Beste rioolpomp van 2023

Top 5 best geteste rioolpompen volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 20 januari 2023 @12:33

beste_rioolpomp

Jij bent op zoek naar de beste rioolpomp? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de rioolpomp van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 12 rioolpompen uitgebreid getest en vergeleken. Na 11 uur onderzoek is DAB Feka VS 750 als beste rioolpomp uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste rioolpompen van dit moment. In dit artikel geven onze experts 7 tips voor het kopen van een rioolpomp. Wist je bijvoorbeeld dat de beste rioolpomp een capaciteit heeft van 24.000 liter afvalwater per uur? Lees snel verder…

#1 Beste rioolpomp
DAB Feka VS 750 M-A. Zeer krachtige rioolpomp

Zeer krachtige rioolpomp

Deze DAB Feka rioolpomp heeft een capaciteit van 24.000 liter per uur en heeft een opvoerhoogte van 9,6 meter. Schakelt automatisch in en uit en heeft een zeer robuuste bouw.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

Bekijk laagste prijs
bol.com

Naar de top 5

Top 5 beste rioolpompen van dit moment

Hoe komt deze top 5 beste rioolpompen tot stand?

11 uur getest door experts Onze experts hebben 12 rioolpompen uitvoerig getest en vergeleken.

12 rioolpompen vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 rioolpompen worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. DAB Feka VS 750 M-A

  #1 Beste rioolpomp
  DAB Feka VS 750 M-A. Zeer krachtige rioolpomp

  Zeer krachtige rioolpomp

  Deze DAB Feka rioolpomp heeft een capaciteit van 24.000 liter per uur en heeft een opvoerhoogte van 9,6 meter. Schakelt automatisch in en uit en heeft een zeer robuuste bouw.

 2. 2. DAB Feka VS 550 M-A

  #2 Beste koop rioolpomp
  DAB Feka VS 550 M-A. Goede prijs kwaliteit verhouding

  Goede prijs kwaliteit verhouding

  Opvallend is de zeer goede bouwkwaliteit en het grote pompvermogen van 20.000 liter per uur. Bestand tegen fecaliën en de vlotter schakelt in en automatisch uit.

 3. 3. DAB Feka VS 1200 M-A

  #3 Meest krachtige rioolpomp
  DAB Feka VS 1200 M-A. De meest krachtige

  De meest krachtige

  Zeer geschikt voor het zware werk. Niet alleen vanwege de pompcapaciteit van 33.000 liter per uur maar ook vanwege de zeer robuuste RVS bouw. Kan grote vaste delen verwerken.

  €729 bij bol.com
  bol.com (€729,00)
 4. 4. SaniAccess 1 Sanibroyeur

  #4 Beste rioolpomp voor thuis staand toilet
  SaniAccess 1 Sanibroyeur. Bekend van TV

  Bekend van TV

  De oplossing voor huishoudens zonder 110mm aansluiting. Deze rioolpomp of broyeur kan direct achter een staand toilet geplaatst worden. De vaste afvalstoffen worden vermalen zodat de afvoer maar 22 tot 32 mm hoeft te zijn.

  €579 bij waterpompshop.nl
  waterpompshop.nl (€579,00)
 5. 5. SaniPack Pro Up Sanibroyeur

  #5 Beste rioolpomp zwevend toilet
  SaniPack Pro Up Sanibroyeur. Voor het hangende toilet

  Voor het hangende toilet

  Speciaal gemaakt voor het hangende toilet en is zeer eenvoudig te installeren. De Sanibroyeur start automatisch zodra het toilet doorgespoeld wordt en werk behoorlijk stil.

  €729 bij bol.com
  bol.com (€729,00)

Beste rioolpomp

Sta je op het punt om een nieuwe rioolpomp aan te schaffen en wil je je geld niet verspillen en dus kiezen voor enkel de beste rioolpomp voor jouw doeleinde? Dan doe je er goed aan om je te verdiepen in de verschillende karakteristieken van een rioolpomp of hoogwaardige vuilwaterpomp, want zo wordt een rioolpomp ook wel genoemd.

7 Tips voor het kopen van de beste rioolpomp

Rioolpompen zijn niet altijd de leukste onderwerpen om bij de constructie of renovatie van een pand rekening mee te houden, maar gaat het bij de keuze voor een rioolpomp mis, dan heb je hoge herstelkosten of misschien zelfs een onbruikbaar pand dat niet goedgekeurd wordt om in gebruik genomen te mogen worden. Er is dus geen ruimte voor het maken van fouten die niet – of met ontzettend veel moeite – hersteld kunnen worden. En fouten die wel hersteld kunnen worden, kosten doorgaans handenvol geld. Hieronder lees je daarom tips  voor het kopen van de beste rioolpomp en de vragen die het meest gesteld worden over rioolpompen. Lees verder om te ontdekken waar je op kunt letten om de voor jou beste rioolpomp te selecteren.

Tip 1: Houd in de gaten om welk volume het gaat bij het wegpompen

Je kunt je wel voorstellen dat de riolering bij jou in huis er anders uitziet dan die van het verzamelstation waar alle rioleringen van je wijk bij elkaar komen. Ook is het niet moeilijk om woonhuizen te onderscheiden van grote fabrieken als het om het volume afvalwater gaat. Bij intensieve productieprocessen waar water bij nodig is, red je het natuurlijk niet om een standaardleiding met water het pand in te laten komen en een gewone riolering met pomp weer het pand uit te laten gaan. Bij de constructie van onroerend goed wordt daarom van te voren berekend wat voor soort activiteiten er plaatsvinden, om hoeveel gebruikers of eenheden het gaat en wat er vervolgens voor nodig is om normaal gebruik van het onroerend goed mogelijk te maken. Die berekeningen worden doorgaans door een expert uitgevoerd en de constructeur weet vervolgens welke middelen er nodig zijn om het berekende volume mogelijk te maken. Zo kom je automatisch tot je keuze voor de beste rioolpomp.

beste_rioolpomp_01

Tip 2: Het soort water dat weggepompt moet worden speelt ook een rol

Water dat ‘vaste’  onderdelen bevat, zoals het water van je toilet waar uitwerpselen en wc-papier in weggespoeld worden, is anders van aard dan het water dat je door de gootsteen in de keuken door het putje laat wegspoelen. In Nederland is het nog niet zo dat je gootsteen een vermaler bevat, zoals dat wel bijna in elk Amerikaans huishouden te vinden is. Dit vermaalapparaat zorgt er bijvoorbeeld voor dat etensresten fijn gemaakt worden, zodat ze je rioolbuis niet (of in ieder geval minder snel) kunnen verstoppen. Het soort water dat door de buizen stroomt, heeft gevolgen voor het formaat van deze buizen. Daarom spoelt je kraanwater na het tandenpoetsen door een buis van een minder dik formaat dan het wc-water. Kies je voor de beste rioolpomp? Dan moet je dus op zijn minst al weten welk water er doorheen afgevoerd moet worden.

Tip 3: Let goed op of je een versnijdende of niet-versnijdende rioolpomp nodig hebt

Bij tip 2 las je al over afvalwater met of zonder hardere objecten die erin weggespoeld kunnen worden. De substantie die door rioolbuizen gepompt wordt en de hardheid ervan, geven je automatisch inzicht in of je een rioolpomp met of zonder versnijdende kwaliteiten moet installeren. Bij een pomp met versnijder kan vuil water met grovere objecten erin toch verwerkt worden zonder obstakels in de afvoer te veroorzaken of in ieder geval het risico op verstopping te verminderen.

Tip 4: Wees je bewust van het hoogteverschil dat het afvalwater af moet leggen

In de meeste huizen en kantoren ligt het toilet of de badkamer niet op de begane grond. De wet van de zwaartekracht zorgt ervoor dat het afvalwater uit deze ruimten dat omlaag gaat geen probleem vormt, maar water dat omhoog gepompt moet worden, is een heel ander verhaal. De motor van de pomp moet sterk genoeg zijn om niet alleen het voort laten vloeien van het afwater te garanderen, maar het moet ook het gewicht omhoog en weg kunnen duwen. Vergelijk het met het leegmaken van je zwembad aan het einde van de zomer: een ventiel opendraaien en het water uit zichzelf weg laten stromen werkt prima. Het water er emmer voor emmer uithalen vergt veel meer kracht van de mens. Zo werkt dit ook bij rioolpompen, alleen dan niet emmer voor emmer, maar continu zolang er een toestroom is die weggewerkt moet worden. Een rioolpomp die water over meer hoogte moet verplaatsen, heeft dus meer kracht nodig.

Tip 5: Niet alleen de beste rioolpomp kiezen, maar ook de juiste installateur inhuren

Net als bij andere installaties in huis of in bedrijfspanden, blijft het natuurlijk niet bij het aanschaffen van goed materiaal. Je kunt de beste rioolpomp voor jouw locatie gevonden hebben, maar heb je zelf de kennis en competenties om hem ook te installeren? Is al het voorbereidend werk gedaan en zit alles op de juiste plek? Vaak gebeurt er iets in het bouwproces dat ervoor zorgt dat niet alle aanwezige voorbereiding even goed aansluiten als je zou willen. Dat betekent dat je zelf aan de bak moet om bijvoorbeeld leidingwerk om te leggen of extra koppelingen te maken. Kun je dit niet zelf? Dan zit er niets anders op dan een installateur te vragen om deze klus te doen. Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat iemand die van het installeren van (riool)waterpompen zijn werk heeft gemaakt voldoende ervaring heeft in de overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende modellen, zodat aanpassen geen probleem is.

Tip 6: Periodiek onderhoud aan rioolpompen laten uitvoeren

Zodra de vakman de installatie voltooid heeft en een test geen mankementen vertoont, kan de rioolpomp zijn dagelijkse werk doen en ben je verzekerd van het goed functioneren van het technisch element. Dat houdt echter niet in dat je geen onderhoud hoeft te plegen. Zelfs bij de beste rioolpomp heb je, net als bij andere technische installaties, regelmatig onderhoud dat uitgevoerd moet worden om de goede werking zo lang mogelijk te laten voortduren. Tijdens een inspectie kan bepaald worden dat een kleiner of groter onderdeel van de rioolpomp vervangen moet worden en dit kun je maar beter weten voordat de pomp stopt met werken of grotere problemen veroorzaakt. Een goede installateur of onderhoudsman heeft dan ook de onderdelen die het vaakst of het snelst defecten vertonen op voorraad en bij zich. Zo kunnen reparaties snel uitgevoerd worden en zit er geen hapering in het systeem.

beste_rioolpomp_02

Tip 7: Investeren in de beste rioolpomp – voor mensen en bedrijven met visie voor de lange termijn

De kosten van nieuwe installaties als leidingen en pompen worden vaak onderschat en dat terwijl ze een wezenlijk onderdeel van het grotere geheel van een gebouw vormen. Je kunt een prachtig interieur ontworpen hebben voor een bedrijfspand of een heel modern huis gebouwd hebben, maar zonder de aanleg van basisfaciliteiten als water, gas en/of elektriciteit dat het pand zijn de gebruiksruimten niet normaal te gebruiken. In de planfase van nieuwbouwprojecten moet dus rekening gehouden worden met alle kenmerken: welke activiteiten gaan er in het gebouw plaatsvinden, wat voor gebruiker is er en aan welke eisen moeten leidingen en installaties als de beste rioolpomp voldoen om het beoogde doel te verwerkelijken? Draait het niet om nieuwbouw, maar om bestaande bouw waar een waterpomp vervangen moet worden in het rioolsysteem? Dan zijn de kosten van vervanging soms schrikken, maar laat het een object weer toekomstbestendig zijn door de technische aspecten weer te laten voldoen aan de huidige tijd en moderne eisen.

Veelgestelde vragen over de beste rioolpomp

Wat is dé beste rioolpomp?

Het antwoord op deze vraag kan nooit voor elke aanschaf hetzelfde zijn, omdat je rekening moet houden met de randvoorwaarden. Zaken als het volume dat een pomp aan moet kunnen, de hoogte die het moet overbruggen en het soort water dat weggespoeld wordt, staan aan de basis van je keuze voor een rioolpomp. Zo wordt er voor een woning een andere pomp gekozen dan voor een station waar het gemeentelijk afvalwater verzameld en verwerkt wordt.

Wat voor water kan er met een rioolpomp afgevoerd worden?

Bij het volume gaat het om hoeveelheden vervuild water van (een kleine groep) consumenten, plekken waar grotere groepen bij elkaar komen of grote panden waar bedrijfsmatig water gebruikt wordt tijdens het productieproces. Het kan in alle gevallen gaan om de afvoer van hemelwater of vuil water met of zonder vaste onderdelen, maar in bijzondere situaties gaat het om de afvoer van water uit industriële panden of waar chemische goederen verwerkt worden.

Zijn er rioolpompen met meer dan één ingang?

Je hebt een rioolpomp met een enkele ingang, maar er zijn ook pompen met meerdere toestroommogelijkheden, zoals drie of vier ingangen. Dit houdt in dat je meerdere waterstroompunten bij elkaar kunt laten komen op de rioolpomp en vanaf dat punt al het toegestroomde water kunt afvoeren via een enkele buis. Hoeveel ingangen voor jouw rioolpomp het beste zijn, hangt af van de hoeveelheid aansluit- en afvoerpunten en de hoofdstructuur van het gebouw. Je kunt dus niet stellen dat de beste rioolpomp er eentje met zoveel mogelijk ingangen is.

Hoe kun je pompen in capaciteit met elkaar vergelijken?

De capaciteit van een waterpomp wordt uitgedrukt in een hoeveelheid liter dat er per uur door kan stromen. Zo werkt dit ook bij de waterleiding die jouw gebouw binnenkomt. Het water wordt ook uitgedrukt in een x aantal liters dat er uit de kraan kan komen binnen een bepaald tijdbestek. Bij rioolpompen begint het meestal bij een capaciteit van ongeveer 12.000 liter per uur, maar er zijn ook grotere vuilwaterpompen die bijvoorbeeld drie keer zoveel aankunnen. De beste rioolpomp sluit aan bij de overige installatietechnische elementen. Kleiner is nooit goed, iets groter kan vaak echter geen kwaad.

Welke vorm heeft een rioolpomp?

Een vuilwaterpomp heeft over het algemeen twee vormen: langwerpig of rechthoekig. Bij een langwerpige rioolpomp is de pomp rond van vorm en aan de bovenzijde vind je meestal een handvat om de pomp goed te kunnen plaatsen. Aan de onderzijde vind je de ingang vanwaar het water naar binnen gezogen en afgevoerd wordt. De meeste rioolpompen in cilindervorm hebben een vlotter, zodat de pomp pas in werking treedt als de vlotter een bepaald niveau bereikt. De rechthoekige rioolpomp kan in toilet, badkamer of keuken geplaatst worden en heeft daarom een rechthoekige vorm die makkelijker te bevestigen is. De vorm – en dus jouw beste rioolpomp – hangt af van de eindbestemming, de hoeveelheid ruimte die hier beschikbaar is en de eisen aan de pomp zelf.

Van welk materiaal is een rioolpomp gemaakt?

Afhankelijk van de plek waar een vuilwaterpomp gebruikt gaat worden, wordt er gekozen voor een bepaalde materiaalsoort. In de industrie of bij grotere verdeelstations waar vuil water bij elkaar komt, wordt vaak voor gietijzeren rioolwaterpompen van een groter formaat gekozen. Dit is de beste rioolpomp voor deze bestemming, omdat ze sterk genoeg zijn om de capaciteit te kunnen leveren die je verlangt van een dergelijke pomp. Voor kleinere locaties of plekken waar minder volume de pomp hoeft te passeren of minder ruimte voor de installatie beschikbaar is, zijn ook RVS of kunststof rioolpompen verkrijgbaar.

Waar plaats je een rioolpomp?

Een rioolpomp kan op meerdere plekken geïnstalleerd worden en bij de grootste rioolpompen weet je helemaal niks van de locatie, totdat je wellicht een keer naar een open dag van de waterzuivering gaat en een kijkje achter de schermen kunt nemen. In huis kan een rioolpomp op meerdere plekken bevestigd worden, zoals in de keuken, op het toilet of in de badkamer. Ook worden rioolpompen gebruikt om afvalwater van een woonboot weer naar land te pompen en dit afvalwater via de reguliere riolering af te voeren. In bepaalde delen van het land en bij bepaalde bouwwerken – waar een gebruiksruimte zoals bijvoorbeeld een garage – lager ligt dan de normale afvoer, kan een rioolwaterpomp gebruikt worden als overstroombeveiliging. Dit betekent dat een kelder, garage of andere ruimte met de beste rioolpomp beschermd kan worden tegen water dat hoger komt dan de bedoeling is. Dit soort pompen reageert op een vlotter en treedt in werking zodra de vlotter boven een bepaald niveau komt. De pomp stopt weer vanzelf zodra het water zakt en de vlotter beneden het door jou aangegeven niveau komt.

Wat kost een rioolpomp?

Vuilwaterpompen voor particuliere doeleinden beginnen bij een paar honderd euro tot soms wel  duizend euro. Kijk je echter naar de aanschafprijs van de beste rioolpomp van groter of industrieel formaat, dan kun je gerust enkele duizenden euro neertellen voor een goedwerkend en degelijke rioolpomp. Let op: dit is alleen het pompgedeelte en je hebt dus ook al het buiswerk nog dat ernaartoe en naar je riolering moet lopen. Moet je een berekening uitvoeren voor de totale kosten om het water bij jouw project af te voeren? Dan zijn er kengetallen om de hoeveelheid meters om te rekenen in bedragen om zo toch tot een prijsindicatie te kunnen komen.

Waarom geen rioolpomp in het buitenland bestellen?

Bij technische installaties vergis je je soms wel eens. In het buitenland kan een onderdeel namelijk veel goedkoper zijn dan in Nederland. In het buitenland gelden echter ook vaak andere regels (wettelijke eisen of keurmerken voor producten) of zijn aansluitingen anders. Je kunt dit vergelijken met de reisstekkers voor als je naar het buitenland op vakantie gaat: voor Groot-Brittannië heb je weer een andere verloopstekker nodig dan voor de Verenigde Staten. Zo werkt het ook met wateraanvoer en vuilwaterafvoer. Alleen als je voldoende technische kennis hebt om de vaak kleine verschillen te kunnen ontdekken, weet je of iets wel of niet geschikt is om in het buitenland te kopen. Overigens hoeven prijzen niet de enige reden te zijn om over de grens te gaan shoppen voor rioolpompen, want ook de levering van dit soort onderdelen kan soms sneller dan in eigen land.

Krijg je garantie op producten als rioolpompen?

Op de meeste rioolpompen krijg je garantie, of je deze nu bij de bouwmarkt koopt of bij een erkend bedrijf dat ook de installatie voor je verzorgt. Wettelijke garanties liggen meestal op twee jaar, terwijl je bij online speuren naar vuilwaterpompen en hun garantieperiode ook wel termijnen van vijf jaar tegenkomt. Over het algemeen mag je er bij een nieuwe rioolpomp die door een installateur fatsoenlijk aangebracht is van uitgaan dat je meerdere jaren zonder problemen gebruik van de pomp kunt maken. Wel moet je rekening houden met onderhoud van de pomp.

Onze top 5 beste rioolpompen nogmaals op een rijtje

 1. 1. DAB Feka VS 750 M-A

  #1 Beste rioolpomp
  DAB Feka VS 750 M-A. Zeer krachtige rioolpomp

  Zeer krachtige rioolpomp

  Deze DAB Feka rioolpomp heeft een capaciteit van 24.000 liter per uur en heeft een opvoerhoogte van 9,6 meter. Schakelt automatisch in en uit en heeft een zeer robuuste bouw.

 2. 2. DAB Feka VS 550 M-A

  #2 Beste koop rioolpomp
  DAB Feka VS 550 M-A. Goede prijs kwaliteit verhouding

  Goede prijs kwaliteit verhouding

  Opvallend is de zeer goede bouwkwaliteit en het grote pompvermogen van 20.000 liter per uur. Bestand tegen fecaliën en de vlotter schakelt in en automatisch uit.

 3. 3. DAB Feka VS 1200 M-A

  #3 Meest krachtige rioolpomp
  DAB Feka VS 1200 M-A. De meest krachtige

  De meest krachtige

  Zeer geschikt voor het zware werk. Niet alleen vanwege de pompcapaciteit van 33.000 liter per uur maar ook vanwege de zeer robuuste RVS bouw. Kan grote vaste delen verwerken.

  €729 bij bol.com
  bol.com (€729,00)
 4. 4. SaniAccess 1 Sanibroyeur

  #4 Beste rioolpomp voor thuis staand toilet
  SaniAccess 1 Sanibroyeur. Bekend van TV

  Bekend van TV

  De oplossing voor huishoudens zonder 110mm aansluiting. Deze rioolpomp of broyeur kan direct achter een staand toilet geplaatst worden. De vaste afvalstoffen worden vermalen zodat de afvoer maar 22 tot 32 mm hoeft te zijn.

  €579 bij waterpompshop.nl
  waterpompshop.nl (€579,00)
 5. 5. SaniPack Pro Up Sanibroyeur

  #5 Beste rioolpomp zwevend toilet
  SaniPack Pro Up Sanibroyeur. Voor het hangende toilet

  Voor het hangende toilet

  Speciaal gemaakt voor het hangende toilet en is zeer eenvoudig te installeren. De Sanibroyeur start automatisch zodra het toilet doorgespoeld wordt en werk behoorlijk stil.

  €729 bij bol.com
  bol.com (€729,00)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

Iemand beoordeelde dit artikel met een 5.0

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.