Beste vuilwaterpomp of vuilwater dompelpomp van 2023

Top 5 best geteste vuilwaterpompen volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 28 december 2022 @13:01

beste_vuilwaterpomp

Jij bent op zoek naar de beste vuilwaterpomp of vuilwater dompelpomp? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de vuilwaterpomp van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 18 vuilwaterpompen uitgebreid getest en vergeleken. Na 10 uur onderzoek is DAB Feka 600 M als beste vuilwaterpomp uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste vuilwater dompelpompen van dit moment. In dit artikel geven onze experts 7 tips voor het kopen van een vuilwaterpomp. Wist je bijvoorbeeld dat de beste vuilwaterpomp van het topmerk DAB is? Lees snel verder…

#1 Beste product
DAB FEKA 600 M-A. 5 jaar garantie

5 jaar garantie

Deze topper van DAB is een zeer goede vuilwaterpomp met een capaciteit van 15000 liter per uur. De opvoerhoogte is 9 meter waardoor deze pomp ook geschikt voor diepere vijvers. Je krijgt maar liefst 5 jaar garantie op deze vuilwater dompelpomp

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€199 bij waterpompshop.nl
waterpompshop.nl (€199,00)

Naar de top 5

Top 5 beste vuilwaterpompen van dit moment

Hoe komt deze top 5 vuilwaterpompen tot stand?

10 uur getest door experts Onze experts hebben 18 vuilwater dompelpompen uitvoerig getest en vergeleken.

18 vuilwaterpompen vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 vuilwater dompelpompen worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. DAB FEKA 600 M-A

  #1 Beste keuze
  DAB FEKA 600 M-A. 5 jaar garantie

  5 jaar garantie

  Deze topper van DAB is een zeer goede vuilwaterpomp met een capaciteit van 15000 liter per uur. De opvoerhoogte is 9 meter waardoor deze pomp ook geschikt voor diepere vijvers. Je krijgt maar liefst 5 jaar garantie op deze vuilwater dompelpomp

  €199 bij waterpompshop.nl
  waterpompshop.nl (€199,00)
 2. 2. T.I.P. Maxima 18000

  T.I.P. Maxima 18000. Zeer krachtig

  Zeer krachtig

  Tot wel 18000 liter per uur wegpompen met deze RVs vuilwater dompelpomp. De bouwkwaliteit is zeer degelijk en is, zeker gezien zijn concurrende prijs, de perfecte pomp voor om het huis. Schakelt automatisch aan en uit.

  €109,99 bij bol.com
  bol.com (€109,99)
 3. 3. T.I.P. Maxima 24000

  T.I.P. Maxima 24000. Zeer goed beoordeeld

  Zeer goed beoordeeld

  Een echte krachtpatser, met wel 24.000 liter per uur aan pompcapaciteit is deze pomp ook klaar voor het grote werk. Net als zijn kleine broertje gemaakt van zeer degelijk RVS. De vaste delen hebben een aansluiting van 40mm

  €179,99 bij conrad.nl
  conrad.nl (€179,99)
 4. 4. Tallas D-DW 400

  Tallas D-DW 400
  Compact maar krachtig. Even een kleine vijver leegpompen? Geen probleem voor deze kleine krachtpatser van Tallas. Tallas is het dochter merk van DAB en richt zich hiermee op de consumentenmarkt. Een goede prijskwaliteit verhouding is dus vanzelfsprekend.
  €79 bij waterpompshop.nl
  waterpompshop.nl (€79,00)
 5. 5. T.I.P. Extrema 500/13 Pro

  T.I.P. Extrema 500/13 Pro. Voor de echt zware klussen

  Voor de echt zware klussen

  Je pompt tot wel 30.000 liter vuil water weg met deze dompelpomp van TIP. Ons valt vooral deze zeer robuuste bouwkwaliteit in het oog. Deze vuilwater pomp schakelt automatisch in en uit

  €355 bij conrad.nl
  conrad.nl (€355,00)

Beste vuilwaterpomp of vuilwater dompelpomp

Met een gewone dompelpomp kun je schoon water van de ene plek naar de andere plek pompen en met de beste vuilwaterpomp kun je hetzelfde doen, maar dan met water dat niet (meer) schoon is. Een vuilwater dompelpomp kan geheel of deels onder water liggen en handmatig of automatisch aangaan om water weg te pompen. Er zijn echter verschillende gradaties als het om vuil water gaat en daarom is er dan ook veel keuze in vuilwaterpompen.

Zeven tips voor het kopen van de beste vuilwaterpomp

Ga je speuren naar de beste vuilwaterpomp? Dan begin je waarschijnlijk op internet om eerst eens te kijken wat er allemaal te krijgen is. Laat je niet uit het veld slaan als er meer aanbod blijkt te zijn dan je in eerste instantie had verwacht. Het hangt allereerst af of je particuliere gebruiker bent of voor industriële doeleinden een vuilwaterpomp zoekt. Daar hangt ook meteen een ander prijskaartje aan en dit is geheel te wijten aan de kenmerken van een dergelijke pomp. Lees eerste de tips om je te verdiepen in de basiselementen van een vuilwaterpomp en alles dat erbij komt kijken.

Tip 1: Let op het pompvolume dat de vuilwaterpomp maximaal aan kan

Je hebt vuilwaterpompen die 6.000 liter per uur kunnen afvoeren, maar er zijn er ook die wel 24.000 liter weg kunnen pompen. Dat is maar liefst vier keer zo veel en dat betekent dus dat je met de hogere pompcapaciteit ongeveer vier keer zo snel de ruimte (bijna) watervrij kunt hebben. Je leest bijna, omdat een vuilwaterpomp niet altijd een vlakzuiger is. Een vlakzuiger kan namelijk tot ongeveer een millimeter water wegzuigen, waardoor je ruimte dweildroog is. De ingang van een vuilwaterpomp zit meestal iets hoger en hierdoor houd je ook iets meer water over om op een andere manier weg te krijgen. De beste vuilwaterpomp voor jou past bij de hoeveelheid water die je afgevoerd wilt hebben of het tijdsbestek waarin je het voor elkaar wilt krijgen.

beste_vuilwaterpomp_02

Tip 2: Kijk naar het wattage, oftewel de sterkte van de motor van de pomp

Heb je bij het zoeken op internet een pomp met het hoogste wattage gevonden? Dan is dit niet automatisch de beste vuilwaterpomp voor jouw locatie. De ene motor kan sterker zijn dan de andere, maar er zijn ook andere aspecten om in je achterhoofd te houden. Je gaat dan ook op zoek naar de juiste balans in de factoren die voor jouw pompklus van het grootste belang zijn. Je hebt namelijk geen hele sterke motor nodig als je een kleine kelder wilt leegpompen als het grondwater een beetje omhoog is gekomen. Is er een overstroming en blijft het water maar verschijnen? Dan kan een sterke motor met een groot afvoervolume wel weer nuttig blijken te zijn.

Tip 3: Vergeet het gewicht en het formaat van een vuilwater dompelpomp niet

Het grote nadeel van iets via internet kopen, is dat de maten nog wel eens tegen kunnen vallen. Dit kan beide kanten op werken: bij sieraden verwacht je misschien iets groters en dat valt tegen en bij vuilwaterpompen dacht je iets kleiners geleverd te krijgen en dat blijkt niet zo te zijn. Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf hoe sterk je zelf bent en waar de waterpomp moet komen te staan, maar iets dat je na levering niet van zijn plek kunt krijgen, wordt lastig in te zetten bij panieksituaties met wateroverschot. Komt je vuilwaterpomp op een vaste plek te staan en is hij voor jou te zwaar om te verplaatsen? Dan hoef je alleen maar eenmalig hulp in te schakelen. Regelmatig verplaatsen hoort met een gewicht en houding te gebeuren die het lijf niet beschadigen. Verder moet de pomp wanneer je maar een kleine ruimte hebt om deze in te plaatsen natuurlijk niet te groot zijn, want dan functioneert hij niet of niet naar behoren.

Tip 4: Vuilwaterpomp – met of zonder vlotter

Het grootste voordeel van een dompelpomp of waterpomp met vlotter, is dat hij vanzelf de pomp aanstuurt wanneer het waterniveau stijgt en de vlotter hoog genoeg komt. Zodra de vlotter namelijk een bepaalde hoogte heeft bereikt, gaat er een signaal naar de pomp en slaat deze aan. De beste vuilwaterpomp hoeft echter niet per definitie een vlotter te hebben. Er zijn zelfs klussen waarbij je liever geen vlotter hebt. Een kelder die elke maand met de r erin onderloopt, kan prima uit de voeten met een pomp met vlotter. Je checkt het apparaat en de ligging van de slang regelmatig en hebt de totale installatie zo weggewerkt dat het binnen of buiten geen obstakel kan vormen. Een kelder, garage of tuin die alleen bij een overstroming eens in de zoveel jaar onderstroomt, rust je niet uit met een pomp met vlotter. Daar wil je de hele schoonmaakklus bijblijven. De pomp zet je aan zodra er genoeg water staat om weg te voeren en je blijft erbij om de boel goed in de gaten te houden. Als het een kelder betreft probeer je zaken die op de grond stonden hoger te zetten. Verder blijf je altijd kijken naar het waterniveau, of de pomp goed werkt en wanneer hij weer uitgezet kan worden.

Tip 5: Hoogte vanaf waar het water gepompt moet worden

Water zoekt altijd het laagste punt op en bij wateroverlast gaat het dan ook vooral om de lager gelegen verdiepingen of ruimten die onderlopen. Het kan om een kruipruimte gaan, een lager gelegen terras in de tuin, maar ook een jacuzzi kan voor de winter leeg- en schoongemaakt worden. Elke vorm waar water in bewaard of opgevangen kan worden – nood of plezier – kan een dompelpomp gebruiken. De beste vuilwaterpomp gebruik je echter niet zozeer voor schoon water, maar voor vuil water waar vastere delen inzitten. Is je water troebel of weet je al dat er harde stukken (hout, bladeren, zand, uitwerpselen) inzitten? Dan is de vuilwaterpomp jouw pomp om dit water af te voeren.

Tip 6: Beste vuilwaterpomp – voor kleine of grote pompklussen

De vuilwaterpomp kan dan ook prima gebruikt worden om na een verhuizing een oude vijver die al jaren niet onderhouden is op te ruimen. Je begint met de vissen weg te geven, vraagt of mensen nog vijverplanten kunnen gebruiken en haalt een eventuele filter die stuk is weg om naar de milieustraat te brengen. Wat overblijft – het onzuivere water en de vijverbak – is dan ideaal om de vuilwaterpomp in te plaatsen. Waar je vooral op moet letten bij deze klus, is de lengte van de slang die aan de pomp zit. Vijvers liggen meestal achter in de tuin en als je geen sloot aangrenzend aan je perceel hebt, moet je misschien door de voordeur naar de goot langs de stoep om het vieze water en de smurrie weg te kunnen krijgen.

beste_vuilwaterpomp_03

Tip 7: Verschillende soorten water en dompelpompen

In het voorbeeld van de vijver las je al over vuil water, maar hier betreft het meestal toch nog licht vervuild water. Je verwacht hierin geen obstakels die groter zijn dan enkele millimeters. Bladmateriaal is door de jaren heen bijna vergaan en als er geen notenbomen dicht bij de vijver stonden of kinderen in de tuin gespeeld hebben, mag je ervan uitgaan dat het troebel maar wel soepel vervuild water is. Het kan de motor niet beschadigen, want het wordt in het wegzuigen weer flexibel. Je hebt naast licht vervuild ook sterk vervuild water en dat is waar de beste vuilwaterpomp op zijn plek is. Stadsvijvers die grondig schoongemaakt worden of plekken waar uitwerpselen in het water terecht zijn gekomen, zijn voorbeelden van locaties waar een vuilwaterpomp de enige oplossing is. Andere waterpompen redden het hier niet.

Veelgestelde vragen over een vuilwaterpomp

Wat is de beste vuilwaterpomp die op dit moment te krijgen is?

Voor dé beste vuilwaterpomp kom je meestal bij de bekendere merken terecht. Deze merken richten zich op consumenten of zijn er specifiek voor bedrijven. De pompen voor bedrijfsdoeleinden zijn vaak duurder, kunnen meer volume wegpompen en doen dit ook vaak in kortere tijd. Het materiaal van zo’n vuilwaterpomp is vaak metaal, terwijl dompelpompen voor de particuliere gebruiken meestal een kunststof behuizing heeft.

Hoe kies je jouw ideale vuilwaterpomp?

Wat voor jou de beste vuilwaterpomp is, hangt dan ook af van een aantal factoren: Waar en hoe vaak wil je de pomp laten draaien? Om hoeveel water dat je weg wilt pompen gaat het? Weet je zeker dat het vuil water is en dat de vuilwaterpomp de meest geschikte pomp is? Welke hoogte moet het water dat afgevoerd gaat worden passeren en waar moet het eindpunt van de slang komen te liggen? Als laatste is natuurlijk ook het budget dat je ter beschikking hebt van essentieel belang, want je kunt dromen en een heel uitgebreid model willen kopen, maar als je hier het geld niet voor hebt, kun je beter een realistischere variant kopen.

Wanneer ga je voor de vlakzuiger in plaats van de vuilwaterpomp?

De vlakzuiger is een waterpomp die zeer laag boven het oppervlak het water wegzuigt en daarna afvoert. Ruimten die zo snel mogelijk weer helemaal droog gemaakt moeten worden, zijn gebaat bij een vlakzuiger. Een vuilwaterpomp kan ook heel laag boven de grond een aanzuigopening hebben, maar dit is niet vanzelfsprekend bij elk model het geval. Daarnaast zet je een vlakzuiger niet in als de ruimte die je leeg wilt pompen te vuil water heeft, want dan werkt het apparaat niet lang. De vuilwaterpomp is er juist voor gemaakt om grovere onderdelen in water weg te kunnen werken.

Wanneer kun je beter voor de beste vuilwaterpomp zonder vlotter kiezen?

Vlotters zijn ideaal als je een zekerheid in wilt bouwen bij ruimten waar je geen risico wilt lopen dat ze onder water komen te staan of waarvan je zeker weet dat er met enige regelmaat water in staat. Bij een kruipruimte die eens in de zoveel tijd onderloopt, zoek je naar een permanente oplossing en een pomp met een vlotter springt dan elke keer aan als de vlotter hoger dan een bepaald niveau komt te liggen. De beste vuilwaterpomp zonder vlotter gebruik je dan ook wanneer je maar sporadisch een ruimte onder water hebt staan en wanneer het niet van belang is dat de vlotter dan de pomp in werking laat treden. Veel mensen kopen een dompelpomp met vlotter voordat ze op vakantie gaan. Door de extremere zomers met flinke regenbuien die heel erg onvoorspelbaar zijn, kun je aannemen dat een dompelpomp met vlotter de grootste ellende voorkomt en dat is een huis met een garage, kelder of kruipruimte aantreffen die al sinds dag een van je vakantie onder water staat. De vuilwaterpomp staat dan eerder in de garage dan in de kelder, omdat deze ruimte grotere kans op vastere onderdelen in het water heeft dan de kelder.

Waarom kun je de opvoerhoogte van de dompelpomp niet te letterlijk nemen?

Ook al heb je de beste vuilwaterpomp gekocht en heeft deze de grootste hoogte die het kan overbruggen, dat betekent niet dat het met gemak water acht meter omhoog kan duwen. Je hebt altijd te maken met een combinatie van de mogelijke maximale hoogte, het wattage van de motor en de dikte van de afvoerslang. Ga je met een van deze factoren omhoog of omlaag, dan heeft dit effect op de hoogte die het water in een bepaald tijdbestek kan bereiken. Vuiler water laat een pomp ook weer harder werken dan iets lichter vervuild water, dus dit is allemaal van invloed.

Wat zegt het soort pompwaaier over de vuilwater dompelpomp?

Een pompwaaier is het deel dat gekoppeld is aan de motor dat het water naar zich toetrekt en daarna via de slang wegduwt. De kracht van de motor en het soort waaier zorgen voor een ander resultaat. Zo heb je open, half open en gesloten pompwaaiers. Je kunt je voorstellen dat een open waaier makkelijker vastere delen in het water weg kan werken dan een gesloten waaier. Deze laatste wordt dan ook – ondanks dat hij het meeste water naar hogere delen kan vervoeren – 

Alleen gebruikt voor schoon water. Open en half open pompwaaiers blijven dan over voor water of vloeistof waar wel vaste elementen in zitten die af moeten worden gezogen. De half open waaier is dan iets krachtiger dan de open waaier, terwijl de open waaier vaste delen van groter formaat kwijt kan dan de half open pompwaaier.

 

Welke soort slang kies je voor je vuilwaterpomp?

Je hebt altijd een slang en bijbehorende slangklem nodig, anders zet je de beste vuilwaterpomp in een ruimte en pompt hij binnen een vierkante meter het water weer terug in de ruimte. Er zijn verschillende soorten slangen en het hangt van jouw waterpompactiviteit af welke slang het handigst is. Voor het leeghalen van een zwembad of vijver gebruik je een flexibele slang die een brede opening heeft en makkelijk te bevestigen slangklemmen. Je pakt aan het einde van het seizoen je pomp, sluit de slang eenvoudig aan, doet de klus en koppelt alle middelen weer los om op te bergen. Een vuilwaterpomp die ergens een permanente plek heeft gekregen, voorzie je liever ook van een stevigere slang. Hij hoeft niet zo flexibel te zijn en krijgt ook permanente bevestiging aan de pomp. Je moet een vuilwaterpomp altijd eens in de zoveel tijd inspecteren, maar over het algemeen is deze oplossing van kwalitatief betere aard dan de slang en slangklem bij het zwembad.

 

Waarom wel of geen tweedehands vuilwaterpomp kopen?

Je hoeft niet altijd een nieuwe dompelpomp te kopen om de beste vuilwaterpomp in je bezit te krijgen. Er zijn mensen die afstand van hun pomp doen als hij zijn diensten bewezen heeft of als ze verhuisd zijn. De pomp hoeft dan maar een keer gebruikt te zijn en hij is misschien nog niet eens een jaar oud. Als facturen er nog bijzitten en het apparaat ziet er na observatie goed uit, kun je hier beste een gok mee wagen. Toch zitten er ook nadelen aan een gebruikte vuilwaterpomp, want je weet nooit hoe iemand ermee om is gegaan. Heeft het niet drooggelopen? Is de behuizing niet al eens opengemaakt? Als je zelf niet handig bent in het onderhouden van dit soort werktuigen en je kunt geen vervangende onderdelen aanbrengen, is het niet aan te raden om een tweedehands vuilwaterpomp te kopen. Je hebt dan meer zekerheid bij een nieuwe en je hebt dan ook nog eens garantie.

 

Onze top 5 vuilwaterpompen nogmaals op een rijtje

 1. 1. DAB FEKA 600 M-A

  #1 Beste keuze
  DAB FEKA 600 M-A. 5 jaar garantie

  5 jaar garantie

  Deze topper van DAB is een zeer goede vuilwaterpomp met een capaciteit van 15000 liter per uur. De opvoerhoogte is 9 meter waardoor deze pomp ook geschikt voor diepere vijvers. Je krijgt maar liefst 5 jaar garantie op deze vuilwater dompelpomp

  €199 bij waterpompshop.nl
  waterpompshop.nl (€199,00)
 2. 2. T.I.P. Maxima 18000

  T.I.P. Maxima 18000. Zeer krachtig

  Zeer krachtig

  Tot wel 18000 liter per uur wegpompen met deze RVs vuilwater dompelpomp. De bouwkwaliteit is zeer degelijk en is, zeker gezien zijn concurrende prijs, de perfecte pomp voor om het huis. Schakelt automatisch aan en uit.

  €109,99 bij bol.com
  bol.com (€109,99)
 3. 3. T.I.P. Maxima 24000

  T.I.P. Maxima 24000. Zeer goed beoordeeld

  Zeer goed beoordeeld

  Een echte krachtpatser, met wel 24.000 liter per uur aan pompcapaciteit is deze pomp ook klaar voor het grote werk. Net als zijn kleine broertje gemaakt van zeer degelijk RVS. De vaste delen hebben een aansluiting van 40mm

  €179,99 bij conrad.nl
  conrad.nl (€179,99)
 4. 4. Tallas D-DW 400

  Tallas D-DW 400
  Compact maar krachtig. Even een kleine vijver leegpompen? Geen probleem voor deze kleine krachtpatser van Tallas. Tallas is het dochter merk van DAB en richt zich hiermee op de consumentenmarkt. Een goede prijskwaliteit verhouding is dus vanzelfsprekend.
  €79 bij waterpompshop.nl
  waterpompshop.nl (€79,00)
 5. 5. T.I.P. Extrema 500/13 Pro

  T.I.P. Extrema 500/13 Pro. Voor de echt zware klussen

  Voor de echt zware klussen

  Je pompt tot wel 30.000 liter vuil water weg met deze dompelpomp van TIP. Ons valt vooral deze zeer robuuste bouwkwaliteit in het oog. Deze vuilwater pomp schakelt automatisch in en uit

  €355 bij conrad.nl
  conrad.nl (€355,00)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

3 mensen beoordeelden dit artikel met een 3.7

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.