Gratis zakelijke rekening: de voor- en nadelen van een gratis rekening voor je bedrijf

Ben je van plan om een gratis zakelijke rekening te openen?

Ben je van plan om een gratis zakelijke rekening te openen? En vraag je je af of dat iets voor jou kan zijn? Een gratis zakelijke rekening kan een uitstekende keuze zijn als je als ondernemer voldoet aan de voorwaarden die de aanbieder van gratis zakelijke rekeningen stelt. En de rekening moet natuurlijk ook voldoen aan jouw eisen. In dit artikelen leggen we uit wat de voor- en nadelen zijn van een gratis zakelijke rekening en waar je op moet letten.

Inhoudsopgave

1. Waar kun je een gratis zakelijke rekening openen?

Wil je niet te veel geld uitgeven aan een zakelijke rekening? Dan kan een gratis zakelijke rekening voor jou precies zijn wat je zoekt. 

Maar waar vind je deze gratis zakelijke rekeningen? En zijn er ook addertjes onder het gras? Want je weet wat zeggen: alles wat te mooi is om waar te zijn is meestal niet waar. 


De gratis zakelijke rekeningen die je kunt openen worden allemaal aangeboden door online banken en aanbieders. Ze bieden de gratis zakelijke rekening aan als onderdeel van een zogenaamd freemium verdienmodel. Dat betekent dat de minst uitgebreide zakelijke rekening gratis is. Heb je meer nodig, dan kun je upgraden naar een uitgebreidere variant. Voor de zakelijke rekening met meer functionaliteiten ga je dan betalen.

2. Waar kun je een gratis zakelijke rekening openen?

Je kunt een gratis zakelijke rekening openen bij verschillende partijen. Hieronder zette we het aanbod gratis zakelijke rekeningen voor je op een rijtje.

De gratis zakelijke rekening van N26

N26 is één van de aanbieders van een gratis zakelijke rekening. N26 is een internationale online bank die zich met haar zakelijke rekeningen richt op zzp’ers. De gratis zakelijke rekening van N26 heet N26 Business en je bankiert hiermee volledig online via een app op je smartphone of tablet. N26 is geen Nederlandse bank, maar een online bank die in 2013 is opgericht in Duitsland. In 2016 werd N26 Business, het zakelijke pakket, toegevoegd aan de particuliere mogelijkheden. 

Is N26 een veilige en betrouwbare partij? 

Jazeker. N26 is een uitgegroeid tot een online bank met meer dan 5 miljoen klanten wereldwijd. Het geld wat je op je gratis zakelijke rekening van N26 hebt staan valt bovendien ook onder het depositogarantiestelsel tot € 100.000,-. Als N26 failliet gaat krijg je je geld dus terug. 

Wat kun je met de gratis rekening van N26?

Met de gratis rekening van N26 kun je online bankieren. Dat betekent net als bij iedere andere zakelijke rekening dat je geld kunt overmaken en geld kunt ontvangen. Verder krijg je bij de gratis zakelijke rekening een Mastercard, maar dan geen creditcard, maar een zogenoemd debitcard. Je moet er dus eerst zelf geld naar overmaken, maar daarna kun je de Mastercard gebruiken net als een creditcard. Van alle aankopen die je doet met de Mastercard krijg je vervolgens 0,1% cashback: dus 0,1% van het aankoopbedrag krijg je weer teruggestort. 

Ook kun je bij N26 Business een gratis Maestro pinpas aanvragen, zodat je ook zakelijk kunt pinnen op fysieke locaties, zoals in winkels, restaurants of bij tankstations. Bij de andere gratis zakelijke rekeningen kan dit niet. 

Bij N26 kun je de van de gratis zakelijke rekening N26 Business heel eenvoudig overstappen naar een andere zakelijke rekening, met meer functionaliteiten en extra’s. Bij N26 heb je naast de gratis variant ook de zakelijke rekening Business You (€ 9,90 per maand) en N26 Business Metal (€ 16,90 per maand). N26 wil met de gratis zakelijke rekening graag klanten aan zich binden die in een later stadium misschien alsnog besluiten alsnog om te betalen voor een N26-rekening.

De gratis zakelijke rekening van Holvi

Een andere gratis zakelijke rekening is de zakelijke rekening van Holvi. Deze gratis zakelijke rekening heet Holvi Starter. 

Met wie doe je zaken als je een gratis zakelijke rekening opent bij Holvi? 

Holvi is een online bank, opgericht in Helsinki in 2011.  De bank richt zich op zzp’ers en mkb’ers. De missie van Holvi: bankieren voor ondernemers zo makkelijk mogelijk te maken. 

Wat in ieder geval heel makkelijk is bij Holvi is dat je gratis kunt bankieren als zzp’er. Bij de gratis zakelijke rekening ontvang je ook een Mastercard. Net als bij N26 Business is deze Mastercard geen creditcard maar een debitcard. Je zult dus eerst geld moeten storten op je Mastercard voordat je iets kunt uitgeven. 

Wat bijzonder is aan Holvi is dat ze zich specifiek richten op ondernemers. Je merkt dat omdat je naast bankieren ook bonnetjes en facturen voor je boekhouding kunt scannen en bewaren in de Holvi-app. En: je kunt facturen opstellen en versturen met Holvi. 

Bij de gratis zakelijke rekening van Holvi (Holvi Starter) kun je maandelijks maar drie facturen maken en versturen via de Holvi-app. Als je meer gebruik wilt maken van deze functionaliteit, moet je upgraden. Je gaat dan 12 euro per maand betalen voor een zakelijke rekening, deze heet Holvi Grower. 

Je ziet dus dat ook bij Holvi de gratis zakelijke rekening dient als mogelijk opstapje naar een betaalde zakelijke rekening. 

Let er bij Holvi wel op dat voor het geld dat op je Holvi-rekening staat geen dekking beschikbaar is vanuit het depositogarantiestelsel.  

De gratis zakelijke rekening van Revolut

Doe je veel zaken in vreemde valuta, dan is deze gratis zakelijke rekening van Revolut mogelijk interessant voor je. 

Met de gratis zakelijke rekening Revolut kun je 28 verschillende valuta’s aanhouden en wisselen. Je kunt een beperkt aantal gratis internationale en lokale betalingen doen, daarna kun je accountkosten gratis houden en betaal je een bedrag per transactie. Als je dus net start kan dit een prima manier zijn om uit te vinden hoe vaak je overboekingen doet. 


Heb je toch meer overboekingen nodig? Dan kun je als freelancer upgraden naar een zakelijke rekening voor € 7,- per maand. Of naar een bedrijfsrekening van Revolut, die is er tussen de € 25,- en € 100,- per maand. 

Ook hier is de gratis zakelijke rekening dus een kennismaking met Revolut, waarbij je met een beperkt aantal functionaliteiten gratis zakelijk internationaal kunt bankieren.

Wie of wat is Revolut?

Revolut is in 2015 gestart in het Verenigd Koninkrijk en richt zich vooral op zzp’ers en freelancers, maar ook op grotere bedrijven die zaken doen in verschillende valuta. Als online speler in de financiële markt onderscheidt Revolut zich namelijk met de mogelijkheden om internationale betalingen te verzenden en ontvangen.

De gratis zakelijke rekening van TransferWise for Business

Tot slot TransferWise for Business: ook deze online bank biedt een gratis zakelijke rekening aan. En niet zomaar één, ook TransferWise biedt je de mogelijkheid om voordelig internationaal te bankieren.

Ook Transferwise is een buitenlandse online speler: het bedrijf is opgericht in Estland en richt zich op kleine ondernemers die internationaal willen bankieren tegen lage kosten op een zo makkelijk mogelijke manier. Net zo makkelijk als het versturen van een mail, is een veelgehoorde kreet bij TransferWise.

Het openen van een zakelijke rekening bij Transferwise is gratis. Je betaalt maandelijks niets. Alleen als je De maandelijkse kosten voor Transferwise zijn gratis. Ook krijg je gratis Mastercard (de debit variant) bij je rekening. Je betaalt bij Transferwise wanneer je geld gaat versturen of geld gaat ontvangen op je zakelijke rekening.

3. Gratis zakelijke rekening: voor wie?

De gratis zakelijke rekening is vooral bestemd voor zzp’ers, freelancers en kleine ondernemers. 


Heb jij een bedrijf waarbij je er in je eentje een vrij eenvoudig administratie op nahoudt? Dan kan een gratis zakelijke rekening echt heel goed bij je passen. 

Ook als je internationaal bankiert, kun je bij deze online banken heel goed terecht. 

Maar zodra je wat meer eisen stelt aan je zakelijke financiële pakket zul je moeten upgraden of moeten uitwijken naar een andere bank. 

Het is vooral zaak dat je goed kijkt naar wat je nodig hebt als ondernemer en in hoeverre de gratis zakelijke rekening daarin voorziet.

4. Voordelen van een gratis zakelijke rekening

Eén van de voordelen van de gratis zakelijke rekening laat zich raden: het is gratis!

Je bespaart dus snel en eenvoudig op de kosten van je zakelijke betalingsverkeer. Zeker als je geen ingewikkelde financiële administratie hebt, kun je waarschijnlijk prima met een gratis rekening uit de voeten.

Een ander voordeel is dat je een gratis zakelijke rekening heel goed kunt inzetten als een tweede zakelijke rekening. 

Stel dat je een extra zakelijke rekening wilt openen? Misschien omdat je tijdelijk een bedrijfje hebt naast je gewone business, of een andere handelsnaam bij je eenmanszaak, dan hoef je voor de tweede zakelijke rekening geen extra kosten te maken.

Ook kun je met je tweede zakelijke rekening je zakelijke geld wat spreiden. 

Een ander voordeel is dat de gratis zakelijke rekening worden aangeboden door innovatieve spelers die anders kijken naar online bankieren. Dat betekent ook dat er met frisse ogen wordt gekeken naar wat een zakelijke rekening eigenlijk nodig heeft. En dat leidt tot leuke nieuwe features: zoals het kunnen opstellen en verzenden van facturen vanuit de Holvi-app, om maar een voorbeeld te noemen. 

Een ander voordeel? 
Als de gratis rekening toch net te weinig te bieden heeft, kun je vaak eenvoudig upgraden. Of je kiest alsnog voor een (andere) zakelijke betaalrekening. Om het geld hoef je het niet te laten. 

5. Nadelen van een gratis zakelijke rekening

Een gratis zakelijke rekening heeft ook nadelen voor sommige ondernemers. We noemen er hier een aantal. 

Niet altijd de mogelijkheid om boekhoudsoftware te koppelen bij gratis rekening

Wil jij aan je zakelijke rekening een boekhoudpakket kunnen koppelen? 

Dan kun je met een gratis zakelijke rekening niet zo veel. 

Het is belangrijk om hierover na te denken, want met een boekhoudkoppeling wordt het doen van je administratie veel eenvoudiger. Niet alleen jij, maar ook je accountant of boekhouder kan hierdoor sneller zijn werk doen. 

Dus als het je om de kosten te doen is, neem dan ook deze voors en tegens mee bij je afweging om wel of niet te kiezen voor een gratis zakelijke rekening. 

Zakelijke pinpas niet standaard bij gratis zakelijke rekening

Ga je zakelijk lunchen, dineren of moet je bij de groothandel inkopen doen? Een zakelijke pinpas van Maestro (waarmee je in Nederland op fysieke locaties kunt pinnen) is niet vanzelfsprekend bij een gratis zakelijke rekening. 

Alleen N26 Business biedt zo’n zakelijke pinpas aan. De andere gratis zakelijke rekeningen niet. 

Let op de dekking van je zakelijke geld via het depositogarantiestelsel

Vind je het erg belangrijk dat het geld op je zakelijke rekening onder de dekking van het depositogarantiestelsel valt?

Bij N26, Revolut en Transferwise is die dekking er wel, bij Holvi niet. 

Gratis zakelijke rekening kan niet overal op naam van je bedrijf

Als je een professionele uitstraling belangrijk vindt, check dan of je de gratis zakelijke bankrekening op naam van je bedrijf kunt openen. 

Bij Revolut en N26 open je de gratis rekening supersnel, maar niet op naam van je bedrijf, maar op naam van jou als ondernemer. Dus de naam van je zakelijke rekening wordt geregistreerd op je voor- en achternaam. 

Dit kan bij je klanten en zakelijke relaties verwarring scheppen als ze een factuur van jouw bedrijf krijgen op jouw persoonlijke naam en titel.

Je kunt niet rood staan op gratis zakelijke rekeningen

Is het in jouw business toch wel prettig dat je zo nu en dan rood kunt staan? Bijvoorbeeld omdat je wacht op een factuur die nog betaald moet worden? 

Als cashflow een dingetje is, dan kan roodstand best prettig zijn. 

Het zal je niet verbazen dat je bij je gratis zakelijke rekening niet rood kunt staan. 

Is rood staan iets waar je geen behoefte aan hebt, prima. Dan kan een gratis zakelijke rekening heel goed bij je passen. Is het wel een voorwaarde, dan kun je beter een zakelijke rekening openen bij een traditionele Nederlandse bank. 

Een zakelijke betaalrekening zonder zakelijke spaarrekening

Wil je ook graag een zakelijke spaarrekening bij je zakelijke betaalrekening? Dat ga je bij je gratis zakelijke rekening niet vinden. 

Om completer te kunnen bankieren, inclusief mogelijkheden om zakelijk te sparen, kom je toch uit bij zakelijke (spaar)rekening waarvoor je een vast maandbedrag betaalt.

6. Samenvatting gratis zakelijke rekening

Een gratis zakelijke rekening is vooral voor starters, zzp’er en kleine ondernemers geschikt. Meestal is dat zelfs een voorwaarde om een gratis zakelijke rekening te kunnen openen. Je opent een gratis zakelijke rekening bij N26 (N26 Business), bij Holvi (Holvi Starter) of bij Revolut of TransferWise. Stuk voor stuk internationale online spelers die sinds een aantal jaren op de markt zijn met nieuwe financiële producten. Alle aanbieders van gratis zakelijke rekeningen hebben ook een betaalde variant van hun zakelijke rekening. De gratis zakelijke rekening biedt alleen de basisfunctionaliteiten. Of een gratis zakelijke rekening geschikt is voor jou en voor jouw onderneming hangt af van de functionaliteiten die je zoekt of wenst in een zakelijke betaalrekening

7. Veelgestelde vragen over gratis zakelijke rekeningen

Waarom bieden banken gratis zakelijke rekeningen aan?

De online banken die gratis zakelijke rekeningen aanbieden zijn nieuwe en innovatieve aanbieders in de financiële markt. Ze hebben andere verdienmodellen en hanteren andere marketingstrategieën. 

De gratis zakelijke rekening kent daarom ook altijd een upgrade: dezelfde zakelijke rekening die net iets meer kan. 

Maar als jij als klant eenmaal vertrouwd bent geraakt met het gebruik van een zakelijke rekening of bankapp? Dan leert de ervaring dat je graag blijft en als het moet wat extra’s gaat betalen. 

Je kunt de gratis zakelijke rekening daarom zien als een manier van de online bank om aan marketing te doen.  Jij mag gratis gebruik maken van de rekening en de bank hoopt dat jij zo wordt verleid om ooit te betalen voor meer functionaliteiten. 

Natuurlijk ben je daar niet toe verplicht. Als je gratis wilt blijven bankieren, dan kan dat.

Zijn deze gratis zakelijke rekeningen betrouwbaar?

Ja, Holvi, N26, Revolut en TransferWise voldoen aan alle eisen om te doen wat ze doen als bank of financiële instelling. 

Overigens betekent dat niet dat je geld overal veilig is. 

Bij Holvi bijvoorbeeld voldoet alles aan de eisen, maar heb je geen dekking via het depositogarantiestelsel, waarbij je tot 100.000 euro dekking hebt voor geld als de bank omvalt. 

De andere drie online banken hebben dat overigens wel. 

 

Gratis zakelijke rekening of toch betalen: waar moet ik op letten?

Een gratis zakelijke rekening klinkt fantastisch. Alles wat gratis is vinden we fijn. Maar aan iets wat je gratis krijgt, kun je ook niet al te veel eisen stellen. 

Of een gratis zakelijke rekening voor jouw bedrijf in deze fase goed genoeg is kun jij het beste zelf bepalen.

Wat voor bedrijf heb je en wat heb je nodig? 

Heb je bijvoorbeeld pinautomaten nodig, of run je een webshop, dan heb je mogelijk meer nodig dan wat er standaard aangeboden wordt in gratis zakelijke rekeningen

Je moet bij de afweging dus zelf je criteria opstellen en checken of de gratis zakelijke rekening voldoet aan jouw criteria.

Soms ben je beter af wanneer je per maand een extra bedrag betaalt aan de bank voor je zakelijke pakket. Want de extra service en functionaliteiten kunnen je veel tijd besparen en tijd is ook geld. 

Snel naar