op de helft! Dus nog even volhouden. We gaan het nu kort met je hebben over hondenbrokken voor een hond met gevoelige maag en darmen. Dit komt helaas in de praktijk erg vaak voor bij honden. Hoe zit dat met jouw hond?

1.10. Hondenbrokken voor gevoelige maag en darmen

Welke toevoegingen er in hondenbrokken voor honden met gevoelige maag/darmen zitten

Hondenbrokken voor honden met gevoelige maag en darmen heeft een samenhang met de informatie over licht verteerbare hondenbrokken zoals hierboven beschreven. Want een hond die last heeft van maag of darmen, of een gevoelige maag en darmen heeft, wordt vaak op licht verteerbare hondenbrokken gezet. Door de dierenarts, of misschien door jou als hondenbaasje. Dit hondenvoer ondersteunt de spijsvertering, een gezonde darmflora en bevat over het algemeen weinig vetten. Ook is er vaak probiotica toegevoegd, om nuttige bacteriën in de darmen van je hond te bevorderen.

Wanneer overleg met een dierenarts noodzakelijk is

Niet altijd is het voer dat een hond krijgt de oorzaak van gevoelige maag of darmen. Soms is er sprake van een intolerantie of allergie, maar er kunnen ook andere oorzaken aan maag en darm problematiek bij je hond ten grondslag liggen. Overleg met je dierenarts of een bezoek aan de dierenarts bij heftige of aanhoudende maag en darm gevoeligheid is daarom aan te bevelen!

We komen aan bij een wat meer ingewikkelde terminologie. Wellicht heb je er nog nooit van gehoord, van glucosamine en/of chondroitine. Geef niets. Na onderstaande alinea gelezen te hebben, kun je die termen in ieder geval aan je kennis lijstje toevoegen.

1.11. Hondenbrokken met glucosamine en chondroitine

Wat is glucosamine en chondroitine?

Glucosamine is een lichaamseigen stof die voorkomt in bijna alle weefsels van het lichaam. Het is een bouwstof van kraakbeen. Het is een veelgebruikt voedingssupplement bij gewrichtspijn, ook bij mensen overigens.

Chondroïtine is tevens een lichaamseigen stof die voortkomt in bindweefsel, kraakbeen, pezen en ook huid. Het is net als glucosamine een bouwstof van kraakbeen. Glucosamine en chondroitine zitten in hondenbrokken ter ondersteuning en opbouw van het kraakbeen en werken samen om de gewrichten van je hond gezond en soepel te houden.

Waar zijn hondenbrokken met glucosamine en chondroitine goed voor?

Hondenbrokken met glucosamine en chondroitine is er speciaal voor oudere, maar ook jonge(re) honden die extra ondersteuning voor wat betreft hun bewegingsgestel kunnen gebruiken. Omdat ze last hebben van slijtage, spondylose of artrose bijvoorbeeld, of zijn gediagnosticeerd met HD (heupdysplasie). 

Wanneer jij je hond graag wilt ondersteunen met glucosamine en chondroitine, kun je dus kiezen voor hondenbrokken met deze bouwstoffen. Maar mocht je niet van hondenbrokken willen veranderen, glucosamine en chondroitine zijn tevens te verkrijgen in pillen of poedervorm voor over de brokken van je hond. Zowel bij je dierenarts als bij (online) dierenwinkels.

Zo, bovenstaande viel best mee he, voor wat betreft ingewikkeldheid?! We gaan het nu met je hebben over hypoallergene brokken! Wel eens van gehoord?

1.12. Hypoallergene hondenbrokken

Waarom zijn er hypoallergene hondenbrokken?

Hypoallergene hondenbrokken worden aangeraden wanneer er het vermoeden is van een voedselallergie bij een hond. Allergenen zijn de stofjes in voeding die bij een hond een allergische reactie kunnen uitlokken. 

Wat zijn hypoallergene hondenbrokken?

Maar wat zijn hypoallergene hondenbrokken precies? De term hypoallergeen wordt bij hondenvoer helaas niet eenduidig gebruikt. Er zijn drie versies;

° Hypoallergene brokken zijn hondenbrokken waarbij alle dierlijke eiwitten zijn gehydrolyseerd. Dit betekent dat de eiwitten in stukjes zijn gehakt, hierdoor herkent het afweersysteem van je hond ze niet meer als zodanig.

° Hypoallergene brokken zijn hondenbrokken die de kans op allergische reacties verkleinen door de afwezigheid van de meest voorkomende allergenen. Ook bevatten hypoallergene brokken maar één diersoort en één zetmeelbron. 

° Hypoallergene hondenbrokken zijn brokken die alleen eiwitten bevatten van dieren waar minder dan 2 procent van de honden allergisch voor zijn.

Naar de dierenarts?

Wanneer jij denkt dat je hond last heeft van een voedselallergie, is het verstandig om zijn klachten eerst te bespreken met je dierenarts alvorens over te stappen op ander voer. Hypoallergene brokken bijvoorbeeld. Dit om andere medische oorzaken zoveel mogelijk uit te kunnen sluiten.

Nu je ook meer weet over hypoallergene brokken, willen we het graag met je hebben over geëxpandeerde hondenbrokken!

1.13. Hondenbrokken voor honden met allergie

Hoe je een allergie bij je hond herkent

Wanneer je hond regelmatig last heeft van diarree, jeuk, roos of bijvoorbeeld kale plekken in zijn vacht, kan dit een gevolg zijn van een voedselallergie of intolerantie. Dit ontstaat wanneer je hond overgevoelig is (geworden) voor een bepaald bestanddeel in de voeding. Datgeen waar je hond overgevoelig op reageert, wordt het allergeen genoemd. Een overgevoeligheid voor bepaald voedsel bij een hond kan op jonge leeftijd ontstaan, maar ook op oudere leeftijd pas.

Hypoallergene hondenbrokken een uitkomst?

Het is mede daarom niet altijd eenvoudig om erachter te komen waar een hond precies allergisch voor is. De dierenarts zal over het algemeen speciaal, vaak hypoallergeen hondenvoer voorschrijven (zie ook 1.12.). Het is in eerste instantie vaak aftasten waar je hond wel en waar je hond niet goed op zal reageren. Gelukkig is er veel keuze in hondenvoer voor honden met een allergie. Deze markt is de afgelopen jaren enorm hard gegroeid.

We hopen van harte dat je hond geen last heeft van allergieën. Toch is het goed dat je nu mogelijke symptomen kunt (en zult) herkennen. Ben je wellicht het trotse baasje van een puppy, dan is de volgende alinea over puppybrokken erg interessant voor jou!

beste_hondenbrokken_04

1.14. Geëxpandeerde hondenbrokken

Hoe geëxpandeerde hondenbrokken gemaakt worden

Geëxpandeerde hondenbrokken hebben veel gemeen met geëxtrudeerde hondenbrokken. Ze worden op hoge temperatuur verhit, plus minus 100 graden. De ingrediënten in de brokken zetten hierdoor uit, waardoor het kauwen van een hond gestimuleerd wordt tijdens het eten. De hondenbrokken zuigen zich vol en zwellen op in de hondenmaag. 

Geëxpandeerde hondenbrokken zijn wat lichtere hondenbrokken dan geëxtrudeerde brokken, maar zwaarder dan geperste hondenbrokken. Geëxpandeerd hondenvoer wordt bereid met vleesmeel of vers vlees (dit is merkafhankelijk).

Nu we ook deze wat lastig uit te spreken soort hondenbrokken hebben besproken, is het tijd om het kort met je te hebben over hondenbrokken voor honden met een allergie.

1.15. Puppybrokken

Waarom het belangrijk is je pup puppy brokken te voeren

De eerste weken van zijn leven drinkt een pup enkel melk bij zijn moeder. Na 3 á 4 weken gaat een pup geleidelijk aan vast voedsel eten. Na 8 weken, de leeftijd waarop je pup waarschijnlijk ook bij jou is gekomen of komt, eet hij alleen nog maar vast voedsel.

Een puppy heeft echter een andere voedingsbehoefte dan een volwassen hond. Dit komt omdat puppy’s veel energie verbranden en ook nodig hebben bij het spelen en opgroeien. Puppybrokken zijn hierop aangepast. Ze bevatten meer energie en ook meer eiwitten in vergelijking met hondenbrokken voor volwassen honden. Ook zijn puppybrokken vaak wat kleiner, zodat ze beter behapbaar zijn voor een pup.

Het darmstelsel van je pup

De darmen van een pup reageren nog veel gevoeliger op voeding dan die van een volwassen hond. Ook hiermee is er bij puppyvoeding rekening gehouden. Ook zijn er puppybrokken speciaal voor kleine(re) honden rassen en grote(re) hondenrassen. Omdat de energiebehoefte en groei van een puppy ook ras bepalend is. We adviseren je dan ook hier rekening mee te houden bij de keuze van puppybrokken voor je pup.

Hoe jammer misschien ook, je pup blijft niet altijd pup, maar wordt uiteindelijk een als het goed is, gezonde, volwassen hond. Hij zal dan ook toe zijn aan andere hondenbrokken. We vertellen daar hieronder meer over!

1.16. Hondenbrokken voor een volwassen hond

Wanneer is mijn hond volwassen?

Wanneer een hond volwassen is, heeft hij andere voedingsbehoeften dan gedurende zijn puppy leeftijd. We kunnen ons voorstellen dat jij jezelf nu wellicht de vraag stelt; maar wanneer is mijn hond dan volwassen? Fysiek zijn de meeste honden volwassen tussen één en twee jaar oud. Dit is enigszins rasgebonden. Grote(re) honden groeien langer door dan kleine(re) hondenrassen.

Wanneer je hond ongeveer een jaar oud is, kun je over het algemeen de overstap maken naar hondenbrokken voor de volwassen hond. Bij kleinere rassen kan dat wellicht al wat eerder. Bij grotere rassen misschien juist wat later. Twijfel je, dan is het niet gek om hierover even te sparren met je dierenarts.

Waar op te letten bij de keuze voor een goede volwassen hondenbrok

Hondenbrokken voor de volwassen hond zijn er in overvloed. De keuze is enorm en de variatie in merken ook. Soms is het best lastig kiezen wanneer er erg veel keus is. We adviseren je in deze om goed te kijken naar de samenstelling van hondenbrokken die jij je volwassen hond wellicht wilt gaan voeren. Aan de hand hiervan kun je redelijk goed achterhalen wat je hond ‘binnen’ krijgt. De samenstelling van hondenbrokken vind je op het etiket van een hondenbrokken zak, maar vaak ook op de website van desbetreffend hondenvoer merk. Hier vind je ook meer achtergrondinformatie over het productieproces.

We zijn aangekomen bij de ene laatste alinea over alle soorten hondenbrokken die er zijn. De senior hondenbrokken, voor al onze lieve, mooie en wijze ‘oudjes’ kunnen hierbij niet ontbreken.

1.17. Senior hondenbrokken

Wanneer geef ik mijn hond senior hondenbrokken?

Wanneer je hond oud(er) wordt, ook wel ‘senior’ genoemd, verandert ook zijn voedingsbehoefte. Wanneer een hond een senior is, hangt van het individu af en is sterk ras bepalend. De grote(re) hondenrassen worden eerder oud en dus senior, dan de kleine(re) honden. Ten grondslag aan een gezonde ouderdom liggen in ieder geval de genen van een hond en een gezonde levensstijl.

Wanneer je twijfelt of je hond senior brokken nodig heeft, adviseren we ook in deze weer om dit voor te leggen aan je dierenarts. Hij kan met je meedenken en meekijken naar de conditie van je hond. 

Waar op te letten bij de aanschaf van goede senior hondenbrokken

Senior hondenbrokken bevatten over het algemeen meer (dierlijke) eiwitten die voldoende aminozuren leven. Twee belangrijke aminozuren zijn glucosamine en chondroitine (zie ook 11.1.). Ze helpen ter voorkoming en vermindering van bijvoorbeeld gewrichtsklachten.

Ook de keuze in senior hondenbrokken is reuze. Ook in deze adviseren we je om je keuze te baseren op basis van inhoud van de senior hondenbrokken. Dat betekent dus weer; etiketten lezen!

We zijn aangekomen bij de laatste alinea van dit hoofdstuk, deze alinea gaat over goedkope hondenbrokken. Ben jij daar toevallig naar op zoek (geweest)?

1.18. Goedkope hondenbrokken

Goedkope hondenbrokken die kwalitatief goed zijn

We krijgen vaak de vraag of goedkope hondenbrokken ook wel kwalitatief goede hondenbrokken zijn. Wellicht ben ook jij op zoek naar goedkope hondenbrokken en een antwoord op bovenstaande vraag?

Hoewel de term ‘goedkope hondenbrokken’ voor elk individu een andere invulling heeft, zijn er veel hondenbrokken te koop die qua prijsklasse vallen onder het lagere segment.

De verschillende goedkope hondenbrokken hebben ook allemaal weer verschillende samenstellingen. Ook in dit geval raden we je vooral weer aan om de ingrediënten te bestuderen die in de goedkope hondenbrokken zitten waar je oog op is gevallen. 

Goedkoop is duurkoop?

Hondenvoer dat vol zit met graan, maar waar bijna geen vlees in zit, zal goedkoper zijn dan wanneer andersom het geval is. Of dat hetgeen is dat je hond nodig heeft, kun jij je afvragen. In sommige gevallen geldt ook voor goedkope hondenbrokken; ‘goedkoop is duurkoop’. Maar dit hoeft dus zeker niet altijd het geval te zijn.

Gefeliciteerd! Je hebt het gered! Hoofdstuk één zit erop! Jij weet nu (bijna) alles voor wat betreft de verschillende soorten hondenbrokken die er zijn! In hoofdstuk twee gaan we het hebben over de beste hondenbrokken! Lees je weer mee? Vinden we leuk!

Hoofdstuk 2 Wat zijn de beste hondenbrokken?

Nu je globaal weet welke keuze er is voor wat betreft hondenvoer en hondenbrokken in het bijzonder, is het vast je doel om de beste hondenbrokken voor je hond te vinden! De best passende hondenbrokken voor de ene hond, zijn dat niet altijd voor een ander. Dus uiteindelijk heb jij als hondenbaasje de grootste rol en hand in deze zoektocht. Toch proberen we in dit hoofdstuk

2.1. De beste hondenbrokken, hoe vind ik die?

De beste hondenbrokken, bestaan die eigenlijk wel? 

Om maar direct met de deur in huis te vallen, wij zijn van mening van niet. Er is heel veel goed hondenvoer te koop. Hondenbrokken zijn er tevens in vele verschillende samenstellingen, maten en merken. 

Goed hondenvoer is hondenvoer waar jouw hond goed op functioneert. Niet alleen op korte termijn, maar ook op de langere termijn. De beste hondenbrokken zijn hondenbrokken die jouw hond tip-top in zijn vel laten zitten, zowel van binnen als van buiten. Hierbij hoort goede, stevige ontlasting (1 a 2 keer daags), een gezond gewicht en dito conditie en een glanzende vacht. Ook dragen hondenbrokken van een goede kwaliteit mede bij aan een gezond gebit.

Hoe je de beste hondenbrokken voor je hond vindt

Voor het vinden van de beste hondenbrokken voor je hond, zul je wederom etiketten moeten lezen. Dit om te kijken welke ingrediënten er in desbetreffende hondenbrokken zitten. Het hoofdbestanddeel wordt als eerste genoemd. Een hond is een vleeseter, dus het is dan ook logisch dat er vooral veel vlees in de beste hondenbrokken voor je hond zit. Het is echter ook belangrijk om te kijken welke bijproducten er nog meer in het hondenvoer zit dat je op het oog hebt. Wanneer je dat niet duidelijk genoeg op het etiket van een hondenbrokken zak kunt terugvinden, kun je waarschijnlijk meer informatie vinden op de website van desbetreffend hondenvoer merk. 

Waar je de beste hondenbrokken voor je hond kunt kopen

Hondenvoer kun je zowel via internet, middels online webshops kopen, als ook in dierenwinkels, bij de supermarkt of bij je dierenarts. Wanneer je hondenbrokken wilt proberen, bestaat er ook geregeld de mogelijkheid een klein proefpakketje te bestellen. Sommige merken hondenvoer hebben zelfs een ‘niet goed geld terug’ garantie. En dat is wanneer je in de ‘uitprobeerfase’ zit, ideaal!

Weet je hoeveel een gemiddelde hond per dag poept, of hoort de poepen? Je leest het in onderstaande alinea!

2.2. Goede hondenbrokken die weinig ontlasting geven

De spijsvertering van een hond, hoe werkt die?

De spijsvertering van de ene hond, is de andere niet. Er zijn honden met een snelle spijsvertering en ook honden individuen met een minder snelle spijsvertering. Toch heeft het voedsel dat een hond binnenkrijgt, wel degelijk effect op zijn ontlastingspatroon en de hoeveelheid ontlasting.

Het wordt als ‘normaal’ of standaard gezien wanneer een hond 1 á 2 keer per dag poept. Hoe vaak ontlast jouw hond? Is dat meer dan de 1 á 2 keer daags die als ‘standaard’ wordt gezien? Wellicht heeft dit te maken met de voeding die jij je hond geeft.

Hoe minder je hond poept, hoe meer voedingsstoffen hij daadwerkelijk op heeft genomen (en ook gebruikt) uit zijn voeding. Wanneer je hond meerdere keren per dag, dus vaak, maar ook veel ontlasting heeft, komt dit over het algemeen doordat er stoffen zitten in de hondenbrokken die hij niet nodig heeft. Dit zijn bijvoorbeeld toegevoegde chemicaliën of afval en restproducten waar het lichaam van je hond ‘niet mee kan’. Ook deze informatie vind je terug op het etiketten van de hondenbrokken of het voedsel dat jij je hond geeft.

Ook bij de zoektocht naar goede hondenbrokken die weinig ontlasting geven blijft het belangrijk dat je goed let op hetgeen er aan ingrediënten in de hondenbrokken zit. Hoe meer voor je hond overbodige toevoegingen (die ook niet natuurlijk zijn over het algemeen), hoe meer je hond zal ontlasten.

Een hondenbrok zonder veel (onnatuurlijke) toevoegingen, zorgt er dus vaak ook voor dat een hond minder hoeft te ontlasten. Je komt dan al gauw uit bij natuurlijke hondenbrokken. Wat zijn de beste natuurlijke hondenbrokken?

2.3. De beste natuurlijke hondenbrokken

Voedingsstoffen die een hond nodig heeft

Natuurlijke hondenbrokken zijn hondenbrokken zonder kunstmatige toevoegingen. We schreven daar al eerder over (zie 1.4.). Er komen steeds meer natuurlijke hondenbrokken op de markt, vrij van kunstmatige geur, kleur en smaakstoffen. Dit omdat steeds meer honden baasjes hun hond natuurlijke voeding willen voeren zonder toevoegingen die niet nodig zijn voor een hond.

Hoe zit dat met jou als hondenbaasje? Ben jij ook op zoek naar de beste natuurlijke hondenbrokken, of voer jij wellicht al hondenbrokken zonder kunstmatige toevoegingen?

Er zijn veel goede natuurlijke hondenbrokken te verkrijgen. Welke de beste is, dat is per hond verschillend. Want uiteindelijk is de basis van natuurlijke hondenbrokken wellicht hetzelfde ( namelijk geen onnodige toevoegingen), maar verschillen de verschillende merken natuurlijke hondenbrokken individueel wel qua ingrediënten. 

Etiketten lezen

Het is dus belangrijk om bij je keuze etiketten te lezen en ook te vergelijken. Wellicht kun je een proefzakje aanvragen van het merk van je keuze. Want dat je hondenmaatje de natuurlijke hondenbrokken met smaak eet, is natuurlijk één van de belangrijkste zaken.

Komen we uit bij een voor veel hondenbaasjes belangrijke vraag, wat zijn nou gezonde, hoogwaardige hondenbrokken? Misschien ben ook jij op zoek naar een antwoord op deze vraag! We bespreken het in onderstaande alinea.

2.4. Wat zijn gezonde, hoogwaardige hondenbrokken?

De hoofdingrediënten van een gezonde en hoogwaardige hondenbrok

Elke liefhebbend hondenbaasje wil het beste voor zijn hond. We rekenen jou ook onder deze groep. Vraag jij je ook af wat gezonde, hoogwaardige hondenbrokken zijn? 

Dit zijn wat ons betreft hondenbrokken met als hoofdingrediënt vlees, zonder kunstmatige toevoegingen en ook zonder toevoegingen waarvan niet duidelijk is wat er precies aan de hondenbrokken van je hond is toegevoegd. Gezonde hoogwaardige hondenbrokken bevatten verder onder andere vitaminen, mineralen en eventueel probiotica.

De functie van voeding voor je hond

De belangrijkste functie van voeding voor je hond is het geven van energie. Energie voor hele primaire processen zoals ademhalen, behoud en opbouw van weefsel, het behoud van een goede lichaamstemperatuur en het kunnen uitoefenen van fysieke activiteit. Wandelen, snuffelen, rennen en spelen bijvoorbeeld.

Uiteindelijk kunnen gezonde, hoogwaardige hondenbrokken voor elke hond verschillende (merken) hondenbrokken zijn. De grootste rol in deze zoektocht vervul jij als baasje dan ook zelf. Er zijn veel gezonde en hoogwaardige hondenbrokken op de Nederlandse markt. Welke specifieke hondenbrok het beste bij jouw hond past, kun jij samen met je hond natuurlijk, het beste testen en beoordelen.

Helemaal voor een ouder wordende hond, is een passende hondenbrok erg belangrijk. We willen het daarom nu graag even met je hebben over goede senior hondenbrokken.

2.5. De beste senior hondenbrokken

Wat bevat een goede senior hondenbrok?

Al eerder schreven we in deze gids over senior hondenbrokken en het belang van senior hondenbrokken voor je oudere hond (1.17.). Jouw hond met een seniore leeftijd heeft een andere voedingsbehoefte dan een pup of (jong) volwassen hond in de bloei van zijn leven. Doordat oudere honden vaak een tikkeltje of zelfs veel minder actief zijn of worden, hebben ze minder calorieën nodig. Senior hondenbrokken bevatten over het algemeen dan ook een lager vetgehalte. Want minder vet betekent minder calorieën. Ook speelt in deze mee dat oudere honden gevoeliger zijn voor overgewicht. Teveel vet(ten) of calorieën creëert mede dit overgewicht. 

Verschillende behoeften, verschillende (senior) hondenbrokken

De beste senior hondenbrokken zijn hondenbrokken die bij jouw ouder wordende hond en zijn behoeften passen. Ook in deze geldt, de ene senior is de ander niet. Honden worden net zoals wij mensen op verschillende manieren oud en zijn fit of minder fit, actief of minder actief. Het is dan ook belangrijk om als hondenbaasje te beoordelen wat je hond nodig heeft aan energie en dus hondenbrokken. De inhoud van de verschillende senior hondenbrokken kun je wederom terug vinden op de etiketten en/ of websites van de verschillende hondenbrokken merken.

Net als voor een senior hond, is ook voor een puppy goede voeding enorm belangrijk.

Maar wat zijn goede puppybrokken?

2.6. Wat zijn goede puppybrokken?

Waarom is de puppy fase de belangrijkste fase in het leven van je hond?

In hoofdstuk 1.15. schreven we al meer over puppybrokken. De puppyfase is misschien wel de belangrijkste fase in het leven van een hond, in ieder geval voor wat betreft ontwikkeling en groei. Een fase die je ook nooit meer over kan doen en waar je de fundering legt voor een gezonde, stabiele, vrolijke, volwassen hond.

Ben jij het trotse baasje van een pup? Lees hieronder dan gauw verder over goede puppybrokken.

Waar goede puppybrokken aan voldoen

Goede puppybrokken zijn brokken die je pup voorzien in de energie die hij nodig heeft om fysiek te groeien en de wereld te kunnen ontdekken. Puppybrokken dienen dan ook meer energie en ook hoogwaardige eiwitten te bevatten in vergelijking met hondenbrokken voor volwassen honden. 

Verder moeten puppybrokken goed verteerbaar zijn. Het maag en darmstelsel van een pup is kwetsbaar, dus zware maaltijden kan je pup nog niet goed aan. Wanneer je pup zijn maag en/of darmen van slag zijn en er sprake is van diarree of overgeven, is de kans op uitdroging ook sneller aanwezig. Daarom is het belangrijk dat puppybrokken goed vallen en makkelijk te verteren zijn voor je pup.

Als laatste bevatten goede puppybrokken omega 3 en omega 6. Dit is essentieel voor een gezonde puppy (en ook volwassen hond) vacht. Omega 3 is verder specifiek belangrijk voor de hersenontwikkeling van je pup!

In navolging van bovenstaande hopen we dat het je helder voor jou als puppy baasje is, waarom het sowieso belangrijk is om je kleine pup, puppy brokken te voeren. 

We schieten alweer behoorlijk op als het gaat om hoofdstuk twee. Ben je nog helder? Pak anders even een break en een lekker kopje koffie of thee! We gaan het nu hebben over een onderwerp waar veel hondenbaasjes graag een antwoord op willen. Want wat zijn goede merken hondenbrokken?

2.7. Goede merken hondenbrokken

Bekende merken hondenbrokken, kwalitatief goede hondenbrokken?

We denken dat je graag het antwoord op de vraag wilt weten wat goede merken hondenbrokken zijn. We hebben eerst een tegenvraag: Welke merken hondenbrokken ken jij allemaal?

Het is zeker niet zo dat de hondenbrokken met veel naamsbekendheid ook per definitie goede hondenbrokken of de beste hondenbrokken zijn. De grote merken hondenbrokken hebben vaak simpelweg meer budget voor reclame. Deze reclame zegt echter niets over de kwaliteit van de hondenbrokken.

Er zijn erg veel kwalitatief goede hondenbrokken op de Nederlandse merk te verkrijgen. Wij willen geen specifieke merken noemen, omdat we daar wellicht merken die we niet noemen tekort mee doen. Maar ook om de simpele reden dat de ene hond het op hondenbrokken merk A super goed doet, en de andere veel beter gedijt op merk B.

Welke ingrediënten zitten er in goede (merken) hondenbrokken?

In goede merken hondenbrokken zitten kwalitatief hoogwaardige ingrediënten die bestaan uit vlees (!), eiwit(ten), vitaminen, mineralen en gezonde vetten. Over de samenstelling hieromtrent kun je meer lezen op het etiket van desbetreffende hondenbrokken zak. Verder is een goed merk hondenbrok voeding waar jouw hond voldoende energie uit kan halen om fit en gezond in het leven te staan.

We hebben ons toch gewaagd aan een top vijf voor wat betreft goede geperste hondenbrokken. Nieuwsgierig? Check de vijf merken hondenbrokken hieronder.

2.8. De top 5 beste (geperste) hondenbrokken

Goede merken geperste hondenbrokken, welke zijn dat?

Jij bent natuurlijk benieuwd de beste hondenbrok! We kunnen hier van allerlei merken hondenbrokken noemen die wij de beste vinden. Maar uiteindelijk bepaal jij dat, samen met je hond! Want de hondenbrokken waar jouw hond het beste op reageert, goede ontlasting van krijgt en heeft, lekker in zijn vel van zit en energie van krijgt, daar draait het om.

Toch hebben we een top 5 voor je opgesteld omtrent wat ons betreft goede en hoogwaardig geperste hondenbrokken. Waarom? Omdat er veel wordt gedacht dat een hondenbrok die bekend is, ook wel de beste zal zijn. 

Nou, dat is lang niet altijd het geval.

Bij de aanschaf van hondenbrokken wordt er door hondenbaasjes over het algemeen gelet op:

1.Prijs

2.Inhoud

3.Ingrediënten/ samenstelling
4.Verkrijgbaarheid

5. Populariteit


Al deze vier bovenstaande punten zijn belangrijk, maar vergeet ook echt punt 3 niet, de ingrediënten en samenstelling. Dat is hetgeen je hond uiteindelijk binnen krijgt! En voor wat betreft populariteit, we zeggen het nog maar eens. Een hondenbrok waar veel reclame voor wordt gemaakt, is niet per definitie de beste hondenbrok.

Al bestaat er niet zoiets als de beste hondenbrok, je kunt echter in ieder geval een afweging maken om onderstaande geperste hondenbrokken uit te proberen. Nou ja, je hond dan.

Al de bovengenoemde geperste hondenbrokken hebben wat ons betreft gemeen dat er veel zorg is en wordt besteedt aan kwalitatief goede ingrediënten. Ook het behoud van de voedingsstoffen van deze ingrediënten tijdens het productieproces is hierbij een belangrijk speerpunt. Uiteindelijk laat je hond je zien welke hondenbrokken het meest passend zijn voor hem, dus het blijft soms een beetje uitproberen!

We zijn alweer aangekomen bij het laatste onderwerp van hoofdstuk twee. Best snel gegaan, toch? We beantwoorden hieronder de vraag of goedkope hondenbrokken ook goed kunnen zijn!

2.9. Gaan goede én goedkope hondenbrokken samen?

Kunnen goedkope hondenbrokken kwalitatief goed zijn?

Al eerder besteedden we in deze koopgids aandacht aan goedkope hondenbrokken (1.18.).

Hondenbrokken in het lagere prijssegment zijn in Nederland volop verkrijgbaar. Benieuwd waar je de meest goedkope hondenbrokken kunt vinden?

De meest goedkope hondenbrokken vind je in de supermarkt. Vooral de van origine Duitse supermarkten verkopen hondenbrokken die erg laag geprijsd zijn. Prijs hoeft niet altijd wat te zeggen over de kwaliteit, maar soms is dat wel zo.

Wat denk jij zelf eigenlijk, gaan goede en goedkope hondenbrokken samen?

Letten op de samenstelling van hondenbrokken is erg belangrijk

Goedkope hondenbrokken bevatten vaak een klein(er) percentage vlees en soms ook veel granen. Dit gegeven maakt dat sommige hondenbrokken ook goedkoper zijn dan andere merken hondenbrokken. Want vlees is een duurder ingrediënt dan granen.  Er zijn honden die het prima doen op hondenbrokken met bijvoorbeeld veel granen en minder vlees. We zullen dus niet per definitie zeggen dat goedkope hondenbrokken niet goed zijn. 

Feit is en blijft echter wel dat honden vleeseters zijn en dagelijks vlees nodig hebben, in welke vorm dan ook. Hondenbrokken met vlees als hoofdbestanddeel zullen wij dan ook altijd aanraden. Daarbij komt nog dat er veel honden zijn die niet zo goed tegen granen kunnen. Ook hierbij geldt echter weer, elk individu is verschillend. Of goedkope hondenbrokken goede hondenbrokken zijn voor jouw hond, kunnen je hond en jij uiteindelijk het beste beoordelen.

Hoofdstuk twee zit erop! We hopen dat je vragen zijn beantwoord, of dat je in ieder geval een stuk wijzer bent geworden voor wat betreft het onderwerp ‘de beste hondenbrokken’. We gaan het in hoofdstuk drie hebben over het vergelijken van hondenbrokken. Blijf je nog even aangehaakt?

Hoofdstuk 3 Hondenbrokken vergelijken, hoe en waarom?

Wanneer je op zoek bent naar (meer) passende hondenbrokken voor je hond, of eigenlijk misschien wel gewoon de beste hondenbrokken voor je hond, ontkom je er niet aan om hondenbrokken en de desbetreffende merken te vergelijken. 

De keuze in hondenbrokken op de Nederlandse markt is ongelooflijk groot. De verschillende hondenbrokken en hun merken verschillen van kleur, grootte en ook samenstelling. Voor dat laatste, de samenstelling van een hondenbrok kan voor jouw hond een groot verschil maken. Afhankelijk van zijn leeftijd, conditie en energieniveau zal de ene hondenbrok echt beter bij je passen dan de andere. We vertellen je hieronder meer over het waarom en hoe voor wat betreft het vergelijken van hondenbrokken. Leuk dat je (nog steeds) geïnteresseerd bent!

3.1. Hondenbrokken vergelijken

Waarom hondenbrokken vergelijken loont

Hondenbrokken vergelijken is essentieel bij het vinden van de meest passende hondenbrok voor jouw hond. Maar waar en hoe kun je het beste hondenbrokken vergelijken? En waarom zou je hondenbrokken überhaupt met elkaar gaan vergelijken?

Het meest praktisch is om jezelf voorafgaand aan de zoektocht wat vragen te stellen. Ben je op zoek naar een puppybrok, een hondenbrok voor je volwassen hond of misschien wel hondenbrokken voor je senior hond? Heb je rekening te houden met allergieën van je hond? En wil je bijvoorbeeld specifiek een geperste of een krokante brok? Door de beantwoording op deze vragen kader jij je vergelijking zoektocht in ieder geval al behoorlijk in.

Waar het uiteindelijk om draait..

Ook wanneer je hondenbrokken vergelijkt, kom je uiteindelijk weer bij de inhoud, ofwel de samenstelling van hondenbrokken uit. Want die zijn echt belangrijker dan een leuk ogende brokkenzak. Laat je dan ook niet teveel afleiden door de buitenkant, het gaat uiteindelijk om de binnenkant (inhoud) van een hondenbrok. De etiketten van hondenbrokken zakken, maar ook websites van de verschillende hondenbrokken merken, vertellen je hetgeen je wilt weten over de inhoud. Nog even een tip, het ingrediënt waar een etiket op een hondenbrokken zak mee begint, is het hoofdingrediënt van desbetreffende brokken!

Hondenbrokken verschillen enorm van samenstelling. Je kunt dus wel stellen dat de verschillende merken en soorten hondenbrokken uniek zijn, net als je hond. Het loont dus om op zoek te gaan naar de beste hondenbrokken voor jouw hond, omdat dit bijdraagt aan een gezonde hond. En een gezonde hond, het liefst een leven lang, daar teken jij toch ook voor?

Op dus naar een leeftijd voor je hond van 12 jaar, 15 jaar, of misschien wel ouder! 

De voeding die een hond krijgt, speelt absoluut een rol bij een goede gezondheid, zoals je hebt kunnen lezen. Je snapt nu waarschijnlijk ook waarom er zoveel ‘beste’ hondenbrokken testen zijn. We vertellen er hieronder nog wat uitgebreider over!

3.2. Hondenbrokken testen

Bestaat er een objectieve hondenbrokken test?

Hondenbrokken testen, daar vind je er meerdere van terug op internet. Maar deze testen blijven natuurlijk een vrij subjectief verhaal. Want elke hond is anders en reageert ook anders op hondenbrokken. Niet elke hond doet het fantastisch op hondenbrok A., het kan zijn dat jouw hond het veel beter doet op hondenbrok D.!

Een hondenbrokken test tip!

We raden je bij een zoektocht naar passende hondenbrokken voor je hond dan ook aan, om middels proefzakjes uit te testen wat wel en wat niet bij je hond past. De eerste vraag die je hond dan kan beantwoorden is of hij de hondenbrokken überhaupt wel lekker vindt. Een hondenbrok kan van een fantastische kwaliteit zijn, maar wanneer hij zijn neus er voor optrekt, is het toch geen verstandige keuze. En ook wanneer je hond de brokken met smaak opeet, maar zijn ontlasting verandert in diarree of wanneer hij slecht van zijn ontlasting af komt, kun je concluderen dat de hondenbrokken in kwestie niet de beste hondenbrokken voor jouw hond zijn. Simpelweg je hond een klein aantal verschillende hondenbrokken in de praktijk uit laten proberen, vinden wij de beste hondenbrokken test die er is. 

Een ‘beste hondenbrokken test op internet’, daar hechten wij dan ook niet zoveel waarde aan. We vertellen je nu waarom!

3.3. Welke hondenbrokken zijn als beste getest?

En de beste hondenbrokken winnaar is…

Deze alinea gaat verder op de voorgaande alinea over het hondenbrokken testen. Op internet zijn er verschillende beste hondenbrokken tests te vinden en ook is er over het algemeen wel een winnaar. Een hondenbrok die zich de beste hondenbrok mag noemen. Dat zijn in de praktijk dus verschillende merken en soorten hondenbrokken. Een echte winnaar is er dan ook niet. De meeste hondenbrokken tests zijn echter niet helemaal objectief en richten zich vaak op een bepaald segment hondenbrokken. 

Hoe dan ook, hondenbrokken tests zijn over het algemeen verre van volledig. Daarbij blijft het gegeven ook staan dat er voor elke hond een andere hondenbrok geschikt is. Dus of de beste hondenbrokken echt bestaan?

Wat is jouw mening hierover?

We praten trouwens nog wel graag even met je door over de beste hondenbrokken!

3.4. De beste hondenbrokken

Hoe je weet dat jij je hond de beste hondenbrokken voert

De beste hondenbrokken zijn hondenbrokken waardoor een hond goed functioneert, lekker in zijn vel zit, zowel van binnen als van buiten. Voldoende energie heeft om volledig hond te kunnen zijn, te kunnen rennen, snuffelen, graven, onderzoeken en spelen. Maar ook een hond die lekker ontspannen kan liggen slapen bij de kachel of hangen op de bank. Een hond die in balans is.

Herken jij jouw hond hierin? Dan doen jij en je hond het goed!

Hoe hoogwaardige ingrediënten klachten helpen voorkomen of oplossen bij je hond

Is je hond futloos, heeft hij last van extreem haaruitval, kale of jeukende plekken, regelmatige diarree of andere lichamelijk klachten, dan kan het verstandig zijn om te gaan beoordelen of die klachten wellicht komen door zijn voer. De overstap naar (andere) hondenbrokken met een andere samenstelling kán een wereld van verschil maken.

De beste hondenbrokken vinden wij hondenbrokken met kwalitatief hoogwaardige ingrediënten die duidelijk vermeld staan. Op de verpakking en/of op de website van desbetreffend hondenbrokken merk. Transparantie is wat ons betreft erg belangrijk! Verder vinden wij hondenbrokken ‘de beste hondenbrokken’ wanneer ze qua samenstelling hetgeen bevatten dat jouw hond nodig heeft, niet meer en niet minder. Het hoofdbestanddeel in deze is wat ons betreft over het algemeen vlees! En verder dienen goede hondenbrokken zo min mogelijk toegevoegde suikers en andere voor je hond niet noodzakelijke toevoegingen te bevatten.

We zijn bij het laatste onderwerp van hoofdstuk drie aanbeland, de beste hondenbrokken van nu.

3.5 De beste hondenbrokken uit de test

Wat zijn de meest betrouwbare hondenbrokken test?

Ook de beste hondenbrokken tests zijn alweer te vinden op internet. We blijven echter bij hetgeen we in de vorige alinea hebben geschreven. We zullen dan ook niet verder in herhaling vallen, maar willen je het volgende nog meegeven.

Belangrijk, liefde en levensstijl!

De beste hondenbrokken zijn niet de hondenbrokken die op internet als winnaar(s) uit de bus komen. Het zijn de hondenbrokken die jouw individuele hond gezond, fit en actief maken en ook houden. Samen met jou als hondenbaasje, een levensstijl met voldoende beweging en veel liefde. Dat zijn dat de belangrijkste voorwaarden je hond gezond en gelukkig te houden.

In hoofdstuk vier, het laatste hoofdstuk van deze koopgids, gaan we het met je hebben over de zin en onzin van hondenbrokken voor de verschillende hondenrassen die er zijn. Super leuk dat je (nog steeds) meeleest!

Hoofdstuk 4 Hondenbrokken voor specifieke hondenrassen

In deze koopgids heb je terug kunnen lezen dat er net als de mens, geen honden individu hetzelfde is. Elke hond is anders en heeft ook een andere energie(behoefte). Is het dan verstandig om hondenras afhankelijk hondenbrokken te gaan voeren? Of is het vooral een marketing stunt en eigenlijk helemaal niet zo noodzakelijk? En wanneer wel, hoe vind je die passende hondenbrokken dan? Je leest er in dit hoofdstuk meer over!

4.1. Grote hondenbrokken voor grote honden

Grote honden hebben (letterlijk) grote hondenbrokken nodig?

Grote hondenbrokken voor grote honden, bestaan die?

Ja, zeker! Er zijn grote hondenbrokken voor de grote(re) hondenrassen op de markt, soms zelfs gekoppeld aan een bepaald groter ras. Deze hondenbrokken zijn over het algemeen letterlijk ook groter dan reguliere brokken van normaal formaat. En ook wordt er door fabrikanten aangegeven dat de samenstelling van deze hondenbrokken dusdanig is, dat deze brokken beter zijn afgestemd op grote(re) honden.

Of jij nou direct naar de winkel moet rennen om voor je grote(re) hond, grotere hondenbrokken moet gaan halen?

Wij vinden dat niet perse noodzakelijk. De samenstelling en ingrediënten in hondenbrokken blijven belangrijk. Of deze nou zitten in medium brokken of grotere brokken. Wanneer een medium brok voor jouw grote(re) hond prima werkt, raden we je zeker niet aan om over te stappen, omdat er beweert wordt dat grote(re) honden beter grote brokken kunnen nuttigen.

Zelf blijven beoordelen of je (grote) hond goed in zijn vel zit en zijn hondenbrokken passend zijn, dat is wel belangrijk. Vraag jij je af hoe dat zit met kleine(re) hondjes? Daar vertellen we je graag wat meer over!

4.2. Kleine hondenbrokjes voor kleine honden

Moet mijn kleine hond, kleine honden brokjes eten?

Ons verhaal omtrent kleine hondenbrokjes voor kleine honden sluit eigenlijk aan bij hetgeen we hierboven al schreven over grote hondenbrokken voor grote honden. Wanneer jouw kleine hond het prima doet op (de samenstelling van) medium hondenbrokken, dan zien wij voor je hond en jou absoluut geen reden om over te stappen. 

Een punt van aandacht; een slecht of incompleet gebit

Maar wat wel het geval is, kleine hondjes hebben logischerwijs een kleine kaak. Ze kauwen kleinere brokjes over het algemeen wat makkelijker weg. Helemaal wanneer er ook nog eens sprake is van een slecht gebit, of wanneer een klein hondje kiezen of tanden mist, is het vaak lastig om medium, laat staan grote brokken weg te kunnen kauwen. Je ziet dan vaak ook dat ze minder prettig en lekker eten. Dit gegeven is zeker iets om wel rekening mee te houden bij een eventuele nieuwe hondenbrokken keuze. Helemaal dus wanneer het gebit van je kleine hond mankementen vertoont.

Zo staat de chihuahua bekend om zijn vaak slechte gebit. Ook is het kaakje van een chihuahua vaak extreem smal. Voor dit hondenras zijn kleine hondenbrokjes zeker aan te raden. Je leest er hieronder meer over.

4.3. Kleine hondenbrokjes voor een chihuahua


Het kleinste hondenras behoeft speciale aandacht..

Wist jij dat de chihuahua het kleinste hondenras ter wereld is? 

Ze wegen vaak tussen de 1 en 3 kg. Een kat of zelfs een groot konijn weegt meer.

De chihuahua heeft een extreem klein, maar ook smal kaakje. Het is daarom bij de hondenbrokken keuze van een chihuahua belangrijk dat je niet alleen rekening houdt met de samenstelling van de brok, maar ook met de grootte. Door de kleine en smalle kaak van een chihuahua kan dit ras simpelweg geen medium, laat staan grote hondenbrokken eten. Ook hebben deze kleintjes van nature vaak al een heel matig gebit. Kleine hondenbrokjes die ze gemakkelijk kunnen vermalen zijn dus gewenst. Gelukkig heb je daarin keuze te over op de Nederlandse markt, ook voor wat betreft merk en samenstelling.

Een eveneens populair ras waar speciale hondenbrokken voor ontwikkelt werden, is de labrador. Hoe en waarom, lees je hieronder!

4.4. Wat zijn de beste hondenbrokken voor een labrador

Het meest populaire ras behoeft specifieke hondenbrokken?

De labrador, nog altijd een van de, of misschien wel het meest geliefde hondenras in Nederland. Wellicht ook de reden dat er speciale lijnen hondenbrokken zijn ontwikkelt voor de labrador als ras zijnde?

Ook jij kent vast een aantal labradors in je omgeving, toch? Of misschien ben je zelf trotse bezitter van een labrador!?

Aandachtspunten bij voeding voor een labrador

De beste hondenbrokken voor een labrador, welke zijn dat? De beste hondenbrokken voor een labrador bestaan ons inziens niet. Want ook een labrador blijft uiteindelijk een individu. Waarbij de ene beter reageert op merk A, en de ander beter op merk B. Zo heb je tevens labradors met voedselallergieën en ook zonder. Dit heeft allemaal invloed op de uiteindelijke (passende) brokken keuze. 

Wel hebben labradors over het algemeen aanleg om makkelijk te zwaar te worden. Bij het kiezen van geschikte hondenbrokken voor je labrador, zou je hier rekening mee kunnen houden. Sowieso hondenbrokken zonder toegevoegde suikers en met niet al te veel vetten, zijn dan zwaar aan te bevelen.

We eindigen dit laatste hoofdstuk met de Duitse Herder, eveneens een populair ras. Hoe zit het met de specifieke voedingsbehoefte van een herder?

4.5. De beste hondenbrokken voor een Duitse Herder

Een passende hondenbrok voor de (Duitse) Herder

Ben jij wellicht de trotse eigenaar van een Duitse herder en op zoek naar een passende hondenbrok?

Voor Duitse herders geldt wat ons betreft hetzelfde als voor alle overige hondenrassen. Passende hondenbrokken zijn hondenbrokken waar een honden individu het goed op doet. Het type ras is daarbij niet perse (enkel) belangrijk of doorslaggevend. 

Duitse herders zijn vaak wel honden die hoog in hun energie staan, of waar veel mee wordt gesport. Heb jij ook een stuiterbal thuis, of een herder waar je veel mee sport? Dan kan een high energie brok aan te bevelen zijn. Ook ondersteuning voor wat betreft bewegingsgestel kan handig zijn. Veel herders krijgen op latere leeftijd bijvoorbeeld last van hun achterhand. Hondenbrokken met glucosamine is voor de oudere herder sowieso aan te bevelen.

Na vier hoofdstukken vol met informatie over hondenbrokken, zijn we aangekomen bij de meest gestelde vragen over hondenbrokken. De beantwoording van deze faq’s maakt de koopgids wat ons betreft compleet! Lees hieronder de vragen en vind ook direct de antwoorden!

Veelgestelde vragen over de beste hondenbrokken

Welke soorten hondenbrokken zijn er allemaal?

In het heel kort kun je twee categorieën hondenbrokken onderscheiden, namelijk krokante en (koud) geperste hondenbrokken. Onder deze twee categorieën hangen echter weer héél véél verschillende hondenbrokken. We bespreken ze kort en bondig, één voor één in het eerste hoofdstuk van deze koopgids!

Wat zijn de beste hondenbrokken?

We snappen dat je graag wilt weten wat de beste hondenbrokken zijn, wat de scheelt je enorm veel (uit)zoekwerk. De beste hondenbrokken bestaan echter niet. Er zijn heel veel goede en ook minder goede hondenbrokken. Uiteindelijk zijn de beste hondenbrokken die hondenbrokken waar je hond het goed op doet! Hoe je kwalitatief goede hondenbrokken vind, leggen we je uit in de eerste alinea’s van hoofdstuk 2.

Welke hondenbrokken zijn als beste getest?

Er zijn op internet verschillende hondenbrokken tests te vinden en allemaal hebben ze een andere ‘winnaar’. Dus welke hondenbrokken nou écht het beste zijn? Wie het weet, mag het zeggen..

Wat is de top 5 van beste (geperste) hondenbrokken?

In alinea 2.8. benoemen wij de top 5 van in onze ogen goede geperste hondenbrokken. Een bijzondere vermelding in deze krijgt nieuwkomer ‘Honderd’. Een nieuw merk geperste hondenbrokken!

Welke hondenbrokken kan ik mijn hond het beste voeren?

We willen je enorm graag helpen en een pasklaar antwoord geven op deze vraag. Maar dat gaat niet helaas. Afhankelijk van de leeftijd, conditie, het energieniveau van je hond en ook eventuele voedselallergieën of intoleranties, zullen jij en je hond zelf moeten ervaren welke hondenbrokken het beste bij hem passen. Deze koopgids helpt je bij de inhoudelijke zoektocht. Dus lees vooral even mee, mocht je dat nog niet gedaan hebben!

Zijn hondenbrokken ras gebonden?

Nee, eigenlijk over het algemeen niet. We leggen dat kort maar krachtig uit in hoofdstuk 4.

Nogmaals onze top 5 hondenbrokken op een rijtje

 1. 1. Carocroc Premium Original 23/12 12,5 kg

  #1 Beste hondenbrokken
  Carocroc Premium Original 23/12 12,5 kg. Zeer smakelijke hondenbrok

  Zeer smakelijke hondenbrok

  Deze Carocroc Original heeft een optimaal eiwit- en vetgehalte. De vacht van onze honden is mooi glanzend zonder vet te zijn. Ontlasting is stevig zonder dat het obstipatie geeft.

  €36,20 bij bol.com
  bol.com (€36,20)
 2. 2. WOOOF Regular Geperst Hondenvoer 18kg

  #2 Beste koop hondenbrokken
  WOOOF Regular Geperst Hondenvoer 18kg. Voor grote en kleine honden

  Voor grote en kleine honden

  Deze Wooof hondenbrokken zijn geperste brokken en bevatten geen kunstmatige geur en kleurstoffen. Deze brok is geschikt voor grote en kleine honden en geeft voldoende energie vrij.

  €46,45 bij bol.com
  bol.com (€46,45)
 3. 3. Royal Canin Hypoallergenic Hond – 7 kg

  #3 Beste hypoallergene hondenbrokken
  Royal Canin Hypoallergenic Hond – 7 kg. Hypoallergene brokken

  Hypoallergene brokken

  Speciaal voor de hond die mogeijk allergieen heeft is deze Royal Canin hondenbrok ontwikkelt. Naast de juiste voedingswaarden zien we ook in de vacht mooie resultaten.

  €59,99 bij bol.com
  bol.com (€59,99)
 4. 4. Eukanuba Dog Adult Large Breed – Kip – Hondenvoer – 15 kg

  #4 Goede hondenbrokken voor grote rassen
  Eukanuba Dog Adult Large Breed – Kip – Hondenvoer – 15 kg. Op basis van kip

  Op basis van kip

  Deze hondenbrokken van Eukanuba zijn speciaal voor de wat grotere hondenrassen. Het vetgehalte is laag waardoor ook de grotere honden niet snel overgewicht ontwikkelen. Tevens is de hondenbrok zo ontwikkelt dat de brok tandsteen tegen gaat.

  €47 bij bol.com
  bol.com (€47,00)
 5. 5. Specific Adult Large & Giant Breed CXD-XL – 12 kg

  #5 Goed alternatief hondenbrokken
  Specific Adult Large & Giant Breed CXD-XL – 12 kg. Gebalanceerde complete voeding

  Gebalanceerde complete voeding

  Deze hondenbrok heeft een goede energie afgifte en bevat L-Carnitine welke er voor zorgt dat de honden minder snel last hebben van overgewicht.

  €48,99 bij bol.com
  bol.com (€48,99)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

4 mensen beoordeelden dit artikel met een 5.0

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.

Gerelateerde reviews