Zakelijke rekening voor zzp’ers

Welke zakelijke rekening heb je nodig als zzp’er?

Ga je voor jezelf beginnen of heb je je net ingeschreven als zzp’er? Dan is het openen van een zakelijke rekening één van de dingen op je to-do-list. Of misschien overweeg je als zzp’er juist nog even géén zakelijke rekening te openen en gewoon je privérekening te blijven gebruiken voor je eenmanszaak? In dit artikel leggen we je uit waarom het als zzp’er niet is toegestaan om je privérekening te gebruiken voor zakelijke doeleinden. Ook lees je waarom een zakelijke rekening voor zzp’ers veel voordelen biedt.

Is een zakelijke rekening verplicht voor zzp’ers?

CX’er: ben je het laaghangend fruit of wijs je het aan?

Als je weet wat belangrijk is bij het openen van een zakelijke rekening, maak je direct de keuze voor de zakelijke bankrekening die het beste bij jouw situatie past.

Is een zakelijke rekening verplicht voor zzp’ers?

Je bent als zzp’er niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Het staat nergens in de wet en ook de Belastingdienst verplicht jou niet om een zakelijke rekening te openen zodra je voor jezelf begint.  


Veel zzp’ers overwegen daarom in eerste instantie om hun privérekening ook zakelijk te gebruiken.

Toch is het af te raden om als zzp’er geen zakelijke rekening te openen en je privérekening te gebruiken. 

Het mag namelijk niet van de bank. 

Banken staan niet toe dat jij je privérekening gebruikt voor zakelijke doeleinden. In de algemene voorwaarden staat bij de meeste banken heel expliciet beschreven dat je je privérekening niet zakelijk mag gebruiken. 

Doe je dat toch? 

Dan mag de bank je privérekening zelfs opheffen.

Kun je als zzp’er zonder zakelijke rekening?

Kun je als zzp’er zonder zakelijke rekening? 

Eigenlijk niet. 

Als jij jezelf als zzp’er serieus neemt en je wilt professioneel overkomen, dan is een zakelijke rekening een absolute must. 


Je hebt als zzp’er een zakelijk rekeningnummer nodig om geld te ontvangen van je klanten en leveranciers. Hoe kunnen ze anders geld naar je overmaken voor geleverde producten of diensten? 

Als je geen zakelijke rekening hebt, maar je privérekening gebruikt, krijg je onder de streep net zo veel betaald voor je producten en diensten. Dus daar zit het verschil niet. 

Maar met een zakelijke rekening is het meteen duidelijk waar het geld dat ze naar je overmaken naartoe gaat. Je eigen naam en privérekeningnummer vermelden op een factuur kan niet alleen onprofessioneel ogen. Het kan ook zorgen voor verwarring bij je klant. Zeker als je diensten hebt geleverd onder je bedrijfsnaam. 

En zoals we al beschreven als de voornaamste reden om een zakelijke rekening te openen:  als de bank bij het doen van een steekproef ziet dat jij je privérekening gebruikt voor je eenmanszaak, kun je problemen verwachten. Je privérekening is, zoals eerder al werd beschreven, niet bedoeld voor zakelijke geldstromen. 

Zijn er uitzonderingen? 

Als je deeltijd-zzp’er bent en naast het inkomen uit je vaste baan een omzet maakt van maximaal € 1500,- per jaar. 

Of je hebt echt maar een heel klein aantal facturen per jaar? Dan kan het bij hoge uitzondering zo zijn dat er niets op tegen is om voor een paar facturen je privérekening voor te gebruiken.

Neem voor de zekerheid altijd vooraf contact op met je bank om jouw persoonlijke situatie te bespreken, zeker als de algemene voorwaarden vermelden dat het niet is toegestaan om als zzp’er je privérekening zakelijk te gebruiken.

Wat zijn voordelen van een zakelijke rekening voor zzp’ers?

Een zakelijke rekening biedt je als zzp’er over het algemeen meer voordelen dan nadelen. Als er al een nadeel te noemen is, dan is het dan een zakelijke rekening duurder is dan een privérekening. Maar omdat je je privérekening van de bank niet zakelijk mag gebruiken, heb je hierin eigenlijk geen keus. Gelukkig zijn er zakelijke rekeningen te vinden voor zzp’ers vanaf een paar euro per maand.

De voordelen van een zakelijke rekening voor zzp’ers zijn er volop: 

Wat kost een zakelijke rekening voor zzp’ers?

Grofweg kost een zakelijke rekening voor zzp’ers tussen de 0 en 25 euro per maand.

Als je dat verschil ziet in maandbedragen, dan snap je direct waarom het voor jou als zzp’er interessant is om zakelijke rekeningen te vergelijken. Het is daarbij belangrijk om je te verdiepen in de verschillende kosten en de verschillende aanbieders van zakelijke rekeningen. 

Als je als zzp’er zakelijke rekeningen bekijkt, kom je waarschijnlijk bekende en minder bekende aanbieders van zakelijke rekeningen tegen. De meeste traditionele banken bieden speciale zzp-rekeningen aan. 

Het voordeel van de bekende banken is dat je hier meerdere bankproducten kunt afnemen. Je hebt de mogelijkheid om een zakelijke lening af te sluiten, je kunt bij banken als de Rabobank, ABN Amro en ING Bank ook meteen je zakelijke verzekeringen regelen. 

Maar de traditionele banken bieden meestal niet de goedkoopste rekeningen aan voor zzp’ers. 

Er is voor zzp’ers zelfs een aantal aanbieders van gratis zakelijke rekeningen op de markt.  

Dit zijn zakelijke rekeningen van online banken, meestal start-ups, die zich heel specifiek richten op zzp’ers, freelancers en kleine ondernemers. 

Deze gratis zakelijke rekening kan heel geschikt voor je zijn als je een hele eenvoudige administratie hebt en niet te veel geld wilt uitgeven aan je zakelijke rekening.

Zzp-rekening of zakelijke rekening: wat is het verschil?

Je hebt zakelijke rekeningen en zzp-rekeningen? Het verschil zit in de kosten en de mogelijkheden van de bankrekening. 

Als zzp’er kun je soms prima uit de voeten met de basismogelijkheden van een zakelijke rekening. Je hebt wellicht geen pinapparaten nodig en hoeft geen contant geld af te storten. Heb je ook geen behoefte aan een zakelijke creditcard? Als je weinig nodig hebt van de aanbieder van je zakelijke rekening, houd je het simpel en goedkoop. Om aan die wens van zzp’ers tegemoet te komen, hebben steeds meer banken en online aanbieders speciale zzp-rekeningen. 

Zzp-rekeningen sluit je vaak snel en simpel online af. De lage prijs is voor deze zzp-rekeningen kenmerkend. Voor deze speciale zzp-rekeningen betaal je bijvoorbeeld minder transactiekosten per af- of bijschrijving. Of de transactiekosten zitten al deels in een pakketprijs. Deze rekeningen zijn er zelfs gratis of voor relatief lage maandbedragen. Een ander kenmerk is dat ze specifiek bedoeld zijn voor freelancers, eenmanszaken en soms ook voor kleine bv’s. 

Of deze zzp-rekening geschikt is voor jou, is afhankelijk van waar jouw behoefte ligt als zzp’er. Vind je het belangrijk dat je online boekhoudsoftware kunt koppelen aan je zakelijke bankrekening zodat je administratie kunt automatiseren? Of hecht je waarde aan persoonlijke service? Bekijk dan wat er is inbegrepen in de zzp-rekening en maak dan de persoonlijke afweging. Wat is voor jou belangrijk is. Laat je je leiden door een lage prijs of wil je toch wat extra mogelijkheden in je zakelijke rekening?

Waar moet je als zzp’er op letten bij een zakelijke rekening?

Als je als zzp’er zakelijke rekeningen met elkaar gaat vergelijken is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen: welke bankproducten heb ik allemaal nodig als zzp’er voor mijn eenmanszaak? 

De kosten van je zakelijke rekening zijn niet het enige criterium waarop je als zzp’ers zou moeten vergelijken. 

Kies je als zzp’er de goedkoopste zakelijke rekening, maar je bent marktkoopman en kun je met jouw zakelijke rekening geen contant geld storten? Dan heb je voor jouw situatie waarschijnlijk niet de best passende zakelijke rekening gekozen. 

Heb je een webshop, dan is een koppeling met online administratiesoftware belangrijk. Doe je zaken in het buitenland of ben je actief op de Nederlandse markt? Heb je een wereldpas of überhaupt een betaalpas nodig voor de dienstverlening die jij als zzp’er biedt? 

Iedere zzp’er stelt bepaalde eisen aan een zakelijke rekening. Wat is voor jou belangrijk als je kijkt naar je werkzaamheden of de branche of het vakgebied waarin je werkzaam bent? 

Vergelijk zakelijke bankrekeningen op criteria die voor jou als zzp’er essentieel zijn. Naast kosten per maand kunnen dat ook voordeeltjes zijn op zakelijke verzekering of de mogelijkheid om tijdelijk rood te staan op je zakelijke rekening. 

Ben je starter? Dan zijn er voor jou als zzp’er ook altijd bepaalde startersvoordelen, waarbij je de eerste zes of twaalf maanden geen kosten maakt voor je zakelijke rekening. Soms lopen er ook tijdelijke acties voor zakelijke rekeningen die voor jou als zzp’er de moeite waard kunnen zijn. 
Wil je als zzp’er overstappen naar een andere zakelijke rekening? Kijk dan naar speciale overstapacties voor zakelijke rekeningen.

Samenvatting en conclusie: zakelijke rekening voor zzp’ers

Een zakelijke rekening is ook voor zzp’ers onmisbaar. Je bank verbiedt het immers om je privérekening zakelijk te gebruiken. En het is ook zeer de vraag of je dit moet willen als je je eenmanszaak en je werk als zzp’er serieus neemt. Met een zakelijke rekening of een speciale zzp-rekening geef je je eenmanszaak een professionele uitstraling. En een zakelijke rekening hoeft niet al te veel te kosten. Belangrijk is dat je als je zakelijke rekeningen voor zzp’ers gaat vergelijken, je vooral kijkt naar wat je nodig hebt.

Veelgestelde vragen over een zakelijke rekening voor zzp’ers

Wat kost een zakelijke rekening voor zzp’ers?

De maandelijkse kosten voor een zzp-rekening liggen tussen de 6 euro en 20 euro. Bij de online bank Knab betaal je bijvoorbeeld 6 euro voor je zakelijke rekening en bij Bunq betaal je voor de Bunq Supergreen Business 20 euro per maand. Maar Bunq plant dan wel voor iedere 100 euro die jij besteedt een boom. 

Als duurzaamheid belangrijk voor je is, dan kan dat je geld dubbel en dwars waard zijn. 

Bij de traditionele banken betaal je rond de 10 euro per maand.

Wat zijn voor mij als zzp’er de voor- en nadelen van een gratis rekening?

Dat je helemaal niets hoeft te betalen voor een gratis rekening is vanzelfsprekend één van de grootste voordelen. Zeker als je net start of bijvoorbeeld opdrachten doet naast je vaste baan om te onderzoeken of het ondernemerschap iets voor je is, kan het fijn zijn om niet al te veel vaste kosten te hebben. 

Ook als je een tweede zakelijke rekening wilt voor een nieuw avontuur kan een gratis zakelijk rekening interessant zijn.

Je opent een gratis zakelijke rekening vaak binnen enkele minuten online, ook dat is een voordeel, als je snel over je nieuwe zakelijke rekening wilt beschikken. 

Nadelen zijn er mogelijk ook, zo hebben gratis zakelijk rekening niet allerlei extra’s. Een koppeling leggen met boekhoudsoftware kan niet met iedere gratis zakelijke rekeningen. 

En er zijn gratis rekeningen, zoals de rekening van Holvi Starter, die geen dekking bieden via het depositogarantiestelsel. De eerste 100.000 euro op je rekening is door dat garantiestelsel verzekerd als een bank failliet gaat. Als een bank als Holvi omvalt en je hebt een ton of meer op je zakelijke rekening staan, dan ben je dit geld dus kwijt. 

En er zijn gratis zakelijke rekeningen die je opent zonder KvK-inschrijving, dus met je eigen voor- en achternaam. Werkt lekker snel natuurlijk, maar het draagt niet bij aan de professionele uitstraling die jij mogelijk beoogt met je eenmanszaak. 

Kijk dus voor je een gratis rekening opent of het past bij wat je nodig hebt. 

En als je de gratis zakelijke rekening afsluit of je kunt doorgroeien bij dezelfde aanbieder naar een ander, meer uitgebreid pakket, waar je dan mogelijk voor gaat betalen.

Dan bepaal je zelf of je wilt upgraden, maar weet je dat die mogelijkheid er is.

Kan ik een tweede privérekening openen voor mijn eenmanszaak?

Veel zzp’ers overwegen dit om kosten te besparen. 

En wettelijk staat je niets in de weg. Alleen de bank wil niet dat je je privérekening gebruikt voor zakelijke doeleinden. Dus een privérekening is er simpelweg niet voor bedoeld en het wordt door de bank niet toegestaan.

Ik onderneem als zzp’er met mijn eigen naam, heb ik dan een zakelijke rekening nodig?

Dat maakt niets uit voor het wel of niet nodig hebben van een zakelijke rekening. 

Je vraagt als zzp’er een zakelijke rekening aan omdat je je financiële administratie op orde wilt hebben en alles gescheiden wilt houden. Dat geeft overzicht en rust en scheelt je een boel werk als de Belastingdienst op een dag besluit je boekhouding te controleren. 

Je opent als zelfstandig ondernemer ook een zakelijke rekening omdat de bank dat van je verlangt. Zoals gezegd staat de bank het namelijk niet toe dat jij je privérekening gebruikt voor het afhandelen van je zakelijke transacties. 

Als je je eigen voor en/of achternaam gebruikt als bedrijfsnaam, dan is het voor jou mogelijk wel een minder groot bezwaar om een gratis rekening te openen met je voor- en achternaam.

Wat is de beste bank voor zzp’ers?

Dat ligt er toch echt aan wat voor zzp’er je bent. 

Als je een kapsalon aan huis hebt, vind je het waarschijnlijk prettig dat je bij de bank waar je een zakelijke rekening opent meteen je mobiele pinapparaat kunt regelen. Maar dat kun je op zich ook via een externe aanbieder regelen. Waar gaat je voorkeur naar uit? 

Als je zzp-webdesigner bent, stuur je facturen voor geleverde diensten en werk je voornamelijk online. Je administratie is misschien eenvoudig, maar misschien vind je het juist leuk en interessant om bij financiële start-ups te bankieren omdat dat past bij wie jij bent. 

Om de beste zakelijke rekening als zzp’er te kiezen is het dus goed om naast de prijs te kijken naar de functionaliteiten die jij in jouw business nodig hebt om te zorgen dat je financiële administratie op orde is. 

Soms heb je daar als de ene zzp’er meer of minder voor nodig dan de andere zzp’er.

 

Moet ik als zzp’er een zakelijke rekening openen bij de bank waar ik een privérekening heb?

Nee, dat hoeft niet. 

Je mag een zakelijke rekening openen als zzp’er waar je maar wilt. 

Heeft het voordelen om een zakelijke rekening te openen bij de bank die je al hebt? Zeker. Je kunt dan snel geld heen en weer boeken tussen je zakelijke rekening en je privérekening. En een ander voordeel is dat je de online omgeving van de bank al goed kent en dus snel je weg vindt. 

Waarom zou je toch even verder moeten kijken? 

Er is behoorlijk wat concurrentie in de markt als het gaat om zakelijke rekeningen, zeker voor zzp’ers. De kans dat je bij een andere (online) bank een goedkopere zakelijke rekening opent is daardoor groot. 

Je kunt bij het vergelijken van zakelijke rekeningen voor zzp’ers al snel zien waar eventuele voordelen zitten voor jou als zelfstandig ondernemer.

Snel naar

1. Zakelijke rekening openen: 5 belangrijke redenen om je te verdiepen in zakelijke rekeningen

Zakelijke rekening openen: 5 belangrijke redenen om je te verdiepen in zakelijke rekeningen

Sta jij op het punt om een zakelijke rekening te openen?
Goed dat je hier bent. 

Door je je te verdiepen in het hoe, wat en waarom van het openen van een zakelijke zakelijke rekening ga je jezelf tijd, geld en gedoe besparen. 

Hoe?

Als je weet wat belangrijk is bij het openen van een zakelijke rekening, maak je direct de keuze voor de zakelijke bankrekening die het beste bij jouw situatie past. 

We geven je de vijf beste redenen om je vooraf tijd en aandacht te besteden aan het openen van een zakelijke rekening.