Inhoudsopgave 

Zakelijke spaarrekening bij je betaalrekening: dit zijn de voordelen

Waarom zou je een zakelijke spaarrekening nemen? Lees hier de voordelen

Met een zakelijke spaarrekening zet je als ondernemer geld opzij voor toekomstige uitgaven en investeringen voor je bedrijf. Zo houd je overzicht en voorkom je dat je verrast wordt door hoge aanslagen van de Belastingdienst voor je inkomsten-of omzetbelasting. In dit artikel lees je waarom een zakelijke spaarrekening veel voordelen biedt. En waar je een zakelijke rekening kunt openen met een zakelijke spaarrekening.

  1. Waarom een zakelijke spaarrekening? 
  2. De 5 voordelen van een zakelijke spaarrekening
  3. Verschillen tussen je zakelijke spaarrekening en je gewone spaarrekening
  4. Aanbieders van zakelijke spaarrekeningen
  5. Zakelijke spaarrekening zonder betaalrekening
  6. Zakelijke spaarrekening bij online banken
  7. Zakelijk deposito sparen
  8. Samenvatting: zakelijke spaarrekening
  9. FAQ: veelgestelde vragen over zakelijke spaarrekeningen

1. Waarom een zakelijke spaarrekening?

Een zakelijke spaarrekening. Misschien niet het eerste waar je aan denkt als ondernemer.

Maar als je toch die zakelijke rekening gaat openen, bekijk dan ook of er een zakelijke spaarrekening in je zakelijke bankpakket zit. 

Waarom die zakelijke spaarrekening? 

Je denkt misschien dat het net zo makkelijk is om het geld dat je ‘over’ hebt, meteen naar je privérekening of privé spaarrekening over te hevelen. Maar als ondernemer heb je vooral behoefte om tijdelijk geld opzij te zetten. 

Misschien heb je wel eens gehoord dat ondernemers opeens in de financiële problemen zijn gekomen omdat ze ‘opeens’ een torenhoge belastingaanslag kregen? 

Je zakelijke spaarrekening heb je om geld opzij te zetten voor belastingaangiftes die nog volgen. 

Of voor zakelijke uitgaven en investeringen. 

Je zakelijke financiële buffer heeft doorgaans een wat ander karakter dan je privé spaargeld.

2. De 5 voordelen van een zakelijke spaarrekening

Wat zijn dan de voordelen van zo’n zakelijke spaarrekening? 

Laten we eens inzoomen op vijf voorbeelden waarin je een aantal belangrijke voordelen ziet van een zakelijke spaarrekening.

Voordeel 1: Je kunt geld opzij zetten voor je btw-aangifte

Als ondernemer moet je aangifte omzetbelasting doen. Ofwel: je btw-aangifte. 

Tijdens deze aangifte omzetbelasting verreken je de btw die jij als ondernemer ontvangen hebt met de btw die jij betaald hebt toen je zakelijke kosten maakte. 

Als je een zakelijke spaarrekening hebt, kun je de ontvangen btw direct opzij zetten. Zo voorkom je dat jezelf te rijk rekent en geld uitgeeft dat bestemd is voor de Belastingdienst. 

Stel dat je per kwartaal een omzet hebt van € 20.000,-, daarover reken je 21% omzetbelasting. Bovenop het omzetbedrag ontvang je dan ook nog eens € 4200,- aan btw. Dat zijn behoorlijke bedragen, zeker op jaarbasis. En dat geld is niet per definitie vrij besteedbaar, tenminste niet voordat jij je btw-aangiftes hebt gedaan. 

Met een zakelijke spaarrekening maak je inzichtelijk wat bestemd is voor je aangifte omzetbelasting. 

Je houdt zo goed overzicht in je zakelijke financiële administratie. Je weet precies welk geld je direct kunt besteden en welk geld je binnen afzienbare tijd nog terug moet betalen. 

Voordeel 2: je zet ook geld opzij voor je aangifte inkomstenbelasting

Wat geldt voor je aangifte omzetbelasting, geldt uiteraard ook voor je inkomstenbelasting. 

Als je ondernemer bent, moet je over de winst uit je onderneming nog inkomstenbelasting betalen. 

Je ontvangt dus altijd bruto bedragen. En het banksaldo op je zakelijke betaalrekening vertelt daardoor in eerste instantie een te rooskleurig verhaal.  

Afhankelijk van je uiteindelijke winst moet je nog 37,35% of 49,50% inkomstenbelasting betalen. 

Als je een inkomen hebt tot en met € 68.507 betaal je over je inkomen 37,35% inkomstenbelasting. Voor het inkomen daarboven is dit 49,50%.

Als je dit geld niet opzij zet, of al gedeeltelijk reserveert per betaalde factuur, dan kun je als ondernemer heel onaangenaam verrast worden als er een blauwe brief op de mat valt. 

Met een zakelijke spaarrekening kun je ook alvast reserveringen doen voor je aangifte inkomstenbelasting en voorkom je dat je jezelf te rijk rekent.

Over het algemeen wordt ondernemers aangeraden om ongeveer 30% van je inkomen opzij te zetten. In principe zou dit voldoende moeten zijn omdat je als ondernemer ook belastingvoordeel hebt, bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. Of als je starter bent de startersaftrek. 

Als je zeker wilt weten dat je genoeg opzij zet voor je belastingaanslag vraag dan advies aan je boekhouder of accountant. Of zet in de eerste jaren dat je onderneemt voor zover mogelijk iets extra’s opzij. 

Voordeel 3: Reserveren voor je bijdrage aan de Zorgverzekeringswet

Als ondernemer moet je ieder jaar ook de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) betalen. Met een zakelijke spaarrekening kun je ook hiervoor alvast geld opzij zetten. 

Je hebt immers geen werkgever meer die dit automatisch inhoudt op je salaris, je moet deze bijdrage als eigen baas zelf betalen.

Je betaalt voor de bijdrage Zvw een percentage over je winst. 

In 2020 zijn de percentages van de Zvw als volgt:

Het maximumbijdrage-inkomen in 2020 is € 57.232 (was € 55.927 in 2019).

Bron: Belastingdienst

Voordeel 4:  Sparen voor bedrijfsmiddelen of investeringen

Een nieuwe laptop, een nieuwe auto of een nieuw kantoorpand. Ook zakelijk heb je wensen waar je voor moet sparen. 

Op je zakelijke spaarrekening kun je ook voor dit soort spaardoelen een apart spaarpotje aanmaken. 

Zo houd je overzicht en doe je geen onverantwoorde uitgaven. Je weet dankzij je zakelijke spaarrekening of je je deze investering echt kunt veroorloven.

Voordeel 5: Sparen voor vakanties, ziektes of verlof

Als ondernemer heb je ook een financiële buffer nodig om  jezelf salaris uit te kunnen betalen op momenten dat je vakantie opneemt. Maar ook om wat financiële reserves te hebben voor het geval je ziek wordt of verlof op wilt nemen. 

Met een eigen zaak krijg je in deze periodes namelijk geen salaris doorbetaald. 

Op je zakelijke spaarrekening kun je werken aan het zichtbaar opbouwen van een buffer voor dit soort situaties. 

Je maakt daarmee heel inzichtelijk hoe groot of klein je financiële reserves zijn.

3. Verschillen tussen je zakelijke spaarrekening en je privé spaarrekening

Stel dat je zakelijk een flinke financiële reserve opbouwt op je zakelijke spaarrekening? 

Hoe zit het dan eigenlijk met de belasting?

Zit er verschil tussen je privé spaarrekening en je zakelijke spaarrekening? 

Het antwoord is: ja. Daar zit zeker verschil tussen. 

Je zakelijke vermogen wordt anders belast dan je privévermogen. 

In het kort en sterk vereenvoudigd: als je flink wat zakelijk vermogen bezit, dan is sparen op je zakelijke rekening fiscaal vriendelijker dan privévermogen opbouwen op je privéspaarrekening. 

En met flink wat vermogen bedoelen we meer dan €50.000 als je geen fiscaal partner hebt en meer dan € 100.000,- als je wel een fiscaal partner hebt. Deze bedragen zijn vanaf 2021 het zogenaamde heffingvrijvermogen in box 3. Tot deze bedragen hoef je voor je privéspaargeld geen belasting te betalen. 

Heb je meer vermogen dan het heffingsvrije vermogen? Dan is het interessant om goed te kijken waar en hoe je je spaargeld parkeert.

Je privévermogen valt namelijk in box 3 en je zakelijke vermogen in box 1. 

En in box 1 betaal je minder belasting.

Als je je zakelijke spaargeld op een zakelijke spaarrekening hebt staan, valt dit voor de Belastingdienst in box 1. Om te bepalen hoeveel belasting er geheven wordt over je zakelijke spaargeld, kijkt de Belastingdienst naar het het daadwerkelijk rendement van van je zakelijke spaargeld. Met de lage rentestanden die de meeste banken nu kennen is het rendement, dus de daadwerkelijk ontvangen rente die je hebt gekregen over je zakelijke spaargeld,  waarschijnlijk vrij laag. 

Hoe een en ander precies voor jouw bedrijf uitvalt is afhankelijk van je persoonlijke en zakelijke situatie. Als je net begint met ondernemen zal je zakelijke vermogen nog niet zo hoog zijn. Is dat wel het geval? Schakel dan de expertise in van een belastingadviseur of fiscalist, hij of zij zal je advies op maat kunnen geven  om zo belastingvriendelijk mogelijk te sparen. Zowel zakelijk als privé.

4. Aanbieders van zakelijke spaarrekeningen

Als je een zakelijke rekening opent, denk je er misschien niet direct aan om te kijken of de (online) bank waar je bankiert wel een zakelijke spaarrekening aanbiedt.

Hieronder zetten we op een rijtje bij welke traditionele en online banken je terecht kunt voor een zakelijke betaalrekening met een zakelijke spaarrekening. 

Heb je al een zakelijke rekening? Maar zoek je juist een zakelijke spaarrekening zonder betaalrekening? Dan raden we je aan om direct naar hoofdstuk 5 te gaan. 

Aanbieders van zakelijke spaarrekeningen bij zakelijke betaalrekeningen

De volgende traditionele banken en online banken bieden een zakelijke spaarrekening aan bij de zakelijke betaalrekening.

De Zakelijke Spaarrekening bij ING Bank
De ING Bank biedt de Zakelijke Spaarrekening aan. Voor deze zakelijke spaarrekening heb je ook een zakelijke rekening nodig bij de ING Bank. Het depositogarantiestelsel is van toepassing op deze zakelijke spaarrekening. Dit betekent dat je vermogen tot € 100.000 gedekt is. Dit geldt per bank en per rekeninghouder. Bij ING Bank kun je gebruik maken van de ING Saldoverdeler, hiermee kun je op je zakelijke spaarrekening als het ware digitale potjes maken, zoals een potje specifiek voor btw, inkomstenbelasting of een investering waar je voor spaart. 

Zakelijke spaarrekening bij ABN Amro: Zakelijk Flexibel Sparen

Zakelijk Flexibel Sparen van ABN Amro is een zakelijke spaarrekening waarbij je altijd geld kunt storten en opnemen. Deze zakelijke spaarrekening kun je alleen openen als je als ondernemer ook een zakelijke betaalrekening hebt bij ABN Amro. Tegoeden op deze rekening vallen onder de werking van het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat tegoeden tot € 100.000,- per rekeninghouder zijn gegarandeerd.

Zakelijke spaarrekening bij Rabobank: de Rabo BedrijfsSpaarrekening
De Rabobank BedrijfsSpaarrekening is een zakelijke spaarrekening die hoort bij je zakelijke betaalrekening van de Rabobank. Als je deze zakelijke rekening al hebt, kun je ook meteen je zakelijke spaarrrekening openen. Met de Rabo BedrijfsSpaarrekening kun je geld storten en opnemen zo vaak als je wilt. Ook bij deze Rabo BedrijfsSpaarrekening heb je een dekking tot € 100.000,- via het depositogarantiestelsel. 

Zakelijke spaarrekening bij SNS Bank: SNS Zakelijk Sparen
SNS Zakelijk Sparen, zo heet de zakelijke spaarrekening van SNS Bank. Deze zakelijke spaarrekening kun je alleen openen als je al een zakelijke betaalrekening hebt bij SNS Bank. Heb je een zakelijke betaalrekening bij SNS? Dan kun je tot € 1 miljoen per dag overmaken van je privérekening naar je zakelijke spaarrekening. SNS Zakelijk Sparen valt onder het depositogarantiestelsel. Het stelsel garandeert dat je je geld tot € 100.000 terugkrijgt als SNS Bank failliet gaat.

Zakelijke spaarrekening bij Regiobank : Meerkeuze Sparen
Zakelijk sparen bij de Regiobank kan met de zakelijke spaarrekening Meerkeuze Sparen. Bij deze spaarrekening heb je keuze tussen een vrij een vast deel op je spaarrekening. Het vrije deel kun je wanneer je wilt opnemen. Het vaste deel zet je voor een korte of langere tijd weg. De minimale inleg is € 15.000. Om deze zakelijke spaarrekening te kunnen openen moet je bij de Regiobank een MKB Rekening of een V&S Rekening hebben. Ook deze zakelijke rekening valt onder het depositogarantiestelsel.

Zakelijke spaarrekeningen bij Knab: drie varianten

Knab heeft drie verschillende zakelijke spaarrekeningen: Zakelijk Flexibel Sparen, Zakelijk Kwartaal Sparen en Zakelijk Deposito Sparen. De meest flexibele zakelijke spaarrekening, waarbij je wanneer je wilt geld kunt storten en opnemen is Knab Zakelijk Flexibel Sparen. Bij ‘Kwartaal Sparen’ staat je geld minimaal een kwartaal vast (hiervoor krijg je bonusrente). Bij het Zakelijk Deposito Sparen zet je je geld voor langere tijd vast. Ook bij Knab heb je een zakelijke betaalrekening nodig om een zakelijke spaarrekening te kunnen openen.

5. Zakelijke spaarrekening zonder betaalrekening

Bij veel banken kun je alleen een zakelijke rekening openen als je een zakelijke betaalrekening hebt. 

Wat als je al een zakelijke betaalrekening hebt, maar bij een andere aanbieder een zakelijke spaarrekening wilt openen? 

Bij onderstaande aanbieders kun je een afzonderlijke zakelijke spaarrekening openen.

Zakelijke spaarrekening bij ASN Bank : ASN Sparen Zakelijk 

Bij de ASN Bank heet de zakelijke spaarrekening ASN Sparen Zakelijk. Deze zakelijke spaarrekening kun je openen zonder dat je verplicht bent om bij ASN Bank een zakelijke betaalrekening te hebben. In de algemene voorwaarden stelt ASN Bank dat de tegenrekening een betaalrekening moet zijn bij een bank gevestigd in een SEPA land. Het maximale spaarsaldo is € 2.500.000,-. 

Letterlijk vermelden de voorwaarden van ASN Sparen Zakelijk het volgende: 

“Tegenrekening. De betaalrekening bij een bank gevestigd in een SEPA land (Overzicht SEPA landen staat op www.asnbank.nl) die de Rekeninghouder aan de Bank heeft opgegeven als Tegenrekening om bedragen vanaf de Rekening naar over te boeken. Per Rekening moet minimaal één Tegenrekening op naam van de Rekeninghouder worden opgegeven. Er kunnen maximaal drie Tegenrekeningen worden gekoppeld aan de Rekening.” 


Bron: voorwaarden ASN Sparen Zakelijk 

Zakelijke spaarrekening bij Triodos: Triodos Internet Rendement Rekening

Triodos heeft voor ondernemers de Triodos Internet Rendement Rekening. Voor deze zakelijke spaarrekening is het niet verplicht om een zakelijke betaalrekening te hebben bij Triodos. Met deze zakelijke spaarrekening kun je wanneer je maar wilt geld storten en opnemen. Het maximale spaartegoed op de zakelijke spaarrekening van Triodos is € 5.000.000,-. Triodos geeft op haar site dat je er rekening mee moet houden dat de aanvraagperiode voor de zakelijke rekening twee maanden kan duren. Triodos wil als duurzame en integere bank toetsen met wie ze zaken doen. De integriteit van je organisatie en de mensen die betrokken zijn bij je organisatie wordt daarom eerst beoordeeld. 

Zakelijke spaarrekening bij Van Lanschot: De Spaar & Depositorekening 

Bij Van Lanschot kun je een zakelijke spaarrekening openen, ook als je elders een zakelijke betaalrekening hebt. Als je maar een IBAN-rekening hebt die aan de zakelijke spaarrekening gekoppeld wordt. Op de zakelijke spaarrekening van Van Lanschot kun je flexibel geld storten en opnemen, op de Deposito staat je geld voor langere tijd vast. De Spaar & Depositorekening van Van Lanschot is er voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Bij het zakelijk gebruik worden andere rentepercentages berekend.

6. Zakelijke spaarrekeningen bij online banken

Als je een nieuwe zakelijke betaalrekening opent, heb je misschien gemerkt dat er veel nieuwe spelers op de markt zijn. De laatste jaren zijn er veel online banken ontstaan. Banken die geen fysieke kantoorlocaties hebben, maar wel financiële producten aanbieden. 

Zo’n zakelijke rekening bij een online bank kan heel goed passen bij jouw wensen en behoeften. Maar hoe zit het de zakelijke spaarrekeningen bij deze online banken?

Bij de online bank Knab kun je net als bij iedere andere bank je zakelijke spaarrekening openen tegen nagenoeg dezelfde voorwaarden. 

Bij Bunq, een andere Nederlandse bank, bieden ze geen zakelijke spaarrekening aan. Je kunt hier met meerdere rekeningen wel btw-bedragen opzij zetten. Hiervoor heeft Bunq zelfs een functionaliteit die Auto VAT heet. Hiermee kan je automatisch en direct een bepaald percentage van je binnenkomende betalingen naar een apart btw-account over laten boeken. Heel handig. Maar als je als ondernemer een zakelijk spaartegoed hebt van meer dan een ton, is het goed om te weten dat je bij Bunq bewaargeld betaalt. Bunq stalt je geld

namelijk bij de Europese Centrale Bank (ECB) en deze brengt rente in rekening voor het bewaren van het geld. Bunq rekent deze beheerskosten aan jou door in de vorm van bewaargeld. 

Het bewaargeld bij Bunq is voor tegoeven boven een ton is € 0,03 per dag per € 1000,-. Als we dat even snel voor je omrekenen dan is dat bij een twee ton zakelijk spaargeld 3 euro per dag voor een ton. Op jaarbasis is dat € 1095,-. 

Hoe zit het bij andere online banken, zoals N26, Transferwise, Holvi of Revolut?

Bij de meeste online banken kun je wel bepaalde doelen of potjes aanmaken, zodat je geld op zakelijke betaalrekeninng kunt reserveren of apart kunt zetten voor de btw of andere belastingen kunt categoriseren. Zakelijk sparen behoort niet tot de mogelijkheden bij Holvi, N26, Revolut en Transferwise.

Zakelijke deposito’s

Heb je als ondernemer zakelijk geld waarvan je nu al weet dat je dat de komende periode niet nodig hebt? Dan kun je overwegen om het te vast te zetten op een zakelijk deposito. Op depositorekeningen krijg je vaak een hogere rente dan op je gewone zakelijke spaarrekening. 

Op een zakelijk deposito zet je je geld voor langere tijd vast. Dat kan een periode van maanden of jaren zijn. Afhankelijk van de afspraken die jij hierover maakt. 

Wees je ervan bewust dat het geld dat je op een deposito zet tussentijds niet op kunt nemen. Heb je voor bedrijf dus snel geld nodig, dan kun je dit zakelijke spaargeld niet gebruiken om je kosten te dekken of te investeren. Wil je het geld wel opnemen, dan moet je een boete betalen omdat je het alsnog tussentijds opneemt. 

Door de lage rentestand en de negatieve rente die je soms moet betalen over grote sommen spaargeld, is het op dit moment niet altijd mogelijk een zakelijke depositorekening te openen. Raadpleeg voor actuele informatie over de mogelijkheden de website van de betreffende bank of aanbieder.

Samenvatting: zakelijke spaarrekening openen

Het openen van een zakelijke spaarrekening biedt je als ondernemer veel voordelen. Je kunt je geld opzij zetten voor belastingaangiftes en zakelijk sparen is fiscaal vriendelijker dan privé sparen. Als je een zakelijke spaarrekening wilt openen, kun je dat vaak direct regelen bij het openen van je zakelijke betaalrekening. Wil je juist een zakelijke spaarrekening openen bij een bank waar je geen zakelijke rekening hebt of wilt openen, dan zijn daar ook verschillende mogelijkheden voor.

Veelgestelde vragen over je zakelijke spaarrekening

Waarom krijg ik op mijn zakelijke spaarrekening minder rente krijg ik op mijn particuliere spaarrekening?

De rente op je zakelijke spaarrekening is inderdaad lager. Zakelijk spaargeld blijft over het algemeen minder lang op de rekening staan, dan privéspaartegeod. Voor een bank betekent dit dat ze nauwelijks iets kunnen verdienen aan je spaargeld. Als je je zakelijke geld op een zakelijk deposito zet, dan is de rente meestal hoger. Soms zelfs vergelijkbaar met het rentepercentage van je particuliere deposito. Dit komt omdat de bank dan de zekerheid heeft dat je zakelijke spaargeld een tijdje blijft vaststaan.

Waar zitten de belangrijkste verschillen tussen zakelijke spaarrekeningen?

Je kunt natuurlijk kijken naar de verschillende rentepercentages. Met de lage en negatieve rente gaat het er bij grotere zakelijke spaartegoeden niet zozeer om dat je de hoogste rente krijgt, maar vaak is het tegenwoordig zo dat je voorkomt dat je negatieve rente moet betalen. 

Naast rente is het belangrijk om te checken of je je zakelijke spaargeld onder het  depositogarantiestelsel valt. Dit betekent dat je zakelijke vermogen tot € 100.000 gedekt is. Dit geldt per bank en per rekeninghouder. Heb je meer zakelijk spaargeld, dan kan het omwille van de rente en het depositogarantiestelsel verstandig zijn om je spaargeld te spreiden over meerdere zakelijke spaarrekeningen.

Verder is de flexibiliteit van de spaarrekening van belang: wil je wanneer je maar wilt geld kunnen storten en opnemen? Dan is een reguliere zakelijke spaarrekening belangrijk. Wil je je geld juist langer vastzetten, kijk dan naar zakelijke deposito’s.

 

Moet ik een zakelijke betaalrekening hebben bij de bank waar ik een zakelijke spaarrekening openen?

Bij sommige banken wel. Bij grote banken zoals ING Bank, ABN Amro en Rabobank is het hebben van een zakelijke spaarrekening bij deze bank een voorwaarde om een zakelijke spaarrekening te kunnen openen. Ook SNS Bank, Regiobank en Knab stellen het hebben van een zakelijke betaalrekening als voorwaarde.

Bij andere banken kun je wel een zakelijke spaarrekening openen zonder dat je er een zakelijke betaalrekening hebt. Dit is onder andere mogelijk bij: ASN Bank, Triodos en Van Lanschot.

 

Snel naar