Beste rattenverjager van 2023

Top 5 best geteste rattenverjagers volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 15 oktober 2023 @09:04

beste_rattenverjager

Jij bent op zoek naar de beste rattenverjager? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de rattenverjager van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 12 rattenverjagers uitgebreid getest en vergeleken. Na 9 uur onderzoek is Pest Tech PT-501 als beste rattenverjager uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste rattenverjagers van dit moment. In dit artikel geven onze experts 5 tips voor het kopen van een rattenverjager. Wist je bijvoorbeeld dat de beste rattenverjager ook werkt tegen ander ongedierte? Lees snel verder…

#1 Beste rattenverjager
Pest-Tech PT-501 . Zeer krachtige verjager

Zeer krachtige verjager

Deze rattenverjager werkt op ultrasone tonen die veilig zijn voor mensen en huisdieren. De bewegingsdetectie werkt snel en accuraat en deze ratten verjager werkt ook tegen muizen en katten.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€33,95 bij bol.com
bol.com (€33,95)

Naar de top 5

Top 5 beste rattenverjagers van dit moment

Hoe komt deze top 5 rattenverjagers tot stand?

9 uur getest door experts Onze experts hebben 12 rattenverjagers uitvoerig getest en vergeleken.

12 rattenverjagers vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 rattenverjagers worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. Pest-Tech PT-501 

  #1 Beste rattenverjager
  Pest-Tech PT-501 . Zeer krachtige verjager

  Zeer krachtige verjager

  Deze rattenverjager werkt op ultrasone tonen die veilig zijn voor mensen en huisdieren. De bewegingsdetectie werkt snel en accuraat en deze ratten verjager werkt ook tegen muizen en katten.

  €33,95 bij bol.com
  bol.com (€33,95)
 2. 2. KB Home Defense Ratten- en Muizenverjager – Elektromagnetisch – 130m2 bereik 

  #2 Beste elektromagnetische rattenverjager
  KB Home Defense Ratten- en Muizenverjager – Elektromagnetisch – 130m2 bereik . Werkt met een magnetisch veld

  Werkt met een magnetisch veld

  Deze rattenverjager werkt middels een stopcontact en maakt de omgeving onvriendelijk voor muizen en ratten. Dit product raden wij niet aan als je thuis kleine knaagdieren houdt.

  €24,95 bij deoosteindeonline.nl
  deoosteindeonline.nl (€24,95)
 3. 3. Pest-Tech PT-221 

  #3 Beste solar rattenverjager
  Pest-Tech PT-221 . Werkt op solar energie

  Werkt op solar energie

  Een zeer compact maar doeltreffende ratten en muizenverjager. Werkt zelfs tegen katten indien gewenst. Geen zonnestralen in de buurt? Geen zorgen, deze rattenverjager werkt ook op accu en is eenvoudig op te laden via USB. Een volle accu werkt tot wel 100 dagen.

 4. 4. Weitech Dierenverjager- Beschermt een gebied tot 200m2

  #4 Meest krachtige rattenverjager voor buiten
  Weitech Dierenverjager- Beschermt een gebied tot 200m2. Speciaal voor grote oppervlaktes

  Speciaal voor grote oppervlaktes

  Deze ultrasone rattenverjager houdt ongedierte uit de tuin maar ook ongewenste katten en reigers. Werkt middels een verklikker en gaat dus spaarzaam om met de 4 LR20 batterijen. Deze rattenverjager kan ook op netstroom werken.

  €58,29 bij bol.com
  bol.com (€58,29)
 5. 5. Ongedierte en muizen verjager

  #5 Beste rattenverjager voor binnen
  Ongedierte en muizen verjager. In handig 4-pack

  In handig 4-pack

  Huis en tuin vrij van ratten en ander ongedierte met dit handige 4-pack. Elk device is geschikt voor oppervlaktes tot 120m2 waardoor je met deze set in 1 keer klaar bent.

Beste rattenverjager

Ratten zijn vies en eng: als je ze in huis hebt, moet je gauw op zoek naar de beste rattenverjager. Wij willen je in dit artikel daarbij helpen. Met onze tips en tricks zorg je ervoor dat een rattenplaag snel verleden tijd is. Hoor je vaak geritsel onder de vloer of in de (spouw)muur? Zie je zo af en toe rattenkeutels en aangevreten voorwerpen in de schuur? Dan is het tijd om het zwaard te slijpen en de strijd aan te gaan. Ratten zijn vervelende beesten en een rattenplaag is al gauw erg hardnekkig om te bestrijden. Maar er is hoop! Laten we er gauw induiken.

Een rat is geen muis

Hoe weet je nu eigenlijk of je te maken hebt met een rat of met een muis? Dat is een vraag die veel mensen zich afvragen als ze een knaagdier in huis hebben. Meestal, als het ongedierte in huis zit, heb je te maken met muizen, maar het kunnen soms ook ratten zijn. Er zijn uiterlijke kenmerken die ratten hebben ten opzichte van muizen: ze zijn groter, ze hebben langere poten, hebben altijd een veel dikkere staart. De meest voorkomende soorten in Nederland zijn de bruine rat (ook wel riool- of stadsrat genoemd) en de zwarte rat (ook wel bekend als dak-, of huisrat).

Hoe een rattenplaag ontstaat

Het is berekend dat een rat zich binnen een jaar met – als je het exponentieel berekend – tot wel 2000 ratten uitbreidt. Ze werpen ongeveer 15 keer per jaar met een nest van maximaal 10 jongen. Na 3 maanden is een jonge rat al geslachtsrijp. Vaak zitten ratten in grote steden in oude gebouwen, maar ook in stadsparken en bij plekken met veel vuilnis. Het ongedierte gaat daarheen waar ze water en voedsel kunnen vinden. Als jouw huis dus niet netjes is opgeruimd en er liggen steevast etensresten binnen en buiten, dan is het zaak om iets te doen om een rattenplaag te voorkomen. Het is echt een plaagdier in Nederland want de beesten komen makkelijk een gebouw binnen. Zelfs via klimop en struiken kan een rat door een raam bijvoorbeeld een huis binnenkomen.

beste_rattenverjager_01

Waarom bestrijden met de beste rattenverjager cruciaal is

Ratten zijn niet alleen eng, ze zijn ook ongelooflijk vieze beesten. De beesten kunnen allerlei verschrikkelijke ziekten overdragen zoals de ziekte van Weil, maar ook het Hantavirus en Tularemia kunnen door het beest worden overgedragen. Daarnaast kunnen de beesten schade aanbrengen aan isolatiemateriaal in het dak of elektronische bedrading (machines en apparaten, persoonlijke voorwerpen) aanvreten. Als je last hebt van ratten en de stroom doet het op gegeven moment opeens niet meer, dan weet je wie de veroorzaker is. Het is dus veel voordeliger om een rattenverdelger of de beste rattenverjager in te huren om de rioolratten in jouw huis te verwijderen. Ook is het belangrijk om te weten dat ratten kunnen bijten: ze zijn bang voor mensen, maar als ze erg bedreigd worden, kunnen ze van zich af bijten. Ben je gebeten, ga dan direct naar de dokter! 

Alle verschillende soorten beste rattenverjager op een rij

Om een rattenplaag in je huis, in je bedrijfspand of waar dan ook te bestrijden, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Om te weten welke mogelijkheden je hebt om zelf een rattenplaag in de kiem te smoren, hebben we hier alle mogelijke rattenverdelgers en beste rattenverjagers op een rij gezet. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van technische middelen zoals ultrasoon geluid, maar ook elektromagnetische velden. Of ben je iemand van de oude stempel en ga je aan de slag met vallen en klemmen? Er zijn ook verschillende geuren waar het ongedierte een bloedhekel aan heeft. Ben je niet helemaal zeker van je zaak? Lees dan vooral verder.

De beste ultrasone rattenverjager

Er zijn elektronische apparaten die met hoge frequenties ratten kunnen verjagen. Het apparaat zendt frequenties van boven de 21.000 hertz uit: dat is hoger dan mensen kunnen horen. Ratten en ook muizen vinden dit geluid echter enorm irritant en zullen de plek waar het geluid klinkt mijden. Soms duurt het twee weken voordat een rat zich er genoeg aan irriteert om van de plek te vertrekken, heb dus een beetje geduld met deze vorm van de beste rattenverjager. Het nadeel: de frequentie van zo’n hoog piepgeluid gaat maar moeilijk door beton en ijzer heen. Je moet dus echt in elke ruimte een ander apparaatje neerzetten.

Kies voor de beste elektromagnetische rattenverjagers

De innovatie op het gebied van de beste rattenverjager in Nederland gaat door. Er zijn inmiddels ook elektromagnetische rattenverjagers. Die zijn vergelijkbaar met een ultrasone rattenverjager maar verstoren het elektromagnetische veld. Ratten kunnen zich daar enorm aan storen en zullen je huis of bedrijfspand op gegeven moment ontvluchten. Met een elektromagnetisch apparaatje hoef je overigens niet in elke kamer een ander apparaatje te installeren: het werkt in het hele huis.

beste_rattenverjager_02

Solar rattenverjager, ultrasone rattenverjager buiten

Wist je dat een ultrasone rattenverjager buiten ook goed werkt? Zeker als je een dergelijk apparaatje koopt dat werkt op zonne-energie, is het heel makkelijk om het ergens buiten, ver weg van een stroomkabel of stopcontact, neer te zetten. Dat is natuurlijk niet alleen ideaal voor als je een grote tuin hebt, maar ook als je eens gaat kamperen en je bent bang voor ongedierte. Overigens kan een dergelijk piepgeluid storend zijn niet alleen voor ratten, maar voor heel veel verschillende soorten ongedierte. 

Probeer ook eens ratten verjagen met geur

Verschillende penetrante geuren zijn niet te harden voor rioolratten. Dat klinkt misschien gek: immers, een riool stinkt toch ook. Dat is zo, maar er zijn geuren die je in een riool niet zo snel tegenkomt en die een rat toch niet graag ruikt. We hebben het dan over geuren zoals azijn, chloor, uien en kamille. Maar ook munt en eucalyptus zouden goed werken. Deze geuren worden in olievorm of in sprayvorm aangebracht op verschillende plekken in huis: aan de zoldervloer, op een toegangsdeur, een kozijn of aan een vuilnisbak. Het idee is dan dat de rat met het ruiken van de geuren zijn biezen pakt en verhuist naar een andere plek.

Stoere oplossingen: een hol uitroken of opblazen

Het klinkt natuurlijk enorm ludiek, maar er gaan verhalen rond van mensen die een rattenhol gevonden hebben. Bij de ingang van het gangenstelsel zetten ze dus een rookapparaatje of een gasapparaatje. Als de holen vol zitten met het gas, wordt het opgeblazen. De beesten zitten dan letterlijk als ratten in de val. De kans dat het echt lukt om een rattenhol te ontdekken en op zo’n manier van een rattenplaag af te komen is meestal gewoon een illusie. Vaak lukt het namelijk niet eens om de ingang te vinden, de beesten zijn er te snel voor en de ingang is te onbereikbaar (onder een vloer bijvoorbeeld).

Ratten verjagen zonder gif of juist met gif

Naast dit alles is het natuurlijk goed mogelijk om ratten met vergif te doden. Het is een grof middel en maakt korte metten met een rattenpopulatie. Vaak zijn er soorten gif die een rat binnen een korte of langere tijd doodmaakt. Vooral de vergifsoorten die langer duren zijn vaak ellendig voor het ongedierte en wordt wel gezien als weinig diervriendelijk. Toch heeft het lang durende vergif wel een voordeel: een rat droogt uit en gaat niet stinken als hij dood is. Je kunt ook ratten verjagen zonder gif met een rattenval of rattenklem. Er is echter één ‘maar’: officieel mag rattengif alleen worden ingezet door professionals met een KBA-licentie. Alleen met zo’n licentie mag een product worden gekocht. Heb je dus echt een groot probleem met veel ongedierte, dan is het wijs om een professional in te schakelen die het gif in kan zetten.

De beste rattenklem of beter rattenval?

Omdat het inhuren van een rattenverdelger of beste rattenverjager vaak duur is, probeer je het dus meestal liever zelf. Een manier om een rat zonder gif te doden, is het plaatsen van een rattenklem. Met zo’n klem is een rat op slag dood. Het belangrijkste is dan om een goed lokaas te hebben. Ben jij een echte dierenvriend en wil je zelfs dit vieze ongedierte geen pijn doen? Dat is heel nobel. Er zijn manieren om ratten te vangen zonder ze te doden. Denk aan een rattenval: met het juiste lokaas (pindakaas bijvoorbeeld) is het mogelijk om de rat in de val te lokken. Daarna kan je het nog levende beest loslaten in het wild ver van je huis in de natuur.

Vijf tips over de beste rattenverjager voor jou

Er zijn allerlei belangrijke stappen die je kunt – of zelfs moet – doen om effectief ratten te bestrijden. Het oude gezegde luidt: voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook met een rattenplaag. Hier hebben we wat tips op een rijtje gezet om tot een effectieve rattenbestrijding te komen met de beste rattenverjager. 

Tip 1: Voor het beste resultaat, gebruik het beste rattengif

Helaas is het voor consumenten in de privésfeer zonder KBA-licentie niet toegestaan om rattengif te kopen. Het middel is volgens de overheid te gevaarlijk om zomaar te verkopen: het is een heel zwaar middel. Toch is gif het meest effectieve middel om in te zetten tegen de plaagdieren, zeker als ze komen in grote getalen. Het is dan ook mogelijk om een professional in te huren om het probleem op te lossen.

Tip 2: Combineer verschillende soorten beste rattenverjager

Voordat je een professional inhuurt, is het mogelijk om de plaagdieren te bestrijden met je eigen middelen. Denk aan het installeren van de beste rattenverjager met ultrasoon geluid. Het is goed om verschillende manieren van bestrijden te combineren zodat als één methode minder goed werkt, dat de andere wel werkt. Zet bijvoorbeeld een geluidsapparaat in combinatie met klemmen. Dan ben je zekerder van een goed resultaat.

Tip 3: Werk in rattenbestrijding samen met de buurt

Als je één enkele rat ziet, betekent dat vaak dat er meerdere zijn. Een rat komt namelijk nooit alleen. Heeft je hele buurt last van rioolratten? Dan is het wijs om met de hele buurt een plan op te stellen om tegen het ongedierte te strijden. Kom met de vereniging van huiseigenaren bij elkaar bijvoorbeeld om alles te bespreken. Sommige mensen in de straat hebben bijvoorbeeld geen geld, of ruimen hun huis niet op: dan blijven de ratten toch altijd in de buurt. Samen ben je effectiever.  

Tip 4: Gebruik het juiste lokaas voor de beste rattenverjager

Als je bezig bent om de ratten te bestrijden met een rattenvangkooi, rattenklem of rattenval, dan gebruik je daarbij lokaas. Het is belangrijk om het juiste lokaas te gebruiken zodat je zeker bent van het vangen van een rat of meerdere. In tegenstelling tot wat we vaak denken zijn ratten en muizen helemaal niet zo gek op kaas: ze vinden nootjes en zaadjes veel lekkerder. Eigenlijk is alles wat we op de ontbijttafel hebben liggen geschikt als lokaas: een broodje chocopasta of pindakaas is voor veel van de plaagdieren iets wat ze niet graag willen laten staan.

Tip 5: Schakel een professionele rattenverjager in

Lukt het echt niet om met simpele klemmen, kooien of vallen de rattenpopulatie te verminderen? Heb je het gebruik van elektromagnetische en ultrasone apparaatjes al geprobeerd zonder succes? En rennen ze nog steeds door je tuin, je kelder of zelfs door je huis? Dan wordt het tijd om korte metten te maken. Je hoeft je niet te schamen voor het inschakelen van een professionele rattenverjager. Rattengif mag namelijk alleen door iemand met een licentie worden ingezet. Bovendien hoef je niet te denken dat het duur is om zo iemand in te schakelen: het vervangen van al je elektriciteitskabels en andere (elektrische) apparaten die door de beesten zijn aangevreten, kost al vaak vele malen meer.

Veelgestelde vragen over een rattenverjager

Een hond rattenverjager of poes rattenverjager, werkt dat?

Een kat staat over het algemeen bekend een effectief middel te zijn om muizen te verjagen. Is een poes niet de beste rattenverjager? Het antwoord is ja: een actieve kat zal ook op ratten jagen. Ook de geur die een poes verspreid, zal ratten een signaal geven dat ze moeten oppassen. Ook honden zijn overigens goede en effectieve jagers op rattenpopulaties. Ze ruiken met hun neus precies waar de holen zich bevinden. Het is natuurlijk wel belangrijk om de hond daarin een beetje te trainen. De beste honden om in te zetten bij een rattenplaag zijn Terriërs en Tulearen.

Wat is de beste muizen en rattenverjager?

Er zijn veel verschillende manieren om muizen en ratten te verjagen. Het meest effectieve middel om een rat te bestrijden is het gebruik van gif. Helaas zijn veel soorten rattengif inmiddels verboden omdat het een negatief effect zou hebben op de natuurlijke tegenstanders van de ratten: die kunnen het gif op die manier ook binnenkrijgen. Klemmen en vallen zijn ook erg belangrijk in een goed rattenbestrijdingsplan. Het allerbelangrijkste is een rattenplaag voorkomen door wat belangrijke stappen te zetten.

Hoe kan je een rattenplaag voorkomen?

Het allerbelangrijkste is om een rattengezin geen reden te geven om zich bij jou in huis of in de tuin te vestigen. Je wilt dus geen open prullenbak hebben staan, geen etensresten rond hebben slingeren en ook geen eten op tafel hebben staan buiten op het terras bijvoorbeeld. Ook een kippen- of konijnenhok waar vaak voer in de trog te vinden is, kan je maar beter met fijnmazig gaas afsluiten, zodat er geen rat het hok binnenkomt. Dat geldt overigens ook voor je huis: zorg dat er geen spleten in je vloer of in je muur zitten die groter zijn dan een centimeter.

Kan je een wilde rat ook als huisdier nemen?

Experts hebben deze vraag onderzocht en zijn erover eens dat een wilde rat wel tam te maken is. Het beest moet dan wel van jongs af aan met mensen opgroeien en vaak in de hand worden genomen en geaaid worden. Het onderzoek bracht ook tot het licht dat sommige ratsoorten meer geneigd waren om tam te worden dan anderen. Probeer het echter nooit zelf een rat te vangen en tam te maken: een rat kan flink bijten en je wilt geen infectieziekte oplopen.

Hoe weet ik of ik te maken heb met een rat?

Het is in principe niet zo moeilijk om een rat te herkennen. Een muis heeft een lang, maar piepklein, dun staartje. Een rat heeft een veel dikker staart. Ook is het lijf van een rat veel boller dan die van een muis. Ook zijn muizen over het algemeen veel ‘schoner’: rattenpopulaties kunnen een enorme puinhoop achterlaten. Ook kun je kijken naar de verschillende pootafdrukken in de aarde of stof op zolder: ratten hebben een veel grotere pootafdruk dan muizen.

Nogmaals onze top 5 rattenverjagers op een rijtje

 1. 1. Pest-Tech PT-501 

  #1 Beste rattenverjager
  Pest-Tech PT-501 . Zeer krachtige verjager

  Zeer krachtige verjager

  Deze rattenverjager werkt op ultrasone tonen die veilig zijn voor mensen en huisdieren. De bewegingsdetectie werkt snel en accuraat en deze ratten verjager werkt ook tegen muizen en katten.

  €33,95 bij bol.com
  bol.com (€33,95)
 2. 2. KB Home Defense Ratten- en Muizenverjager – Elektromagnetisch – 130m2 bereik 

  #2 Beste elektromagnetische rattenverjager
  KB Home Defense Ratten- en Muizenverjager – Elektromagnetisch – 130m2 bereik . Werkt met een magnetisch veld

  Werkt met een magnetisch veld

  Deze rattenverjager werkt middels een stopcontact en maakt de omgeving onvriendelijk voor muizen en ratten. Dit product raden wij niet aan als je thuis kleine knaagdieren houdt.

  €24,95 bij deoosteindeonline.nl
  deoosteindeonline.nl (€24,95)
 3. 3. Pest-Tech PT-221 

  #3 Beste solar rattenverjager
  Pest-Tech PT-221 . Werkt op solar energie

  Werkt op solar energie

  Een zeer compact maar doeltreffende ratten en muizenverjager. Werkt zelfs tegen katten indien gewenst. Geen zonnestralen in de buurt? Geen zorgen, deze rattenverjager werkt ook op accu en is eenvoudig op te laden via USB. Een volle accu werkt tot wel 100 dagen.

 4. 4. Weitech Dierenverjager- Beschermt een gebied tot 200m2

  #4 Meest krachtige rattenverjager voor buiten
  Weitech Dierenverjager- Beschermt een gebied tot 200m2. Speciaal voor grote oppervlaktes

  Speciaal voor grote oppervlaktes

  Deze ultrasone rattenverjager houdt ongedierte uit de tuin maar ook ongewenste katten en reigers. Werkt middels een verklikker en gaat dus spaarzaam om met de 4 LR20 batterijen. Deze rattenverjager kan ook op netstroom werken.

  €58,29 bij bol.com
  bol.com (€58,29)
 5. 5. Ongedierte en muizen verjager

  #5 Beste rattenverjager voor binnen
  Ongedierte en muizen verjager. In handig 4-pack

  In handig 4-pack

  Huis en tuin vrij van ratten en ander ongedierte met dit handige 4-pack. Elk device is geschikt voor oppervlaktes tot 120m2 waardoor je met deze set in 1 keer klaar bent.

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

2 mensen beoordeelden dit artikel met een 5.0

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.