Zakelijke creditcard: dit zijn de mogelijkheden

Ervaar het gemak van het betalen met een zakelijke creditcard. Er zijn veel aanbieders, maar welke is nu het beste? Ontdek hier wat de voordelen, voorwaarden en mogelijkheden zijn op het gebied van zakelijke creditcards. Er komen ook alternatieven aan bod, zoals een prepaid zakelijke creditcard.

wat is de beste zakelijke creditcard
Er zijn veel aanbieders van zakelijke creditcards

Waarom zou je een zakelijke creditcard aanvragen?

Heb je een bedrijf dan is het slim om zakelijke en privé uitgaven van elkaar te scheiden. Een zakelijke creditcard biedt wat dat betreft uitkomst. Een creditcard zakelijk gebruiken doe je dan ook om uitgaven voor je bedrijf te bekostigen. Het grote voordeel van een zakelijke creditcard is dat je wereldwijd betaalgemak ervaart. Dus ook als je op zakenreis gaat en een auto gaat huren of in een hotel verblijft. Zo biedt een creditcard van je bedrijf ook het voordeel om er online aankopen mee te doen. Of om via Google zakelijke advertenties af te rekenen.

Wat zijn de voordelen van een zakelijke creditcard?

Er zijn al een aantal voordelen genoemd van een zakelijke creditcard, maar er is nog een rijtje aan toe te voegen. Bij een groot aantal creditcards voor zakelijk gebruik is er namelijk sprake van extra diensten. Bijvoorbeeld als het gaat om verschillende soorten verzekeringen. Zo heb je het voordeel van een aankoopverzekering en maakt een reisverzekering eveneens deel uit van de service.

Sommige aanbieders bieden verzekeringen aan

Afhankelijk van het type kaart zijn daar een vluchtvertragingsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering aan toe te voegen. Heb je een bedrijf met personeel of een vof? In dat geval is het mogelijk om meerdere zakelijke creditcards te verkrijgen. De uitgaven zijn overzichtelijk terug te vinden op de zakelijke rekening. Dan is er nog een voordeel en dat is dat de kosten van een zakelijke creditcard fiscaal aftrekbaar zijn. Overigens is een bedrijfscreditcard niet te gebruiken om aan gespreide betaling te doen. Je krijgt de rekening van zakelijke uitgaven doorgaans eenmaal per vastgestelde periode. Bijvoorbeeld een keer per maand.

Welke voorwaarden gelden er bij een zakelijke creditcard?

De voorwaarden voor een zakelijke creditcard verschillen per aanbieder. Een van de voorwaarden van een zakelijke crecitcard is bijvoorbeeld dat je bedrijf een jaar moet bestaan. Een andere voorwaarde is doorgaans dat er geen sprake mag zijn van een negatieve notering bij het BKR. Zo zijn er ook andere voorwaarden te benoemen, zoals dat er geen lopende rechtszaak mag zijn tegen jouw bedrijf met wanbetaling als insteek.

Leeftijdseis is vaak 18 jaar

Het kan ook zo zijn dat er een leeftijdseis bestaat als voorwaarde en dat je minimaal 18 jaar moet zijn. Verder dient je bedrijf een vestigingsadres in Nederland te hebben. Dat betekent dat je bedrijf dus ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel. Dat je bedrijf een jaar dient te bestaan, heeft te maken met de jaarcijfers die je moet overleggen. Overigens is er niet standaard een inkomensdrempel van toepassing, zoals bij creditcards voor particulieren wel het geval is.

Een creditcard voor een bedrijf inclusief een zakelijke rekening

Een creditcard voor bedrijf is te koppelen aan je zakelijke rekening. Dat is natuurlijk ook logisch, want de zakelijke uitgaven gaan van je zakelijke bankrekening af. Een credircard op naam van bedrijf is daarom ook praktisch in gebruik. Het is in verband met het tegengaan van witwassen niet altijd toegestaan om een particuliere creditcard te gebruiken voor zakelijke uitgaven. Heb je een particuliere creditcard en gebruik je die wel eens voor je bedrijf? Dan is het verstandig om over te stappen op een zakelijke creditcard. Je loopt anders het risico dat je privécreditcard een blokkade krijgt. Zowel ICS als American Express verbieden zakelijke uitgaven met je privécreditcard.

Welke creditcard is het beste voor een ZZP-er?

De creditcardmaatschappijen bieden verschillende soorten zakelijke creditcards aan. Als je een eenmanszaak hebt, is het bijvoorbeeld ideaal om een ZZP creditcard aan te vragen. De term ZZP creditcard is niet altijd van toepassing. De aanbieders gebruiken ook wel andere namen om een creditcard voor kleine ondernemingen mee aan te duiden. Je hoeft als zzp-er met een eenmanszaak in elk geval geen dure zakelijke creditcard aan te vragen. Er zit namelijk verschil in het tarief dat je betaalt voor een ZZP creditcard of voor een creditcard voor grote bedrijven. Het is dan ook goedkoper om een zakelijke creditcard te kiezen die speciaal voor eenmanszaken is bestemd.

Kom ik als starter in aanmerking voor een zakelijke creditcard?

Jaarcijfers of het ontbreken daarvan vormen doorgaans het struikelblok bij een zakelijke creditcard starter. Als je net met je bedrijf bent begonnen dan zijn er namelijk nog helemaal geen jaarcijfers. Bovendien staat je bedrijf dan ook nog geen jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Indien het een harde voorwaarde is om jaarcijfers te hebben, zijn er voor starters daarom minder mogelijkheden. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen opties zijn. Er zijn namelijk verschillende aanbieders die een zakelijke creditcard voor starters beschikbaar hebben. Indien je daar gebruik van gaat maken als startende zzp-er dan gelden er doorgaans wel andere voorwaarden.

Zakelijke creditcard zonder jaarcijfers

Een zakelijke creditcard zonder jaarcijfers is onder meer aan te vragen bij ICS. Dat geldt overigens niet voor alle soorten zakelijke creditcards, zoals voor Mastercard Corporate. Deze aanbieder ziet je als starter als je minder dan 224 maanden geleden gestart bent met je onderneming. De oprichtingsdatum van je bedrijf in de registratie van de Kamer van Koophandel is daarbij leidend.

Een andere voorwaarde om als starter aangemerkt te worden, is dat je nog geen jaarcijfers hebt. Een zakelijke creditcard zonder jaarcijfers kent enkele specifieke voorwaarden. Bijvoorbeeld dat er sprake is van een bepaalde bedrijfslimiet. Ook is het niet toegestaan om met de zakelijke creditcard voor starters goktransacties te verrichten. Of om geld op te nemen of om transacties met juwelen uit te voeren.

Bestaan er ook zakelijke prepaid creditcards?

Wil je om de een of andere reden geen reguliere zakelijke creditcard aanvragen? Of voldoe je niet aan de voorwaarden en is je aanvraag afgewezen? In dat geval is het altijd nog mogelijk om van een alternatief gebruik te maken. Dat is het aanvragen van een zakelijke prepaid credit card.

Er zit echter wel een groot verschil tussen een prepaid zakelijke creditcard en een reguliere creditcard voor bedrijven. Dat is dat je met een zakelijke creditcard pas na afloop van de maand hoeft te betalen. Bij een prepaid creditcard zakelijk betaal je de uitgave die je doet direct. Hett bedrag gaat dan ook rechtstreeks van je zakelijke rekening af.

Zakelijke creditcard zonder BKR-toetsing

Sta je geregistreerd bij het BKR met een negatieve notering? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een zakelijke creditcard zonder BKR toetsing. Het is helaas niet mogelijk om een zakelijke creditcard zonder BKR toetsing aan te vragen. Dat betekent niet dat er geen alternatieve opties beschikbaar zijn. Het is bijvoorbeeld wel mogelijk om een prepaid zakelijke creditcard aan te vragen.

Er is dan in feite sprake van een debitcard omdat er eerst geld dient te zijn voordat je een uitgave kan doen. Het voordeel is bovendien dat je geen financiële gegevens hoef te tonen. Je hoeft evenmin een bepaald inkomen te hebben of jaarcijfers te tonen. Een prepaid zakelijke creditcard zonder BKR toetsing is net zo goed praktisch in gebruik. Het is bijvoorbeeld mogelijk om ermee te betalen waar je normaal een gewone zakelijke creditcard voor gebruikt.

Bankonafhankelijke creditcards

Misschien denk je wel dat je alleen een zakelijke creditcard via je eigen bank kan aanvragen. Dat is niet het geval, maar wel mogelijk. Dat ontneemt je echter wel de mogelijkheid om een goede vergelijking te maken. Bovendien kom je dan misschien niet eens bij de beste zakelijke creditcard uit. Je zit dan ook aan je zakelijke rekening bij je eigen bank vast, want daar is de zakelijke creditcard aan gekoppeld. Het is dan ook net zo goed mogelijk om voor een bankonafhankelijke zakelijke creditcard te kiezen. Zo passen de creditcards van ICS net als die van American Express bij elke bankrekening.

Wat is de beste zakelijke creditcard?

Wat de beste zakelijke creditcard voor jouw bedrijf is, hangt van meerdere aspecten af. Creditcardmaatschappijen hanteren eigen voorwaarde, bieden verschillende zakelijke creditcards en hebben uiteenlopende tarieven. De beste zakelijke creditcard voor jouw bedrijf is die card die aan jouw voorkeuren voldoet en voordelig is.

Je wilt toch niet meer betalen dan nodig is om er gebruik van te maken. Bepaal eerst welk type card voor jou het beste is, zoals een ZZP creditcard of een prepaid zakelijke creditcard. Op basis daarvan is het handig om een vergelijking te maken tussen de verschillende creditcardmaatschappijen. Door de vergelijking te maken, ontdek je vanzelf wat de beste zakelijke creditcard voor jouw bedrijf is.

Zakelijke creditcard vergelijken

Bij het vergelijken van zakelijke creditcards kijk je naar verschillende aspecten. Bekijk als eerste of er ZZP creditcard beschikbaar zijn. Dat is toch altijd de voordeligste betaaloplossing als je een eenmanszaak hebt. Er zijn creditcardmaatschappijen die meerdere zakelijke creditcards voor eenmanszaken aanbieden. Het dienstenpakket en de tarieven variëren in dat geval.

Een ander aspect is te kijken naar de bestedingslimiet die voor jou beschikbaar is. Verder is het bij een zakelijke creditcard vergelijken aan te raden om te kijken naar hoe hoog de kosten zijn. Betaal je een vast bedrag per jaar voor je zakelijke creditcard? Hoe hoog is dat bedrag en dat is in verhouding tot de tarieven van andere aanbieders duurder of goedkoper?

Tot slot spelen de overige diensten ook nog een rol bij een zakelijke creditcard vergelijken. Bijvoorbeeld of er een reisverzekering van toepassing is net als een aankoopverzekering. Check dan bij een verdere vergelijking ook even de specifieke voorwaarden die op de betreffende verzekering van toepassing zijn. Twijfel je nog? Dan is het altijd mogelijk om naar reviews van zakelijke creditcards te kijken. Deze zijn vervolgens mee te nemen in de afweging die je maakt om de beste zakelijke creditcard te kiezen.

Wat zijn de kosten van een zakelijke creditcard?

Er zijn verschillende kosten verbonden aan het gebruik van een zakelijke creditcard. Je hebt als eerste te maken met een vast tarief op jaarbasis. De jaarlijkse bijdrage heeft betrekking op het bedrag dat je betaalt om van de faciliteiten en betaalmogelijkheden gebruik te maken. Daarnaast zijn er kosten die variëren en bijvoorbeeld betrekking hebben op het gebruik van de kaart in het buitenland. Indien je in het buitenland een betaling doet of geld opneemt, kost dat geld. In dat geval is er sprake van de toepassing van een koersopslag in de vorm van een percentage. Ook voor het opnemen van contact geld in Nederland geldt dat er doorgaans kosten aan zijn verbonden. De berekening daarvan vindt eveneens plaats aan de hand van een bepaald percentage.

Waar kan ik een zakelijke creditcard aanvragen?

Na het maken van een vergelijking ben je bij de beste zakelijke creditcard uitgekomen. De volgende stap is het aanvragen van de zakelijke creditcard. Het is niet moeilijk om de aanvraag online te doen, maar je moet wel wat gegevens bij de hand hebben. Bij een online aanvraag geef je doorgaans aan wat voor bedrijf je hebt. Bijvoorbeeld een eenmanszaak of een vennootschap onder firma.

Bij de aanvraag ben je natuurlijk op de hoogte van de voorwaarden. Bijvoorbeeld dat je geen negatieve registratie mag hebben bij het BKR en dat je bedrijf bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven. Het is dus handig om voordat je de aanvraag doet te kijken of je daadwerkelijk aan alle voorwaarden voldoet. Bekijk verder de volgende stappen voor het aanvragen van een zakelijke creditcard. De aanvraagprocedure verschilt per creditcardmaatschappij niet veel van elkaar.

Dit is hoe je een zakelijke creditcard kunt aanvragen

Bij het aanvragen van een zakelijke creditcard vul je online een aanvraagformulier in. Je hebt daarvoor de bedrijfsgegevens nodig. Bijvoorbeeld het KvK-nummer net als een beschrijving van de bedrijfsactiviteiten. Ook geef je de gegevens van jezelf op, zoals je naam, adres en woonplaats. Bij het aanvraagformulier dien je ook bijlagen toe te voegen. Bijvoorbeeld het formulier voor automatische incasso als je een eenmanszaak hebt. Heb je al jaarcijfers dan stuur je een kopie daarvan mee. Dat mag ook een winst- en verliesrekening en balans zijn.

Beoordeling zakelijke creditcard

Het is aan te raden voordat je het aanvraagformulier verstuurd om te checken of je alle gegevens hebt ingevuld. Kijk ook of alle gevraagde bewijstukken zijn bijgevoegd. Na de ontvangst van je aanvraag voor een zakelijke creditcard vindt er een beoordeling plaats. De creditcardmaatschappij kijkt of alle gegevens aanwezig zijn. Het is namelijk niet mogelijk om de aanvraag te beoordelen als er gegevens ontbreken.

De creditcardmaatschappij kijkt onder meer of er geen sprake is van een negatieve registratie bij het BKR. Als de aanvraag is goedgekeurd, volgt de laatste stap in de vorm van identificatie en verificatie plaats. Dat is in het kader van de wet en regelgeving verplicht, zoals op basis van de Wwft. Dat is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Na de afhandeling van alle stappen krijg je de zakelijke creditcard binnen enkele werkdagen toegezonden.

Hoe kun je een zakelijke creditcard gebruiken?

Heb je de zakelijke creditcard ontvangen dan is deze klaar om in gebruik te nemen. Het is uiteraard wel aan te raden om er alleen zakelijke uitgaven mee te bekostigen. Dan lopen de privé en zakelijke kosten in elk geval niet door elkaar. Je krijgt iedere periode een overzicht met de gedane uitgaven die je betaald hebt met de zakelijke creditcard. Deze uitgaven zijn uiteraard te verwerken in je boekhouding.

Bijvoorbeeld een online aankoop in de vorm van een laptop voor de zaak. Of de kosten van autohuur net als de kosten voor brandstof. Zo zijn ook zakelijke lunches te betalen met de zakelijke creditcard. Dat geldt eveneens voor hotelovernachtingen met een zakelijke karakter. Of als het gaat om de betaling van online diensten, zoals kosten voor cloudopslag of uitgaven voor software.

Veilig betalen met een zakelijke creditcard

Het is veilig om te betalen met een zakelijke creditcard. Of je nu afrekent in een benzinepompstation, in een hotel of online een bestelling betaalt. Alle financiële transacties die je met de zakelijke creditcard doet, zijn beveiligd. Bij online betalen is er bijvoorbeeld met de Mastercard ID Check of Visa Secure optie een extra beveiliging. Jij bevestig bij de online betaling met deze extra beveiliging dat jij de houder van de zakelijke creditcard bent. De extra beveiligingsoptie is als het ware een digitale handtekening. Bovendien draagt de CVC-code achterop de kaart met drie cijfers eveneens bij aan een extra beveiliging.

Bovendien heb je als gebruiker bepaalde rechten. Bijvoorbeeld als er sprake is van een geschil over een levering van een product. Heb je een zakelijke uitgave gedaan, maar het product niet ontvangen? Dan neem je altijd als eerste contact op met de leverancier. Blijkt dat er een geschil ontstaat en je het product niet hebt ontvangen en niet geleverd krijgt? In dat geval springt de creditcardmaatschappij mogelijk voor je in de bres. Bijvoorbeeld als er sprake is van een aflevergarantie of geld terug service. Verder is er doorgaans altijd een aankoopverzekering van toepassing voor beschadiging, verlies of diefstal van aankopen.

Een extra zakelijke creditcard aanvragen

Heb je een eenmanszaak en ben je van plan om personeel aan te nemen? In dat geval bestaat de mogelijkheid om een extra card aan te vragen. Dat is handig, want de medewerkers krijgen dan ook de mogelijkheid om van wereldwijd betaalgemak te profiteren. Je hoeft in dat geval geen geld meer voor te schieten of je medewerkers toegang te geven tot je betaalrekening. Dat scheelt tijd die je niet aan administratieve werkzaamheden hoeft te besteden. De kosten van een extra zakelijke creditcard zijn overigens niet hoog. Je betaalt vaak maar een paar euro per maand extra.