Beste vogelnet van 2023

Top 5 best geteste vogelnetten volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 15 oktober 2023 @08:41

beste_vogelnet_01

Jij bent op zoek naar het beste vogelnet? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk het vogelnet van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 9 vogelnetten uitgebreid getest en vergeleken. Na 7 uur onderzoek is Creartix Vogelnet als beste vogelnet uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste vogelnetten van dit moment. In dit artikel geven onze experts 5  tips voor het kopen van een vogelnet. Wist je bijvoorbeeld dat het beste vogelnet van extra sterk draad is gemaakt? Lees snel verder…

#1 Beste vogelnet
Creartix – Tuinnet Vogels – 5x4m Vogelnet. Bescherm planten en bomen

Bescherm planten en bomen

Dit vogelnet met een oppervlakte van maar liefst 20m2 heeft een maaswijdte van 10mm en is daarmee zeer geschikt voor het beschermen van gewassen en bomen.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€5 bij bol.com
bol.com (€5,00)

Naar de top 5

Top 5 beste vogelnetten van dit moment

Hoe komt deze top 5 vogelnetten tot stand?

7 uur getest door experts Onze experts hebben 9 vogelnetten uitvoerig getest en vergeleken.

9 vogelnetten vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 vogelnetten worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. Creartix – Tuinnet Vogels – 5x4m Vogelnet

  #1 Beste vogelnet
  Creartix – Tuinnet Vogels – 5x4m Vogelnet. Bescherm planten en bomen

  Bescherm planten en bomen

  Dit vogelnet met een oppervlakte van maar liefst 20m2 heeft een maaswijdte van 10mm en is daarmee zeer geschikt voor het beschermen van gewassen en bomen.

  €5 bij bol.com
  bol.com (€5,00)
 2. 2. Extra Sterk Groen Vogelnet – 5 x 4 Meter – Maaswijdte 30 mm

  #2 Beste koop vogelnet
  Extra Sterk Groen Vogelnet – 5 x 4 Meter – Maaswijdte 30 mm. Zeer fijnmazig

  Zeer fijnmazig

  Dit vogelnet is 5x4 meter en heeft een maaswijdte van 30 mm en is daarmee niet alleen geschikt als bescherming tegen gevogelte maar ook bijvoorbeeld tegen vallend blad. Het draad is van extra sterk UV werend materiaal.

  €5,50 bij bol.com
  bol.com (€5,50)
 3. 3. Tuinnet – zwart – 10 x 5 mtr maaswijdte 28mm

  #3 Beste zwarte vogelnet
  Tuinnet – zwart – 10 x 5 mtr maaswijdte 28mm. Zeer groot vogelnet

  Zeer groot vogelnet

  Dit vogelnet is van zwart UV werend draad gemaakt en heeft een oppervlakte van maar liefst 50m2. Zeer geschikt om fruitbomen of een vijver te beschermen tegen vogels of vallend blad.

  €28,95 bij bol.com
  bol.com (€28,95)
 4. 4. Nature – Primo tuin-net – 10 x 10m – zwart – anti-vogelnetten

  #4 Beste grote vogelnet
  Nature – Primo tuin-net – 10 x 10m – zwart – anti-vogelnetten. Grofmazig vogelnet

  Grofmazig vogelnet

  Dit enorme zwarte vogelnet heeft een afmeting van 10 bij 10 meter en een maaswijdte van 28mm en is daarmee zeer geschikt voor het bedekken van bomen om deze zo niet interessant te maken voor vogels.

  €43,99 bij deoosteindeonline.nl
  deoosteindeonline.nl (€43,99)
 5. 5. Edialux – Knooploze vogelweringsnet – Tuinnet – 4m x 10m – Zwart

  #5 Beste knooploze vogelnet
  Edialux – Knooploze vogelweringsnet – Tuinnet – 4m x 10m – Zwart. Knooploos vogelweringsnet

  Knooploos vogelweringsnet

  Dit vogelnet van 4 bij 10 meter is perfect voor het afdekken van moestuinen of lange borders. Vogels hebben geen kans in dit net met een maaswijdte van 30mm.

  €19,95 bij bol.com
  bol.com (€19,95)

Waar vind je een goed vogelnet?

Je bent op zoek naar het beste vogelnet, want je wilt de planten in je moestuin beschermen. Telkens als je groente en fruit bijna klaar is om geoogst te worden duiken er vogels op die alles opeten. Dit is natuurlijk heel frustrerend. Een goed vogelnet biedt uitkomst. Met het juiste net bescherm jij je planten optimaal. Hieronder lees je meer over vogelnetten en hoe je ze gebruikt. Ook volgt er een aantal tips en worden er vragen beantwoord over deze handige netten. 

Wat is een vogelnet?

Zoals de naam al doet vermoeden is een vogelnet een net dat tegen vogels beschermt. Het is een uitstekend middel als je last hebt van veel vogels in je tuin. Kwetterende en fluitende vogels zijn natuurlijk heel gezellig, maar zodra ze aan je planten beginnen te pikken zijn ze niet langer welkom. Ook kan het zijn dat een grote groep vogels jouw tuin heeft uitgezocht als nestelplek. Als de aantallen vogels te groot worden en alles wordt ondergepoept is het ook tijd om het beste vogelnet in te zetten. Met dit handige en lichte net bescherm je zeer effectief je tuin. Het net heeft zeer fijne mazen, waardoor vogels er niet doorheen kunnen dringen.

Hoe hang je een vogelnet het beste op?

Doordat vogelnetten zeer licht zijn kan je ze makkelijk bevestigen op een strategische plek in je tuin. Je kan ze aan bomen of palen vastmaken. Doe dit met behulp van spijkers of touwtjes. Ook worden er vaak speciale netringen en kabels verkocht die passen bij de vogelnetten. Daarmee kan je het net het beste ophangen. Als je bomen met veel takken in je tuin hebt kan je het vogelnet daar ook prima overheen draperen. Span het net tussen twee bomen of palen om het meeste effect te bereiken. Heb je een moestuin? Span dan een vogelnet over de lengte en breedte van de tuin heen met behulp van paaltjes. Zo kan je je oogst het beste beschermen en straks genieten van verse sla en tomaten.  

beste_vogelnet_01

Voorkom overlast door vogels

Naast de bescherming van je moestuin of andere kostbare planten kan het vogelnet ook dienen ter bescherming van je dak. Het is namelijk ontzettend vervelend als meerdere vogels het op jouw dak inclusief goten en schoorsteen hebben voorzien om nestjes te maken. De schoorsteen kan verstopt raken. Ook een nest in je dakgoot kan voor veel overlast zorgen als het flink heeft geregend. Je afwatering is dan niet langer op orde. Daarnaast is vogelpoep natuurlijk een doorn in het oog. Span dus netten over je schoorsteen en delen van je dak waar je niet op vogels zit te wachten. Het beste vogelnet is makkelijk te bevestigen en niet al te opvallend. Het net moet natuurlijk niet ontsierend zijn voor de aanblik van je huis.

beste_vogelnet_02

Diverse varianten vogelnetten

Er zijn diverse soorten vogelnetten te koop. Het ene net is fijnmaziger dan het andere. Het liefst kies je voor een net zonder knopen. Dat is makkelijk op te hangen. Hoe fijner de mazen in het net, hoe minder vogels er doorheen kunnen komen. Vooral voor een moestuin of een akker met kwetsbare planten is het aan te raden om een zo fijnmazig mogelijk vogelnet te kopen. Dit werkte het beste op deze plek. Hiermee voorkom je de meeste schade aan je planten en voorkom je ook dat de zaadjes worden opgegeten als je ze net hebt geplant. Het net is verder niet schadelijk voor de planten. Ze kunnen nog steeds ongemoeid groeien.

Dropvormig of vierkant

Naast verschillende afmetingen en materialen is er nog iets waar je op moet letten bij de aanschaf van een vogelnet. Namelijk de grootte en de vorm van de mazen van het net. Je hebt zeer fijnmazige netten en netten met vrij grote mazen. Die zijn bijvoorbeeld geschikt als je last hebt van grotere vogels. De mazen verschillen niet alleen in grootte, maar ook in vorm. Je hebt netten met zogenaamde dropvormige mazen en netten met vierkante mazen. De dropvormige maas lijkt op een soort ovaal. Deze netten zijn geknoopt en zeer stevig door de vorm. Ook het vogelnet met een vierkante maas is vaak geknoopt en best stevig. Toch is een dropvormige maas net iets duurzamer dan de vierkante en werkt daarom het beste om vogels te weren. Een vogelnet met vierkante mazen is daarom meestal een stukje goedkoper.

Het nut van vogelnetten voor je volière

Als je vogels houd in een volière (een grote afgeschermde kooi speciaal voor vogels) is het essentieel om deze goed af te sluiten met vogelnetten. Voor volières zijn extra grote en sterke vogelnetten verkrijgbaar. Hiermee scherm je de volledige ruimte af en kunnen je vogels niet meer ontsnappen. Meet de ruimte altijd goed op en bestel een net dat iets ruimer is dan de afmetingen van je kooi. De netten zijn van stevige draden gemaakt die soepel meebewegen als de vogel er tegenaan vliegt. Je wilt tenslotte niet dat je vogels verwondingen oplopen als ze tegen de netten aanvliegen. Het beste vogelnet voor een volière is duurzaam, fijnmazig en niet te zwaar.

Maak je tuin onaantrekkelijk voor vogels

Als vogels je tuin eenmaal uit hebben gezocht als broedplek is de kans groot dat ze dit ieder jaar gaan doen. Vogels zijn gewoontedieren en als ze een plek fijn vinden onthouden ze dat. Ze zoeken de plek voor hun nest zorgvuldig uit. Ze kijken of er genoeg ruimte is en of het veilig is. De dakgoot is vaak populair, omdat deze behoorlijk in de luwte ligt en er weinig wind komt. Ook een schoorsteen is daarom erg populair. Een manier om vogels te weren is het aanbrengen van vogelwering met scherpe pinnen. De vogels kunnen dan niet langer op de randen van je dak gaat zitten. Deze methode is niet erg diervriendelijk. Het aanbrengen van de beste vogelnetten werkt ook uitstekend. 

5 Tips voor als je het beste vogelnet wilt kopen

Het vogelnet is een van de meeste effectieve methodes om van overlast door vogels af te komen. De netten voorkomen dat je tuin wordt ondergepoept, je moestuin wordt aangevreten en dat je dakgoot verstopt raakt. Kortom een uitstekende aankoop als je voor en altijd van vogels af wilt zijn. Met de volgende tips koop je gegarandeerd het beste vogelnet en kom je er ook achter hoe je het zo optimaal mogelijk gebruikt.

Tip 1: Hang het vogelnet op de beste plek

Het is natuurlijk heel belangrijk dat je het beste net aanschaft, maar als je het vervolgens niet goed ophangt heb je er alsnog weinig aan. Hang het net boven de plek waar je de meeste overlast ervaart. In het geval van een moestuin span je het net er vlak boven. Dit doe je het best als je net gezaaid hebt. De planten krijgen dan voldoende tijd om zich volledig te ontwikkelen. Als je last hebt van een vogelnest in je schoorsteen dan plaats je aan de bovenrand een vogelnet op maat. Bij een dakgoot is het iets lastiger. Daar kan je met behulp van wat lijnen wel een net spannen vanaf je dak. Ook kan je kiezen voor andere vormen van vogelwering zoals spikes.  

Tip 2: Laat het vogelnet op maat maken

Nog een tip om het vogelnet zo effectief mogelijk te laten werken is om het precies op maat te laten maken. Een te klein net levert net niet het gewenste resultaat op. Een te groot net kan ook voor problemen zorgen. Vogels kunnen erin verstrikt raken en dat wil je uiteraard niet. Bij een volière is het helemaal belangrijk om te kiezen voor een op maat gemaakt net. Je wilt je vogels goed beschermen tegen dieren van buitenaf zoals katten en buizerds. Tegelijkertijd wil je dat het net niet storend voor je vogels is. Door het precies te laten passen op de kooi ervaren ze de minste last en kunnen ze het beste rondvliegen.

Tip 3: Voorkom de verspreiding van bacteriën en ziektes met het beste vogelnet

Vogels kunnen voor veel overlast zorgen en dat is vervelend. Het is echter ook gevaarlijk, omdat vogels nare ziektes kunnen verspreiden. Vooral duiven staan bekend als verspreiders van bacteriën. Ze worden niet voor niets vliegende ratten genoemd. Een ander dier dat bekend staat om de verspreiding van ziektes. Met een vogelnet bescherm je je huishouden dus ook tegen onhygiënische en ongezonde situaties. Door het net zullen de vogels niet meer kunnen landen in je tuin en dus ook niet alles onder kunnen poepen. Vogelpoep ruikt vies, is onhygiënisch en ook nog eens schadelijk voor bijvoorbeeld verf. Vanwege de hoge zuurtegraad tast vogelpoep allerlei materiaal aan.

Tip 4: Kies voor de juiste maas

De juiste maat is belangrijk bij de aanschaf van een vogelnet, maar de juiste maas ook. Mazen zijn er namelijk in verschillende groottes en vormen. Iedere situatie vraagt weer om andere mazen. Fijne dropvormige mazen zijn ideaal voor een volière. Ook voor een pas ingezaaide akker kan je het beste een fijnmazig net kiezen. Heb je vooral last van vogelpoep en vogels die nesten bouwen in je dakgoot. Dan kan je ook prima voor een wat grover net kiezen met vierkante mazen. Nadat je de juist maat en de beste mazen hebt uitgekozen kan je ook nog een leuke kleur uitzoeken voor je vogelnet. Kies voor een schutkleur of juist een opvallende kleur. Het is maar net wat jou voorkeur heeft.

Tip 5: Maak gebruik van het beste vogelnet

Het beste vogelnet voldoet aan een aantal eisen. De mazen moeten handig gevormd zijn en niet te groot. De afmetingen moeten juist zijn. Bovenal moet het materiaal waarvan het net gemaakt is zeer duurzaam zijn. Je wilt het jarenlang kunnen gebruiken en niet steeds hoeven te vervangen. Kies daarom voor een net dat water opneemt en beschermd is tegen schade door zonlicht. Het beste vogelnet beschermd je gewassen tegen vogels, maar voorkomt ook andere overlast. Geen non stop gekwetter meer door grote groepen vogels. En ook die vieze vogelpoep overal in je tuin is verleden tijd. Vogelpoep is naast smerig ook nog eens zeer slecht voor verf of lak. Ten slotte zullen er geen nesten meer worden gebouwd in je dakgoot of schoorsteen. Dus ook lekkages en vervelende geuren behoren tot de verleden tijd.

Andere methodes om vogels te bestrijden

Vogelnetten werken het beste, maar er zijn andere methodes om van vogels af te komen. Als de overlast te groot wordt kan je ook deze alternatieven proberen. Of je kan ze combineren met het beste vogelnet. Hieronder vind je de beste alternatieven bij elkaar.

Gebruik vogelwering met spikes

Plaats vogelwering met spikes op de randen van je dak in plaats van een vogelnet. Je kan deze wering ook in je dakgoot of op je balustrade plaatsen. De meeste mensen gebruiken deze manier van vogelwering in de stad waar veel overlast door de duiven wordt ervaren. Doordat er puntige spikes omhoog steken kunnen de vogels niet meer landen op de plekken waar deze wering aangebracht. Ze kunnen er niet rustig gaan zitten en al helemaal geen nest bouwen. De spikes doen pijn en dat is behoorlijk gemeen. Toch is het een van de beste manieren om van vervelende vogels af te komen. 

Verjaag vogels met gespannen draden

Span draden over de plekken waar je de vogels niet wilt hebben. Boven je dierbare moestuintje kan je bijvoorbeeld een aantal draden in een kruislings patroon spannen. Deze draden werken eigenlijk net zo als het beste vogelnet. Het is een iets goedkopere oplossing. Het is onmogelijk voor de vogels om nog neer te strijken op jouw dierbare plekken. Met de draden voorkom je overlast zoals vogelpoep en nesten die je afvoer blokkeren. Het goed spannen van de draden is best lastig. Je kan er daarom ook voor kiezen om een professioneel bedrijf in te huren en hen het werk voor je te laten doen.

Verwijder verlaten nesten

Soms bevinden zich rond je huis en in je tuin nog een aantal lege vogelnesten. Deze lijken niet heel schadelijk, maar daar maak je een denkfout. Lege nesten zijn namelijk heel aantrekkelijk voor vogels. Sommige vogels vinden het super handig om een eerder gebruikt nest opnieuw te gebruiken. Dat scheelt hen weer werk. Het beste kun je deze nesten dus verwijderen. Vooral rond of in je schoorsteen kunnen ze gevaarlijk zijn. Je wilt voorkomen dat de nesten opnieuw gebruikt worden en er dus ook weer nieuwe overlast door vogels ontstaat. Naast het verwijderen van de nesten is het ook aan te raden om gebruik te maken van een vogelnet.

Pas op met vogelvoer

Het is natuurlijk heel lief om in de koude maanden voer neer te leggen voor hongerige vogeltjes. Speciaal vogelvoer helpt deze arme gevleugelde dieren het beste te overleven. Wees echter niet te scheutig met voer. Zodra het warmer wordt hoeft je ook echt geen voer meer aan te bieden. De vogels kunnen dan prima zelf hun kostje bij elkaar zoeken. Het ophangen of neerleggen van voer leidt dan alleen maar tot overlast van vogels. Als ze eenmaal weten wat er te halen valt zullen er steeds meer vogels richting jouw tuin trekken. Met alle nare gevolgen van dien.

De drie meest gestelde vragen bij de aankoop van het beste vogelnet

Hoe duur is het beste vogelnet?

De prijs voor een goed vogelnet wordt meestal per meter bepaald. Je betaalt doorgaans een paar euro per vierkante meter. Het ligt er dus aan hoe groot het vogelnet is dat je gaat kopen. Het beste vogelnet sluit goed aan en overdekt het hele oppervlak dat je wilt bestellen. Het materiaal en de kleur spelen mee bij het bepalen van de prijs. Bedenk ook dat je meer nodig hebt dan alleen het net. Je zal ook netringen en speciale spankabels nodig hebben om het vogelnet het beste te bevestigen. Twijfel je of je dit wel goed kan> Schakel dan de hulp van een ongediertebestrijdingsbedrijf in. Zij helpen je met het perfect ophangen van het vogelnet.

Hoe gebruik je een vogelnet optimaal?

Als je een vogelnet hebt aangeschaft moet je het natuurlijk goed ophangen. Als het net niet goed gespannen wordt en er nog open ruimtes zijn heb je er alsnog weinig aan. De vogels moeten echt geweerd worden en dat kan alleen met een net dat juist is opgehangen. Door middel van speciale netringen en kabels is het mogelijk om het net optimaal zijn werk te laten doen. Bespaar dus niet op deze onderdelen van het net. Gebruik een net van stevig materiaal. Zorg dat het net bestendig is tegen zon en water. Een vogelnet dat voldoet aan alle eisen gaat makkelijk meer dan tien jaar mee.

Waar koop je het beste vogelnet?

Vogelnetten zijn doorgaans te koop bij grote tuincentra. Hier kan je de netten bekijken en op maat laten maken. Ook alle benodigdheden om de netten te bevestigen worden bij het beste tuincentrum verkocht. Je kan het materiaal van de vogelnetten goed bekijken en er even aan voelen. Dat is een groot voordeel van het bezoeken van een winkel. Je kan echt goed zien wat je gaat kopen. Een andere mogelijkheid is het online bestellen van vogelnetten. Het nadeel hiervan is dat je de netten niet kan zien en minder goed weet hoe het materiaal aan zal voelen. Het grote voordeel is natuurlijk dat je net thuis wordt bezorgd en je de deur niet uit hoeft te gaan.

Onze top 5 beste vogelnetten nogmaals op een rijtje

 1. 1. Creartix – Tuinnet Vogels – 5x4m Vogelnet

  #1 Beste vogelnet
  Creartix – Tuinnet Vogels – 5x4m Vogelnet. Bescherm planten en bomen

  Bescherm planten en bomen

  Dit vogelnet met een oppervlakte van maar liefst 20m2 heeft een maaswijdte van 10mm en is daarmee zeer geschikt voor het beschermen van gewassen en bomen.

  €5 bij bol.com
  bol.com (€5,00)
 2. 2. Extra Sterk Groen Vogelnet – 5 x 4 Meter – Maaswijdte 30 mm

  #2 Beste koop vogelnet
  Extra Sterk Groen Vogelnet – 5 x 4 Meter – Maaswijdte 30 mm. Zeer fijnmazig

  Zeer fijnmazig

  Dit vogelnet is 5x4 meter en heeft een maaswijdte van 30 mm en is daarmee niet alleen geschikt als bescherming tegen gevogelte maar ook bijvoorbeeld tegen vallend blad. Het draad is van extra sterk UV werend materiaal.

  €5,50 bij bol.com
  bol.com (€5,50)
 3. 3. Tuinnet – zwart – 10 x 5 mtr maaswijdte 28mm

  #3 Beste zwarte vogelnet
  Tuinnet – zwart – 10 x 5 mtr maaswijdte 28mm. Zeer groot vogelnet

  Zeer groot vogelnet

  Dit vogelnet is van zwart UV werend draad gemaakt en heeft een oppervlakte van maar liefst 50m2. Zeer geschikt om fruitbomen of een vijver te beschermen tegen vogels of vallend blad.

  €28,95 bij bol.com
  bol.com (€28,95)
 4. 4. Nature – Primo tuin-net – 10 x 10m – zwart – anti-vogelnetten

  #4 Beste grote vogelnet
  Nature – Primo tuin-net – 10 x 10m – zwart – anti-vogelnetten. Grofmazig vogelnet

  Grofmazig vogelnet

  Dit enorme zwarte vogelnet heeft een afmeting van 10 bij 10 meter en een maaswijdte van 28mm en is daarmee zeer geschikt voor het bedekken van bomen om deze zo niet interessant te maken voor vogels.

  €43,99 bij deoosteindeonline.nl
  deoosteindeonline.nl (€43,99)
 5. 5. Edialux – Knooploze vogelweringsnet – Tuinnet – 4m x 10m – Zwart

  #5 Beste knooploze vogelnet
  Edialux – Knooploze vogelweringsnet – Tuinnet – 4m x 10m – Zwart. Knooploos vogelweringsnet

  Knooploos vogelweringsnet

  Dit vogelnet van 4 bij 10 meter is perfect voor het afdekken van moestuinen of lange borders. Vogels hebben geen kans in dit net met een maaswijdte van 30mm.

  €19,95 bij bol.com
  bol.com (€19,95)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

Iemand beoordeelde dit artikel met een 5.0

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.