Boekhoudprogramma: alle mogelijkheden op een rij
Hier is ruimte voor een subtitel ter ondersteuning van de vindbaarheid
Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 21 oktober 2022 @14:04
Er zijn allerlei verschillende boekhoudprogramma’s om te boekhouden. Neem daarom even de tijd en ontdek hier waar jij het beste mee uit de voeten kan. Dat betekent vanzelfsprekend ook dat een boekhoudprogramma vergelijken aan de orde komt. Ontdek wat voor jou het beste boekhoudprogramma is.
Titel van het product
Ga je de boekhouding zelf doen als ZZP’er of als ondernemer in het MKB? Dan is het belangrijk om het ideale boekhoudprogramma te gebruiken. Dat betekent dat het in de eerste plaats gemakkelijk moet zijn om zelf de administratie en financiële gegevens bij te houden. Het bespaart namelijk tijd als je toegang hebt tot een gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma. Hoe maak je dan de beste keuze? Door te kijken welke functionaliteiten de boekhoudsoftware voor het voeren van jouw boekhouding nodig zijn.
Gratis boekhoudprogramma
Bij het starten van een bedrijf heb je doorgaans te maken met allerlei kosten. Dan wil je kijken waar er besparingen zijn te halen. Door zelf de boekhouding te gaan doen, bespaar je al op de kosten van een boekhouder. Door van een gratis boekhoudprogramma gebruik te maken, bespaar je ook op de kosten van boekhoudsoftware. Er zijn verschillende manieren om gratis te boekhouden. Verwacht je weinig facturen te sturen in de opstartfase van je bedrijf en heb je weinig kosten? In dat geval is het zelfs nog mogelijk om de inkomsten en uitgaven in een notitieboek bij te houden.
Er zijn ook gratis boekhoudprogramma’s
Het is je echter gemakkelijker te maken door in dat geval voor een gratis boekhoudprogramma te kiezen. Bijvoorbeeld in de vorm van Excel dat tot het Officepakket behoort en je waarschijnlijk wel op je computer beschikbaar hebt. In dit programma is het eenvoudig om bijvoorbeeld een financieel overzicht te maken. Het is wel handig als je verstand hebt van Excel. Er zijn ook gratis online boekhoudprogramma’s beschikbaar voor ondernemers, maar het is de vraag of je daaraan moet beginnen. De functionaliteiten zijn in dat geval minder uitgebreid dan bij betaalde boekhoudsoftware.
Is het mogelijk om te besparen op de kosten?
Het is in het kader van besparing ook mogelijk om een boekhoudprogramma gedurende een bepaalde periode gratis te gebruiken. Dat is natuurlijk ook ideaal als je een startende ZZP’er bent. Voor startende ondernemers is het programma E-boekhouden.nl bijvoorbeeld gratis te proberen. Ben je een ZZP’er met een kleine administratie dan betaal je een klein bedrag per maand. Fiscus.nl biedt eveneens de mogelijkheid om gratis te starten en biedt een koppeling met de Belastingdienst.
Boekhoudprogramma voor een ZZP-er: waar let je dan op?
Een boekhoudprogramma ZZP is specifiek voor ondernemers ontwikkeld die zelfstandig een onderneming voeren. Een dergelijke programma biedt bijvoorbeeld toegang tot een enkele gebruiker of tot twee gebruikers. Bijvoorbeeld als je de inkomsten en uitgaven zelf bijhoudt, maar je wel een boekhouder hebt die de btw-aangiften en de inkomstenbelasting verzorgt. Uiteraard is het ook mogelijk om dat zelf te doen. Een boekhoudprogramma ZZP maakt het je namelijk ook gemakkelijk om zelf de btw-aangifte te verzorgen. De boekhoudsoftware rekent als je alles netjes hebt bijgehouden de te betalen of terug te ontvangen btw uit.
BTW-aangifte vanuit een boekhoudprogramma voorkomt fouten
De gegevens zijn vaak een op een over te nemen voor de btw-aangifte. Het kost je dan maar een kwartiertje van je tijd om de aangifte voor de btw zelf te doen. Er zijn een aantal punten waar een boekhoudprogramma ZZP aan dient te voldoen. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om offertes te maken en facturen te versturen. Ben je een ondernemer die veel met bonnetjes te maken heeft? Het is dan natuurlijk handig als het boekhoudprogramma ZZP over een optie beschikt om de bonnetjes te scannen en in te boeken.
Kies altijd voor optimaal gebruiksgemak
Heb je een winkel met een kassasysteem dan is het ideaal als de kasstaten op een automatische manier zijn te verwerken. Er is onder meer software beschikbaar die het mogelijk maakt om in een netwerk verschillende kassa’s te verbinden. Zo is het eveneens mogelijk om een kassa met een pintautomaat te koppelen om pintransacties automatisch in de administratie te verwerken. Heb je geen enkele boekhoudkundige kennis? Kies dan voor een online boekhoudpakket ZZP dat eenvoudig en compleet is en optimaal gebruiksgemak biedt.
Waar let je op als je een boekhoudprogramma aan het vergelijken bent?
Boekhoudprogramma’s vergelijken doe je door naar verschillende aspecten te kijken. Het versturen van offertes en facturen zijn belangrijke functionaliteiten. Het is als ZZP’er ook handig als er een urenregistratie beschikbaar is. Moet je een kilometerregistratie bijhouden voor de Belastingdienst? Een boekhoudprogramma vergelijken doe je dan ook op basis van dat punt. Kijk of de software een optie biedt om een ritten- en kilometerregistratie bij te houden.
Ben je van plan om met personeel te werken dan is het ideaal als de salarisadministratie deel uitmaakt van het online boekhoudpakket. Boekhoudprogramma’s vergelijken biedt inzicht in de verschillen en zo kom je uiteindelijk tot de beste keuze voor jouw bedrijf. Het is bijvoorbeeld eveneens van belang als er een functionaliteit is voor een voorraadadministratie. Heb je geen bedrijf dat met een voorraad werkt dan is deze functionaliteit uiteraard niet belangrijk. Het is verder ideaal als het mogelijk is om direct aangiftes te versturen. Of in elk geval de gegevens voor de btw automatisch te laten berekenen om deze direct over te nemen. Zo zijn er nog een aantal punten van belang. Bijvoorbeeld als je zaken doet met bedrijven in het buitenland en je met intracommunautaire leveringen te maken krijgt.
Heb je maar een kleine onderneming dan voltstaat het ook om boekhoudprogramma’s te vergelijken op basis van een facturatieprogramma. Het is als ZZP’er niet verplicht om een jaarrekening op te stellen. Gelet op de aangifte inkomstenbelasting is het wel handig als je boekhoudprogramma de jaarrekening automatisch genereert. Tot slot is het bij een boekhoudprogramma vergelijken handig om op de kosten te letten. Je betaalt doorgaans kosten voor een abonnement als je van boekhoudsoftware gebruikmaakt. Deze abonnementskosten zijn overigens te zien als zakelijke kosten en daarom aftrekbaar.
Aandachtspunten boekhoudprogramma’s vergelijken:
- Offertes
- Facturen
- Urenregistratie
- Kilometeradministratie
- Aangiftes versturen
- Salarisadministratie
- Voorraadadministratie
- Debiteurenadministratie
- Balans en jaarrekening
- Buitenlandse facturen
- Kosten van het abonnement
Een boekhoudprogramma voor een eenmanszaak nodig?
Een boekhoudprogramma voor een eenmanszaak is doorgaans een boekhoudpakket met precies de functionaliteiten die je nodig hebt. Het is zelfs als je geen enkel verstand hebt van boekhouden met een boekhoudprogramma eenmanszaak eenvoudig zelf te doen. Je maakt bijvoorbeeld op een simpele manier facturen aan. De software voorziet in factuursjablonen, waar jij bijvoorbeeld het logo van je bedrijf op zet. Dat staat ook meteen professioneel als je facturen naar debiteuren verstuurt. Je vermeldt gewerkte uren op de factuur of voert de productprijs in en het aantal producten dat is afgenomen. Na het opslaan van de factuur verwerkt het boekhoudprogramma eenmanszaak de gegevens automatisch.
Er is een overzicht met openstaande facturen beschikbaar. Is er een factuur betaald? Dan geef je dat aan in je boekhoudprogramma eenmanszaak en vindt er daarvan automatisch een verwerking plaats. Ondertussen berekent de boekhoudsoftware ook wat het bedrag aan te betalen btw is. Net als het verwerken van facturen is het ook eenvoudig om door jou betaalde zakelijke facturen te verwerken. Die boek je dan in als inkoopfactuur.
Je hebt natuurlijk altijd de keuze om met een boekhoudprogramma voor eenmanszaken zelf de btw-aangifte te doen. Wil je dat liever niet dan is het mogelijk om daarvoor een boekhouder in te schakelen. Het zelf bijhouden van de boekhouding scheelt dan wel op de kosten van de boekhouder. Je bent namelijk meer geld kwijt als de boekhouder voor jou nog alle facturen moet inboeken. Bijvoorbeeld als je alles bewaart in een schoenendoos en die een keer per kwartaal aflevert.
De meeste boekhoudprogramma’s in 2020 zijn online te gebruiken
Een online boekhoudprogramma is voor zelfstandig ondernemers de beste keuze om zelf de boekhouding te doen. Alle gegevens die je invoert, worden automatisch verwerkt. Houd je de administratie schriftelijk bij dan moet je alsnog zelf aan het rekenen gaan. Bijvoorbeeld als je wilt berekenen hoeveel btw je moet betalen. Het scheelt gewoon heel veel tijd als je van een online boekhoudprogramma gebruikmaakt. Bovendien hoef je over geen enkele kennis van boekhouding te beschikken. Je hoeft je alleen maar even te verdiepen in de werkwijze van het online boekhoudpakket dat je afneemt.
Vaak zijn er demoversies of heb je de mogelijkheid om tijdelijk gratis van de boekhoudsoftware gebruik te maken. Bij de afname van een online pakket krijg je altijd een uitgebreide handleiding. Bovendien is er vaag een vraagbaak met antwoorden beschikbaar of is er een helpdesk aanwezig. Er zijn steeds meer ondernemers die de keuze maken om van een online boekhoudprogramma gebruik te maken. Al dan niet in combinatie met het uitbesteden van een deel van de werkzaamheden aan een boekhouder. Bij online boekhouden heb je overigens ook nog de optie om voor cloud boekhouding te kiezen.
In dat geval zijn alle gegevens die je verwerkt beschikbaar in de cloud. Dat biedt als voordeel dat je natuurlijk altijd en overal toegang hebt tot je boekhouding. Je hoeft alleen maar in te loggen en komt vervolgens in je eigen boekhoudportaal terecht. Verder zijn er bovendien boekhoudprogramma’s die ook in een app voorzien. Dat is handig om op mobiele apparaten nog sneller toegang te krijgen tot je boekhouding.
Wat is nu het beste boekhoudprogramma?
Wat het beste boekhoudprogramma voor jou is? Dat is het pakket waarmee jij met je bedrijf het beste uit de voeten kan. Kies voor een simpel pakket als je bijvoorbeeld alleen maar te maken hebt met het inboeken van facturen. In dat geval heb je geen pakket nodig, waar een heel kassasysteem aan is te koppelen. Of een pakket met een voorraadsysteem. Het best boekhoudpakket voorziet gewoon in de functionaliteiten die jij nodig hebt. Misschien is Exact voor jou wel het beste pakket met eenvoudige facturatie en een groot aantal opties voor koppelingen.
Voor een ander bedrijf is Moneybird wellicht het beste boekhoudprogramma en zelfs gratis als je maximaal drie facturen per maand verstuurt. Voor het onbeperkt versturen van offertes en facturen en uploaden van bonnetjes biedt Exact Go uitkomst. Dat is ook een van de beste boekhoudprogramma’s, maar is wel wat prijzig. Vergelijk de pakketten maar eens met elkaar om te zien wat voor jouw bedrijf het beste boekhoudprogramma is.
Kijk eerst wat je nodig hebt aan functionaliteiten. Je hoeft geen boekhoudsoftware te kiezen dat heel uitgebreid is als je alleen maar facturen verstuurt. De prijs is namelijk ook afhankelijk van de compleetheid van het pakket. Je hoeft natuurlijk niet onnodig geld uit te geven aan functionaliteiten die je niet gebruikt. Als je weet wat je nodig hebt, is het gemakkelijk om een vergelijking te maken. Selecteer de ideale opties en maak dan uiteindelijke de keuze voor het beste boekhoudprogramma.
Excel als boekhoudprogramma gebruiken: handig of juist niet?
Het boekhoudprogramma Excel is populair onder startende ondernemers die geen personeel of auto van de zaak hebben. Excel is namelijk een ideale optie als je alleen maar op een simpele manier je boekhouding hoeft te voeren. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat deze manier van boekhouden meer tijd kost. Je moet de boekhouding Excel namelijk zelf opzetten. Gebruik je een online boekhoudprogramma dan is de basis van de opzet al aanwezig.
Je hoeft alleen maar gegevens in te voeren, zoals zakelijke relaties om een factuur te maken. Verder heb je kennis nodig van het werken met Excel. Ontbreekt deze kennis dan is het echt aan te raden om gebruik te maken van boekhoudsoftware. Het grootste voordeel van een boekhoudprogramma met Excel maken is dat het gratis is. Althans als je het Office-pakket op je computer hebt staan. Daar maakt Excel namelijk onderdeel vanuit. Excel biedt de mogelijkheid om je boekhouding in een spreadsheet bij te houden. Er zijn verschillende formules en macro’s beschikbaar die voor de boekhouding zijn te gebruiken. Er zijn gegevens automatisch te laten berekenen, maar Excel betekent ook dat je handmatig veel moet invoeren.
Door van Excel een boekhoudprogramma te maken, hoef je geen apart abonnement af te sluiten. Er zijn bovendien allerlei sjablonen gratis te gebruiken voor het maken van onder meer tabellen en rapporten. Een van de nadelen is dat je zelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid van gegevens. Wat gebeurt er als je computer crasht? Maak om te voorkomen dat je gegevens kwijtraken regelmatig een back-up. Verder is het risico op het maken van foutjes eveneens groter. Bijvoorbeeld als je alle bedragen moet optellen om de btw-aangifte te doen. Excel is alleen aan te raden als boekhoudprogramma als je er handig mee bent en weinig boekhoudkundige functionaliteiten nodig hebt.
Bestaan er eenvoudige boekhoudprogramma’s?
Een eenvoudig boekhoudprogramma is voor een groot aantal ondernemers meer dan toereikend. Het voordeel van eenvoud is dat je er op een snelle manier mee kan werken. Eenvoudige boekhoudsoftware is een uitkomst als je een bedrijf hebt, waar maar een beperkt aantal boekhoudfunctionaliteiten voor nodig zijn. Het is voor starters overigens om meerdere redenen aan te raden met een eenvoudig boekhoudprogramma aan de slag te gaan.
Weet je waarom? Omdat je door zelf de boekhouding te doen een goed inzicht krijgt in de financiële situatie van je bedrijf. Dat is bijvoorbeeld minder aanwezig als je alle bonnetjes verzamelt en afgeeft bij je boekhouder. Het inzicht in de financiële situatie van je onderneming biedt gewoon voordelen. Zo zie je in een oogopslag welke facturen van debiteuren er nog openstaan of wat je nog moet betalen aan facturen. Eenvoudige boekhoudpakketten bieden bovendien het voordeel dat je er weinig tijd mee kwijt bent.
Een boekhoudprogramma voor een vereniging: waar moet je op letten?
Als vereniging of als stichting is het eveneens nodig om de inkomsten en uitgaven bij te houden en te verantwoorden. Een boekhoudprogramma vereniging is het meest geschikt om te gebruiken. Bij een vereniging is het mogelijk om een enkel persoon verantwoordelijk te stellen voor de boekhouding. Of om meerdere mensen toegang te bieden tot het boekhoudprogramma vereniging.
Boekhoudsoftware voor verenigingen bieden onder meer de gelegenheid om de ledenadministratie bij te houden. Heeft de vereniging maar heel weinig leden en zijn er weinig administratieve handelingen te verrichten? In dat geval is het ook nog mogelijk om alles in Excel bij te houden. Hoewel een online boekhoudprogramma voor verenigingen net als voor bedrijven wel meer voordelen biedt. Een boekhoudprogramma voor een vereniging is overigens net zo goed te gebruiken door een stichting. Het gaat er tenslotte om dat alle gegevens op een juiste wijze geadministreerd worden.
Op zoek naar een goedkoop boekhoudprogramma?
Er zijn veel boekhoudpakketten waar je een vast bedrag per maand voor betaalt. Het is wel een zakelijke uitgave die iedere maand weer komt. Daarom is het handig om voor een goedkoop boekhoudprogramma te kiezen. Overigens zijn de kosten van boekhoudabonnementen wel variabel.
Je betaalt natuurlijk meer kosten als er sprake is van meer functionaliteiten in de boekhoudsoftware. De kosten variëren bijvoorbeeld ten aanzien van het aantal gebruikers, maar ook als het gaat om het aantal facturen. Kijk bij een goedkoop boekhoudprogramma niet alleen naar de kosten per maand. Let er ook op of je bijvoorbeeld meer betaalt als je een limiet overschrijdt. Bijvoorbeeld het aantal banktransacties of het aantal offertes dat je er per maand mee mag maken.
Kan ik een boekhoudprogramma met de Mac gebruiken?
Een boekhoudprogramma Mac is natuurlijk ideaal als je een Mac-gebruiker bent. Er zijn veel boekhoudpakketten die vooral voor Windows zijn ontwikkeld. Dat betekent niet dat er weinig keuze is als het gaat om Mac boekhoudprogramma’s. Ook dan heb je de mogelijkheid om een vergelijking te maken om het beste boekhoudprogramma Mac te kiezen. Bijvoorbeeld voor een programma op je Mac desktop of Macbook dat in combinatie met opslag in de cloud werkt.
Dan heb je altijd en overal de boekhoudinformatie beschikbaar. Zo is er eveneens een mogelijkheid om een boekhoudprogramma Mac te kiezen dat met een iOS app is uit te breiden. Dat is wel zo handig als je veel met je iPhone werkt of op je iPad. Dan heb je onder meer de optie om bonnetjes in te laden door een foto te make. Via de app komt de informatie dan automatisch in de cloud terecht.
Een simpel boekhoudprogramma is vaak de beste keuze.
Een simpel boekhoudprogramma is voor iedere startende ondernemer de beste keuze. Ook als je al langer ondernemer bent en zelf je boekhouding wilt gaan doen. Met een simpel boekhoudprogramma hoef je geen ingewikkelde handelingen uit te voeren. Het is een kwestie van relaties toevoegen, offertes te maken en facturen te versturen. Dat is de basis voor een simpel boekhoudprogramma. De software zorgt automatisch voor berekeningen en ook met een simpel boekhoudsysteem is de btw-aangifte zo geregeld. Of het automatisch laten genereren van een winst- en verliesrekening.
Welk boekhoudprogramma moet ik dan nu gaan kiezen?
Welk boekhoudprogramma is een vraag die ondernemers zich stellen als zij zelf de boekhouding gaan doen. Het maken van een vergelijking is altijd de beste basis om te bepalen welk boekhoudprogramma voor jou het meest geschikt is. Wil je helemaal geen geld uitgeven aan boekhoudsoftware dan kies je voor een gratis programma. Vind je de prijs belangrijk dan vergelijk je meerdere gelijkwaardige pakketten. In dat geval kies je dan het goedkoopste boekhoudpakket. Het is onder meer mogelijk om op basis van het type bedrijf een keuze te maken. Bijvoorbeeld als ZZP’er of als ondernemer in het midden- en kleinbedrijf. Zo zijn er ook pakketten beschikbaar voor verenigingen en stichtingen.
Het belang van een boekhoudprogramma voor een stichting
Het is voor stichtingen natuurlijk belangrijk om de geldstromen goed bij te houden. Bovendien is het nodig om verantwoording af te leggen voor de uitgaande en binnenkomende geldstromen. Een boekhoudprogramma stichting biedt in dat geval uitkomst. Er zijn speciaal voor stichtingen verschillende boekhoudpakketten ontwikkeld. In dergelijke boekhoudsoftware is namelijk met bepaalde functionaliteiten rekening gehouden.
Bijvoorbeeld met een eenvoudige verwerking van giften en subsidies. Of met betrekking tot het incasseren van gelden van donateurs. Boekhoudprogramma’s voor stichtingen bieden eveneens de mogelijkheid om donateurs in uiteenlopende categorieën in te delen. Dit met het oog op de vormen van communicatie en contributies. Een ander voorbeeld van een functionaliteit voor stichtingen is het exporteren van mailinglijsten. Verder is er een voordeel dat er aanbieders zijn die voor stichtingen een lagere prijs voor boekhoudprogramma’s in rekening brengen.
Voor elk bedrijf een passend boekhoudprogramma
Er is voor elk bedrijf, organisatie, vereniging of stichting een geschikt boekhoudprogramma te vinden. Er zijn namelijk enorm veel aanbieders die het mogelijk maken een abonnement af te sluiten voor boekhoudsoftware. Het is voor jou als ondernemer alleen maar nodig om een vergelijking te maken. Kies je voor eenvoud of voor de laagste prijs of heb je een uitgebreid boekhoudprogramma nodig? Maak gewoon van de gelegenheid gebruik om eens een demoversie te proberen. Of een aanbieder te kiezen die je eerst gratis laat kennismaken met een boekhoudprogramma.