Privérekening zakelijk gebruiken? Hier moet je op letten

Gebruik jij je privérekening zakelijk of wil jij je privérekening zakelijk gaan gebruiken?

Gebruik jij je privérekening zakelijk of wil jij je privérekening zakelijk gaan gebruiken? Als je zzp’er bent of een eenmanszaak of vof hebt, dan ben je als ondernemer en privé persoon juridisch gezien dezelfde entiteit. Maar dat betekent niet automatisch dat je dan je privérekening zakelijk mag gebruiken. De meeste banken verbieden het gebruik van particuliere rekeningen voor zakelijke doeleinden. Hier vind je de antwoorden op je vragen over het zakelijk gebruik van je privérekening.

Inhoudsopgave

Privérekening zakelijk gebruiken: mag dat?

Een veelgestelde vraag is van ondernemers of ze hun privérekening ook zakelijk mogen gebruiken. 

Het korte antwoord: nee. 

Je mag je privérekening niet zakelijk gebruiken volgens de algemene voorwaarden van de meeste banken in Nederland. 

In de algemene voorwaarden staat namelijk dat het zakelijk gebruik van je privérekening niet is toegestaan. 

De banken hebben voor hun particuliere betaaldiensten voorwaarden opgesteld waar jij als rekeninghouder mee hebt ingestemd op het moment dat jij je privérekening openende. Omdat jij je handtekening hebt gezet onder deze voorwaarden zijn deze algemene voorwaarden juridisch bindend als je klant bent van de bank. 

Banken hebben voor zakelijke gebruikers zakelijke rekeningen.  

Heeft het gevolgen als jij je privérekening toch zakelijk gebruikt? 

Ja, dat kan zeker gevolgen hebben. Banken houden soms steekproeven onder hun rekeninghouders. En als er buitengewoon veel zakelijke transacties over je privérekening lopen zal het de bank ook opvallen, omdat het gebruik afwijkt van regulier gebruik. 

Banken kunnen, als ze gaan kijken of er sprake is van oneigenlijk gebruik van de privérekening, waarschijnlijk heel snel vaststellen dat er zakelijk betalingsverkeer plaatsvindt op jouw privérekening. 

Sommige banken geven in hun algemene voorwaarden heel expliciet aan dat zij de bevoegdheid hebben om het gebruik van je rekening te beperken of zelfs beëindigen als je je privérekening toch zakelijk gebruikt.

Andere banken vermelden niet heel specifiek wat de gevolgen zijn, maar zijn er wel duidelijk over dat het niet is toegestaan om je privérekening te gebruiken voor bedrijfsdoeleinden. 

De boodschap van de meeste banken is dan ook: wil je zakelijk bankieren gebruik daarvoor dan een zakelijke rekening. 

Deze zijn immers helemaal ingericht op je zakelijke wensen en behoeften. 

En ja, daar hangt inderdaad een prijskaartje aan.

Privérekening zakelijk gebruiken: wat vindt de Belastingdienst?

Om het nog ingewikkelder te maken. 

Als jij je privérekening zakelijk gebruikt, dan maakt dat de Belastingdienst niets uit als je zzp’er bent of een eenmanszaak of vof hebt. Juridisch en fiscaal gezien ben jij als ondernemer en als onderneming dezelfde entiteit. 

De Belastingdienst int dus zakelijk en privé belasting bij één en dezelfde persoon. 

Je privérekening zakelijk gebruiken vormt voor de Belastingdienst dan ook geen probleem als jij een eenmanszaak of vof hebt. 

Maar je moet als rekeninghouder wél heel nauwkeurig je administratie bijhouden en onderscheid maken in welke inkomsten en uitgaven zakelijk zijn en welke inkomsten en uitgaven privé. Want als de Belastingdienst je administratie controleert bij een steekproef, moet je over de afgelopen zeven jaar inzicht kunnen geven in de financiën van je onderneming. 

De administratieve bewaarplicht van de Belastingdienst voor ondernemingen is namelijk zeven jaar. 

Als alle geldstromen door elkaar lopen, kan de Belastingdienst je boekhouding niet goed controleren of dus ook niet vaststellen of je de juiste aangiften hebt gedaan en of je recht hebt op de zakelijke aftrekposten die je hebt opgevoerd. 

En zelfs als de Belastingdienst niet moeilijk doet over het zakelijke gebruik van je privérekening, en je boekhouding tip top in orde is, dan nog mag het niet volgens de algemene voorwaarden van je bank.

Een tweede privérekening openen in plaats van een zakelijke rekening

Ben je in verwarring omdat je ergens hebt gelezen dat het wettelijk helemaal niet verplicht is om als ondernemer een zakelijke rekening te openen? 

Dat klopt. 


Nergens staat in de wet dat je als ondernemer verplicht bent om een een zakelijke rekening te openen. 

Veel ondernemers, zeker zzp’ers, vragen zich af of ze dan niet gewoon een tweede privérekening kunnen openen voor hun zakelijke betalingsverkeer. 

Dan loopt niet alles door elkaar heen op die ene privérekening, maar hoeft er ook niet direct een zakelijke rekening aangevraagd te worden.

Leuk bedacht, die tweede privérekening. 

Maar nee.

De wet stelt het niet verplicht, de Belastingdienst niet en zelfs bank kan jou niet verplichten om een zakelijke rekening te openen. Maar de bank kan jou wel verbieden om een privérekening zakelijk te gebruiken. 

Ook als het een tweede privérekening is. 

Het komt er dus feitelijk op neer dat de het de bank is die je indirect verplicht om een zakelijke rekening te openen omdat je je privérekening niet voor bedrijfsactiviteiten mag gebruiken. 

Hieronder lees je wat de banken hebben opgenomen in hun algemene voorwaarden over het zakelijke gebruik van je privérekening.

Zakelijk gebruik privérekening bij ING bank

Wil jij je privérekening van ING gebruiken voor je zakelijke overschrijvingen? Dat is niet toegestaan voor rekeninghouders van ING Bank. 

ING schrijft in ‘De voorwaarden en overige regelingen voor particuliere rekeninghouders’ het volgende over het zakelijk gebruik van een privérekening van ING: 

“Het OranjePakket is alleen bedoeld voor particulier gebruik en mag dus niet voor zakelijke doeleinden worden gebruikt.”

Zakelijk gebruik privérekening bij Rabobank

Ook de Rabobank heeft een bepaling opgenomen over het zakelijk gebruik van privérekening. In de ‘voorwaarden voor particulier betalingsverkeer Rabobank 2019’ staat letterlijk: 

“U mag de rekening alleen gebruiken voor uw eigen bankzaken. U mag de rekening niet gebruiken voor een bedrijf.”

De Rabobank beschrijft geen consequenties van het oneigenlijke gebruik van de privérekening, maar laat er geen twijfel over bestaat dat je je privérekening niet mag gebruiken voor een bedrijf.

Zakelijk gebruik privérekening bij ABN Amro

Ook ABN Amro staat niet toe dat een privérekening wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden. ABN Amro beschrijft het als volgt in de algemene voorwaarden voor particuliere betaaldiensten: 

“U mag de betaalrekening alleen gebruiken als particulier en niet voor uw beroep of bedrijf. Daarvoor heeft de bank andere rekeningen met andere voorwaarden. Als u de betaalrekening niet als particulier gebruikt kunt u geen beroep doen op deze Voorwaarden Betaaldiensten.”

Zakelijk gebruik privérekening bij ASN Bank

De ASN Bank heeft ook een ‘Reglement Privérekeningen waarin duidelijk staat omschreven dat je de privérekening niet zakelijk mag gebruiken. De ASN Bank beschrijft het als volgt:  

“De betaalrekening die u heeft geopend, is alleen voor particulier gebruik. U mag de betaalrekening dus niet zakelijk gebruiken. Gebruikt u de betaalrekening toch zakelijk? Dan kunt u geen aanspraak maken op de bescherming van deze of andere voorwaarden die bij uw betaalrekening horen. Ook kunnen we dan het gebruik van de betaalrekening beperken of de betaalrekening beëindigen.”

Zakelijk gebruik privérekening bij SNS Bank

Wil jij je privérekening van de SNS Bank zakelijk gebruiken? In het ‘Reglement Privérekening’ laat SNS Bank duidelijk weten dat een privérekening niet voor zakelijk gebruik is en wat de gevolgen zijn als je je privérekening toch gebruikt voor zakelijke transacties.

“De betaalrekening die je hebt geopend, is alleen voor particulier gebruik. Je mag de betaalrekening dus niet zakelijk gebruiken. Heb je een eigen bedrijf? Open dan een zakelijke betaalrekening via snsbank.nl/zakelijk. Gebruik je de betaalrekening toch zakelijk? Dan kun je geen aanspraak maken op de bescherming van deze of andere voorwaarden die bij je betaalrekening horen. Ook kunnen we dan het gebruik van de betaalrekening beperken of de betaalrekening beëindigen.”

Zakelijk gebruik privérekening bij Knab

Ook online zakenbank Knab heeft voorwaarden opgenomen over het zakelijk gebruik van particuliere rekeningen:

“De (betaal)rekening mag je alleen gebruiken voor niet-zakelijke doeleinden. Gebruik je de (betaal)rekening toch voor zakelijke doeleinden? Dan mogen we de overeenkomst met jou opzeggen.”

Nadelen zakelijk gebruik privérekening

Zo op het eerste oog lijkt het misschien aantrekkelijk om je privérekening zakelijk te gebruiken. Je hoeft geen extra kosten te maken, en je hebt immers al een rekening, dus je hoeft niet te wachten op je zakelijke rekening.

Aan het zakelijk gebruik van je privérekening zitten niet alleen voordelen.

Sterker nog: er zijn vooral veel nadelen. Hieronder zetten we een aantal nadelen van het zakelijk gebruiken van je privérekening onder elkaar:
 

Webshop? Dan mag je privérekening niet zakelijk gebruiken

Steeds meer ondernemers verkopen online hun producten of diensten. Doe jij dat ook of ben je dat van plan te gaan doen? Als je je klanten online wilt laten afrekenen in je webshop, wil je waarschijnlijk zo veel mogelijk online betaalmethoden aanbieden. 

Veel online ondernemers gebruiken daarvoor de service van Payment Service Providers Dit zijn betaaldiensten die voor jou het geld incasseren bij klanten en het geld vervolgens naar jou overmaken. 

Wil je hier gebruik van maken, dan krijg je naast de strenge voorwaarden van je eigen bank ook te maken met de strenge voorwaarden van de Payment Service Provider. 

Om gebruik te maken van de diensten van een Payment Service Provider moet je een inschrijving hebben bij de Kamer van Koophandel en je moet een zakelijke rekening gebruiken. Naar jouw privérekening mag de Payment Service Provider geen transacties overboeken.

Samenvatting: zakelijk gebruik van je privérekening

Je privérekening zakelijk gebruiken is geen goed idee. De meeste banken waar je een privérekening hebt lopen verbieden het zelfs om je rekening ook zakelijk te gebruiken. En als je het wel doet, loop je het risico dat de bank het gebruik van je rekening beperkt of de rekening zelfs opheft. Bovendien biedt een zakelijke rekening veel voordelen ten opzichte van je privérekening. Je komt als ondernemer professioneler en zakelijker over, je administratie is overzichtelijker en je betaalt iets meer voor een zakelijke rekening maar je krijgt ook extra mogelijkheden.

Veelgestelde vragen over privérekening zakelijk gebruiken?

Mag ik mijn privérekening zakelijk gebruiken als ik maar een paar facturen per jaar verstuur?

De algemene voorwaarden van jouw bank zeggen nee.

Je mag je privérekening immers niet gebruiken voor je bedrijf of voor zakelijke doeleinden. 

Is jouw situatie heel specifiek of bijzonder? 

Als je zeker wilt weten dat het geen problemen oplevert, vraag het dan na bij je bank. Neem contact op en leg je persoonlijke situatie aan ze voor. 

Houd er al wel vast rekening mee dat als je straks gaat groeien (en meer facturen wilt versturen) dat je jouw privérekeningnummer niet kunt omzetten naar een zakelijk rekeningnummer. 

Je zult dan alsnog een zakelijke rekening moet openen naast je privérekening.

 

Hoe groot is de kans dat de bank door krijgt dat ik mijn privérekening zakelijk gebruik?

Dat is lastig te zeggen. 

Houd er rekening mee banken regelmatig steekproeven houden onder hun rekeninghouders. 

En als je echt veel zakelijke transacties doet via je privérekening kun je opvallen door het afwijkende gebruik ten opzichte van andere privérekeninghouders.

Waarom zijn zakelijke rekeningen duurder dan privérekeningen?

Je kunt meer met je zakelijke rekening dan met je privérekening.

Sommige banken bieden de mogelijkheden om je boekhoudsoftware te koppelen, of om je een digitaal kasboek bij te houden waarin je online je bonnen en facturen kunt inscannen. 

Ook kun je veel meer extra bankproducten koppelen aan je zakelijke rekening. Denk aan pinautomaten voor je winkel of de mogelijkheid om contant geld te storten. 

Vaak bieden zakelijke rekeningen ook de mogelijkheid om meerdere rekeninghouders aan een zakelijke rekening te koppelen en om eenvoudige extra zakelijke rekeningen te openen.

En op de meeste zakelijke rekening vindt meer betalingsverkeer plaats dan op privérekeningen.  

Kortom: bij veel banken kunnen de zakelijke rekeningen meegroeien met de wensen en behoeften van ondernemers. Daarom betaal je ook wat meer dan voor je privérekening.

 

Wat zijn de grootste voordelen van een zakelijke rekening ten opzichte van een privérekening?

Het grootste voordeel is dat je je zakelijke geldstromen gescheiden houdt van je privé geldstromen.
Dat is prettig als de Belastingdienst op een dag besluit om je boekhouding te controleren. Met een privérekening die je zakelijk gebruikt moet je dan letterlijk tot zeven jaar terug openheid van zakenheid in zowel je zakelijke financiën als je privé financiën. 

En ga er maar eens aan staan om dan aan te wijzen wat precies zakelijk was en wat privé. 

Een ander voordeel van een zakelijke rekening is dat je veel meer overzicht hebt in waar je staat met je onderneming. Je krijgt behoorlijk wat bruto bedragen op je rekening als ondernemer. Hier moet je nog omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting over afdragen. 

Als je zakelijk en privé vermengt loop je het risico dat je je rijker rekent dan je werkelijk bent. 

Bij de meeste zakelijke rekeningen heb je ook de mogelijkheid om een zakelijke spaarrekening te openen. Hier kun je dan het geld voor je btw-aangiftes of inkomstenbelasting vast opzij zetten.

Zo heb je verschillende potjes en krijg je inzicht en overzicht in je financiële zaken. 

Belangrijk als je de ambitie hebt om een succesvol ondernemer te zijn. 

Er zijn overigens nog meer veel meer voordelen van zakelijke rekening. Wil je meer voordelen lezen, lees dan de 14 voordelen van een zakelijke rekening

Mag ik mijn privérekening gebruiken voor een stichting of vereniging?

Nee.

Je mag je privérekening alleen voor particuliere doeleinden gebruiken. Een stichting of vereniging is particulier doel. 

Als bestuurder van een stichting of vereniging wil je waarschijnlijk ook liever niet dat je privérekening wordt gebruikt voor het innen van contributie of dat jouw naam en privérekeningnummer worden vermeld bij een oproep om te doneren voor het goede doel. 

Dat zou een beetje vreemd zijn toch? 

Het zorgt op z’n minst voor verwarring. En zal in veel gevallen ook argwaan wekken. 

En terecht.

Zeker als stichting of vereniging wil je de geldzaken netjes regelen. 

Veel banken bieden daarom ook speciale bankrekeningen aan voor verenigingen en stichtingen, deze bieden veel voordelen.

 

Snel naar