Beste roofmijt van 2023

Top 5 best geteste roofmijt volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 15 oktober 2023 @13:16

beste_roofmijt

Jij bent op zoek naar de beste roofmijt ? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de roofmijt van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 12 roofmijt uitgebreid getest en vergeleken. Na 24 uur onderzoek is Roofmijten 1000 stuks als beste roofmijt uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste roofmijt  van dit moment. In dit artikel geven onze experts 3 tips voor het kopen van roofmijt . Wist je bijvoorbeeld dat de beste roofmijt <hier iets vertellen>? Lees snel verder…

#1 Beste roofmijt
roofmijten 1.000 stuks – voor 2m² grond. Voor preventieve bestrijding

Voor preventieve bestrijding

Deze roofmijt richt zit op de eitjes en de larven van diverse insecten en hiermee voorkom je dus eenvoudig schade aan bloemen en planten.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€14,90 bij bol.com
bol.com (€14,90)

Naar de top 5

Top 5 beste roofmijt van dit moment

Hoe komt deze top 5 roofmijt tot stand?

24 uur getest door experts Onze experts hebben 12 roofmijt uitvoerig getest en vergeleken.

12 roofmijt vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 roofmijt worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. roofmijten 1.000 stuks – voor 2m² grond

  #1 Beste roofmijt
  roofmijten 1.000 stuks – voor 2m² grond. Voor preventieve bestrijding

  Voor preventieve bestrijding

  Deze roofmijt richt zit op de eitjes en de larven van diverse insecten en hiermee voorkom je dus eenvoudig schade aan bloemen en planten.

  €14,90 bij bol.com
  bol.com (€14,90)
 2. 2. 2.500 stuks roofmijten – voor 5m² grond

  #2 Beste koop roofmijt
  2.500 stuks roofmijten – voor 5m² grond. Voor 5m2 grond

  Voor 5m2 grond

  Deze verpakking roofmijt is ruim genoeg voor 5m2 grond en pakt diverse insecten aan bij de larf of eitjes. Hierdoor voorkom je veel schade in het hoogseizoen aan bloemen en planten.

  €17,95 bij bol.com
  bol.com (€17,95)
 3. 3. Refona Dutchy’s roofmijten 2500 stuks

  #3 Goed alternatief roofmijt
  Refona Dutchy’s roofmijten 2500 stuks. De bekende roofmijt

  De bekende roofmijt

  Deze roofmijt strooi je eenvoudig in de tuin en is goed voor ruim 5m2 tuin te beschermen tegen de insecten die planten en bloemen eten. Doe dit vroeg in het voorjaar en je bestrijd de insecten bij de larven en eitje fase.

  €16,50 bij bol.com
  bol.com (€16,50)
 4. 4. Biogrowi Forni-mite – Spint bestrijden – 500 Roofmijten tegen spint 

  #4 Zeer goede kwaliteit roofmijt
  Biogrowi Forni-mite – Spint bestrijden – 500 Roofmijten tegen spint . Perfect voor kamerplanten en balkonplanten

  Perfect voor kamerplanten en balkonplanten

  Deze kleine verpakking roofmijt is zeer geschikt voor lokaal insectenplagen bestrijden. Zeer geschikt dus voor spint in kamerplanten.

  €23,95 bij bol.com
  bol.com (€23,95)
 5. 5. Biogrowi Cucumeris 5000 roofmijten tegen trips

  #5 Goedkoop alternatief roofmijt
  Biogrowi Cucumeris 5000 roofmijten tegen trips. Voor grote opppervlaktes

  Voor grote opppervlaktes

  Deze groot verpakking roofmijt is bijzonder geschikt voor borders maar ook kweekkassen of veel kamerplanten waar spint is gesignaleerd. Je bestrijdt hiermee de insecten al in de larvenfase.

  €23,95 bij bol.com
  bol.com (€23,95)

Bestrijd ongedierte op een biologische manier met de beste roofmijt

Ben je op zoek naar de beste roofmijt om insecten zodat je insecten op een biologische manier kunt bestrijden? Er zijn veel verschillende soorten roofmijt op de markt, dus het kan soms moeilijk zijn om te beslissen welke het beste voor jou is. Als je planten, een moestuin of een kippenhok hebt, weet je hoe vervelend het kan zijn als je last krijgt van een insectenplaag. Gelukkig kun je roofmijt gebruiken om deze plagen op een natuurvriendelijke manier te bestrijden. Je hebt geen chemische stoffen nodig, dus het is een goed alternatief voor mensen die graag de natuur willen beschermen. Als je op zoek bent naar de beste roofmijt, neem dan de tijd om verschillende soorten te vergelijken en te kijken welke het beste bij jou past.

Wat is roofmijt?

Een roofmijt is een insect dat andere insecten aanvalt en doodt. Zoals de natuur zichzelf in balans houdt doordat dieren andere dieren doden en opeten, zijn roofmijten de vijand van andere insecten als bloedluizen en andere soorten mijten. Roofmijten zijn minder dan een millimeter lang en met het blote oog dus net te zien als je weet waar je moet kijken, met dank aan hun rode kleur. Als je inzoomt, zie je dat ze een behaard lichaam hebben. Buitenshuis houden roofmijten een winterslaap, maar binnenshuis jagen ze het hele jaar door. 

Roofmijten beschermen je planten en dieren tegen erg veel verschillende soorten insecten, denk bijvoorbeeld aan larven, potwormen, springstaarten, bloedluizen, zwarte luizen en varroamijt. Bij planten worden roofmijten vaak ingezet tegen ongedierte, denk bijvoorbeeld aan spint. Bij deze plaag maken de mijten bruine gaatjes in je bladeren, waardoor ze geel kleuren. Je kunt roofmijt ook inzetten tegen bloedluis. Dit komt vooral voor bij gevogelte in de veehouderij, of wanneer je zelf kippen houdt in je kippenhok. Bloedluizen zorgen voor bultjes bij je kippen en zuigen bloed weg bij de kippen. Als ze veel bloed wegzuigen kunnen je kippen hier ziek van worden.

Verschillende soorten roofmijt

Er zijn vele verschillende soorten varianten roofmijt, dus zoek goed uit welke je precies nodig hebt. De verschillende soorten roofmijt zien er anders uit, maar worden ook onder andere omstandigheden gekweekt, denk bijvoorbeeld aan verschillende temperaturen en vochtigheden. Dit betekent ook dat de ene soort roofmijt meer insecten eet of juist tegen extreme temperaturen kan. Hoewel we dus vaak over roofmijt in het algemeen spreken, is het wel degelijk belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillen. 

beste_roofmijt_01

De verschillende soorten roofmijt

Roofmijten kun je inzetten voor vele verschillende soorten ongedierte en het is dus niet vreemd dat er ook meerdere soorten roofmijt worden gekweekt voor al deze insecten. Iedere soort bestrijdt weer een ander insect. De neoseiulus californicus komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en functioneert dan ook het beste bij warm weer. Deze soort roofmijt is geschikt voor het bestrijden van spint, bladluizen en schildluis. Het is een kleine roofmijt die zich voornamelijk op de onderkant van bladeren ophoudt en eet. De phytoseiulus persimilis staat dan weer wereldwijd bekend als de roofmijt die het beste werkt tegen spint. Deze soort mijt is vraatzuchtig en kun je goed inzetten tegen groente-, fruit- en siergewassen. Ook de hypoaspis miles is erg effectief tegen groentegewassen, maar deze soort mijt functioneert vooral in grondgebieden. Ook kun je deze soort roofmijt inzetten tegen bloedluis, waarmee je het ongedierte weg kunt houden bij je kippen.

beste_roofmijt_02

3 Tips voor het aanschaffen van de beste roofmijt

Voordat je roofmijten inzet in je tuin of kippenhok, moet je een beslissing maken over welke soort je precies moet inzetten. Roofmijt wordt veel gebruikt als bestrijdingsmiddel en er zijn dus ook vele soorten op de markt. Hoe kom je tot de juiste keuze? We geven een aantal tips om de beste roofmijt te kiezen.

Tip 1: waar heb je de roofmijt voor nodig?

Als je roofmijt wilt aanschaffen, is het belangrijk om eerst te bedenken waar je de roofmijt precies voor nodig hebt. Roofmijt is een effectief middel om insecten op een biologische manier te bestrijden, dus als je bijvoorbeeld last hebt van bladluizen in je moestuin, kan roofmijt een goede oplossing zijn. Of misschien heb je last van vliegen in je kippenhok en zoek je een natuurvriendelijk alternatief voor chemische stoffen. Wat de reden ook is, het is belangrijk dat je weet waarvoor je roofmijt voor wilt gebruiken voordat je het aanschaft. Neem de tijd om te bedenken waar je de roofmijt precies voor nodig hebt en kijk welke soort het beste bij jou past.

Tip 2: hoe herken je een plaag?l

Voordat je roofmijten aanschaft, is het handig om te checken of de beestjes daadwerkelijk helpen met de plaag waar je momenteel mee kampt. Je kunt een plaag van bloedluizen herkennen door gebruik te maken van controlebuisjes. Elke week kun je kijken hoeveel luizen er in het buisje bevinden en of dit aantal toe- of afneemt. Bij meer dan tien luizen in de buis spreken we van een zware plaag. Uiteraard kun je een plaag herkennen aan de schade die je planten hebben, bijvoorbeeld door gaten in de bladeren.

Tip 3: wees geduldig

Als je roofmijt gebruikt om insecten op een biologische manier te bestrijden, is het belangrijk om geduldig te zijn. Roofmijt kan enige tijd nodig hebben om te werken, dus geef het voldoende tijd om zijn werk te doen. Het is belangrijk om de instructies goed te lezen voordat je de roofmijt gebruikt, zodat je weet hoe je het de roofmijt beste kunt inzetten. Het kan ook helpen om te overleggen met een expert, zoals een tuinier of een plaagbestrijder, om te bepalen hoe je roofmijt het beste kunt gebruiken.

Effectief en natuurvriendelijk

Roofmijten zijn een effectief middel om insecten op een biologische manier te bestrijden zonder dat je te maken krijgt met verdere overlast. Ze eten enkel insecten en sterven vanzelf uit wanneer deze insecten niet meer te vinden zijn. Bovendien zijn roofmijten niet gevaarlijk voor mensen, dus je hoeft niet extra voorzichtig te werk te gaan of bang te zijn voor beten. Het fijne aan roofmijten is dat ze zeer effectief zijn en je kunt ze gemakkelijk gebruiken om insecten op een biologische manier te bestrijden zonder dat je te maken krijgt met vervelende bijwerkingen. Als je op zoek bent naar een effectief en natuurvriendelijk middel om insecten te bestrijden, is roofmijt zeker een goede optie.

Hoe kun je roofmijt het beste gebruiken?

Je kunt roofmijten in een strooikoker aanschaffen, maar ook in zakjes. In een strooikoker bevinden zich roofmijten in verschillende levensstadia en deze mijten kun je gelijk uitstrooien over je planten en gewassen. De volwassen roofmijten gaan gelijk op zoek naar hun prooi. De kweekzakjes bevatten roofmijten en voedselmijten die als voedsel dienen om de roofmijten in het zakje te vinden. Na verloop van tijd zullen de roofmijten uit het gat van het zakje komen en in de omgeving op zoek gaan naar hun prooi.

Extra hulpmiddelen inzetten voor het beste resultaat

Het inzetten van roofmijten is meestal genoeg om een plaag te bestrijden. Toch zijn er een aantal manieren om een volgende plaag te voorkomen. Zeker wanneer je kippen houd is het belangrijk om bloedluis te voorkomen. Houd het kippenhok goed schoon en zorg ervoor dat de algemene hygiëne op peil is. Daarnaast is het aan te raden om eventuele kieren en gaten in het hok dicht te kitten, om te voorkomen dat de bloedluis daar in gaat zitten.

De gebruiksaanwijzing van roofmijt

Het is helemaal niet lastig om roofmijten te gebruiken. Je kunt de tube een paar keer draaien en de mijten vervolgens uitstrooien over je planten. Afhankelijk van wat je wilt bestrijden kun je de roofmijt uitstrooien op de bladeren van de plant of juist in de potgrond. Lees de gebruiksaanwijzing goed om te kijken hoe je het product precies moet gebruiken. Om in het vervolg ongedierteplagen te voorkomen, kun je met name het kippenhok goed schoon houden. Dit doe je door het twee keer per jaar te reinigen met water en een speciaal schoonmaakmiddel.

Roofmijt in combinatie met een bestrijdingsspray

Roofmijten zijn op zichzelf voldoende om een plaag te bestrijden. Als je eerder last hebt gehad van ongedierte en daarbij bestrijdingsmiddelen hebt gebruikt, doe je er goed aan om de sporen van deze bestrijdingsmiddelen zo goed mogelijk te verwijderen voordat je aan de slag gaat met roofmijt, bijvoorbeeld door het kippenhok schoon te maken of in ieder geval zes weken lang geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Het zijn namelijk niet alleen de ongedierte die worden verdelgd door de bestrijdingsspray, maar ook de roofmijt wordt vergiftigd als het hiermee in aanraking komt. Zorg er dus voor dat de omgeving waar je de roofmijt wil strooien volledig vrij is van chemicaliën. Het kan overigens geen kwaad om schoonmaakspullen te gebruiken, omdat dit niet schadelijk is voor de roofmijt.

De efficiëntie van de beste roofmijt

Er zijn veel voordelen aan het inzetten van roofmijt als bestrijdingsmiddel. Roofmijt is zeer efficiënt in het bestrijden van insecten, en het is ook biologisch en natuurvriendelijk, wat betekent dat het geen chemische stoffen bevat die schadelijk kunnen zijn voor mensen, huisdieren of het milieu. Bovendien kun je roofmijt preventief inzetten, door bijvoorbeeld zakjes te plaatsen waar de larven van het ongedierte onmiddellijk door de roofmijt worden opgegeten. Dit kan helpen om te voorkomen dat er een plaag uitgroeit.

Er zijn vele verschillende soorten roofmijt op de markt, en het is belangrijk om te weten welke soort het beste geschikt is voor het doel waarvoor je het wilt gebruiken. Zoek daarom altijd informatie over welke soort roofmijt het beste geschikt is voor het doel waarvoor je het wilt gebruiken, en kijk of de roofmijten die je wilt aanschaffen voldoen aan deze eisen. Zo kun je ervoor zorgen dat je de juiste soort roofmijt kiest en dat je het op de juiste manier gebruikt.

Het effect van roofmijt

In eerste instantie zal het misschien lijken alsof je juist meer last hebt van ongedierte, zeker met bloedluizen in kippenhok zie je dit vaak terug. Dit lijkt echter alleen zo, omdat de roofmijten de bloedluizen uit hun schuilplaats verdrijven. Na een aantal dagen tot weken zul je verandering merken door het inzetten van roofmijt. Als je roofmijt hebt ingezet bij kippen, merk je bijvoorbeeld dat ze na een tijdje minder last zullen hebben van de roofmijt. Ze hebben minder last van stress en hebben minder bloedverlies.

Als je geen verandering ziet, kan het zijn dat je te weinig roofmijten hebt gebruikt. Ook kan het zo zijn dat de temperatuur niet optimaal is, roofmijten functioneren bijvoorbeeld niet goed wanneer de temperatuur lager dan 15 °C is. Gebruik roofmijt daarom bij voorkeur tussen april en september. Ook bij hele hoge temperaturen functioneren de beestjes niet helemaal, dus houd daar rekening mee wanneer je roofmijten aanschaft.

De voordelen en nadelen van roofmijt

Het grote voordeel aan het inzetten van roofmijt is dat je je ongedierte op een biologische manier behandelt. Roofmijten zijn nuttige en effectieve dieren en zullen het aantal insecten die schade aanrichten dan ook beperken. Een ander voordeel van roofmijt is dat je ze eigenlijk overal kunt uitzetten. Roofmijten bereiken dan ook plekken waar je met een bestrijdingsspray niet zo snel bij kunt. Je hebt daarnaast ook het grote voordeel dat er met roofmijt geen resistentie kan ontstaan tegen het bestrijdingsmiddel, zoals het geval is bij spint. Bovendien is het zo dat roofmijt erg makkelijk in gebruik is, je hoeft het alleen maar uit te strooien of bij de planten op te hangen of neer te leggen. 

Een nadeel van roofmijt is dat het bij een grote insectenplaag wellicht te laat is om het dier in te zetten als bestrijdingsmiddel. Je kunt de hoeveelheid roofmijt verhogen en de behandeling vaker uitvoeren, maar soms is het handiger om stevigere maatregelen te nemen en de bladeren simpel af te knippen.  Daarnaast kan de temperatuur een nadeel zijn. Roofmijten hebben minimaal 15 °C nodig om hun werk te doen en functioneren het best bij ongeveer 22 °C. In erg warme of koude periodes heb je dus minder aan deze beestjes.

Hoe kies je de beste roofmijt?

Als je de beste roofmijt wilt kiezen, is moet je als eerste bedenken waar je de roofmijt precies voor nodig hebt. Wil je een plaag bestrijden? Zoek dan uit of er een soort roofmijt is die geschikt is voor jouw situatie. Daarnaast moet je vooral kijken naar de omstandigheden waar je mee te maken hebt. Is het buiten erg warm of koud? Een soort roofmijt die niet effectief is bij extreme temperaturen is dan niet geschikt. Kijk ook naar op welke termijn je verbetering hoopt te zien. Sommige roofmijten tonen eerder resultaat dan anderen. Als je niet met een plaag te maken hebt, maar voordat ongedierte wilt voorkomen, is het ondergeschikt hoe snel de roofmijt effectief is, maar is het belangrijker hoe lang de roofmijten ongedierte weg houden.

De werkwijze en dosering van roofmijt

Over het algemeen houden roofmijten niet van lucht, omdat dat ze uitdroogt. Ze gaan daarom op zoek naar de donkere hoeken, waar veel van hun vijanden zich ook bevinden. Zo houd je je kippenhok bijvoorbeeld vrij van bloedluizen. De dosering van roofmijt verschilt sterk per het verblijf of oppervlak dat je wilt behandelen, lees daarom altijd goed wat er op de verpakking staat aangegeven. Een roofmijt eet ongeveer vijf luizen of spinten per dag, al hangt het er van af welke soort roofmijt je gebruikt. Houd er ook rekening mee dat je roofmijt direct na ontvangst gebruikt, want het is ongebruikt maar een week houdbaar. Het is voldoende om de roofmijten een aantal keer per jaar in de grond uit te zetten. De roofmijt plant zichzelf voort en houdt je tuin vervolgens maandenlang plaagvrij.

Veelgestelde vragen oer de beste roofmijt

Kan er een roofmijtplaag ontstaan?

Nee, roofmijten zullen niet uitgroeien tot een plaag, omdat ze afhankelijk zijn van andere insecten als voedselbron. Zodra de vijandelijke insecten zijn opgegeten en de roofmijten geen prooi meer kunnen vinden, zullen de roofmijten vanzelf uitsterven. Dit is één van de voordelen van het gebruik van roofmijten als bestrijdingsmiddel: ze zijn effectief in het bestrijden van insectenplagen, maar zullen zelf geen plaag vormen.

Zijn roofmijten schadelijk voor mens en dier?

Nee, roofmijten zijn niet schadelijk voor mensen en dieren. Ze focussen zich enkel op andere insecten als hun vijand. Dat betekent dat roofmijten niet op je huid zullen kruipen of je zullen bijten. Ook je kippen zullen geen last hebben van de roofmijt. De roofmijt zal op zoek gaan naar de bloedluis in het hok en je kippen kunnen daarbij gewoon in hun hok blijven zitten. Helpt het om naast de roofmijt ook chemische spray in te zetten?

Nee, wanneer je gebruikt maakt van roofmijten wordt het gebruik van een chemische spray sterk afgeraden. De roofmijten zullen dan namelijk ook sterven. Je kunt eventueel wel een middel gebruiken om bloedluis op afstand te houden. Ook het gebruik van schoonmaakmiddelen is geen probleem.

Nogmaals onze top 5 beste roofmijt op een rijtje

 1. 1. roofmijten 1.000 stuks – voor 2m² grond

  #1 Beste roofmijt
  roofmijten 1.000 stuks – voor 2m² grond. Voor preventieve bestrijding

  Voor preventieve bestrijding

  Deze roofmijt richt zit op de eitjes en de larven van diverse insecten en hiermee voorkom je dus eenvoudig schade aan bloemen en planten.

  €14,90 bij bol.com
  bol.com (€14,90)
 2. 2. 2.500 stuks roofmijten – voor 5m² grond

  #2 Beste koop roofmijt
  2.500 stuks roofmijten – voor 5m² grond. Voor 5m2 grond

  Voor 5m2 grond

  Deze verpakking roofmijt is ruim genoeg voor 5m2 grond en pakt diverse insecten aan bij de larf of eitjes. Hierdoor voorkom je veel schade in het hoogseizoen aan bloemen en planten.

  €17,95 bij bol.com
  bol.com (€17,95)
 3. 3. Refona Dutchy’s roofmijten 2500 stuks

  #3 Goed alternatief roofmijt
  Refona Dutchy’s roofmijten 2500 stuks. De bekende roofmijt

  De bekende roofmijt

  Deze roofmijt strooi je eenvoudig in de tuin en is goed voor ruim 5m2 tuin te beschermen tegen de insecten die planten en bloemen eten. Doe dit vroeg in het voorjaar en je bestrijd de insecten bij de larven en eitje fase.

  €16,50 bij bol.com
  bol.com (€16,50)
 4. 4. Biogrowi Forni-mite – Spint bestrijden – 500 Roofmijten tegen spint 

  #4 Zeer goede kwaliteit roofmijt
  Biogrowi Forni-mite – Spint bestrijden – 500 Roofmijten tegen spint . Perfect voor kamerplanten en balkonplanten

  Perfect voor kamerplanten en balkonplanten

  Deze kleine verpakking roofmijt is zeer geschikt voor lokaal insectenplagen bestrijden. Zeer geschikt dus voor spint in kamerplanten.

  €23,95 bij bol.com
  bol.com (€23,95)
 5. 5. Biogrowi Cucumeris 5000 roofmijten tegen trips

  #5 Goedkoop alternatief roofmijt
  Biogrowi Cucumeris 5000 roofmijten tegen trips. Voor grote opppervlaktes

  Voor grote opppervlaktes

  Deze groot verpakking roofmijt is bijzonder geschikt voor borders maar ook kweekkassen of veel kamerplanten waar spint is gesignaleerd. Je bestrijdt hiermee de insecten al in de larvenfase.

  €23,95 bij bol.com
  bol.com (€23,95)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.