Beste houtworm bestrijdingsmiddel van 2023

Top 5 best geteste houtworm bestrijdingsmiddelen volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 7 februari 2023 @13:08

beste_houtworm_bestrijdingsmiddel

Jij bent op zoek naar het beste houtworm bestrijdingsmiddel? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk het houtworm bestrijdingsmiddel van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 8 houtworm bestrijdingsmiddelen uitgebreid getest en vergeleken. Na 16 uur onderzoek is HGX tegen houtworm als beste houtworm bestrijdingsmiddel uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste houtworm bestrijdingsmiddelen van dit moment. In dit artikel geven onze experts 5 tips voor het kopen van een houtworm bestrijdingsmiddel. Wist je bijvoorbeeld dat het beste houtworm bestrijdingsmiddel kleurloos is en een zeer lange nawerking heeft? Lees snel verder…

#1 Beste houtwormbestrijdingsmiddel
HGX tegen houtworm. Doet wat het belooft

Doet wat het belooft

Deze handige spray flacon van HG X doodt en beschermt nadien tegen houtworm. Zeer geschikt voor kleine aantastingen door houtwormen. Verwijder eerst het boormeel alvorens de spray te gebruiken.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€12,99 bij alternate.nl
alternate.nl (€12,99)

Naar de top 5

Top 5 beste houtworm bestrijdingsmiddelen van dit moment

Hoe komt deze top 5 houtworm bestrijdingsmiddelen tot stand?

16 uur getest door experts Onze experts hebben 8 houtworm bestrijdingsmiddelen uitvoerig getest en vergeleken.

8 houtworm bestrijdingsmiddelen vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 houtworm bestrijdingsmiddelen worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. HGX tegen houtworm

  #1 Beste houtworm bestrijdingsmiddel
  HGX tegen houtworm. Doet wat het belooft

  Doet wat het belooft

  Deze handige spray flacon van HG X doodt en beschermt nadien tegen houtworm. Zeer geschikt voor kleine aantastingen door houtwormen. Verwijder eerst het boormeel alvorens de spray te gebruiken.

  €12,99 bij alternate.nl
  alternate.nl (€12,99)
 2. 2. Perfacs houtworm middel 1000ml

  #2 Beste Permethrin houtworm bestrijdingsmiddel
  Perfacs houtworm middel 1000ml. Op basis van Permethrin

  Op basis van Permethrin

  Dit uiterst krachtige middel werkt direct en langdurig. Ook eventuele eitjes zullen niet uitkomen. Deze fles is gebruiksklaar en geschikt voor een oppervlakte van wel 4m2.

  €24,16 bij bol.com
  bol.com (€24,16)
 3. 3. Embasol houtwormmiddel 5 liter – houtworm – boktor

  #3 Grootverbruik houtworm bestrijdingsmiddel
  Embasol houtwormmiddel 5 liter – houtworm – boktor. Voor grote oppervlaktes

  Voor grote oppervlaktes

  Deze 5 liter verpakking tegen houtworm is klaar voor het grote werk. Zeer handig om te gebruiken in combinatie met een druk spuit. Zo kun je snel en doeltreffend grote oppervlaktes vrijwaren van houtwormen.

  €41,50 bij bol.com
  bol.com (€41,50)
 4. 4. Xyladecor Houtwormverdelger BP 0.50 L

  #4 Goed alternatief houtworm bestrijdingsmiddel
  Xyladecor Houtwormverdelger BP 0.50 L. Voor alle houtsoorten

  Voor alle houtsoorten

  Dit houtwormverdelgingsmiddel doodt houtworm en voorkomt nieuwe aantasting. Dit bestrijdingsmiddel dringt diep door in het hout en kan aangebracht worden met een kwast.

  €29,98 bij bol.com
  bol.com (€29,98)
 5. 5. Houtworm bestrijdingspakket – Embasol – 5 liter – 40m2

  #5 Compleet pakket houtworm bestrijdingsmiddel
  Houtworm bestrijdingspakket – Embasol – 5 liter – 40m2. Compleet bestrijdingspakket

  Compleet bestrijdingspakket

  Bescherming is van groot belang. Daarom is dit pakket echt een uitkomst. Je treft alles aan om veilig de houtwormen te lijf te gaan. De handige drukspuit werkt snel en doeltreffend.

  €189,95 bij bol.com
  bol.com (€189,95)

De beste houtworm bestrijdingsmiddelen voor jouw houten onderdelen

Wanneer je last hebt van houtworm kom je dat al snel te weten, je ziet namelijk overal kleine gaatjes in het hout zitten. Hoewel je denkt dat dat misschien niet zoveel uitmaakt is het tegendeel waar. Het kan je meubels, maar ook je huis enorm aantasten en het is dan ook zeer vervelend om in huis te hebben. Daarom is het dan ook belangrijk dat je hier gelijk wat aan doet wanneer het je opvalt. Op die manier zorg je ervoor dat je zo snel mogelijk van de houtworm af bent, en dat je de schade aan jouw hout kan beperken tot een minimum. Voor houtworm zijn verschillende bestrijdingsmiddelen. In dit artikel vertellen we je wat houtworm precies is, welke middelen er zijn om het te bestrijden en hoe je ervoor zorgt dat deze bestrijdingsmiddelen het goed doen. Lees daarom gauw verder.

Wat is houtworm nu precies?

Zoals gezegd kan je houtworm herkennen aan kleine gaatjes die zich in hout bevinden. Dat kan in elke vorm van hout zijn, of dat nu een schuur is, een houten balk in huis, de lijst van een huis, kasten, bankstellen. Van alles kan door houtworm aangetast worden. Dat maakt ook dat het gevaarlijk is. Als het namelijk in onderdelen van je huis gaat zitten kan het zeer verzwakt raken en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. 

In Nederland zijn er een aantal soorten houtworm die voorkomen. Deze zijn allemaal afkomstig van een kever. De meeste bekende vorm van houtworm is de boktor en degene die de meeste schade aanbrengt aan huizen is de huisboktor. Dit is een tor die hele goed ontwikkelde kaken heeft waardoor deze zich gemakkelijk door hout kan vreten. Je kan ook herkennen dat deze huisboktor is langs geweest. Dat zie je namelijk aan de ovale sporen die het dier achterlaat als het zich door hout heen eet. Daarnaast hebben de gaten een rafelig randje. 

Een andere houtworm die veel voorkomt is de gewone houtwormkever. Deze wordt ook wel de meubelkever genoemd. Een verschil tussen deze kever en de boktor is dat de larven van de houtwormkever uiteindelijk de schade veroorzaken in het hout, niet zozeer de kever zelf. De houtwormkever legt eitjes in het hout en als die uitkomen beginnen ze vrijwel gelijk door het hout heen te eten. Het kan wel drie tot vijf jaar duren voordat de larf uiteindelijk een kever wordt. 

Als je benieuwd bent of houtworm zich nog aan het ontwikkelen is binnen het hout, kan je dat doen door een test uit te voeren. Als je een wit papier onder de gaatjes legt, kan je na een week kijken of hier nog zaagsel aanwezig is.

Hoe herken ik houtworm?

Zoals gezegd kan je houtworm herkennen aan de gaatjes, maar er zijn ook andere manieren waarop je kan zien dat er houtworm aanwezig is. Zo kan je zien of er rondom het hout dat is aangetast veel zaagsel of ook wel ‘boormeel’ ligt. Als dat zo is, kan je er vrij zeker van zijn dat dit komt door de aanwezigheid van houtworm. Daarnaast kan je ook houtwormkevers zien rond vliegen. Dat gebeurt vooral tussen mei en augustus, wanneer de larven die oud genoeg zijn uitkomen als kevers.

beste_houtworm_bestrijdingsmiddel_01

De verschillende houtwormbestrijdingsmiddelen

Er zijn verschillende manieren waarop je een houtworm kan bestrijden als je hebt kunnen constateren dat je hier last van hebt. We bespreken deze methodes en middelen kort in dit artikel.

Invriezen

Het klinkt misschien gek maar je kan onderdelen waar houtworm in zit behandelen door deze simpelweg in de vriezer te stoppen. Dat is niet alleen milieuvriendelijk, je hoeft namelijk geen gebruik te maken van gif of andere chemicaliën, maar het is ook nog eens lekker makkelijk. De spullen moeten dan twee weken lang in een temperatuur van -18 zijn. Dat kan de houtworm niet overleven. Dat is natuurlijk, als het blijkt dat het niet om je hele bankstel gaat. Is dat wel zo? Dan kan je een gespecialiseerd bedrijf laten komen dat grotere voorwerpen kan behandelen. Zij hebben een container waarin ze de grotere meubels kunnen plaatsen

Chemische middelen

Chemicaliën kunnen zeker ook gebruikt worden als houtworm bestrijdingsmiddelen. Deze worden op het hout gespoten en dringen vervolgens tot in het midden van het hout door om de houtworm te doden. Dit mag je gebruiken maar alleen wanneer het door een professional kan worden uitgevoerd. Het wordt vaak in een huis uitgevoerd worden en het is de bedoeling dat dit wordt gedaan met speciale kleding en een masker. In sommige gevallen wordt het in een container uitgevoerd op meubels die groter zijn. 

Wanneer het in een huis wordt gedaan is het de bedoeling dat je twee dagen lang niet de ruimte betreedt. Uiteraard hangt er een prijskaartje aan het bestrijden van houtworm door een professional. Helaas is het soms niet anders en moet dit gebeuren door iemand die er meer verstand van heeft. Dat hangt uiteraard af van waar de houtworm zich in het huis bevindt en hoeveel houtworm er aanwezig is. 

Als jezelf aan de slag gaat met houtwormbestrijdingsmiddelen, is het goed om te weten of het hout al van tevoren met beits is behandeld of dat het geschilderd is. In dat geval zullen de specifieke houtwormbestrijdingsmiddelen die je gebruikt, niet altijd even goed werken. Je moet dan eerst zorgen dat de schilder – of beitslaag verwijderd wordt. Vervolgens kan je het beste met een drukspuit aan de slag om de chemicaliën te verspreiden. Zeker voor grote objecten wordt dat aangeraden. 

Zorg ervoor dat het middel over het hout wordt verspreid maar maak het niet al te nat, dat zorgt er namelijk voor dat het middel eraf druppelt en dan werkt het ook niet goed. Vervolgens moet je ook bij een eigen behandeling met chemicaliën, alsnog zorgen dat je de ruimte 48 uur goed ventileert zodat het daarna veilig is om als mens deze ruimte weer te betreden. Als alles dan goed is, kan je het hout weer behandelen zoals je wil. Daarbij is het dus goed om weer een lak – of beitslaag aan te brengen en je kan het weer schilderen op de manier zoals jij het wil. Draag tijdens deze behandelingen altijd een beschermend pak en een beschermend masker met bril. De houtwormbestrijdingsmiddelen zijn namelijk zeer chemisch en kunnen gevaarlijk zijn om in te ademen.

beste_houtworm_bestrijdingsmiddel_02

Permethrin

Een houtworm bestrijdingsmiddel dat zeer effectief is om de houtworm uit het hout te krijgen, is het middel permethrin. Dit is een middel dat je met een kwast aan brengt of ook wel met een spuit op de getroffen gebieden kan spuiten. Dat moet dan wel met een hele lage druk worden gedaan. Ook bij dit middel hangt het er vanaf hoe groot het gebied is dat aangetast is. Als het alleen gaat om één meubel, dan kan je een kleine verpakking kopen maar wanneer je een hele schuur moet ontwormen, dan kan je het beste voor een grotere verpakking gaan.

Petroleum

Soms zeggen mensen nog wel eens dat je houtworm ook kan bestrijden door petroleum te gebruiken. Vooral vroeger was dit een populaire manier om te proberen van je houtworm af te komen. Als je dit gebruikt is het belangrijk om te weten dat petroleum niet altijd volledig kan doordringen in het hout. Het doodt dus niet altijd alle eitjes en als dat het geval is, kan je eigenlijk na een tijdje weer van vooraf aan beginnen. Je bent dan namelijk nooit echt van de houtworm af geweest.

Hoe voorkom je dat je last krijgt van houtworm?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Gelukkig zijn er een zeker een aantal manieren waarop je kan zorgen dat je geen last krijgt van houtworm. Dat kan je doen door het hout waarop je bang bent dat je houtworm krijgt, te behandelen met bepaalde middelen. Dat kan je allereerst doen door het hout van een laklaag te voorzien. Daarmee zorg je er eigenlijk voor dat het hout niet meer te doordringen is door insecten. Hetzelfde effect krijg je met beits of was. Ook dat zorgt ervoor dat het te lastig wordt voor insecten om het hout te penetreren. Daarnaast kan je ervoor zorgen dat houtworm er niet in zit door van tevoren al te zorgen dat je hebt gecheckt of er houtworm in zit wanneer je het hout aankoopt. 

Ook wanneer blijkt dat je toch last hebt van houtworm, is het heel waardevol om na de behandeling van eventuele aangetaste gebieden, alsnog beits of lak aan te brengen. Zo kan je zorgen dat in het vervolg het hout niet meer wordt aangetast en de schade blijft bij wat het nu is.

Wat doe je als je houtworm in huis hebt?

Hoewel het redelijk eenvoudig kan zijn om houtworm uit een meubel of klein object te verwijderen, is het behandelen van een huis een stuk lastiger. Het is daarom sowieso aan te raden om je als huiseigenaar van een huis met veel hout, bewust te zijn van de gevaren van houtworm. Zeker onbewerkt hardhout, zoals hout dat wordt gebruikt als balken of onderdelen die constructies dragen, zijn heel aantrekkelijk voor een houtworm. Dat zijn dan ook gelijk de onderdelen van een huis die je liever niet aangetast ziet. Dit kan namelijk leiden tot instortingsgevaar. Dat wil je uiteraard voorkomen. 

Bij dit soort grote houtwormaantastingen is het altijd belangrijk om een bedrijf in te schakelen dat houtworm met professionele chemicaliën kan bestrijden. Ga hierbij dus niet zelf aan de slag maar zorg dat een professional met jou een strijdplan maakt om te zorgen dat jij veilig in jouw woning kan blijven wonen. 

Houtworm kan zich ook in de vloer van je huis bevinden, en niet alleen in de balken. Gelukkig kan je deze net zo goed behandelen met houtwormbestrijdingsmiddelen. Zeker een drukspuit is dan een ideale manier om de strijd met de houtworm aan te gaan. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je dan alleen de bovenkant van de vloer met de chemicaliën kan behandelen. De houtwormbestrijdingsmiddelen trekken namelijk ver genoeg door in het hout dat het uiteindelijk ook aan de andere kant van de plank terecht komt. Wel moet je zorgen dat de hele vloer wordt behandeld, dus ook de evenetuele houten onderdelen die zich onder de vloer bevinden. 

Het is altijd het beste om natuurlijk wel de vloer aan beide kanten te behandelen, wil je het ideale effect hebben. Maar mocht dit niet mogelijk zijn, dan kan je na een paar maanden kijken of je nog activiteit van de houtworm in de vloer ziet. Als dat niet zo is, dan heeft de behandeling meer dan prima gewerkt.

Hoeveel kost het om houtworm te bestrijden?

Dit hangt natuurlijk volledig af van hoeveel er moet gebeuren om de houtworm in te perken. Wanneer blijkt dat de houtworm in het hout in het huis aanwezig is, is het verstandig om een adviseur of verdelger langs te laten komen die kan controleren hoe erg de schade is, welke gebieden zijn aangetast en of er eventuele gevaren zijn. Vervolgens zal er een offerte worden gemaakt die kan wijzen op hoeveel de klus zal kosten om de houtworm uit het huis te halen. Deze kosten hangen dan af van het oppervlakte dat moet worden behandeld, eventuele voor- en nabehandelingen die moeten worden uitgeveord en aanvullende benodigdheden zoals een steiger of hoogwerker indien de houtworm zich in een hoger deel van het huis bevindt.

Veelgestelde vragen over de beste houtworm bestrijdinsgmiddelen

Ik woon op een boerderij, hoe moet ik dan houtworm bestrijden?

Als je op een boerderij woont is de kans groot dat je veel hout in jouw huis hebt, zeker wanneer het een oudere boerderij betreft. Het is dan ook helemaal niet gek als je in een van de onderdelen in dit bouwwerk houtworm tegenkomt. Gelukkig kan je ook dit gebouw net zo goed prima behandelen met de houtwormbestrijdingsmiddelen die eerder zijn aangegeven. Het is echter wel zo dat je op een boerderij vaak te maken hebt met een veel groter oppervlakte dat door houtworm is aangetast. Het is daarom aan te raden om grotere vaten met houtwormmiddel aan te schaffen, zodat je genoeg chemicaliën hebt om alle houtworm op de boerderij uit te roeien. 

Overigens is het zeker niet altijd nodig om een professional langs te laten komen. Zolang je zelf goed beschermd bent tegen de chemicaliën, kan je ook zeker zelf goed aan de slag. Daarbij ben je vaak een stuk goedkoper uit als je het zelf aanpakt.Is houtworm gevaarlijk voor de gezondheid?

Houtworm zelf, de kevers en de larven, zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je wordt niet ziek van houtworm als dit in huis is. Wel kan houtworm op den duur gevaarlijk worden wanneer je het hout niet behandelt. Er ontstaat dan namelijk instortingsgevaar omdat het hout te broos wordt en de constructie van het huis vaak niet meer kan dragen. Dat is dan ook de reden dat het zo ontzettend belangrijk is om houtworm te behandelen wanneer je erachter komt dat je hier in huis last van hebt.

Welke spullen heb ik nodig om houtworm te bestrijden?

We hebben het natuurlijk veel gehad over de chemicaliën die je kan gebruiken om houtworm te bestrijden. Maar daarnaast heb je ook veiligheidsonderdelen nodig waardoor je met deze chemicaliën veilig aan de slag kan gaan en niet ziek wordt van de chemicaliën die je gebruikt. 

Zorg er altijd voor dat je tijdens de behandeling van houtworm in elk geval beschikt over een hogedrukspuit waarbij je verschillende liters kan aansluiten. Zo kan je verschillende in de druk waarmee je wil spuiten. Daarnaast moet je altijd een veiligheidsbril op doen, een halfgelaatsmasker dragen met daarop een ademhalingsfilter, je moet veiligehidshandschoenen aan hebben zodat de chemicaliën niet je huid aantasten, en je behoort een beschermende overall te dragen. Met deze producten kom jij veilig en zonder houtworm uit de behandeling.Nogmaals onze top 5 houtworm bestrijdingsmiddelen op een rijtje

 1. 1. HGX tegen houtworm

  #1 Beste houtworm bestrijdingsmiddel
  HGX tegen houtworm. Doet wat het belooft

  Doet wat het belooft

  Deze handige spray flacon van HG X doodt en beschermt nadien tegen houtworm. Zeer geschikt voor kleine aantastingen door houtwormen. Verwijder eerst het boormeel alvorens de spray te gebruiken.

  €12,99 bij alternate.nl
  alternate.nl (€12,99)
 2. 2. Perfacs houtworm middel 1000ml

  #2 Beste Permethrin houtworm bestrijdingsmiddel
  Perfacs houtworm middel 1000ml. Op basis van Permethrin

  Op basis van Permethrin

  Dit uiterst krachtige middel werkt direct en langdurig. Ook eventuele eitjes zullen niet uitkomen. Deze fles is gebruiksklaar en geschikt voor een oppervlakte van wel 4m2.

  €24,16 bij bol.com
  bol.com (€24,16)
 3. 3. Embasol houtwormmiddel 5 liter – houtworm – boktor

  #3 Grootverbruik houtworm bestrijdingsmiddel
  Embasol houtwormmiddel 5 liter – houtworm – boktor. Voor grote oppervlaktes

  Voor grote oppervlaktes

  Deze 5 liter verpakking tegen houtworm is klaar voor het grote werk. Zeer handig om te gebruiken in combinatie met een druk spuit. Zo kun je snel en doeltreffend grote oppervlaktes vrijwaren van houtwormen.

  €41,50 bij bol.com
  bol.com (€41,50)
 4. 4. Xyladecor Houtwormverdelger BP 0.50 L

  #4 Goed alternatief houtworm bestrijdingsmiddel
  Xyladecor Houtwormverdelger BP 0.50 L. Voor alle houtsoorten

  Voor alle houtsoorten

  Dit houtwormverdelgingsmiddel doodt houtworm en voorkomt nieuwe aantasting. Dit bestrijdingsmiddel dringt diep door in het hout en kan aangebracht worden met een kwast.

  €29,98 bij bol.com
  bol.com (€29,98)
 5. 5. Houtworm bestrijdingspakket – Embasol – 5 liter – 40m2

  #5 Compleet pakket houtworm bestrijdingsmiddel
  Houtworm bestrijdingspakket – Embasol – 5 liter – 40m2. Compleet bestrijdingspakket

  Compleet bestrijdingspakket

  Bescherming is van groot belang. Daarom is dit pakket echt een uitkomst. Je treft alles aan om veilig de houtwormen te lijf te gaan. De handige drukspuit werkt snel en doeltreffend.

  €189,95 bij bol.com
  bol.com (€189,95)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.