Beste sneeuwschep van 2023

Top 5 best geteste sneeuwscheppen volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 13 januari 2023 @13:19

beste_sneeuwschep

Jij bent op zoek naar de beste sneeuwschep? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de sneeuwschep van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 20 sneeuwscheppen uitgebreid getest en vergeleken. Na 5 uur onderzoek is Fiskars Sneeuwschep als beste sneeuwschep uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste sneeuwscheppen van dit moment. In dit artikel geven onze experts 5 tips voor het kopen van een sneeuwschep. Wist je bijvoorbeeld dat de beste sneeuwschep ondanks de sterke zeer licht is? Lees snel verder…

#1 Beste sneeuwschep
FISKARS GRAAN-SNEEUWSCHEP. Zeer prettig in gebruik

Zeer prettig in gebruik

Deze Fiskars sneeuwschep voelt echt zeer stevig aan maar is prettig licht in gebruik. De handgreep is van hard kunststof en zit steig om de steel verbonden.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€41,29 bij toolmax.nl
toolmax.nl (€41,29)

Naar de top 5

Top 5 sneeuwschep van dit moment

Hoe komt deze top 5 sneeuwscheppen tot stand?

5 uur getest door experts Onze experts hebben 20 sneeuwscheppen uitvoerig getest en vergeleken.

20 sneeuwscheppen vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 sneeuwscheppen worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. FISKARS GRAAN-SNEEUWSCHEP

  #1 Beste sneeuwschep
  FISKARS GRAAN-SNEEUWSCHEP. Zeer prettig in gebruik

  Zeer prettig in gebruik

  Deze Fiskars sneeuwschep voelt echt zeer stevig aan maar is prettig licht in gebruik. De handgreep is van hard kunststof en zit steig om de steel verbonden.

  €41,29 bij toolmax.nl
  toolmax.nl (€41,29)
 2. 2. Sneeuwschep / bladruimer

  #2 Beste koop sneeuwschep
  Sneeuwschep / bladruimer. Met verzinkte stalen rand

  Met verzinkte stalen rand

  Een budget vriendelijke sneeuwschep met 40 cm breed blad waardoor sneeuw ruimen erg snel gaat. De verzinkte rand houdt de sneeuwschep langdurig in gebruik.

 3. 3. Sneeuwschep compact – 94 cm

  #3 Meest compacte sneeuwschep
  Sneeuwschep compact – 94 cm. Zeer compacte sneeuwschep

  Zeer compacte sneeuwschep

  Heb je weinig ruimte of wil de sneeuwschep eenvoudig mee kunnen nemen? Deze sneeuwschep is slechts 94 cm groot maar toch erg prettig in gebruik. De aluminium steel is erg licht maar stevig.

  €16,25 bij 2cheap.nl
  2cheap.nl (€16,25)
 4. 4. Fiskars Sneeuwruimer Aluminium Lang – 162 cm

  #4 Meest professionele sneeuwschep
  Fiskars Sneeuwruimer Aluminium Lang – 162 cm. Een echte topper

  Een echte topper

  Deze zeer stevige maar lichte sneeuwschep voelt bijzonder professioneel aan. De handgreep is erg prettig, ook met dikke handschoenen aan. Het blad is van gehard aluminium.

  €54,69 bij toolmax.nl
  toolmax.nl (€54,69)
 5. 5. sneeuwschep XL large ERGO

  #5 Meest ergonomische sneeuwschep
  sneeuwschep XL large ERGO. Ergonomische sneeuschep

  Ergonomische sneeuschep

  Een sneeuwschep met een gebogen steel. En dat werkt onverwachts fijn. Je merkt duidelijk het verschil met een rechte steel. Het handvat is ook ergonomisch ontworpen, zelfs met handschoenen aan.

  €69,90 bij bol.com
  bol.com (€69,90)

Vijf tips voor het kopen van de beste sneeuwschep

Als het sneeuwt heb je de beste sneeuwschep nodig. De winter is aangebroken en de sneeuw blijft liggen en zorgt voor overlast. De stoep wordt glad als je de sneeuw laat liggen Een goede sneeuwschep biedt dan uitkomst.

Een sneeuwschep wordt gebruikt voor het ruimen van sneeuw. Je kunt hiervoor een gewone schep gebruiken, maar een echte sneeuwschep is natuurlijk veel beter. Als je vast wat zout strooit gaat het scheppen al een stuk makkelijker. Wat is de beste sneeuwschep? Hieronder volgen vijf tips voor het kopen van een dergelijke schep. Je kan hem uiteraard ook online of bij een winkel bestellen.

Tip 1: Het materiaal

Je zal de sneeuwschep steeds opnieuw moeten gebruiken. Bij elke schepbeweging moet je weer bukken en kracht zetten. Het is dus belangrijk dat het materiaal van de schep niet te zwaar is. Een licht materiaal heeft dus de voorkeur.

Plastic is meestal lichter dan metaal. Plastic sneeuwscheppen zijn bovendien buigzaam en kunnen wel tegen een stootje. Ook kan je ze inzetten op allerlei soorten terrein. De stoep, de tuin, een houten vlonder. Elk oppervlak kan behandeld worden met de beste sneeuwschep.

Tip 2: De slijtstrip

Om goed te kunnen werken met de sneeuwschep moet hij beschermd zijn. Hij gaat dan ook langer mee. Je hebt daarom een slijtstrip nodig om de rand van de schep te beschermen. Deze strip moet het liefst vervaardigd zijn uit plastic.

De randen van de slijtstrip zijn rond zodat de sneeuwschep makkelijk overal kan komen en je niet belemmerd wordt tijdens het sneeuwscheppen. Een goede slijtstrip zorgt ervoor dat je schep door de sneeuw heen glijdt en je minder kracht hoeft te zetten.

beste_sneeuwschep_02

Liever geen metaal

Een slijtstrip van plastic roest niet. Ook zorgt deze strip niet voor krassen op bijvoorbeeld stenen of houten oppervlakken. Een plastic strip is bovendien niet scherp zoals een metalen variant. Je kan je er niet aan bezeren of je kleding mee beschadigen. Een sneeuwschep met een plastic strip is kortom een veel beter idee. Deze strip is ook veel duurzamer en gaat langer mee. Let bij het kopen van een schep dus altijd goed op de slijtstrip.

Tip 3: Het handvat van de sneeuwschep

Het handvat van een goede sneeuwschep moet niet wegglijden. Je moet de schep comfortabel vast kunnen houden tijdens je zware klus. Het handvat wordt natuurlijk nat als je met sneeuw bezig bent en dan is het belangrijk dat je grip blijft houden.

Meestal is het handvat van hout gemaakt met een beschermlaag er over heen. Het hout is zo bewerkt dat het niet gaat rotten. Een handvat van plastic is natuurlijk ook mogelijk. Er bestaan ook sneeuwscheppen die een handvat van metaal hebben. Ga even langs een winkel om te testen welke sneeuwschep het beste in je hand ligt. Plastic is wat lichter en heeft vaak de voorkeur, maar dit verschilt uiteraard per persoon.

Tip 4: Hoe breder het blad hoe beter

Hoe breder het blad van de sneeuwschep hoe makkelijker je de klus zal klaren. Een grotere hoeveelheid sneeuw wordt in een beweging weg geschoven als je een breed blad gebruikt. Je schraapt dan met je sneeuwschep een groter stuk oppervlakte af. De beste sneeuwschep is meestal een brede variant. Voor kleine en moeilijk te bereiken stukjes is een kleine sneeuwschep een beter idee. Je kan ook meerdere sneeuwscheppen aanschaffen. Zo heb je voor elke klus de beste sneeuwschep in huis. 

Tip 5: Bespaar ruimte

Dit is niet echt een tip voor de sneeuwschep zelf, maar dit is meer een praktische tip. Om sneeuw effectief te ruimen kan je beter een elektrische sneeuwblazer of zelfs een sneeuwschuiver gebruiken. Deze schuiver heeft het formaat van een kleine auto en werkt meestal op benzine of diesel. De meeste mensen hebben echter niet genoeg ruimte in hun schuur om daar zo’n groot apparaat te stallen. Ook zijn deze apparaten erg duur. Bovendien sneeuwt het niet zo vaak dat je een apparaat aan moet schaffen speciaal voor sneeuwruimen. De goede oude plastic of metalen sneeuwschep is en blijft de beste optie voor het opruimen van sneeuw.

beste_sneeuwschep_03

Bonus tip: Koop een comfortabele sneeuwschep

Deze extra zesde tip mag niet ontbreken. Sneeuw scheppen is een ware workout. Je hoeft eigenlijk niet meer naar de sportschool als je een tijdje met je sneeuwschep in de weer bent geweest. Door de zware belasting van je lichaam is het dus wel belangrijk dat je een ergonomisch verantwoord model koopt. Ben je lang ga dan op zoek naar een schep met een lange steel. Ben je kort, neem dan een kortere. Kijk ook naar de breedte van het blad, naar grip en materiaal dat prettig in jouw hand ligt.

Diverse soorten sneeuwscheppen

Je hebt nu al een wat beter beeld van wat een goede sneeuwschep is. Toch zijn er ook andere opties voor het ruimen van sneeuw. De elektrische sneeuwblazer of sneeuwschuiver zijn al genoemd. Daarnaast bestaan er nog meer mogelijkheden. Deze zijn niet altijd even nuttig en leveren ook niet altijd het gewenste resultaat op. Het is toch goed om ze even op een rijtje te zetten als alternatief voor de ware sneeuwschep.

De gewone schep

Veel mensen hebben geen zin in het kopen van een speciale sneeuwschep. Ze hebben al een gewone schep in de schuur liggen. Gewoon een houten steel met daarop een vlak metalen blad. Eigenlijk zijn deze scheppen bedoeld om gaten te graven. Ze zijn niet geschikt voor het ruimen van sneeuw. Ga je hiermee toch aan de slag dan zal de klus lang duren. Bovendien belast je je rug dan onnodig.

De schuifschep

Een zogenaamde schuiver of schuifschep is wel bedoeld om sneeuw te ruimen. Lichte sneeuw die nog niet echt is vastgevroren is hiermee makkelijk weg te schuiven. Een groot schepblad is bevestigd aan het einde van een vaak houten steel. Je kan er makkelijk even je stoep sneeuwvrij mee maken. Dit is in principe een hele goede sneeuwschep. Hij is echter niet zo geschikt voor het ruimen van vastgevroren sneeuw en ijs. 

Een gecombineerde schep

De beste sneeuwschep is echter een gecombineerde variant. Het is een combinatie van een schep en een schuiver. Je hebt dan de beste schep en meteen ook de ideale schuiver in handen. Het is een schep die van alle markten thuis is. Je kan er gemakkelijk mee scheppen, mee schuiven, ijs mee bikken en er hele brokken sneeuw in een beweging mee weghalen. Ga dus altijd op zoek naar deze variant. Deze sneeuwschep zal je het meeste werk uit handen nemen. Het is echt een van de beste scheppen op de markt.

Minder voor de hand liggende scheppen om sneeuw mee te ruimen

Als je nou echt geen goede sneeuwschep of zelfs maar een gewone schep voorhanden hebt, dan kan je ook uitwijken naar deze scheppen om sneeuw mee te ruimen. Boeren hebben vaak wel een graanschop in de schuur staan. Wat oudere mensen hebben misschien nog een kolenschop ergens bewaard. Die gebruikten ze vroeger voor de kolenkachel, maar in nood is het ook best een geschikte sneeuwruimer. Het is een hele sterke schep die wel tegen een stootje kan. Aan de andere kant is de schep erg zwaar omdat hij van metaal is gemaakt. Een plastic schep is toch echt idealer.

Het oog wil ook wat

Een sneeuwschep is op zichzelf natuurlijk een saai voorwerp. Een houten steel met een grijs metalen blad. Tegenwoordig zijn sneeuwscheppen meestal gemaakt van plastic. De kleur van het plastic blad is helaas ook vaak erg zaai. Grijs of zwart voeren de boventoon. Wil je nou echt de blits maken met jouw sneeuwschep, ga dan voor een gekleurde variant.

Je hebt sneeuwscheppen in fel blauw, rood, turquoise. Noem het maar op. Jouw favoriete kleur is vast wel te vinden. Je schep steekt dan mooi af tegen de helder witte sneeuw. Het zal je klusje net iets vrolijker en aangenamer maken. Het levert je wellicht ook nog een praatje met je buren op

Hoe ga je om met diverse soorten sneeuw?

Wat is sneeuw eigenlijk? Het is een vaste vorm van water. Deze vorm van water is op zijn beurt weer een vorm van neerslag die bestaat uit kristallen van ijs. Die kristallen worden ook wel vlokken genoemd. De welbekende sneeuwvlokken, waarmee je sneeuwpoppen kan maken. Of sneeuwballen voor een mooi sneeuwballengevecht. Sneeuw is mooi om naar te kijken, maar daarnaast geeft sneeuw overlast en wil je hem te lijf gaan met je sneeuwschep.

Hoe ontstaat sneeuw?

Als de temperatuur daalt tot onder het vriespunt dan ontstaat er een waterdamp die bevriest tot ijskristallen. Tussen de min 5 en de min 20 graden vindt deze overgang van water naar sneeuw plaats. De watermoleculen zetten zich dan om in vrieskernen. Door wind gaan de sneeuwkristallen aan elkaar vastkleven. Zo vormen ze een vlok. Al die vlokken samen vormen een pak sneeuw. Dat pak sneeuw kan voor overlast zorgen en moet worden opgeruimd met een sneeuwschuiver of een sneeuwschep. 

Overlast door sneeuw

Als het vriest wordt de sneeuw steviger en kan hij vastvriezen aan stoepen en wegen. Bij wind gaat sneeuw opstuiven en kunnen er hele bergen sneeuw ontstaan. Het is belangrijk om dan een goede sneeuwschep in huis te hebben. Vergeet ook niet de beste ijskrabber in huis te hebben. De sneeuw moet geruimd worden voordat mensen erover heen gaan lopen en rijden. Door het platmaken van de sneeuw ontstaat een gladde laag ijs. Die laag kan je het beste verwijderen met een sneeuwschuiver of een sneeuwschep.

Soorten sneeuw

Er bestaan vele soorten sneeuw. Ze zijn bijna altijd mooi om naar te kijken, maar wel vervelend als je eenmaal op weg moet naar je werk. Of om boodschappen te doen. De varianten lopen uiteen van natte sneeuw tot poolsneeuw.

Soorten sneeuw

Een bekende variant is de natte sneeuw. Dit is sneeuw die vermengd is met deels gesmolten sneeuwvlokken of regen. Droge sneeuw is zoals de naam al zegt helemaal droog. Er komt geen regen aan te pas. Poedersneeuw is ook droog maar veel fijner dan gewone droge sneeuw. Korrelsneeuw is dan weer wat grover. De korrels zijn asymmetrisch van vorm en zeer geschikt voor het maken van sneeuwballen.

Driftsneeuw is een van de meer gevaarlijke varianten. Deze sneeuw is al eerder gevallen en door de wind op grote hopen gewaaid. Deze hopen kan je het best zo snel mogelijk ruimen met behulp van je sneeuwschep. Stuifsneeuw is een ander woord voor driftsneeuw. Een iets minder voorkomende variant is poolsneeuw. Die bestaat uit ijsnaalden en komt alleen voor bij zeer lage temperaturen onder nul.

Vijf veelgestelde vragen over de sneeuwschep

Wat is een goede sneeuwschep?

Meerdere facetten spelen hierbij een rol. Een goede sneeuwschep schept zo snel en zo licht mogelijk zoveel mogelijk sneeuw. Materiaal, slijtstrip, handvat, breedte en comfort spelen hierbij een rol. Plastic is licht en roest niet. De steel van de sneeuwschep is meestal gemaakt van stevig hout. Een goede sneeuwschep glijdt niet uit je handen en zorgt ervoor dat je niet al te hard moet werken bij het ruimen van sneeuw. Een brede sneeuwschep is meestal beter dan een smalle variant.

Wat kost een sneeuwschep?

De prijzen voor een goede sneeuwschep lopen uiteen. Een goedkope variant heb je al vanaf 10 euro, maar de prijzen voor meer geavanceerde modellen kunnen oplopen tot wel meer dan 100 euro. Er zijn ook elektrische apparaten op de markt waarmee je heel makkelijk sneeuw opruimt. Een sneeuwblazer of een sneeuwschuiver. Toch kiest bijna iedereen voor de sneeuwschep. Waarom? Deze is makkelijk op te bergen en vele malen goedkoper. Kies echter niet voor de allergoedkoopste, want dat zal je rug duur komen te staan.

Waar let je op bij het kopen van een sneeuwschep?

Bij de aanschaf van een sneeuwschep spelen meerdere zaken een rol. Je wilt de sneeuw ten slotte zo goed en snel zo mogelijk ruimen. Hierbij helpt het om vast na te denken over wat je precies wilt bereiken met je schep. In het kort komt het neer op de volgende zaken.

Lichtgewicht

Het allerbelangrijkste blijft toch het gewicht van de schep. Hoe lichter, hoe beter. Je komt dan eigenlijk altijd uit bij plastic. Het weegt weinig en het is lekker buigzaam. Je schuift deze sneeuwschep zo onder een laag sneeuw en tilt deze vervolgens gemakkelijk op. Ze zijn duurzaam en kunnen makkelijk meerdere malen tegen een hard oppervlak aan stoten.

Bescherming van de rand van de sneeuwschep

De rand van de sneeuwschep moet goed beschermd zijn tegen het zware werk. Je wilt niet dat je schep al na een paar flinke scheppen sneeuw slijtage vertoond. Een slijtstrip is daarom onmisbaar. Deze is meestal gemaakt van plastic. Dat is beter dan metaal, want plastic roest niet. Ook is plastic niet zo scherp. Een mooie ronde rand werkt het beste.

Een breed blad

De sneeuwschep moet flink breed zijn. Zo verzet hij letterlijk bergen werk. Ga dus op zoek naar een zo breed mogelijk oppervlak. Een goed sneeuwschuiver heeft dit meestal. Daarnaast moet de schep ook stevig zijn. Een breed blad van plastic is stevig en ook nog eens buigzaam. Dat maakt dit materiaal uitermate geschikt voor een sneeuwschep.

Handvat en comfort

Deze twee dingen hangen met elkaar samen. De beste sneeuwschep moet een goed en stevig handvat hebben. Als dit lekker in de hand ligt is de schep ook meteen een stuk comfortabeler. Je moet er hard mee werken, dus je wilt je lichaam niet teveel belasten. Denk hierbij dus ook aan de lengte van de sneeuwschep. Stem deze af op je eigen lengte. Een kort persoon heeft meer aan een water korter model schep. Ook het gewicht van de sneeuwschep komt weer om de hoek kijken als je let op comfort. Hoe lichter hoe comfortabeler en handzamer.

Waar kan ik een sneeuwschep kopen of bestellen?

In elke doe-het-zelfzaak kan je meestal wel terecht voor het kopen een sneeuwschep. Tijdens het winterseizoen zijn er altijd meer aanbieders te vinden. Je kan dan ook vaak sneeuwscheppen vinden in een supermarkt of warenhuis. Het is fijn om een winkel binnen te lopen en even te testen hoe een schep in je hand ligt. Je kan ook voelen hoe zwaar hij is. Nog fijner is het om een goede sneeuwschep te bestellen vanuit je luie stoel. Je kan online op zoek gaan en filteren op prijs of materiaalsoort. Je komt dan hoe dan ook uit bij de beste sneeuwschep voor jou!

 

 

Nogmaals onze top 5 beste sneeuwscheppen:

 1. 1. FISKARS GRAAN-SNEEUWSCHEP

  #1 Beste sneeuwschep
  FISKARS GRAAN-SNEEUWSCHEP. Zeer prettig in gebruik

  Zeer prettig in gebruik

  Deze Fiskars sneeuwschep voelt echt zeer stevig aan maar is prettig licht in gebruik. De handgreep is van hard kunststof en zit steig om de steel verbonden.

  €41,29 bij toolmax.nl
  toolmax.nl (€41,29)
 2. 2. Sneeuwschep / bladruimer

  #2 Beste koop sneeuwschep
  Sneeuwschep / bladruimer. Met verzinkte stalen rand

  Met verzinkte stalen rand

  Een budget vriendelijke sneeuwschep met 40 cm breed blad waardoor sneeuw ruimen erg snel gaat. De verzinkte rand houdt de sneeuwschep langdurig in gebruik.

 3. 3. Sneeuwschep compact – 94 cm

  #3 Meest compacte sneeuwschep
  Sneeuwschep compact – 94 cm. Zeer compacte sneeuwschep

  Zeer compacte sneeuwschep

  Heb je weinig ruimte of wil de sneeuwschep eenvoudig mee kunnen nemen? Deze sneeuwschep is slechts 94 cm groot maar toch erg prettig in gebruik. De aluminium steel is erg licht maar stevig.

  €16,25 bij 2cheap.nl
  2cheap.nl (€16,25)
 4. 4. Fiskars Sneeuwruimer Aluminium Lang – 162 cm

  #4 Meest professionele sneeuwschep
  Fiskars Sneeuwruimer Aluminium Lang – 162 cm. Een echte topper

  Een echte topper

  Deze zeer stevige maar lichte sneeuwschep voelt bijzonder professioneel aan. De handgreep is erg prettig, ook met dikke handschoenen aan. Het blad is van gehard aluminium.

  €54,69 bij toolmax.nl
  toolmax.nl (€54,69)
 5. 5. sneeuwschep XL large ERGO

  #5 Meest ergonomische sneeuwschep
  sneeuwschep XL large ERGO. Ergonomische sneeuschep

  Ergonomische sneeuschep

  Een sneeuwschep met een gebogen steel. En dat werkt onverwachts fijn. Je merkt duidelijk het verschil met een rechte steel. Het handvat is ook ergonomisch ontworpen, zelfs met handschoenen aan.

  €69,90 bij bol.com
  bol.com (€69,90)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.