Beste soeppan 10 liter van 2023

Top 5 best geteste 10 liter soeppannen volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 6 december 2022 @15:16

beste_soeppan_10_liter_04

Jij bent op zoek naar de beste soeppan 10 liter? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de soeppan 10 liter van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 8 10 liter soeppannen uitgebreid getest en vergeleken. Na 4 uur onderzoek is Haushalt RVS soeppan met deksel als beste soeppan 10 liter uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste 10 liter soeppannen  van dit moment. In dit artikel geven onze experts 5 tips voor het kopen van een soeppan 10 liter. Wist je bijvoorbeeld dat de beste soeppan 10 liter eenvoudig te reinigen is in de vaatwasser? Lees snel verder…

#1 Beste soeppan 10 liter
RVS Soeppan met glazen deksel. Geschikt voor elke warmtebron

Geschikt voor elke warmtebron

Een zeer degelijke soeppan met een inhoud van 10 liter met een schokbestendige roestvaste stalen rand. Deze pan is geschikt voor de vaatwasser.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€41,95 bij bol.com
bol.com (€41,95)

Naar de top 5

Top 5 beste 10 liter soeppannen van dit moment

Hoe komt deze top 5 soeppannen 10 liter tot stand?

4 uur getest door experts Onze experts hebben 8 soeppannen 10 liter uitvoerig getest en vergeleken.

8 soeppannen 10 liter vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 soeppannen 10 liter worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. RVS Soeppan met glazen deksel

  #1 Beste soeppan 10 liter
  RVS Soeppan met glazen deksel. Geschikt voor elke warmtebron

  Geschikt voor elke warmtebron

  Een zeer degelijke soeppan met een inhoud van 10 liter met een schokbestendige roestvaste stalen rand. Deze pan is geschikt voor de vaatwasser.

  €41,95 bij bol.com
  bol.com (€41,95)
 2. 2. Deski soeppan 10 Liter – 26 cm diameter

  #2 Beste koop soeppan 10 liter
  Deski soeppan 10 Liter – 26 cm diameter. Vaatwasser veilig

  Vaatwasser veilig

  Een oerdegelijke soeppan waarmee je eenvoudig in grote hoeveelheden gerechten kunt maken. Het zeer slijtvaste materiaal is vaatwasserbestendig en gaat jaren mee.

  €29,99 bij dealdonkey.com
  dealdonkey.com (€29,99)
 3. 3. Michelino RVS soeppan – 10 liter

  #3 Beste moderne soeppan 10 liter
  Michelino RVS soeppan – 10 liter. Moderne soeppan

  Moderne soeppan

  Deze RVS soeppan is geschikt voor alle warmtebronnen en heeft zeer degelijke handvatten en deksel. Deze kan reinig je eenvoudig in de vaatwasser.

  €32,99 bij dealdonkey.com
  dealdonkey.com (€32,99)
 4. 4. Millvado Urban Collection – Stainless Steel Stock 

  #4 Beste veilige soeppan 10 liter
  Millvado Urban Collection – Stainless Steel Stock . Nooit meer verbranden

  Nooit meer verbranden

  Deze zeer sterke pan is voorzien van Cool Touch handgrepen. Hierdoor zijn de handgrepen altijd koud. Deze handgrepen voelen zeer stevig aan.

 5. 5. BergHOFF Soeppan – 26 cm

  #5 Beste energiezuinige soeppan
  BergHOFF Soeppan – 26 cm. Energiezuinig koken

  Energiezuinig koken

  Deze pan geleidt warmte zeer goed waardoor je veel minder energie kwijt bent. Het internationale bedrijf Berghoff staat bekend om zijn kwaliteit pannen

  €64,49 bij bol.com
  bol.com (€64,49)

Hoe vind je de beste soeppan 10 liter?

De beste soeppan 10 liter valt onder de grootste categorie soeppannen. Ze zijn bedoeld voor gezinnen vanaf 5 personen, maar ook als je een kleiner gezin hebt is een grote soeppan erg handig. Deze pannen worden ten onrechte soeppannen genoemd. Je kan er ook allerlei andere gerechten in klaar maken. Voorbeelden daarvan zijn stoofschotels, stamppotten, mosselen, aardappelen, groenten en eenpansgerechten. Door de hoge rand heb je tijdens het koken weinig last van overkoken. Ook is die rand handig bij het omscheppen en stampen van de maaltijden. In deze blog lees je welke kenmerken belangrijk zijn voor het kiezen van de beste 10 liter soeppan.

Wat is een soeppan 10 liter?

Een grote soeppan 10 liter is een pan die je waarschijnlijk veel vaker gebruikt dan je vooraf had ingeschat. Het is een no-nonsense pan zonder franjes. Een paar dingen zijn belangrijk bij de beste soeppan 10 liter. Voor het overige kun je de pan aanschaffen waar je je gevoelsmatig het beste bij voelt. Een goede soeppan hoeft niet van het allerduurste merk te zijn. Kies daarom voor een merk dat gewoon goede producten maakt voor een redelijke prijs. Over de verwarmingsbron hoef je je geen zorgen te maken, want vrijwel alle soeppannen zijn geschikt voor elk soort kooktoestel.

Kenmerken van een soeppan

Een soeppan is tussen de andere pannen gemakkelijk te herkennen. Het is een pan met hoge wanden. De inhoud is bij de soeppannen verdeeld in 3 categorieën: 5 – 7 liter, 6 – 8 liter en 9 – 12 liter. De eerste 2 categorieën zijn bedoeld voor alleenstaanden en kleine gezinnen. De laatste categorie met de zeer grote pannen wordt veel gebruikt in grotere gezinnen. Vanwege het gewicht van een gevulde pan zijn de handgrepen erg degelijk. De deksels van de beste soeppan 10 liter is zijn meestal gemaakt van roestvrij staal of van glas. De bodems zijn gemaakt van materialen die voorkomen dat het voedsel snel aanbrandt. De meeste soeppannen hebben geen antiaanbaklaag.

Beste_soeppan_10_liter

Waarop moet je letten bij het kopen van een soeppan 10 liter?

Bij het uitkiezen van een grote soeppan 10 liter kun je eigenlijk geen fouten maken, want alle pannen van de gerenommeerde merken zijn van een prima kwaliteit. Laat je niet verleiden om in te gaan op een aanbieding voor een absurd laag bedrag. Dan weet je dat er iets met de pannen aan de hand moet zijn. Bij een 10 liter soeppan van circa € 30 of meer loop je dat risico niet. Toch zijn er wel aspecten van deze pannen waar je wat extra aandacht aan moet besteden. Want die maken het verschil tussen een fijne soeppan en de beste soeppan.

Gebruik en onderhoud van de beste soeppan 10 liter

De kans dat voedsel aanbrandt in de beste 10 liter soeppan is niet zo groot, want deze pannen hebben een bodem waar de warmte uitstekend door wordt verdeeld. Maar je kunt een keer te enthousiast zijn geweest en het vuur te hoog hebben gezet. Pannen met een geëmailleerd oppervlak en van roestvrij staal zijn geschikt om in de vaatwasser te doen. Als dat niet past vanwege de grootte van de pannen kun je ze gemakkelijk met de hand schoonmaken. De meeste merken adviseren om alleen in noodgevallen gebruik te maken van een schuurmiddel of een schuurspons.

Met een soeppan waarvan de binnenzijde een coating heeft moet je voorzichtig zijn, want die mag alleen worden gereinigd met warm water. Een soeppan van aluminium is gevoelig voor schoonmaakmiddelen die krassen veroorzaken, dus ook daar mag geen schuurmiddel in worden gebruikt. Bij pannen van gietijzer is de levensduur flink te verlengen door de pannen na het schoonmaken in te vetten met een olie. Dat zorgt voor een beschermend laagje op de wand. Soeppannen van roestvrij staal en geëmailleerde pannen zijn het meest gemakkelijk te reinigen.

Aandachtspunten voor tijdens het koken

Voor de beste soeppan 10 liter die gemaakt is van roestvrij staal of die is geëmailleerd zijn geen voorzorgsmaatregelen nodig. Met pannen met een antiaanbaklaag moet je wel voorzichtig zijn. Daar kun je het beste alleen met kunststof of houten keukengerei in roeren en scheppen, omdat de coating anders kan beschadigen. Bij gietijzeren en aluminium soeppannen kunnen sommige ingrediënten de binnenzijde van de pannen aantasten. Lees de beschrijving bij deze pannen om te voorkomen dat je die ingrediënten gebruikt.

Energieverbruik

De beste soeppan 10 liter vraagt heel wat energie om op temperatuur te komen. De vorm van de pannen, de bodem en het deksel kunnen daarbij voor flinke besparingen zorgen. Voor de verdeling van de warmte moet je een pan aanschaffen met een dikke bodem, en liefst een vloeiende overgang naar de wanden. De warmte kan dan vanaf de bodem rondom de pan stromen en verwarmt dus ook gedeeltelijk via de zijwanden. Gebruik altijd de juiste maat verwarmingsbron. Als je de soeppan op een te grote brander zet zal een deel van de warmte langs de zijkanten verdwijnen.

Het deksel speelt ook een rol bij het besparen van energie tijdens het koken in de beste soeppan 10 liter. Elke keer als een deksel wordt opgetild om ingrediënten toe te voegen of om te kijken of het koken naar wens verloopt, verdwijnt er warmte uit de pan. Je moet dat dus zo veel mogelijk vermijden. Het voordeel van een glazen deksel is, dat je daar doorheen kunt kijken om te zien of het koken goed verloopt. Gewoonlijk is het met zo’n deksel dus minder vaak nodig om die op te tillen tijdens het bereiden van een maaltijd.

beste_soeppan_10_liter_02

Meer smaak met het juiste deksel

Het deksel van de grote soeppan 10 liter speelt een rol bij het energieverbruik, maar is ook belangrijk voor de smaak van de maaltijden. Tijdens het koken ontstaat er kookvocht in de pan, dat voor een deel condenseert op de binnenzijde van het deksel. Voor de smaak is het het lekkerst als dat vocht zoveel mogelijk terugvloeit in de pan. Dat gebeurt sowieso als je het deksel optilt. Maar er zijn ook deksels die daar een speciale vorm voor hebben gekregen. In het midden van het deksel zit een klein putje. Het kookvocht stroomt daar tijdens het koken vanzelf naartoe en drupt terug in de pan.

Welke vorm deksel je verder kiest is afhankelijk van je eigen voorkeur. Houd er rekening mee dat er bij platte en bolle deksels vrij veel kookvocht naar de zijkanten vloeit als je het deksel optilt. Daar moet je goed op letten, want anders valt er een hele plas kokend water naast de pan. Dat kan voor een hoop rommel zorgen en zelfs inbranden in het fornuis. Het ontstaan van kookvocht aan de binnenzijde van het deksel is bij elk soort deksel ongeveer even groot.

Warmteverdeling van de bodem

Het is niet alleen vanwege het energieverbruik van belang dat de beste soeppan 10 liter een dikke bodem heeft, maar ook vanwege het kookresultaat. Zo’n dikke bodem zorgt ervoor dat er geen plekjes op de bodem zijn die veel heter worden dan andere plekken. Als dat wel het geval is, zoals bij pannen met een dunne bodem, zal er heel snel iets aanbranden. Als je dat te laat ontdekt kan je hele maaltijd een aangebrande smaak krijgen. Kies bij de beste 10 liter soeppan dus voor een exemplaar met een flinke dikke bodem.

Materiaal van de beste soeppan 10 liter

De beste soeppan 10 liter is verkrijgbaar in allerlei kleuren, vormen en materialen. De materiaalkeuze heeft vrij veel invloed op het gebruiksgemak. Een gietijzeren soeppan 10 liter is ideaal om naast het bereiden van soep te gebruiken voor het stoven van vlees. Je kunt deze pannen zelfs in de oven gebruiken. Het grootste nadeel van deze pannen is, dat ze erg zwaar zijn. Dat betekent dat je naast het gewicht van de maaltijd, soms meer dan 8 kilo, ook het gewicht van de pan moet tillen als het gerecht klaar is. Wie zo’n soeppan heeft moet flinke spierballen hebben.

Een soeppan 10 liter van aluminium is veel lichter, maar die heeft andere nadelen. Aluminium is niet geschikt als soeppan 10 liter inductie. Daar moet je op letten door de beschrijving goed te lezen. In sommige gevallen is een aluminium pan voorzien van een gelaagde bodem. In dat geval is hij wel geschikt voor elke warmtebron. Bij een aluminium pan moet je er ook op letten dat er geen tomaten in worden gekookt. Dat tast het aluminium aan. De beste soeppan 10 liter van aluminium is dus niet geschikt om er tomatensoep in te maken.

Wie zich geen zorgen wil maken over de geschiktheid van het materiaal tijdens het koken kan kiezen voor de beste soeppan 10 liter van roestvrij staal of voor een geëmailleerde soeppan. Deze pannen kunnen op alle warmtebronnen worden gebruikt, dus ook als soeppan 10 liter inductie, en zijn bestand tegen alle ingrediënten die bij het koken worden gebruikt. Je mag er met keukengerei van alle materialen in roeren. Pannen van emaille en van roestvrij staal kunnen in de vaatwasser en het is niet nodig om ze na het schoonmaken te behandelen met een onderhoudsmiddel.

Stevige handgrepen

Zware pannen, zoals de beste soeppan 10 liter, moeten veilig kunnen worden opgetild. Daarom wordt er bij deze pannen veel aandacht besteed aan de constructie van de handgrepen. Plastic handgrepen en metalen handgrepen komen het meest voor. Bij metalen handgrepen moet er een constructie zijn waardoor deze niet te warm worden om aan te pakken. Daarom bestaan deze handgrepen vaak uit vrij dun massief stalen materiaal. Dat voert de warmte snel af. De handgrepen zijn meestal aan de pan gelast of vastgemaakt met klinknagels. Ook dat voorkomt dat de temperatuur te hoog wordt. Deze constructies zijn heel sterk, dus je kunt een volle pan veilig van het fornuis tillen.

Handgrepen van plastic doen een beetje goedkoop aan. Toch zijn ze erg sterk. Een ander voordeel van plastic handgrepen is, dat ze niet warm worden. Er zijn echter ook een paar nadelen. Ten eerste moet je erg voorzichtig zijn met de wijze waarop de beste soeppan 10 liter op het fornuis wordt gezet. Als er een warmtebron onder een plastic handgreep staat wordt die te heet. Dat leidt in het beste geval tot beschadigingen en kan er zelfs als gevolg hebben dat de handgreep helemaal snelt. In dat geval is de pan niet meer veilig te gebruiken. Een ander nadeel van plastic handgrepen is, dat die kunnen verkleuren als de pan in de vaatwasser wordt gedaan.

Waarom gebruik je een soeppan 10 liter?

De naam soeppan is niet helemaal representatief voor de functie van deze pannen. Ze zijn uiteraard geschikt om er grote hoeveelheden soep in te maken, waar je met je gezin enkele dagen van kunt eten. Maar de beste soeppan 10 liter is in feite een multifunctionele pan. Alle gerechten kunnen er in worden gemaakt. Het verschil met gewone pannen is, dat je er grote hoeveelheden voedsel tegelijk in moet maken. Je zal er echter van staan te kijken hoe vaak dat gebeurt.

Een soeppan is uitstekend geschikt voor het maken van allerlei soorten stamppotten. Door de vorm van de pan met de hoge rand is het geen probleem om de ingrediënten door elkaar te stampen. Die hoge rand is ook erg handig om de ingrediënten van andere maaltijden door elkaar te mengen. Vanwege de afmetingen van de beste soeppan 10 liter kun je er ook prima mosselen in koken. En in het najaar, als er veel fruit te koop is, kun de soeppan gebruiken voor het maken van appelmoes of allerlei soorten jam.

Wat kost een grote soeppan 10 liter?

Als je van plan bent om de beste soeppan 10 liter te kopen is dat niet per definitie een zeer grote uitgave. Bij pannen van een gerenommeerd merk liggen de prijzen in elk geval boven de € 50 en soms zijn ze nog veel duurder. Je hebt dan wel de garantie dat je een soeppan aanschaft die aan alle voorwaarden voldoet om er heerlijke maaltijden in te bereiden. Bij deze merk pannen is de kans op aanbranden erg klein. Als je een design soeppan wilt kopen, die past bij de rest van je pannenset, moet je rekenen op een veel hogere aanschafprijs.

Door goed te zoeken kun je echter ook een uitstekende soeppan 10 liter aanschaffen voor relatief weinig geld. Je moet dan wel goed opletten dat de pan over alle kenmerken beschikt die jij nodig hebt. Het meest belangrijk bij een soeppan 10 liter is de dikte van de bodem. Laat je er niet toe verleiden om een goedkope soeppan 10 liter met een dunne bodem aan te schaffen, want dan zal het voedsel dat je er in wilt bereiden gegarandeerd aanbranden. Het enige wat je daartegen kunt doen is de pan heel langzaam op een lage pit op temperatuur te laten komen, terwijl er ondertussen vaak wordt geroerd.

Profiteren van aanbiedingen

Gedurende het jaar worden er door allerlei winkels voor de beste soeppan 10 liter aanbiedingen gedaan, waarbij je veel voordeel kunt krijgen. Voor bijzonder hoge kortingen kun je proberen om jouw favoriete beste soeppan 10 liter aan te schaffen tijdens het kortings spektakel Black Friday. Dat vindt elk jaar plaats op de laatste vrijdag van november. Winkels beconcurreren elkaar dan met de hoogste kortingspercentages. Je moet het geluk hebben dat de soeppan die jij zoekt ergens in de aanbieding is, maar als dat het geval is kun je hem soms met 50 procent korting aanschaffen.

Een andere goede methode om voor een lage prijs de beste soeppan 10 liter in je bezit te krijgen is via een supermarkt. De grote supermarkten hebben regelmatig acties, waarbij kan worden gespaard voor keukengerei. Elke keer als je boodschappen doet word je beloond met een bonus en aan het eind van de actie kun je een korting krijgen die afhankelijk is van de hoeveelheid gespaarde punten. De beste soeppan 10 liter is dan voor zeer lage prijzen te koop. Het nadeel van dit soort acties is, dat je alleen kunt kiezen uit de verschillende modellen soeppannen van één merk.

Veelgestelde vragen over de beste soeppan van 10 liter

Hoe moet de beste soeppan 10 liter worden schoongemaakt?

Voor de wijze van schoonmaken moet je kijken naar het materiaal waarvan de soeppan is gemaakt. De meeste materialen kun je schoonmaken met heet water en soms een beetje zeep. Schuurmiddel is lang niet altijd toegestaan, vooral niet als je een pan hebt van aluminium, gietijzer of een pan met een antiaanbaklaag. Het meest eenvoudig op dit gebied zijn geëmailleerde pannen en soeppannen van roestvrij staal.

Is het materiaal van de beste soeppan 10 liter slecht voor de gezondheid?

De kwaliteit van de beste soeppan 10 liter is zo goed, dat je er vanuit mag gaan dat deze pannen veilig gebruikt kunnen worden. Alleen bij een pan van roestvrij staal moet je oppassen. Er zijn mensen met een overgevoeligheid voor nikkel en zink. Dat is in soeppannen van roestvrij staal verwerkt. Als je het risico dat iemand daar last van krijgt wilt voorkomen is het beter om een soeppan van een ander materiaal aan te schaffen.

Heeft de kleur van de beste soeppan 10 liter invloed op het energieverbruik?

Het verwarmen van een soeppan kost altijd veel energie, vooral als de pan gevuld is met ingrediënten voor een grote groep personen. Zwarte en donkerrode pannen zullen iets meer energie uitstralen naar de omgeving dan pannen van een andere kleur. Maar om het energieverbruik te beperken zijn de vorm van de soeppan en de dikte van de bodem veel belangrijker. Als je een zwarte kleur mooi vindt voor de beste soeppan 10 liter hoef je die vanwege een hoger energieverbruik dus echt niet te laten staan.

Nogmaals de top 5 beste soeppannen van 10 liter op een rijtje:

 1. 1. RVS Soeppan met glazen deksel

  #1 Beste soeppan 10 liter
  RVS Soeppan met glazen deksel. Geschikt voor elke warmtebron

  Geschikt voor elke warmtebron

  Een zeer degelijke soeppan met een inhoud van 10 liter met een schokbestendige roestvaste stalen rand. Deze pan is geschikt voor de vaatwasser.

  €41,95 bij bol.com
  bol.com (€41,95)
 2. 2. Deski soeppan 10 Liter – 26 cm diameter

  #2 Beste koop soeppan 10 liter
  Deski soeppan 10 Liter – 26 cm diameter. Vaatwasser veilig

  Vaatwasser veilig

  Een oerdegelijke soeppan waarmee je eenvoudig in grote hoeveelheden gerechten kunt maken. Het zeer slijtvaste materiaal is vaatwasserbestendig en gaat jaren mee.

  €29,99 bij dealdonkey.com
  dealdonkey.com (€29,99)
 3. 3. Michelino RVS soeppan – 10 liter

  #3 Beste moderne soeppan 10 liter
  Michelino RVS soeppan – 10 liter. Moderne soeppan

  Moderne soeppan

  Deze RVS soeppan is geschikt voor alle warmtebronnen en heeft zeer degelijke handvatten en deksel. Deze kan reinig je eenvoudig in de vaatwasser.

  €32,99 bij dealdonkey.com
  dealdonkey.com (€32,99)
 4. 4. Millvado Urban Collection – Stainless Steel Stock 

  #4 Beste veilige soeppan 10 liter
  Millvado Urban Collection – Stainless Steel Stock . Nooit meer verbranden

  Nooit meer verbranden

  Deze zeer sterke pan is voorzien van Cool Touch handgrepen. Hierdoor zijn de handgrepen altijd koud. Deze handgrepen voelen zeer stevig aan.

 5. 5. BergHOFF Soeppan – 26 cm

  #5 Beste energiezuinige soeppan
  BergHOFF Soeppan – 26 cm. Energiezuinig koken

  Energiezuinig koken

  Deze pan geleidt warmte zeer goed waardoor je veel minder energie kwijt bent. Het internationale bedrijf Berghoff staat bekend om zijn kwaliteit pannen

  €64,49 bij bol.com
  bol.com (€64,49)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

2 mensen beoordeelden dit artikel met een 4.5

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.