Snel een zakelijke rekening online openen in 5 minuten zonder gedoe? Lees snel verder.

Laatste update: 2 december 2021

Het vinden van de beste zakelijke rekening hoeft niet lastig te zijn. Vergelijk direct alle zakelijke rekeningen op basis van jouw wensen. Kies de zakelijke rekening die het beste bij jou past. Over 5 minuten heb jij een zakelijke rekening. Zonder gedoe. Lees snel verder en kies de beste zakelijke rekening. Heb je weinig tijd en wil je direct binnen 5 minuten een zakelijke rekening openen bij de beste bank?

Klik dan hier om binnen 5 minuten een zakelijke rekening te openen bij de beste bank

zakelijke rekening openen
Wat is de beste zakelijke rekening?

Wat is een zakelijke rekening?

Ga je een eenmanszaak starten als ZZP’er of een bedrijf met een andere rechtsvorm? Dan is het belangrijk een zakelijke rekening te openen. Op deze manier houd je de privé inkomsten en uitgaven namelijk gescheiden van je zakelijke financiën. Bovendien heeft een zakelijke rekening een professionele uitstraling. Heb je al een bedrijf en betaal je veel geld voor je zakelijke bankrekening? Wellicht is het dan de moeite waard om te onderzoeken of een overstap naar een andere bank gunstiger is. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om een juiste keuze te maken als starter of als gevestigde ondernemer.

Klik hier om binnen 5 minuten een zakelijke rekening te openen bij de beste bank

De rol van de KVK bij een zakelijke rekening

Een zakelijke rekening is een bankrekening die uitsluitend beschikbaar is voor bedrijven met een registratie bij de Kamer van Koophandel. Het is als privépersoon zonder bedrijf op je naam niet mogelijk om een dergelijk bankaccount te openen. Banken voorzien in zakelijke accounts om het bedrijven gemakkelijk te maken overzicht te bewaren als het gaat om de bedrijfsfinanciën. De stroom van inkomsten van het bedrijf en de uitgaven ervan zijn op deze manier te scheiden van privézaken. Bovendien biedt een bedrijfsaccount bij een bank extra voordelen. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om afschriften te koppelen aan het systeem voor boekhouden. Verder krijg je bij een bankrekening voor bedrijven de beschikking over een betaalpas en heb je de mogelijkheid om te internetbankieren.

Bij welke banken kan ik een zakelijke rekening openen?

Er zijn allerlei banken die de mogelijkheid bieden om een zakelijke rekening te openen. Per bank verschillen de mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld speciale bankrekeningen voor als je ZZP’er bent. Ook variëren de functionaliteiten, zoals de optie om voor bepaalde uitbreidingen te kiezen. Daarbij valt te denken aan het instellen van betaalalerts via e-mail of een koppeling met een pinautomaat in je winkel. Verder is het interessant om te weten dat een zakelijke rekening de mogelijkheid biedt om een zakelijke creditcard te nemen. Het is dan ook belangrijk dat je kijkt welke functionaliteiten jij handig vindt om gebruik van te maken. Daarom is het ook aan te raden om een vergelijking te maken. Niet alleen tussen de verschillende banken, maar ook als het gaat om het productaanbod van een aanbieder.

Klik hier om binnen 5 minuten een zakelijke rekening te openen bij de beste bank

Zakelijke bankrekening openen: is een KVK nummer verplicht?

Een zakelijke bankrekening openen bij een bank is niet zo moeilijk. Het is wel belangrijk dat je er eerst voor zorgt dat je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Bijvoorbeeld als ZZP’er met een eenmanszaak. Je krijgt bij de inschrijving van je bedrijf in de Kamer van Koophandel een nummer toegewezen. Het KvK-nummer heb je nodig om een zakelijke bankrekening te openen. Heb je geen KvK-nummer dan is het niet mogelijk om een bedrijfsaccount bij een bank te openen. De bank controleert bij de aanvraag van een zakelijke rekening namelijk niet alleen je identiteit. Er vindt eveneens een controle plaats op je KvK-nummer. Zo kan de bank vaststellen of er inderdaad sprake is van een bedrijf.

Een zakelijke bankrekening openen bij een bank is doorgaans online mogelijk, zoals bij SNS Bank net als bij ABN Amro. Bij de ING een zakelijke rekening openen is alleen mogelijk op kantoor of als ZZP’er met een eenmanszaak bij een ING Servicepunt. De aanbieders hebben vaak verschillende zakelijke pakketten beschikbaar. Kijk goed wat bij je past en wat je nodig hebt. Veel starters kiezen ervoor om bij de bank waar zij een privérekening hebben een zakelijke rekening te openen. Dat is namelijk bekend en vertrouwd en doorgaans snel geregeld. Wil je echter de beste zakelijke rekening dan is het verstandig om even verder te kijken. Een zakelijke rekening vergelijken bij meerdere aanbieders biedt inzicht in alle mogelijkheden en in de kosten.

Zakelijke rekening vergelijken op functionaliteiten en prijzen     

Een zakelijke rekening vergelijken bij meerdere banken is aan te raden. Het is namelijk belangrijk dat je als ZZP’er of als MKB-bedrijf de bankrekening kiest die het beste bij je bedrijf past. Bovendien variëren de kosten van de zakelijke rekeningen bij de verschillende banken. Aangezien het een terugkerende kostenpost betreft, is het mogelijk om met de kosten rekening te houden. Een zakelijke rekening vergelijken doe je niet alleen op basis van de laagste kosten. De functionaliteiten en opties zijn namelijk eveneens van belang. Als de vergelijking maakt op basis van beide aspecten kom je bij de voor jou beste zakelijke bankrekening uit.

Ben je ZZP’er dan is het bijvoorbeeld aan te raden om te kijken of de banken een speciale zakelijke rekening hebben. Banken noemen dit product: zakelijke rekening ZZP. Een dergelijk account is praktisch en voordelig als je de enige bent die van de rekening gebruikmaakt. Dat is het geval als je geen personeel in dienst hebt. De ZZP bankrekening is specifiek bestemd voor ondernemers met een eenmanszaak. Zo is er rekening gehouden met het aantal transacties en het online regelen van je betaalzaken. Privé en zakelijke gelden blijven met een ZZP rekening op een simpele manier gescheiden. Een dergelijk account voorziet in alles wat je nodig hebt als ZZP’er. Heb je een bedrijf met personeel dan zijn er andere zakelijke rekeningen geschikt. In dat geval neem je een zakelijk pakket als uitgangspunt om de vergelijking bij meerdere banken te maken. Daarbij kijk je naar welk bank het beste pakket heeft en ontdek je wat de goedkoopste zakelijke rekening is.

Goedkoopste zakelijke rekening met de beste functionaliteiten

De goedkoopste zakelijke rekening hoeft niet altijd het beste te zijn. Het is het meest ideaal als je de voor jou beste bankrekening opent tegen het laagste tarief. Staar je dus niet alleen blind op het laagste maandelijkse bedrag. Kijk bijvoorbeeld ook of er extra kosten in rekening worden gebracht als je bijvoorbeeld het aantal transacties overschrijdt. Of wat extra geld kost als je van uitgebreide functionaliteiten gebruik wenst te maken. Overigens is het in het algemeen wel zo dat bij alle banken de ZZP bankrekening de goedkoopste zakelijke rekening is. De goedkoopste zakelijke rekening biedt een pakket voor ZZP’ers met de minst uitgebreide functionaliteiten.  Het is echter zo dat je met een eenmanszaak ook minder uitgebreide opties nodig hebt.

Een koppeling met de boekhoudsoftware is vrijwel altijd beschikbaar net als een bepaald aantal gratis transacties. Daarbij krijg je ook de beschikking over een zakelijke pinpas en optie om een creditcard op je bedrijfsnaam aan te vragen. Wil je ook zakelijk sparen? Check dan of er een optie is voor het koppelen van een zakelijke spaarrekening aan je bedrijfsrekening. Uiteraard let je dan ook op de kosten om bij de goedkoopste zakelijke rekening uit te komen. Het is en blijft gewoon een kwestie van het zakelijke pakket dat voor jou geschikt is te vergelijken bij meerdere banken. Dat is de ultieme manier om de goedkoopste zakelijke rekening te openen. Per zakelijk pakket variëren de kosten van een zakelijke rekening uiteraard. Des te meer functionaliteiten en opties des te meer geld het kost. Knab Zakelijk biedt voor een vast bedrag per maand de goedkoopste zakelijke rekening voor ZZP’ers en kleine ondernemingen. De ZZP rekening van SNS Bank is eveneens goedkoop met een vast bedrag aan lage kosten.

Wat zijn de kosten van een zakelijke rekening?

De kosten van een zakelijke rekening variëren en zijn afhankelijk van het gekozen pakket. Er zijn bijvoorbeeld banken die een vast bedrag per maand rekenen voor ZZP rekeningen. Aan de andere kant zijn er banken met zakelijke pakketten waarbij er een tarief per service geldt. Bijvoorbeeld het in rekening brengen van kosten bij een zakelijke bankrekening voor een bijschrijving of voor een incasso. Ook voor de verwerking van een acceptgiro zijn er banken die daarvoor een tarief hebben. Zoals er tarieven zijn voor bijschrijvingen geldt dat het ook mogelijk is dat er kosten zijn voor afschrijvingen. Verder is het mogelijk dat je voor een koppeling met je boekhoudpakket een bedrag moet betalen.

Doorgaans profiteer je als starter van een welkomsttarief bij banken. Bijvoorbeeld dat je de eerste zes maanden gratis van een zakelijk pakket gebruik mag maken. Ben je ZZP’er dan is het voordelig om een vast bedrag per maand te betalen voor een ZZP rekening. Bij andere zakelijke rekeningen komen er voor het gebruik van diverse diensten extra kosten bij. Bijvoorbeeld als je een extra pas wilt aanvragen voor een gevolmachtigde voor je bedrijf. Wil je papieren afschriften? In dat geval betaal je doorgaans per verzending extra kosten. Voor spoedbetalingen mag je ook rekening houden met extra kosten. Zo zijn er ook banken die voor het opnemen van geld met je pas kosten in rekening brengen. Het kost even wat moeite om alle kosten per zakelijk pakket op een rij te krijgen en te vergelijken. Het is echter wel aan te raden om dat te doen, zodat je straks niet te veel betaalt.

De beste zakelijke rekening voor jou

De beste zakelijke rekening voor jou is een account dat bij je bedrijf past en waar je het laagste tarief voor betaalt. In aanvulling daarop is het eveneens nog van belang dat de service van de bank natuurlijk goed is. Mocht er een keer een probleem zijn dan wil je toch snel hulp krijgen om in een oplossing te voorzien. Wat  voor jou de beste zakelijke rekening is, hangt onder meer af van de rechtsvorm van je bedrijf. Daarnaast speelt het aantal transacties op jaarbasis een rol net als de uitgebreidheid van het dienstenaanbod. De beste zakelijke rekening voorziet ook in eventuele extra opties. Bijvoorbeeld als je graag ook zakelijk wilt sparen met het openen van een spaarrekening.

Vind je duurzaamheid belangrijk? In dat geval is de beste zakelijke rekening te openen bij een duurzame bank. Tegenwoordig besteden alle banken wel de nodige aandacht aan duurzaamheid, maar er zijn altijd banken die eruit springen. Als duurzaamheid dus een belangrijk thema voor je is, houd je daar rekening mee. Zo houd je simpelweg met alle aspecten die voor jou belangrijk zijn rekening. Overigens zijn er talloze factoren om rekening  mee te houden. In het algemeen gaat het om factoren als faciliteiten, functies, rente, prijs en service van de banken. Het verschilt bovendien of je een ZZP’er bent of ondernemer in het MKB welke bank de beste bankrekening voor jou heeft. KNAB Zakelijk is een rekening die bijvoorbeeld populair is onder ZZP’ers. Zo is de zakelijke rekening van ABN Amro een van de beste rekeningen voor het MKB. Triodos Bank staat bekend als bank met de meest duurzame rekening.

Klik hier om binnen 5 minuten een zakelijke rekening te openen bij de beste bank

Een zakelijke bankrekening voor ZZP-ers

Een zakelijke bankrekening ZZP is over het algemeen genomen een logische keuze als je ZZP’er bent. Het is echter niet in alle situaties zo dat een ZZP rekening het meest ideaal is. Het hangt er ook van af welk doel je met je bedrijf hebt. Misschien wil je in de toekomst wel groter groeien en personeel aannemen. Of in de toekomst als je succesvol bent de rechtsvorm wijzigen naar een BV. Het is dan natuurlijk wel altijd mogelijk om de zakelijke bankrekening ZZP te veranderen naar een zakelijke rekening. Net zoals dat het mogelijk is om te switchen van bank als ergens anders betere voorwaarden beschikbaar zijn.

Een zakelijke bankrekening ZZP is een bankproduct dat gericht is op zelfstandig ondernemers met een eenmanszaak . De functionaliteiten die je nodig hebt om privé en zakelijk gescheiden te houden, zijn beschikbaar. Het voordeel is bovendien dat je minder kosten kwijt bent aan de betaalrekening. Er zijn meerdere banken die voor een ZZP bankrekening een vast bedrag per maand rekenen. Je houdt de administratie met een dergelijk account op een eenvoudige manier overzichtelijk. Bovendien is het gemakkelijk om de rekening te koppelen aan je boekhoudsoftware. Verder biedt een zakelijke bankrekening ZZP het voordeel dat inkomsten en uitgaven te verantwoorden zijn voor de Belastingdienst. Het is ook handig om een zakelijke spaarrekening te koppelen aan je ZZP account. Dan heb je de mogelijkheid om de btw en te betalen belasting alvast apart te zetten.

Wat is de goedkoopste rekening voor een vereniging?

Het is voor een vereniging natuurlijk ook belangrijk om een aparte rekening te hebben. In het kader van kostenbesparing is het handig om op zoek te gaan naar de goedkoopste bankrekening vereniging. Als er sprake is van een vereniging met weinig financiële transacties dan volstaat een simpel bankpakket voor verenigingen. Er zijn meerdere banken die speciale rekeningen hebben voor verenigingen. Doorgaans is er sprake van een vaste prijs per jaar. Er is dan sprake van een zakelijke rekening voor een vereniging inclusief een betaalpas en gebruikmaken van een app.

Er zijn banken die in een korting voorzien als het gaat om een bankrekening voor een vereniging. Dat is een korting waar bedrijven dan bijvoorbeeld niet van profiteren. De korting bestaat mogelijk uit een vast bedrag per jaar op reguliere transacties. Of uit de helft korting op standaard transacties tot een maximaal bedrag op jaarbasis. Zo zijn er ook banken die voorzien in een korting per maand op transacties. Of banken die voor verenigingen geen kortingen beschikbaar hebben. Om de goedkoopste bankrekening voor je vereniging te vinden, is het aan te raden om de bankproducten met elkaar te vergelijken. Let dan op de vaste bedragen per jaar, kosten van transacties en eventuele kortingen.

Zijn er ook gratis zakelijke rekeningen?

Ben je op zoek naar een gratis zakelijke rekening? Die mogelijkheid bestaat wel, maar het aanbod is uiteraard vrij beperkt. Een van de aanbieders van een gratis zakelijke rekening is N26 Business. Je betaalt geen maandelijkse kosten en het rentepercentage is 0,00%. Zo maak je bij deze aanbieder ook gebruik van een gratis creditcard en profiteer je van inzichtelijke statistieken. Je bankzaken regel je bij deze gratis zakelijke bankrekening via je smartphone. Alle transacties zijn ook nog eens gratis bij N26 Business.

Ook TransferWise biedt de mogelijkheid om gratis zakelijk te bankieren. Het is voor kleine bedrijven en voor ZZP’ers ideaal als er sprake is van buitenlandse valuta. Zo biedt deze gratis zakelijke rekening de mogelijkheid om betalingen in zes verschillende valuta’s te ontvangen. Bijvoorbeeld onder meer in USD net als in GBP of in AUD. Holvi Builder biedt eveneens een gratis rekening voor bedrijven net als een gratis debet MasterCard. Als extra optie is het mogelijk om gratis facturen te maken in de Holvi App. Zo zijn er nog meer aanbieders van zakelijke bankrekeningen zonder vaste kosten. Revolut Free biedt 28 vreemde valuta rekeningen en is gratis voor ZZP’ers en freelancers.

Een rekening openen als stichting werkt op deze manier

Het is uiteraard belangrijk om als stichting over een aparte bankrekening te beschikken. Dat is van belang om de inkomsten en uitgaven te verantwoorden. Bovendien is er met een bankrekening stichting eenvoudig bij te houden wat de financiële situatie is. Net als voor verenigingen zijn er ook voor stichtingen doorgaans voordelen van toepassing bij een bankrekening. Bijvoorbeeld in de vorm van een korting op transacties. Deze korting varieert per bank en van een vast bedrag per jaar tot een vast bedrag per maand.

Een bankrekening voor een stichting is te zien als een zakelijke rekening, maar dan vaak met voordelen. Het pakket heeft dan alleen een andere naam, zoals een Verenigingen en Stichtingen Pakket. Of een zakelijke rekening voor verenigingen en stichtingen. Een rekening voor kleine organisaties zonder winstdoel is belangrijk om donaties op te ontvangen. Of om contributies binnen te krijgen. Daarnaast biedt een bankrekening voor een stichting de mogelijkheid om vanuit naam van de stichting betalingen te doen. Het is wel nodig dat de stichting geregistreerd staat om een speciale rekening te kunnen openen.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Een zakelijke rekening is niet verplicht, maar wel heel verstandig. Naast een professionele uitstraling houd je zakelijke stroom aan financiën gescheiden van privé. Het biedt namelijk gemakkelijk inzicht in waar bedragen vandaan komen en waar deze naartoe gaan. Een zakelijke rekening is voor de Belastingdienst niet verplicht. Er zijn echter banken die het gebruik van een zakelijke rekening verplicht stellen. ING is daar een voorbeeld van. Deze bank stelt een zakelijke bankrekening verplicht als je de rekening gebruikt voor zakelijke doeleinden.

Bij ING is het niet toegestaan om je privérekening te gebruiken voor zakelijke doeleinden. Volgens de voorwaarden van de bank is een particuliere betaalrekening uitsluitend voor particuliere doeleinden te gebruiken. Het is dan ook altijd even verstandig om de voorwaarden van je bank na te kijken. Bijvoorbeeld als je niet van plan bent om een zakelijke bankrekening te openen. Als het niet is toegestaan je privé betaalrekening te gebruiken, ben je dan toch verplicht om een zakelijke rekening te openen. Het is bovendien altijd aan te raden om een zakelijke rekening te openen als je een bedrijf start. Behalve als je misschien een bedrijf start vanuit een hobby en je maar heel beperkt omzet hebt. Ben je minderjarig dan vraagt de bank bij het openen van een bankrekening dat ouders voor akkoord tekenen. Of je krijgt met een handlichting dezelfde bevoegdheden als een meerderjarige.

Een privé rekening zakelijk gebruiken: wat vindt de Belastingdienst?

De Belastingdienst vindt het geen enkel probleem als je de privé rekening zakelijk wilt gebruiken als ZZP’er. Het is alleen de vraag waarom je geen zakelijke betaalrekening wilt hebben. De kosten voor een ZZP rekening zijn zeer beperkt en bovendien zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar. Bovendien zijn er meerdere banken die niet toestaan een privé rekening zakelijk te gebruiken. Er zijn banken die steekproeven uitvoeren om na te gaan of zich er zakelijke overboekingen voordoen. Het is uiteraard wel mogelijk om vanaf je zakelijke bankrekening een overboeking te doen naar je privérekening.

Een privérekening is goedkoper dan een zakelijke rekening, maar toch verdient het de voorkeur de extra kosten voor lief te nemen. Dat hoort nu eenmaal bij het ondernemer zijn. Als de extra kosten de reden zijn om geen bedrijfsaccount bij een bank te willen, kies je gewoon voor de goedkoopste zakelijke bankrekening. Of je maakt de keuze om een gratis zakelijke bankrekening te openen. Wat dat betreft zijn er altijd mogelijkheden om te besparen op de kosten van een zakelijke rekening. Verder is het natuurlijk superhandig dat een bedrijfsaccount te koppelen is aan je boekhouding. Dat bespaart veel tijd, want op deze manier hoef je boekingen niet handmatig in te voeren. Bekijk ook eens deze pagina als je op zoek bent naar de beste printer voor thuis, of deze pagina als je op zoek bent naar het beste toetsenbord en lees vooral alles over de beste webcam hier.

Een zakelijke rekening als VOF

Werk je samen met iemand en is er sprake van een vof? In dat geval verdient het uiteraard de voorkeur om de privérekening niet zakelijk te gebruiken. Je opent dan een bankrekening op naam van de vof. Daarbij zijn afspraken te maken over het akkoord geven door beide partijen bij grote overboekingen. Ook is het mogelijk om voor een zakelijke rekening meerdere vertegenwoordigers aan te wijzen.