Kosten zakelijke rekening: wat betaal je voor een zakelijke rekening?

Wat kost een zakelijke rekening?

Wat kost een zakelijke rekening? Waar moet je op letten als je de kosten van een zakelijke rekening vergelijkt? En waarom is een zakelijke rekening eigenlijk duurder dan je privérekening? Op al die vragen over de kosten van een zakelijke rekening geven we antwoord in dit artikel. Zodat jij een weloverwogen keuze maakt voor je zakelijke rekening en de bijbehorende kosten.

Inhoudsopgave

  1. Zakelijke rekening: waarom moet je extra kosten maken? 
  2. Kosten van zakelijke rekening
  3. Hoe kun je de kosten van een zakelijke rekening goed vergelijken?
  4. Kosten besparen op je zakelijke rekening
  5. Betaalde zakelijke rekening versus gratis zakelijke rekening
  6. Samenvatting kosten zakelijke rekening
  7. Veelgestelde vragen over zakelijke rekening

1. Zakelijke rekening: waarom moet je extra kosten maken?

Voor een zakelijke rekening moet je kosten maken. Heb je die zakelijke rekening echt nodig?  

Ja, er zijn verschillende goede redenen om een zakelijke rekening te openen, met de daarbij behorende kosten. 

Eén van de belangrijkste redenen is dat het niet is toegestaan om je privérekening te gebruiken voor je zakelijke activiteiten. De bank waar je een privérekening hebt, vermeldt dat nadrukkelijk in de algemene voorwaarden. En aangezien je met die voorwaarden akkoord bent gegaan, op het moment dat je de zakelijke rekening hebt geopend, gelden deze ook voor jou. 

Bovendien kun je de kosten die je maakt voor het  openen van een zakelijke rekening gewoon als aftrekpost opgeven bij de Belastingdienst. Het zijn immers zakelijke kosten. Dus dat hoeft je er niet te weerhouden. 

Een andere reden om geld uit te geven aan je zakelijke rekening is dat het professioneel oogt en je er de indruk mee wekt dat je je bedrijf en je klanten serieus neemt.

2. Kosten van een zakelijke rekening

Wat een zakelijke rekening kost is uiteraard afhankelijk van de zakelijke rekening die je opent. 

De kosten van een zakelijke rekening liggen grofweg tussen de € 6 en € 20 euro per maand. Bij de meeste banken betaal je gemiddeld zo’n € 10 euro per maand voor een zakelijk basispakket. Voor dat geld heb je meestal een zakelijke betaalrekening met een bankpas en kun je geld overmaken en geld ontvangen. 

De goedkoopste zakelijke rekening per maand open je bij Knab (€ 6 per maand) en de duurste zakelijke rekening vind je bij Van Lanschot (€ 17,66 per maand) en Triodos (€ 14,17 per maand).

Er zit niet alleen een prijsverschil in de maandelijkse kosten. Bij je zakelijke rekening moet je ook kijken naar extra kosten die je maakt, zoals de transactiekosten. Transactiekosten zijn de kosten die je bijvoorbeeld betaalt voor iedere af- of bijschrijving op je zakelijke rekening. 

Wat betekenen die transactiekosten in de praktijk?

Laten we wat voorbeelden geven van transactiekosten waar je bank bij een zakelijke rekening extra kosten voor kan rekenen: 

Moet je altijd, bij iedere zakelijke rekening deze transactiekosten betalen? 

Nee. En dat is juist weer het interessante als je kijkt naar kosten van zakelijke rekeningen. Er zijn namelijk een aantal zakelijke rekeningen waar je geen enkele gratis transactie krijgt aangeboden. Maar er zijn ook veel zakelijke rekening die voor de eerste 1000 of 1250 transacties per jaar geen kosten in rekening brengen. Dat kan je 125 euro op jaarbasis schelen als je bij andere banken tien eurocent per af- of bijschrijving moet betalen.

3. Hoe kun je de kosten van een zakelijke rekening goed vergelijken?

Als je de kosten van zakelijke rekeningen gaat vergelijken, dan is de belangrijkste tip om te kijken naar wat je krijgt voor je geld. 

Wat zijn de vaste maandelijkse kosten voor de zakelijke rekening die je op het oog hebt en wat krijg je voor die maandelijkse kosten? Of anders gezegd: wat zit er allemaal in je zakelijke betaalpakket voor de vaste maandprijs? 

Hierin zitten vaak de meeste verschillen.

Sommige zakelijke rekeningen bieden je voor de vaste maandprijs een zakelijke rekening, met allerlei extra’s. Naast je zakelijke betaalrekening krijg je een compleet zakelijk pakket, met daarin bijvoorbeeld: 

Je ziet aan de opsomming van deze voorbeelden al dat de kosten niet per se doorslaggevend zijn. En dat het niet altijd makkelijk is om te zeggen welke zakelijke rekening duur of goedkoop is. Het ligt eraan wat je nodig hebt. 

Om een goede vergelijking te kunnen maken van de kosten, is het daarom goed om eerst naar jezelf te kijken: welke eisen stel jij eigenlijk aan je zakelijke rekening? 

Als je als freelance fotograaf werkt heb je waarschijnlijk andere wensen dan een mkb-ondernemer met meerdere werknemers. En als je een zakelijke rekening zoekt voor je vereniging of stichting stel je mogelijk ook andere eisen. Al die wensen hebben ook gevolgen voor de kosten die je moet maken. Of – meer persoonlijk – wat jij een zakelijke rekening waard vindt.  

Als jij je wensenlijstje paraat hebt, kun je kijken welke aanbieders dat wat jij nodig hebt aanbieden in een zakelijke rekening of zakelijk betaalpakket. Want kan heel goed dat niet iedere aanbieder kan voldoen aan de eisen die jij stelt aan een zakelijke rekening. Rood kunnen staan bijvoorbeeld, kan niet bij online aanbieders die stunten met concurrerende prijzen of zelfs gratis rekeningen aanbieden. 

Als je de kosten vergelijkt moet je dus weten wat je nodig hebt. Vervolgens kun je vergelijken wat voor jouw situatie het meest complete pakket is tegen de beste prijs. 

Bij de kosten van je zakelijke rekening speelt ook nog mee wat jij het persoonlijk waard vindt. Wil je per se bankieren bij een bank die dezelfde missie en visie heeft als jij? Dan kan het heel goed zijn dat je het geen probleem vindt om bij Triodos meer te betalen dan bij een willekeurige andere bank. Je hebt het er voor over. 

Het kan ook zijn dat je het prettig vindt om zakelijk te bankieren bij de bank waar je ook een privérekening hebt. In veel gevallen zul je dan ontdekken dat het bij andere banken wat goedkoper kan, maar soms neem je de hogere kosten voor lief. Gewoon omdat het zo vertrouwd voelt en makkelijk is om even te regelen. 

De keuze is uiteindelijk aan jou.

4. Kosten besparen op je zakelijke rekening

Vind je het belangrijk (of gewoon leuk) om zo veel mogelijk kosten te besparen op je zakelijke rekening?

Er zijn veel banken die acties en kortingen aanbieden aan startende ondernemers. Je krijgt dan in het eerste jaar veel gratis transacties aangeboden of je betaalt de eerste zes of twaalf maanden helemaal niets. 

Ben je gevoelig voor dit soort acties? Houd dan wel je hoofd erbij, kijk verder dan het eerste half jaar en eerste jaar. Daarmee bedoelen we dat je in je keuze ook de prijs meeweegt die je gaat betalen voor je zakelijke rekening na de actieperiode. Want dat is uiteindelijk de prijs waar je aan ‘vastzit’.

Dat vastzitten zetten we niet voor niets tussen haakjes, want je kunt tegenwoordig ook een stuk eenvoudiger overstappen van de ene zakelijke rekening naar de andere. Tenminste, als je zakelijk bankiert bij één van de Nederlandse banken die de Overstapservice aanbiedt. Ook met het overstappen kun je geld besparen. Veel banken bieden overstapbonussen aan als je van de ene zakelijke rekening overstapt naar de andere. 

Overweeg je om vanuit kostenoverwegingen over te stappen of wil je gebruik maken van zo’n overstapbonus? Informeer dan bij het openen van je nieuwe zakelijke rekening naar de Overstapservice. Je krijgt dan 13 maanden lang hulp en ondersteuning bij de overgang naar je nieuwe zakelijke rekening.  

Kijk, als je kosten wilt besparen, ook goed naar het aanbod van banken voor speciale groepen. Voor verenigingen en stichtingen zijn er eigen zakelijke rekeningen, deze zakelijke rekeningen bestaan uit een pakket waarin alles zit wat een vereniging nodig hebt. Je betaalt maandelijks een vast bedrag en zult waarschijnlijk niet al te veel extra kosten maken omdat alles wat je als stichting of vereniging nodig hebt al in het pakket zit. 

Ook voor zzp’ers die op de kosten willen letten is het verstandig om te kijken naar het aanbod dat speciaal voor zzp’ers is ontwikkeld. De bank weet waarschijnlijk beter dan jijzelf wat je nodig hebt als zzp’er. Meestal sluiten de pakketten daarom goed aan bij jouw behoeften, waardoor je ook in dit geval geen of minder extra kosten maakt.

5. Betaalde zakelijke rekening versus gratis zakelijke rekening

Waarom zou je betalen voor je zakelijke rekening als je tegenwoordig ook gratis zakelijke rekeningen kunt openen? 

Vind je de kosten te hoog voor een zakelijke rekening? Dan een gratis zakelijke rekening zeker een optie voor je zijn. 

Je moet dan wel zzp’er zijn of kleine ondernemer, want dat stellen de meeste aanbieders van gratis zakelijke rekening als voorwaarde. 

De gratis zakelijke rekening moet je zien als een basispakket voor ondernemers: je krijgt een zakelijke betaalrekening waarmee je geld kunt overmaken naar anderen en geld kunt ontvangen van anderen. Als je niet meer nodig hebt dan dat? Dan kan de gratis zakelijke rekening een prima optie voor je zijn. 

Een reden om toch te betalen voor je zakelijke rekening is dat je vaak meer functies en mogelijkheden hebt bij een betaalde zakelijke rekening. Je kunt bijvoorbeeld je boekhoudsoftware koppelen aan je rekening, iets wat bij gratis zakelijke rekeningen niet kan. Bij de gratis zakelijke rekeningen kun je ook niet rood staan. Als dat belangrijke voorwaarden voor je zijn, dan vallen de gratis varianten al snel af. 

Samenvatting: kosten van een zakelijke rekening

De kosten van je zakelijke rekening bestaan uit twee onderdelen de vaste kosten per maand (of per jaar) én de variabele kosten. Deze variabelen kosten zijn de kosten die bovenop je maandprijs extra in rekening worden gebracht. Hoe hoog deze kosten zijn hangt af van de manier waarop jij je zakelijke rekening gebruikt.

De transactiekosten worden bij veel zakelijke rekening bijvoorbeeld apart in rekening gebracht op basis van actuele af- en bijschrijvingen. Het aantal transacties verschilt vanzelfsprekend per rekeninghouder. Als het om de kosten van je zakelijke rekening is het goed om te kijken wat je krijgt voor je geld. Wat zit er allemaal inbegrepen bij de maandelijkse kosten en wat niet? Wat juist daar ga je de grootste verschillen zien. Als je een iets hoger maandbedrag betaalt maar daardoor geen extra bankproducten hoeft af te nemen bij je bank of een externe partij kan je dat uiteindelijk juist schelen in de kosten.

Veelgestelde vragen over de kosten van een zakelijke rekening

Waarom is de ene zakelijke rekening duurder dan de andere?

Soms is de ene zakelijke rekening duurder dan de andere omdat je meer functionaliteiten krijgt aangeboden of meer mogelijkheden hebt om je zakelijke financiële pakket uit te breiden. Maar het is zeker niet zo dat je kunt stellen dat je bij een duurdere zakelijke rekening meer waar krijgt voor je geld. Het ligt er ook aan wat voor soort ondernemer je bent en of je past in de doelgroepen die de (online) bank graag aan zich bindt. Er zijn banken die zich vooral richten op zzp’ers en kleinere ondernemers, maar er zijn ook bank die zich profileren als dé bank voor vermogende ondernemers.

Waarom zijn de kosten van een zakelijke rekening hoger dan de kosten van je privérekening?

Omdat je met je zakelijke rekening meer kunt en vaak ook meer doet dan met je privérekening.  

Zo kun je aan je zakelijke rekening administratiesoftware koppelen. Of je zakelijke rekening is al uitgerust met de mogelijkheden om bonnetjes te scannen en uploaden. Een ander voorbeeld is het kunnen koppelen van pinautomaten of incasso-opdrachten. 

 

Is het verplicht om een zakelijke rekening te openen?

Nee, je bent wettelijk niet verplicht om een zakelijke rekening te openen als ondernemer. Het staat namelijk nergens in de wet. Wel is het zo dat de banken het je indirect verplichten. Simpelweg omdat het niet is toegestaan om je privérekening te gebruiken als zakelijke rekening. 

Je bent dus vaak genoodzaakt om extra kosten te maken voor je zakelijke rekening omdat je bank dit wil.

 

Kan ik kosten besparen door in plaats van een zakelijke rekening een tweede privérekening te openen?

Nee. Een particuliere rekening is voor je privé geld, niet voor zakelijke transacties. Ook als je een aparte, tweede rekening opent, staat de bank het in haar algemene voorwaarden niet toe dat je een privérekening gebruikt voor de zaak.

Scheelt het in de kosten om een zakelijke rekening te openen bij de bank waar je al een privérekening hebt?

Nee. De prijs voor een zakelijke rekening is voor jou als bestaande klant hetzelfde als voor een nieuwe klant. Je hebt dus geen prijsvoordeel als je bij dezelfde bank zakelijk gaat bankieren. Als het kostenaspect belangrijk voor je is kan het juist lonen om eens te kijken naar andere banken: want er zit veel verschil in de kosten van zakelijke rekeningen.

Wat zijn transactiekosten bij je zakelijke rekening?

Transactiekosten zijn de kosten die de bank in rekening brengt voor het afhandelen van transacties op je zakelijke rekening. Je betaalt dan een bedrag per afschrijving of per bijschrijving. Deze kosten komen vaak bovenop de vaste maandelijkse kosten die je betaalt voor je zakelijke rekening.

Ik heb gehoord dat er ook gratis zakelijke rekening zijn, klopt dat?

Ja, dat klopt. Als je zo min mogelijk kosten wilt maken of een goedkope optie zoekt voor een tweede zakelijke rekening, kun je een gratis zakelijke rekening overwegen. Deze gratis zakelijke rekeningen worden aangeboden door internationale online aanbieders en zijn voornamelijk geschikt voor zzp’ers. 

Meer weten, lees dan ook ons uitgebreide artikel over gratis zakelijke rekeningen

Snel naar