Beste mini pc van 2023

Top 5 best geteste mini pc’s volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 20 januari 2023 @08:19

beste_mini_pc

Jij bent op zoek naar de beste mini pc? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de mini pc van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 15 mini pc’s uitgebreid getest en vergeleken. Na 21 uur onderzoek is Intel NUC Basic Mini computer als beste mini pc uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste mini pc’s van dit moment. In dit artikel geven onze experts 5 tips voor het kopen van een mini pc. Wist je bijvoorbeeld dat de beste mini pc van het bekende merk Intel is? Lees snel verder…

#1 Beste mini pc
Intel NUC Basic Mini Computer . Compact en krachtig

Compact en krachtig

Deze Intel Celeron mini pc beschikt over maar liefst 16GB ram en is daarmee echt een krachtpatser. De 2TB harde schijf is bijzonder groot. Wordt geleverd met Windows 11 in de Pro uitvoering.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€369 bij bol.com
bol.com (€369,00)

Naar de top 5

Hier is ie dan! De beste mini pc 2022!

Hoe komt deze top 5 mini pc’s tot stand?

21 uur getest door experts Onze experts hebben 15 mini pc’s uitvoerig getest en vergeleken.

15 mini pc’s vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 mini pc’s worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. Intel NUC Basic Mini Computer 

  #1 Beste mini pc
  Intel NUC Basic Mini Computer . Compact en krachtig

  Compact en krachtig

  Deze Intel Celeron mini pc beschikt over maar liefst 16GB ram en is daarmee echt een krachtpatser. De 2TB harde schijf is bijzonder groot. Wordt geleverd met Windows 11 in de Pro uitvoering.

  €369 bij bol.com
  bol.com (€369,00)
 2. 2. Intel NUC Basic Mini Computer 

  #2 Beste koop mini pc
  Intel NUC Basic Mini Computer . Voordelige keuze

  Voordelige keuze

  Deze Intel mini pc is gemaakt voor de meest zware taken maar is wel scherp geprijsd. De 500GB SSD harde schijf is ruim voldoende voor een gezin en werkt opvallend snel. Wordt geleverd met Windows 11 Pro.

  €299 bij bol.com
  bol.com (€299,00)
 3. 3. Apple Mac Mini (2020) – M1 chip – 8 GB – 512 GB SSD

  #3 Best beoordeelde mini pc
  Apple Mac Mini (2020) – M1 chip – 8 GB – 512 GB SSD. De kracht van Apple

  De kracht van Apple

  Een aanwinst op je bureau. De snelheid en souplesse van deze Mac mini is heel erg prettig werken. Deze Mac Mini kan van zichzelf leren waardoor hij complexe taken nog beter kan uitvoeren.

 4. 4. Apple Mac Mini (2020) – CTO – 1 TB SSD – 16GB

  #4 Meest krachtige mini pc
  Apple Mac Mini (2020) – CTO – 1 TB SSD – 16GB. Ook voor grafische werkzaamheden

  Ook voor grafische werkzaamheden

  Deze krachtpatser uit het Apple Mac mini assortiment is bedoeld voor het zware werk. DE Apple M1 chip is dusdanig krachtig dat zware en complexe taken een eitje zijn voor deze mini pc.

 5. 5. Intel Next Unit of Computing Kit NUC7PJYHN

  #5 Modulaire mini pc
  Intel Next Unit of Computing Kit NUC7PJYHN. Voordelige instapper

  Voordelige instapper

  Deze mini pc is naar wens op te bouwen. Breidt deze mini pc uit naar wens. Standaard krijg je een pentium processor met 4 kernen en een maximaal geheugen van 8GB.

  €162,90 bij azerty.nl
  azerty.nl (€162,90)

Wat is de mini pc beste koop van dit moment?

Een mini pc kopen. Waarom eigenlijk?

Met een mini pc schaf jij een kleine, handige, duurzame pc aan. In deze koopgids bespreken we de top 5 beste mini pc’s van dit moment. Leuk dat je meeleest!

De beste koop mini pc? We hebben belangrijke informatie voor je!

De mini pc die voor jou het beste is, is niet perse de beste mini pc van 2020, beste mini pc 2021 of beste mini pc 2022. Het gaat in deze wat ons betreft dan ook niet alleen om de beantwoording van de vraag wat de mini pc beste getest is. Een mini pc die voldoet aan jouw specifieke wensen, dat is de beste mini pc. Voor jou persoonlijk dus. En daar gaat het uiteindelijk om. Een mini pc beste koop voor jou!

We zetten in deze koopgids een aantal vergelijkingen op een rijtje voor wat betreft de beste mini pc, zodat jij de jouwe kunt vinden!

Zo hebben we een top 5 samengesteld die onder andere draait om de vraag, ‘wat is de beste mini pc van dit moment’? We bespreken de beste mini pc, de mini pc die het beste beoordeeld wordt én de ‘best buy’. Die laatste hoeft niet perse een mini pc die goedkoop is te zijn, maar heeft wel een scherpe prijs kwaliteit verhouding en wordt daardoor de mini pc beste koop genoemd. Ook geven we inzicht in hoe de informatie in deze koopgids tot stand is gekomen. 

Tot slot, er zijn enkele belangrijke aandachtspunten en overwegingen die we verderop in deze koopgids nog met je willen doornemen voordat je een mini pc gaat kopen.

Onze top 5 mini pc’s nader bekeken

Nummer 1:

Deze beste mini pc is een zeer complete mini pc voor iedereen. De kleine behuizing heeft een afmeting van slechts 11 bij 11 cm waardoor het past op iedere werkplek, in een bedrijf of woning. 

Deze mini pc beschikt over een compleet systeem, het moederbord, processor, geheugen, opslag en wireless ontvanger zijn al ingebouwd en geconfigureerd. Deze mini pc wordt geleverd en geïnstalleerd met Windows 10 Pro. De wireless ontvanger kun je eenvoudig gebruiken binnen een bedrijf of thuisnetwerk.

Met het meegeleverde bevestigingsplaatje (VESA-adapter) maak je deze beste mini pc eenvoudig vast aan de achterkant van een beeldscherm. Een ander voordeel is dat er voor de koeling geen ventilator nodig is, waardoor er nauwelijks geluid wordt geproduceerd. Daarnaast staan deze mini pc ook bekend om haar energiezuinigheid.

Nummer 2:

Wanneer een mini pc een beste koop stempel krijgt, wordt er gekeken naar onder andere de combinatie prijs, kwaliteit en populariteit voor wat betreft een beste koop mini pc. Het gaat in deze dus niet zozeer om een mini pc die goedkoop is, maar is een combinatie van bovenstaande factoren.

Ook deze mini pc is met zijn afmeting van 11 x 11 cm zeer compact te noemen. Het is tevens een compleet systeem met moederbord, processor, geheugen, opslag en wireless ontvanger welke al zijn geleverd en geïnstalleerd met Windows 10 (pro). Je hoeft alleen nog maar deze mini pc beste koop aan te sluiten en kunt gelijk met Windows 10 Pro aan de slag.

Met het meegeleverde bevestigingsplaatje (VESA-adapter) maak je deze mini pc eenvoudig vast aan de achterkant van een beeldscherm. Een ander voordeel is dat voor de koeling geen ventilator nodig is, waardoor er nauwelijks geluid wordt geproduceerd.

Nummer 3:

De mini pc die het beste beoordeeld wordt (aan de hand van review gemiddelden), mag zich de best beoordeelde mini pc noemen. Dat is op zich geen hogere wiskunde, toch? 

Deze best beoordeelde mini pc heeft een Apple M1 chip en dit maakt deze mini pc veelzijdig, snel, praktisch en zuinig. Werken, spelen, creatief zijn, het kan allemaal met deze mini pc. 

De M1 geeft de mac mini pc ongelooflijke snelheid en kracht. De 8-core CPU levert tot 3x snellere verwerkingskracht dan de vorige generatie (2). En dat allemaal in hetzelfde iconische vierkante ontwerp met 19,7 cm zijkanten. De 8 core GPU grafische processor zorgt daarbij voor fantastische grafische prestaties. Veel vermogen in een ultracompacte behuizing.

Deze best beoordeelde mini pc scoort dan ook niet voor niets 4.9 uit 5 sterren en wordt onder andere geroemd om zijn degelijke, strakke design en zijn snelle prestaties!

Nummer 4:

Deze beste koop mini pc in het wat hogere prijs segment is een super veelzijdige mini pc met tot drie keer snellere CPU prestaties, zes keer snellere graphics en vijftien keer snellere machine learning. Dit alles om fijn te werken, creatief bezig te zijn, maar ook om te gamen.

De snelheid en kracht zullen je versteld doen staan!

De M1 geeft deze Mac mini pc ongelooflijke snelheid en kracht. De 8-core CPU levert tot 3x snellere verwerkingskracht dan de vorige generatie 2 – allemaal in hetzelfde iconische vierkante ontwerp met 19,7 cm zijkanten.

De 8-core GPU in de M1-chip is daarbij een zeer geavanceerde grafische processor en brengt ’s werelds snelste geïntegreerde grafische kaart in een personal computer naar de Mac mini 9. Al met al een super snelle, mooie, high tech mini pc met alles erop en eraan!

Nummer 5:


Deze beste koop mini pc met een zacht prijskaartje van net boven de 200 euro is een mini pc die relatief goedkoop is. Toch krijg je zeker waar voor je geld. Deze mini pc is zeer compact, eenvoudig en efficiënt in gebruik.

Daarbij verbruikt deze mini pc nauwelijks stroom, doet heel erg stil zijn werk en is relatief snel. Ook is deze mini pc makkelijk aan te sluiten door middel van de aanwezige montageplaat.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een beste mini pc?

Wanneer je op zoek bent naar de voor jou beste koop mini pc, dan is het handig dat je helder hebt welke keuzes er zijn.

We hopen dat deze koopgids daartoe al heeft bijgedragen voor je. Dit maakt de zoektocht en de uitkomst, het daadwerkelijk vinden van de beste mini pc, tot een succes. Punten van aandacht in deze zijn de volgende.

Je eigen voorkeuren

Wanneer je op zoek bent naar een mini pc is het handig om eerst helder te hebben wat je eigen wensen zijn. Een review over beste mini pc 2021 of beste mini pc 2022 kan hierbij nuttig zijn. Wil je een mini pc die goedkoop is, de beste mini pc van dit moment, een mini pc windows 10 of een mini pc windows 11?

En zo zijn nog meer persoonlijke zaken en voorkeuren te bedenken. Feit is dat het verstandig is om voor aanschaf dus even na te denken over je specifieke wensen, maar vooral ook je gebruiksdoel (zie onderstaande alinea). Want de keuze voor wat betreft de koop beste mini pc is redelijk groot, en dit maakt beslissen over welke mini pc voor jou het beste is niet per definitie makkelijker.

beste_mini_pc_02

Het gebruiksdoel

Je bent op zoek naar een mini pc omdat je niet zoveel ruimte hebt misschien? Of je wilt een mini pc voor gaming? Een mini pc voor op kantoor? Voor zakelijke doeleinden, of een mini pc voor thuis, voor privégebruik.

En hoe zit het met het gebruiksdoel in combinatie met de apparaten die daarbij horen? Compatibiliteit is belangrijk. We komen daar zo nog even wat uitgebreider op terug. Ook is de snelheid van een mini pc belangrijk, in ieder geval wanneer je de mini pc intensief gebruikt. Een fanatieke gamer bent bijvoorbeeld. Het is belangrijk het gebruiksdoel niet uit het oog te verliezen bij het raadplegen van de specs. En dan ook in het bijzonder de specificaties voor wat betreft snelheid en capaciteit.

Het formaat

De naam zegt het al, een mini pc is een erg kleine pc. Een pc in mini formaat, wanneer je het vergelijkt met reguliere formaten pc’s. De formaten van een mini pc kunnen onderling ook van elkaar verschillen. Maar een vrij standaard formaat is 17,5 cm in breedte, 18 cm qua lengte en 7 cm in hoogte. In deze ongeveer 50% zo klein als een regulier formaat pc. 

Toch is het altijd belangrijk om navraag te doen of uit te zoeken wat de exacte maten zijn van de beste mini pc die je op het oog hebt. Want nogmaals, de maten kunnen per model, type en merk afwijken.

Compatibiliteit

Een mini pc heeft geen toetsenbord, muis, scherm en luidsprekers en deze worden ook niet standaard meegeleverd. Een scherm wordt met een mini pc verbonden met behulp van een HDMI uitgang kabel. Maar, ook deze is niet altijd aanwezig. Je hebt dan een HDMI DOI nodig om te connecten. Of USB of Bluetooth. Het maakt dus dat je voor aanschaf van je beste mini pc even moet kijken wat het beste werkt in, bij en voor jouw situatie. Want compatibiliteit, daar begint alles mee!

beste_mini_pc_03

Besturingssysteem

Voor wat betreft mini pc’s en besturingssysteem heb je keuze. Zo is er Android, Windows, OS X (Apple) en Linux bijvoorbeeld. Elk besturingssysteem is anders. Heeft zijn eigen kwaliteiten en ook mindere eigenschappen. Het is aan jou om in deze een keuze te maken. Er is hier geen goed of slecht. Een besturingssysteem waar je al bekend mee bent, zorgt vaak wel voor wat meer gebruiksgemak en vertrouwen. 

Accessoires

Veel mini pc’s worden zonder accessoires geleverd. En een mini pc zonder accesoires, daar kun je niet zoveel mee. Toch zijn er ook mini pc’s die wel met accessoires worden geleverd. Zoals een toetsenbord en/ of muis. Handig om je hierover in te lezen voor aankoop. Deze info is over het algemeen terug te vinden in de specificaties.

Gewone computer accessoires als printers en scanners kun je zonder problemen gebruiken met en bij je beste mini pc.

Je kunt je mini pc uiteraard ook uitbreiden. Met een harde schijf uitbreiding bijvoorbeeld. Of met extra aansluitingen (USB Hub bijvoorbeeld).

Prijskaartje

Een mini pc kopen en/ of een mini pc samenstellen, je kunt het in deze zo duur maken als je zelf wilt. De prijskaartjes die ‘hangen’ aan de verschillende mini pc’s die er op de markt te koop zijn, kunnen behoorlijk van elkaar verschillen.

Of een mini pc goed is, hangt niet (altijd) samen met het hoogste prijskaartje. Het is daarom goed om vooraf te bepalen wat je budget is. Ben je op zoek naar een mini pc beste koop die best iets meer mag kosten, of ga je liever voor mini pc die goedkoop is? Of wil je wellicht graag je eigen mini pc samenstellen op de wijze waarop jij dat wilt. Dus helemaal naar eigen keuze, smaak en voorkeur? Hier hangt, afhankelijk van je keuzes, natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Prijs zegt dus overigens zeker niet altijd iets over kwaliteit. Een beste koop mini pc die toevallig in de aanbieding is, kan voor jou wel de beste mini pc zijn. Maar feit is, vaak krijg je voor een beetje meer wel ‘een beetje extra’.

Hoe wij onafhankelijk en eerlijk testen

Jij zoekt een mini pc. Maar waar begin je dan? En voor welk besturingssysteem ga je dan? Het zijn nogal wat keuzes die je moet maken voordat je een goede mini pc hebt gevonden. Wij helpen je met deze zoektocht. We onderzochten 15 mini pc’s en bekeken ze eens grondig. Naast onze eigen test kijken we ook naar gebruikerservaringen. Reviews van een mini pc dus.

Dit alles brengt ons tot een top 5 van de beste mini pc’s. Hoef jij alleen nog maar te kiezen tussen deze compacte krachtpatsers.

Veelgestelde vragen over een mini pc

Wat is een mini pc?

Een mini pc wordt ook wel een kleine krachtpatser genoemd. Een mini pc is -de naam zegt het al- een kleine pc, compact, licht en daardoor vaak onopvallend aanwezig. Een mini pc is net als een pc van normaal formaat geschikt voor allround gebruik. Te denken valt aan reguliere administratie bezigheden, surfen op internet, tot het spelen van (geavanceerde) games.

Hoe werkt een mini pc?

Een mini pc werkt eigenlijk exact hetzelfde als een desktop pc. Je hebt in principe een monitor en een muis nodig. Ook zonder toetsenbord kom je niet veel verder. Qua prestatie doet een mini pc niet onder voor zijn grote broers en zussen. Het is een compacte en volledige personal computer die enkel qua afmeting en behuizing verschilt. Kleiner en compacter is dus.

Wat is de beste mini pc?

De beste mini pc, dat is niet één type model of merk. Een mini pc die voor jou de beste koop is, is een persoonsgebonden keuze. Een goede mini pc is in ieder geval een mini pc die compact is, klein, licht, snel en energiezuinig. Een mini pc staat bekend om zijn duurzaamheid. Dit is dan ook een belangrijk aspect om op te letten bij de aanschaf van de voor jou beste mini pc. 

 

Wat zijn de afmetingen van een mini pc?

De afmetingen van een mini pc kunnen verschillen per model, type en merk. Een gemiddelde mini pc is ongeveer 17,5 cm in breedte, 18 cm qua lengte en 7 cm in hoogte. Dit is, ook weer afhankelijk van de afmetingen van desbetreffende desktop computer, ongeveer de helft daarvan. Let op, we spreken hier dus over gemiddelden. De exacte afmetingen kunnen per individuele mini pc verschillen.

Waar koop ik de beste mini pc?

Een mini pc kun je zowel offline (in megastores) als online kopen. Wanneer je (online) op zoek bent naar een groot assortiment, een duidelijke website en goede klantvriendelijkheid, dan komt de website van bol.com uitstekend uit de bus.

Beste mini pc, de eindconclusie

De mini pc beste koop is uiteraard ook een goede mini pc, deze eigenschappen gaan hand in hand. Bij het uitzoeken van de beste mini pc 2021 of beste mini pc 2022 zijn er sowieso 3 zaken waar je op moet letten alvorens definitieve aanschaf. We lichten deze belangrijkste aandachtspunten hieronder voor je uit.

Compatibiliteit

Een mini pc heeft geen toetsenbord, muis, scherm en luidsprekers en deze worden ook niet standaard meegeleverd (zie ook de alinea ‘accessoires’). Een scherm wordt met een mini pc verbonden met behulp van een HDMI uitgang kabel. Maar, ook deze is niet altijd aanwezig. Je hebt dan een HDMI DOI nodig om te connecten. Of USB of Bluetooth. Het maakt dus dat je voor aanschaf van je beste mini pc even moet kijken wat het beste werkt in, bij en voor jouw situatie. Want compatibiliteit, daar begint alles mee!

Let op, wanneer je je mini pc wilt aansluiten op een monitor of televisie, dan heb je een monitor nodig die VESA compatibel is.

Besturingssysteem

Voor wat betreft mini pc’s en besturingssysteem heb je keuze. Zo is er Android, Windows, OS X (Apple) en Linux bijvoorbeeld. Elk besturingssysteem is anders. Heeft zijn eigen kwaliteiten en ook mindere eigenschappen. Het is aan jou om in deze een keuze te maken. Er is hier geen goed of slecht. Een besturingssysteem waar je al bekend mee bent, zorgt vaak wel voor wat meer gebruiksgemak en vertrouwen. Maargoed, een ander besturingssysteem uitproberen kan natuurlijk absoluut geen kwaad.

Accessoires

Zoals al eerder aangegeven, veel mini pc’s worden zonder accessoires geleverd. En een mini pc zonder accesoires, daar kun je niet zoveel mee. Toch zijn er ook mini pc’s die wel met accessoires worden geleverd. Zoals een toetsenbord en/ of muis. Handig om je hierover in te lezen voor aankoop. Deze info is over het algemeen terug te vinden in de specificaties.

Gewone computer accessoires als printers en scanners kun je zonder problemen gebruiken met en bij je beste mini pc.

Je kunt je mini pc uiteraard ook uitbreiden. Met een harde schijf uitbreiding bijvoorbeeld. Of met extra aansluitingen (USB Hub bijvoorbeeld).

Nogmaals de top 5 mini pc’s op een rijtje

 1. 1. Intel NUC Basic Mini Computer 

  #1 Beste mini pc
  Intel NUC Basic Mini Computer . Compact en krachtig

  Compact en krachtig

  Deze Intel Celeron mini pc beschikt over maar liefst 16GB ram en is daarmee echt een krachtpatser. De 2TB harde schijf is bijzonder groot. Wordt geleverd met Windows 11 in de Pro uitvoering.

  €369 bij bol.com
  bol.com (€369,00)
 2. 2. Intel NUC Basic Mini Computer 

  #2 Beste koop mini pc
  Intel NUC Basic Mini Computer . Voordelige keuze

  Voordelige keuze

  Deze Intel mini pc is gemaakt voor de meest zware taken maar is wel scherp geprijsd. De 500GB SSD harde schijf is ruim voldoende voor een gezin en werkt opvallend snel. Wordt geleverd met Windows 11 Pro.

  €299 bij bol.com
  bol.com (€299,00)
 3. 3. Apple Mac Mini (2020) – M1 chip – 8 GB – 512 GB SSD

  #3 Best beoordeelde mini pc
  Apple Mac Mini (2020) – M1 chip – 8 GB – 512 GB SSD. De kracht van Apple

  De kracht van Apple

  Een aanwinst op je bureau. De snelheid en souplesse van deze Mac mini is heel erg prettig werken. Deze Mac Mini kan van zichzelf leren waardoor hij complexe taken nog beter kan uitvoeren.

 4. 4. Apple Mac Mini (2020) – CTO – 1 TB SSD – 16GB

  #4 Meest krachtige mini pc
  Apple Mac Mini (2020) – CTO – 1 TB SSD – 16GB. Ook voor grafische werkzaamheden

  Ook voor grafische werkzaamheden

  Deze krachtpatser uit het Apple Mac mini assortiment is bedoeld voor het zware werk. DE Apple M1 chip is dusdanig krachtig dat zware en complexe taken een eitje zijn voor deze mini pc.

 5. 5. Intel Next Unit of Computing Kit NUC7PJYHN

  #5 Modulaire mini pc
  Intel Next Unit of Computing Kit NUC7PJYHN. Voordelige instapper

  Voordelige instapper

  Deze mini pc is naar wens op te bouwen. Breidt deze mini pc uit naar wens. Standaard krijg je een pentium processor met 4 kernen en een maximaal geheugen van 8GB.

  €162,90 bij azerty.nl
  azerty.nl (€162,90)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

Iemand beoordeelde dit artikel met een 5.0

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.