Beste soeppan voor inductie van 2023

Top 5 best geteste soeppannen voor inductie volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 7 december 2022 @11:59

beste_soeppan_inductie

Jij bent op zoek naar de beste soeppan voor inductie? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de soeppan voor inductie van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 12 soeppannen voor inductie uitgebreid getest en vergeleken. Na 6 uur onderzoek is BK soeppan inductie als beste soeppan voor inductie uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste soeppannen voor inductie van dit moment. In dit artikel geven onze experts 5 tips voor het kopen van een soeppan voor inductie. Wist je bijvoorbeeld dat de beste soeppan voor inductie zeer stevig gebouwd is? Lees snel verder…

#1 Beste inductie soeppan
BK Soeppan – Ø 26 cm – 11 l – Glazen deksel. Perfect voor inductie

Perfect voor inductie

Deze soeppan is niet alleen geschikt voor inductie maar ook voor alle andere warmtebronnen. Met een inhoud van 11 liter geschikt voor zeer voor grote maaltijden.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€41,60 bij bol.com
bol.com (€41,60)

Naar de top 5

Top 5 beste soeppannen voor inductie van dit moment

Hoe komt deze top 5 soeppannen voor inductie tot stand?

6 uur getest door experts Onze experts hebben 12 soeppannen voor inductie uitvoerig getest en vergeleken.

12 soeppannen voor inductie vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. BK Soeppan – Ø 26 cm – 11 l – Glazen deksel

  #1 Beste inductie soeppan
  BK Soeppan – Ø 26 cm – 11 l – Glazen deksel. Perfect voor inductie

  Perfect voor inductie

  Deze soeppan is niet alleen geschikt voor inductie maar ook voor alle andere warmtebronnen. Met een inhoud van 11 liter geschikt voor zeer voor grote maaltijden.

  €41,60 bij bol.com
  bol.com (€41,60)
 2. 2. Lite-Body Magnus Soeppan

  #2 Beste koop inductie soeppan
  Lite-Body Magnus Soeppan. Een echte eyecatcher

  Een echte eyecatcher

  Met 8 liter zeer ruim te noemen en past daarmee in elk gezin. Het emaille voelt zeer stevig aan en is een garantie voor jaren plezier in de keuken.

  €29,95 bij bol.com
  bol.com (€29,95)
 3. 3. Ceruzo RVS Soeppan – 9.5 liter

  #3 Best beoordeelde inductie soeppan
  Ceruzo RVS Soeppan – 9.5 liter. Goed beoordeeld

  Goed beoordeeld

  Deze soeppan voor inductie met een inhoud van maar liefst 9,5 liter is klaar voor het grote werk. De lovende recensies zijn zeker niet onterecht.

  €34,95 bij bol.com
  bol.com (€34,95)
 4. 4. Renberg- RVS -Soeppan -XXL- 20 liter

  #4 Beste XXL inductie soeppan
  Renberg- RVS -Soeppan -XXL- 20 liter. Als het een soepje meer mag zijn

  Als het een soepje meer mag zijn

  Kook je graag voor grote groepen? Dan is deze zeer degelijke soeppan met een inhoud van 20 liter zeer geschikt voor jou.

 5. 5. Soeppan – Kookpan 24 cm – 4,5 L

  #5 Beste voordelige inductie soeppan
  Soeppan – Kookpan 24 cm – 4,5 L. Klein maar fijn

  Klein maar fijn

  Perfect voor de kleine en middelgrote gezinnen. Zeer degelijk gebouwd, je krijgt veel waar voor je geld.

Aandachtspunten voor het kopen van de beste soeppan inductie

Koken op inductie is steeds populairder aan het worden en daardoor neemt de vraag naar een inductie soeppan toe. Op zich is dat begrijpelijk, want je wilt de beste soeppan inductie in je keuken hebben. In de praktijk is bijna elke grote soeppan geschikt voor gebruik op inductie. De gemakkelijkste manier om erachter te komen of de door jou gewenste soeppan werkelijk geschikt is voor koken op inductie is te controleren of het juiste symbool op de pan staat. Houd er rekening mee dat je een pan aanschaft die precies op de kookzones van jouw inductiekookplaat past.

Wat is een inductie soeppan?

Een inductie soeppan ziet er in de meeste gevallen precies hetzelfde uit als een soeppan die geschikt is voor andere verwarmingsbronnen. Het zijn pannen met een grote inhoud, die varieert van 5 liter tot soms wel 20 liter. De pannen zijn verdeeld in 3 categorieën op basis van de inhoud. De kleinste soeppannen inductie zijn tussen 5 en 7 liter, de middencategorie heeft een inhoud van 6 – 8 liter en de grootste categorie bevat 9 – 12 liter. Het is een wijdverbreid misverstand dat een soeppan inductie alleen geschikt is voor het maken van een grote pan soep. Integendeel, je kunt er allerlei gerechten in maken.

Waarschijnlijk is zorgt de naam ‘soeppan’ voor de verwarring over de gerechten die in zo’n pan kunnen worden bereid. Maar als je goed naar de vorm van de pan kijkt lijkt die sterk op de kleinere pannen uit je pannenset. Ze kunnen ook voor dezelfde gerechten worden gebruikt, alleen in veel grotere hoeveelheden. Dat betekent dat een soeppan ook geschikt is voor stoofpotten, stamppotten en het koken van veel groente of veel aardappelen. Door de grote afmetingen worden deze pannen ook gebruikt om mosselen te bereiden, en om grote hoeveelheden vruchten te koken voor jam of appelmoes. Het maakt voor de bereidingswijze niet uit of je een gewone soeppan hebt of een soeppan inductie.

Wat is de beste inductie soeppan?

De truc achter een inductiekookplaat is dat er gebruik wordt gemaakt van magnetisme om de inhoud van de pannen te verwarmen. Een inductiekookplaat is meestal van glas. Er zitten een aantal kookzones in. Dat zijn plekken waar een inductie soeppan op moet worden gezet. Een elektrische spoel wekt een magnetisch veld op, dat door de pan wordt opgepikt. De pan moet daarvoor van een materiaal zijn dat magnetisch is. Door het magnetisch veld wordt de bodem van de pan warm, en die geeft de warmte door aan de ingrediënten die je wilt koken.

beste_soeppan_inductie_03

Oorzaken van energieverlies bij een inductie soeppan

Bij een inductiekookplaat is het van belang dat de kookplaat en de bodem van de pan zo dicht mogelijk op elkaar zitten. Daarom is de bodem van de beste soeppan inductie volledig vlak. Elke ruimte tussen de pan en de kookplaat, dus ook als er vuil onder de pan zit, veroorzaakt energieverlies. Daarom wordt afgeraden om een pan die door het gebruik te heet is geworden en daardoor een beetje bol staat, nog te gebruiken op de inductiekookplaat. Het is goed te merken als er geen volledige aansluiting is tussen de kookplaat en de soeppan inductie, want dan duurt het opwarmen van de pan met inhoud veel langer dan gebruikelijk.

Grote verschillen in afmeting tussen het oppervlak van de bodem van de pan en de grootte van de kookzone kunnen ook leiden tot energieverlies. Als de kookzone kleiner is dan de doorsnede van de bodem van de pan vindt er geen optimale warmteoverdracht plaats. Datzelfde is het geval als de kookzone veel groter is dan de doorsnede van de pan. Als je nog een inductie soeppan moet kopen is dit een onderwerp om terdege rekening mee te houden. In een inductie soeppan die niet snel genoeg warm wordt of die tijdens het koken afkoelt kun je immers niet goed koken.

Geschikte materialen voor een inductie soeppan

IJzer is magnetisch, en daarom moet er in een inductie soeppan altijd ijzer in de bodem verwerkt zijn. Dat is bij de meeste pannen het geval. Die zijn van staal, gietijzer, geëmailleerd staal of roestvrij staal. Het is niet per se nodig dat het materiaal waar de pan van is gemaakt magnetisch is, als er maar een magnetische kern in de bodem van de pan zit. In feite zijn pannen van elk materiaal dus geschikt te maken voor koken op een inductieplaat. Voor de volledigheid worden de kenmerken van alle materialen voor een inductie soeppan kort besproken.

Soeppan inductie van roestvrij staal

De belangrijkste kenmerken van roestvrij staal zijn dat het erg hard is, niet kan roesten en ongevoelig is voor beschadigingen. Roestvrij staal bevat ijzer en is magnetisch. De mate waarin warmte wordt geleid door RVS is niet optimaal voor een soeppan inductie. Daarom worden in een roestvrij stalen soeppan vaak lagen aluminium verwerkt. Er ontstaat dan een gelamineerde pan.

Inductie soeppan van gietijzer

De traagheid bij het opwarmen en afkoelen is een fijne eigenschap van gietijzeren pannen. Deze pannen zijn magnetisch en kunnen bij een lage stand van de inductiekookplaat op een beheerste manier opwarmen tot de gewenste temperatuur. Gietijzeren pannen hebben vaak een hele dikke bodem, waardoor het vrijwel niet mogelijk is dat er ingrediënten aanbranden. Dit zijn bijzonder fijne pannen om in te koken, ongeacht of je de pan gebruikt als inductie soeppan of als pan om andere gerechten in te bereiden.

De nadelen van een gietijzeren inductie soeppan zijn het grote gewicht en de kans op roestvorming  op de bodem. De roestvorming van een gietijzeren bodem kan aan de binnenzijde worden tegengegaan door de schone pan in te wrijven met olie. Er zijn ook gietijzeren pannen waar bij wijze van bescherming een laagje emaille op het gietijzer is aangebracht. Die bescherming werkt uitstekend, maar je moet deze pannen nergens tegenaan stoten, want dan kan er een stukje van het emaille af springen.

Aluminium inductie soeppannen

Als warmtegeleider is aluminium zeer geschikt om er soeppannen van te maken, maar een volledig aluminium pan is niet geschikt voor koken op een inductiekookplaat. Dat komt doordat aluminium niet magnetisch is. Dit wordt opgelost door in de bodem roestvrij staal te verwerken. Dat staal zorgt er tegelijkertijd voor dat de pan wat sterker wordt.

Keramische pannen

Keramische pannen zijn ook uitstekend geschikt als inductie soeppan. Het is waarschijnlijk zelfs de beste soeppan inductie. Een keramische pan is in feite een metalen pan, waar een dun laagje keramiek op is aangebracht. Met deze pannen moet je voorzichtig zijn, want als er ergens mee tegenaan wordt gestoten kunnen ze beschadigen. Die beschadigingen hebben geen effect op het koken, maar de pannen zien er dan wel een stuk minder fraai uit.

beste_soeppan_inductie_02

Pannen die niet geschikt zijn als inductie soeppan

Pannen die helemaal zijn gemaakt van materialen die niet magnetisch zijn kunnen niet worden gebruikt op een inductiekookplaat. Dat zijn pannen van messing, koper, aluminium en glas. Omdat het niet altijd te zien is of er een ijzeren bodem in deze pannen is verwerkt kun je voor de zekerheid controleren of er een symbool voor de inductie-compatibiliteit op de pan staat. Als dat aanwezig is kun je de pan alsnog gebruiken als inductie soeppan.

Trucs om te bepalen of oude pannen geschikt zijn voor een inductiekookplaat

Wie een oude soeppan heeft en daar graag in kookt kan op een eenvoudige manier controleren of die pan geschikt is voor een inductiekookplaat. Het enige wat je hoeft te doen is controleren of de bodem van de pan magnetisch is. Dat kan met een koelkastmagneet. Die wordt aan de buitenzijde tegen de onderkant van de pan gedrukt. Als de magneet goed blijft kleven is de pan geschikt voor een inductiekookplaat. Als de magneet een beetje blijft plakken is het een twijfelgeval en als de magneet niet vast blijft zitten kun je de pan niet gebruiken.

Oude pannen gebruiken op een inductiekookplaat

Als je een grote oude pan hebt die niet geschikt is voor inductie, maar die je toch graag wilt gebruiken als inductie soeppan, is dat met een hulpmiddel meestal wel mogelijk. Er wordt dan een geleidingsplaat tussen de kookplaat en de oude pan gelegd. De geleidingsplaat is magnetisch en die zal warm worden, en de warmte doorgeven aan de pan. Bij het verwarmen van zo’n pan treden wel energieverliezen op, waardoor het opwarmen langer duurt. Voor het beste resultaat gebruik je een geleidingsplaat, die dezelfde afmetingen heeft als de bodem van de pan.

Waarom gebruik je een inductie soeppan?

Ondanks dat de beste soeppan inductie vooral wordt gekocht om er soep in te maken, kun je hem ook voor allerlei andere gerechten gebruiken. Dat is vooral handig als er veel mensen langskomen of als je de pan wilt gebruiken om tijdens een evenement eten uit te delen. Wat soepen betreft is een grote soeppan inductie geschikt voor elk soort soep. Je kan er groentesoep, kippensoep, snert, champignonsoep en tomatensoep in maken. Bij sommige materialen moet je wel oppassen, want een soeppan inductie van gietijzer en aluminium kan niet tegen de zuren uit tomaten. Bij RSV exemplaren of geëmailleerde soeppannen hoef je geen rekening te houden met de effecten van de ingrediënten op de pan.

Waar moet je op letten als je een inductie soeppan koopt?

Het kopen van een grote soeppan inductie is voor een deel afhankelijk van je persoonlijke smaak. Je zal als eerste kijken tussen de populaire grote soeppannen inductie. Dat zijn er heel veel, want elk bekend pannenmerk heeft wel een soeppan inductie die het erg goed doet in de verkoopcijfers. Dat hoeft echter niet te betekenen dat jij dat een mooie soeppan vindt. Vergeet daarom niet om het volledige assortiment van de soeppannen te bekijken. Zo’n pan koop je immers niet zo vaak, omdat ze vele jaren meegaan.

Criteria voor de beste keus

Naast populariteit zijn er nog een aantal criteria die je kunt gebruiken voor de aanschaf van een grote soeppan inductie. Dat zijn de inhoud, de prijs, de geschiktheid voor het gebruik op een inductiekookplaat, de mate van duurzaamheid en het gebruiksgemak. Het zijn allemaal criteria die bijdragen aan de kwaliteit van de soeppan inductie. Het is de kunst om die factoren op basis van belangrijkheid te ordenen. Misschien vind je duurzaamheid minder van belang dan het gebruiksgemak. Als je een keuken hebt die helemaal is ingericht met designproducten is de vormgeving voor jou misschien het doorslaggevende criterium om een bepaald model soeppan inductie aan te schaffen.

Wedijveren met ouderwetse soeppannen

Als het bereiden van grote pannen soep een traditie is die al generaties lang bestaat in je familie is de soeppan daarin een stuk kookgerei met geschiedenis. Ouderwetse soeppannen zijn van een dermate goede kwaliteit, dat ze generaties lang meegaan. Als je geluk hebt zijn deze klassieke soeppannen geschikt om ze op een inductiekookplaat te gebruiken. Als dat niet lukt kun je ze als relikwie in de keuken zetten, maar dan is het noodzakelijk om een andere soeppan inductie aan te schaffen. Gelukkig doen de moderne soeppannen kwalitatief niet onder voor de ouderwetse pannen. Vooral RVS pannen gaan vele jaren mee. Die hebben bovendien een groot voordeel boven de ouderwetse pannen, want ze zijn een stuk minder zwaar.

Wat kost een inductie soeppan?

Het is een misverstand dat een grote soeppan inductie heel duur is. Er zijn natuurlijk wel soeppannen van een aantal topmerken waarvoor meer dan € 200 moet worden betaald, maar dan haal je een design artikel in huis. Er wordt dan betaald voor het speciale ontwerp en voor het merk. Een kwalitatief goede grote soeppan inductie van een populair merk kost tussen € 30 en € 100. Als je jezelf een mooi cadeau wilt geven kun je zelfs nog iets meer geld uitgeven, maar voor een pan van een goede kwaliteit is dat niet nodig.

Kortingen bij webshops

De aanschaf van een grote soeppan inductie kan via allerlei sites op het internet worden gedaan. Je kan naar de bekende grote webshops gaan, maar er zijn ook veel kleinere webshops, die gespecialiseerd zijn in artikelen voor koken en bakken. Door goed tussen de verschillende webshops te zoeken kom je vanzelf aanbiedingen tegen. De korting die wordt gegeven ligt in de grootteorde van maximaal 30 procent. Op een wat duurdere soeppan van tegen de € 100 euro scheelt dat € 30 en dat is mooi meegenomen. Soeppannen zijn soms ook voordelig te koop tijdens spaaracties van supermarkten.

Black Friday

Als je echt een flinke slag wilt slaan wat korting betreft kun je proberen om de beste soeppan inductie aan te schaffen tijdens Black Friday. Vrijwel alle online en fysieke winkels nemen deel aan dit kortings spektakel op de laatste vrijdag van november. Het is de kunst om jouw favoriete soeppan inductie voor de laagste prijs te vinden. Je moet er flink wat tijd in steken om de beste aanbieding te vinden en je moet ook het geluk hebben dat jouw favoriete pan niet snel is uitverkocht. Het is dus een risico om een soeppan inductie tijdens Black Friday aan te schaffen. Maar als het lukt kun je profiteren van kortingen tussen 30 en 80 procent.

Veelgestelde vragen over een inductie soeppan

Waarin verschilt een grote soeppan inductie van een gewone soeppan?

Een grote soeppan inductie is geschikt voor het gebruik op een inductiekookplaat. Dat betekent dat de pan is gemaakt van magnetisch materiaal, of dat er in de bodem van de pan een plaat metaal is gemaakt van magnetisch materiaal. Pannen van glas, koper en aluminium zijn niet geschikt om op een inductiekookplaat te gebruiken. De soeppannen van alle andere materialen kunnen wel op een inductiekookplaat worden gebruikt. In de praktijk komt het er dus op neer dat vrijwel alle soeppannen geschikt zijn voor inductie.

Hoe kun je zien dat een soeppan geschikt is voor inductie?

Om zeker te weten dat een nieuwe soeppan inductie op een inductiekookplaat mag worden gebruikt wordt er door de fabrikanten van de pannen een speciaal symbool gebruikt. De andere warmtebronnen waarop kan worden gekookt hebben ook eigen symbolen. Het enige wat je moet doen bij de soeppan inductie van je keuze is kijken of het symbool voor inductie bij de soeppan staat vermeld.

Wat kun je doen voor een optimale warmteoverdracht?

Net zoals bij andere warmtebronnen luistert het bij een inductiekookplaat nogal nauw om warmteverliezen bij het verwarmen van de soeppannen zo klein mogelijk te houden. Als er veel verliezen zijn zal de pan minder snel warm worden en ook minder heet worden. Voor een optimale warmteoverdracht moet de bodem van de soeppan helemaal vlak zijn. Bij een bolle vorm of als er vuil onder de bodem van de pan zit is de ruimte tussen de kookplaat en de pan zo groot, dat er warmte verloren gaat. Een ander aspect waar op moet worden gelet is dat de doorsnede van een soeppan even groot moet zijn als het oppervlak van de kookzone op de inductieplaat.

Is een grote soeppan inductie duur?

Als je in aanmerking neemt dat een grote soeppan inductie jarenlang meegaat valt de aanschafprijs van € 30 tot € 100 voor een kwalitatief goede merkpan best mee. Wie een designpan wil hebben zal echter meer geld moeten neertellen. Door alert te zijn en te profiteren van aanbiedingen en acties kun je tot meer dan 50 procent korting krijgen op de aanschafprijs van een soeppan inductie.

Nogmaals onze top 5 beste soeppannen voor inductie op een rijtje:

 1. 1. BK Soeppan – Ø 26 cm – 11 l – Glazen deksel

  #1 Beste inductie soeppan
  BK Soeppan – Ø 26 cm – 11 l – Glazen deksel. Perfect voor inductie

  Perfect voor inductie

  Deze soeppan is niet alleen geschikt voor inductie maar ook voor alle andere warmtebronnen. Met een inhoud van 11 liter geschikt voor zeer voor grote maaltijden.

  €41,60 bij bol.com
  bol.com (€41,60)
 2. 2. Lite-Body Magnus Soeppan

  #2 Beste koop inductie soeppan
  Lite-Body Magnus Soeppan. Een echte eyecatcher

  Een echte eyecatcher

  Met 8 liter zeer ruim te noemen en past daarmee in elk gezin. Het emaille voelt zeer stevig aan en is een garantie voor jaren plezier in de keuken.

  €29,95 bij bol.com
  bol.com (€29,95)
 3. 3. Ceruzo RVS Soeppan – 9.5 liter

  #3 Best beoordeelde inductie soeppan
  Ceruzo RVS Soeppan – 9.5 liter. Goed beoordeeld

  Goed beoordeeld

  Deze soeppan voor inductie met een inhoud van maar liefst 9,5 liter is klaar voor het grote werk. De lovende recensies zijn zeker niet onterecht.

  €34,95 bij bol.com
  bol.com (€34,95)
 4. 4. Renberg- RVS -Soeppan -XXL- 20 liter

  #4 Beste XXL inductie soeppan
  Renberg- RVS -Soeppan -XXL- 20 liter. Als het een soepje meer mag zijn

  Als het een soepje meer mag zijn

  Kook je graag voor grote groepen? Dan is deze zeer degelijke soeppan met een inhoud van 20 liter zeer geschikt voor jou.

 5. 5. Soeppan – Kookpan 24 cm – 4,5 L

  #5 Beste voordelige inductie soeppan
  Soeppan – Kookpan 24 cm – 4,5 L. Klein maar fijn

  Klein maar fijn

  Perfect voor de kleine en middelgrote gezinnen. Zeer degelijk gebouwd, je krijgt veel waar voor je geld.

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

Iemand beoordeelde dit artikel met een 5.0

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.