Beste sauteerpan van 2023

Top 5 best geteste sauteerpannen volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 13 januari 2023 @11:00

beste_sauteerpan

Jij bent op zoek naar de beste sauteerpan? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de sauteerpan van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 9 sauteerpannen uitgebreid getest en vergeleken. Na 7 uur onderzoek is Le Creuset Sauteerpan als beste sauteerpan uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste sauteerpannen van dit moment. In dit artikel geven onze experts 6 tips voor het kopen van een sauteerpan. Wist je bijvoorbeeld dat de beste sauteerpan een echt Frans meesterwerk is? Lees snel verder…

 

#1 Beste sauteerpan
LE CREUSET – Les Forgees – Sauteerpan. Sauteerpan met 2 grepen

Sauteerpan met 2 grepen

Deze Le Creuset sauteerpan is echt een kwaliteitspan. De pan kan eenvoudig in de oven en is voorzien van een sterke anti-aanbaklaag. Deze sauteerpan is wat dieper dan normaal waardoor het nog eenvoudiger is om de lekkerste gerechten te bereiden.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€125 bij bol.com
bol.com (€125,00)

Naar de top 5

Top 5 sauteerpan van dit moment

Hoe komt deze top 5 sauteerpannen tot stand?

7 uur getest door experts Onze experts hebben 9 sauteerpannen uitvoerig getest en vergeleken.

9 sauteerpannen vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 sauteerpannen worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. LE CREUSET – Les Forgees – Sauteerpan

  #1 Beste sauteerpan
  LE CREUSET – Les Forgees – Sauteerpan. Sauteerpan met 2 grepen

  Sauteerpan met 2 grepen

  Deze Le Creuset sauteerpan is echt een kwaliteitspan. De pan kan eenvoudig in de oven en is voorzien van een sterke anti-aanbaklaag. Deze sauteerpan is wat dieper dan normaal waardoor het nog eenvoudiger is om de lekkerste gerechten te bereiden.

  €125 bij bol.com
  bol.com (€125,00)
 2. 2. BK Easy Induction Ceramic Hapjespan met deksel 

  #2 Beste koop sauteerpan
  BK Easy Induction Ceramic Hapjespan met deksel . Voor alle warmtebronnen

  Voor alle warmtebronnen

  Deze BK sauteerpan is bijzonder stevig gebouwd en kan tot 160 graden in de oven. Door de platte bodem is deze sauteerpan zeer geschikt voor inductie omdat het contact oppervlak groot is.

  €51,99 bij bol.com
  bol.com (€51,99)
 3. 3. LE CREUSET – Les Forgees – Sauteerpan 2 grepen 26cm

  #3 Best beoordeelde sauteerpan
  LE CREUSET – Les Forgees – Sauteerpan 2 grepen 26cm. Het kleine broertje

  Het kleine broertje

  Deze sauteerpan is het kleine broertje van de nummer 1 en is net zo sterk gebouwd. De anti-aanbaklaag is veilig en dus hoef je je geen zorgen te maken als er kras ontstaat in de bodem.

  €129 bij bol.com
  bol.com (€129,00)
 4. 4. Westinghouse Hapjespan Inductie

  #4 Goedkoop alternatief
  Westinghouse Hapjespan Inductie. Zwart marmer met hout

  Zwart marmer met hout

  Een opvallende verschijning in de keuken. Zo kunnen we deze hapjespan wel noemen. De handvatten zijn voorzien van Cooltouch zodat je nooit je handen brandt.

  €45,58 bij bol.com
  bol.com (€45,58)
 5. 5. LE CREUSET – Les Forgees – Hapjespan 28cm 5,40L

  #5 Horeca kwaliteit sauteerpan
  LE CREUSET – Les Forgees – Hapjespan 28cm 5,40L. Horeca kwaliteit sauteerpan

  Horeca kwaliteit sauteerpan

  Deze hapjespan uit de Les Forgees serie van Le Creuset is wat steviger geprijsd maar daarvoor krijg je wel een zeer goede suateerpan waarop levenslange garantie zit. De pan kan na gebruik gewoon in de vaatwasser.

  €159 bij bol.com
  bol.com (€159,00)

Zes tips voor het kopen van de beste sauteerpan

Een sauteerpan is een super handige pan voor in de keuken. Je kan hem gebruiken voor de meest uiteenlopende gerechten. Je wilt dus zeker de beste sauteerpan in huis hebben als je gaat kokkerellen. De hoge rand en het grote kookoppervlak zorgen ervoor dat de pan heel geschikt is om gerechten snel en kort in aan te bakken. Hier volgt eerst even wat uitleg over de betekenis van deze pan. Daarna volgt een overzicht met zes tips voor de aanschaf van een goede sauteerpan.

Wat is een sauteerpan?

Het is een soort koekenpan, maar dan hoger. Dit is een sauteerpan, ook wel sauteuse genoemd. In de volksmond is de naam hapjespan ook gangbaar. Door de hoge rechte rand is de pan uitermate bruikbaar voor het bereiden van flinke lappen vlees of om in te roerbakken. Ook rijst, risotto en zelfs sauzen kun je bereiden in de sauteerpan. Je hebt deze handige pannen in allerlei soorten, maten en materialen.

Wat is sauteren?

Het woord sauteren komt van het Franse woord sauter. Dit betekent letterlijk opgooien of springen. Deze manier van koken kost maar weinig tijd. Met een beetje olie worden bijvoorbeeld vlees en groenten in een pan warm gemaakt. Onder grote hitte worden deze ingrediënten eventjes verhit. Tijdens deze snelle verhitting wordt het eten steeds omgeroerd en omhoog gegooid. Zo branden ze niet aan. Dit verklaart ook de naam sauteren. Het is eigenlijk dezelfde techniek als roerbakken. De sauteerpan is de pan bij uitstek voor deze wijze van koken.

beste_sauteerpan_02

Welke sauteerpan past bij mij?

Waar ga je de pan voor gebruiken? Voor hoeveel mensen ga je koken? Wil je snel en op hoge temperatuur werken? Denk daar eerst goed over na. Vervolgens is het belangrijk uit welk materiaal de pan bestaat. Er zijn verschillende opties. Hier volgen vijf tips voor de aanschaf van een sauteerpan.

Tip 1: Het materiaal van de pan

Het materiaal waarvan de pan gemaakt is is erg belangrijk. Iedere materiaalsoort heeft weer zijn eigen plus- en minpunten. Roestvrij staal is uitermate geschikt voor het lang vasthouden van hitte. Gietijzer heeft deze belangrijke eigenschap ook. Bovendien zijn beide materialen magnetisch van aard en zijn ze dus ook te gebruiken voor koken op een inductie fornuis. Het nadeel van deze metaalsoorten is dat ze langer de tijd nodig hebben om op de juiste warmte te komen.

Optimale warmtegeleiding

Een sauteerpan van koper of aluminium geleidt de warmte optimaal. Zo’n pan is snel op temperatuur en de hitte wordt gelijkmatig over het oppervlak van de hele pan verdeeld. Dit biedt voordelen als je een snelle maaltijd op tafel wilt zetten. Het is dus slim om voor een van deze materialen te gaan.

Tip 2: Wel of geen anti-aanbaklaag?

Nog iets om over na te denken. Wil je wel of geen anti-aanbaklaag. In een pan met anti-aanbaklaag zal het voedsel dat je bereidt niet aanbakken. Dat is immers de functie van deze laag. Je moet wel goed uitkijken met metalen lepels en dergelijke. Deze beschadigen de aanbaklaag al snel. Alleen spatels en lepels van plastic en hout zijn geschikt voor het roeren in een sauteerpan met anti-aanbaklaag. Dit betekent dus wel een extra investering, maar die is meestal wel de moeite waard.

Lekker krokant

Het grote voordeel van een sauteerpan zonder anti-aanbaklaag is het creëren van een lekker krokant laagje op het voedsel dat je er in bakt. Deze pan kan namelijk een veel hogere temperatuur aan. Deze sauteerpan heeft een dikke wand en kan veel hebben. Je hoeft er dus geen aparte spatels of lepels voor aan te schaffen. Ook kunnen dit soort pannen vaak direct de oven in. Het nadeel is dat je eten wat sneller aan kan branden. Ook kan er een vieze, zwarte aangekoekte laag in je pan ontstaan. Die is vaak moeilijk schoon te maken.

Het kiezen van een goede anti-aanbaklaag

Als je toch gaat voor een anti-aanbaklaag dan moet je ook nog eens nadenken over welke laag dan de beste is. Er zijn weer veel varianten op de markt. Bedenk welke lag het beste past bij jou gewenste sauteerpan. Elke laag heeft voor- en nadelen. Bedenk vooral of je je gerechten op hele hoge temperaturen wilt sauteren.

Teflon

Teflon is een van de meest gebruikte soorten als het aankomt op anti-aanbaklagen. Het is een goedkoop materiaal en het is een goede warmtegeleider. Het grote nadeel is de sensitiviteit van dit materiaal. Voor je het weet zit er een kras op. Ook mag teflon niet te heet worden. De laag raakt dan beschadigd en is dan niet meer veilig om mee te koken. Tijdens het roeren in de sauteerpan en ook tijdens het afwassen moet je steeds beducht zijn op krassen.

Keramiek

Een andere bekende laag is die van keramiek. Keramiek mag wel heel heet worden. Bovendien is dit materiaal stevig, hard en duurzaam. Je maakt de sauteerpan ook heel makkelijk schoon. Keramiek is egaal en krast nauwelijks. In een pan van keramiek brandt bijna nooit iets aan.

Een emaillen anti-aanbaklaag

Email is in zekere zin vergelijkbaar met keramiek. Het vormt een goede anti-aanbaklaag. Een emaillen pan roest niet en is duurzaam. Het schoonmaken van een emaillen sauteerpan is simpel. Je doet wat sop in een bakje, je neemt een sponsje en klaar is kees. Een hele gebruiksvriendelijke pan dus.

Titanium

Het materiaal titanium lijkt weer veel meer op teflon. Er komen gemakkelijk krassen op en ook deze laag kan niet zo goed tegen hele hoge temperaturen. Tijdens het afwassen moet je voorzichtig te werk gaan. Ook nu bestaat het risico dat je de laag beschadigd. Het aanschaffen van geschikte spatels is dus een aanrader.

beste_sauteerpan_03

Tip 3: Een deksel, om heerlijk suddervlees te bereiden

Vaak krijg je een deksel bij je sauteerpan. Deze voorkomt dat het eten, zoals een lekker stuk vlees, uitdroogt. Door middel van de deksel houdt je het vocht in de pan en kan je het heerlijkste suddervlees klaarmaken. De pan heeft meestal ook een ventiel of gaatje waarmee je het vochtgehalte in pan goed kan reguleren. Teveel stoom ontsnapt eenvoudig door het ventiel. Hierdoor wordt je eten optimaal klaargestoomd.

Tip 4: Handgrepen komen van pas

Sauteerpannen hebben regelmatig een steel. Dit is handig als je een saus bereidt en vaak wilt roeren. Je houdt de pan dan makkelijk vast bij de steel. Een pan met handgrepen is echter ook een optie. Een sauteerpan met twee handgrepen pak je makkelijk op. Je kan hem stabiel naar de tafel dragen en neerzetten zonder te morsen. Een bijkomend voordeel is dat de pan zo veel makkelijker in de oven past. Een steel neemt vaak onnodige ruimte in.

De vorm van de handgrepen

De sauteerpan is vaak een zware pan. Het is dus van belang om een handvat uit te kiezen dat goed vast te grijpen is en bovendien comfortabel in je hand ligt. Uiteraard moet dit handvat ook stevig bevestigd zijn aan de zijkant van de pan. Je wilt geen risico lopen op het morsen van eten. Ook moet het veilig zijn om met deze handvatten te werken. De sauteerpan heeft vaak een steel, maar een pan met stevige handvatten is ook te koop.

Holle handvatten

Heb je eenmaal de keuze voor handvatten in plaats van een steel gemaakt, dan ontdek je dat er ook nog eens meerdere handvatten bestaan. Een hele fijne keuze is het holle handvat. Deze handvatten zijn lekker licht en ze worden ook niet heel heet. Als je pan uitgerust is met dergelijke handvatten hoef je geen handschoenen te gebruiken om je pan vast te pakken.

Geschikt voor de oven

Door te kiezen voor een sauteerpan met handvatten heb je meer grip op de pan. Vaak kan je deze variant ook gebruiken voor in de oven. Je kan er de heerlijkste ovenschotels en stukken vlees in maken. Denk dan wel goed na over het soort handvatten. Een sauteerpan die de oven in gaat moet uiteraard ovenvaste handvatten hebben. Ze mogen niet gaan smelten bij hoge temperaturen. Je kan je pan op deze manier ook gebruiken om eten op te warmen in de oven.

Tip 5: De inhoud van de sauteerpan

Het ligt eraan wat je wilt gaan koken. Ga je voor een complete maaltijd of alleen een sausje dat je bij de rest van je eten serveert? Hoe groter de maaltijd hoe groter de sauteerpan moet zijn die je gaat kopen. Een goede sauteerpan is niet per se groter. Het gaat er om welk doel jij met de pan wilt bereiken. Je kan ook meerdere sauteerpannen aanschaffen als je veel kookt en tegelijkertijd meerdere gerechten wilt bereiden.

De diameter

De inhoud van de pan hangt natuurlijk af van de diameter. De meest voorkomende diameter is er een van 28 centimeter. Je hebt ook sauteerpannen met een kleinere diameter, maar die zijn eigenlijk alleen geschikt voor een eenpersoonshuishouden. Een gezin moet al snel denken aan de pan met een diameter van 28 centimeter. In deze grotere variant kan je de geschikte maaltijd bereiden voor jouw gezin.

Tip 6: Het gewicht

Sauteerpannen zijn vaak zeer zwaar. Kijk dus uit naar een model van niet al te zwaar materiaal. De pan moet makkelijk te dragen zijn en goed aanvoelen. Je zal hem waarschijnlijk vaak gaan gebruiken, want je kookt immers vaak zelf. Dit is vele malen goedkoper dan het bestellen van eten. De beste sauteerpan is dus een lichte en wendbare pan die je het liefst zo vaak mogelijk zal willen gebruiken. Koken wordt met de sauteuse echt een feestje.

Wat kan je allemaal klaarmaken in een sauteerpan?

Deze pan heeft een handige vorm en is tevens een uitstekende geleider van hitte. Je kan er daarom hele verfijnde gerechten in klaarmaken. Gerechten die zijn afgewogen en perfect zijn samengesteld. Het kookproces gaat snel. Dit is vergelijkbaar met het roerbakken van eten. Het eten wordt snel door de pan gegooid en gedraaid. Daardoor wordt het eten in de sauteerpan perfect gaar en behoudt het zijn sappen. De pan voorkomt dus uitgedroogd en taai eten.

Eenvoudig en snel koken

Sauteren is ook nog eens een hele eenvoudige manier van koken. In een mum van tijd bereid je de heerlijkste stukken vlees. Vooral vettige stukken vlees komen goed tot hun recht in de juiste sauteerpan. Ze smaken heerlijk mals. Vlees met wat meer bindweefsel komt ook goed tot zijn recht in dit type pan. Daarnaast kun je heerlijke knapperige groenten bereiden. Maar ook het indikken van een saus kan perfect in de sauteuse.

Zes randvoorwaarden voor de beste sauteerpan

Je gaat over tot de aanschaf van een sauteerpan. Je moet daarbij denken aan een aantal belangrijke randvoorwaarden. De volgende zes voorwaarden kan je meenemen in je beoordeling van de beste sauteerpan. Ten eerste denk je na over de maat van de pan. Ten tweede moet je beslissen of je wel of niet voor een anti-aanbaklaag gaat. Ten derde moet je kijken naar het materiaal waaruit de pan is vervaardigd. Ten vierde moet je beslissen of je voor handvatten of toch liever een steel gaat. Ten vijfde moet je je afvragen of de pan eenvoudig schoon te maken is. Ten zesde en laatste moet je in je achterhoofd houden welk fornuis je gebruikt.

Fornuis: inductie of gas

De traditionele manier van koken is natuurlijk gas. Zeker bij het snel sauteren of roerbakken van eten is dit de meest voor de hand liggende optie. Bijna alle pannen zijn wel geschikt voor gas. Tegenwoordig wordt er echter steeds vaker op inductie gekookt. Deze methode vergt wat meer oefening, maar ook op een inductieplaat kan je uitstekend sauteren. Lang niet alle pannen zijn echter geschikt voor inductie koken.

Magnetische pannen

Bij het koken op inductie heb je een magnetische sauteerpan nodig. Alleen magnetische pannen werken namelijk op inductie. Bij de aanschaf van een inductieplaat moet je er rekening mee houden dat je vaak al je pannen, dus ook je sauteerpan, moet vervangen.

Hoe maak je je sauteerpan het beste schoon?

Het makkelijkst schoon te maken is de variant van roestvrij staal. Deze kan je even in de week zetten als er iets is aangebrand. Als het ergste vuil is losgeweekt kan je deze pan zo in de afwasmachine stoppen. Pannen met een anti-aanbaklaag kan je beter voorzichtig met de hand afwassen. Zo voorkom je krassen op de beschermlaag. Ook een sauteerpan van koper mag niet in de afwasmachine. Je maakt ze voorzichtig schoon met een niet al te heftig afwasmiddel en een zacht sponsje of een zachte borstel. Gelukkig komt je pan meestal met een gebruiksaanwijzing waarin staat hoe je hem moet reinigen.

De drie meest gestelde vragen bij de aankoop van een sauteerpan

Welke sauteerpan met je kopen?

Wat is een goede sauteerpan? Deze pan is veelzijdig. Hij staat ook bekend onder de naam sauteuse of hapjespan. Ze zijn groot of klein. Ze zijn gemaakt van roestvrij staal of koper. Ze hebben een anti-aanbaklaag of juist niet. Ze zijn zwaar of juist lekker licht en handzaam. Sommige sauteerpannen zijn geschikt voor gebruik in de oven. Andere varianten zijn juist uitermate geschikt voor het maken van een saus. De een gebruik je op een gasfornuis, de ander is meer geschikt voor koken op inductie. Vaak wil je ook kunnen stoven of sudderen met je pan. De beste sauteerpan is er dan een met een deksel. Er zit vaak een gat in waardoor de stoom kan ontsnappen. Zo voorkom je dat je eten de pan uit borrelt. Ook zitten er soms handige inkepingen in de deksel waardoor je de pan makkelijk kan afgieten. Ten slotte is een glazen deksel superhandig. Je kijkt zo in de pan hoe het staat met je maaltijd. Je hoeft dan niet steeds de deksel op te tillen kostbaar kookvocht laten ontsnappen.

Wat kost een sauteerpan?

De prijzen voor sauteerpannen lopen uiteen. Dit ligt uiteraard aan de grote van de pan, het gebruikte materiaal, de aangebrachte aanbaklaag en het merk. Een hele basic en goedkope pan heb je al vanaf rond de 20 euro. Daarna lopen de prijzen snel op en gaan ze zelf tot 500 euro. Deze uitstekende sauteerpannen worden met name aangeschaft door professionele koks. Een van de allerberoemdste merken als het gaat om sauteerpannen gaat zelfs voor 1100 euro per pan over de toonbank.

Waar koop je de beste sauteerpan?

Voor een goede en stevige sauteerpan ga je naar een kookwinkel. Deze winkels hebben vaak een enorm assortiment aan potten en pannen. Ze verkopen daarnaast ook mooie placemats, tafelkleden en onderzetters. Voor borden, bestek en ander eetgerei kan je hier ook je ogen uitkijken. De beste sauteerpan is hier natuurlijk ook te vinden. Naast gewoon in de winkel is er online ook een enorm aanbod op het gebied van sauteerpannen. Het voordeel van online kopen is dat je eenvoudig prijzen kan vergelijken. Ook zet je diverse maten en materialen snel even op een rij. Zo heb je al snel genoeg informatie om over te gaan tot het kopen van de sauteerpan die past bij jouw kookstijl.

Nogmaals onze top selectie beste sauteerpannen:

 1. 1. LE CREUSET – Les Forgees – Sauteerpan

  #1 Beste sauteerpan
  LE CREUSET – Les Forgees – Sauteerpan. Sauteerpan met 2 grepen

  Sauteerpan met 2 grepen

  Deze Le Creuset sauteerpan is echt een kwaliteitspan. De pan kan eenvoudig in de oven en is voorzien van een sterke anti-aanbaklaag. Deze sauteerpan is wat dieper dan normaal waardoor het nog eenvoudiger is om de lekkerste gerechten te bereiden.

  €125 bij bol.com
  bol.com (€125,00)
 2. 2. BK Easy Induction Ceramic Hapjespan met deksel 

  #2 Beste koop sauteerpan
  BK Easy Induction Ceramic Hapjespan met deksel . Voor alle warmtebronnen

  Voor alle warmtebronnen

  Deze BK sauteerpan is bijzonder stevig gebouwd en kan tot 160 graden in de oven. Door de platte bodem is deze sauteerpan zeer geschikt voor inductie omdat het contact oppervlak groot is.

  €51,99 bij bol.com
  bol.com (€51,99)
 3. 3. LE CREUSET – Les Forgees – Sauteerpan 2 grepen 26cm

  #3 Best beoordeelde sauteerpan
  LE CREUSET – Les Forgees – Sauteerpan 2 grepen 26cm. Het kleine broertje

  Het kleine broertje

  Deze sauteerpan is het kleine broertje van de nummer 1 en is net zo sterk gebouwd. De anti-aanbaklaag is veilig en dus hoef je je geen zorgen te maken als er kras ontstaat in de bodem.

  €129 bij bol.com
  bol.com (€129,00)
 4. 4. Westinghouse Hapjespan Inductie

  #4 Goedkoop alternatief
  Westinghouse Hapjespan Inductie. Zwart marmer met hout

  Zwart marmer met hout

  Een opvallende verschijning in de keuken. Zo kunnen we deze hapjespan wel noemen. De handvatten zijn voorzien van Cooltouch zodat je nooit je handen brandt.

  €45,58 bij bol.com
  bol.com (€45,58)
 5. 5. LE CREUSET – Les Forgees – Hapjespan 28cm 5,40L

  #5 Horeca kwaliteit sauteerpan
  LE CREUSET – Les Forgees – Hapjespan 28cm 5,40L. Horeca kwaliteit sauteerpan

  Horeca kwaliteit sauteerpan

  Deze hapjespan uit de Les Forgees serie van Le Creuset is wat steviger geprijsd maar daarvoor krijg je wel een zeer goede suateerpan waarop levenslange garantie zit. De pan kan na gebruik gewoon in de vaatwasser.

  €159 bij bol.com
  bol.com (€159,00)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

7 mensen beoordeelden dit artikel met een 4.3

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.