De goedkoopste zakelijke rekening: vind de beste rekening tegen de laagste kosten

Op zoek naar de goedkoopste zakelijke rekening?

Op zoek naar de goedkoopste zakelijke rekening? Of je zzp’er bent of een mkb-bedrijf runt: waarom zou je meer geld uitgeven dan nodig is voor je zakelijke rekening? Ook als stichting of vereniging wil je graag de goedkoopste zakelijke rekening. Wat voor jou de goedkoopste zakelijke rekening hangt af van jouw situatie. Daarom zetten we verschillende opties voor de goedkoopste zakelijke rekening per situatie op een rij.

Inhoudsopgave

 1. De goedkoopste zakelijke rekening qua vaste maandkosten
 2. De goedkoopste zakelijke rekening qua transactiekosten
 3. De goedkoopste zakelijke rekening met boekhoudkoppeling
 4. De goedkoopste zakelijke rekening met zakelijke spaarrekening
 5. De goedkoopste zakelijke rekening met zakelijke creditcard
 6. De goedkoopste zakelijke rekening versus gratis zakelijke rekeningen
 7. De goedkoopste zakelijke rekening voor starters
 8. De goedkoopste zakelijke rekening voor zzp’ers
 9. De goedkoopste zakelijke rekening voor mkb-bedrijven 
 10. De goedkoopste zakelijke rekening voor verenigingen en stichtingen
 11. Samenvatting: de goedkoopste zakelijke rekening
 12. FAQ: Veelgestelde vragen over de goedkoopste zakelijke rekening

1. De goedkoopste zakelijke rekening qua maandkosten

Voor een zakelijke rekening betaal je vaste maandelijkse kosten. Dit zijn de kosten per maand voor het gebruik van je rekening, je betaalpas en eventueel je zakelijke spaarrekening of zakelijke creditcard. 

Wat je precies krijgt voor de maandelijkse kosten is afhankelijk van de bank waar je een zakelijke rekening opent en welk zakelijke betaalpakket je daar kiest. 

Als je op zoek gaat naar de goedkoopste zakelijke rekening is de prijs leidend in je zoektocht. De vaste maandelijkse kosten zijn dan waarschijnlijk de eerste kosten waar je naar kijkt. 

Wat is de goedkoopste zakelijke rekening als je de vaste maandkosten bekijkt?

De zakelijke rekening die het goedkoopst is per maand begint bij een vast maandbedrag van 6 euro per maand. Deze goedkoopste zakelijke rekening vind je bij Knab. Knab is een online bank die onderdeel uitmaakt van Aegon. 

De op één na goedkoopste zakelijke rekening is de zakelijke rekening van ASN Bank. Hier betaal je een prijs van € 6,50 per maand voor ASN Betalen Zelfstandigen. Tegen deze lage kosten krijg je bij ASN Bank een zakelijke betaalrekening met een wereldpas. Wil je goedkoop uit zien en ook nog duurzaam bankieren? Dan sla je bij ASN Bank twee vliegen in één klap. ASN Bank is de duurzame bank, en één van de dochtermaatschappijen van De Volskbank, waar ook Regiobank en SNS Bank deel van uitmaken. 

Op de derde plaats in de top 3 van de goedkoopste zakelijke rekeningen per maand staat SNS Bank met de ZZP Rekening Voor € 7,50 euro per maand open je de ZZP Rekening openen, deze rekening is – zoals je al ziet aan de naam – speciaal voor zzp’ers. Voor  € 7,50 per maand krijg je een zakelijke rekening op naam van je bedrijf met 1.000 transacties per jaar, een betaalpas en internetbankieren.

2. De goedkoopste zakelijke rekening qua transactiekosten

Om zeker te weten dat je de goedkoopste zakelijke rekening kiest, doe je er goed aan om naar meer te kijken dan alleen de vaste maandelijkse kosten. Ook de transactiekosten zijn van belang om de goedkoopste te vinden. 

Wacht, transactiekosten? 

Transactiekosten ken je niet van je privérekening, maar bij zakelijke rekeningen is het heel gangbaar en gebruikelijk dat transactiekosten berekend worden.

Transactiekosten zijn de kosten die je bank vraagt voor iedere afschrijving en bijschrijving op je zakelijke rekening. 

Stel dat iemand geld naar jou overmaakt, dan is dat een bijschrijving. Maak jij geld over naar een ander of wordt er iets afgeschreven, dan is dat een afschrijving. Voor zowel af- als bijschrijving vragen de meeste banken op zakelijke rekeningen transactiekosten. 

De transactiekosten verschillen net als de maandelijkse kosten weer per bank. Gemiddeld liggen ze tussen de 7 en 15 eurocent per transactie. 


Stel dat er jaarlijks 2000 transacties plaatsvinden op je zakelijke rekening voor een bedrag van 10 cent per transactie, dan heb je het al snel over 200 euro extra kosten per jaar. 

Wil je de goedkoopste zakelijke rekening, kijk dan zeker ook naar de transactiekosten. Bij sommige banken krijg je geen enkele gratis transactie aangeboden. Bij andere banken krijg je de eerste 1000 of 1250 transacties gratis.

Welke zakelijke rekeningen zijn het goedkoopst qua maandelijkse kosten én qua transactiekosten? 

De zakelijke rekeningen van Knab, de ZZP Rekening van SNS en de ASN Betalen Zelfstandigen komen qua maandkosten als goedkoopste uit de bus. Maar hoe zit het bij deze goedkoopste rekeningen met de transactiekosten?

Bij Knab krijg je de eerste 1000 transacties gratis, daarna betaal je 10 cent per bij- of afschrijving. Bij de ZZP Rekening van SNS krijg je 1000 transacties gratis per jaar. Bij ASN Bank krijg je 1000 transacties gratis, maar als je meer dan 1000 transacties per jaar hebt, dat is ook meteen de limiet van je zakelijke rekening. Heb je meer dan 1000 transacties per jaar, dan moet je een andere zakelijke rekening kiezen. 

Is 1000 transacties per jaar veel? Dat ligt eraan wat voor bedrijf je runt. Met 1000 transacties per jaar heb je het over maandelijks gemiddeld 83 af- of bijschrijving per jaar. Als je een webshop hebt, dan is dat misschien (te) weinig. Of als je als vereniging contributie int, dan kun je ook met veel meer bijschrijvingen te maken kunnen krijgen. Ben je freelance tekstschrijver, dan is 1000 transacties per jaar waarschijnlijk meer dan genoeg. 

Stel jezelf bij het zoeken van de goedkoopste zakelijke rekening de vraag of je veel transactiekosten gaat maken. Of is dat voor jou helemaal niet belangrijk?

3. De goedkoopste zakelijke rekening met boekhoudkoppeling

De goedkoopste zakelijke rekening hoeft voor jou niet per se de beste zakelijke rekening te zijn. 

Wil jij een boekhoudkoppeling kunnen leggen met je zakelijke rekening? Check dan of de zakelijke rekening die je op het oog hebt, je deze functionaliteit ook kan bieden. 

Het automatiseren of digitaliseren van je zakelijke rekening kan ontzettend veel voordelen hebben. Je hebt meer inzicht en overzicht en het bespaart jou (of je boekhouder) veel tijd omdat je bepaalde administratieve verwerkingsprocessen automatiseert die je normaal handmatig doet.

Als je op zoek gaat naar de goedkoopste zakelijke rekening, kom je ook zakelijke rekeningen tegen waarbij je (nog) geen boekhoudkoppeling kunt leggen. Is dit belangrijk voor je, check dan voor de zekerheid  of het ook mogelijk is om boekhoudkoppelingen te kunnen leggen. 

Hoe zit met de drie goedkoopste zakelijke rekeningen qua maandelijkse kosten en transactiekosten?

Bij Knab, de goedkoopste rekening per maand met 1000 gratis transacties per jaar,  ga je € 1,50 per maand extra betalen voor een boekhoudkoppeling op je zakelijke rekening. Voor € 1,50 per maand kun je jouw zakelijke rekening van Knab koppelen aan 12 verschillende boekhoudprogramma’s. Het maandbedrag komt daardoor in totaal uit op € 7,50 per maand. 

Bij de SNS ZZP Rekening en de zakelijke rekening van ASN (ASN Betalen Zelfstandigen ) is een boekhoudkoppeling niet mogelijk. Deze vallen dus af, als je zoekt naar de goedkoopste zakelijke rekening en alleen kijkt naar de kosten per maand of de transactiekosten. 

De goedkoopste zakelijke rekening met boekhoudkoppeling blijft Knab voor € 7,50  (€ 6 euro maandelijkse kosten, 1000 gratis transacties en € 1,50 voor de boekhoudkoppeling). 

De goedkoopste zakelijke rekening per maand zijn naast Knab, de zakelijke rekeningen van ABN Amro (€ 9,75 per maand) en ING Bank (€ 9,90 per maand). Bij ABN Amro en ING Bank krijg je wel een boekhoudkoppeling, maar krijg je geen gratis transacties. 

4. De goedkoopste zakelijke rekening met een zakelijke spaarrekening

Vind je het belangrijk dat je aan je zakelijke betaalrekening ook een zakelijke spaarrekening kunt koppelen? 

Kijk dan of de goedkoopste zakelijke rekening de mogelijkheid biedt om ook zakelijk te sparen. 

Bij Knab Zakelijk kun je voor € 6 per maand vijf betaalrekeningen en zoveel spaarrekeningen openen als je wilt. Bij Knab, de zakelijke rekening die het goedkoopst is wat maandkosten en transactiekosten is, zijn de zakelijke spaarrekeningen dus inbegrepen.

Bij ASN, de op één na goedkoopste zakelijke rekening, kun je een zakelijke spaarrekening openen, zonder dat extra kosten aan verbonden zijn. Je moet wel een schriftelijke aanvraag doen om de zakelijke spaarrekening te openen. 

Bij de ZZP Rekening van SNS bank, de nummer drie in de top drie van goedkoopste zakelijke rekeningen is het openen van een zakelijke spaarrekening ook gratis.

5. De goedkoopste zakelijke rekening met een zakelijke creditcard

Veel ondernemers willen bij hun zakelijke rekening een zakelijke creditcard. Dit biedt namelijk een aantal voordelen die heel goed van pas kunnen komen als je grote investeringen doet. Maar ook als je regelmatig (online) aankopen doet in het buitenland.

In het uitzoeken van de goedkoopste zakelijke rekening, kan de voorwaarde of er wel geen zakelijke creditcard mogelijk is, dus een belangrijke rol spelen. 

Bij welke goedkope zakelijke rekeningen kun je ook een zakelijke creditcard aanvragen en worden er dan extra kosten in rekening gebracht?

En hoe zit het met zogenaamde debitcards? 

Om met de laatste vraag over debitcards te beginnen. Tijdens het zoeken naar goed zakelijke rekening kom je mogelijk ook gratis zakelijke rekeningen tegen, die je zelfs een gratis Mastercard aanbieden. Dit zijn geen creditcards waarbij je pas achteraf betaalt en dus koopt op krediet (credit). Voordat je deze debitcards kunt gebruiken, moet je zelf saldo op de debitcard zetten. 

Bij Knab, de goedkoopste zakelijke rekening per maand, betaal je voor een zakelijke creditcard van Mastercard € 25 per jaar, ongeacht je bestedingslimiet. Bij Knab kun je ook kiezen voor een zakelijke creditcard van American Express. Deze is het eerste jaar gratis en blijft ook gratis als je jaarlijks € 2500,- besteedt. 

De zakelijke creditcard van ASN kost € 33 euro per jaar. Dit komt dus bovenop de maandelijkse kosten van € 6,50 van de zakelijke rekening ASN Betalen Zelfstandigen. 

De SNS Creditcard Zakelijk kost per jaar €32,50. Als je de ZZP Rekening van SNS kiest voor € 7,50 euro per maand, komen deze vaste kosten op jaarbasis erbij.

6. De goedkoopste zakelijke rekening versus gratis zakelijke rekeningen

We noemden ze al even kort: de gratis zakelijke rekeningen. 

Als je de kosten graag laag houdt en een zo goedkoop mogelijke zakelijke rekening zoekt, kan de gratis zakelijke rekening zeker iets voor jou zijn. 

Maar wat is eigenlijk het verschil tussen de goedkoopste zakelijke rekening en de gratis zakelijke rekening? 

De gratis zakelijke rekeningen worden aangeboden door internationale spelers die de gratis zakelijke rekening vaak aanbieden als opstapje naar hun betaalde rekeningen. Eigenlijk kun je dus zeggen dat het een marketingstunt is om jou kennis te laten maken met hun product. 

Zodra je meer nodig hebt of gaat groeien, stroom je als consument door naar de betaalde variant. Veel online verdienmodellen werken zo en daar is natuurlijk niets mis mee. 

Maar voor je zo’n gratis zakelijke rekening aanbiedt is het wel verstandig om te kijken of de gratis zakelijke rekening jou de dingen te bieden heeft die voor jou en je business belangrijk zijn. 

Zo zijn online boekhoudprogramma’s niet altijd te koppelen aan de gratis zakelijke rekeningen, je kunt er niet op rood staan en ook een zakelijke spaarrekening behoort niet tot de mogelijkheden. Check dus goed of je niet beter een klein bedrag per maand kunt uitgeven aan een goedkope zakelijke rekening als je dat voor jou essentiële voorwaarden zijn.

7. De goedkoopste zakelijke rekening voor starters

Als starter word je verleid met verschillende aanbiedingen en acties door banken. Het eerste jaar is het spotgoedkoop om bij bepaalde banken een zakelijke rekening te openen. Zo bieden verschillende banken kortingen aan waarbij je de eerste zes of twaalf maanden niets betaalt. Maar daarna stap je over op een zakelijke rekening tegen het normale tarief. 
Wil je graag je startersvoordeel claimen, doe dit dan zeker. Maar als je per se de goedkoopste rekening wilt, ga dan voor startersvoordeel bij één van de goedkoopste rekeningen.

Dat wil zeggen: één van de goedkoopste zakelijke rekeningen zonder de actievoorwaarden.

8. De goedkoopste zakelijke rekening voor zzp’ers

De drie goedkoopste zakelijke rekeningen die geschikt zijn voor zzp’ers, zijn de rekeningen die er ook uitspringen als de goedkoopste rekening in de algemene vergelijking.

De drie goedkoopste zakelijke rekeningen zijn de zakelijke rekening en van Knab, ASN Betalen Zelfstandigen en de SNS ZZP Rekening. 

Deze drie rekeningen zijn alle drie bestemd voor zzp’ers of kleine zelfstandigen. Bij deze zakelijke rekeningen moet je als bedrijf aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit zijn voorwaarden waar de meeste zzp’ers aan voldoen.

Zo mag je voor de zakenrekening bij Knab (€ 6 per maand) maximaal tien werknemers hebben en een geldt ook een maximum omzet van 2 miljoen euro. De rekening van ASN (€ 6,50) is alleen bestemd voor zzp’ers of kleine ondernemers met maximaal twee werknemers. 

De SNS ZZP Rekening is voor zzp’ers. Verder vermeldt SNS dat deze ZZP Rekening vooral geschikt is voor ondernemers geen mensen in dienst hebben. Je levert vooral diensten, waardoor je geen batchbetalingen doet, een incassotrajecten nodig hebt en niet of nauwelijks contant betaald krijgt. 

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je als zzp’er niet meer nodig dan deze drie goedkoopste zakelijke rekeningen bieden? Dan kun je heel goed voor één van deze goedkope rekeningen kiezen.

9. De goedkoopste zakelijke rekening voor mkb-bedrijven

Als formele en informele vereniging kun je niet zonder zakelijke bankrekening. Met een zakelijke bankrekening zorg je dat alle financiële zaken binnen je vereniging goed geregeld zijn. Een zakelijke rekening voor je vereniging i

Heb je een mkb-bedrijf? Dan moet je wat verder zoeken om de goedkoopste zakelijke rekening te vinden. 

Voor de meeste goedkope zakelijke rekeningen gelden namelijk voorwaarden waar jij met je mkb-bedrijf waarschijnlijk niet aan voldoet. 

Ook kan het dat er in de goedkope zakelijke rekeningen functionaliteiten ontbreken in het zakelijke betaalpakket die essentieel zijn voor het runnen van je bedrijf.

De meeste mkb-bedrijven die meer dan tien werknemers hebben een omzet die hoger is dan twee miljoen kiezen om die reden voor een zakelijke rekening bij één van de traditionele banken. 

De reden daarvoor is meestal dat je bij de traditionele banken ook terecht kunt voor andere zakelijke bank- of financieringsproducten. Denk aan zakelijke kredieten omdat je werkkapitaal of groeikapitaal nodig hebt.

Een goedkope zakelijke rekening is in dit geval mooi meegenomen, maar vooral de functionaliteiten en mogelijkheden van je zakelijke pakket zijn meestal doorslaggevend. 

De goedkoopste zakelijke rekening voor mkb-ondernemers ligt rond de 10 euro per maand. Deze zakelijke rekening vind je bij ING Bank (€ 9,90 per maand), ABN Amro (€ 9,75 per maand) , de Rabobank (€ 9,95 per maand) en de SNS Zakenrekening (€ 9,50).

10. De goedkoopste zakelijke rekening voor verenigingen en stichtingen

Als vereniging of stichting wil je zorgvuldig omgaan met de financiële middelen van je leden of donateurs.

Veel banken spelen op die behoefte in door zakelijke rekeningen aan te bieden specifiek voor stichtingen of verenigingen.

Als stichting of vereniging heb je namelijk je eigen wensen en behoeften. 

De volgende banken bieden voor stichtingen en vereniging een zakelijke rekening aan: 

Wat de goedkoopste zakelijke rekening is, is afhankelijk van de extra uitbreidingen die je wilt bij je zakelijke rekening. Bekijk daarom goed wat er wel en niet in de zakelijke pakketten zit.

11. Samenvatting: de goedkoopste zakelijke rekening

Wat voor het ene bedrijf de goedkoopste zakelijke rekening is, is voor het andere bedrijf geen optie. Bijvoorbeeld omdat je als bedrijf niet voldoet aan de voorwaarden om de goedkope rekening te openen. Of omdat de zakelijke rekening goedkoop is maar niet de functionaliteiten en mogelijkheden biedt die jij nodig hebt. Om de goedkoopste zakelijke rekening te vinden kun je kijken naar de verschillende onderdelen in het betaalpakket die voor jou van belang zijn. Moet er bijvoorbeeld een online boekhoudkoppeling gelegd kunnen worden of is dat niet nodig? Wil je een zakelijke spaarrekening of creditcard? Ook de omvang en aard van je onderneming zijn factoren die van invloed zijn op de kosten van je zakelijke rekening.

12. FAQ: Veelgestelde vragen over de goedkoopste zakelijke rekening

Wat is de goedkoopste zakelijke rekening per maand?

De goedkoopste zakelijke rekening is de zakelijke rekening van Knab. Dit is een online zakelijke rekening waarvoor je € 6 per maand betaalt. Hier krijg je ook 1000 gratis zakelijke transacties bij en kun je meerdere zakelijke spaarrekeningen openen. 

Deze goedkoopste zakelijke rekening is te openen voor zzp’ers en kleinere ondernemer (tot tien werknemers en een omzet minder dan 2 miljoen euro per jaar).

Wat is de duurste zakelijke rekening per maand?

Als je op zoek bent naar de goedkoopste zakelijke rekening is het interessant om te weten wat de bandbreedte van de kosten is. De kosten voor een zakelijke rekening liggen tussen de 6 en 20 euro per maand.

Hoe belangrijk of onbelangrijk zijn de transactiekosten?

Om vast te stellen of de transactiekosten voor jou een factor van belang zijn, is het goed om te weten hoeveel af- en bijschrijven je per jaar ongeveer verwacht op je zakelijke rekening. 

Bij een aantal rekeningen krijg je 1000 of 1250 gratis transacties per jaar. Dat is voor de gemiddelde zzp’er of een zakelijke dienstverlener vaak meer dan genoeg. Maar als jij een webshop hebt of een groothandel met veel producten, dan heb je het waarschijnlijk over veel transacties. 

Doe je veel transacties? Realiseer je dan dat de kosten flink kunnen oplopen.

 

Is de goedkoopste rekening voor jou ook de beste zakelijke rekening?

Prijs is zeker niet het enige criterium. Integendeel. Om de beste zakelijke rekening te vinden moet je naast prijs ook kijken naar alles wat er is inbegrepen in het zakelijke betaalpakket. 

Wat heb jij nodig voor je bedrijf en wat biedt de beste goedkoopste zakelijke rekening? 

Kun je daarmee uit de voeten? Perfect. 

Mis je dingen, kijk dan naar de mogelijkheden om je basisrekening verder uit te breiden met zakelijke betaalproducten en wat hiervan de afzonderlijke kosten zijn.

 

Loont het om op zoek te gaan naar de goedkoopste zakelijke rekening?

Jazeker, er zitten behoorlijk wat verschillen in de vaste maandelijkse kosten, maar ook in de transactiekosten. 

Staar je hierbij niet blind op de prijs alleen: kijk of de zakelijke rekening jou te bieden heeft wat je zoekt en zorg ervoor dat ‘goedkoop geen duurkoop wordt’.

 

Snel naar