Beste kaasschaaf van 2023

Top 5 best geteste kaasschaven volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 5 december 2022 @09:11

beste_kaasschaaf


Jij bent op zoek naar de beste kaasschaaf? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de kaasschaaf van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 12 kaasschaven uitgebreid getest en vergeleken. Na 3 uur onderzoek is Boska Monaco kaasschaaf als beste kaasschaaf uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste kaasschaven van dit moment. In dit artikel geven onze experts 5 tips voor het kopen van een kaasschaaf. Wist je bijvoorbeeld dat de beste kaasschaaf van het bekende merk Boska is? Lees snel verder…

#1 Beste kaasschaaf
Boska Kaasschaaf Monaco+ Dark. Uniek design

Uniek design

Dit is toch wel het summum onder de kaasschaven. Bekroond met een Red Dot Award. Deze kaasschaaf is ontzettend scherp en snijdt zeer eenvoudig.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€18,98 bij foodworld-xl.nl
foodworld-xl.nl (€18,98)

Naar de top 5

Top 5 beste kaasschaven van dit moment

Hoe komt deze top 5 kaasschaven tot stand?

3 uur getest door experts Onze experts hebben 12 kaasschaven uitvoerig getest en vergeleken.

12 kaasschaven vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 kaasschaven worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. Boska Kaasschaaf Monaco+ Dark

  #1 Beste kaasschaaf
  Boska Kaasschaaf Monaco+ Dark. Uniek design

  Uniek design

  Dit is toch wel het summum onder de kaasschaven. Bekroond met een Red Dot Award. Deze kaasschaaf is ontzettend scherp en snijdt zeer eenvoudig.

  €18,98 bij foodworld-xl.nl
  foodworld-xl.nl (€18,98)
 2. 2. Boska Kaasschaaf Zacht Milano+

  #2 Beste kaasschaaf voor zachte kaas
  Boska Kaasschaaf Zacht Milano+. Stijlvol en elegant

  Stijlvol en elegant

  Perfect voor het schaven van zachte kaas. De kleine tandjes op het schaafblad zorgen dat de kaas eenvoudig gesneden wordt.

  €13,99 bij bol.com
  bol.com (€13,99)
 3. 3. Boska Kaasrasp Copenhagen

  #3 Beste RVS kaasschaaf
  Boska Kaasrasp Copenhagen. De kracht van RVS

  De kracht van RVS

  Een zeer sterke kaasschaaf maar niet zwaar. Het snijblad blijft scherp. Snijdt mooie dunne plakken waardoor de smaak nog beter is.

  €8,99 bij degrotewoonwinkel.nl
  degrotewoonwinkel.nl (€8,99)
 4. 4. Kaasschaaf- Kaasschaaf voor Harde Kaas

  #4 Beste kaasschaaf voor harde kaas
  Kaasschaaf- Kaasschaaf voor Harde Kaas. Prima kaasschaaf

  Prima kaasschaaf

  Wil je gewoon een simpele kaasschaaf zonder poespas? Dan is deze kaasschaaf zeker geschikt. De schaaf heeft een prima kwaliteit.

  €8,65 bij bol.com
  bol.com (€8,65)
 5. 5. HGMD® Kaasschaaf

  #5 Beste koop kaasschaaf
  HGMD® Kaasschaaf. Vaatwasserbestendig

  Vaatwasserbestendig

  Deze kaasschaaf van RVS voelt stevig aan en snijdt mooie plakken kaas en is handig gebruik.

  €7,95 bij bol.com
  bol.com (€7,95)

Tips voor het kopen van de beste kaasschaaf

De beste kaasschaaf voor het afsnijden van een plakje kaas voor op een stukje toast is niet geschikt om een pakje kaas voor op een boterham af te snijden. In feite is de beste kaasschaaf uitzoeken best een lastig klusje, want er spelen allerlei factoren een rol. Zoals de gewenste dikte van de plakken, het soort kaas, de methode waarmee de kaas wordt gesneden, etc. In deze gids wordt voor al die verschillende situaties beschreven wat de beste kaasschaaf is.

Wat is een kaasschaaf?

Dit lijkt misschien een wat domme vraag, maar dat is het niet. Want er zijn meerdere soorten kaasschaven, die elk een ander doel hebben. De beste kaasschaaf is een hulpmiddel om snel en gemakkelijk plakjes kaas van een stuk kaas af te snijden. Je kunt dit in principe ook doen met een mes, maar dan krijg je plakken die niet overal even dik zijn. Ook komt het stuk kaas dan vol met scheuren en gaten te zitten, waardoor het steeds lastiger wordt om een plakje kaas af te snijden. Kaas wordt ook per plakje verkocht. Een vers afgesneden plakje kaas met de beste kaasschaaf is echter veel lekkerder.

Is de kwaliteit van een kaasschaaf belangrijk?

Als je geld wilt uitgeven voor een kaasschaaf is het verstandig om uit te zoeken wat de beste kaasschaaf is. Die is misschien wel wat duurder, maar daarmee wordt veel ergernis voorkomen. Bij het snijden van een plakje kaas kan namelijk veel mis gaan, doordat de kaasschaaf niet voldoet. Het plakje kaas kan te dik of te dun zijn, de kaas kan gaan brokkelen, de kaasschaaf blijft steken in het stuk kaas, etc. Dat hoeft niet per definitie aan de kaasschaaf te liggen. Het kan ook zijn dat je niet de juiste kaasschaaf hebt voor dat specifieke stuk kaas.

beste_kaasschaaf_02

Wat kost een kaasschaaf?

Over de prijs van de beste kaasschaaf kan in het algemeen worden gezegd dat je daar hooguit een paar tientjes voor moet uitgeven. Er zijn wel veel goedkopere kaasschaven te koop, maar die hebben allerlei nadelen. De belangrijkste zijn dat ze kunnen gaan roesten, dat ze niet stevig genoeg zijn en dat ze minder handig zijn in het gebruik. Zo’n goedkope kaasschaaf levert vaak de nodige ergernis op, omdat ze hun werk niet doen. Door wat meer uit te geven voor de beste kaasschaaf haal je een product in huis waar je jarenlang plezier van hebt.

De beste kaasschaaf verdient zichzelf terug

Er wordt bij kaasschaven onderscheid gemaakt tussen 4 systemen om kaas te snijden. Welke je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van het soort kaas. Voor zachtere soorten kaas heb je een ander soort kaasschaaf nodig dan voor harde soorten kaas. Sommige kaasschaven zijn geschikt voor meerdere soorten kaas, maar het is beter om voor elk soort kaas de beste kaasschaaf te kiezen.

De beste kaasschaaf voor jonge kaas

Jonge kaas is zachte kaas. Als die met de verkeerde kaasschaaf wordt gesneden blijven de plakjes aan de kaasschaaf vastzitten, met als gevolg dat je aan elkaar geplakte en in elkaar gedrukte stukjes kaas krijgt. Dat is jammer, want jonge kaas is het lekkerst als die in hele dunne plakjes wordt gesneden. De beste kaasschaaf voor jonge kaas kenmerkt zich door een kort schaafblad. De plakjes kaas kunnen daar dus niet op blijven plakken. Let bij deze soorten kaasschaven ook op de afstelling van het schaafblad. Die moet zo zijn, dat de plakjes heel dun zijn, maar niet zo dun dat ze breken. Uiteraard is het van belang dat het handvat van de beste kaasschaaf voor dunne kaas stevig is en niet uit de hand kan glijden.

beste_kaasschaaf

De beste kaasschaaf voor oude kaas

Het snijden van een plakje kaas van een oude kaas kost meer kracht dan het snijden van plakjes jonge kaas. Dat komt doordat oude kaas harder is. Een kenmerk van de beste kaasschaaf voor oude kaas is daarom dat die stevig is uitgevoerd. Vaak zijn deze producten gemaakt van roestvrij staal. Het schaafblad is veel langer, zodat de plakjes kaas daarop blijven liggen tijdens het snijden. Het voordeel van het langere schaafblad is, dat de plakken kaas niet breken. Een eigenschap van de beste kaasschaaf voor oude kaas is, dat de plakjes kaas vaak wat dikker zijn.

De beste kaasschaaf voor oude en jonge kaas

Het belangrijkste kenmerk van de beste kaasschaaf voor oude en jonge kaas is, dat die een schaafblad heeft dat lang is, maar dit is voorzien van een wafelprofiel. Het nut daarvan is, dat plakjes jonge kaas niet zo gemakkelijk aan het schaafblad kunnen blijven plakken. Houd er bij de beste kaasschaaf voor oude en jonge kaas rekening mee dat er een compromis is wat betreft de dikte van de plakjes. Jonge kaas kan niet in zeer dunne plakken gesneden kunnen worden, en de plakken oude kaas zijn wat dunner dan bij een kaasschaaf die speciaal is ontworpen voor deze kaassoort. Desondanks is de beste kaasschaaf voor oude en jonge kaas een goed alternatief voor 2 losse kaasschaven.

De beste kaasschaaf met een snijdraad

Het voordeel van een kaasschaaf met een snijdraad is, dat je er grotere plakken mee kan snijden dan met een gewone kaasschaaf. Een kaasschaaf met een snijdraad is echter alleen geschikt voor het snijden van zachte kaassoorten, waar de korst al vanaf is gehaald. Veel van deze kaasschaven kunnen worden ingesteld op 2 snijdiktes. Als je kiest voor de beste kaasschaaf met een snijdraad is het aan te raden om een model te kopen waarvan de snijdraad kan worden vervangen. Want die draad kan na verloop van tijd knappen.

De beste kaasschaaf met een mes

Er zijn ook kaasschaven die functioneren op basis van een heel oude principe, namelijk waarbij er een groot mes op een statief langs de kaas wordt gehaald om er een plakje af te snijden. Dit soort kaasschaven is wel verkrijgbaar voor gebruik thuis, maar ze zijn vooral te vinden in kaaswinkels. Die gebruiken dit type kaasschaaf om er zeer harde kaassoorten mee te snijden. Vaak zijn dat kazen met een vulling van harde kruiden, zoals kruidnagels. Als je vaak een stuk van deze extreem harde kaassoorten aanschaft is een kaasschaaf die is gebaseerd op dit principe voor jou de beste kaasschaaf.

Welke soorten kaasschaven zijn er?

Er zijn veel fabrikanten die een kaasschaaf in het assortiment hebben. Er wordt lang niet altijd vermeld voor welk soort kaas de betreffende kaasschaaf geschikt is. Daarom wordt nu ingegaan op de belangrijkste verschillen tussen kaasschaven. Producten met een snijdraad worden buiten beschouwing gelaten

Profiel op het schaafblad of niet?

Als je een model kaasschaaf ziet met een profiel op het schaafblad is dat een exemplaar waarmee zowel oude als jonge kaas kan worden gesneden. Het profiel bestaat uit kartels op het snijvlak en een wafelstructuur op het blad. Dat zorgt ervoor dat de plakjes kaas er bij jonge en zachte kaassoorten niet aan vast blijven plakken. Je krijgt dus geen omgekrulde plakjes kaas en de dikte van de plakjes is aangenaam dun. Een kaasschaaf met een gekarteld profiel op het snijvlak is ook handig als er oude kaas wordt gesneden. De kans dat er dan brokken van het stuk kaas worden afgesneden is bij deze kaasschaven veel minder groot.

Kort of normaal schaafblad?

De beste kaasschaaf met een kort schaafblad is bij uitstek geschikt voor het snijden van dunne plakjes zachte of jonge kaas. Het schaafblad is hier niet voorzien van een profiel of gekartelde rand, maar doordat het blad zo kort is zullen de plakjes kaas niet aan het blad blijven kleven. Voor oudere en hardere kaassoorten is een kaasschaaf met en kort blad wat minder geschikt, want je hebt minder controle over het schaven van de kaas. Als je alleen maar oudere kaassoorten wilt snijden met de beste kaasschaaf is een kaasschaaf met een normaal schaafblad zonder profiel een goede keus.

Materiaal

De beste kaasschaaf is leverbaar in allerlei soorten materialen. Er zijn exemplaren waarbij het schaafblad, of dit nu kort of normaal van lengte is, is gemaakt van een zeer gladde soort metaal. Laat je hierdoor niet misleiden, want het effect van dit materiaal is, dat jonge kaas er erg gemakkelijk aan vast blijft plakken. Een nadeel van de kwaliteit van dit materiaal kan zijn, dat het soms al na korte tijd gaat roesten, vooral als de kaasschaaf regelmatig in de vaatwasser wordt gedaan. Als je een kaasschaaf aanschaft met een handvat van kunststof mag die zelfs niet in de vaatwasser. Deze kaasschaven moeten met de hand worden afgewassen.

Degelijkheid van de beste kaasschaaf

Vooral als je de beste kaasschaaf wilt gebruiken voor het snijden van oude kaas komen er veel krachten op het handvat en op het schaafblad te staan. Ondanks dat een kaasschaaf met een kunststof handvat er vaak prachtig uitziet, is dat niet de beste keus, want een kunststof handvat kan afbreken. Als het schaafblad is gemaakt van een wat minder goede kwaliteit metaal kan dat door de harde kaas gaan buigen. Voor oude kaas is de beste kaasschaaf een exemplaar, dat helemaal is gemaakt van roestvrij staal.

De dikte van de plakjes kaas

In het voorgaande is al een aantal keer kort gesproken over de dikte van de plakjes kaas met de beste kaasschaaf. Die dikte is afhankelijk van de afstelling van het schaafblad. Gewoonlijk snij je daar plakjes kaas met een gemiddelde dikte mee. De dikte van de plakjes is echter goed te beïnvloeden. Dat is heel simpel, door het handvat iets hoger of juist iets lager te houden ten opzichte van het stuk kaas. Er zit natuurlijk wel een grens aan het dunnere of dikkere plakjes snijden, maar als je een goede kwaliteit kaasschaaf aanschaft zijn daar prima plakjes van de door jou gewenste dikte mee af te snijden.

Andere etenswaren

Met een kaasschaaf kun je ook andere etenswaren in plakjes snijden. Met de beste kaasschaaf kun je fijne dunne plakjes van een komkommer of een wortel snijden. Ook sommige andere soorten groenten  laten zich goed met een kaasschaaf snijden. Een komkommer of een winterpeen hoeven niet per se in de breedte te worden gesneden. Je kunt de kaasschaaf ook gebruiken om de buitenste schil van de komkommer of de winterpeen te verwijderen. Voor grote hoeveelheden groente is een kaasschaaf wat minder geschikt. Als je vaak veel groente moet snijden kun je daar beter gespecialiseerde apparatuur voor aanschaffen. Als je wint investeren in een snijmachine kan die behalve voor vlees en groente ook worden gebruikt voor het snijden van plakken kaas.

Welke kaasschaven zijn kwalitatief goed?

Als je op zoek bent naar de beste kaasschaaf heb je waarschijnlijk al gemerkt dat er erg veel merken en modellen kaasschaven te koop zijn. Ondanks dat een kaasschaaf een vrij goedkoop product is, kun je je beter niet laten verleiden tot de aanschaf van de eerste de beste goedkope kaasschaaf. Want een slechte kaasschaaf kan een bron van ergernis zijn. Kies daarom altijd voor een product van een gerenommeerd merk. De fabrikanten van deze producten hebben hun sporen ruimschoots verdiend. Zij zorgen ervoor dat hun kaasschaven aan alle vereisten voldoen voor het beste gebruiksgemak.

Waar moet je op letten als je een kaasschaaf koopt?

Het inperken van de keus door alleen producten van een bekend merk te kopen is een goed begin bij het vinden van de beste kaasschaaf. Bedenk vervolgens welke soort kaas je wilt snijden. Eet je graag kaassoorten als brie, jonge kaas, belegen kaas of oude kaas. Dan kun je besluiten om voor elke kaassoort een aparte kaasschaaf aan te schaffen. Dat betekent een kaasschaaf met draad of een kaasschaaf met kort schaafblad voor brie en jonge kaas koopt, en een kaasschaaf met een glad schaafblad voor belegen en oude kaas. Om alle soorten kaas met dezelfde kaasschaaf te kunnen snijden is een kaasschaaf met een normaal schaafblad met profiel het meest geschikt.

Stijl van de beste kaasschaaf

Als je een keukeninrichting hebt waarin al het keukengerei en bestek in een bepaalde vormgeving is gemaakt, kan dat een reden zijn om een kaasschaaf van hetzelfde merk aan te schaffen. Keukengerei is immers steeds meer onderhevig aan trends. Gelukkig gaat de bijzondere vormgeving van de producten vaak samen met kwalitatief prima producten. Een nadeel van een design kaasschaaf is, dat je daar vaak meer voor moet betalen dan voor gewoon de beste kaasschaaf van een gerenommeerd merk.

Conclusie

Het kopen van een kaasschaaf verdient de nodige aandacht. Het is een alledaags product, maar juist daardoor kan een slechte kaasschaaf ook veel ergernis veroorzaken. Met een slechte kaasschaaf snijd je gehavende plakjes kaas af en raakt het stuk kaas beschadigd. Selecteer altijd een soort kaasschaaf waarmee je je favoriete kaassoort goed kunt snijden. Kies ook voor de beste kaasschaaf van een bekende leverancier. Daarmee wordt voorkomen dat je een slecht product aanschaft. Wie wil profiteren van aanbiedingen heeft daar ruimschoots de gelegenheid voor, want de beste kaasschaaf is met grote regelmaat met korting te koop.

Veelgestelde vragen over een kaasschaaf

Ik woon in het buitenland. Hoe wordt een kaasschaaf daar genoemd?

De kaasschaaf is een uitvinding uit Noorwegen uit het begin van de 20e eeuw. Daar wordt de kaasschaaf een ostehøvel genoemd. In Duitsland heet de kaasschaaf een käseschneider en in Engeland een cheese slicer. Als je met vakantie naar Friesland gaat is het handig als je weet dat een kaasschaaf daar een tsiis slicer wordt genoemd.

Kun je een botte kaasschaaf slijpen?

Een kaasschaaf is een gereedschap dat bij normaal gebruik niet bot wordt. Als dat toch het geval is kun je het beste een nieuwe kaasschaaf kopen, want er bestaat geen goede methode om de schaaf te slijpen. De kans is groot dat je het laten slijpen een teleurstellend resultaat geeft. Ook moet je er veel meer voor betalen dan het kost om de beste kaasschaaf nieuw aan te schaffen.

Ik wil brie in plakjes snijden. Met welk soort kaasschaaf moet dat?

Brie is een hele zachte en kleverige kaassoort, die niet gemakkelijk te snijden is. Als je wat dikkere plakjes wilt voor op toast kan dat het beste worden gesneden met een gewoon mes zonder profiel. Als je toch gebruik wilt maken van een kaasschaaf, kies dan voor een exemplaar met een draad. Dat is de beste kaasschaaf voor zachte soorten kaas.

Wat is beter: één allround kaasschaaf of enkele gespecialiseerde exemplaren?

Of het noodzakelijk is om meerdere soorten kaasschaven aan te schaffen is afhankelijk van je smaak. Wie zowel hele zachte kaassoorten wil snijden, maar ook hele oude soorten kaas, kan voor elke kaassoort het beste een aparte kaasschaaf aanschaffen. Als je voorkeuren minder ver uit elkaar liggen kun je kiezen voor een allround kaasschaaf van een goed merk.

Nogmaals onze top 5 beste kaasschaven op een rijtje:

 1. 1. Boska Kaasschaaf Monaco+ Dark

  #1 Beste kaasschaaf
  Boska Kaasschaaf Monaco+ Dark. Uniek design

  Uniek design

  Dit is toch wel het summum onder de kaasschaven. Bekroond met een Red Dot Award. Deze kaasschaaf is ontzettend scherp en snijdt zeer eenvoudig.

  €18,98 bij foodworld-xl.nl
  foodworld-xl.nl (€18,98)
 2. 2. Boska Kaasschaaf Zacht Milano+

  #2 Beste kaasschaaf voor zachte kaas
  Boska Kaasschaaf Zacht Milano+. Stijlvol en elegant

  Stijlvol en elegant

  Perfect voor het schaven van zachte kaas. De kleine tandjes op het schaafblad zorgen dat de kaas eenvoudig gesneden wordt.

  €13,99 bij bol.com
  bol.com (€13,99)
 3. 3. Boska Kaasrasp Copenhagen

  #3 Beste RVS kaasschaaf
  Boska Kaasrasp Copenhagen. De kracht van RVS

  De kracht van RVS

  Een zeer sterke kaasschaaf maar niet zwaar. Het snijblad blijft scherp. Snijdt mooie dunne plakken waardoor de smaak nog beter is.

  €8,99 bij degrotewoonwinkel.nl
  degrotewoonwinkel.nl (€8,99)
 4. 4. Kaasschaaf- Kaasschaaf voor Harde Kaas

  #4 Beste kaasschaaf voor harde kaas
  Kaasschaaf- Kaasschaaf voor Harde Kaas. Prima kaasschaaf

  Prima kaasschaaf

  Wil je gewoon een simpele kaasschaaf zonder poespas? Dan is deze kaasschaaf zeker geschikt. De schaaf heeft een prima kwaliteit.

  €8,65 bij bol.com
  bol.com (€8,65)
 5. 5. HGMD® Kaasschaaf

  #5 Beste koop kaasschaaf
  HGMD® Kaasschaaf. Vaatwasserbestendig

  Vaatwasserbestendig

  Deze kaasschaaf van RVS voelt stevig aan en snijdt mooie plakken kaas en is handig gebruik.

  €7,95 bij bol.com
  bol.com (€7,95)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

2 mensen beoordeelden dit artikel met een 4.0

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.