Beste volgelaatsmasker van 2023

Top 5 best geteste volgelaatsmaskers volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 15 maart 2023 @11:38

beste_volgelaatsmasker_01

Jij bent op zoek naar het beste volgelaatsmasker? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk het volgelaatsmasker van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 19 volgelaatsmaskers uitgebreid getest en vergeleken. Na 5 uur onderzoek is Climax Volgelaatsmasker als beste volgelaatsmasker uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste volgelaatsmaskers van dit moment. In dit artikel geven onze experts 4 tips voor het kopen van een volgelaatsmasker. Wist je bijvoorbeeld dat het beste volgelaatsmasker een bijzonder prettige pasvorm heeft? Lees snel verder…

#1 Beste volgelaatsmasker
Climax Volgelaatsmasker 731 Silicone. Comfortabele pasvorm

Comfortabele pasvorm

Dit volgelaatsmasker heeft een prettige pasvorm is geschikt voor verschillende gezichtsvormen. Het gaat in dit geval om het rubberen gelaatsmasker. Het hoogwaardige filter wordt meegeleverd en biedt bescherming tegen organische en anorganische dampen, zure gassen etc.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€119,95 bij bol.com
bol.com (€119,95)

Naar de top 5

Top 5 beste volgelaatsmaskers van dit moment

Hoe komt deze top 5 volgelaatsmaskers tot stand?

5 uur getest door experts Onze experts hebben 19 volgelaatsmaskers uitvoerig getest en vergeleken.

volgelaatsmaskers vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 volgelaatsmaskers worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. Climax Volgelaatsmasker 731 Silicone

  #1 Beste volgelaatsmasker
  Climax Volgelaatsmasker 731 Silicone. Comfortabele pasvorm

  Comfortabele pasvorm

  Dit volgelaatsmasker heeft een prettige pasvorm is geschikt voor verschillende gezichtsvormen. Het gaat in dit geval om het rubberen gelaatsmasker. Het hoogwaardige filter wordt meegeleverd en biedt bescherming tegen organische en anorganische dampen, zure gassen etc.

  €119,95 bij bol.com
  bol.com (€119,95)
 2. 2. 3M Siliconen Volgelaatsmasker 6800S

  #2 Beste lichtgewicht volgelaatsmasker
  3M Siliconen Volgelaatsmasker 6800S. Met breed gezichtsveld

  Met breed gezichtsveld

  Dit herbruikbare 3M volgelaatsmasker heeft een prettige pasvorm en is zeer licht van gewicht. Zeer geschikt voor langdurig gebruik en met de EN136 normering heb je zeer weinig onderhoud aan het gelaatsmasker.

  €144,99 bij conrad.nl
  conrad.nl (€144,99)
 3. 3. GVS Elipse Integra A1P3 R D Volgelaatmasker – Maat M/L

  #3 Beste latexvrije volgelaatsmasker
  GVS Elipse Integra A1P3 R D Volgelaatmasker – Maat M/L. Latex en siliconenvrij

  Latex en siliconenvrij

  Dit GVS Elipse Integra volgelaatsmakser voldoet aan vele europese normen en heeft een dusdanig comfort dat het masker prettig is om langdurig te dragen. Het vizier is voorzien van een anti mist en anti kras coating.

  €74 bij bol.com
  bol.com (€74,00)
 4. 4. 17 in 1 Elektrisch Volgelaatsmasker (6800) Gas-dampmasker

  #4 Meest uitgebreide volgelaatsmasker
  17 in 1 Elektrisch Volgelaatsmasker (6800) Gas-dampmasker. Perfect voor spuiten

  Perfect voor spuiten

  Dit 17 in volgelaatsmasker is voorzien van een elektrische motor welke werkt op een accupack. Ademen is dus zeer eenvoudig en daarmee is dit masker zeer geschikt voor langdurig gebruik.

  €399 bij bol.com
  bol.com (€399,00)
 5. 5. MOLDEX VOLGELAATSMASKER

  #5 Goed alternatief volgelaatsmasker
  MOLDEX VOLGELAATSMASKER. Eenvoudig aan- en afdoen

  Eenvoudig aan- en afdoen

  Dit Moldex volgelaatsmakser is zeer licht en voldoet aan diverse EN keuringen. Voorzien van een Easylock filtersysteem. Het panoramaglas geef teen extra breed gezichtsveld.

  €134,99 bij conrad.nl
  conrad.nl (€134,99)

Op zoek naar een goed volgelaatsmasker

Waar vind je het beste volgelaatsmasker? Je gaat aan de slag met giftige producten en dit kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Je moet daarom een masker aanschaffen dat protectie biedt tegen de giftige walmen die vrij kunnen komen. Dit is nodig om je longen te beschermen en te voorkomen dat je schade aan je gezondheid oploopt. Het beste kan je in dit geval een volgelaatsmasker aanschaffen. Er bestaan ook halfgelaatsmaskers die slechts een deel van je gezicht bedekken. Deze bieden vaak onvoldoende bescherming als je echt met zeer gevaarlijke producten werkt. Hieronder lees je alles over de aankoop van een geschikt volgelaatsmaskers.

Waarom moet je een volgelaatsmasker gebruiken?

Als je werkt met giftige of gevaarlijke stoffen is het belangrijk om je gezicht te bedekken. Vaak is het voldoende om je neus en mond te bedekken, dan koop je een masker dat alleen dit deel van je gezicht bedekt. Dit wordt een halfgelaatsmasker genoemd. Er bestaan echter stoffen die zo gevaarlijk zijn dat ook de rest van je gezicht bedekt moet worden. Het is vooral belangrijk om je ogen te beschermen in dit soort situaties. In plaats van een masker dat deels je gezicht bedekt kies je dan dus voor het beste volgelaatsmasker. Zoals het woord al zegt wordt door dit masker je gehele gezicht, ook wel gelaat genoemd, beschermd. Je ogen, je neus en je mond worden bedekt.

Een volgelaatsmasker: hoe werkt het?

Het beste volgelaatsmasker bedekt dus je gehele gelaat. Het masker zorgt ervoor dat je nog wel kan ademen, maar dat de lucht die je inademt eerst wordt gereinigd door een filter dat zich in het masker bevindt. Dit filter is een zeer belangrijk onderdeel van het masker. Voor verschillende situaties heb je verschillende filters nodig. Je hebt filters die beschermen tegen gevaarlijke gassen. Andere filters zijn meer geschikt voor het filteren van stofdeeltjes. Bepaal altijd goed van tevoren welk masker je nodig hebt voor je begint aan je werkzaamheden met gevaarlijke stoffen. Je kan de filters apart kopen, maar vaak worden ze ook al meegeleverd bij de aankoop van het masker.

beste_volgelaatsmasker_02

Het belang van goede filters in een volgelaatsmasker

Je moet altijd een filter uitzoeken dat perfect past bij de gevaarlijke opdracht die je gaat uitvoeren. De aankoop van het beste volgelaatsmasker is de eerste stap, maar het plaatsen van het filter is minstens zo belangrijk. Het filter moet goed op het masker aansluiten en heel goed vast worden gezet. Je hebt diverse systemen waarmee filters vastgezet kunnen worden. Sommige maskers hebben een systeem dat werkt met een bajonetsluiting. Andere maken gebruik van een schroefdraad. Er zijn meerdere soorten filters verkrijgbaar.

Filters die beschermen tegen gassen

Wanneer je werk met stoffen die vrijkomen in de vorm van damp of gas, dan moet je daar een geschikt filter voor uitkiezen. Dit kan je in het volgelaatsmasker plaatsen voor de beste bescherming. Je voorkomt zo dat je longen schade oplopen en je in de toekomst nare ziektes ontwikkelt. Deze filters zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Aan bepaalde kleuren en codes kan je zien tegen welke specifieke gassen ze beschermen. Er wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen organisch gas, niet organisch gas en ammoniakluchten.

Filters tegen stof

Een ander type filter is het zogenaamde filter tegen stof. Dit beschermt zowel tegen minuscule rondvliegende stofjes als tegen vloeibare stukjes in de lucht. Ook deze filters worden gecategoriseerd door middel van nummers en letters. Ze zijn onderverdeeld in filters die beschermen tegen vervelende stoffen tot filters die optimaal beschermen tegen zeer gevaarlijke stoffen die absoluut niet mogen worden ingeademd. Omdat het hier gaat om stofdeeltjes moet het filter wat dikker zijn dan een filter dat werkt tegen gas. Het dikste filter werkt het beste in een volgelaatsmasker.

Waar je op moet letten bij het kopen van stoffilters

Kleine deeltjes stof zijn bijna onzichtbaar en daarom erg gevaarlijk. Als deze aanwezig zijn is het bij wet vastgelegd dat mensen beschermd moeten worden. Je werkgever is hiervoor verantwoordelijk. Er zijn een aantal categorieën waaraan je kan zien hoe erg de dreiging door het fijnstof is. Stoffilters zijn onderverdeeld in drie categorieën. Een FFP1 filter beschermd tegen niet giftige stofjes en irriterende stofjes. Een FFP2 filter gaat al wat verder en beschermt ook tegen meer schadelijke stoffen. De beste bescherming biedt een FFP3 filter. Hierbij moet je denken aan stofjes die ziekteverwekkend zijn of zelfs radioactieve stoffen.

beste_volgelaatsmasker_03

Gecombineerde filters

Ten slotte zijn er de filters die tegen alle soorten gevaarlijke onderdelen beschermen. Of het nou gas is of stof, je bent met dit type filter verzekerd van een goede luchtzuivering. Het filter is behoorlijk dik en het is niet altijd even makkelijk om erdoor te ademen. Toch is het een absolute must bij gevaarlijke klussen. Draag dit filter het beste in je volgelaatsmasker en bescherm jezelf optimaal tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Dit masker is alleen nodig bij de allergevaarlijkste klus. Kies bij minder gevaarlijke stoffen toch liever voor een wat minder dik filter. Dit is uiteindelijk comfortabeler om door te ademen.

Vervang het filter in je volgelaatsmasker op tijd

Het filter in je masker gaat natuurlijk niet eeuwig mee. Het is niet voor niets een wegwerpproduct. Na een tijdje is het filter verzadigd en moet je het verwisselen voor een schoon exemplaar. Het werkt dan niet langer het beste. Wanneer je dit doet hangt samen met meerdere zaken. Hoe warm is het in de ruimte waar je werkt? Is het er humide? Ook de hoeveelheid aanwezige schadelijke stoffen speelt een rol. Zodra het filter verzadigd is ruik en proef je dat vrijwel direct. Bij erg gevaarlijke klussen moet een filter zelfs na een keer gebruik meteen al worden weggegooid. Het maakt dan niet uit of het filter al aan vervanging toe was. Op de doos waarin je de filters koopt staat ook altijd een uiterste houdbaarheidsdatum vermeld.

Volgelaatsmaskers en wettelijke eisen

Voor sommige klussen is het wettelijk vastgelegd dat je een masker moet dragen. Dit kan een volgelaatsmasker zijn, maar in sommige gevallen volstaat een halfgelaatsmasker. Het dragen van een masker kan hinderlijk zijn, maar bedenk dat deze wet er is om je gezondheid te beschermen. Als je bij een bedrijf werkt dat gebruik maakt van giftige gassen is het een vereiste dat je een masker draagt. Je hebt hier ook recht op, dus maak dit duidelijk als je werkgever faalt in het aanbieden van de beste bescherming. Het aanbrengen van ventilatie in gevaarlijke ruimtes is namelijk vaak niet voldoende. Als je werkgever niet de juiste maskers aanlevert kan je naar de arbodienst stappen om ze alsnog op te eisen.

Volgelaatsmaskers met luchttoevoer

Een aparte categorie is het volgelaatsmasker met een aparte luchttoevoer. Dit masker kan werken op basis van perslucht of worden aangedreven door een motortje. Je moet dit gebruiken als het niet mogelijk is om de schadelijke stoffen te filteren. Gewone losse filters helpen dan niet voldoende. Deze variant van het volgelaatsmasker is het meest veilig en soms onmisbaar als je echt te maken hebt met gevaarlijk gas. Dit masker valt uiteraard in een veel hogere prijsklasse dan een standaard volgelaatsmasker. Zeker een masker dat werkt met een motortje is behoorlijk duur. Soms moet je dit echter wel aanschaffen, omdat dit het beste werkt. Vaak kan dit gelukkig via je werk.

Volgelaatsmaskers om mee te duiken

Een hele andere variant van het volgelaatsmasker, en dus eigenlijk een heel ander product, is het duikmasker dat je hele gezicht bedekt. Vaak zijn deze maskers voorzien van een snorkel waarmee je perfect kan ademen. Dit masker biedt een prachtig zicht op vissen en koraal als je in zee zwemt. Het biedt een veel breder zicht op al het mooie leven onder water dan een standaard snorkelbril. Het masker sluit mooi aan op je gezicht en het is vele malen comfortabeler om te dragen dan een traditionele snorkel set. Je kan tegelijkertijd door je mond en neus ademen. Ook voor kinderen is dit volgelaatsmasker een mooie manier om kennis te maken met duiken en snorkelen. Je hebt echt het beste zicht met dit mooie masker. 

Koop het beste volgelaatsmasker met deze vier tips

De aanschaf van een volgelaatsmasker is soms onvermijdelijk. Je hebt het masker echt nodig om te voorkomen dat je gif, fijnstof of gas inademt. Je wilt je longen beschermen en bovendien ruiken de dampen erg vies. Je wilt dus een masker dat bescherming biedt tegen geuren en gevaarlijke stoffen. Waar let je allemaal op bij het kopen van een volgelaatsmasker? Deze vier tips helpen je op weg.

Tip 1: Let op het draagcomfort

Als je gevaarlijk werk verricht zal je langdurig een volgelaatsmasker moeten dragen. Het is dus erg belangrijk dat dit masker lekker zit. Het moet comfortabel voelen achter je oren en je neus moet niet worden geplet. Ook moet je nog voldoende zicht hebben om het werk naar behoren uit te kunnen voeren. Ten slotte moet ook het filter juist geplaatst zijn om het beste te kunnen ademen tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden. Het allerbeste volgelaatsmasker sluit volledig aan op je gezicht en laat geen ruimte over voor het ontsnappen van lucht. Dit zou immers gevaar opleveren. Koop ook een goed filter dat bij het masker past. Ook dit filter moet comfortabel in het masker zitten.

Tip 2: Bepaal welke maat je nodig hebt

Of het volgelaatsmasker goed aansluit op je gezicht ligt natuurlijk aan de vorm van je gezicht. Een groot gezicht vraagt om een groter masker. Gelukkig worden de maskers gemaakt in meerdere afmetingen. Grofweg zijn ze onderverdeeld in de maten klein, medium en groot. Om te bepalen welke maat jij nodig hebt moet je ter hoogte van je neus de afstand tussen je beide oren opmeten. Dit geeft perfect aan welke maat volgelaatsmasker het beste past bij jouw gezicht. Grofweg kan je zeggen dat de meeste mensen een medium masker wel passen. Vrouwen zullen vaker een kleine maat nodig hebben en mannen vaker een groter model.

Tip 3: Kies het beste materiaal

Omdat je het volgelaatsmasker voor langere tijd op hebt is het belangrijk dat het comfortabel zit, maar ook dat het van het juiste materiaal gemaakt is. Kies voor een materiaal dat dermatologisch is getest. Op die manier zal je er geen uitslag van krijgen of een allergische reactie. Het voelt aangenaam aan op je huid. Meestal is een masker dat gemaakt is van een speciale flexibele kunststof, zoals siliconen, het meest comfortabel in gebruik. Een bijkomend voordeel is dat dit masker ook goed bestand is tegen hitte. Je kan het dus perfect gebruiken bij het lassen van materiaal. Of bij het behandelen van producten waarbij warme chemische dampen vrijkomen. Een masker met luchttoevoer is vaak gemaakt van stevig plastic dat rondom het gezicht goed aansluit door middel van siliconen randen. 

Tip 4: Bepaal goed welk filter je nodig hebt

De 4 meest gestelde vragen over het beste volgelaatsmasker

Hoe duur is een volgelaatsmasker?

Een volgelaatsmasker is een behoorlijk grote investering. Je zult het masker waarschijnlijk vaak gaan gebruiken, dus het is zeker het geld waard. Een van de beste volgelaatsmaskers kost al snel rond de honderd euro. Let daarom goed op online aanbiedingen. Je kan op die manier flink wat geld besparen. Naast het juiste masker moet je ook geld uitgeven aan de bijbehorende filters. Een pak met meerdere filters is vaak stukken goedkoper dan een enkel filter. Koop dus liever in bulk als je vaak werkt met gevaarlijke gassen en stofjes. Als je werkt voor een bedrijf dat chemische producten verwerkt krijg je van een baas het juiste volgelaatsmasker. Je hoeft dan niet zelf in het masker te investeren. Als je als particulier aan de slag gaat met gevaarlijke stoffen moet je wel zelf het beste volgelaatsmasker aanschaffen.

Waar moet het beste volgelaatsmasker aan voldoen?

Ten eerste moet het masker passen bij het gevaarlijke werk dat je gaat doen. Er is dus niet een gelaatsmasker dat geschikt is voor elke klus. Ten tweede moet het masker goed passen bij het formaat van je gezicht. Er mag geen ruimte tussen jouw gezicht en het volgelaatsmasker zitten. Hierdoor zou het zijn werk niet goed doen en wordt het masker ongeschikt. Koop dus de juiste maat. Verder moet het masker niet te zwaar zijn en lekker zitten. Let dus ook op het materiaal waarvan het masker gemaakt. Het beste gelaatsmasker is ten slotte geschikt voor de plaatsing van een filter. Zonder een goed filter is het masker namelijk niet in staat om gevaarlijke dampen te filteren. Het zou dan nutteloos worden.  

Zijn er goede alternatieven voor een volgelaatsmasker?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk nee. Je wilt je gezondheid uiteraard optimaal beschermen en dat kan vaak alleen met het beste volgelaatsmasker. Een alternatief zou een halfgelaatsmasker kunnen zijn. Dit masker beschermt alleen je mond en neus en biedt al behoorlijk veel bescherming. Je ogen en kin zijn nog wel altijd onbeschermd en bij echt gevaarlijke stoffen moeten deze ook bedekt worden. Een simpel mondkapje biedt ook al wel iets van bescherming, maar ga er nooit van uit dat dit voldoende is. Soms kun je een mondkapje ook combineren met een beschermende bril. Lees echter altijd goed welke stoffen er vrij gaan komen bij je werkzaamheden. Als er sprake is van chemische bestanddelen moet je toch kiezen voor een volgelaatsmasker.

Waar koop je het beste volgelaatsmasker?

Volgelaatsmaskers en de beste bijpassende filters kun je kopen in een bouwmarkt. Omdat klussers vaak met gevaarlijke stoffen werken past dit masker helemaal in het assortiment van dit soort winkels. Je hebt vaak een aparte afdeling die helemaal gewijd is aan maskers, veiligheidsbrillen, filters en ventilatiesystemen. Daar kan je meteen een praatje maken met de medewerkers, die jou alles kunnen vertellen over het juiste volgelaatsmasker. In diverse online winkels kun je uiteraard ook terecht voor dit soort maskers. Het voordeel is dat je meerdere winkels met elkaar kan vergelijken en zo op zoek kan gaan naar de beste prijs. Het nadeel is dat je het masker niet kan passen en het dus ook lastig is om de maat te bepalen. Ook het materiaal kan je niet even voelen. Je kan ook eerst op onderzoek uitgaan in een fysieke winkel en het volgelaatsmasker alsnog online bestellen.

Nogmaals onze top 5 volgelaatsmaskers

 1. 1. Climax Volgelaatsmasker 731 Silicone

  #1 Beste volgelaatsmasker
  Climax Volgelaatsmasker 731 Silicone. Comfortabele pasvorm

  Comfortabele pasvorm

  Dit volgelaatsmasker heeft een prettige pasvorm is geschikt voor verschillende gezichtsvormen. Het gaat in dit geval om het rubberen gelaatsmasker. Het hoogwaardige filter wordt meegeleverd en biedt bescherming tegen organische en anorganische dampen, zure gassen etc.

  €119,95 bij bol.com
  bol.com (€119,95)
 2. 2. 3M Siliconen Volgelaatsmasker 6800S

  #2 Beste lichtgewicht volgelaatsmasker
  3M Siliconen Volgelaatsmasker 6800S. Met breed gezichtsveld

  Met breed gezichtsveld

  Dit herbruikbare 3M volgelaatsmasker heeft een prettige pasvorm en is zeer licht van gewicht. Zeer geschikt voor langdurig gebruik en met de EN136 normering heb je zeer weinig onderhoud aan het gelaatsmasker.

  €144,99 bij conrad.nl
  conrad.nl (€144,99)
 3. 3. GVS Elipse Integra A1P3 R D Volgelaatmasker – Maat M/L

  #3 Beste latexvrije volgelaatsmasker
  GVS Elipse Integra A1P3 R D Volgelaatmasker – Maat M/L. Latex en siliconenvrij

  Latex en siliconenvrij

  Dit GVS Elipse Integra volgelaatsmakser voldoet aan vele europese normen en heeft een dusdanig comfort dat het masker prettig is om langdurig te dragen. Het vizier is voorzien van een anti mist en anti kras coating.

  €74 bij bol.com
  bol.com (€74,00)
 4. 4. 17 in 1 Elektrisch Volgelaatsmasker (6800) Gas-dampmasker

  #4 Meest uitgebreide volgelaatsmasker
  17 in 1 Elektrisch Volgelaatsmasker (6800) Gas-dampmasker. Perfect voor spuiten

  Perfect voor spuiten

  Dit 17 in volgelaatsmasker is voorzien van een elektrische motor welke werkt op een accupack. Ademen is dus zeer eenvoudig en daarmee is dit masker zeer geschikt voor langdurig gebruik.

  €399 bij bol.com
  bol.com (€399,00)
 5. 5. MOLDEX VOLGELAATSMASKER

  #5 Goed alternatief volgelaatsmasker
  MOLDEX VOLGELAATSMASKER. Eenvoudig aan- en afdoen

  Eenvoudig aan- en afdoen

  Dit Moldex volgelaatsmakser is zeer licht en voldoet aan diverse EN keuringen. Voorzien van een Easylock filtersysteem. Het panoramaglas geef teen extra breed gezichtsveld.

  €134,99 bij conrad.nl
  conrad.nl (€134,99)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.