Zakelijke rekening vergelijken: 20 criteria voor de beste vergelijking

Voor het vergelijken van een zakelijke rekening is het goed om te weten wat je precies moet vergelijken. Wat zijn belangrijke criteria als we het hebben over zakelijke rekeningen? Naast het vergelijken van de kosten is het bijvoorbeeld belangrijk om te vergelijken wat er bij de ene zakelijke rekening wel en bij de andere niet in je zakelijke betaalpakket zit. In dit artikel leggen we uit waar je op kunt letten bij het vergelijken van zakelijke rekeningen.

1. Zakelijke rekening: wat heb je nodig?

Ga je zakelijke rekeningen vergelijken, begin dan met de vraag: wat heb ik écht nodig bij mijn zakelijke rekening? 

Het verschil tussen zakelijke rekeningen zit naast de kosten namelijk vooral in de extra diensten, service en functionaliteiten die je krijgt aangeboden. 

Wil je contant geld kunnen storten? Als zzp’er zul je hier waarschijnlijk met nee op antwoorden. Maar als je eigenaar bent van een winkel, dan is dat iets wat je zeker moet regelen als je klanten contant gaan betalen. En wat te denken van een zakelijke rekening voor een club waarbij je ook een kantine runt? Ook dan is het kunnen storten van contant geld waarschijnlijk een prettige bijkomstigheid. 

Bij het vergelijken is het dus noodzakelijk om verder te kijken dan alleen de prijs van een zakelijke rekening. Want als je als webshop een zakelijke rekening opent, waarbij je geen koppeling kunt leggen met je boekhoudsoftware dan valt die optie zeker voor jou af. 

Wat jij nodig hebt in een zakelijke rekening zal verschillen op basis van de aard van je onderneming, maar ook op basis van je eigen voorkeuren. Om zakelijke rekeningen met elkaar te vergelijken is het daarom vooral belangrijk om te weten wat je nodig hebt en wat je wenst. 

Kijk daarbij niet alleen naar je huidige situatie, vraag je ook af wat je nodig hebt als je gaat groeien en als je extra diensten wilt afnemen. Kun je dan bij deze bank blijven en upgraden of moet je dan direct overstappen? 

Natuurlijk speelt daarnaast ook nog de vraag: wat is zo’n zakelijke rekening je waard? Wat wil je eraan uitgeven en wat krijg je voor dat geld?

In dit artikel lees je waar de grote verschillen zitten tussen zakelijke rekeningen en waar je op kunt letten als je ze met elkaar gaat vergelijken.

2. Kosten per maand vergelijken

Als je zakelijke rekeningen gaat vergelijken, mag een prijsvergelijking zeker niet ontbreken. 

Maar om een goede vergelijking te kunnen maken, is het wel nodig om te weten waar je precies naar moet kijken bij de kosten van zakelijke rekeningen. 

Hoe zitten de kosten in elkaar van een zakelijke rekening, waar betaal je precies voor? En ook niet onbelangrijk: waar betaal je nu (nog) niet voor, maar moet je extra voor gaan betalen zodra je de zakelijke rekening gebruikt?

De meeste zakelijke rekening vragen een vaste prijs per maand (of per jaar). De kosten hiervoor liggen tussen de € 0 en € 20 euro per maand. 

Je leest het goed, er zijn ook zakelijke rekeningen waar je maandelijks helemaal niets voor betaalt. Deze gratis zakelijke rekeningen kun je afsluiten bij een aantal online aanbieders, zoals N26, Holvi, Revolut en TransferWise. Bij het vergelijken zullen deze gratis rekeningen er absoluut uitspringen als voordelige optie. Maar kijk bij het vergelijken goed naar de diensten en functionaliteiten van de gratis zakelijke rekening en op het past bij jouw wensenlijstje. 

Want de gratis zakelijke rekening bieden ook heel veel diensten niet aan, zoals het koppelen van boekhoudprogramma’s of een zakelijke spaarrekening bij je betaalrekening. 

Daarnaast heb je zakelijke rekeningen waarvan de kosten beginnen bij een maandbedrag vanaf € 6 per maand (Knab). 

Maandelijkse kosten zijn echter niet de enige kosten waar je bij een vergelijking naar moet kijken. 

De bank brengt bij zakelijke rekeningen ook transactiekosten in rekening voor af- en bijschrijvingen. Iedere keer als jij op je rekening een bedrag krijgt bijgeschreven of als er iets wordt afgeschreven van je zakelijke rekening, betaal je daar een bedrag voor. 

De transactiekosten liggen tussen € 0,07  en € 0,15 cent per af- of bijschrijving. Met een gemiddelde van € 0,10 eurocent kan het bij 1000 transacties dus al snel gaan over € 100 euro aan extra kosten op jaarbasis. 

Let daarom bij het vergelijken van je zakelijke rekening naast de vaste maandelijkse kosten op de transactiekosten. 

Hoe is dat geregeld bij je zakelijke rekening? Zit er aantal gratis transacties bij je zakelijke rekening? Of moet je direct voor iedere af- of bijschrijving transactiekosten betalen? Neem in dat geval bij je prijsvergelijking de extra kosten mee. 

Je zult bij het vergelijken zien dat verschillende banken de eerste 1000 of de eerste 1250 transacties per jaar gratis aanbieden. 

Als je het prettig vindt om te weten waar je qua kosten aan toe bent kan dit een absoluut voordeel voor je zijn.

Bij het vergelijken van de kosten kun je verder ook nog kijken naar de bedragen die je betaalt voor het aanvragen van een extra pinpas of een verloren pinpas. Maar ook naar de prijs die je betaalt voor extra diensten, zoals een abonnement voor je pinautomaat en de daarbij behoren transactiekosten. Of de kosten als je geld wilt storten. 

Houd ook bij eventuele extra kosten goed voor ogen wat je wensen en behoeften zijn en check of de dingen die jij als extra dienst vraagt bij een zakelijke rekening kosten met zich meebrengen. Of zijn ze inbegrepen bij het zakelijke betaalpakket waarvan je per maand een vast bedrag betaalt?

3. Acties, speciale pakketten en kortingen

Startersvoordelen, starterspakketten, overstapkortingen.

Ook als het om zakelijke rekeningen gaat kun je als koopjesjager je slag slaan. 

Bij de meeste banken lopen speciale acties voor startende ondernemers: als je dus net begint met een bedrijf een zakelijke rekening zoekt, kun je profiteren van aanbiedingen waarbij je bespaart op de kosten van je zakelijke rekening in het eerste jaar. 

Er zijn banken die je de eerste zes maanden een gratis zakelijke rekening aanbieden. Er zijn ook banken waar je een heel jaar niets hoeft te betalen. 

Voor het vergelijken van zakelijke rekeningen zou je deze actievoorwaarden buiten beschouwing moeten laten. Want we gaan er vanuit dat je een bedrijf start waarmee je langer dan een half jaar of jaar actief blijft.

Om tot een goede vergelijking te komen kun je daarom beter een vergelijking maken op basis van de kosten in het tweede jaar. Dan krijg je een realistischer beeld van wat je precies krijgt voor welk bedrag. 

Heb je al een zakelijke rekening en kijk  je om je heen of je misschien bij een andere bank of aanbieder beter uit bent? Dan kun je ook voor je zakelijke rekening verschillende overstapacties en overstapkortingen tegenkomen.

Soms krijg je korting op je nieuwe zakelijke rekening, soms krijg je zelfs een cash bedrag gestart van bijvoorbeeld € 50,-. 

Weerhoudt gedoe dat komt kijken bij het overstappen je van het openen van een nieuwe zakelijke rekening? Check dan de Overstapservice. Nederlandse banken bieden ook voor het overstappen van de ene naar de andere zakelijke rekening een Overstapservice aan die de eerste dertien maand van alles voor je regelt rondom je nieuwe rekening.

4. Zakelijke spaarrekening bij je betaalrekening

Heb je op je wensenlijstje ook een zakelijke spaarrekening staan bij je betaalrekening? 

Als de zakelijke spaarrekening niet op je lijstje staat omdat je er niet eerder over hebt nagedacht, dan is het goed om er toch even bij stil te staan. Niet iedere zakelijke rekening biedt namelijk een zakelijke spaarrekening aan. 

Nou en? Dat kun je dan toch later regelen? 


Nee, niet altijd. Sommige zakelijke rekeningen hebben de mogelijkheid niet om zakelijk te sparen. Ze bieden het gewoon niet aan. Al je zakelijke geld staat daarom op je zakelijke betaalrekening en dat kan verwarrend zijn. Bijvoorbeeld als je nog omzetbelasting moet betalen.

Een andere aandachtspunt: stel dat je al zakelijke rekening hebt lopen zonder spaarrekening, maar je wilt toch een aparte zakelijke spaarrekening? Dan stellen veel banken als voorwaarde dat je een zakelijke betaalrekening moet hebben om zakelijk te kunnen sparen. 

Je moet dan dus alsnog die zakelijke betaalrekening openen, of op zoek naar andere opties, waarbij een betaalrekening niet verplicht is. 

Weeg dus vooraf af of je een zakelijke spaarrekening wilt koppelen aan je zakelijke rekening en neem dat mee in je vergelijking. 

Voor wie zich afvraagt of een zakelijke spaarrekening een absolute must is. Een zakelijke spaarrekening heeft voor jou als ondernemer veel voordelen: 

Wil je meer lezen over de voordelen, lees dan ons uitgebreide artikel over zakelijke spaarrekeningen.

Ben je overtuigd van de voordelen van een zakelijke spaarrekening, bekijk bij het vergelijken van zakelijke rekeningen dan ook de mogelijkheden van een zakelijke spaarrekening.

5. Zakelijke creditcard of zakelijke debitcard

Ook het wel of niet aanbieden van een zakelijke creditcard bij je zakelijke rekening is iets wat je mogelijk wilt vergelijken. 

Gebruik je je privé creditcard wel eens om zakelijke aankopen te doen? Als het antwoord ja is, dan is een zakelijke creditcard iets om te overwegen. Je houdt je zakelijke uitgaven dan gescheiden van je privé uitgaven. En in het buitenland is het natuurlijk heel handig om een creditcard te hebben. En dat geldt ook voor online aankopen in het buitenland. 


Een ander voordeel is dat al je aankopen met een zakelijke creditcard, net als bij een privé creditcard, minimaal 180 dagen zijn verzekerd tegen diefstal, schade en verlies. Zeker als je grote zakelijke investeringen moet doen, kan het dus handig zijn om daar je zakelijke creditcard voor te gebruiken. 

Let bij het vergelijken van creditcards bij je zakelijke rekeningen op het volgende: krijg je een zakelijke creditcard of een zakelijke debitcard? 

Een zakelijke creditcard, is de creditcard zoals je die ook particulier kent. Je betaalt je uitgaven later terug, je leent dus als het ware het geld van de creditcardmaatschappij. Om in aanmerking te komen voor een creditcard moet je dus ook kredietwaardig zijn, zoals dat heet. 

Vanzelfsprekend is dit ook zo bij je zakelijke creditcard. Daarom moet je voor een creditcard ook jaarcijfers kunnen overleggen of langer dan een jaar ondernemer zijn. De creditcardmaatschappij wil er namelijk zeker van zijn dat je het geleende geld terug kunt betalen. 

Je zult bij het vergelijken van zakelijke rekening ook op de term debitcard stuiten. Verschillende banken of online aanbieders schermen met een gratis Mastercard bij je zakelijke rekening. Meestal is dit een zogeheten debitcard. Je hebt dus geen credit, maar debit. Wat niets anders betekent dan: eerst geld storten en als er geld op je Mastercard staat, kun je het pas uitgeven. Net als een betaalpas eigenlijk waarmee je niet rood kunt staan. 

Zo’n debitcard is overigens ook een prima alternatief voor een creditcard, zeker als je starter bent en nog geen jaarcijfers kunt overleggen. 

Je krijgt vaak dezelfde voordelen en bescherming bij een debitcard als bij een creditcard. 

Als je graag een creditcard wilt, vergelijk dan de kosten voor een creditcard (of debitcard) bij je zakelijke rekening. Wat betaal je per jaar, wat is de rente en wat kost bijvoorbeeld een nieuwe creditcard als je de kaart verliest?

6. Roodstand: wel of niet rood kunnen staan?

Soms moet je net wat langer dan je zou willen wachten tot die ene factuur betaald is. Of je moet per se nu een investeirng doen, bijvoorbeeld voor een nieuwe laptop, camera of machine, terwijl je eigenlijk niet genoeg op je zakelijke rekening hebt staan op dit moment. 

Je zakelijke huishoudboekje kan er soms bij gebaat zijn om rood te kunnen staan. Het geeft op sommige momenten net even die extra ruimte die je nodig kunt hebben. 

Is rood kunnen staan voor jou een wens die je hebt bij het afsluiten van een zakelijke rekening? 

Controleer dan voor de zekerheid of het kan bij de bank waar je een zakelijke rekening wilt openen. 

Zodra je zakelijke rekening met vergelijkt, zul je ook ontdekken dat de gratis zakelijke rekeningen geen optie voor je zijn als roodstand een vereiste is. 

Let in de vergelijking van roodstand op de volgende dingen: 

7. Koppeling boekhoudprogramma’s: kan dat of niet?

Steeds meer ondernemers maken gebruik van online boekhoudprogramma’s. Het scheelt namelijk flink wat tijd en dus geld om je administratie te automatiseren. Al je bankafschrijving, maar ook inkoopfacturen en verkoopfacturen worden gekoppeld. Klinkt makkelijk toch? 

Maak jij gebruik van online boekhoudprogramma’s of software? Of ben je van plan om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken met online boekhoudsoftware? Gelijk heb je. 

Maar deze wens heeft ook gevolgen voor je zakelijke rekening. Het is (nog) niet bij iedere bank of online aanbieder mogelijk om je boekhoudprogramma te koppelen aan je zakelijke rekening. Let hier dus op bij het vergelijken van rekeningen.

8. Contant geld storten: is dat nodig en mogelijk?

Contant geld is nog steeds een wettelijk betaalmiddel. Als je een winkel of horecazaak hebt, of bijvoorbeeld als kapper of schoonheidsspecialiste werkzaam bent, kan het zo zijn dat je klanten contant willen afrekenen. En als je een vereniging bent, heb je misschien wel een kantine waarin mensen nog steeds cash hun koffie of biertje betalen. 

Ontvang je regelmatig contant geld, dan wil je het contante geld kunnen storten zodat het op je zakelijke rekening terecht komt. Liefst op een locatie bij jou in de buurt. 

Online banken lijken daarom voor jou niet de beste match. En ook de goedkope zzp-rekeningen hebben hun beperkingen. Ga je vergelijken, bekijk dan de opties bij de verschillende banken die bij hun zakelijke rekening wel de mogelijkheid aanbieden om contant geld te kunnen storten. Deze banken hebben vaak een afstortautomaat waar je ook in de weekenden en op feestdagen terecht kunt. 

Als je bij je bank geen geld kunt storten op je zakelijke rekening, dan moet je kijken naar alternatieven als waardetransport. Ook kun je naar een GWK Travelex, daar kun je contant geld storten  op iedere Nederlandse bankrekening. Wil je contant geld overmaken naar een buitenlandse bankrekening zoals N26, Holvi, Revolut of TransferWise, dan kun je bij Western Union terecht. 

Aan de verschillende opties hangen verschillende prijskaartjes. Als contant geld storten één van jouw voorwaarden is op het wensenlijstje van je zakelijke rekening, maak daar dan een belangrijk criterium van bij de vergelijking.

9. Pinautomaten en je zakelijke rekening

Heb je een pinautomaat nodig? Ook een abonnement op pinautomaten kan onderdeel uitmaken van het zakelijke pakket bij je betaalrekening. Dit is vaak wel een optionele service omdat niet iedere ondernemer een pinautomaat nodig heeft. 

Is het hebben van een pinautomaat essentieel om je bedrijf te runnen en klanten te laten betalen? Vergelijk dan de zakelijke rekening met en zonder de mogelijkheid om pinautomaten te koppelen. Maar realiseer je dat er tegenwoordig ook veel externe aanbieders zijn van pinautomaten. 

Online banken zoals Knab hebben bijvoorbeeld een samenwerking met iZettle en Pinmobile. Bij je zakelijke rekening krijg je dan een speciale prijs aangeboden voor het abonnement op je mobiele pinautomaten, de huur en het servicecontract. 

Vergelijk bij mobiele pinautomaten wat het voordeel is om dit abonnement af te sluiten samen met je zakelijke rekening. En waar je dan het voordeligst is. Naast maandelijkse kosten spelen ook de transactiekosten van pinbetalingen en eventuele aansluitkosten hier een rol.

10. Vreemde valuta en je zakelijke betaalrekening

De internationalisering is ook zakelijk steeds merkbaarder. Denk alleen maar aan de online aankopen die bewust of onbewust doet over de grens. Of misschien verkoop je wel via buitenlandse webshops. 

Vinden er in jouw bedrijf regelmatige internationale betalingen plaats? Koop je veel in bij buitenlandse leveranciers? Of bied jij je producten en diensten ook in het buitenland aan? 

Je kunt dan geld overmaken en ontvangen via een bankoverschrijving. Maar zeker als je veel met vreemde valuta te maken hebt, kan dit kostbaar zijn. Er zijn de laatste jaren steeds meer spelers gekomen die interessant zijn voor ondernemers – groot of klein – die internationaal zaken doen. 

Neem in je vergelijking naast de grootbanken ook aanbieders Revolut, N26 en TransferWise mee. Deze online banken zijn goed in internationaal betalingsverkeer en kunnen een stuk voordeliger voor je uitpakken dan de gebruikelijke betaalmethoden.

11. Dekking depositogarantiestelsel

Als het om je geld gaat, wil je zaken doen met een betrouwbare partner. Wie is de partij waar je een zakelijke rekening opent en staat je geld daar veilig? 


Als je veel zakelijk geld op je rekening hebt staan, is het verstandig om te kijken of je bank dekking aanbiedt via het depositogarantiestelsel. Dit is een garantieregeling voor de rekeninghouders van een bank waarbij je een gegarandeerde dekking krijgt tot € 100.000,- op je banktegoeden mocht de bank failliet gaan. Ook je zakelijke rekening valt hieronder. 

Bij het vergelijken van zakelijke rekeningen kom je mogelijk ook onbekende namen tegen van nieuwe spelers op de financiële markt. Veel van die nieuwe spelers zijn internationaal. Als je op zoek bent naar de zekerheid van het depositogarantiestelsel kun je dat meenemen in je vergelijking. 

Voor buitenlandse banken geldt dat zij een toezichthouder hebben uit het land van herkomst en in dat land meedoen aan het depositogarantiestelsel. Gaat je buitenlandse bank failliet, dan kun je als rekeninghouder een beroep doen op de buitenlandse garantieregeling? In Europa zijn de regels overal hetzelfde, dus ook bij de buitenlandse banken die onder de Europese regeling vallen krijg je tot een ton van je geld vergoed als de bank omvalt. 

Bij het vergelijken kun je checken of een bank wel of niet onder het depositogarantiestelsel valt.

12. Zakelijke verzekeringen

Er zijn banken die naast het aanbieden van bancaire producten ook verzekeringsproducten aanbieden. Als ondernemer kun je bij het afsluiten van je zakelijke rekening korting krijgen op bepaalde verzekeringen.

Zo zijn er bij de traditionele banken speciale zakelijke rekeningen voor stichtingen en verenigingen aanbiedingen waarbij je ook korting krijgt op een aansprakelijkheidsverzekering. 

13. Zakelijke kredieten of bedrijfsfinanciering

De meeste mkb-ondernemers kiezen voor een traditionele Nederlandse bank omdat ze dan ook bij de bank kunnen aankloppen voor een zakelijk krediet of voor een bedrijfsfinanciering. 

Heb jij een mkb-bedrijf of begin jij een mkb-bedrijf? Dan kan dit een belangrijk criterium zijn bij het vergelijken van zakelijke rekeningen. 

Als ondernemer kun je namelijk op zoek zijn naar startkapitaal, werkkapitaal of groeikapitaal. Je kunt dan bij externe financiers aankloppen, maar het kan ook bijzonder prettig zijn om eerst met je ‘eigen’ bank om tafel te kunnen om de mogelijkheden te bespreken.

14. Extra online features en innovaties

Ben je een echte whizzkid of gewoon dol op het nieuwste van het nieuwste? 

De laatste jaren zijn er veel nieuwe online features en functionaliteiten op de markt gekomen waarmee banken zich proberen te onderscheiden. Vooral in zakelijke rekeningen zie je die innovaties terug. 

Vind je het prettig om digitaal helemaal up to date te zijn met je zakelijke rekening, dan kun je bij de vergelijking van zakelijke rekeningen ook letten op de volgende online features: 

Dual pin: Bunq heeft als eerste Europese bank de mogelijkheid gelanceerd om twee pincodes op één pas in te stellen. Dit systeem, genaamd Dual pin, is zo bijzonder dat Bunq er patent op heeft aangevraagd. 

15. Online bank of bank met fysieke kantoren?

Bij het vergelijken van zakelijke rekeningen kan ook het soort bank een rol spelen. 

Wil je per se je zakelijke rekening openen bij een bank waar je bekend en vertrouwd mee bent? Bijvoorbeeld omdat je er als particulier al je bankzaken regelt. In de meeste gevallen zijn dat Nederlandse banken die nog altijd fysieke kantoren hebben. 

De aanwezigheid van een fysieke locatie in de buurt kan voor jou belangrijk zijn omdat je regelmatig contant geld moet stort. Of omdat je eraan hecht om langs te kunnen op kantoor om zaken ‘live’ te bespreken. 

Als een fysieke locatie voor jou geen meerwaarde heeft, kun je bij het vergelijk ook de online banken meenemen. Er zijn de laatste jaren namelijk verschillende nieuwe spelers op de markt gekomen die goed kunnen passen bij jouw zakelijke wensen en behoeften. 

Twee Nederlandse online banken waar je ook voor een zakelijke rekening terecht kunt zijn Bunq en Knab. 

Bunq positioneert zichzelf als ‘Bunq, the bank of the free’ en richt zich met haar zakelijke rekeningen op zzp’ers, mkb’ers en verenigingen en stichtingen. Knab profileert zichzelf als ‘de online bank met menselijke service’ en ‘de bank voor zzp’ers’. 

Naast Nederlandse online banken, zijn er ook Europese online spelers waar je een zakelijke rekening kunt openen. In de vergelijking van zakelijke rekeningen zul je ook de namen N26, Revolut, Holvi of TransferWise tegenkomen. Dit zijn stuk voor stuk buitenlandse online banken die elk hun eigen profiel hebben. 

De online banken richten zich vooral op zzp’ers en kleine ondernemers die niet al te complexe bankzaken moeten regelen. Ook voor extra, tweede, zakelijke rekeningen zijn deze online spelers populair. Meestal omdat de kosten relatief laag zijn en of omdat ze door hun internationale karakter heel geschikt zijn als extra rekening voor internationale betalingen.

16. Alles bij één bank regelen of bij verschillende partijen?

Je hoeft zeker niet alles wat je zakelijk nodig hebt te regelen bij één bank. Vaak biedt het qua tijd en geld wel voordelen om alles zo veel mogelijk bij één en dezelfde partij te regelen.

Veel banken bieden niet voor niets kortingen aan als je via hen je zakelijke verzekering ook regelt, of je mobiele pinautomaat huurt via je zakelijke bank. 

Voel je zeker niet verplicht om alles bij één bank af te nemen: er zijn ontzettend veel partijen in de markt die zich specialiseren in alleen zakelijke creditcards of alleen pinautomaten. Dit kan een prima aanvulling zijn op een goedkopere zakelijke rekening die je afsluit. Je moet bij het vergelijken van de beste zakelijke rekening voor jouw bedrijf alleen andere opties meewegen in je besluit.  

17. De missie en visie van je zakelijke bank

Niet alleen wat je krijgt en hoeveel dat kost kan bepalend zijn voor je keuze om ergens een zakelijke rekening. Ook de bank zelf en de missie en visie van de bank, kan je doen besluiten om juist wel of juist niet zaken te doen met deze bank. 

Bij het vergelijken kun je ook zeker de missie en visie in ogenschouw nemen en kijken in hoeverre dit aansluit bij de missie en visie van jouw bedrijf. Heb je een bedrijf waarin duurzaamheid extreem belangrijk is? Dan zijn de kosten wellicht minder relevant bij de vergelijking, maar wil je wel zeker weten dat de bank groen, duurzaam en integer is. 

Iedere bank heeft zijn eigen positionering: de ene bank richt zich op duurzaamheid en groen ondernemen (zoals Triodos en ASN). Andere banken positoneren zich heel nadrukkelijk op hun rol middenin de samenleving en het dichtbij staan. Zoals de Regiobank en de Rabobank, deze banken steunen vaak ook verschillende lokale en regionale intiatieven om hun missie en visie in de praktijk te brengen. Als je zakelijke rekeningen vergelijkt voor je stichting of vereniging kan dit een goed argument zijn om voor een maatschappelijk betrokken bank te kiezen.

18. Samenvatting: vergelijken van een zakelijke rekening

Om zakelijke rekeningen goed met elkaar te kunnen vergelijken is het belangrijk om naar meer te kijken dan alleen de kosten. Wat voor bedrijf heb je en wat heeft jouw bedrijf nodig van een zakelijke bank? Wat vind jij als ondernemer zelf belangrijk bij het kiezen van een zakelijke rekening? Criteria om tot een goede vergelijking te komen bestaan naast de prijs uit de diensten en functionaliteiten die bij de zakelijke rekening horen. Kun je bijvoorbeeld rood staan of niet? Hoe zit het met pinautomaten of de mogelijkheid om contant geld te kunnen storten? Is je geld veilig, strookt de visie met die van jouw bedrijf of stichting en hoe zit het met creditcards of zakelijke spaarrekeningen? Voor een goede vergelijking van zakelijke rekening is het verstandig om je te verdiepen in de eisen die je stelt en vervolgens te kijken welke zakelijke rekening aan je eisen voldoet. Daarna kun je vergelijken wie de zakelijke rekening tegen de beste voorwaarden aanbiedt.

19. Veelgestelde vragen over het vergelijken van zakelijke rekeningen

Loont het om zakelijke rekeningen met elkaar te vergelijken?

Ja, het is prijstechnisch interessant om zakelijke rekeningen met elkaar te vergelijken. De vaste kosten van een zakelijke rekeningen verschillen erg tussen banken en online aanbieders, maar ook de variabele kosten kunnen hoog oplopen. 

Dit komt omdat zakelijke rekeningen anders in elkaar zitten dan particuliere rekeningen. Zakelijke banken brengen naaste vaste kosten voor het zakelijke betaalpakket ook transactiekosten in rekening. Dit zijn kosten die je betaalt voor iedere afschrijving of bijschrijving op je zakelijke rekeningen. 

Sommige banken bieden in hun betaalpakket 1000 gratis transacties aan. Als je gaat vergelijken op kosten, kun je alleen door hier op in te zoomen snel geld mee besparen.
Maar kosten zijn zeker niet de enige reden waarom het loont om zakelijke rekeningen te vergelijken. Je wilt als ondernemer een zakelijke rekening die bij jouw bedrijf past en bij je plannen.
Banken bieden niet allemaal dezelfde functies en diensten aan bij hun zakelijke rekeningen. Sommige banken bieden een voordelig pakket, maar daarbij is het bijvoorbeeld niet mogelijk om boekhoudkoppelingen te leggen of om contant geld te storten.

Hoe vind ik de beste zakelijke rekening voor mijn bedrijf?

Om de beste zakelijke rekening te vinden voor je bedrijf raden we je aan om goed op je netvlies te hebben wat je verwacht van een zakelijke rekening. 

Onderzoek voor jezelf welke criteria belangrijk zijn voor je gaat vergelijken.

Moet je zakelijke rekening vooral heel goedkoop zijn en heb je geen specifieke functionaliteiten nodig? 

Of heb je als webshop, of als mkb’er met personeel, juist hele duidelijke wensen en voorwaarden? 

Als je weet wat belangrijk is voor jou bij het kiezen van een zakelijke rekening, wordt het een stuk eenvoudiger om rekeningen met elkaar te vergelijken.

Kan ik zakelijke rekeningen voor zzp’ers met elkaar vergelijken?

Ja, dat kan. En dat is ook slim om te doen. 

Als je zzp’er bent, ben je één van de vele zzp’ers in Nederland. 

Omdat er ontzettend veel zzp’ers zijn bieden banken daarvoor afzonderlijke pakketten aan. De bank weet heel goed wat de gemiddelde zzp’er nodig heeft, daarom sluit het aanbod doorgaans goed aan op jouw behoefte. Vaak vind je in een zakelijk betaalpakket voor zzp’ers bijna alles wat je nodig hebt. 

Als je zakelijke rekeningen voor zzp’ers met elkaar vergelijkt, krijg je over het algemeen een goed beeld van de prijs-kwaliteitverhouding en het verschil tussen de banken.

Kan ik zakelijke rekeningen voor stichtingen en verenigingen met elkaar vergelijken?

Ja, het is juist een goed idee om deze speciale rekeningen voor stichting en verenigingen met elkaar te vergelijken. Zo voorkom je dat je de spreekwoordelijke appels met peren vergelijkt. 

De banken die speciale rekeningen aanbieden voor verenigingen en stichtingen hebben namelijk een pakket samengesteld waarin ze inspelen op de specifieke behoeften van verenigingen en stichtingen.

Bij deze zakelijke rekeningen zit meestal al in begrepen dat je ook automatische incasso’s kunt innen, wat handig is voor een donateurs of leden van je club. Maar ook dat je zonder extra kosten meerdere rekeninghouders (bestuurders) aan de rekening kunt koppelen. 

Het is dus sowieso goed om te kijken wat de rekening allemaal voor extra’s of bijzonderheden biedt voor jouw stichting of vereniging en waar de verschillen zitten tussen de banken die zo’n rekening aanbieden.

 

Kan ik zakelijke rekeningen ook vergelijken met privérekeningen?

Nee, het vergelijken hiervan heeft geen nut. Een zakelijke rekening is echt een ander financieel product dan je privérekening. Je mag namelijk geen privérekening gebruiken voor je zakelijke activiteiten. Banken staan dat niet toe in hun algemene voorwaarden. De banken verplichten je dus indirect om een zakelijke rekening te openen. 

Het vergelijken van zakelijke rekeningen met privérekeningen heeft daardoor weinig zin, want je hebt geen keuze. Als ondernemer, als stichting en vereniging moet je nu eenmaal een zakelijke rekening openen.

Waar moet je als zzp’er op letten bij een zakelijke rekening?

Snel naar

Top 3 beste zakelijke rekeningen van oktober 2020

Jij wilt een zakelijke rekening die volledig bij jou past. Nu en in de toekomst. Laten we beginnen om de beste bank te vinden waar jij vandaag deze zakelijke rekening kunt openen. Dit zijn de top 3 beste banken.

categorie_onderneming_Ubari