Beste dazenval van 2023

Top 5 best geteste dazenvallen volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 2 maart 2023 @14:57

beste_dazenval

Jij bent op zoek naar de beste dazenval? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de dazenval van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 9 dazenvallen uitgebreid getest en vergeleken. Na 13 uur onderzoek is Dazenval H-trap als beste dazenval uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste dazenvallen van dit moment. In dit artikel geven onze experts 3 tips voor het kopen van een dazenval. Wist je bijvoorbeeld dat de beste dazenval uiterst stevig en effectief is? Lees snel verder…

#1 Beste dazenval
Dazenval H-Trap. Grote en effectieve dazenval

Grote en effectieve dazenval

Deze dazenval of horzelval trekt dazen aan en laat ze via het reservoir aan de bovenkant in de val lopen. Eenmaal binnen komen ze niet meer weg. Het reservoir is eenvoudig te legen.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€178,40 bij bol.com
bol.com (€178,40)

Naar de top 5

Top 5 beste dazenvallen van dit moment

Hoe komt deze top 5 dazenvallen tot stand?

13 uur getest door experts Onze experts hebben 9 dazenvallen uitvoerig getest en vergeleken.

9 dazenvallen vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 dazenvallen worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. Dazenval H-Trap

  #1 Beste dazenval
  Dazenval H-Trap. Grote en effectieve dazenval

  Grote en effectieve dazenval

  Deze dazenval of horzelval trekt dazen aan en laat ze via het reservoir aan de bovenkant in de val lopen. Eenmaal binnen komen ze niet meer weg. Het reservoir is eenvoudig te legen.

  €178,40 bij bol.com
  bol.com (€178,40)
 2. 2. Gallagher Wespenval – Dazenval

  #2 Beste compacte dazenval
  Gallagher Wespenval – Dazenval. Perfect voor in de tuin

  Perfect voor in de tuin

  Dazen komen niet alleen voor rondom veehouders maar eigenlijk overal in een groene omgeving. Speciaal voor de consument is deze compacte dazen en wespenval. Ook wespen vallen de zwarte bal en lopen vervolgens in de val.

  €57,48 bij bol.com
  bol.com (€57,48)
 3. 3. Dazenval inclusief dazenlijm

  #3 Beste alternatief dazenval
  Dazenval inclusief dazenlijm. Simpel maar doeltreffend

  Simpel maar doeltreffend

  Een zwarte opblaasbare bal welke je insmeert met lijm waardoor dazen die de bal aanvallen niet meer loskomen. Dazen drinken bloed en vrouwtjes dazen zien de zwarte warme bal als prooi.

  €41,65 bij bol.com
  bol.com (€41,65)
 4. 4. Dazenval TaonX Eco

  #4 Beste middelformaat dazenval
  Dazenval TaonX Eco. Goed voor 100m2

  Goed voor 100m2

  Een middenmaat dazen en wespenval met een compact formaat maar uiterst effectief tegen dazen en wespen. Hang deze val op tussen de 100cm en 180cm voor een optimaal effect.

  €105 bij bol.com
  bol.com (€105,00)
 5. 5. Kerbl Dazenval TaonX compleet

  #5 Uitstekende kwaliteit dazenval
  Kerbl Dazenval TaonX compleet. Topkwaliteit van Kerbl

  Topkwaliteit van Kerbl

  Deze kwalitatief zeer goede dazenval werkt uitstekend en heeft net als alle andere dazenvallen een sterk aantrekkingsvermogen op dazen en wespen. Eenmaal in de val maken de dazen geen enkele kans meer.

  €164,19 bij bol.com
  bol.com (€164,19)

Voorkom overlast voor je paard met een dazenval

Heb je last van dazen in de wei? Deze beestjes zijn er vervelend en zorgen voor veel overlast. Zo kunnen dazen bijten en daarmee behoorlijke beten veroorzaken, wat tot veel pijn en jeuk leidt bij jou of je paard. Als je pech hebt, kun je ook een infectie oplopen na een beet. Een goede reden om van deze insecten af te komen dus! Hoe vind je de beste dazenval? In dit artikel helpen we je alvast op weg.

Wat zijn dazen?

Dazen zijn insecten die eruitzien als vliegen en worden daarom ook wel eens paardenvliegen genoemd. Ze zijn kleine, soms onopvallende insecten die voornamelijk voorkomen in warme, vochtige gebieden. Zeker wanneer het windstil is, slaan ze toe. Dazen zijn bekend om hun vermogen om bloed te zuigen van mensen en andere dieren, wat kan leiden tot irritatie en zelfs ziekte. Ze kunnen worden gecontroleerd door het gebruik van een bepaalde spray, door het dragen van lange kleding, insectenafstotende middelen en door een speciale dazenval die het aantal dazen in de omgeving terugdringt.

Wat is een dazenval?

Een dazenval is een product dat is ontworpen om dazen op te vangen of te verdelgen. De dazenval bestaat uit een grote, zwarte bol die door de weerkaatsing van de zon warm wordt en heen en weer beweegt als een groot dier. De daas zal dan ook denken dat het een prooi is en er op af vliegen, maar wordt vervolgens gevangen genomen in een speciale vangbeker. Het voordeel van een dazenval is dat het niet schadelijk is voor de natuur en dat je de insecten dus op een diervriendelijke manier kunt bestrijden. Zo kun je dazen op een handige manier bestrijden.

beste_dazenvval_01

Waar dazen leven

Dazen komen voor in warme, vochtige gebieden over de hele wereld, het liefst op een plek waar ook schaduw beschikbaar is. Ze kunnen voorkomen in weilanden, maar ook in huizen, bedrijfspanden, tuinen, parken en andere openbare plaatsen. De vrouwtjesdazen zoeken vervolgens naar bloed om te zuigen van mensen en andere dieren. Vooral paarden zijn daarbij een geliefde prooi. Dazen houden ervan om te leven in donkere, beschutte plaatsen, zoals onder struiken, in hoge grasvelden, in holen van dieren of in spleten en kieren in gebouwen. Ze komen vaak voor in gebieden met een hoge luchtvochtigheid en zijn actiever tijdens warme zomers.

Verklein het leefgebied

Als je last hebt van dazen in het weiland of gewoon in de tuin, kun je in ieder geval proberen om hun leefgebied te verkleinen door het verwijderen van struiken en hoog gras en het dichtmaken van kieren en spleten in gebouwen. Dit kan helpen om het aantal dazen te verminderen en om te voorkomen dat ze naar binnen komen. Om helemaal van dazen van te komen, is het handig om daarnaast ook te investeren in het juiste apparaat. Met de beste dazenval kun je de dazen op de lange termijn weghouden.

Een dazenplaag herkennen

Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt herkennen of er sprake is van een dazenplaag. Uiteraard kun je een dazenplaag opmerken als je de insecten met je eigen ogen ziet. Daarnaast is een dazenbeet een teken dat je last hebt van een plaag. Je komt deze bulten bij jezelf tegen, maar vooral paarden zijn ook erg gevoelig voor de beten van een daas. Let ook op meldingen van je kennissen of anderen uit de omgeving. Als zij aangeven dat ze last hebben van dazen in het weiland of de tuin, is het goed om op je hoede te zijn en in de gaten te houden of jij ook overlast ervaart van deze insecten.

Een dazenbeet herkennen

Een dazenbeet kan erg vervelend zijn, maar wanneer je voor het eerst wordt gestoken is het misschien niet gelijk duidelijk dat de beet van een daas afkomstig is. Een dazenbeet kun je goed voelen en jeuk veel. Daarnaast kun je last krijgen van een zwelling, een korstje op de huid en van pijn. Dazenbeten komen vaak voor op de benen, voeten, enkels en onderarmen, omdat dazen op de grond zoeken naar warme plekken om bloed te zuigen. In een enkel geval leidt een dazenbeet tot een bacteriële infectie of tot bloedarmoede. 

Bij een paard kunnen dazen voor erg veel overlast zorgen. De paarden slaan als het ware op de vlucht voor de dazen en raken daardoor in paniek, waardoor ze blijven rennen en geen rekening meer houden met de veiligheid van andere paarden of ruiters. In een zeer zeldzaam geval kan een paard besmet raken met Equine Infectieuze Anemie, als de daas meerdere paarden na elkaar bijt. Deze ziekte is erg gevaarlijk voor paarden, maar gelukkig zijn er in Europa maar enkele gevallen van de ziekte bekend. Toch is het een goed idee om je paard te behoeden voor een aanval van dazen en te onderzoeken van voor jou de beste dazenval is.

beste_dazenval_02

Een dazenval kopen

Als je op zoek bent naar de beste dazenval is het handig om te weten waar je precies moet zoeken. Voor een dazenval kun je vaak terecht bij gespecialiseerde webshops, denk bijvoorbeeld aan online winkels voor ongediertebestrijding en paardenspullen. Ook in tuincentra kun je vaak terecht voor een dazenval. Voordat je een dazenval aanschaft, is het handig om alvast de specificaties en ervaringen van andere gebruikers te vergelijken. Zo weet je wat de beste dazenval is voor jouw situatie.

Een dazenval gebruiken

Het gebruiken van een dazenval is niet lastig, maar het is wel belangrijk om na te denken over waar je de val plaatst. Dazen verblijven graag bij vochtige plekken of in het gras. Je kunt de dazenval dus bijvoorbeeld rondom de rijbak of het weiland plaatsen. Zorg er in ieder geval voor dat de paarden de val niet kunnen bereiken. Lees voor het gebruiken van de val ook de gebruiksaanwijzing goed door, zo weet je zeker dat de dazenval zijn werk goed doet.

Het aantal dazenvallen

Als je de beste dazenval wilt aanschaffen, is het handig om te weten welk gebied een dazenval beslaat. Zoek van tevoren goed uit hoe groot jouw weiland is en welk bereik de dazenval die je op het oog hebt heeft. Als vuistregel kun je aanhouden dat een dazenval genoeg is voor 1 hectare en vijf paarden.

3 Tips voor het vinden van de beste dazenval

Wanneer je op zoek bent naar de beste dazenval, kan het best lastig zijn om de juiste keuze te maken. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een aantal handige tips voor je op een rij gezet. 

Tip 1: zorg ervoor dat de dazenval het gehele gebied beslaat

De beste dazenval voor jouw situatie is een bal die het hele weiland of rijbak bekleedt. Er zijn dazenvallen beschikbaar in vele verschillende soorten en maten en als je een val kiest die niet groot genoeg is voor het aantal dazen, bestaat de kans dat de val niet effectief zal zijn. Zoek dus van tevoren goed uit hoe groot het gebied is waar je dazen wilt bestrijden en bekijk wat het bereik van de beschikbare dazenvallen zijn, zodat je de juiste keuze maakt.

Tip 2: kies voor een duurzame dazenval

Het aanbod in dazenvallen is groot en je hebt dan ook de keuze uit vele verschillende soorten. Het is misschien verleidelijk om voor een goedkope val te gaan, maar kijk ook zeker naar de duurzaamheid van de val. Omdat de val buiten staat, is het belangrijk dat het product lang meegaat. Door te kiezen voor een val die je lang kunt gebruiken, hoef je de val ook minder snel te vervangen en ben je op de lange termijn ook goedkoper uit.

Tip 3: Lees de reviews

Voordat je een val koopt, is het verstandig om te kijken naar wat andere mensen over de val te zeggen hebben. Zoek naar reviews van mensen die de val hebben gebruikt en lees wat ze te zeggen hebben over de effectiviteit en gebruiksvriendelijkheid van de val. Om de beste dazenval te kiezen, is het ook handig om je eigen situatie te vergelijken met die van anderen. Zo kun je alvast een beetje voorspellen hoe de dazenval zal werken in jouw geval.

Andere manieren om dazen te bestrijden

Met warm weer komt het vaak voor dat je overlast hebt van dazenvallen en dus is het niet gek als je naast een dazenval ook wilt zoeken naar andere mogelijkheden om de overlast in te perken. Zorg ervoor dat je lichtgekleurde kleding draagt. Omdat dazen worden aangetrokken tot donkere kleuren, kun je met lichte kleding beten vermijden. Ook loszittende kleding kan helpen, omdat het voor dazen dan lastiger is om door te stof heen te komen. 

Een ander product dat je kunt gebruiken is een antidaasspray. Deze spray kun je gebruiken om te voorkomen dat je paard wordt lastiggevallen voor dazen. De spray is echter alleen werkzaam wanneer het paard niet zweet, wat het lastig maar om het product op de lange termijn te laten functioneren. Ook voor jezelf kun je een anti-insectenspray of oliën gebruiken. Ook het vliegendeken is een populaire manier om te voorkomen dat paarden worden lastiggevallen door dazen. Door het deken over je paard te leggen, is je huisdier volledig beschermd tegen dazen. Het nadeel hieraan is dat je er niet mee kunt rijden, of dat je een speciaal deken moet aanschaffen dat ook geschikt is voor het rijden of uitstappen.

Het belang van hygiëne

Als je dazen wilt vermijden, doe je er goed aan om ervoor te zorgen dat de omgeving schoon is. Dazen worden aangetrokken door stilstaand water en mest, dus probeer dit te voorkomen. Door het schoon te houden, kun je voorkomen dat de dazen zich rond de paarden zullen begeven. In tegenstelling tot bij andere insecten heeft het bij dazen dan weer geen zin om te werken met geuren. Dazen lijken namelijk niet gevoelig te zijn voor geuren en kiezen hun prooi vooral op basis van warmte.

De voordelen en nadelen van een dazenval

Als je een dazenval wilt gebruiken om dazen te bestrijden, zijn er een aantal voordelen, maar ook nadelen. Zo zijn dazenvallen erg effectief bij het bestrijden van dazen in de omgeving en ze zijn daarom ook erg populair. Dat betekent dus ook dat je paarden minder overlast zullen ervaren van de dazen en minder snel in paniek zullen raken en op hol zullen slaan. Daarnaast zijn dazenvallen een milieuvriendelijke manier om insecten te bestrijden, omdat ze geen schade leveren aan de natuur.

Nadelen van een dazenval zijn dat ze de dazenpopulatie wel verkleinen, maar niet volledig verdelgen. Je zult dus nog wel in bepaalde mate last blijven houden van de dazen. Ook zijn niet alle dazenvallen zelfvoorzienend, maar kan het ook voorkomen dat een val bijvoorbeeld elektriciteit nodig heeft om te functioneren. Ook hebben sommige vallen regelmatige reiniging nodig, omdat de opvangbeker vol zit met dazen. Je moet na het aanschaffen dus nog altijd aandacht besteden aan de dazenval.

Het resultaat

Het hangt af van verschillende factoren hoelang het duurt voordat je resultaat ziet van het gebruik van een dazenval. Als je te maken hebt met een kleine hoeveelheid dazen, kan het sneller resultaat geven dan wanneer je te maken hebt met een dazenplaag. Ook zijn sommige dazenvallen effectiever dan andere, dus kan het langer duren voordat je resultaat ziet als je een val gebruikt die minder effectief is. Ook speelt het een rol hoe vaak je de val controleert en reinigt. Hoe vaker je de val checkt en schoonmaakt, hoe sneller je resultaat zult zien. Als je de val maar zelden controleert en niet regelmatig reinigt, kan het langer duren voordat je resultaat ziet. 

De omgeving waarin je de val gebruikt is ook belangrijk. Sommige omgevingen zijn aantrekkelijker voor dazen dan andere, dus als je de val in een omgeving gebruikt waar veel dazen voorkomen, zul je sneller resultaat zien dan in een omgeving waar weinig dazen voorkomen. Over het algemeen kan het enkele dagen tot enkele weken duren voordat je resultaat ziet van het gebruik van een dazenval, afhankelijk van de bovenstaande factoren.

Dazenbeten voorkomen

Als je dazenbeten wilt voorkomen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen na het aanschaffen van een dazenval. Draag bijvoorbeeld een shirt met lange mouwen en een lange broek met dikke stof, zodat dazen niet door de stof heen kunnen bijten. Kies daarnaast ook voor lichte kleuren, want dazen kiezen vaak voor donkere kleuren. Ook het dragen van een pet wordt aangeraden. Daarnaast is het ook goed om je bewust te zijn van het feit dat dazen worden aangetrokken door zweetvocht, dus wees op je hoede als je veel zweet. Als laatste is het handig om een anti-insectenmiddel te gebruiken.

Veelgestelde vragen over een dazenval

Is een dazenval milieuvriendelijk?

Ja, een dazenval is vrijwel altijd milieuvriendelijk. Er worden bijvoorbeeld geen chemische stoffen gebruikt voor het bestrijden van insecten. Wel kunnen de vallen schadelijk zijn voor insecten en andere kleine dieren, omdat deze dieren kunnen blijven plakken. Ze worden dan gevangen en kunnen ook doodgaan door de val. Het zijn dus niet alleen dazen die worden aangetrokken door de dazenval. Als je de beste dazenval wilt kopen, is het belangrijk om na te denken over de impact van de methode die je wilt gebruiken. Het kan namelijk voorkomen dat je een methode wilt toepassen die schadelijk is of zelf verboden is om als particulier te gebruiken. Lees voor de zekerheid altijd de specificaties van het product dat je wilt aanschaffen.

Hoe werkt een dazenval?

Een dazenval bestaat uit een grote zwarte bal en een bakje dat is bevestigd aan de val. De zwarte wordt bij warm weer opgewarmd door de zon, wat aantrekkelijk is voor dazen. Omdat de bal daarnaast ook heen en weer beweegt, ziet de daas de bal aan voor een paard en zal hij erop afgaan om zijn prooi te steken. Het lukt echter niet om de bal te steken, dus zal de daas suf worden en gevangen raken in de opvangbeker die aan de val vastzit. Deze bal kun je regelmatig schoonmaken, om ervoor te zorgen dat de val zijn werk goed blijft doen.

Hoe vaak reinig ik een dazenval?

Het reinigen van een dazenval hangt af van het soort val dat je hebt. Meestal moet je het bakje of de trechter regelmatig schoonmaken met warm water en zeep. Daarna kun je de val opnieuw gebruik. Als de val niet genoeg dazen vangt, kun je het apparaat ook ergens anders neerzetten. Zorg er wel voor dat de paarden er niet bij kunnen. Je kunt de dazenval het beste plaatsen aan het begin van het warme seizoen, bijvoorbeeld in april. De populatie dazen is dan nog relatief laag en kun je voorkomen dat de plaag verder uitgroeit.

Zijn dazenvallen effectief?

Ja, dazenvallen zijn effectief en verdelgen dazen voordat ze de kans hebben gekregen om paarden te bijten. Wel is het belangrijk om in gedachten te houden dat een dazenval nooit alle dazen kan bestrijden. Daarom is het ook een optie om de val te gebruiken in combinatie met andere bestrijdingsmethoden, bijvoorbeeld een vliegendeken en de juiste kleding. Zo kun je met de beste dazenval voorkomen dat je overlast last hebt van de insecten.

Onze top 5 dazenvallen nogmaals op een rijtje

 1. 1. Dazenval H-Trap

  #1 Beste dazenval
  Dazenval H-Trap. Grote en effectieve dazenval

  Grote en effectieve dazenval

  Deze dazenval of horzelval trekt dazen aan en laat ze via het reservoir aan de bovenkant in de val lopen. Eenmaal binnen komen ze niet meer weg. Het reservoir is eenvoudig te legen.

  €178,40 bij bol.com
  bol.com (€178,40)
 2. 2. Gallagher Wespenval – Dazenval

  #2 Beste compacte dazenval
  Gallagher Wespenval – Dazenval. Perfect voor in de tuin

  Perfect voor in de tuin

  Dazen komen niet alleen voor rondom veehouders maar eigenlijk overal in een groene omgeving. Speciaal voor de consument is deze compacte dazen en wespenval. Ook wespen vallen de zwarte bal en lopen vervolgens in de val.

  €57,48 bij bol.com
  bol.com (€57,48)
 3. 3. Dazenval inclusief dazenlijm

  #3 Beste alternatief dazenval
  Dazenval inclusief dazenlijm. Simpel maar doeltreffend

  Simpel maar doeltreffend

  Een zwarte opblaasbare bal welke je insmeert met lijm waardoor dazen die de bal aanvallen niet meer loskomen. Dazen drinken bloed en vrouwtjes dazen zien de zwarte warme bal als prooi.

  €41,65 bij bol.com
  bol.com (€41,65)
 4. 4. Dazenval TaonX Eco

  #4 Beste middelformaat dazenval
  Dazenval TaonX Eco. Goed voor 100m2

  Goed voor 100m2

  Een middenmaat dazen en wespenval met een compact formaat maar uiterst effectief tegen dazen en wespen. Hang deze val op tussen de 100cm en 180cm voor een optimaal effect.

  €105 bij bol.com
  bol.com (€105,00)
 5. 5. Kerbl Dazenval TaonX compleet

  #5 Uitstekende kwaliteit dazenval
  Kerbl Dazenval TaonX compleet. Topkwaliteit van Kerbl

  Topkwaliteit van Kerbl

  Deze kwalitatief zeer goede dazenval werkt uitstekend en heeft net als alle andere dazenvallen een sterk aantrekkingsvermogen op dazen en wespen. Eenmaal in de val maken de dazen geen enkele kans meer.

  €164,19 bij bol.com
  bol.com (€164,19)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.