Alles wat je wilt weten over een zakelijke rekening als ZZP-er

Ga je voor jezelf beginnen of heb je je net ingeschreven als zzp’er? Dan is het openen van een ZZP zakelijke rekening één van de dingen op je to-do-list. Of misschien overweeg je als zzp’er juist nog even géén zakelijke rekening te openen en gewoon je privérekening te blijven gebruiken voor je eenmanszaak? In dit artikel leggen we je uit waarom het als zzp’er niet is toegestaan om je privérekening te gebruiken voor zakelijke doeleinden. Ook lees je waarom een zakelijke rekening voor zzp’ers veel voordelen biedt.

zakelijke-rekening-zzp

Hoe je als ZZP-er de beste zakelijke rekening kunt openen in 2020

In dit artikel ontdek je of een zakelijke rekening verplicht is voor ZZP-ers. Daarnaast vind je het antwoord of je als zzp-er zonder zakelijke rekening kunt werken. Je leest de voordelen van een zakelijke rekening voor ZZP-ers en je ontdekt alles over de kosten. Tevens attenderen wij je op waar je op moet letten als je een zakelijke rekening wilt openen.

Is een zakelijke rekening verplicht voor zzp’ers?

Je bent als zzp’er niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Het staat nergens in de wet en ook de Belastingdienst verplicht jou niet om een zakelijke rekening te openen zodra je voor jezelf begint.


Veel zzp’ers overwegen daarom in eerste instantie om hun privérekening ook zakelijk te gebruiken.

Toch is het af te raden om als zzp’er geen zakelijke rekening te openen en je privérekening te gebruiken. 

Het mag namelijk niet van de bank. 

Banken staan niet toe dat jij je privérekening gebruikt voor zakelijke doeleinden. In de algemene voorwaarden staat bij de meeste banken heel expliciet beschreven dat je je privérekening niet zakelijk mag gebruiken. 

Doe je dat toch? 

Dan mag de bank je privérekening zelfs opheffen. 

Kun je als zzp’er zonder zakelijke rekening? 

Eigenlijk niet. 

Als jij jezelf als zzp’er serieus neemt en je wilt professioneel overkomen, dan is een zakelijke rekening een absolute must. 

Je hebt als zzp’er een zakelijk rekeningnummer nodig om geld te ontvangen van je klanten en leveranciers. Hoe kunnen ze anders geld naar je overmaken voor geleverde producten of diensten? 

Als je geen zakelijke rekening hebt, maar je privérekening gebruikt, krijg je onder de streep net zo veel betaald voor je producten en diensten. Maar als de bank bij het doen van een steekproef ziet dat jij je privérekening gebruikt voor je eenmanszaak, kun je problemen verwachten. Je privérekening is, zoals eerder al werd beschreven, niet bedoeld voor zakelijke geldstromen. 

Zijn er uitzonderingen? 

Als je deeltijd-zzp’er bent en naast het inkomen uit je vaste baan een omzet maakt van maximaal € 1500,- per jaar. 

Of je hebt echt maar een heel klein aantal facturen per jaar? 

Dan kan het bij hoge uitzondering zo zijn dat er niets op tegen is om voor een paar facturen je privérekening voor te gebruiken.

Neem voor de zekerheid altijd vooraf contact op met je bank om jouw persoonlijke situatie te bespreken, zeker als de algemene voorwaarden vermelden dat het niet is toegestaan om als zzp’er je privérekening zakelijk te gebruiken. 

Wat zijn voordelen van een zakelijke rekening voor zzp’ers?

Een zakelijke rekening biedt zzp’er meer voordelen dan nadelen. Als er al een nadeel te noemen is, dan is het dan een zakelijke rekening duurder is dan een privérekening. Maar omdat je je privérekening van de bank niet zakelijk mag gebruiken, heb je hierin eigenlijk geen keus. Gelukkig zijn er zakelijke rekeningen te vinden voor zzp’ers vanaf een paar euro per maand.

De voordelen van een zakelijke rekening voor zzp’ers zijn er volop: 


Wat kost een zakelijke rekening voor zzp’ers?

Grofweg kost een zakelijke rekening voor zzp’ers tussen de 0 en 25 euro per maand. 

Als je dat verschil ziet in maandbedragen, dan snap je direct waarom het voor jou als zzp’er interessant is om zakelijke rekeningen te vergelijken. Het is daarbij belangrijk om je te verdiepen in de verschillende kosten en de verschillende aanbieders van zakelijke rekeningen. 

Als je als zzp’er zakelijke rekeningen bekijkt, kom je waarschijnlijk bekende en minder bekende aanbieders van zakelijke rekeningen tegen. Banken als ABN Amro en ING hebben geen speciaal aanbod voor zzp’ers, maar daar kun je kiezen voor de reguliere zakelijke rekening. Andere aanbieders, zoals SNS Bank, KNAB en ASN  hebben wel speciale zzp-rekeningen. 

Er is voor zzp’ers zelfs een aantal aanbieders van gratis zakelijke rekeningen op de markt.  

Zzp-rekening of zakelijke rekening: wat is het verschil?

Je hebt zakelijke rekeningen en zzp-rekeningen? Het verschil zit in de kosten en de mogelijkheden van de bankrekening. 

Als zzp’er kun je soms prima uit de voeten met de basismogelijkheden van een zakelijke rekening. Je hebt geen pinapparaten nodig en hoeft geen contant geld af te storten. Ook aan een zakelijke creditcard heb je weinig behoefte. Als je weinig nodig hebt van de aanbieder van je zakelijke rekening, houd je het simpel en goedkoop. Om aan die wens van zzp’ers tegemoet te komen, hebben steeds meer banken en online aanbieders speciale zzp-rekeningen. 

Zzp-rekeningen sluit je vaak snel en simpel online af. De lage prijs is voor deze zzp-rekeningen kenmerkend. Voor deze speciale zzp-rekeningen betaal je bijvoorbeeld minder transactiekosten per af- of bijschrijving. Of de transactiekosten zitten al deels in een pakketprijs. Deze rekeningen zijn er zelfs gratis of voor relatief lage maandbedragen. Een ander kenmerk is dat ze specifiek bedoeld zijn voor freelancers, eenmanszaken en soms ook voor kleine bv’s. 

Of deze zzp-rekening geschikt is voor jou, is afhankelijk van waar jouw behoefte ligt als zzp’er. Vind je het belangrijk dat je online boekhoudsoftware kunt koppelen aan je zakelijke bankrekening zodat je administratie kunt automatiseren? Of hecht je waarde aan persoonlijke service? Bekijk dan wat er is inbegrepen in de zzp-rekening en maak dan de persoonlijke afweging. Wat is voor jou belangrijk is: prijs of toch wat extra mogelijkheden in je zakelijke rekening? 

Waar moet je als zzp’er op letten bij een zakelijke rekening?
Als je als zzp’er zakelijke rekeningen met elkaar gaat vergelijken is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen: welke bankproducten heb ik allemaal nodig als zzp’er voor mijn eenmanszaak? 


Als je als zzp’er zakelijke rekeningen met elkaar gaat vergelijken is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen: welke bankproducten heb ik allemaal nodig als zzp’er voor mijn eenmanszaak? 

De kosten van je zakelijke rekening zijn niet het enige criterium waarop je als zzp’ers zou moeten vergelijken. 

Kies je als zzp’er de goedkoopste zakelijke rekening, maar je bent marktkoopman en kun je met jouw zakelijke rekening geen contant geld storten? Dan heb je niet de meest geschikte zakelijke rekening gekozen. 

Heb je een webshop, dan is een koppeling met online administratiesoftware belangrijk. Doe je zaken in het buitenland of ben je actief op de Nederlandse markt? Heb je een wereldpas of überhaupt een betaalpas nodig voor de dienstverlening die jij als zzp’er biedt? 

Iedere zzp’er stelt bepaalde eisen aan een zakelijke rekening. Wat is voor jou belangrijk als je kijkt naar je werkzaamheden of de branche of het vakgebied waarin je werkzaam bent? 

Vergelijk zakelijke bankrekeningen op criteria die voor jou als zzp’er essentieel zijn. Naast kosten per maand kunnen dat ook voordeeltjes zijn op zakelijke verzekering of de mogelijkheid om tijdelijk rood te staan op je zakelijke rekening. 

Ben je starter? Dan zijn er voor jou als zzp’er ook altijd bepaalde startersvoordelen, waarbij je de eerste zes of twaalf maanden geen kosten maakt voor je zakelijke rekening. Soms lopen er ook tijdelijke acties voor zakelijke rekeningen die voor jou als zzp’er de moeite waard kunnen zijn. 

Wil je als zzp’er overstappen naar een andere zakelijke rekening? Kijk dan naar speciale overstapacties voor zakelijke rekeningen.

Een zakelijke rekening is onmisbaar voor ZZP-ers

Een zakelijke rekening is ook voor zzp’ers onmisbaar. Je bank verbiedt het immers om je privérekening zakelijk te gebruiken. En het is ook zeer de vraag of je dit moet willen als je je eenmanszaak en je werk als zzp’er serieus neemt. Met een zakelijke rekening of een speciale zzp-rekening geef je je eenmanszaak een professionele uitstraling. En een zakelijke rekening hoeft niet al te veel te kosten. Belangrijk is dat je als je zakelijke rekeningen voor zzp’ers gaat vergelijken, je vooral kijkt naar wat je nodig hebt.