Beste rattenvangkooi van 2023

Top 5 best geteste rattenvangkooien volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 15 oktober 2023 @09:03

beste_rattenvangkooi

Jij bent op zoek naar de beste rattenvangkooi? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de rattenvangkooi van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 12 rattenvangkooien uitgebreid getest en vergeleken. Na 10 uur onderzoek is Multiple Catch Trap als beste rattenvangkooi uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste rattenvangkooien van dit moment. In dit artikel geven onze experts 5 tips voor het kopen van een rattenvangkooi. Wist je bijvoorbeeld dat de beste rattenvangkooi voorzien is van 2 ingangen waardoor de pakkans behoorlijk vergroot wordt? Lees snel verder…

#1 Beste rattenvangkooi
Multiple Catch Trap Levende Rattenvangkooi Tegen Ratten – Ronada. Voorzien van 2 ingangen

Voorzien van 2 ingangen

Deze rattenvangkooi is in staat om meerdere ratten te vangen en is voorzien van 2 ingangen waardoor je de pakkans vergroot.Dankzij het ingebouwde mechanisme kan een rat er wel in maar onmogelijk weer uit. De doorzichte deksel is handig om te zien of je wat hebt gevangen.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€19,95 bij ongediertewinkel.nl
ongediertewinkel.nl (€19,95)

Naar de top 5

Top 5 beste rattenvangkooien van dit moment

Hoe komt deze top 5 rattenvangkooien tot stand?

10 uur getest door experts Onze experts hebben 12 rattenvangkooien uitvoerig getest en vergeleken.

12 rattenvangkooien vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 rattenvangkooien worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. Multiple Catch Trap Levende Rattenvangkooi Tegen Ratten – Ronada

  #1 Beste rattenvangkooi
  Multiple Catch Trap Levende Rattenvangkooi Tegen Ratten – Ronada. Voorzien van 2 ingangen

  Voorzien van 2 ingangen

  Deze rattenvangkooi is in staat om meerdere ratten te vangen en is voorzien van 2 ingangen waardoor je de pakkans vergroot.Dankzij het ingebouwde mechanisme kan een rat er wel in maar onmogelijk weer uit. De doorzichte deksel is handig om te zien of je wat hebt gevangen.

  €19,95 bij ongediertewinkel.nl
  ongediertewinkel.nl (€19,95)
 2. 2. MaxxGarden Vangkooi voor dieren van 60x18x20cm

  #2 Beste alternatief rattenvangkooi
  MaxxGarden Vangkooi voor dieren van 60x18x20cm. Gemaakt van stevig gaas

  Gemaakt van stevig gaas

  Deze rattenvangkooi is voorzien van 2 ingangen en heeft een handvat aan de bovenzijde zodat je niet aan de rat hoeft te zitten. De kooi is voorzien van een groene schutkleur zodat deze minder snel opvalt.

  €35,99 bij bol.com
  bol.com (€35,99)
 3. 3. Opvouwbare Rattenvangkooi

  #3 Beste zwarte rattenvangkooi
  Opvouwbare Rattenvangkooi. Zeer stevig model

  Zeer stevig model

  De rattenvangkooi heeft twee ingangen die dichtklappen als de rat op het middenstuk gaat staan. Deze rattenvangkooi is voorzien van een handvat met beschermplaat zodat direct contact met de rat niet mogelijk is.

  €35 bij bol.com
  bol.com (€35,00)
 4. 4. VerminBuster Vangkooi Ratten – Rattenvangkooi

  #4 Goed alternatief rattenvangkooi
  VerminBuster Vangkooi Ratten – Rattenvangkooi. Gemaakt van roestvrij staal

  Gemaakt van roestvrij staal

  Deze rattenvangkooi is gemaakt van licht maar sterk RVS en heeft twee ingangen waardoor de pakkans vergroot wordt. Plaats deze rattenvang kooi met lokaas in de vermoedelijke looprichting van de ratten en wachten maar. Eenmaal in de val kunnen ratten onmogelijk weer naar buiten.

  €38,95 bij bol.com
  bol.com (€38,95)
 5. 5. Vangkooi voor ratten middelgroot

  #5 Goedkoop alternatief rattenvangkooi
  Vangkooi voor ratten middelgroot. Zeer makkelijk in gebruik

  Zeer makkelijk in gebruik

  Deze ratten vangkooi is eenvoudig qua opzet maar werkt uitstekend. Voorzien van 2 krachtige veren welke dicht zullen slaan als de rat eenmaal is. Deze ratte vangkooi heeft een goede prijs kwaliteit verhouding.

  €14 bij bol.com
  bol.com (€14,00)

Beste rattenvangkooi

Het zijn erg vieze beesten en de nachtmerrie van iedere stadsbewoner: met ratten in huis moet je snel op zoek naar de beste rattenvangkooi. In dit artikel behandelen we alle ins en outs als het gaat over het bestrijden van ratten en waarom het goed is om ze te vangen in de beste rattenvangkooi. Als je de juiste methodes toepast is een rattenplaag zo opgelost. Hoor je ze telkens ritselen of trappelen onder de vloer of boven het plafond? Vreselijk! Zie je de keutels nog liggen tussen je verse groenten in de schuur? Nog erger! Het is tijd om de strijd aan te gaan met het ongedierte. Ook al staan ze bekend om hun hardnekkigheid, je kunt de strijd winnen met onze tips. Laten we ons er eens in gaan verdiepen.

Waarom een rat erger is dan een muis

Het is voor een leek niet altijd duidelijk of je te maken hebt met een rat of met een muis. Vaak weet je dat er ongedierte in huis is, maar weet je niet precies welk soort dier het is. Meestal kun je raden naar de oorzaak van de geknaagde voorwerpen en de uitwerpselen – het zijn meestal muizen – maar soms is het gissen – het kunnen dus ook ratten zijn. Hoe herken je ze: ze zijn groter, ze hebben langere poten, hun lichaam is boller en ze hebben een dikkere staart. Ze zijn daarom ook venijniger: ze kunnen bijten en kunnen veel voorwerpen in huis beter vernielen dan de vaak onschuldigere muizen. In Nederland komt de bruine rat het meest voor, maar er is ook de zwarte rat. Deze staan respectievelijk ook wel bekend als de riool- of stadsrat en de dak- of huisrat.

Hoe een rattenplaag makkelijk ontstaat

Ratten kunnen zich verbazend snel voortplanten: een gemiddelde vrouwtjesrat kan al 15 keer per jaar drachtig worden en een nest volwerpen van wel 7 à 9 jongen. Een jong ratje kan al na 3 maanden beginnen met nakomelingen krijgen. Reken maar uit: een mannetjesrat en een vrouwtjesrat kunnen exponentieel in één jaar tijd ruim 1500 nakomelingen krijgen. Dat is erg veel en een rattenplaag is dus zo ontstaan. De beesten zullen zich vestigen op plekken waar er veel eten is: in grote steden zijn er gebouwen met vuilcontainers, maar ook stadsparken en op boerderijen met veel (koeien)voer. Ook houden ze van veel vochtige plekken: het riool is een prachtige plek. In principe komen ratten minder voor in huizen, maar als je huis niet netjes schoon is en er zwerven telkens resten van de keukentafel, dan kan je het soms op jezelf afroepen. Het is zelfs mogelijk voor de ratten om via een open raam naar binnen te springen of klimmen via een boom, struik of klimplant.

beste_rattenvangkooi_01

Gelijk beginnen met bestrijden is cruciaal

Het is enorm belangrijk om niet te wachten met het bestrijden van een rattenplaag als je hebt ontdekt dat ze in je huis zitten. Het zijn enorm vieze beesten. Bedenk dit eens: ze kruipen vaak vanuit het riool naar jouw huis. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Ze kunnen daarom ook allerlei vieze dierenziekten overbrengen op mensen: de ziekte van Weil, het hantavirus en tularemia. Ook kunnen ratten erg schadelijk zijn voor kabels en isolatiemateriaal bijvoorbeeld: de schade kan soms in de honderden euro’s lopen. Het kan zomaar zijn dat er op een dag in je huis geen stroom meer is: een rioolrat heeft een kabel door gekauwd. Schroom dus nooit om een rattenverdelger of rattenverjager in te huren. Het is vaak veel goedkoper om een professional in te huren en die flink te betalen, dan de bedrading van je elektrokabels te verwisselen. 

beste_rattenvangkooi_02

Ratten bestrijden met de beste rattenvangkooi

Omdat we hier te maken hebben met een hardnekkig ongedierte hoef je geen medelijden te hebben als een rat het loodje legt. De beesten zijn behoorlijk gevaarlijk en het is vrij lastig om ze levend te pakken te krijgen. Bovendien, als je ze al te pakken krijgt, kunnen ze gevaarlijk van zich afbijten. Ben je gebeten, wacht dan geen minuut en ga gelijk naar de dokter. Toch zijn er vaak mensen die het zielig vinden om een rat dood te laten gaan door gif, door een klem, door een elektrische schok of op welke manier dan ook. Dan is het belangrijk om gebruik te maken van de beste rattenvangkooi. De methode is overigens de laatste tijd steeds meer in trek omdat rattengif (en muizengif) sinds kort is verboden voor het gebruik van particulieren: alleen mensen met een licentie, de professionals, mogen nog muizen- en rattengif kopen.

Voor diervriendelijkheid kan je de beste rattenvangkooi kopen

De beste rattenvangkooi koop je omdat het een diervriendelijke methode is om van de ratten af te komen. Je kunt de ratten in je huis vangen met zo’n val en daarna weer uitzetten in bijvoorbeeld een natuurgebied of een andere plek waar de beesten niet tot last zijn. Het is belangrijk om de beesten ver van huis weg te laten, anders weten ze de weg precies terug.

De beste rattenvangkooi maak je zelf, of toch niet?

Vaak hoor je op internet stoere verhalen van mensen die zelf hun beste rattenvangkooi tentoonstellen en zeggen dat jij dat ook kan. Er zijn verschillende soorten vallen die je zelf kunt maken: een rattenval maken met een emmer of met bijvoorbeeld een pvc-buis. Een rattenval maken met een emmer is net als de beste rattenvangkooi een van de meest diervriendelijke manieren: immers, je maakt de rat niet dood, maar kan hem uitlaten in het natuurgebied. Een rattenval emmer of een rattenval pvc-buis is een goede manier om geld te besparen, maar het is ook veel makkelijker om een professionele te kopen. De beste rattenvangkooi is een rattenvangkooi voor meerdere ratten.

Rattenvangkooi verboden soorten

Omdat milieuorganisaties en lobbyisten van de dierenbescherming veel hebben gelobbyd de afgelopen jaren, zijn er steeds minder mogelijkheden om ratten te bestrijden. Het gebruik van gif is alleen door professionele rattenbestrijders toegestaan. Er zijn verschillende soorten vallen: een rattenvangkooi, een rattenklem, een elektrische rattenval, een emmer en een lijmplaat. Van die vallen is alleen de lijmplaat in Nederland verboden. Het product wordt namelijk gezien als mishandeling van dieren: de rat komt vast te zitten in de lijm en sterft een langzame dood.

Vijf tips over de beste rattenvangkooi voor jou

Het is heel goed mogelijk om een rattenplaag met je eigen middelen te bestrijden. Je kunt verschillende handige middelen bestellen om zelf de strijd aan te gaan en het is zeker niet altijd nodig om een professionele rattenverdelger op te bellen. Hieronder hebben we een lijst van vijf gouden tips over een effectieve rattenbestrijding. Neem ze eens door voor het beste resultaat.

Tip 1: Plaats je beste rattenvangkooi op de juiste plekl

Het plaatsen van de beste rattenvangkooi maakt niet zoveel uit als je die niet op de juiste plek neerzet. Het is belangrijk om de val langs de muur te plaatsen, want dat is vaak de loopplek van de beesten: nooit in de vrije ruimte. Plaats ook altijd meerdere vallen tegelijk of rattenvangkooi voor meerdere ratten: de beesten kunnen zich heel snel voortplanten, dus wees er op tijd bij met genoeg rattenvallen.  

Tip 2: Gebruik niet alleen een blokje kaas als rattenval lokaas

Een rattenvangkooi werkt niet zonder goed lokaas. Veel mensen denken nog steeds dat het beste lokaas een stukje kaas is. Deze mythe is natuurlijk door tekenfilms als Tom en Jerry mooi in de wereld gebracht, maar een echte rat lust sommige dingen veel meer dan een blokje kaas. Het juiste lokaas is eigenlijk hetzelfde als dat wij lekker vinden: een broodje pindakaas of chocoladepasta, havermout, zaadjes en granen. Ook een stukje spek is iets wat muisjes erg lekker vinden. Gebruik dus het juiste lokaas om het ongedierte te vangen in de beste rattenvangkooi. Als je het lokaas met de hand aanraakt, kunnen ratten dat soms ruiken. Gebruik dus beter handschoentjes.

Tip 3: Combineer verschillende soorten beste rattenverjager

Er zijn naast de beste rattenvangkooi verschillende andere manieren om de plaagdieren je huis uit te krijgen. Sommigen zijn zelfs diervriendelijk: je kunt ratten wegjagen met een ultrasone rattenverjager. Dit apparaatje zendt geluid uit op hoge frequenties die mensen niet kunnen horen, maar waar ratten gek van worden: binnen twee weken zijn ze verhuisd. Het is heel goed mogelijk om dat te combineren met bijvoorbeeld het aanbrengen van azijn en andere geuren waar ratten een bloedhekel aan hebben. Het beste resultaat boek je als je verschillende tactieken inzet om zo de rattenpopulatie weg te jagen.

Tip 4: Maak samen met de buren een ratten strijdplan

Het is vrijwel zeker dat als je een rat in huis hebt, dat ze niet alleen zijn: experts zeggen dat een rat eigenlijk nooit alleen komt. Vaak heb jij niet alleen in jouw huis last van de beesten, maar heeft de hele buurt er last van. Het is belangrijk dat iedereen in jouw buurt meedoet met het opstellen van een strijdplan tegen het ongedierte. Een of enkele buren die een composthoop hebben staan of hun vuilcontainers wat slordig open laten staan, kunnen al een trigger zijn voor ratten om naar de buurt te komen. Verzamel alle leden van de vereniging van eigenaren en ga de strijd samen aan. Ook hebben sommige mensen geen geld om ratten te bestrijden en blijft het gat in de defensie: samen sta je echter sterk en kun je de strijd aan.

Tip 5: Lukt het niet met een rattenval, gebruik het beste rattengif

Helaas moeten ook dierenliefhebbers soms de moeilijke keuze maken om ratten te bestrijden met gif. De beste rattenvangkooi is soms niet goed genoeg om het aantal ratten in huis terug te dringen. Toch is het niet mogelijk voor een individu om zonder licentie gif te kopen. Je zult dus in zee moeten gaan met iemand met een KBA-licentie. Je weet op die manier wel zeker dat het middel dat jouw professionele rattenvanger of rattenverdelger gecertificeerd is en dat het proces op een diervriendelijke manier wordt afgerond. Veel soorten gif doden de dieren meteen, zodat ze vrij weinig lijden. Een professionele rattenverjager of rattenverdelger weet alles over de rattenpopulatie in Nederland en dat het maar weinig natuurlijke vijanden heeft: daarom is het soms nodig om ze te doden om de populatie weer op orde te maken. Denk ook niet dat je duurder uit bent met een professional: het verwisselen van alle kabels in huis en het stukgaan van je koelkast omdat er een rat aan heeft gevreten, zijn vaak duurdere grapjes.

Vaak gestelde vragen over de beste rattenvangkooi

Vangen honden en katten ratten snel en makkelijk?

Zowel poezen als honden zijn effectieve rattenvangers. Vooral poezen zullen een natuurlijke trek hebben naar het jagen op de kleine beesten en zullen er makkelijk een of meerdere te pakken krijgen. De geur van een poes alleen al is voor sommige ratsoorten een reden om je huis te verlaten. Een goed getrainde hond kan ook een effectief middel zijn om in te zetten als jager op ratten. Met hun perfecte speurneus kunnen ze precies ruiken waar de ingang van de rattengangen zich bevinden. Als je een rattenhol hebt gevonden is het bestrijden natuurlijk al veel makkelijker. Een hond moet goed getraind worden voor het de strijd met ratten aan kan gaan. De natuurlijke manier van een hond om een rat te doden is door hem door elkaar te schudden: de rat is snel dood en het is een van de meest diervriendelijke manieren om een rat uit te schakelen.

Wat is de beste ratten vangmethode?

Je kunt ratten op honderden manieren bestrijden, maar de meest effectieve methode is gif. Het is echter tegenwoordig in Nederland niet meer toegestaan om al particulier zonder licentie rattengif aan te schaffen. Alleen mensen met een licentie kunnen dat doen. Volgens experts is rattengif slecht voor de dierenpopulatie in Nederland: de natuurlijke roofdieren (roofvogels, vossen en andere mooie natuurdieren) die ratten eten kunnen het gif binnenkrijgen en doodgaan. Je kunt natuurlijk altijd gebruikmaken van klemmen en vallen: dat werkt altijd goed tegen rattenplagen. Natuurlijk is het ook belangrijk om het antwoord op de volgende vraag te lezen:

Hoe voorkom ik een rattenplaag?

Je mag een rat eigenlijk niet de kans geven om zich goed vol te eten bij jou in huis. Een open vuilcontainer, een niet opgeruimde keuken of een terras waar etensresten slingeren is een ware uitnodiging voor de huisrat om naar binnen te komen. Ook het houden van kippen- en konijnen buiten betekent vaak dat het voer rondslingert en ratten willen daarvan mee proeven. Sluit dus zowel je huis als je dierenhokken af met fijnmazig gaas: op die manier zorg je ervoor dat een riool- of huisrat zich daaraan te goed kan doen. Ook als je veel spleten hebt in je vloer of muur is het zaak om die te sluiten met foliepapier: dat is een materiaal waar de knaagdieren niet doorheen kunnen knagen.

Is het mogelijk een wilde rat te temmen?

Heb je een rat gevangen in de beste rattenvangkooi die je maar kon vinden? En komt de gedachte in je op om het beest te gaan temmen? Onze raad is: begin er niet aan. Hoewel het echt wel mogelijk is om ratten te temmen, gebeurt dat het beste met een klein en jong ratje: deze is te aaien en als het van jongs af aan opgroeit met mensenhanden om zich heen, dan kan het een lief ratje worden. Probeer echter nooit de gevangen rat zelf te temmen, de beesten kunnen uit paniek gaan bijten en dragen vaak ziektes met zich mee. Ook als ze je niet bijten, kunnen ze ziektes overdragen. Ben je toch gebeten? Ga dan direct naar de huisarts.

Hoe weet ik ratten of muizen in huis heb?

Muizen zijn over het algemeen dun, klein en hebben een dun staartje. Een rat is over het algemeen erg bol en heeft een dikke staart. Het is dus niet moeilijk om te weten of je te maken hebt met een rat of met een muis als je ze ziet. Het probleem is vaak dat je ze niet ziet. Toch is het ook dan niet alleen maar gissen: je kunt het zien aan de manier waarop ze te werk gaan. Ratten maken veel meer rotzooi dan muizen, hebben grotere pootafdrukken en de keutels zijn over het algemeen groter. Ben je er echt niet zeker van, dan kun je altijd een poepje naar een laboratorium brengen: sommige gemeenten laten dit gratis onderzoeken.

Nogmaals de top 5 beste rattenvangkooi op een rijtje

 1. 1. Multiple Catch Trap Levende Rattenvangkooi Tegen Ratten – Ronada

  #1 Beste rattenvangkooi
  Multiple Catch Trap Levende Rattenvangkooi Tegen Ratten – Ronada. Voorzien van 2 ingangen

  Voorzien van 2 ingangen

  Deze rattenvangkooi is in staat om meerdere ratten te vangen en is voorzien van 2 ingangen waardoor je de pakkans vergroot.Dankzij het ingebouwde mechanisme kan een rat er wel in maar onmogelijk weer uit. De doorzichte deksel is handig om te zien of je wat hebt gevangen.

  €19,95 bij ongediertewinkel.nl
  ongediertewinkel.nl (€19,95)
 2. 2. MaxxGarden Vangkooi voor dieren van 60x18x20cm

  #2 Beste alternatief rattenvangkooi
  MaxxGarden Vangkooi voor dieren van 60x18x20cm. Gemaakt van stevig gaas

  Gemaakt van stevig gaas

  Deze rattenvangkooi is voorzien van 2 ingangen en heeft een handvat aan de bovenzijde zodat je niet aan de rat hoeft te zitten. De kooi is voorzien van een groene schutkleur zodat deze minder snel opvalt.

  €35,99 bij bol.com
  bol.com (€35,99)
 3. 3. Opvouwbare Rattenvangkooi

  #3 Beste zwarte rattenvangkooi
  Opvouwbare Rattenvangkooi. Zeer stevig model

  Zeer stevig model

  De rattenvangkooi heeft twee ingangen die dichtklappen als de rat op het middenstuk gaat staan. Deze rattenvangkooi is voorzien van een handvat met beschermplaat zodat direct contact met de rat niet mogelijk is.

  €35 bij bol.com
  bol.com (€35,00)
 4. 4. VerminBuster Vangkooi Ratten – Rattenvangkooi

  #4 Goed alternatief rattenvangkooi
  VerminBuster Vangkooi Ratten – Rattenvangkooi. Gemaakt van roestvrij staal

  Gemaakt van roestvrij staal

  Deze rattenvangkooi is gemaakt van licht maar sterk RVS en heeft twee ingangen waardoor de pakkans vergroot wordt. Plaats deze rattenvang kooi met lokaas in de vermoedelijke looprichting van de ratten en wachten maar. Eenmaal in de val kunnen ratten onmogelijk weer naar buiten.

  €38,95 bij bol.com
  bol.com (€38,95)
 5. 5. Vangkooi voor ratten middelgroot

  #5 Goedkoop alternatief rattenvangkooi
  Vangkooi voor ratten middelgroot. Zeer makkelijk in gebruik

  Zeer makkelijk in gebruik

  Deze ratten vangkooi is eenvoudig qua opzet maar werkt uitstekend. Voorzien van 2 krachtige veren welke dicht zullen slaan als de rat eenmaal is. Deze ratte vangkooi heeft een goede prijs kwaliteit verhouding.

  €14 bij bol.com
  bol.com (€14,00)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

Iemand beoordeelde dit artikel met een 5.0

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.