Zakelijke creditcard voor je bedrijf: alles wat je moet weten

Ben je van plan om een gratis zakelijke rekening te openen?

Een zakelijke creditcard voor je bedrijf heeft veel voordelen. Je houdt je zakelijke uitgaven gescheiden van je privé administratie. En de aankopen die je doet met je zakelijke creditcard zijn automatisch verzekerd tegen diefstal, verlies of beschadiging. Ook krijg je in veel gevallen extra kopersbescherming als je betaalt met je zakelijke creditcard. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een zakelijke creditcard.

Inhoudsopgave

  1. Waarom een zakelijke creditcard voor je bedrijf? 
  2. Voordelen van een zakelijke creditcard
  3. Aanbieders zakelijke creditcards: waar vraag je een zakelijke creditcard voor je bedrijf aan? 
  4. Zakelijke creditcards bij andere aanbieders dan Nederlandse banken 
  5. Beste zakelijke creditcard: waar moet je op letten?
  6. Wat zijn de voorwaarden voor het aanvragen van een zakelijke creditcard?
  7. Zakelijke creditcard voor startende ondernemers 
  8. Debitcards of prepaid creditcards zonder BKR-toetsing
  9. Samenvatting: een zakelijke creditcard voor je bedrijf
  10. FAQ: veelgestelde vragen over zakelijke creditcards

1. Waarom een zakelijke creditcard voor je bedrijf?

Veel ondernemers hebben een zakelijke rekening voor hun bedrijf, maar maken voor de aankopen waar ze hun creditcard voor nodig hebben nog altijd gebruik van hun privé creditcard. 

Doe jij als ondernemer ook regelmatig zakelijke aankopen met je privé creditcard? 

Bijvoorbeeld als je online shopt in webshops of als je online tools afrekent die je zakelijk gebruikt? Of als je wilt adverteren via Facebook of Google Adwords. 

Je ontkomt er bijna niet aan om zakelijke kosten te moeten afrekenen met een creditcard. 
Met een zakelijke creditcard houd je je zakelijke betalingen via je creditcard gescheiden van je privé administratie.

Een zakelijke creditcard is daarom net als een zakelijke rekening heel handig en prettig om te hebben als ondernemer.

Maak je voor je bedrijf veel reizen naar het buitenland, dan is een zakelijke creditcard helemaal onmisbaar. Vliegtickets, hotels, huurauto’s: met je creditcard kun je wereldwijd betalen.

2. Voordelen van een zakelijke creditcard

Een zakelijke creditcard heeft voor ondernemers de nodige voordelen. 

Voordeel 1: je hebt altijd en overal inzicht in je zakelijke kosten
Als je de zakelijke kosten die je maakt afrekent met je zakelijke creditcard houd je heel eenvoudig inzicht in de bedrijfskosten die je maakt. 

Je weet precies welke kosten zakelijk zijn en welke privé.

Al je zakelijke creditcardtransacties kun je online inzien. Zo weet je welke kosten je gemaakt hebt voor je onderneming en hoeveel je eventueel nog te besteden hebt. 

Voordeel 2: Overal ter wereld betalen met je zakelijke creditcard

Met je zakelijke creditcard kun je overal ter wereld betalen. 


Dat is handig als je voor je bedrijf regelmatig zakenreizen maakt. 

Maar ook als je niet zo veel internationale uitstapjes maakt, is het handig om met je creditcard af te kunnen rekenen. Door alle online mogelijkheden is de wereld steeds kleiner geworden. voor online aankopen doe je steeds vaker zaken in het buitenland. Met je zakelijke creditcard reken je makkelijk en veilig je online aankopen af.

Voordeel 3: Aankopen met je zakelijke creditcard zijn verzekerd

De aankopen die je doet je met je zakelijke creditcard zijn bij de meeste aanbieders van zakelijke creditcards automatisch 180 dagen verzekerd tegen diefstal, verlies of beschadiging. 

Moet je een dure nieuwe laptop aanschaffen voor de zaak? 

Dan biedt de aankoopverzekering van je zakelijke creditcards extra zekerheid. Als blijkt dat de laptop beschadigd is, dan kun je het gehele aankoopbedrag terugkrijgen dankzij de gratis aankoopverzekering. 


Voordeel 4: Zakelijke creditcard biedt vaak aanvullende verzekeringen

Bij je zakelijke creditcard krijg je vaak allerlei aanvullende verzekeringen en garanties aangeboden. 

Zoals de internetgarantie, waarbij je extra bescherming krijgt tegen mogelijke internetfraude. Je krijgt dan je geld terug als blijkt dat er een betaling is gedaan met je zakelijke creditcard die jij als eigenaar niet gedaan hebt. 

Naast de internetgarantie, bieden verschillende creditcardmaatschappijen de aflevergarantie aan. Stel dat je een online aankoop doet die vervolgens niet aankomt, dan zoekt de creditcardmaatschappij dit voor je uit en krijg je het geld alvast teruggestort op je zakelijke creditcard. 

Met je zakelijke creditcard kun je vaak ook een beroep doen op aanvullende reisverzekeringen voor je zakelijke tripjes.

Voordeel 5: Medewerkers kunnen gebruik maken van de zakelijke creditcard

Heb je personeel in dienst en wil je het declaratieproces een stuk eenvoudiger maken? Dan biedt een zakelijke creditcard ook voordelen.

Je medewerkers kunnen met de creditcard van je bedrijf de noodzakelijke aankopen doen. 

Ze hoeven dan geen geld voor te schieten vanaf hun privérekeningen. 

Dat scheelt een boel administratieve rompslomp, omdat alle transacties meteen geregistreerd worden op de zakelijke creditcard en er hoeven geen declaraties afgehandeld te worden.

3. Aanbieders zakelijke creditcards: waar vraag je een zakelijke creditcard voor je bedrijf aan?

Er zijn verschillende aanbieders van zakelijke creditcards. Waar kun je terecht voor een zakelijke creditcard? 

De Nederlandse banken
Veel banken bieden bij een zakelijke rekening een zakelijke creditcard aan als extra mogelijkheid. Hieronder zetten we de opties van de banken op een rijtje.

Zakelijke creditcard bij ING Bank
ING Bank biedt twee verschillende zakelijke creditcards aan in samenwerking met Mastercard: de ING Businesscard voor  kleinzakelijke ondernemingen, mkb en verenigingen en stichtingen. Deze kost €37,50 per jaar en heeft een bestedingslimiet vanaf € 500,-. Voor de grootzakelijke markt biedt ING Bank de ING Corporate Card aan. Deze zakelijke creditcard kost €30 per kaart per jaar.

Zakelijke creditcard bij Rabobank

De Rabobank heeft de Rabo BusinessCard, deze kost €2,75 euro per maand en kun je als aanvulling op je zakelijke rekening aanvragen. De Rabo BusinessCard is ook een Mastercard en de hoogte van de maximale bestedingslimiet is afhankelijk van je bedrijfssituatie. Standaard is de limiet van de zakelijke creditcard van de Rabobank € 5000,-. Je kunt deze limiet verhogen tot een maximale bestedingslimiet van €50.000. 

Zakelijke creditcard bij ABN Amro 

ABN Amro heeft een Business Card en een Corporate Card. Beide zakelijke creditcards zijn Mastercards. Voor het aanvragen van een zakelijke creditcard verwijst ABN Amro je rechtstreeks door naar dochterorganisatie ICS. International Card Services BV (ICS) is dé creditcardspecialist en marktleider in het uitgeven van zakelijke creditcards in Nederland. ICS verzorgt al meer dan 25 jaar de uitgifte, promotie, administratie en transactieverwerking van creditcards van Mastercard en Visa.

Zakelijke creditcard bij Knab
Bij Knab kun je kiezen tussen een zakelijke creditcard van Mastercard of een zakelijke creditcard van American Express. De zakelijke Mastercard vraag je aan bij je zakelijke rekening en kost € 25,- per jaar. De Mastercard van Knab wordt ook uitgegeven door ICS. De standaard bestedingslimiet is € 2500,-. Bij Knab kun je ook een zakelijke creditcard aanvragen van American Express: de American Express Business Green Card.  De zakelijke creditcard van Knab en American Express kun je het eerste jaar gratis proberen. Als je er jaarlijks €2500,- mee besteedt blijft deze zakelijke creditcard ook na het eerste jaar gratis. 

Zakelijke creditcard bij SNS Bank

SNS Bank biedt de SNS Creditcard Zakelijk aan in de vorm van een Visacard. Deze zakelijke creditcard kun je aanvragen als je een zakelijke rekening hebt bij de SNS Bank. De zakelijke creditcard van SN Bank wordt net als bij andere banken aangeboden in samenwerking met ICS, de creditcardspecialist in het uitgeven van zakelijke creditcards in Nederland. De standaard bestedingslimiet van deze creditcard is € 2500,-. 

Zakelijke creditcard bij Regiobank

Bankier je zakelijk bij de Regiobank, dan kun je hier een zakelijk creditcard aanvragen voor € 33,- per jaar. Regiobank werkt voor het uitgeven van creditcards ook samen met ICS. Bij Regiobank krijg je een zakelijke creditcard van Visa. De bestedingslimiet op je zakelijke creditcard bij Regiobank is afhankelijk van je bedrijfssituatie. Standaard is de bestedigingslimiet net als bij de meeste andere zakelijke creditcards € 2.500. Voor starters (korter dan 2 jaar ingeschreven bij de KvK) is dit € 500.

Zakelijke creditcard bij ASN Bank

De ASN Bank biedt net als Regiobank en SNS Bank een zakelijke creditcard aan van Visa. ASN Bank, Regiobank en SNS Bank zijn dochterbedrijven van de Volksbank, dus de voorwaarden van ASN Bank komen overeen met die van de Regiobank en SNS. Ook bij de ASN Bank vraag je je zakelijke creditcard aan voor €33,- per jaar. ICS regelt de zakelijke creditcard vervolgens voor jou als klant van de ASN Bank.

Zakelijke creditcard bij Triodos Bank
Heb je een zakelijke rekening bij de Triodos Bank? Triodos Bank biedt zelf geen zakelijke creditcards aan. Triodos Bank biedt geen creditcards aan omdat de inrichting van een creditcardorganisatie kostbaar is en omdat er volgens Triodos Bank al voldoende creditcardaanbieders zijn. Wil je als zakelijke rekeninghouder van de Triodos Bank een zakelijke creditcard? Dan kun je een creditcard van een andere aanbieder koppelen aan je Triodosrekening. 
Zakelijke debitcard bij Bunq
Bij de online bank Bunq kun je geen creditcard aanvragen. Je kunt hier wel een zakelijke debitcard aanvragen van Mastercard. Het verschil tussen een debitcard en een creditcard is echter dat je bij een debitcard genoeg saldo op je rekening moet hebben om te kunnen afrekenen met je debitcard. Je maakt dus niet zoals bij creditcard gebruik van een creditcard. Bunq geeft hiervoor als reden dat ze ‘niet geloven in het verdienen van geld met geld van onze gebruikers, waardoor we er voor gekozen hebben om geen kredieten aan te bieden’.

4. Zakelijke creditcards bij andere aanbieders dan banken

Je hoeft voor je bedrijf geen zakelijke creditcard af te sluiten bij de bank waar je een zakelijke rekening hebt. Je kunt ook direct een businesscard aanvragen bij ‘bankonafhankelijk’ creditcardmaatschappijen. 

Waar vraag je zo’n bankonafhankelijke zakelijke creditcard aan?

Zakelijke creditcards van ICS (International Card Services) 

Als het over zakelijke creditcards gaat kom je in Nederland al snel uit bij ICS. ICS biedt verschillende zakelijke creditcards van Mastercard en Visa aan. Dit doet ICS als creditcardsspecialist voor verschillende Nederlandse banken. Maar je kunt direct een zakelijke creditcard aanvragen bij ICS, los van de bank waar je een zakelijke rekening hebt als bedrijf.

ICS biedt de volgende zakelijke creditcards aan: 

Zakelijke creditcards van American Express

Een andere creditcardmaatschappij waar je terecht kunt voor een zakelijke creditcard is American Express. De zakelijke creditcards van American Express zijn er in verschillende varianten voor verschillende soorten bedrijven: van eenmanszaak tot multinational.

Ben je zzp’er of heb je een klein bedrijf? Daarvoor heeft American Express de zogenaamde Business Cards.

Voor de corporates en de grotere bedrijven heeft American Express de speciale corporate cards. Deze bieden meer inzicht en controlemogelijkheden en uitgebreidere rapportages.

5. Beste zakelijke creditcard: waar moet je op letten?

Eén van de dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een zakelijke creditcard zijn de kosten die je jaarlijks betaalt. 

Vraag je een zakelijke creditcard aan bij de bank waar je ook je zakelijke rekening hebt, dan zijn de kosten voor tussen de 25 en 40 euro per jaar voor één zakelijke creditcard. 

Heb je meer zakelijke creditcards nodig? Dan kan het lonen om te vergelijken op de kosten voor extra creditcards. 

Ook de bestedingslimiet kan belangrijk zijn bij het kiezen van een zakelijke creditcard. De meeste zakelijke creditcards hanteren een standaard bestedingslimiet van €2500,-. Heb je meer limiet nodig? Kijk dan of dat mogelijk is met de zakelijke creditcard die je op het oog hebt. 

Wel of geen uitgestelde betaling? Er zijn zakelijke creditcards waarbij je de betaling met 50 dagen kan uitstellen. Dat kan handig zijn als je even krap bij kas zit of wacht op een betaling die onderweg zit. Is dit voor jou niet van belang, dan kun je prima toe met de meeste zakelijke creditcards waarbij je eens in de zoveel dagen (meestal 30 dagen) afrekent.

6. Wat zijn de voorwaarden voor het aanvragen van een zakelijke creditcard?

Een gratis zakelijke rekening is vooral voor starters, zzp’er en kleine ondernemers geschikt. Meestal is dat zelfs een

Om in aanmerking te komen voor het gebruik van een zakelijke creditcard wil jouw bank of creditcardmaatschappij kunnen vaststellen dat je kredietwaardig bent.

Je leent per slot van rekening geld en de kredietverstrekker wil niet het risico lopen dat je je openstaande schulden kunt inlossen.

Je moet dus aantonen dat je de financiële last van een zakelijke creditcard kunt dragen.

Als voorwaarde voor de aanvraag van een zakelijke creditcard gelden daarom meestal de volgende criteria: 

7. Zakelijke creditcard voor startende ondernemers

Als startende ondernemer is het aanvragen van een zakelijke creditcard niet altijd eenvoudig. 

Als je net begonnen bent, kun je nog geen jaarcijfers overleggen. 

Dat is begrijpelijk natuurlijk, je bent niet voor niets starter. 

Maar voor de bank of creditcardmaatschappij die jou geld gaat lenen, vorm je als startende ondernemer een risico. Je kunt namelijk niet aantonen dat je financieel draagkrachtig genoeg bent om de kosten die je maakt met je creditcard terug te kunnen betalen. 

Als je minder dan één jaar staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kun je tegenwoordig bij veel aanbieders wel een zakelijke creditcard aanvragen. Maar de maximale bestedingslimiet is dan € 500,- 

Kun je je eerste jaarcijfers overleggen en blijkt daaruit dat je limiet omhoog kan? Dan kun je dat na een jaar alsnog in gang zetten.

8. Debitcards of prepaid creditcards bij negatieve BKR-registratie

Als je als ondernemer een negatieve BKR-registratie hebt, kun je het aanvragen van een zakelijke creditcard meestal wel vergeten. 

Voor iedere aanvraag van een creditcard zal de aanbieder je kredietwaardigheid namelijk toetsen. 

Wat zijn de alternatieven voor een zakelijke creditcard als je een negatieve BKR-registratie hebt? 

Je kunt dan een debitcard of prepaid creditcard aanschaffen voor zakelijk gebruik. 

Bij een prepaid creditcard stort je zelf geld op de kaart, daarom wordt het ook wel een debitcard in plaats van creditcard genoemd. Je maakt namelijk geen gebruik van een krediet. Dat is ook meteen de reden waarom er voor debitcards of prepaid creditcards geen BKR toetsing plaatsvindt. Je leent namelijk geen geld, maar maakt gebruik van het geld dat je zelf op de kaart gestort hebt. 

En, ook een voordeel, je kunt niet meer geld opmaken dan je zelf gestort hebt. Je maakt dus geen schulden. 

In de markt zijn er de volgende aanbieders van debitcards of prepaid creditcards: 

9. Samenvatting: een zakelijke creditcard voor je bedrijf

Een zakelijke creditcard helpt je als ondernemer om je zakelijke administratie gescheiden te houden van je privé administratie. Met je zakelijke creditcard betaal je je zakelijke kosten en houd je inzicht en overzicht over je bedrijfsuitgaven. Bovendien heeft een zakelijke creditcard veel voordelen: je aankopen zijn vaak sowieso de eerste 180 dagen verzekerd. En bij veel creditcardaanbieders krijg je ook nog extra verzekeringen en garanties.

10. FAQ: Veelgestelde vragen over zakelijke creditcards

Heb ik als ondernemer een zakelijke creditcard nodig?

Gebruik je vaak je eigen (privé) creditcard om zakelijke kosten mee af te rekenen? Of heb je een creditcard eigenlijk nooit nodig voor je bedrijfsactiviteiten? 

Als je vaak je privé creditcard gebruikt is een zakelijke creditcard het overwegen waard. Alleen al omdat je dan je privé en zakelijke administratie gescheiden houdt. 

Als je (nog) geen creditcard gebruikt als ondernemer kun je een zakelijke creditcard overwegen omdat grotere aankopen en investeringen die je betaalt met je zakelijke creditcard dan automatisch 180 dagen verzekerd zijn tegen diefstal, verlies of schade.

Zijn (online) aankopen met mijn zakelijke creditcard verzekerd?

Ja, dit heet de aankoopverzekering en is één van de redenen waarom creditcards, zowel particulier als zakelijk, zo populair zijn. 

Bij de meeste zakelijke creditcards geldt een aankoopverzekering van 180 dagen. In deze 180 dagen zijn de aankopen die je hebt gedaan met je businesscard verzekerd tegen diefstal, verlies of beschadiging.

 

Wat is de bestedingslimiet van een zakelijke creditcard?

De standaard bestedingslimiet van de meeste zakelijke creditcards is € 2500,-. 

Ben je een starter en bestaat je bedrijf minder dan een jaar? Dan is de bestedingslimiet meestal maximaal € 500,- omdat de financiële draagkracht van je bedrijf nog niet bekend is. 

Het is ook mogelijk om bestedingslimieten hoger dan € 10.000,- in te stellen, met zelfs een maximum bestedingslimiet van €50.000,-. Uiteraard gelden hiervoor speciale voorwaarden en moet je als bedrijf kunnen aantonen dat je deze schulden binnen de daarvoor gestelde termijn weer kunt terugbetalen

 

Wat is het verschil tussen een zakelijke debitcard en een zakelijk creditcard?

Er zijn verschillende online spelers op de markt die een debitcard van Mastercard aanbieden naast hun zakelijke rekening. 

Bij een debitcard moet je eerst geld storten op je kaart, je hebt dus als het ware een prepaid creditcard. Pas als er saldo op staat kun je met je debitcard betalen. 

Bij een creditcard maak je gebruik van een tijdelijke kredietruimte van de creditcardmaatschappij en betaal je het geld pas achteraf terug. 

Een groot verschil tussen een zakelijke creditcard en een zakelijke debitcard is dat je voor een zakelijke creditcard een BKR-toetsing krijgt. Voor de debitcard is zo’n toets niet nodig, dus als je een negatieve BKR-registratie hebt, kun je met een debitcard toch profiteren van veel voordelen die een zakelijke creditcard biedt.

 

Snel naar