Zakelijke rekening openen

Hoe je in slechts 5 minuten de beste zakelijke rekening kunt openen

Ga je een zakelijke rekening openen en wil je weten bij welke bank je de beste zakelijke bankrekening vindt? Hier vind je alles wat je moet weten over het openen van een zakelijke bankrekening die het beste past bij jouw situatie. We geven je waardevolle tips, delen veelgemaakte fouten en geven antwoord op de meestgestelde vragen over het openen van een zakelijke rekening. Zo bespaar je jezelf tijd, geld en gedoe en vind je de beste zakelijke rekening voor jouw bedrijf, stichting of vereniging. Open direct een zakelijke rekening bij de beste bank of lees alle informatie over het openen van een zakelijke rekening.

eenvoudigde_bestezakelijke_rekening_">

Zo vind je eenvoudig de beste zakelijke rekening__

Een zakelijke rekening openen binnen 5 minuten

Als je weet wat belangrijk is bij het openen van een zakelijke rekening, maak je direct de keuze voor de zakelijke bankrekening die het beste bij jouw situatie past.

bestezakelijke_rekening_van_2023">

De beste zakelijke rekening van 2023

Bunq

De beste zakelijke rekening

1
Bekijken

Binnen 5 minuten open je een zakelijke rekening bij Bunq

Waarom een zakelijke rekening openen bij Bunq?

  • Binnen 5 minuten een zakelijke rekening
  • Geen verborgen kosten
  • 30 dagen proefperiode
  • Zeer gebruiksvriendelijke bankomgeving

Jij wilt een zakelijke rekening die volledig bij jou past. Nu en in de toekomst. Laten we beginnen om de beste bank te vinden waar jij vandaag deze zakelijke rekening kunt openen. Dit is de beste bank om een zakelijke rekening te openen.

1. Zakelijke rekening openen: 5 belangrijke redenen om je te verdiepen in zakelijke rekeningen

Sta jij op het punt om een zakelijke rekening te openen?
Goed dat je hier bent. 

Door je je te verdiepen in het hoe, wat en waarom van het openen van een zakelijke zakelijke rekening ga je jezelf tijd, geld en gedoe besparen. 

Hoe?

Als je weet wat belangrijk is bij het openen van een zakelijke rekening, maak je direct de keuze voor de zakelijke bankrekening die het beste bij jouw situatie past. 

We geven je de vijf beste redenen om je vooraf tijd en aandacht te besteden aan het openen van een zakelijke rekening.

Reden 1 : Het openen van een zakelijke rekening is een belangrijke mijlpaal

Het moment dat je een zakelijke rekening opent, is vaak een belangrijke mijlpaal. 

Ben je net voor jezelf begonnen? Begin je een nieuw zakelijk avontuur of ga je je zaken uitbreiden en samenwerken met een zakenpartner in een vof?
Dan is het openen van een zakelijke rekening een onmisbare stap om succesvol te worden met je nieuwe onderneming.

Ben je samen met anderen bezig om een nieuwe stichting op te richten? Of ben je bestuurder van een vereniging en bezig om je club te professionaliseren? 

Ook dan wil je dat de financiële zaken van je vereniging of stichting goed en netjes worden geregeld. Het openen van een zakelijke rekening hoort daar zeker bij. 

Je zakelijke rekening vormt de basis van je zakelijke financiële administratie. Al je zakelijke inkomsten en uitgaven worden zichtbaar op je zakelijke rekening. 

En je gaat de zakelijke rekening natuurlijk gebruiken om je zakelijke, maatschappelijke of ideële doelstellingen te behalen. 

Om een goede en professionele start te maken is het aan te raden om niet te lang te wachten met het openen van je zakelijke rekening. Maar ook om niet al te overhaast een beslissing te nemen. 

Want deze belangrijke mijlpaal is ook het moment waarop je een keuze maakt met welke zakelijke bank jij in zee gaat voor je nieuwe zakelijke bankrekening.

Het goede nieuws: er is keuze te over als het gaat om het openen van een zakelijke rekening. 


De uitdaging: hoe vind je de beste zakelijke rekening? Een zakelijke rekening die past bij jouw wensen, bij jouw behoeften en bij jouw budget? 

Door je goed te verdiepen in de verschillende mogelijkheden die er zijn voor het openen van een zakelijke rekening, voorkom je overhaaste beslissingen die je lastig terugdraait. 

En sowieso, bij zo’n mijlpaal mag je best even stilstaan.

Reden 2: Dit is hét moment om geld te besparen

Als het over een zakelijke rekeningen gaat, is een veelgehoord bezwaar dat zakelijke rekeningen zo duur zijn.  

Is prijs voor jou ook een belangrijk criterium bij de keuze welke zakelijke rekening je gaat openen? 

Dan raden we je zeker aan om je te verdiepen in de verschillen tussen zakelijke bankrekeningen. 

Want misschien ken je de uitdrukking goedkoop is duurkoop wel. 

Die uitdrukking kan zeker van toepassing zijn bij het openen van je zakelijke rekening. 

Bij het openen van een zakelijke rekening is het goed om je te verdiepen in de prijs die je per maand of per jaar betaalt. Maar neem bij je afweging ook zeker de vraag mee of je per transactie betaalt. Er zijn namelijk zakelijke rekeningen die voor iedere af- en bijschrijving kosten in rekening brengen. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. 

Denk maar eens aan een zakelijke rekening  waarop je maandelijks contributie ontvangt van honderden leden. 

Of een zakelijke rekening van een webshop waar de bestellingen binnenstromen. 

Betalen per transactie doe je dan waarschijnlijk liever niet. 

Kortom: verdiep je in de prijs, maar verdiep je ook in bijkomende kosten van een zakelijke rekening. 

En, hoe zit het met actievoorwaarden? Veel banken stunten met acties om je te verleiden een zakelijke rekening bij ze te openen. Bijvoorbeeld door de eerste zes maanden of het eerste jaar geen kosten te betalen voor je zakelijke rekening. 

Maar hoe zit het daarna?

Je opent een zakelijke rekening doorgaans voor een periode langer dan een jaar, dus verdiep je in de kosten na de actieperiode en staar je niet blind op actieprijzen. 

Al met al is het dus belangrijk om je goed te verdiepen in zakelijke rekeningen, want dit is hét moment om geld te besparen.  

Reden 3: Als je de zakelijke rekening eenmaal hebt, stap je niet zo snel meer over

Stel, je neemt toch wat overhaast de beslissing om een zakelijke rekening te openen. 

Want tja, je hebt haast. 

Er moeten rekeningen betaald worden.

Een paar weken later kom je erachter dat wat zo gunstig leek aan het openen van deze zakelijke rekening helemaal niet zo gunstig is. 

Sterker nog: de zakelijke rekening die je hebt geopend is vrij duur en bij nader inzien voldoet de rekening ook niet helemaal al aan je wensen. 

Want het was bijvoorbeeld best prettig geweest als je rood had kunnen staan op je zakelijke rekening.

Helaas komt het regelmatig voor dat je – eenmaal in bedrijf – voor een andere zakelijke rekening gekozen zou hebben. 

Als je geluk hebt zit je bij een bank of online aanbieder die je extra mogelijkheden kan aanbieden binnen je bestaande zakelijke rekening.
Het nadeel daarvan is dat ze daar zeer waarschijnlijk een extra maandbedrag voor in rekening brengen. 

Wil je liever overstappen? 

Dat is niet altijd makkelijk en best wat gedoe. 

Het probleem is dan dat je zakelijke rekeningnummer al in gebruik is. Misschien heb je het zelfs al op je nieuwe visitekaartje of op je flyers en brochures laten drukken.

Je zult dan extra kosten moeten maken om een andere zakelijke rekening te openen.

Om over de rompslomp en administratieve handelingen nog maar te zwijgen. Je zult klanten, leden, leveranciers of donateurs die al gebruik maken van dit zakelijke rekeningnummer moeten informeren. 

Als je geld wilt besparen op je zakelijke rekening, kun je dus beter nu wat extra tijd steken in de vraag wat je nodig hebt en wat je wilt uitgeven aan een zakelijke rekening.

Reden 4: Wat de beste zakelijke rekening is voor jouw situatie bepaal jij

Wat is de beste zakelijke rekening?

Op die vraag kun jij zelf het beste antwoord geven. 

Misschien niet het antwoord wat je wilt horen, maar laten we het voorbeeld van betalen per transactie nemen. 

Als jij een webshop hebt of de ledenadministratie verzorgt van de voetbalclub is een zakelijke rekening waarbij je betaalt per zakelijke transactie voor jou zeker niet de beste optie. Al is het maandbedrag nog zo laag. 

Door de vele af- en bijschrijving zullen de kosten van de zakelijke rekening al snel de pan uit rijzen. In dit voorbeeld is het waarschijnlijk prettiger om een vast maandbedrag te betalen voor je zakelijke rekening. Een maandbedrag waarin een onbeperkt aantal zakelijke transacties is inbegrepen. 

Ben je zzp’er en doe je een interim klus waarbij je maandelijks één, twee of hooguit drie facturen verstuurt? Dan zijn er zo weinig transacties dat het financieel heel interessant kan zijn om juist wel een zakelijke rekening te openen waarbij je voor iedere transactie moet afrekenen.

Wat de beste zakelijke rekening is voor jou, is dus afhankelijk van jouw situatie. 

Zoek je een zakelijke rekening als zzp’er en lever je zakelijke dienstverlening tegen relatief hoge bedragen per factuur? Of ben je winkelier of webshopeigenaar en verkoop je juist veel producten? Ben je een stichting of vereniging? 

Iedere zakelijke of persoonlijke situatie maakt dat er andere factoren van belang zijn bij het vinden van de beste of goedkoopste zakelijke rekening. 


Het is daarom belangrijk om je te verdiepen in de verschillende zakelijke rekeningen en de voor- en nadelen voor jouw bedrijf persoonlijk af te wegen. 

Reden 5: Er zijn naast de traditionele banken, veel nieuwe online aanbieders

Een andere belangrijke reden om je toch even te verdiepen in de markt en aanbieders van zakelijke rekeningen is het veranderde speelveld. 

De traditionele banken hebben serieuze concurrentie gekregen van online banken. Ook als aanbieder van zakelijke bankrekeningen. En misschien heb je nog nooit van deze banken gehoord, ze zijn wel goed om mee te nemen in je afweging.

Online banken zijn innovatief en kunnen heel goed aansluiten bij de eisen die jij stelt aan een zakelijke rekening. In veel gevallen zijn ook de kosten wat lager omdat de online banken geen stenen kantoren hoeven te bekostigen. Al geldt dat kostenvoordeel niet voor iedere online bank. 

De volgende online banken bieden ook zakelijke rekeningen aan:

Ze concurreren met de traditionele banken die zakelijke rekeningen aanbieden, zoals:

Wil je weten waarom een zakelijke rekening van een online bank soms beter bij jou kan passen dan die van een traditionele bank? Lees dan ook het gedeelte waar we dieper ingaan op de voor- en nadelen van traditionele banken en online banken voor het openen van een zakelijke rekening.

en_wat_is_het_verschil_met_een_priv_rekening">

2. Wat is een zakelijke rekening? (En wat is het verschil met een privérekening?)

Wat is een zakelijke bankrekening? 

Die vraag lijkt eenvoudig, maar het is voor de volledigheid toch goed om uit te leggen wat het verschil is tussen een zakelijke rekening en een privérekening. 

Een zakelijke bankrekening is een bankrekening die op naam staat van jouw bedrijf en niet op jouw naam als privépersoon. Bij een zakelijke rekening vullen klanten en relaties jouw bedrijfsnaam in als ze geld naar je overmaken. En ze zien jouw bedrijfsnaam als ze geld van je ontvangen op hun rekening.  

Bij een particuliere bankrekening ben jij als privépersoon rekeninghouder en vermeldt de rekening jouw naam. 

Een zakelijke rekening heb je voor je bedrijf, maar je kunt natuurlijk ook een zakelijke rekening openen voor een stichting of vereniging. 

Wat hoort er allemaal bij je zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening bestaat vaak net als een privérekening uit een zakelijke betaalrekening en een zakelijke spaarrekening. Afhankelijk van het betaalpakket dat je kiest als je een zakelijke rekening open, krijg je bij je zakelijke rekening de beschikking over: 

Wat zijn extra’s binnen een zakelijke rekening?

Wat is het verschil tussen een zakelijke rekening en een privérekening?

Zakelijke rekeningen zijn vaak wat duurder dan een privérekening omdat je de bank je bij een zakelijke rekening meer opties en mogelijkheden aanbiedt. Van het afsluiten van een zakelijke krediet tot het koppelen van boekhoudpakketten. De zakelijke rekening is bedoeld voor zakelijke overboekingen, de privérekening voor je persoonlijke financiën. Zo houd je privé en zakelijke geldstromen gescheiden. De bank wil ook dat je je financiële zaken gescheiden houdt op twee aparte rekeningen: een zakelijke rekening en een privérekening. De meeste banken staan ook niet toe dat je je privérekening gebruikt voor zakelijke doeleinden. 


Of dat voor jouw privérekening ook geldt? In ons artikel ‘Je privérekening zakelijk gebruiken’ hebben we de algemene voorwaarden van verschillende traditionele banken onder elkaar gezet. Ze zijn allemaal vrij eensgezind in hun algemene voorwaarden: de privérekening is niet bedoeld voor zakelijke transacties. Doe je dat wel? Dan kan de bank maatregelen treffen en zelfs besluiten je privérekening te beëindigen.

3. Waarom een zakelijke rekening openen: de 14 voordelen van een zakelijke rekening

Twijfel je nog of het openen van een zakelijke rekening in jouw geval echt nodig is? 

Een zakelijke rekening heeft veel voordelen. 

We zetten hier 14 van die voordelen onder elkaar.

1 | Een zakelijke rekening geeft je bedrijf een professionele uitstraling

De zakelijke rekening komt op naam te staan van je bedrijf. Daarmee maak je als ondernemer direct een zakelijke en professionele indruk. 

Je laat met een zakelijke rekening zien dat je je zaken voor elkaar hebt en dat je je onderneming serieus neemt. Het geeft ook een professionele uitstraling als je op offertes en  facturen een zakelijk rekeningnummer kunt vermelden. 

Het alternatief voor een zakelijke rekening is je privérekening gebruiken voor je zakelijke relaties en klanten. 

Maar dat heeft wel een consequentie.

Als klanten je willen betalen voor geleverde producten of diensten, kan het ontbreken van een zakelijke rekening niet alleen een onprofessionele indruk maken. Het kan ook verwarrend zijn dat ze geld moeten overmaken naar het rekeningnummer van een privépersoon. Jouw klanten deden toch zaken met een bedrijf met misschien wel een hele andere naam? Door de onduidelijkheid kan het gebeuren dat het langer duurt voor je facturen betaald zijn. Of dat je telkens iets moet uitleggen. 


Met een zakelijke rekening voorkom je die verwarring en onduidelijkheid.  

Als je een vof hebt waarin je samenwerkt met meerdere zakenpartners en je zet op factuur  het rekeningnummer van je privérekening, kan dat vragen oproepen bij je klanten. Komt het geld wel bij het bedrijf terecht? Hier kan de onduidelijkheid ook tot wantrouwen leiden. En dat wil je voorkomen als bedrijf.

Als stichting en vereniging is de kans ook groot dat het vermelden van een privérekening wantrouwen wekt. Mensen willen zeker weten dat ze hun donatie of contributie betalen aan de vereniging of stichting en dat het geld goed terechtkomt. 

Met het openen van een zakelijke rekening zorg je voor een professionele uitstraling en dat geeft klanten, relaties, donateurs of leden vertrouwen.

2 | Overzicht in je zakelijke financiën

Hoe staan de zaken er eigenlijk voor? Heb je genoeg omzet gemaakt deze maand en voorgaande maanden om je salaris uit te kunnen betalen?

Overzicht hebben in je financiën is ontzettend belangrijk om succesvol te zijn en blijven met je bedrijf. Als de zaken goed gaan, zie je dat terug op je zakelijke rekening en weet je dat er ruimte is om te investeren.

Gaat het in de business wat minder? Dan maakt het saldo op je zakelijke betaalrekening of je zakelijke spaarrekening dat ook snel duidelijk. 

Weten wat je hebt en niet hebt is essentieel om te zorgen dat je je bedrijf financieel gezond blijft. 

Inzicht in je zakelijke financiën zorgt dat je betere bedrijfsbeslissingen kunt nemen. 

Ben je echt ambitieus? Veel zakelijke rekeningen maken het mogelijk om een directe koppeling met een boekhoudprogramma te leggen. 

Het hebben van een zakelijke rekening is daarbij essentieel. 

Je kunt je zakelijke rekening dan gebruiken om realtime dashboards te laten zien van jouw zakelijke financiële administratie. Je kunt terugkijken en prognoses maken. 

Zonder zakelijke rekeningen zijn dit soort overzichtelijke financiële administraties onmogelijk. 

_zakelijk_en_privgescheiden_">

3 | Zakelijk en privé gescheiden

Stel je eens voor dat echt al je zakelijke geldstromen via je privérekening lopen? 

Kun je dan nog overzicht houden als je de inkoop van je bedrijf betaalt van de privérekening waarmee je ook de wekelijkse boodschappen voor je huishouden doet? 

Heb je enig idee hoe je er dan financieel voor staat? Zakelijk of privé?  

Weet je zeker dat je genoeg geld hebt om op vakantie te gaan of die nieuwe auto te kopen? 

Als je een zakelijke factuur betaald hebt gekregen en je gebruikt daarvoor je privérekening, dan staat er opeens een flink bedrag op je privérekening.

Prettig natuurlijk, zo’n goed gevulde bankrekening. Maar is dat geld wel echt van jou? Houd je er rekening mee dat het vaak een bruto bedrag is waar je nog veel van moet afdragen aan de Belastingdienst? 

Want van die factuur moet jij als ondernemer doorgaans de omzetbelasting (btw) nog betalen. En aan het einde van het jaar wil de Belastingdienst dat je inkomstenbelasting betaalt over al je zakelijke inkomsten.

Je zou niet de eerste ondernemer zijn die zich te rijk rekent en onaangenaam verrast wordt door een blauwe brief waarin de Belastingdienst je vraagt om duizenden euro’s inkomstenbelasting te betalen. 

Duizenden euro’s – die je als het tegenzit – al hebt uitgegeven omdat je dacht dat de zaken goed gingen. 

Hoe ga je zorgen dat je overzicht houdt tussen je bruto zakelijke inkomsten en uitgaven en alles wat je privé uitgeeft? 

Met het openen van zakelijke rekening houd je zakelijk en privé gescheiden.

Je hebt een zakelijke rekening voor al je zakelijke financiën en een privérekening voor al je persoonlijke financiën. 

Het voordeel van de zakelijke rekening is dat je daar ziet welke inkomsten en uitgaven er zijn en hoeveel er overblijft. Zakelijke rekeningen hebben ook veel meer mogelijkheden dan privérekeningen. Bijvoorbeeld een zakelijke spaarrekening waarin je geld opzij zet voor de btw of inkomstenbelasting die later nog moet betalen.

4 | Makkelijker inzage geven bij controle Belastingdienst

Over de Belastingdienst gesproken. Wist je dat je als ondernemer een administratieve bewaarplicht hebt van zeven jaar? 

Dit heet de fiscale bewaarplicht. En het houdt in dat je als ondernemer wettelijk verplicht bent om je administratie zeven jaar te bewaren.

De Belastingdienst omschrijft het als volgt: 

“Bepaalde onderdelen van uw administratie worden aangemerkt als basisgegevens. Daarbij moet u denken aan: het grootboek de debiteuren- en crediteurenadministratie de voorraadadministratie de in- en verkoopadministratie de loonadministratie De basisgegevens moeten 7 jaar bewaard blijven. ”

Gerben Beschrijving hier

Waarom is dit belangrijk? 

De Belastingdienst kan jou er als ondernemer uitpikken voor een steekproef. Bij zo’n steekproef controleert de Belastingdienst of jij op de juiste wijze je aangiften hebt gedaan in een bepaalde periode. Hiervoor wil de Belastingdienst inzage in je (financiële) administratie. 

De Belastingdienst kan je bij zo’n steekproef ook vragen om bankafschriften te overleggen. Heb je geen zakelijke rekening? Dan moet je ook privé volledig inzicht geven in al je inkomsten en uitgaven. Het komt er dus op neer dat je bij zo’n steekproef je zakelijke administratie en je privé-administratie van de laatste zeven jaar tevoorschijn moet kunnen halen.

Een hele klus. Waarbij het de vraag is of je in korte tijd inzichtelijk kunt maken wat exact zakelijk was en wat privé en of dat ook op de juiste wijze in je belastingaangiften terecht is gekomen. 

Het voordeel van een zakelijke rekening is dat je eenvoudig al je zakelijke af- en bijschrijvingen kunt uitdraaien van de laatste jaren. 

Je financiële zakelijke administratie kun je daarmee bij wijze van spreken met één druk op de knop aanleveren. 

Dat scheelt tijd en waarschijnlijk ook een boel stress en hoofdbrekens. Want als je de Belastingdienst op bezoek krijgt wil je meer dan ooit goed en snel kunnen aantonen dat alles klopt en voor elkaar is.

5 | Besparen met een zakelijke rekening op je financiële administratie

Maak je gebruik van een accountant of boekhouder voor je zakelijke administratie? Dan zal je boekhouder of accountant je ongetwijfeld vragen om een aparte zakelijke rekening te openen voor je bedrijf, stichting of vereniging.

Zo’n zakelijke rekening biedt voordelen voor je boekhouder: hij kan makkelijker en sneller zijn werk doen.

Maar zo’n zakelijke rekening biedt vooral voordelen voor jou als klant van de boekhouder.

Want hoe minder tijd er nodig is op jouw zakelijke administratie op orde te brengen, des te minder geld je kwijt bent. 

Met een zakelijke rekening hoeft de boekhouder niet uit te zoeken welke transacties er zakelijk of privé geboekt moeten worden. Dit is vaak handmatig werk en dus tijdrovend. 

Eén van de voordelen van een zakelijke rekening is dus ook dat je bespaart op de kosten van je financiële administratie.

6 | Transparante geldstromen voor je stichting of vereniging

Ben je op zoek naar een rekening  voor je stichting of vereniging?

Voor stichtingen en verenigingen zijn speciale rekeningen en betaalpakketten die veel voordeel bieden. Maar het grootste voordeel van een zakelijke rekening voor je stichting of vereniging is toch wel de transparantie en de betrouwbaarheid.

Donaties voor je stichting ontvangen op een privérekening? Of de contributie van leden van je vereniging persoonlijk innen? 

Je snapt dat dat voor de buitenwereld niet helemaal zuiver kan overkomen. Hoe zuiver je intenties ook zijn. En hoe netjes en verantwoord je je administratie ook doet. 

Leden en donateurs zullen hun geld niet graag overmaken naar een privérekening. 


Als je als bestuurder van een stichting of vereniging (mede)verantwoordelijk bent voor de financiële administratie, wil je betrouwbaar en professioneel overkomen en volledig transparant zijn over wat er in de kas zit van je stichting of vereniging. 

Met een zakelijke rekening ontstaat er transparantie over de geldstromen voor de stichting of vereniging. Je kunt snel en eenvoudig openheid van zaken geven over de financiën. Al je inkomsten en uitgaven lopen namelijk via de zakelijke rekening. 

Een extra voordeel is dat je meerdere bestuurders toegang en bevoegdheden kunt geven op de zakelijke rekening. Hiermee zorg je voor gedeelde verantwoordelijkheid en kan er door anderen eenvoudig gecontroleerd wordt of alles naar behoren verloopt

Wist je dat veel banken speciale pakketten hebben die specifiek zijn toegesneden op de wensen en behoeften van verenigingen en stichtingen?
Bij een zakelijke rekening  voor stichtingen of verenigingen betaal je bijvoorbeeld niet voor iedere af- of bijschrijving. Iets wat bij zakelijke rekeningen voor bedrijven heel gebruikelijk is. Maar als je contributie moet innen loopt het aantal transacties al gauw in de papieren.

De zakelijke rekeningen voor stichtingen en verenigingen hebben ook als voordeel dat je extra zakelijke betaalproducten kunt toevoegen, zoals de mogelijkheid om contant geld te storten, pinautomaten om te betalen op locatie of extra pinpassen voor (mede)bestuurders.

7 | Kosten van je zakelijke rekening zijn aftrekbaar

Als je een zakelijke rekening opent voor je bedrijf, dan zijn dat zakelijke kosten. En zakelijke kosten zijn aftrekbaar. 

Dus ja, je gaat extra geld betalen voor een zakelijke rekening naast je privérekening. Maar de kosten kun je aftrekken van je opbrengsten waardoor je winst voor belasting minder hoog wordt. 

Wat zijn zakelijke kosten? De Belastingdienst zegt op haar site het volgende over zakelijke kosten:

Van uw opbrengsten mag u zakelijke kosten aftrekken. Alleen de kosten die u maakt voor de zakelijke belangen van uw onderneming, zijn aftrekbaar: de zakelijke kosten. Zakelijke kosten zijn dus de kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van uw onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben.” 

Bij de beoordeling van de vraag of kosten aftrekbaar zijn, kijkt de Belastingdienst waarmee je de kosten hebt gemaakt. Als duidelijk is dat je de kosten volledig hebt gemaakt voor de zakelijke belangen van je onderneming, accepteert de Belastingdienst de kosten als aftrekpost.

Voor een zakelijke rekening is duidelijk dat je de kosten maakt in het belang van je bedrijf. 

Of je kiest voor het openen van de goedkoopste of de duurste zakelijke rekening die er is, maakt de Belastingdienst niet uit. 

Hierover zegt de Belastingdienst: 

“U bent als ondernemer vrij om te bepalen welke kosten u voor de onderneming maakt en hoeveel. Wij bemoeien ons daar gewoonlijk niet mee. Alleen als uw kosten vergeleken met de zakelijke belangen erg hoog zijn, kunnen wij ingrijpen: er mag dan worden getoetst of er tussen die twee nog wel een redelijke verhouding is.”

Ook de btw die de bank in rekening brengt voor je zakelijke rekening kun je als ondernemer terugkrijgen. Dit krijg je terug als de je de betaalde btw opvoert bij je aangifte omzetbelasting. In dat geval trekt u bij de winstberekening de kosten af exclusief  btw.

Ga je een zakelijke rekening openen? Zorg dan dat je de factuur toevoegt aan je zakelijke administratie zodat je de kosten kunt aftrekken van je opbrengsten.

8| Je krijgt een zakelijke pinpas bij je zakelijke rekening

Als je een zakelijke rekening opent, krijg je een zakelijke pinpas.
Dat klinkt logisch en vanzelfsprekend, maar heeft een groot voordeel. Want het gebeurt regelmatig dat je onderweg bent of op locatie en zakelijke kosten maakt die je met je pinpas afrekent. 

Van de lunch met een potentiële opdrachtgever tot de aanschaf van een printer bij de elektronicazaak.

Je betaalt vaker dan je denkt zakelijke kosten met je pinpas.

 Zonder zakelijke pinpas worden al deze bedragen met de pinpas van je privé rekening betaald. En dus ook van je privé rekening afgeschreven. 

Voor je het weet vermeng je je zakelijke transacties met je privé financiën, waardoor je ook vergeet om kosten op te voeren als aftrekpost en dus geld op de plank laat liggen. Met een zakelijke pinpas houd je je financiële administratie overzichtelijk omdat ook de aankopen die je betaalt met pinpas ook direct worden aangemerkt als zakelijke kosten.

Zo’n zakelijke rekening met zakelijke pinpas scheelt je dus niet alleen tijd, omdat je achter niet al je verschillende rekeningen hoeft na te pluizen. Of – wat ook veel gebeurt – geld heen en weer gaat boeken tussen je zakelijke rekening en je privérekening.

Het voorkomt ook vergissingen en scheelt je geld omdat je alles overzichtelijk op één plek bij elkaar ziet op je zakelijke rekening en de zakelijke kosten gezamenlijk opvoert als aftrekpost.

9 | Mogelijkheid om zakelijke spaarrekening te koppelen aan je zakelijke rekening

Zeker weten dat je genoeg geld opzij zet om straks de aangifte inkomstenbelasting te kunnen betalen? Altijd genoeg op je rekening houden voor het terugbetalen van ontvangen btw?

Een voordeel van je zakelijke rekening is dat je er een zakelijke spaarrekening aan kunt koppelen. En dat is absoluut aan te raden als je als ondernemer btw ontvangt en zelf je inkomstenbelasting opzij moet zetten. 

Op een zakelijke betaalrekening kan je banksaldo razendsnel oplopen. Je klanten betalen voor veel diensten en goederen 21% btw. Die btw ontvang jij en staat tijdelijk op je rekening. Want uiteindelijk moet je de btw weer terugbetalen als je je aangifte omzetbelasting doet. 

Een een klein rekenvoorbeeld.

Stel dat je per kwartaal 10.000 euro omzet hebt. En over de 10.000 euro heb je 21% btw ontvangen. Dan heb je 12.100 euro op je rekening staan. De 2100 euro die op je zakelijke rekening staat, moet je terugbetalen bij je aangifte omzetbelasting. (In dit fictieve voorbeeld gaan we er gemakshalve even vanuit dat je in dit kwartaal geen inkoop hebt gehad.)

Er staat dus 2100 euro op je rekening die feitelijk niet van jou is. Om te zorgen dat je dit geld straks kunt terugbetalen is het verstandig om het opzij te zetten op je zakelijke spaarrekening. Zo kom je niet in de verleiding om dit geld te gebruiken voor andere uitgaven. En zo voorkom je vergissingen.

Hetzelfde geldt voor het opzij zetten van geld voor de inkomstenbelasting. Als je werknemer bent, houdt je werkgever voor jou automatisch premies en belastingen in. Als je ondernemer bent, rekent de Belastingdienst dat rechtstreeks met jou als ondernemer af.

In Nederland betaal je in de eerste belastingschijf  37,35 procent inkomstenbelasting over al je inkomsten tot een bedrag van € 68.508 per jaar. Voor de inkomsten boven de € 68.508 val je in de tweede belastingschijf en betaal je 49,5 procent inkomstenbelasting.

Als zzp’er moet je ook zelf premie betalen voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Hoe hoog die premie is, is afhankelijk van de winst die je in je onderneming maakt. De hoogte van deze premie wordt jaarlijks bepaald. In 2020 is het percentage 5,45% over maximaal € 57.232,- belastbare winst.

Je ziet dat dit bij elkaar opgeteld kan oplopen tot aanzienlijke bedragen. Bedragen die je op je zakelijke rekening ziet bij je actuele banksaldo, maar die je later terug moet betalen. 

Met een zakelijke spaarrekening bij je betaalrekening kun je het geld dat je straks terug moet betalen direct opzij zetten. Zo weet je meteen wat je wel kunt uitgeven, en wat straks naar de Belastingdienst gaat. 

Sommige ondernemers reserveren maandelijks een vast bedrag. Anderen zetten per betaalde factuur een percentage op de zakelijke spaarrekening. De methode die je kiest, maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat je het geld opzij zet, zodat je niet hoeft te vrezen voor die onvermijdelijke blauwe brief.

Met je zakelijke spaarrekening heb je al voorgesorteerd op je belastingaanslag en betaal je zonder moeite de rekening. 

Fijn idee toch?

10 | Zakelijke creditcard bij je zakelijke rekening

Gebruik jij ook steeds vaker online apps of software waarvoor je met een creditcard moet afrekenen? Betaal je grotere uitgaven graag met je creditcard omdat je aankoop dan verzekerd is of omdat je de betaling kunt uitstellen of spreiden? 

Als je geen zakelijke creditcard hebt, maar wel een privé creditcard, betaal je ongetwijfeld zakelijke kosten met je privé creditcard. 

Denk alleen al aan je nieuwe laptop of het online advertentiebudget in je Google Adwords-account.

Is dat bij jou zeker het geval? 

Overweeg dan bij het openen van je zakelijke rekening ook meteen de aanschaf van je zakelijke creditcard. 

Je voorkomt met een zakelijke creditcard namelijk dat je alsnog privé en zakelijk gaat vermengen in je zakelijke administratie. Want als je toch iedere maand iets betaalt met je privé kaart dan moet je dat apart in je administratie verwerken. En je moet er vooral aan denken om dat niet te vergeten. Doe je dat wel, dan mis je aftrekposten en loop je dus geld mis. Zonde natuurlijk. 

Wat ook een absoluut voordeel is van een zakelijke creditcard is de aankoopverzekering die geldt bij creditcards. Dure laptop kopen of investeren in kantoormeubels? Dan kan de aankoopverzekering van de creditcard heel prettig zijn voor jou als ondernemer.

Als je al een creditcard hebt bij je privérekening dan ken je de voordelen van deze aankoopverzekering wellicht al. Bijna alle creditcards hebben een aankoopverzekering die ervoor zorgt dat aankopen die je doet met je creditcard 180 dagen tot een jaar verzekerd zijn tegen diefstal, verlies of beschadiging. Hiervoor je niets extra’s te betalen. Wel moet je bij diefstal of verlies aangifte doen bij de politie om aanspraak te kunnen maken op de verzekering. 

Wat de precieze voorwaarden zijn, verschilt per creditcard. Dus als de aankoopverzekering belangrijk voor je is bij een zakelijke creditcard, omdat je zo min mogelijk risico wilt lopen bij grote uitgaven, moet je hier zeker extra aandacht aan besteden. 

Een ander voordeel van de zakelijke creditcard is dat je bij grote uitgaven kunt bepalen hoe en wanneer je de rekening betaalt: dat kan in één keer, maar ook per maand of in termijnen. 

11 | Zakelijke betaalverzoeken sturen

Het Tikkie of betaalverzoek sturen is in Nederland heel gewoon geworden om elkaar te betalen.  Ook zakelijk kan het heel handig zijn om een betaalverzoek te sturen. 

Je stuur je factuur zo heel snel en eenvoudig naar iemand per app. 

Er zijn zakelijke rekeningen waarbij je zakelijke betaalverzoeken kunt sturen. Maar ook de betaaldienst Tikkie maakt het tegenwoordig mogelijk om zakelijke betaalverzoeken te sturen. 

Uiteraard heb je hier wel je zakelijke bankrekening voor nodig. 

Het voordeel van zakelijke betaalverzoeken is dat de betaling direct op de juiste rekening terecht gekomen. Ook de betaalverzoeken kunnen dus snel en goed worden verwerkt in de financiële administratie van je bedrijf.

12 | Toegang tot andere zakelijke bankproducten

Met je zakelijke rekening krijg je toegang tot andere zakelijke bankproducten, bankproducten die je privérekening niet aanbiedt. 

Een goed voorbeeld zijn mobiele pinautomaten bij je zakelijke rekening. Als je marktkoopman bent of glazenwasser, of je runt vanuit huis een schoonheidssalon of nagelstudio, dan moet je op zoek naar betaaloplossingen die passen bij de wensen van jouw klant. De meeste mensen hebben geen contact geld meer op zak en willen dat ook niet. Als ze bij jou niet met hun pinpas of zelfs contactloos kunnen betalen gaan sommige klanten letterlijk een deurtje verder. Dat wil je als ondernemer natuurlijk voorkomen.

Maar ook het contact kunnen storten van geld kan een bankproduct zijn waar je als ondernemer behoefte aan hebt. 

Het voordeel van een zakelijke rekening is dat je bij sommige banken ook direct je mobiele pinautomaat kunt aanvragen. Of een zakelijke rekening kiest waarbij je contant geld kunt storten. Zo heb je al je financiële zaken geregeld bij één partij. Makkelijk en vaak ook voordeliger.

Het voordeel van een zakelijke rekening is dat je extraatjes krijgt als zakelijke klant. Denk aan korting op verzekeringen die je als ondernemer nodig hebt. Maar ook aan workshops of netwerkbijeenkomsten van de bank voor ondernemers.

13 | Er is veel aanbod bij het openen van je zakelijke rekening, dus er is keuze

Wat vind jij belangrijk aan een zakelijke rekening? Als je dat weet, is het een kwestie van vergelijken en kiezen. En het voordeel is: er is volop keuze als het gaat om het openen van een zakelijke rekening. 


Je kunt een zakelijke rekening openen bij traditionele banken, zoals ING Bank, Rabobank, ABN Amro, SNS Bank, Triodos en Van Lanschot. Maar er zijn ook veel nieuwe online aanbieders op de markt waar je terecht kunt voor je zakelijke rekening. Zoals Knab, N26, Bunq, Transferwise, Revolut en Holvi. 

Al deze banken bieden zakelijke rekeningen aan op verschillende manieren, met verschillende producten, tegen verschillende prijzen en tegen verschillende voorwaarden.

Om de juiste keuze te maken voor de beste zakelijke rekening s het belangrijk om jezelf af te vragen wat in jouw situatie belangrijk is. Wat heb jij nodig als het gaat om je zakelijke rekening? 

14 | Jij bepaalt wat je per maand of per jaar wilt uitgeven aan een zakelijke rekening

Dat het aanbod zo groot is, heeft als voordeel dat je zelf bepaalt wat je wilt uitgeven aan je zakelijke rekening. In alle prijsklassen zijn zakelijke rekeningen te vinden.

Als je zzp’er bent en net start is het misschien belangrijk voor je om de kosten zo laag mogelijk te houden. Of misschien vind je het per definitie een sport om te gaan voor de goedkoopste zakelijke rekening omdat het een zakelijke rekening voor jou noodzakelijk is, maar niet iets waar je per se heel lang over na wilt denken.  

Als prijs belangrijk is, kun je kiezen uit de goedkoopste zakelijke rekeningen en zelfs uit gratis zakelijke rekeningen. 

Wil je vooral waar voor je geld, dan loont het om te vergelijken en te kijken welke producten je krijgt aangeboden tegen welke prijs.

4. Wanneer moet je een zakelijke rekening openen?

Als je overweegt een zakelijke rekening te openen, vraag je je misschien af wanneer je een zakelijke rekening moet openen. En misschien ook wanneer je géén zakelijke rekening moet openen. 

Allereerst is het belangrijk om te weten of je wel een zakelijke rekening moet openen. 

Zoals we eerder al uitlegden is het voor ondernemers die zzp’er zijn of onderdeel uitmaken van een vof wettelijk niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Ook de Belastingdienst verplicht het je niet. Maar het openen van een zakelijke rekening is wel verplicht bij de bank waar je bankiert. 

Of beter gezegd: de meeste banken staan het niet toe dat je privérekening zakelijk gebruikt. 

Naast de verplichting van je bank, biedt een zakelijke rekening veel voordelen. 

Als je dan een zakelijke rekening wilt openen, is de vraag wanneer je die zakelijke rekening moet openen. 

Als ondernemer is het aan te raden om een zakelijke rekening te openen nadat je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Die inschrijving in het handelsregister en je KvK-nummer heb je overigens ook nodig om de zakelijke rekening te kunnen openen. De bank zal om je inschrijving vragen op het moment dat je contact opneemt omdat ze dan kunnen checken of je inderdaad een bedrijf hebt. 

Open je zakelijke rekening bij voorkeur voordat er veel financiële transacties gaan plaatsvinden. Dan heb je met je zakelijke rekening namelijk meteen alles op één plek voor een overzichtelijke administratie. 

Wil je weten wanneer je als stichting of vereniging een zakelijke rekening moet openen? 

Hiervoor geldt nog meer dan bij zzp’ers of ondernemers in een vof dat je een zakelijke rekening moet overwegen. De stichting of vereniging is namelijk niet dezelfde rechtspersoon als jij, het gaat om een andere juridische entiteit. Dus transacties voor de stichting of vereniging kun je beter niet via je een privérekening laten lopen. 

Ook voor stichtingen en verenigingen geldt dat je het liefst zo snel mogelijk de zakelijke rekening opent om te voorkomen dat er onduidelijk bestaat over geldstromen.

5. 25 dingen die je echt moet weten over het openen van je zakelijke rekening

1 | Een zakelijke rekening is niet verplicht volgens de wet

Heb je wel eens gehoord dat het niet verplicht is om een zakelijke rekening?
Dat klopt. 
Als je zzp’er bent of ondernemer in een vof, dan is het wettelijk niet verplicht om een zakelijke rekening openen. Jij bent namelijk je onderneming en jouw onderneming ben jij.  Juridisch gezien ben je dezelfde entiteit. 

Als je een bv of nv hebt is niet zo, de bv of nv is een aparte rechtspersoon.

2 | De bank staat niet toe dat jij je privérekening zakelijk gebruikt

Ook al is het wettelijk niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. De bank staat niet toe dat jij je privérekening zakelijk gebruikt.

Dus als jij als zzp’er je privérekening gebruikt voor zakelijke doeleinden, kan dat wettelijk gezien. Maar in de algemene voorwaarden van de meeste banken staat heel nadrukkelijk beschreven dat je privérekening niet voor bedrijfsdoeleinden gebruikt kan en mag worden. 

Je bent dus door de algemene voorwaarden van de banken wel verplicht om een zakelijke rekening te openen voor je zakelijke activiteiten.

3| Als jij je privérekening wel zakelijk gebruikt, mag de bank je rekening beëindigen

Gebruik je toch je privérekening voor bedrijfsdoeleinden? 

Dan kan dat een tijdje goed gaan. Maar als de bank bij een steekproef doorkrijgt dat er veel zakelijke transacties plaatsvinden op je privérekening, dan mag de bank uiteindelijk je verzoeken om een zakelijke rekening te openen. Blijf je je privérekening gebruiken voor je bedrijf, dan mag de bank zelfs je privérekening beëindigen.

je_bent_niet_verplicht_om_een_zakelijke_rekening_te_openen_bij_de_bank_waar_je_privbankiert_">

4 | Je bent niet verplicht om een zakelijke rekening te openen bij de bank waar je privé bankiert

Als je een zakelijke rekening gaat openen, mag dat natuurlijk bij de bank waar je nu privé bankiert. Maar je bent zeker niet verplicht om de rekening te openen bij de bank waar nu je privérekening loopt.  

Je zakelijke rekening is een nieuwe rekening die je overal kan afsluiten. 

Als je een zakelijke rekening opent bij je huidige bank kijk dan of de zakelijke rekening voldoet aan al je wensen en tegen welke kosten je huidige bank de zakelijke rekening aanbiedt. 

Het kan namelijk voordelen bieden om je zakelijke rekening af te sluiten bij je huidige bank. Zo is het overboeken van je zakelijke rekening naar je privérekening sneller en eenvoudiger. En meestal gaat de aanvraag ook sneller bij de bank waar je al klant bent, omdat er al veel gegevens van jou bekend zijn. 

Kijk ook zeker eens bij andere aanbieders. Wat is er anders in het aanbod van zakelijke rekeningen bij andere banken? Bieden ze meer functionaliteiten aan, is de prijs lager of hoger? En wat zijn de mogelijkheden als jij met je bedrijf groeit in de toekomst? 

Even verder kijken en de zakelijke rekeningen bij andere banken bekijken, kan zeker de moeite waard zijn. Het kan heel goed dat de kosten lager zijn bij een bank dan je huidige. Of dat de mogelijkheden groter zijn waardoor je meer waarde krijgt voor je geld. 

Neem dus de vrijheid om ook eens naar concurrenten te kijken.

5 | Naast traditionele banken, zijn er veel nieuwe online spelers die zakelijke rekeningen aanbieden

Naast de bekendere en meer traditionele banken zijn er tegenwoordig verschillende online banken waar je een zakelijke rekening kunt openen. 

Dit zijn aanbieders als Knab, Bunq, Holvi, Revolut of TransferWise.

Deze online banken pionieren vaak met nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden. En ze kunnen hun zakelijke rekeningen soms goedkoper aanbieden omdat ze geen fysieke kantoren hebben. 

Bekijk dus voor je een zakelijke rekening opent wat het beste bij jou en jouw situatie past en neem daarin ook de nieuwe online banken mee.

6 | Een zakelijke rekening biedt veel voordelen ten opzichte van een privérekening

Een privérekening is prima voor je persoonlijke financiën. Heb je een bedrijf, stichting of vereniging waarvoor je de financiën wilt regelen, dan biedt een zakelijke rekening veel voordelen. 

Je scheidt namelijk je privé-administratie van je zakelijke administratie en daarmee creëer je direct overzicht. Maar het is ook prettig om een zakelijke rekening te hebben omdat je daarmee een stuk professioneler overkomt dan met je privérekening. 

En wist je dat je met je zakelijke rekening ook veel meer mogelijkheden hebt dan met je privérekening? Je kunt meerdere rekeninghouders toevoegen, je kunt mobiele pinautomaten koppelen aan je zakelijke rekening en ook  zakelijke spaarrekeningen of zakelijke creditcards toevoegen aan je zakelijke betaalpakket.
Lees hier meer over de 14 voordelen van een zakelijke rekening

7 | Voor stichtingen zijn er speciale zakelijke rekeningen en zakelijke pakketten

Als je een stichting opricht, kun je bij sommige banken een zakelijke rekening openen die helemaal is toegesneden op de wensen en behoeften van stichtingen. 

Zo kun je meerdere rekeninghouders toevoegen, zodat de (mede)bestuursleden ook zicht hebben op de geldstromen van je stichting. En betaal je meestal geen kosten per transactie. 

De zakelijke rekening voor stichtingen zijn doorgaans goedkoper dan zakelijke rekeningen voor bedrijven. 
Ben je op zoek naar de beste zakelijke rekening voor jouw stichting, raadpleeg dan onze vergelijker of lees meer over zakelijke rekeningen voor stichtingen.

8 | Voor verenigingen zijn er ook speciale zakelijke rekeningen en zakelijke pakketten

Voor een vereniging zijn er bij een zakelijke bankrekening andere dingen belangrijk dan bij een zakelijke rekening voor een bedrijf. Daarom zijn er net als voor stichtingen, ook voor verenigingen speciale zakelijke rekeningen en betaalpakketten. 

Misschien is er sportkantine of clubhuis waarvoor je een mobiel pinapparaat nodig hebt? Of wil je juist dat je contant geld kunt storten. Welke behoefte je als vereniging ook hebt, in de meeste zakelijke rekeningen voor verenigingen is met deze wensen rekening gehouden. 
Ben je op zoek naar de beste zakelijke rekening voor jouw vereniging, raadpleeg dan onze vergelijker of lees meer over zakelijke rekeningen voor vereniging.

ben_je_zzper_veel_banken_hebben_hun_zakelijke_rekeningen_afgestemd_op_zzp__ers_">

9 | Ben je zzp’er? Veel banken hebben hun zakelijke rekeningen afgestemd op zzp’ers

Nederland telt meer dan een miljoen zzp’ers. Geen wonder dus dat banken en online aanbieders voor zzp’ers specifieke zakelijke rekeningen hebben. 

Als zzp’er heb je geen zakelijke rekening nodig met meerdere betaalpassen. En liefst ben je er waarschijnlijk ook niet te veel geld aan kwijt. 

Daarom zijn de meeste rekeningen voor zzp’ers zakelijke rekeningen zonder al te veel toeters en bellen. 

En het leuke is: je hebt van alle ondernemers als zzp’er het meeste te kiezen. Want of het nu een financiële start-up is als Holvi of Revolut. Of een gerenommeerde bank als de Rabobank, ze richten zich allemaal op de zzp’er of freelancer. 

Het mooie is ook dat je als starter bij de meeste banken gebruik kunt maken van startersvoordelen en acties als je net voor jezelf begint. Je betaalt bijvoorbeeld de eerste zes of eerste twaalf maanden geen maandbedrag. Of je hoeft nog niet te betalen voor iedere transactie. 

Menig bank zal je als zzp’er graag als nieuwe klant verwelkomen. 

Wist je dat er gratis zakelijke rekeningen zijn? 

Zo’n gratis zakelijke rekening biedt basisfunctionaliteiten en kan misschien heel goed bij je passen.

Wil je meer kunnen met je zakelijke betaalpakket, dan zijn er genoeg alternatieven.

de_belastingdienst_verplicht_je_als_zzper_of_vennoot_in_een_vof_niet_om_een_zakelijke_rekening_te_openen_">

10 | De belastingdienst verplicht je als zzp’er of vennoot in een vof niet om een zakelijke rekening te openen

Als je onderneemt als zzp’er of ondernemer in een vof maakt het wel of niet hebben van een zakelijke rekening de Belastingdienst niet zo veel uit.

De Belastingdienst zal je dus niet verplichten om een zakelijke rekening te openen. 

Toch kan juist de Belastingdienst jou als ondernemer veel hoofdbrekens bezorgen als je géén zakelijke rekening hebt. Het betekent namelijk dat al jouw zakelijke inkomsten en uitgaven via je privérekening lopen. 

Enig idee wat zakelijk of privé was als je zeven jaar terug moet kijken van de Belastingdienst? 

Zeven jaar inderdaad. Want zo lang is de administratieve bewaarplicht van de Belastingdienst voor ondernemers. 

Bij een steekproef kan de Belastingdienst je vragen om je bankafschrijvingen. En dan wordt het zoeken geblazen. 

Het gescheiden houden van zakelijk en privé is één van de vele voordelen van het openen van een zakelijke rekening.

11 | Als je een bv of nv moet je een zakelijke rekening te openen

Er wordt vaak gesteld dat het als ondernemer niet verplicht is om een zakelijke rekening te openen. Met ondernemer wordt dan vaak de zzp’er of de ondernemer in een vof nadrukkelijk genoemd. 

Maar hoe zit het als je een bv of nv hebt? 

Een bv of nv is een aparte rechtspersoon. Daarvoor moet je ook een aparte, eigen zakelijke rekening openen. 

Bij een bv of nv is het verstandig om privé en zakelijk echt gescheiden te houden. Ook als jij de dga (directeur groot aandeelhouder) bent, kun je niet zomaar van je zakelijke rekening geld opnemen. Jouw bv is namelijk een op zichzelf staande juridische entiteit. 

Als je zzp’er bent of ondernemer in een vof is dat anders: dan ben jij de onderneming en andersom. Bedrijf en ondernemer hebben dezelfde entiteit. Bij een bv en nv gaat het om verschillende juridische entiteiten. Met elk hun eigen bankrekening.

12 | Wat de beste zakelijke bank is om een zakelijke rekening te openen bepaal jij

Wat is de beste zakelijke rekening? Die vraag wordt veel gesteld. 

Heel begrijpelijk. 

Maar wie bepaalt wat de beste zakelijke rekening is? 


Jij. Jij bepaalt wat voor jouw situatie de beste zakelijke rekening is. 

Want alleen jij kan inschatten welke zakelijke rekening het beste bij jouw wensen en behoeften past.

Wil je rood kunnen staan, heb je een zakelijke creditcard nodig, wil je zakelijk sparen? 

Heb je de ambitie om door te groeien en veel personeel aan te nemen? 

Doe je alleen zaken in Nederland of bankier je ook veel internationaal?

Het zijn vragen waarop jij als ondernemer het antwoord weet.

Stel jezelf de juiste vragen over de zakelijke rekening die jij nodig hebt en je kunt veel beter vergelijken welke zakelijke rekening het beste bij jou past.

13 | De vaste kosten voor een zakelijke rekening bedragen tussen 0 en 20 euro per maand

De meeste zakelijke rekeningen vragen een vast bedrag per maand aan hun rekeninghouders. Voor dit vaste bedrag krijg je de basisfuncties van je bankrekening, zoals een rekeningnummer, je zakelijke bankpas en een online applicatie waarmee je kunt internetbankieren.

Grofweg kun je zeggen dat een zakelijke rekening tussen de 0 en 20 euro per maand kost. 

Wat je voor dat maandbedrag krijgt, verschilt per aanbieder. 

Er zijn online banken die gratis zakelijke rekeningen aanbieden, waarbij je zelfs een gratis zakelijke creditcard krijgt. Maar er zijn ook banken waar je apart betaalt voor extra bankproducten, zoals een zakelijke creditcard en een zakelijke spaarrekening. 

Oh ja, en wat je zeker nog moet weten. 

Met een vast maandbedrag ben je er vaak niet. Veel banken rekenen op hun zakelijke rekening nog een extra bedrag per transactie. Bij de omschrijving zie je dan een maandbedrag staan, exclusief transactiekosten.

14 | Veel zakelijke rekeningen brengen zakelijke transacties apart in rekening

Sommige zakelijke rekeningen brengen voor iedere af- en bijschrijving een apart bedrag in rekening: de transactiekosten. 

Transactiekosten kunnen op je zakelijke rekening verschillende dingen inhouden, je kunt bijvoorbeeld transactiekosten betalen voor:

Waarom is het belangrijk om te letten op de transactiekosten van een zakelijke rekening?

Met transactiekosten heb je vooraf geen vaste prijs per maand of per jaar voor je zakelijke rekening. 

Heb jij een onderneming waarbij je veel af- of juist veel bijschrijvingen verwacht op je zakelijke rekening? Check dan goed wat voor jou een goede optie is. Want maandbedragen kunnen er prima uitzien, maar met de transactiekosten kan het flink in de papieren lopen.

15 | Er zijn gratis zakelijke rekeningen op de markt

Er zijn aanbieders waar gratis zakelijke rekeningen opent.

Dit zijn vaak online start-ups, zoals Holvi, Revolut of N26. 

Je krijgt bij een gratis zakelijke rekening meestal de basis van de aangeboden zakelijke bankproducten, zoals een betaalpas en de mogelijkheid om mobiel te bankieren. 

Deze aanbieders hebben gratis zakelijke rekeningen, maar meestal ook een betaalde variant. Daar zit dus ook meteen hun verdienmodel. De gratis zakelijke rekening dient vaak als opstapje naar een betaalde zakelijke rekening.

Bijvoorbeeld omdat je meer nodig hebt in je zakelijke rekening als je groeit als ondernemer. Of omdat je na je startfase zeker weet dat je wilt blijven ondernemen.

16 | Er zijn regelmatig acties waarbij je de eerste maanden voordelig of zelfs gratis een zakelijke rekening opent

Wil je graag de goedkoopste en de beste zakelijke rekening? 

Dan kun je koopjes en acties gaan spotten. 

Veel banken hebben acties lopen, deze acties richten zich vaak op starters. Die krijgen bijvoorbeeld het eerste jaar een gratis zakelijk bankpakket. Of soms de eerste zes maanden. 

Waar ook veel mee wordt gestunt is de transactiekosten inzetten als lokkertje. Je betaalt dan de eerste zes of de eerste twaalf maanden geen transactiekosten op je zakelijke rekening. 

Natuurlijk reken jij als slimme consument en koopjesjager dan wel even door hoeveel je zakelijke rekening gaat kosten na de actieperiode, toch?

Andere acties zijn de zogenaamde overstapacties: als je toch liever een andere zakelijke rekening opent na verloop van tijd kun je gebruik maken van overstapkorting. Soms krijg je korting en soms zelfs een cash bedrag aangeboden als je overstapt naar een andere bank. 

Overweeg je dit, maar zie je op tegen de administratieve rompslomp. Net als bij je privérekening is er een overstapservice voor je zakelijke rekening.

17 | Ook voor zakelijke rekeningen is er een overstapservice

Heb je een zakelijke rekening geopend, maar ben je bij nader inzien niet helemaal gelukkig met je keuze?

Overstappen naar een andere zakelijke rekening is tegenwoordig een stuk minder ingewikkeld. 

Als je een rekening opent bij een nieuwe bank kun je bij die nieuwe bank gebruik maken van de overstapservice.

Dat scheelt een boel geregel en gedoe.

De bank regelt namelijk dat alles van je oude naar je nieuwe rekening wordt omgezet.Nederlandse bedrijven die met een automatische incasso geld afschrijven van je zakelijke rekening ontvangen van de overstapservice je nieuwe bankrekeningnummer.  

En? Je af en bijschrijving op je oude zakelijke rekening worden door de overstapservice 13 maanden lang naar je nieuwe zakelijke rekening geleid.  In die 13 maanden wordt ook nog eens voor je bijgehouden wat er nog loopt via je oude zakelijke rekening.

Je krijgt dus 13 maanden de tijd, en behoorlijk wat support, als je wilt overstappen naar een andere zakelijke rekening.

18 | Een zakelijke rekening is duurder dan een privérekening omdat je meer mogelijkheden hebt

Een zakelijke rekening is duurder dan je privérekening.

En dat is eigenlijk niet zo gek. 

Je zakelijke rekening kan onderdeel uitmaken van een bankpakket waarmee je ook mobiel kunt pinnen of honderden contributies kunt innen. Dingen die je met je privérekening niet doet.

19 | Het vergelijken van zakelijke rekening bespaart je tijd, geld en gedoe

Is een lage prijs een voorwaarde voor jouw zakelijke rekening?

De goedkoopste zakelijke rekeningen bieden je alle basisproducten die je nodig hebt om zakelijk te bankieren. 

En er zijn ook aanbieders van gratis zakelijke rekeningen.

Toch is het ook goed om je niet alleen te laten leiden door de prijs van je zakelijke rekening. Laat je bij je keuze ook leiden door wat die zakelijke rekening je gaat opleveren.

Als jij je boekhoudpakket niet kunt koppelen aan je goedkope of je gratis zakelijke rekening, ben je alsnog extra tijd kwijt. 

En je weet, tijd is ook geld.

Het loont daarom om te vergelijken op meer dan prijs alleen.

20 | De goedkoopste zakelijke rekening kost 6 euro per maand

De goedkoopste zakelijke rekening open je bij Knab Zakelijk voor 6 euro per maand of 72 euro per jaar. 

Wat je daarvoor krijgt?

Meerdere betaalrekeningen en spaarrekening, een betaalpas, de mogelijkheid om je zakelijke rekening te koppelen aan je boekhoudpakket. En 1000 gratis transacties per jaar.

Ook ASN Bank (ASN Betalen Zelfstandigen) en SNS Bank (ZZP Rekening) zitten in de top 3 van goedkoopste zakelijke rekeningen met € 78 euro per jaar (ASN) en € 90 euro per jaar (SNS).

21 | De duurste zakelijke rekening kost per maand

Van Lanschot biedt met € 18 euro per maand de duurste zakelijke rekening aan. Naast de maandelijkse kosten betaal je bij van Lanschot ook voor verschillende transacties nog een apart bedrag. 

Na van Lanschot is Triodos per maand met een vast bedrag van € 12,50 euro.

22 | Het aanvragen van een zakelijke rekening duurt tussen de vijf minuten en twee maanden

Heb je haast met het aanvragen van je zakelijke rekening?

Houd er dan bij Triodos rekening mee dat het aanvragen van een zakelijke rekening twee maanden kan duren. Als duurzaamheid en integriteit belangrijk voor je zijn, kan dat zeker het wachten waard zijn. 

Wil je liever wat sneller je zakelijke rekening open? 

Bij internationale online banken is de belofte dat je binnen vijf of tien minuten je zakelijke rekening opent. 

Ga je naar één van de Nederlandse grootbanken, zoals ING Bank, Rabobank of ABN Amro, dan ben je meestal een paar dagen tot twee weken kwijt met het aanvragen van je zakelijke rekening. 
Is de aanvraagperiode en de tijd om je aanvraag te verwerken belangrijk voor je, dan kun je de banken en aanbieders ook hierop vergelijken.

22 | Er zijn zes online aanbieders waar je als Nederlandse ondernemer een zakelijke rekeningen kunt openen

Er zijn de laatste tien jaar veel nieuwe aanbieders van zakelijke rekeningen op de markt gekomen. Op dit moment kun je als Nederlandse ondernemer bij zes online banken een zakelijke rekening openen: 

23 | Er zijn acht traditionele banken in Nederland waar je een zakelijke rekening kunt openen

Naast online banken zijn in Nederland de traditionele banken actief op de zakelijke markt. Bij de volgende banken kun je als Nederlandse ondernemer een zakelijke rekening openen:

24 | Een tweede privérekening openen is meestal geen goed alternatief voor een zakelijke rekening

Om kosten te besparen overwegen sommige ondernemers om een tweede privérekening te openen voor hun zakelijke activiteiten.

Dit is geen goed idee.

De bank staat namelijk niet toe dat jij een privérekening gebruikt voor zakelijke doeleinden.

Het is ook geen goed idee omdat een privérekening minder professioneel oogt. Je kunt de naam van je bedrijf er niet aan koppelen en dat kan verwarring en onduidelijkheid veroorzaken bij je zakelijke relaties.

25 | Als je je zakelijke rekening eenmaal hebt, stap je niet snel meer over

Als je eenmaal een zakelijke rekening hebt, is de kans groot dat je die zakelijke rekening ook langere tijd aanhoudt. 

ZZP Barometer onderzocht voor het laatst in 2017 of zzp’ers vaak overstappen naar een andere banken. Hieruit blijkt dat 4 op 5 zzp’ers (81%) sinds de start niet is overgestapt naar een andere bank. 

De kleine groep die wel naar een andere bank is overgestapt noemt als reden de prijs en de service.

het_bestebij_jouw_situatie_zo_kom_je_erachter">

6. Welke zakelijke rekening past het beste bij jouw situatie? Zo kom je erachter

Als er iets belangrijk is in het vinden van de beste zakelijke rekening.

Blijf vragen stellen. 

Aan anderen, maar vooral ook aan jezelf.

Als jij weet wie je bent en wat je wilt, dan maakt dat de keuze voor de beste zakelijke rekening een stuk makkelijker. 

Je kunt met andere woorden heel veel zoeken en eindeloos rondklikken online. 

Maar als je niet weet waar je naar zoekt, dan is ieder antwoord goed. 

Vind jij het lastig om de beste zakelijke rekening te vinden? 
Maak dan gebruik van onze checklist met tien vragen.

10_vragenvoor_het_openen_van_een_zakelijke_rekening">

7. Checklist: stel deze 10 vragen voor het openen van een zakelijke rekening

In de checklist voor het openen van een zakelijke rekening stellen we je tien vragen waarmee je antwoorden vindt op de vraag wat voor jou de beste zakelijke rekening is om te openen.

We geven je waardevolle tips, delen veelgemaakte fouten en geven antwoord op de meest gestelde vragen over het openen van een zakelijke rekening.

Als je weet wat belangrijk is bij het openen van een zakelijke rekening, maak je direct de keuze voor de zakelijke bankrekening die het beste bij jouw situatie past.

in_welke_doelgroep_val_ik_als_zakelijke_consument_en_welke_zakelijke_rekeningen_horen_daarbij">

Vraag 1 | In welke doelgroep val ik als zakelijke consument (en welke zakelijke rekeningen horen daarbij?)

De meeste banken en online aanbieders richten zich met hun zakelijke rekeningen en zakelijke dienstverlening heel specifiek op een bepaalde doelgroep.

Deze doelgroepen zijn grofweg in te delen in de volgende categorieën.

Bij welke doelgroep zou jij jezelf indelen?

Door deze simpele vraag te beantwoorden, kijk je even door de ogen van een bank of online aanbieder naar jezelf als doelgroep. 

Jij hoort net als ieder ander bij een doelgroep met specifieke behoeften als het gaat om een zakelijke rekening.  

Weet je pas echt interessant is? 

Banken en ook online start-ups hebben al heel veel marktonderzoek gedaan hebben naar wat jij belangrijk vindt bij het openen van een zakelijke rekening.

Alleen door jou als zakelijke klant zo goed mogelijk te bedienen, kunnen banken en financiële dienstverleners concurreren met elkaar. Dus probeert iedere aanbieder de zakelijke rekening naadloos aan te laten sluiten bij jouw behoeften.

Het resultaat:

Een goed startpunt, je raadt het al, is om eens te kijken naar de zakelijke rekeningen die speciaal voor jouw doelgroep ontwikkeld zijn.

Vraag 2 | Welke functionaliteiten heb ik nodig in een zakelijke rekening?

Als het om een zakelijke rekening gaat is het goed om jezelf de vraag te stellen: wat heb ik eigenlijk nodig in een zakelijke rekening? 

Maak voor jezelf een lijstje, op papier of in gedachten, met dingen die jij verwacht als je een zakelijke rekening. 

Als je zeker wilt weten dat de zakelijke rekening voorziet in je behoeften is het goed om te checken of aan deze voorwaarden is voldaan.

Vraag 3 | Als mijn bedrijf gaat groeien, kan mijn zakelijke rekening dan met mij meegroeien?

Misschien start je net als ondernemer. Een leuke en spannende tijd waarin er veel op je afkomt. 

Heb je grootse plannen en de ambitie om te groeien? 

Neem die ambitie dan zeker mee bij de keuze voor je zakelijke rekening.

Er zijn aanbieders waar de mogelijkheden voor starters heel interessant zijn. Maar als je groeit in omzet of in het aantal werknemers, heb je mogelijk bankproducten nodig die je in een zakelijke rekening voor starters niet vindt. 

Bij sommige banken of online aanbieders is dat geen probleem. 

Als je groeit kun je heel simpel je zakelijke bankproducten uitbreiden. Of je zakelijke rekening upgraden. 

Kijk daarom goed of de zakelijke rekening die je nu wilt openen met jou en je ambities mee kan groeien de komende jaren

Vraag 4 | Wat wil ik per maand of per jaar uitgeven aan een zakelijke rekening?

Natuurlijk vergelijk je ook de kosten van de zakelijke rekeningen die je overweegt te openen. 

Als het om prijs gaat, lijkt het altijd een simpele vraag: wat mag je zakelijke rekening kosten? Of: wat wil je er maximaal aan uitgeven per maand of per jaar?

Maar het antwoord daarop geeft je misschien niet de beste informatie. Zeker niet als je kijkt naar de verschillende functionaliteiten die een zakelijke rekening kan hebben. 

En niet te vergeten de grote verschillen tussen zakelijke rekeningen, hun prijs en hun functionaliteiten. 

Een betere vraag zou daarom zijn: wat heb je nodig in een zakelijke rekening en wat is het je waard om over al die functionaliteiten te beschikken als ondernemer, stichting of vereniging?

Soms kan een duurdere zakelijke rekening met meer bankproducten en functionaliteiten je ook veel opleveren. Alleen omdat je er tijd mee bespaart.

Vraag 5 | Wil ik per se een zakelijke rekening openen bij de bank waar ik ook een privérekening heb?

Ben je erg gehecht aan de bank waar je al een privé rekening hebt lopen? 

Dat kan natuurlijk. 

Je weet precies hoe alles werkt en waar je alles kunt vinden. Dat voelt prettig en vertrouwd. 

En, het heeft ook zeker voordelen om een zakelijke rekening te openen bij je huidige bank.

Als je geld wilt overboeken van je zakelijke rekening naar je privérekening. Of andersom, dan is dat natuurlijk zo gepiept bij dezelfde bank. 

Toch is het in ieder geval goed om even stil te staan bij de vraag of je per se hier, bij deze bank, ook je zakelijke rekening wilt openen. 

Het kan heel goed dat andere banken, waaronder nieuwe online banken, je veel meer waarde voor je geld kunnen bieden bij het openen van een zakelijke rekening.

Soms liggen de voordelen bij een andere bank op het gebied van kosten: ze zijn simpelweg goedkoper. Soms liggen de voordelen juist bij wat ze je aanbieden: van innovatieve apps tot mogelijkheden of functionaliteiten die je huidige bank (nog) niet heeft .

Je bent in ieder geval niemand iets verplicht. Je mag je nieuwe zakelijke rekeningen openen bij wie je maar wilt.

Vraag 6 | Wil ik bij een traditionele bank te bankieren of sta ik open voor nieuwe online spelers?

Als je niet per se een zakelijke rekening wilt openen bij de bank waar je privé bankiert, zijn er opeens ontzettend veel opties. 

Ga je voor een full service bank: één van de grote banken in Nederland omdat je dan zeker weet dat je alles goed voor elkaar hebt?

Of sta je er voor open om ook eens naar een paar pioniers in de financiële markt te kijken?

Er zijn tegenwoordig een aantal fintechs, in binnen- en buitenland, die heel innovatief zijn met nieuwe bankproducten. 

Wel eens aan gedacht hoe handig het zou kunnen zijn om een zakelijke rekening te combineren met de mogelijkheid om online facturen te sturen? Holvi, een Finse start-up biedt het aan. 

En wat te denken van gratis zakelijke rekeningen van online aanbieders.

Kortom: er valt nog wel wat te ontdekken als je openstaat voor alle opties.

Vraag 7 | Wil ik zekerheid over de prijs per jaar of per maand van mijn zakelijke rekening?

Als je iemand bent die het prettig vindt om vooraf precies te weten wat iets kost, let dan zeker op de transactiekosten bij het openen van een zakelijke rekening. 

Transactiekosten zijn kosten die naast een vast maandbedrag in rekening worden gebracht. Bijvoorbeeld voor de af- en bijschrijvingen op je zakelijke rekening. 

Soms staat er bij het vaste maandbedrag vermeld dat het inclusief bijvoorbeeld 1000 of 1250 transacties per jaar is. 

Soms staat dat er ook niet bij. En dat wil niet zeggen dat de bank geen transactiekosten in rekening brengt. 

Bekijk altijd goed de voorwaarden en kenmerken van een zakelijke rekening, waaronder het wel of niet betalen van transactiekosten. 

Er zijn overigens ook zakelijke rekeningen waarbij je een vaste prijs betaalt, zonder de transactiekosten. 

Bij zakelijke rekeningen voor verenigingen en stichtingen is dat vaak het geval.

Vraag 8 | Hoe belangrijk zijn zaken als duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen bij het maken van je keuze?

Vind jij het belangrijk dat banken duurzaamheid, transparantie, integriteit of maatschappelijk verantwoord ondernemen als missie hebben? 

Het kan zijn dat het voor de aard van jouw bedrijf of werkzaamheden interessant is om een (online) bank te kiezen die aansluit bij jouw eigen missie of visie. 

Er zijn aanbieders van zakelijke rekeningen die zich heel nadrukkelijk profileren als een duurzame speler in de financiële wereld. 

In Nederland is Triodos een duurzame bank. Het doel van Triodos is om naast duurzaam ook ethisch en transparant te bankieren. 

De ASN Bank positioneert zichzelf ook als een duurzame bank, een bank die bankiert op een maatschappelijk verantwoorde manier. Met respect voor mens, dier en natuur. 

Als het om maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat, zul je ook bij de drie Nederlandse grootbanken (ING, Rabobank en ABN Amro) doelstellingen aantreffen om duurzaam en maatschappelijke verantwoord te ondernemen. 

Ook hier is het aan jou om te beslissen welke bank het beste past bij de missie en visie van je eigen bedrijf, stichting of vereniging.

Vraag 9 | Wat is voor mij het belangrijkste criterium bij het kiezen van een zakelijke rekening?

De beste zakelijke rekening kies je op basis van verschillende criteria. 

En die criteria zijn heel persoonlijk, zoals je kunt lezen in deze checklist. 

Om te komen tot de beste zakelijke rekening voor jouw situatie moet je besluiten welke criteria prioriteit hebben.

Wat staat bovenaan je verlanglijstje als het gaat om een zakelijke bankrekening?

Wat is voor jou totaal onbelangrijk?

Vraag 10 | Wat wil ik wel en wat wil ik zeker niet bij een zakelijke rekening?

Is het lastig om te bepalen wat je wel wilt in een zakelijke rekening? 

Kijk dan ook heel specifiek naar de dingen die je niet nodig hebt. 

Door uit te sluiten en te schrappen wat je niet nodig hebt, scheid je ook het kaf van het koren. 
Als je weet wat je wel wilt en niet wilt, wordt het ook een stuk eenvoudiger om zakelijke rekeningen met elkaar te vergelijken.

8 | De beste banken voor zakelijke rekeningen: dit zijn de aanbieders waar je uit kunt kiezen

De afgelopen tien jaar zijn er behoorlijk veel nieuwe spelers op de markt gekomen in de financiële wereld. Voor jou betekent het dat er bij het openen van een zakelijke rekening keuze is uit de bekendere traditionele banken. Maar ook uit een aantal online banken die je misschien nog niet kent.

We stellen de aanbieders van zakelijke rekeningen graag even aan je voor. De online aanbieders en de traditionele banken. Zodat je het hele speelveld overziet.

N26 Business
N26 is een internationale online bank die zich met haar zakelijke rekeningen richt op zzp’ers. Met N26 bankier je volledig online via een app op je smartphone of tablet. Ook kun je met een webapp op je laptop op desktop bankieren bij N26. De zakelijke rekening bij N26 open je binnen tien minuten online en de zakelijke rekening is geheel gratis. De online bank is in 2013 in Duitsland opgericht door Valentin Stalf en Maximilian Tayenthal. In 2016 is daar N26 Business bijgekomen. De oprichters wilden met N26 een alternatief creëren voor het traditionele bankieren, waarbij de nieuwste technologie wordt ingezet. Inmiddels is N26 uitgegroeid tot een online bank en mobiele aanbieder van zakelijke rekeningen met meer dan 5 miljoen klanten wereldwijd. Er werken meer dan 1500 mensen in de hoofdkantoren in Berlijn, New York, Barcelona, Wenen en Sao Paulo.


Bunq

Bunq is een Nederlandse internationale online bank voor de consumentenmarkt en voor de zakelijke markt. De bank positioneert zichzelf als ‘Bunq, the bank of the free’ en richt zich met haar zakelijke rekeningen op zzp’ers, mkb’ers en verenigingen en stichtingen. Het aanvragen van een zakelijke rekening regel je online in ongeveer vijf minuten. Met één account bij bij Bunq krijg je toegang tot 25 zakelijke rekeningen en Bunq biedt verschillende functionaliteiten voor ondernemers, zoals het koppelen van boekhoudsoftware aan je zakelijke rekening. Bunq is in 2012 opgericht door Ali Niknam, een IT-ondernemer die voor het oprichten van Bunq vermogen opbouwde met het webhostingbedrijf TransIP. Het hoofdkantoor van Bunq staat in Amsterdam. Bunq heeft als eerste Europese bank de mogelijkheid gelanceerd om twee pincodes op één pas in te stellen. Dit systeem, genaamd Dual pin, is zo bijzonder dat Bunq er patent op heeft aangevraagd.  

Holvi

Holvi is een online zakenbank met het hoofdkantoor in het Finse Helsinki. De online zakenbank is opgericht in 2011 en heeft als missie om bankieren voor ondernemers zo makkelijk mogelijk te maken. Daarbij doet Holvi de belofte dat ondernemers tijd kunnen besparen. De bank richt zich op zzp’ers en mkb’ers. Een zakelijke rekening bij Holvi is er in twee varianten: de zakelijke rekening Holvi starter open je gratis en je kunt daar zelfs een gratis Mastercard bij ontvangen. Voor de zakelijke rekening Grower van Holvi betaal je 12 euro per maand. Wat Holvi verder bijzonder maakt is dat Holvi naast het een zakelijke rekening ook de mogelijkheid biedt om facturen op te maken en te versturen. En je kunt bonnetjes en facturen voor je boekhouding scannen en bewaren in de Holvi-app.

Transferwise voor bedrijven

Bij Transferwise voor bedrijven (Transferwise for Business)  kun je online een zakelijke rekening openen waarmee je in vreemde valuta geld kunt overmaken en geld kunt ontvangen tegen de reële en actuele wisselkoersen. Transferwise voor bedrijven is opgericht in Estland en richt zich op zzp’ers en mkb’ers in meer dan 70 landen ter wereld voor wie die internationaal bankieren een belangrijke voorwaarde is bij het openen van een zakelijke rekening. De missie van Transferwise is om het internationaal bankieren eerlijk en tegen lage kosten aan te bieden. Maar ook om het ondernemers zo makkelijk mogelijk te maken. Internationaal geld overmaken over ontvangen moet net zo snel gaan als een email versturen, vinden ze bij Transferwise. De maandelijkse kosten voor Transferwise zijn gratis. Je betaalt bij Transferwise alleen voor de afschrijvingen op je zakelijke rekening. 

Revolut

Revolut is in 2015 gestart in het Verenigd Koninkrijk en zegt zelf dat ze bezig zijn met het bouwen van de ‘eerste echte wereldwijde financiële super-app ter wereld’. Revolut biedt persoonlijke en zakelijke bankrekeningen aan en richt zich voornamelijk op zzp’ers en freelancers, maar ook op grotere bedrijven die zaken doen in verschillende valuta. Als online speler in de financiële markt onderscheidt Revolut zich namelijk met de mogelijkheden om internationale betalingen te verzenden en ontvangen. Bij Revolut kun je 28 verschillende valuta’s aanhouden en wisselen. Als freelancer kun je bij Revolut gratis een zakelijke rekening openen. De betaalde variant voor freelancers kost 7 euro per maand. Voor bedrijven kost een zakelijke rekening tussen de 0 en 100 euro per maand afhankelijk van je wensen en behoeften. 

Knab

Knab profileert zichzelf als ‘de online bank met menselijke service’ en ‘de bank voor zzp’ers’.  Knab werd in 2012 opgericht voor particulieren. Oprichter René Frijters kreeg het idee voor Knab na de bankencrisis, waarbij Nederlandse banken met staatssteun overeind werden gehouden. De bankencrisis zorgde voor een flinke deuk in het vertrouwen in de financiële sector.  Knab betrad de markt daarom met de slogan ‘de bank die het anders doet’. Knab is een label van Aegon Bank en heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam. In 2014 volgde de oprichting van Knab Zakelijk. Knab Zakelijk richt zich met haar zakelijke rekeningen en zakelijke bankpakketten voornamelijk op de behoeften van de zzp’ers en kleinere ondernemers voor een bedrag van 6 euro per maand.

ING Bank
De ING Bank is de grootste bank in Nederland. Bij de ING Bank kun je als ondernemer al je financiële zaken regelen. Naast het openen van een zakelijke rekening is de ING Bank een bank waar je ook terecht kunt voor complexere financieringen of aanvullende bankproducten. ING biedt zakelijke rekeningen aan voor iedere ondernemer, ongeacht de omvang of omzet. ING richt zich daarmee op zzp’ers, kleinere ondernemers, mkb’ers, maar ook op het grootbedrijf. De goedkoopste zakelijke rekening bij ING is het starterspakket, deze rekening open je voor € 9,90 per maand. Je kunt je zakelijke rekening bij ING overigens niet online aanvragen, hiervoor moet je eerst naar een fysiek bankkantoor van ING. 

De ING Bank is de grootste bank in Nederland.


Rabobank Zakelijk
De Rabobank is één van de grootste en bekendste banken in Nederland en biedt voor zowel particulieren als ondernemers het complete pakket aan financiële dienstverlening. De Rabobank ontstond in 1972 na een fusie tussen verschillende boerenleenbanken. De Rabobank is tot op de dag van vandaag een coöperatie, wat betekent dat de bank uit verschillende lokale banken bestaat en leden heeft. Als je kiest voor een zakelijke rekening van de Rabobank kies je voor een traditionele en vertrouwde speler in de markt die naast een zakelijke rekening veel extra bankproducten kan aanbieden. Rabobank Zakelijk richt zich op met verschillende producten op de behoeften van alle ondernemers, van groot tot klein. Ook richt de Rabobank zich met aparte pakketten specifiek op verenigingen en stichtingen. 

ABN Amro
ABN Amro staat op nummer 3 van de grootste banken van Nederland (na ING op nummer 1 en de Rabobank op nummer 2). Als je op zoek bent naar een bekende en vertrouwde bank dan kan ABN Amro een goede keuze zijn voor jou. ABN Amro heeft nog altijd fysieke bankkantoren en naast het openen van je zakelijke rekening kun je bij deze grootbank ook terecht kunt voor andere financiële producten. Van een mobiel pinapparaat tot verzekeringen en hypotheken. ABN Amro bedient in de zakelijke markt alle ondernemers en bedrijven die ons land rijk is: van de zzp’er tot het grootbedrijf. Ook stichtingen en vereniging kunnen bij ABN Amro terecht voor het openen van een zakelijke rekening. Je opent bij ABN Amro een zakelijke rekening vanaf € 9,75 per maand. 

SNS Bank
De SNS Bank profileert zichzelf als een bank die toegankelijk wil zijn en het beter en normaler wil doen dan andere banken. De SNS Bank is onderdeel van de Volksbank, waar ook ASN Bank en Regiobank deel van uitmaken. De Volksbank is de vierde bank van Nederland. Om het overzichtelijk en duidelijk te houden heeft SNS Bank twee verschillende zakelijke rekeningen voor ondernemers: De SNS ZZP Rekening en de SNS Zakenrekening. De ZZP Rekening is er voor ondernemers die graag eenvoudig en goedkoop zakelijk willen bankieren. Heb je als ondernemer toch meer functionaliteiten of extra’s nodig binnen je zakelijke rekening, dan kun je je zakelijke rekening tegen meerkosten uitbreiden naar de SNS Zakenrekening. De ZZP Rekening is er vanaf € 7,50 per maand. De uitgebreidere SNS Zakenrekening kost € 9,50 per maand, plus de kosten per transactie. 

ASN Bank 
De ASN Bank positioneert zichzelf als een duurzame bank, een bank die bankiert op een maatschappelijk verantwoorde manier. Met respect voor mens, dier en natuur, zoals ASN het zelf omschrijft. ASN Bank bestaat al sinds 1960 en is een handelsnaam van de Volksbank, de bank waar ook SNS Bank en Regiobank deel van uitmaken. ASN biedt duurzame zakelijke rekeningen aan om te betalen, te sparen en te beleggen. Er is één zakelijke rekening bij ASN: ASN Betalen Zelfstandigen, deze kost € 6,50 per maand. De zakelijke rekening is uit te breiden met een zakelijke creditcard, spaarrekening of beleggingsrekening.  

Regiobank 

Regiobank richt zich als Nederlandse bank naast consumenten op kleine ondernemers als de bank die altijd dichtbij is. Wat de Regiobank onderscheidt van andere banken is dat de bank samenwerkt met lokale adviseurs. Regiobank heeft zo’n 500 kantoren in Nederland. Regiobank bestaat sinds 1920, maar is in 2017 in handen van de Volksbank, waar ook SNS Bank en ASN Bank deel van uitmaken. De zakelijke rekening die Regiobank aanbiedt heet de MKB Rekening van Regiobank en is geschikt voor zzp’ers en mkb’ers. Je betaalt voor de MKB Rekening een vast bedrag van € 9,50 per maand. Daarvoor krijg je in ieder geval een zakelijke rekening met betaalpas en 1250 transacties per jaar. Volgens de Regiobank zelf is de MKB Rekening geschikt voor kleinere bedrijven die maximaal 10 mensen in dienst hebben. 

Triodos

Triodos staat de bekend als de duurzame bank. Het doel van Triodos is om naast duurzaam ook ethisch en transparant te bankieren. Triodos is een Nederlandse bank met filialen in België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland. Triodos presenteert zichzelf als de ideale bank voor ondernemers die net als Triodos een missie hebben om geld te laten werken voor een mooiere samenleving. Als nieuwe klant wijzen je erop dat de aanvraag van je zakelijke rekening twee maanden kan duren. Dit is omdat Triodos toetst voor het openen van de zakelijke rekening de integretiteit van het bedrijf en de mensen met wie ze zaken doen. De Triodos Internet Zaken Rekening open ja voor € 12,50 per maand.

Van Lanschot

Van Lanschot is een bank in het hogere segment en onderscheidt zich met haar kennis en expertise over vermogensbeheer. De zakelijke rekening van Van Lanschot is de Betaalrekening Zakelijk. Dit is per maand één van de duurste zakelijke bankrekening met € 18 per maand. Vervolgens betaal je bij van Lanschot ook tarieven per betaalopdracht. Van Lanschot richt zich op vermogende particulieren, starters op de vermogensmarkt, ondernemers en familiebedrijven en op professsionals en executives. Ook verenigingen en stichtingen kunnen bij Van Lanschot terecht.

9. Traditionele bank of online bank voor je zakelijke rekening?

Waar vind je de beste zakelijke rekening: bij een traditionele bank of bij een online bank? 

Voor beide opties zijn natuurlijk voor- en nadelen te bedenken.

Al blijft ook,  zoals je vaker zult lezen, je persoonlijke voorkeur en persoonlijke behoefte een voorname rol spelen in de keuze tussen een zakelijke rekening bij een traditionele bank of een online bank. 

Laten we daarom eens kijken naar de kenmerken van traditionele banken en online banken. En naar de eventuele verschillen.

Traditionele banken:

Online banken:

Je ziet dat traditionele banken en online banken op hoofdlijnen al op veel punten verschillen. 

En dan is er ook nog verschil tussen online banken in Nederland, zoals Knab en Bunq, en online banken zoals Holvi, N26, Revolut of Transferwise, die een internationaler karakter hebben.

Hoe kies je dan tussen een zakelijke rekening bij een traditionele of online bank?

Laten we even drie soorten ondernemers en ondernemingen nemen als voorbeeld en kijken welke zakelijke bank beter bij ze past.

Online bank of traditionele bank?

Voorbeeld 1: De mkb’er in de maakindustrie

Je bent de directeur/eigenaar van een machinefabriek en hebt 15 medewerkers in dienst. De jaaromzet van je bv is rond de drie miljoen euro. Om te investeren in nieuwe machines of om je werkkapitaal op peil te houden, heb je een bank nodig waar je een zakelijke krediet kunt afsluiten. Daarom ben je voor een zakelijke rekening beter af bij een wat grotere traditionele bank. 

De reden hiervoor?

De meeste online banken richten zich niet op mkb’ers van deze omvang met zakelijke behoeften die verder reiken dan eenvoudige bankproducten zoals een betaalpas en online rekening. 

De mogelijkheid om zakelijke kredieten af te sluiten bijvoorbeeld, behoren niet tot de mogelijkheden. 

Sommigen online banken nemen zelfs geen klanten aan met een omzet boven de € 2 miljoen euro. Knab bijvoorbeeld hanteert een omzetgrens van € 2 miljoen euro en maximaal tien werknemers. Ook een traditionele bank als Regiobank hanteert overigens 10 werknemers als maximaal aantal. 

Voorbeeld 2: De winkelier met een kledingzaak in de stad

Stel, je bent winkelier en hebt samen met je zakenpartner een kledingzaak. Jaarlijks zetten jullie zo’n vijf ton om in jullie vof. Vanuit een A-locatie midden in stad, verkopen jullie je kleding voor dames en heren. 

Als winkelier heb je specifieke wensen. Zo wil je de pinautomaten in je winkel kunnen koppelen aan de zakelijke rekening van je kledingzaak. 

In Nederland bieden Bunq en Knab als online banken wel de mogelijkheid om pinautomaten aan te schaffen, maar dit gebeurt dan via een externe partij als iZettle of Pinmobile. Net zoals je bij Knab en Bunq wel de mogelijk krijgt om contact geld te storten, maar de locatie waar je dan je geld stort is een GWK-Travelex. 

Dat kan op zich, mits de GWK op een prima afstand zit van je fysieke locatie.  

Als het prettig vindt om alle administratieve en financiële zaken bij één partij te regelen, dan kun je beter voor een traditionele bank kiezen. 
Wil je toch verder kijken dan de traditionele, dan zijn online banken als Knab en Bunq met wat aanvullingen van externe partijen mogelijk alternatieven

Voorbeeld 3: De zzp’er die actief is als freelance fotograaf

Je bent als freelance fotograaf altijd aan het werk voor verschillende opdrachtgevers. Als zzp’er regel je alles zelf, dus ook je financiële administratie. Die is administratie is op zich niet erg ingewikkeld, voor de foto’s die gemaakt hebt stuur je je opdrachtgevers de factuur conform je uurtarief of de prijs die je vooraf hebt afgesproken. 

Een uitgebreide zakelijke rekening heb je eigenlijk niet nodig. 

Je wilt je zakelijke rekeningnummer kunnen vermelden op je facturen en offertes. En je wilt snel kunnen zien of er bedrag zijn bij- of afgeschreven. 

Als je verder geen extra behoeften hebt en genoegen neemt met een rekeningnummer en een zakelijke betaalpas, kun je prima kiezen voor een online bank. En dan kun je zelfs voor één van de gratis zakelijke rekeningen kiezen. 

Als je al extra mogelijkheden wilt, dan zou dat misschien een zakelijke creditcard zijn of een zakelijke spaarrekening. 

Daarmee blijven je mogelijkheden nog steeds vrij ruim, maar ga je ook bij online banken een maandbedrag betalen voor je zakelijke rekening. Als je toch gaat betalen is het goed om ook de zzp-rekeningen van de traditionele banken eens te bekijken. Ze bieden tegen concurrerende prijzen ook goede zakelijke rekeningen aan voor zzp’ers. 

10. De beste zakelijke rekening voor jou

Wat is de beste zakelijke rekening voor mij? Wat is de beste zakelijke bank?

Het antwoord op de vraag verschilt. 

Wie stelt de vraag?

Ben je een zzp’er met een hele eenvoudige financiële administratie? 

Vorm je samen met je zakenpartner een vof? 

Run je een bedrijf met personeel? 

Hoeveel omzet maak je: 50.000 euro per jaar of 40 miljoen? 

Ben je actief in de zakelijke dienstverlening en werk je voornamelijk b2b? 

Of sta je iedere dag in de winkel of op de markt waarbij je je producten direct verkoopt aan klanten op een fysieke locatie? 

Wat de beste zakelijke rekening voor jou is, is afhankelijk van je zakelijke situatie. 

En daarnaast speelt natuurlijk ook je persoonlijke voorkeur een rol. 

Vind je het leuk om te bankieren bij een ‘online challenger’, zo’n bank die vernieuwend is en graag heilige huisjes omver schopt. 

Of ben je meer iemand die als het om geld gaat graag aansluit bij een traditionele en gerenommeerde bank. 

Je begrijpt het al. 

Het antwoord op de vraag ‘wat is de beste zakelijke rekening’ kunnen we niet geven zonder dieper op de kenmerken in te gaan van jouw onderneming en aan te geven welke opties er zijn . 

Daarom hebben een aantal voorbeelden en situaties wat verder uitgewerkt. 

Ze zijn illustratief en bedoeld om je wat meer inzicht te geven in de factoren die een rol spelen bij het kiezen van de beste zakelijke rekening. 

11 Wat is de beste zakelijke rekening voor starters?

Ga jij voor jezelf beginnen? Dat is een bijzondere stap.

Voor veel startende ondernemers is het eerste jaar ook vaak een spannend jaar. Na een periode van plannen en voorbereiden ga je de markt op met je product of dienst. Hoe succesvol zal je bedrijf zijn? Is er behoefte aan wat jij te bieden hebt? Kun je genoeg klanten vinden?

En op meer persoonlijk vlak: hoe gaat het ondernemerschap jou bevallen? 

Uit onderzoeken blijkt dat 30% van de startende ondernemers binnen een jaar stopt met ondernemen.  Van de zzp’ers schrijft 60% zich binnen vijf jaar weer uit bij de Kamer van Koophandel als ondernemer. 

Laat je door deze cijfers zeker niet ontmoedigen.

Maar realiseer je dat ook banken weten dat het starten van een onderneming een leuke en ook onzekere stap kan zijn. 

Daarom zul je als starter bij de meeste banken verleid worden met allerlei acties en startersvoordelen voor je nieuwe zakelijke rekening.

Dat betekent hele lage kosten. Of geen kosten. En allerlei extraatjes bij je zakelijke rekening in het eerste jaar. 


Als starter krijg je bijvoorbeeld het eerste jaar gratis een zakelijke rekening, of je krijgt de transactiekosten het eerste jaar gratis. 

Klinkt mooi. Absoluut. 

Maar…

Om als starter de beste zakelijke rekening te vinden voor je nieuwe bedrijf is het goed om de rekeningen niet te vergelijken op basis van de kosten en voorwaarden in het eerste jaar. 

Vergelijk als starter de kosten en voorwaarden bij je zakelijke rekening die gelden vanaf het tweede jaar. Dan krijg je een realistisch beeld van wat je straks gaat betalen. En wat je dan allemaal krijgt aan zakelijke bankproducten voor dat geld.  

Om de beste zakelijke rekening te vinden als starter is het ook verstandig om te kijken naar de dingen die je werkelijk nodig hebt als starter. 

Natuurlijk is het fijn om met een startersactie te profiteren van allerlei extra functionaliteiten of aanbiedingen. Bij sommige banken krijg je als starter 75 euro advertentietegoed in Google Adwords of maak je een half jaar gratis gebruik van een kostbaar boekhoudprogramma. Bij andere banken krijg je korting op verzekeringen als je het starterspakket afneemt. 

Maar ga je ze ook gebruiken, heb je ze écht nodig?

Ga je starten als zzp’er en verkoop je vooral diensten volgens het uurtje-factuurtje-principe? Dan is het onwaarschijnlijk dat je contant geld wil storten of een pinautomaat nodig hebt. 

Maar misschien vind je het wel prettig om als startende ondernemer je administratie vanaf het begin perfect op orde te hebben. Dan is het makkelijk dat je een boekhoudprogramma aan je zakelijke rekening kunt koppelen.

Niet iedere bank of online aanbieder biedt dezelfde mogelijkheden, dus het is goed om met die bril op je zakelijke rekening te kiezen. 

We geven hieronder een voorbeelden van startende ondernemer die als zzp’er gaat starten en beschrijven wat er beslist nodig is bij het vinden van de beste zakelijke rekening. En wat optioneel is, iets wat je niet per se nodig hebt om je onderneming te kunnen runnen, maar waarvan je zelf vindt dat het handig is. Optioneel betekent dus dat het afhankelijk is van jouw persoonlijke voorkeuren, wensen en behoeften als zelfstandig ondernemer. 

Want dat is het leuke, jij bent de baas.

Voorbeeld van een startende ondernemer

De marketingspecialist die aan de slag gaat als zzp’er

Kenmerken:

Heeft beslist nodig:

Optioneel: op basis van eigen wens of behoefte

Misschien ben jij een startende ondernemer die iets héél anders gaat doen dan de zzp-marketingspecialist die we in het voorbeeld gebruiken. 

Als je bijvoorbeeld een webshop begint of een bedrijf waarvoor je direct personeel gaat inhuren of samenwerkt met andere zakenpartners, zijn andere dingen belangrijker. 

Bekijk dan ook zeker even de voorbeelden die we geven bij: 

12. Wat is de beste zakelijke rekening voor zzp’ers?

Als zzp’er heb je heel wat te kiezen als het gaat om zakelijke rekeningen. Je behoort namelijk tot één van de belangrijkste zakelijke doelgroepen bij bijna alle banken. Met bijna 1 miljoen zzp’ers is dat geen verrassing natuurlijk. 


Maar voor jou als zzp’er is het goed nieuws. Want als er veel aanbod in de markt is, is er ook veel concurrentie. Dat betekent dat je als klant veel ‘value for money’ kunt krijgen.  

Alle reden dus om goed te kijken waar de voordelen voor jou als zzp’er precies liggen en hoe je de beste zakelijke rekening vindt voor jouw eenmanszaak. 

Om de beste zakelijke rekening te vinden voor jou als zzp’er is het belangrijk om goed na te denken over wat je nodig hebt om alles in je eenmanszaak goed te laten verlopen. 

Ben je als zzp’er actief in de zakelijke dienstverlening? 

Bijvoorbeeld als consultant, tekstschrijver, fotograaf of al zoals in het voorbeeld van de startende ondernemer, als zzp-marketingspecialist. Dan zijn de mogelijkheden bij een zakelijke rekening misschien leuk om te hebben, maar niet heel noodzakelijk. 

Je stuurt je factuur voor geleverde diensten en je krijgt daar vervolgens voor betaald. Als dat de basis is van je zakelijke betalingsverkeer en je bent het liefst zo min mogelijk geld kwijt, dan kun je als zzp’er zelfs kiezen voor gratis rekeningen bij online banken. 

Houd er wel rekening mee dat je bij een aantal deze gratis rekeningen voor zzp’ers een aantal dingen niet kunt, zoals een zakelijke rekening openen met je bedrijfsnaam. Bij sommige online aanbieders sluit je de gratis rekening af met je voor- en achternaam. 

Terwijl één van de voordelen van een zakelijke rekening juist is dat je een professionele en betrouwbare indruk maakt omdat je communiceert met je bedrijfsnaam. 

Overigens zijn er ook twee Nederlandse online banken, Knab en Bunq, waar je wel gewoon een zakelijke rekening opent met je bedrijfsnaam. 

Als zzp’er hoef je niet naar een online bank, je kunt ook heel goed terecht bij de traditionele banken. De drie grootbanken, ING Bank, Rabobank en ABN Amro, hebben ook hele complete zakelijke rekeningen, speciaal voor zzp’ers. Ook de prijzen die deze grootbanken vragen voor de zzp-rekeningen vragen zijn heel concurrerend. 

Zoals gezegd: je bent een geliefde zakelijke klant als zzp’er. Ook bij de gerenommeerde banken zien ze je graag. 

Het kan daarom heel goed zijn dat je kiest voor de makkelijke weg en een zakelijke rekening opent bij de bank waar ook al privé bankiert. Dat heeft zeker voordelen, bijvoorbeeld als je even snel geld heen en weer wilt boeken van je zakelijke rekening naar je privérekening. 

Maar weet dat het niet verplicht is om een zakelijke rekening te openen bij dezelfde bank. 

Om uiteindelijk de keuze te maken wat voor jou als zzp’er de beste zakelijke rekening is, zijn de kenmerken van je onderneming belangrijk. Sommige dingen heb je waarschijnlijk beslist nodig, andere functionaliteiten zijn heel persoonlijk. Of je rood wilt staan bijvoorbeeld, of wel of geen zakelijke creditcard aanvraagt. 

In het voorbeeld hieronder hebben we een willekeurige zzp’er gebruikt om te laten zien hoe ook jij je keuze zou kunnen maken. Wat zijn de kenmerken van je bedrijf, wat heb je beslist nodig, wat is optioneel?

Voorbeeld van een zzp’er

De schoonheidsspecialiste die werkt vanuit haar studio aan huis

Kenmerken:

Heeft beslist nodig:

Optioneel: op basis van eigen wens of behoefte

 
Misschien ben jij een zzp’er en lijkt jouw business helemaal niet op die van de schoonheidsspecialiste die we in het voorbeeld gebruiken. 

Als je bijvoorbeeld een webshop begint of een bedrijf waarvoor je direct personeel gaat inhuren of samenwerkt met andere zakenpartners, zijn andere dingen belangrijker. 

Bekijk dan ook zeker even de voorbeelden die we geven bij: 

13. Wat is de beste zakelijke rekening voor webshops?

Run jij één of meerdere webshops, dan wil je vooral één ding: online verkopen. 

Niets mag je klanten  in de weg staan om producten in je webshop online af te rekenen. 

Maar je wilt natuurlijk ook dat alles wat je verkoopt goed in je financiële administratie belandt. Liefst automatisch. Met koppelingen tussen je webwinkelsoftware, je zakelijke rekening, je eventuele payment service provider (psp) en je boekhoudsoftware. 

Je moet met een webshop namelijk op een aantal borden tegelijk schaken. Je hebt de inkoop van je producten bij verschillende leveranciers, en de verkoop van je producten. Als je succesvol bent, verkoop je op jaarbasis flink wat producten. Het succes van je webshop leidt daardoor tot grote hoeveelheden online transacties.  

Welke eisen stelt dat aan je zakelijke rekening? Hoe vind je de beste zakelijke rekening als je een webshop hebt? 

Stel dat je gemiddeld zo’n tien orders per dag krijgt, vijftig per week. Dan zijn dat op jaarbasis al snel 2500 verkopen. Veel banken rekenen naast een vaste maandbedrag voor een zakelijke rekening ook een prijs per transactie, dus een bedrag van bijvoorbeeld 10 eurocent per af- of bijschrijving. 

Bij sommige banken krijg je de eerste 1000 of 1250 transacties gratis, maar ook daar ga je dan met je webshop dik overheen. 

En let op: als een bank deze gratis transacties aanbiedt…

Dan hebben we het niet over betalingen met iDeal.

En ook niet over andere online betaalmethoden. 

De gratis transacties die een bank aanbiedt, hebben betrekking op de reguliere af- en bijschrijvingen, waarbij tussen twee rekeningen geld wordt overgeboekt. 

Voor betalingen met iDeal betaal je meestal een hogere transactieprijs, gemiddeld rond de  29 eurocent per transactie. 

iDeal is zeker voor Nederlandse webshops een onmisbare betaalmogelijkheid.

Een aantal zakelijke rekeningen biedt betalingen via iDeal aan als functionaliteit. Dus je kunt deze online betaalmethode via de bank laten verlopen waar je ook een zakelijke rekening hebt lopen. Check dan bij de zakelijke rekening die jij op het oog hebt of iDeal inderdaad geïntegreerd kan worden. 

Betekent het dat je alle financiële zaken voor je webshop moet regelen via de bank waar je een zakelijke rekening hebt lopen? 

Zeker niet.

Voor voor online betaalmethoden kun je ook prima naar andere Payment Service Providers (PSP’s) kijken. 

Mollie, Sisow, PayPro en Adyen zijn enkele voorbeelden van Payment Service Providers die zijn gespecialiseerd in online betalingen voor webshops. 

Je kiest eenvoudig welke betaalmethode je wilt aanbieden aan je klanten. De Payment Service Provider boekt de online betalingen die ze namens jou ontvangen in batches over naar je zakelijke rekening. 

Om samen te werken met een Payment Service Provider is een zakelijke rekening op naam van je bedrijf verplicht.

Steeds meer banken spelen in op de behoefte van webshops. Zo heeft Rabobank Omnikassa. En Knab heeft een samenwerking met betaalprovider PayPro zodat je met korting kunt aansluiten bij PayPro. 

De online betaalmethoden zijn misschien niet eens je grootste uitdaging. Hiervoor zijn genoeg gespecialiseerde partijen te vinden. 

Bij je zakelijke rekening kan het vooral heel belangrijk zijn dat je online koppelingen kunt leggen met je boekhoudsoftware en webwinkelsoftware. 

Zo houd je je administratie overzichtelijk.

Want je werkt met voorraden, je boekhouder wil weten wat de waarde van die voorraad is.
En een kenmerk van webshop is dat je veel transacties hebt, al die in- en verkoopfacturen moeten goed geadministreerd worden.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld van een webshop en de functionaliteiten die nodig zijn bij een zakelijke rekening. 

Voorbeeld van een webshop

De zzp’er met een webshop in 

Kenmerken:

Heeft beslist nodig:

Optioneel: op basis van eigen wens of behoefte

 Wil je meer voorbeelden zien? Bekijk dan ook de voorbeelden die we geven bij: 

14. Wat is de beste zakelijke rekening voor mkb’ers?

Wil je als mkb-ondernemer weten wat voor jou de beste zakelijke rekening is?

Dan is de aanduiding mkb een lastige. Want in welke categorie val je met je onderneming: micro, klein of middelgroot?

In Nederland is vanaf 1 januari 2016 de volgende indeling in de wet opgenomen voor het midden- en kleinbedrijf:

NOG AANPASSEN!

categorie_onderneming_Ubari

Bron: wikipedia

Micro-ondernemers
Als micro-ondernemer met minder dan tien werknemers kun je voor je zakelijke rekening bij de meeste traditionele banken terecht. Alleen ASN Bank vormt een uitzondering, bij deze bank kun je alleen als zzp’er een zakelijke rekening openen.

Bij de rest van de traditionele banken kun je als micro-ondernemer wel terecht. En ook online banken als Knab en Bunq kunnen veel ondernemers prima bedienen met een zakelijke rekening.

Knab richt zich namelijk specifiek op de zzp’er en kleine ondernemers met maximaal tien werknemers en een maximale omzet van 2 miljoen euro. N26, een internationale online bank, stelt ook maximaal 10 werknemers en 2 miljoen omzet als voorwaarde. 

Ook Regiobank kent deze voorwaarden, dus als micro-ondernemer kun je daar je zakelijke rekening afsluiten, maar als kleine of middelgrote mkb-ondernemer niet. Laat je dus niet misleiden door de naam van de zakelijke rekening: de Regiobank MKB Rekening is er alleen voor micro-ondernemers. 

Heb je ambities om te groeien en verwacht je over een tijdje de omzetgrens van 2 miljoen te passeren of meer dan 10 mensen in dienst te hebben? Dan zijn deze banken niet de beste optie voor je zakelijke rekening. 

Bunq zakelijk, de andere Nederlandse online bank, stelt geen voorwaarden aan het aantal werknemers of de omzet. 

Zijn online banken als Holvi, Revolut of Transferwise een optie? 

Ja en nee. 

Er zijn de laatste jaren veel vernieuwende aanbieders bijgekomen die zakelijke rekeningen aanbieden. Deze richten zich vooral en voornamelijk op zzp’ers. 

Revolut valt daardoor ook af: deze richt zich enkel en alleen op zzp’ers. 

De Finse online bank Holvi richt zich naast zzp’ers ook op kleinere ondernemers en mkb’ers. Als een ton op je zakelijke rekening eerder regel dan uitzondering is, kan het ontbreken van dekking via het depositogarantiestelsel een spelbreker zijn. Holvi biedt deze dekking namelijk niet. Bij het faillissement van Holvi is je geld niet beschermd en kun je je complete saldo kwijtraken. 

Transferwise kan vooral interessant zijn als je als micro-ondernemer veel internationale zaken doet in verschillende valuta. 

Kleine en middelgrote ondernemers

Ben je een kleine of middelgrote mkb’er, dan zorgen de omvang van je personeelsbestand en de jaarlijkse omzetcijfers er direct al voor dat een aantal zakelijke rekening afvalt. 

Bij de volgende (online) banken kun je met meer dan 10 werknemers en/of meer dan 2 miljoen euro omzet géén zakelijke rekening openen:

De volgende banken richten zich op kleine en middelgrote mkb’ers:

Wat vervolgens belangrijk is bij het vinden van de beste zakelijke rekening voor jou als mkb’er, is dat wat je nodig hebt voor de financiële administratie van je onderneming.

Als ondernemer met enige omvang is het prettig om zaken te doen met een bank die ook aanverwante financiële dienstverlening biedt, zoals bedrijfsfinanciering en de mogelijkheid om internationaal zaken te doen. 

Los van de omvang van je bedrijf, speelt daarbij natuurlijk ook mee wat voor soort bedrijf je hebt. Een groothandel in groente en fruit met 75 werknemers en een jaaromzet van 30 miljoen, heeft andere wensen dan een webdesignbureau met vaste 8 werknemers en een omzet van bijna een miljoen.  

Hieronder schetsen we ter illustratie wat zo’n webdesignbureau nodig zou kunnen hebben.

Voorbeeld van een mkb’er

Het webdesignbureau met 8 werknemers

Kenmerken:

Heeft beslist nodig:

Optioneel: op basis van eigen wens of behoefte

 Wil je meer voorbeelden zien? Bekijk dan ook de voorbeelden die we geven bij: 

15. Wat is de beste zakelijke rekening voor een vof?

Ga je samen een bedrijf beginnen? Een vof (vennootschap onder firma) is dan een eenvoudige rechtsvorm waarin je met één of meerdere zakenpartners een bedrijf kunt beginnen. 

Vooral onder startende ondernemers is vof geliefd. Je hoeft namelijk niet naar de notaris, je kunt rechtstreeks naar de KvK. In het vennootschapscontract leg je vervolgens vast wat je als vennoten inbrengt in de vof. Dit hoeft geen geld te zijn, je kunt ook arbeidsuren inbrengen. 

Belangrijk om te regelen is ook je zakelijke rekening voor de vof. Je wilt immers niet dat de geldstromen van je vof over de privérekeningen lopen van de verschillende vennoten. 

Heb je ergens gelezen dat het openen van een zakelijke rekening niet verplicht is bij een vof?

Op zich klopt dat. 

Je bent en blijft als vennoten in een vof namelijk privé aansprakelijk. Als er zakelijke schulden gemaakt worden kunnen deze op de personen in een vof verhaald worden. Omdat er wettelijk geen verschil zit tussen je zakelijke vermogen en je privévermogen ben je juridisch dezelfde één en dezelfde persoon. Het openen van een zakelijke rekening is daarom niet wettelijk verplicht. 

Maar je bank vindt het alleen niet goed dat jij je privérekening zakelijk gebruikt en staat dat niet toe. 

Dus die zakelijke rekening moet je hoe dan ook openen. 

Een zakelijke rekening voor je vof is sowieso aan te raden. Je maakt een professionele indruk als bedrijf, je hebt een financiële administratie die overzichtelijker is omdat je zakelijk en privé gescheiden houdt. 

En je weet als vennoten precies hoe de zaken ervoor staan. 

De beste zakelijke rekening voor een vof is daarom een rekening waarbij je meerdere betaalpassen kunt aanvragen en meerdere rekeninghouders kunt toevoegen. Zodat je als vennoten allemaal dezelfde toegang en bevoegdheden hebt tot de zakelijke rekening. 

Als vof kunnen jullie starters zijn, kijk daarom ook eens bij de beste zakelijke rekening voor starters.  

Als vof zijn jullie ook een mkb-onderneming, waarschijnlijk in eerste instantie een micro-onderneming met minder dan 10 werknemers en minder dan 2 miljoen omzet per jaar. 

Als je wilt weten welke zakelijke rekeningen het beste zijn voor de mkb-ondernemer lees dan ook de beste zakelijke rekeningen voor mkb’ers. Hierin zoomen we specifiek in op de eigenschappen van kleinere ondernemers en de mogelijkheden en onmogelijkheden van zakelijke rekeningen. 


Wil je meer voorbeelden zien? Bekijk dan ook de voorbeelden die we geven bij: 

16. Wat is de beste zakelijke rekening voor stichtingen?

Als je op zoek gaat naar de beste bankrekening voor stichtingen kom je waarschijnlijk terecht bij banken die speciaal voor stichtingen een zakelijke rekening aanbieden. 

Dit kan voor jouw stichting een prima oplossing zijn. De banken hebben bij het samenstellen van deze pakketten namelijk heel goed gekeken welke specifieke wensen en behoeften er zijn bij stichtingen als het gaat om een zakelijke rekening. 

De meeste zakelijke rekeningen voor stichtingen worden door banken aangeboden als rekeningen voor stichtingen én verenigingen of een zogenaamde bestuurdersrekening. Ben je op zoek naar de beste rekening voor jouw stichting, dan bieden de volgende banken een rekening aan speciaal voor stichtingen: 

De volgende banken bieden hun reguliere zakenrekening aan als een goede optie voor stichtingen en verenigingen:

Bij Knab kun je geen zakelijke rekening openen voor je stichting. Knab vermeldt bij haar acceptatiecriteria voor zakelijke rekeningen het volgende op de site:

Momenteel accepteren wij alleen eenmanszaken en bv’s met 1 bestuurder. Ondernemingen met een andere rechtsvorm kunnen nu geen zakelijke rekening bij ons openen.” 

Als stichting zul je voor je zakelijke rekening dus moeten kiezen uit de Nederlandse online bank Bunq of één van de traditionele banken. 

Als je op zoek gaat naar de beste zakelijke rekening voor je stichting, waar moet je dan op letten?



Verwijzen naar pagina stichtingen

17. Wat is de beste zakelijke rekening voor verenigingen?

Wat is de beste zakelijke rekening voor vereniging?

Als vereniging op zoek naar de beste zakelijke rekening? Dan beland je tijdens je zoektocht waarschijnlijk vaak op de websites van banken die jou als vereniging een zakelijke rekening aanbieden.

Soms is dat een zakelijke rekening voor bedrijven die ook geschikt is voor verenigingen. 

Soms krijg je als vereniging een pakket aangeboden speciaal voor verenigingen en stichtingen. 

Wat is het beste voor jouw vereniging? 

En moet je per se kiezen voor zo’n speciale rekening voor verenigingen? 

Het antwoord is nee. Je bent vrij om te kiezen. Maar het kan wel heel goed dat zo’n speciale bankrekening voor verenigingen in één keer voorziet in al je wensen en behoeften als vereniging. 

Dat zit zo. 

Bij het samenstellen van de bankpakketten hebben de banken heel goed geluisterd naar de verenigingen die ze al als klanten hebben. Zo weten banken dat het voor jou als vereniging belangrijk is dat je met automatische incasso’s contributies kunt innen. Dat je contant geld wilt kunnen storten als je een dag lang bezoek hebt gehad in de kantine. 

In de zakelijke rekeningen voor verenigingen horen al deze extra’s bij het pakket. Terwijl je hiervoor bij andere zakelijke rekeningen meestal extra bankproducten moet aanvragen, tegen – je raadt het al – extra kosten. 

Kortom: zo’n zakelijke rekening voor verenigingen heeft zo z’n voordelen. 

Waar vind je deze rekeningen voor verenigingen. Of de zogenaamde bestuurdersrekeningen. 

De volgende banken een rekening aan speciaal voor verenigingen (en stichtingen): 

De volgende banken bieden hun reguliere zakenrekening aan als een goede optie voor stichtingen en verenigingen:

Had je oren naar een zakelijke rekening bij Knab? Dan is het je vast opgevallen dat Knab ontbreekt in het rijtje. 

Bij Knab kun je op dit moment als vereniging geen zakelijke rekening openen omdat ze op dit moment alleen eenmanszaken en bv’s met één bestuurder accepteren als zakelijke klant. 

Ook zonder Knab heb je overigens keuze genoeg, maar hoe weet je wat voor jouw vereniging de beste zakelijke rekening is?

18. Zakelijke rekening openen in zeven stappen

Hoe open je een zakelijke rekening? 

Het openen van een zakelijke rekening is heel eenvoudig, bij sommige (online) banken kan het zelfs binnen vijf of acht minuten. 

Om je een indruk te geven wanneer en waar je begint en hoe het aanvragen in zijn werk gaat, hebben we een stappenplan gemaakt. 

In zeven stappen lees je alles over het openen van je zakelijke rekening.

Waar begin je, welke stappen moet je doorlopen en welke informatie heb je nodig tijdens de aanvraag? 

Stap 1: Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Om een zakelijke rekening te kunnen openen, heb je een KvK-nummer nodig.


Je moet dus al ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel voor je bij de bank aanklopt voor een zakelijke rekening. 

Als je plannen hebt om als ondernemer te starten, moet het openen van je bankrekening op je to-do-list dus na je bezoekje aan de Kamer van Koophandel staan. 

Je KvK-nummer is als het ware een entreeticket om zakelijke klant te worden bij een bank en dat is niet zo gek. De bank moet aan strenge wet- en regelgeving voldoen en moet bedrijven controleren voor ze een rekening openen. 

De eerste controle bestaat uit de check of een bedrijf wel een bedrijf is: dat verifiëren banken aan de hand van je inschrijving bij de Kamer van Koophandel en uiteraard aan de hand van een geldig identiteitsbewijs waaruit blijkt dat jij namens het bedrijf tekenbevoegd bent om de zakelijke rekening te openen.

De eerste stap is dus: zorg dat je onderneming (of je stichting of vereniging) is ingeschreven bij de KvK.

Stap 2 | Oriënteer jezelf en bepaal wat je nodig hebt in een zakelijke rekening

Misschien weet je al waar je je zakelijke rekening wilt openen. Top. 

Ga in dat geval nog wel even naar stap 3 (het vergelijken van zakelijke rekeningen) om een check te doen of je de goede keus maakt en of de zakelijke rekening de beste is voor jouw situatie. 

Zit je nog in de oriëntatiefase, dan kan het heel goed zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. 

Er zijn ontzettend veel aanbieders van zakelijke rekeningen. 

En heel eerlijk? 

Er zijn leukere dingen dan je verdiepen in de kosten en voorwaarden van zakelijke bankrekeningen.Zeker als je net start als ondernemer, heb je genoeg andere dingen aan je hoofd. 

Om het voor jezelf wat makkelijker te maken: begin bij jezelf.

Wat heb je beslist nodig naast de standaard zakelijke rekening met zakelijke betaalpas die iedere bank aanbiedt? 

Wil je rood kunnen staan of zelfs bedrijfsfinancieringen kunnen aangaan voor groei- of werkkapitaal bij de bank waar je rekeninghouder bent? 

Of heb je als zzp’er niet zoveel noten op je zang en moet het vooral eenvoudig blijven. 

Kortom: wat voor bedrijf heb je?

Verkoop je diensten en werk voornamelijk voor andere bedrijven?

Of verkoop je producten rechtstreeks aan de klant in een winkel of webshop? 

Ben je een vereniging of stichting? 

Al die vragen geven je belangrijke informatie over de eisen die jij stelt of zou moeten stellen aan een zakelijke rekening. 

Want de ene onderneming is de andere niet.

Pas als je dat goed in kaart hebt, kun je een goede vergelijking maken tussen de verschillende aanbieders van zakelijke rekeningen. 

Stap 3 | Vergelijk zakelijke rekeningen op voor jou belangrijke criteria

Als je weet wat je verlangt van een zakelijke bankrekening, kun je de verschillende rekeningen heel makkelijk met elkaar vergelijken. 

Je kijkt onder andere naar de volgende mogelijkheden bij je rekening:

Naast de eisen die jij stelt, kan de bank ook eisen aan jou stellen als rekeninghouder. 

Zo accepteert Knab geen zakelijke klanten met meer dan tien werknemers en een jaaromzet van meer dan 2 miljoen euro. Ook Regiobank en de online bank N26 hanteren deze voorwaarden. 

Andere banken bieden (gratis) rekeningen aan die alleen toegankelijk zijn voor zzp’ers.  


Stap 4 | Maak een definitieve keuze en vraag je zakelijke rekening aan

Als je een definitieve keuze hebt gemaakt voor een zakelijke rekening, begint het aanvraagproces meestal online. 

Bij een bank als ING is het noodzakelijk dat je je aanvraag op kantoor afrondt. Maar ook daar is de eerste aanvraag is online. Je moet dan naast bedrijfsgegevens je persoonlijke gegevens invullen om de aanvraag te starten. 

Knab vraagt om je mobiele nummer en leidt je direct naar de Knab-app waarin je ook de aanvraag voor je zakelijke rekening doet: in de app scan je bijvoorbeeld meteen je identiteitsbewijs. 

Bij een bank als de Rabobank is online aanvragen simpel als je al privé rekeninghouder bent, maar als nieuwe klant vraagt de bank je om te bellen met de klantenservice om aanvullende vragen te beantwoorden.

De aanvraagprocedure van een zakelijke rekening is dus anders bij iedere bank. En het scheelt of je al klant bent of niet. 

Stap 5 | Lever online of op locatie de gewenste informatie en documenten aan

Wat iedere bank van je wil is je KvK-nummer, en als je nog geen klant bent, een kopie van je identiteitsbewijs. 

Heb je een bv, vereniging of stichting met meerdere bestuurders?

Dan zal de bank ook de gegevens van de andere gemachtigden controleren en verifiëren. 

Van stichting en verenigingen checkt de bank ook de statuten die gedeponeerd zijn bij de Kamer van Koophandel. 

Dit soort processen met meerdere bestuurders kan tijdrovend zijn. Ook hier spelen enkele banken slim op in. Zo heeft ABN Amro een service waarbij ze bestuurders al het werk uit handen neemt: in plaats van de bestuurders uit te nodigen op het bankkantoor, komt ABN Amro naar de kantoren van de zakelijke klant om alles te regelen wat nodig is voor het openen van een zakelijke rekening.

Stap 6 | Wacht tot je zakelijke rekening actief is

Alles ingediend? Dan begint het wachten. 

Tussen de aanvraag van je zakelijke rekening en het daadwerkelijk actief kunnen zijn met je nieuwe bankrekening verstrijkt vaak enige tijd. 

Hoeveel tijd? Dat ligt eraan. 

Bij de online bank N26 zit er tussen aanvraag en activeren 8 minuten. Bij Knab kun je je rekening openen binnen 15 minuten en ontvang je binnen drie tot vijf dagen je zakelijke bankpas. 

Bij alle andere banken duurt het tussen één tot twee weken voor je alles ontvangen hebt en je rekening kunt gebruiken. 

De langste aanvraagtijd voor een zakelijke rekening is bij Triodos, daar duurt het bijna twee maanden voor je kunt beginnen met zakelijk bankieren. Triodos geeft als reden dat ze goed willen onderzoeken met wie ze zaken doen als bank. 

Stap 7 | Neem je zakelijke rekening in gebruik  

De laatste stap: het gebruik van je zakelijke rekening. 

Bij alle zakelijke rekeningen hoort een mobiele of online app die je kunt installeren. Als je al privé klant was bij de bank waar je zakelijk gaat bankieren zul je deze app wellicht al kennen en kun je je zakelijke rekening toevoegen. 

Heb je een zakelijke rekening bij een bank die je voorheen nog niet kende, dan zul je een nieuwe app moeten installeren en daarvoor alle veiligheidsvoorschriften moeten volgen. 

De banken zullen je bij het toesturen van bankpassen en andere bankproducten uitgebreide instructies geven over het activeren van de pas. Vaak krijg je, net als je bij je privérekening, de pincode op een ander moment toegezonden dan de bankpas. 

Kom je er niet uit? Vraag dan om hulp via de klantenservice van je bank.

19. Aan de slag: hoe werkt een zakelijke rekening?

Als je je zakelijke rekening hebt aangevraagd en alles is geactiveerd, kun je geld overmaken en geld ontvangen via je nieuwe rekening. 

Je zakelijke rekening werkt in essentie hetzelfde als je privérekening. 
Het kan zijn dat je in je zakelijke rekening extra functionaliteiten hebt, zoals het kunnen scannen van bonnetje en facturen. Maar de meeste software is zo gebruiksvriendelijk dat je daar waarschijnlijk snel mee uit de voeten kunt.

Nu je je zakelijke rekening hebt, kun je het rekeningnummer vermelden op je facturen of offertes. Je kunt geld ontvangen van klanten in je webshop of fysieke winkel. Of contributies of donaties innen.

20. FAQ: de meest gestelde vragen over het openen van een zakelijke rekening

Wat is een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening is een bankrekening voor alle financiële transactie van jouw bedrijf, stichting of jouw vereniging. De naam van de rekeninghouder is bij een zakelijke rekening de naam van jouw bedrijf. 

De zakelijke rekening open je dus voor bedrijfsdoeleinden. 

Eenmaal in gebruik werkt een zakelijke rekening net als jouw privérekening. Je kunt eenvoudig online geld overmaken en geld ontvangen. Om te pinnen op locatie krijg je een zakelijke bankpas. 

Heb je meer nodig?

Dan kun je bij je zakelijke rekening extra bankproducten aanvragen. Of direct een zakelijke rekening openen met een uitgebreid zakelijk betaalpakket

 

Waarom heb ik een zakelijke rekening nodig?

Je hebt een zakelijke rekening nodig omdat banken het via hun algemene voorwaarden verbieden om je privérekening zakelijk te gebruiken. 

Dat is de korte reden waarom je een zakelijke rekening nodig hebt. 

Een zakelijke rekening heeft ook heel veel voordelen, die voordelen kun je ook zien als goede redenen waarom je een zakelijke rekening nodig hebt. 

Benieuwd welke voordelen?We beschrijven hier de 14 grootste voordelen van een zakelijke rekening.

Is het verplicht om een zakelijke rekening te openen?

Ja en nee.

Je bent als zzp’er of als ondernemer in een vof niet wettelijk verplicht om een zakelijke rekening te openen. 

Ook de Belastingdienst heeft geen verplichting opgelegd aan ondernemers om een zakelijke rekening te openen voor de administratie.

De Belastingdienst wil daarentegen wel heel graag dat jij kunt uitleggen welke uitgaven en welke inkomsten privé zijn en welke zakelijk. 

Kun je dat? Top!

Betekent het dat je dus gewoon je privérekening mag gebruiken voor je bedrijfsactiviteiten?

Beslist niet. 

De bank verplicht je als enige wél om een zakelijke rekening te openen. 

Niet door expliciet te stellen dat een zakelijke rekening verplicht is, maar door te vermelden dat het niet is toegestaan om je privérekening zakelijk te gebruiken.

 

Kan ik in plaats van een zakelijke rekening ook een tweede privérekening openen?

Nee. 

Lijkt een aantrekkelijke optie, omdat een privérekening goedkoper is dan een zakelijke rekening, maar helaas, het mag niet.

Het is namelijk niet toegestaan om je privérekening zakelijk te gebruiken. 

Ook niet als je met een tweede privérekening je privé-administratie scheidt van je zakelijke administratie. 

De bank wil dat je voor bedrijfsdoeleinden een zakelijke rekening opent.

Doe je dat niet? 

En laat je toch al je zakelijke geldstromen via een privérekening lopen? 

Houd er dan rekening mee dat de bank kan en mag ingrijpen op basis van de algemene voorwaarden die jij hebt ondertekend toen je de rekening opende. 

Worst case scenario beëindigt de bank je privérekening. 

Moet ik als vereniging een zakelijke rekening openen?

Ja.

Moet ik als stichting een zakelijke rekeningen openen?

Ja.

Wat kost een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening kost gemiddeld tussen de 0 en 20 euro per maand.

Voor de vaste maandelijkse kosten krijg je bij de meeste (online) banken de beschikking over een zakelijke rekening met een betaalpas en de mogelijkheid om online geld over te maken en geld te ontvangen.

Bij sommige aanbieders betaal je ook transactiekosten voor iedere af- of bijschrijving. Er zijn ook banken die gratis zakelijke rekeningen aanbieden.

Is een gratis zakelijke rekening voor mij een goede optie?

Het ligt eraan wat voor soort ondernemer je bent en waar je je zakelijke rekening voor wilt gebruiken.

Als je zzp’er bent, kun je gebruik maken van een gratis zakelijke rekening van bijvoorbeeld N26. Bij deze online bank open je in 10 minuten je gratis zakelijke rekening. De gratis rekening is alleen voor zzp’ers.

Ook start-ups als Holvi, Transferwise en Revolut bieden een gratis variant aan van hun zakelijke rekeningen.

Of een gratis zakelijke rekening voor jou een goede optie is, is afhankelijk van de vraag waar je behoefte aan hebt. 

De functionaliteiten van gratis zakelijke rekeninge zijn beperkt, zo kun je niet altijd je boekhoudsoftware koppelen of bestaat er geen mogelijk om rood te staan. 

Als dat dingen zijn die belangrijk voor je zijn en waar je wel een bedrag per maand voor over hebt, dan is een gratis zakelijke rekening waarschijnlijk minder geschikt voor je.

Waar en hoe vind ik de goedkoopste zakelijke rekening?

De goedkoopste zakelijke rekening vind je door naar de maandelijkse kosten te kijken. En door te onderzoeken of er ook nog transactiekosten in rekening worden gebracht.

Als je zakelijke rekeningen gaat vergelijken en prijs is een belangrijke voorwaarde voor jou, check dan ook eventuele acties. Sommige banken bieden het eerste jaar of de eerste zes maanden een gratis rekening aan. 

Of je krijgt de eerste 1000 of 1250 transacties gratis.

 

Wat zijn de nadelen van een goedkope of gratis zakelijke rekening?

Als je de prijs leidend laat zijn bij je keuze voor een zakelijke rekening, heb je misschien een zakelijke rekening die niet aan al je zakelijke behoeften en eisen voldoet. 

Je wilt bijvoorbeeld een mobiel pinapparaat koppelen aan je zakelijke rekening?
Dan moet je daar in de meeste gevallen een wat duurder zakelijk pakket voor aanschaffen. 

Ook kun je bij goedkope en gratis rekening niet altijd je boekhoudsoftware koppelen. 

Kiezen voor de goedkoopste of gratis optie bij zakelijke rekening kan dan zijn wat de engelsen noemen ‘Penny wise, pound foolish’. 

Je denkt dat je veel hebt voor weinig geld, maar uiteindelijk kost het hebben van een goedkope zakelijke rekening je meer tijd (en dus geld) omdat jij of je boekhouder je administratie nog steeds handmatig moeten verwerken.

 

Heeft een zakelijke rekeningen bij een online bank voordelen?

Er zijn verschillende online banken in binnen- en buitenland waar je tegenwoordig een zakelijke rekening kunt openen. 

In Nederland zijn dat Bunq en Knab. Internationale voorbeelden zijn Holvi, Revolut, N26 en Transferwise. 

Voordelen van zo’n online bank?

Ze zijn innovatief en vernieuwend en doen de dingen anders doen dan traditionele banken.

Zo bieden enkele online banken zzp’er en kleinere ondernemers gratis zakelijke rekening aan, omdat ze werken met een freemium verdienmodel. In dit businessmodel wordt er een gratis product of dienst aangeboden. Voor de meer geavanceerde gebruiksmogelijkheden of functionaliteiten vraagt de online bank in dit geval wel geld.

Het voordeel voor jou mag duidelijk zijn. 

Een gratis zakelijk rekening.

Of innovaties die andere banken (nog) niet hebben. Zoals de mogelijkheid om vanuit de online omgeving waarin je zakelijk bankiert ook meteen facturen te versturen.

 

Moet ik een zakelijke rekening openen bij de bank waar ik een privérekening heb?

Nee, je bent helemaal vrij waar je een zakelijke rekening opent.

Sommige mensen kiezen er bewust voor om de zakelijke rekening bij dezelfde bank te openen. Omdat het makkelijk en vertrouwd is om alles bij dezelfde aanbieder te hebben.

Anderen vinden een zakelijke rekening een goede gelegenheid om eens om zich heen te kijken en te ontdekken of er betere opties zijn in de markt. 

In veel gevallen zijn er zakelijke rekeningen die goedkoper zijn dan de zakelijke rekening die de bank van jouw particuliere rekening aanbiedt. 

Het kan dus zeker de moeite waard zijn om je te verdiepen in het aanbod van zakelijke rekeningen.

 

Wat is de beste zakelijke rekening voor mij?

Het ligt er maar aan wie dat vraagt. 

Ben je zzp’er en verkoop je vooral diensten? 

Of heb je een horecazaak met personeel?

Wie jij bent als ondernemer en wat voor soort bedrijf je runt, heeft invloed op het antwoord als je vraagt wat voor jou de beste zakelijke rekening is. 

Sommige goedkope of gratis zakelijke rekeningen kunnen prima passen als je zzp’er bent. 

Maar als mkb’er met personeel kan het veel voordeliger zijn om een aanbieder te kiezen waar je mogelijkheden hebt om mobiele pinapparaten te koppelen aan je rekening. Of contant geld te storten. 

Om de beste zakelijke rekening te kiezen voor jouw situatie hebben we een checklist gemaakt met tien vragen die je jezelf kunt stellen voor het openen van een zakelijke rekening. 

Kijk zeker eens naar die checklist als je zeker wilt weten dat je de beste zakelijke rekening zoekt, of ga direct zakelijke rekeningen vergelijken.

 

Waar moet ik op letten bij het openen van een zakelijke rekening?

Prijs is één van de dingen waar veel mensen op letten bij het openen van een zakelijke rekening.

In het geval van een zakelijke rekening let je op de prijs per maand en op eventuele extra transactiekosten (de prijs die je betaalt voor iedere af- en bijschrijving op je zakelijke rekening). 

Maar er is meer.

Je moet ook zeker letten op de mogelijkheden die je zakelijke rekening biedt. 

Mag je rood staan of kun je een bedrijfskrediet afsluiten als je extra geld nodig hebt of wilt investeren? 

Heb je alleen een zakelijke betaalrekening of ook zakelijke spaarrekening en zit dat bij de prijs inbegrepen of moet je die extra aanvragen. 

En dus ook extra betalen. 

De ene zakelijke rekening is de andere niet.

Heb ik een zakelijke creditcard nodig bij mijn zakelijke rekening?

Als je verwacht dat je zakelijke uitgaven doet die je met een creditcard wilt of moet betalen, is het handig om een zakelijke creditcard bij je zakelijke rekening te nemen. 

Zo’n zakelijke creditcard is aan te raden om verschillende redenen.

Je zakelijke uitgaven worden niet gedaan met je privécreditcard, zodat je zakelijk en privé gescheiden houdt in je administratie. Een zakelijke creditcard kan ook heel prettig zijn om grote aankopen te doen en de betaling ervan te spreiden.


En, bijkomende voordeel, de aankopen met een creditcard zijn vaak automatisch verzekerd tegen diefstal, verlies en beschadiging.

Is het handig of nuttig om rood te kunnen staan op een zakelijke rekening?

Als ondernemer kan het zo zijn dat je een tijdje moet wachten tot je klanten je betalen. 

Ondertussen lopen de vaste lasten door. 

Het kan dus zeker handig en nuttig zijn om rood te kunnen staan op je zakelijke rekening.

Als jij graag rood wilt kunnen staan op je zakelijke rekening, check dan of dat bij de aanbieder of bank die je op het oog hebt ook mogelijk is. Niet iedere zakelijke rekening biedt namelijk die mogelijkheid. 

 

Heb ik als zzp’er een rekening speciaal voor zzp’ers nodig?

Rekeningen voor speciaal voor zzp’ers zijn doorgaans goedkoper dan de reguliere zakelijke rekeningen. 

Maar nee, je hebt geen rekening nodig die speciaal voor zzp’ers op de markt is gebracht. 

Je bent vrij om te kiezen welke zakelijke rekening je wilt openen. 

Past een andere zakelijke rekening beter bij jouw wensen en behoeften, dan staat het je vrij om daarvoor te kiezen.

 

Loont het om zakelijke rekeningen met elkaar te vergelijken?

Ja, het loont zeker om zakelijke rekeningen met elkaar te vergelijken.

In de vaste maandbedragen zit tussen zakelijke rekeningen al een verschil van 20 euro, dat is op jaarbasis 240 euro. 

Door goed te kijken wat je nodig hebt en wat de diverse (online) banken jou te bieden hebben, kun je dus snel besparen op de kosten van een zakelijke rekening. 

Als je veel extra bankproducten nodig hebt, zoals een creditcard, pinapparaten, meerdere passen, dan kan het zeker de moeite waard zijn om tijd te steken in het vergelijken van zakelijke rekeningen. 

Veel banken rekenen namelijk een meerprijs als je je zakelijke rekening uitbreidt met extra zakelijke bankproducten. Door vooraf goed uit te spitten wat wel of geen onderdeel is van de maandelijkse of jaarlijkse prijs, kun je ook tientallen tot honderden euro’s per jaar besparen.

 

Waar zitten de grootste verschillen tussen zakelijke rekeningen?

Naast de prijs? 

De grootste verschillen zitten dan in wat je krijgt voor het geld dat je betaalt voor je zakelijke rekening. 

Bij sommige zakelijke rekeningen, zoals N26, krijg je een gratis creditcard, maar kun je geen iDeal-betalingen ontvangen. 

Bij andere rekeningen, zoals Bunq zakelijk, open je voor een tientje per maand een zakelijk account waarmee je maar liefst 25 rekeningen kunt openen en krijg je goede support. Maar je kunt er niet terecht als je ooit een zakelijke lening nodig hebt.  

Bij grotere banken zoals ING en ABN Amro heb je een prima zakelijke rekening, maar geen gratis transacties, je betaalt dus extra voor iedere af- of bijschrijving. 

Zo is iedere zakelijke rekening net even anders. 

De grootste verschillen zit naast prijs en kosten dus in de voorwaarden en functionaliteiten van de zakelijke rekening. 

Een goede reden wat ons betreft om verder te kijken dan alleen dat maandbedrag onder de streep.

 

Als ik wil overstappen naar een andere zakelijke rekening, kan dat dan?

Ja, dat kan zeker. 

De Nederlandse banken hebben zelfs een gezamenlijke overstapservice. Ook voor zakelijke rekeningen. 

Deze service is in het leven geroepen om het voor ondernemers eenvoudiger te maken om te veranderen van zakelijke rekening.

De overstapservice zorgt dat het betalingsverkeer soepel blijft verlopen tijdens de overgang naar een andere bank.

Als je wilt overstappen naar een andere bank, open je daar een nieuwe zakelijke rekening. Je nieuwe bank zal je dan dertien maanden lang helpen met een gratis overstapservice waarbij bijna alles automatisch naar je nieuwe zakelijke rekening wordt geleid. Je hebt dus dertien maanden de tijd om alles te laten regelen. En dat wat er niet geregeld kan worden door de Overstapservice, kun je in die dertien maanden zelf regelen.

 

Hoe lang duurt het aanvragen van een zakelijke rekening?

Tussen de vijf minuten en twee maanden.

Ja, dat is inderdaad nogal een verschil. 

Bij online banken kun je meestal vrij snel en online je zakelijke rekening aanvragen. 

Vrij snel betekent tussen de vijf en vijftien minuten. 

Bij banken met fysieke kantoren duurt de aanvraag langer, enkele dagen tot twee weken,  omdat je in sommige gevallen nog echt naar de bank moet. 

De langste aanvraagperiode is er bij Triodos, deze bank controleert vooraf met welke ondernemer ze zaken gaan doen. Triodos geeft op haar website aan dat de aanvraagtijd voor een zakelijke rekening daardoor kan oplopen tot twee maanden.

 

Hoe open ik een zakelijke rekening?

Het aanvragen van een zakelijke rekening begint bij de meeste banken online. 

Zorg dat je voor het aanvragen van een zakelijke rekening in ieder geval je KvK-nummer bij de hand hebt. 

De bank wil controleren of je daadwerkelijk ondernemer bent en daarvoor heb je je inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig.


Verder moet de bank je identiteit kunnen vaststellen.  

Er zijn (online) banken waar je de aanvraag van begin tot eind online kunt afhandelen. Bij andere banken moet je langskomen op kantoor.

 

Zakelijke rekening openen: 5 belangrijke redenen om je te verdiepen in zakelijke rekeningen

Sta jij op het punt om een zakelijke rekening te openen?
Goed dat je hier bent. 

Door je je te verdiepen in het hoe, wat en waarom van het openen van een zakelijke zakelijke rekening ga je jezelf tijd, geld en gedoe besparen. 

Hoe?

Als je weet wat belangrijk is bij het openen van een zakelijke rekening, maak je direct de keuze voor de zakelijke bankrekening die het beste bij jouw situatie past. 

We geven je de vijf beste redenen om je vooraf tijd en aandacht te besteden aan het openen van een zakelijke rekening.

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.

Gerelateerde reviews