Beste rattenval van 2023

Top 5 best geteste rattenvallen volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 15 oktober 2023 @09:03

beste_rattenval

Jij bent op zoek naar de beste rattenval? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de rattenval van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 20 rattenvallen uitgebreid getest en vergeleken. Na 12 uur onderzoek is Multiple Catch trap als beste rattenval uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste rattenvallen van dit moment. In dit artikel geven onze experts 3 tips voor het kopen van een rattenval. Wist je bijvoorbeeld dat de beste rattenval 2 ingangen heeft en je daardoor een grotere pakkans hebt? Lees snel verder…

#1 Beste rattenval
Multiple Catch Trap Levende Rattenvangkooi Tegen Ratten – Ronada. Vang meerdere ratten achter elkaar

Vang meerdere ratten achter elkaar

Deze compact rattenval werkt met 2 ingangen en heeft een transparante deksel waardoor je direct kunt zien of je ratten hebt gevangen. Plaats een lokstof in het bakje en plaats de val in de vermoedelijke looprichting van de ratten.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€19,95 bij ongediertewinkel.nl
ongediertewinkel.nl (€19,95)

Naar de top 5

Top 5 beste rattenvallen van dit moment

Hoe komt deze top 5 rattenvallen tot stand?

12 uur getest door experts Onze experts hebben 20 rattenvallen uitvoerig getest en vergeleken.

20 rattenvallen vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. Multiple Catch Trap Levende Rattenvangkooi Tegen Ratten – Ronada

  #1 Beste rattenval
  Multiple Catch Trap Levende Rattenvangkooi Tegen Ratten – Ronada. Vang meerdere ratten achter elkaar

  Vang meerdere ratten achter elkaar

  Deze compact rattenval werkt met 2 ingangen en heeft een transparante deksel waardoor je direct kunt zien of je ratten hebt gevangen. Plaats een lokstof in het bakje en plaats de val in de vermoedelijke looprichting van de ratten.

  €19,95 bij ongediertewinkel.nl
  ongediertewinkel.nl (€19,95)
 2. 2. Wonact – Rattenval – Rattenklem – 6 stuks

  #2 Beste klassieke rattenval
  Wonact – Rattenval – Rattenklem – 6 stuks. 6 harde kunststof rattenklemmen

  6 harde kunststof rattenklemmen

  Een aloud principe maar in een nieuw jasje.Deze harde kunststof vallen zijn direct dodelijk voor de rat en zijn eenvoudig schoon te maken na gebruik.

  €20,95 bij bol.com
  bol.com (€20,95)
 3. 3. MaxxGarden Vangkooi voor dieren van 60x18x20cm

  #3 Beste grote rattenval
  MaxxGarden Vangkooi voor dieren van 60x18x20cm. Grote rattenval

  Grote rattenval

  Deze rattenval werkt met 2 ingangen en een slim vang systeem in het midden. Je plaatst het lokvoer in het midden en zodra de rat daar is klapt de kooi stevig dicht. Het handvat is beschermt waardoor je geen direct contact met de rat hebt.

  €35,99 bij bol.com
  bol.com (€35,99)
 4. 4. VerminBuster Vangkooi Ratten – Rattenvangkooi

  #4 Goed alternatief rattenval
  VerminBuster Vangkooi Ratten – Rattenvangkooi. Diervriendelijk ratten vangen

  Diervriendelijk ratten vangen

  Deze rattenval heeft 2 ingangen en eenmaal binnen kan de rat onmogelijk weer naar buiten. Je plaatst lokvoer in het midden van de kooi en als de rat binnen is klappen beide ingangen dicht.

  €38,95 bij bol.com
  bol.com (€38,95)
 5. 5. Opvouwbare Rattenvangkooi

  #5 Beste opvouwbare rattenval
  Opvouwbare Rattenvangkooi. Opvouwbare rattenval

  Opvouwbare rattenval

  Deze rattenval kun je na gebruik eenvoudig opbergen doordat deze opvouwbaar is. Het principe is hetzelfde als bij de andere rattenvallen. Plaats wat voer in het midden en wacht geduldig af. Eenmaal in de val kan de rat onmogelijk ontsnappen.

  €35 bij bol.com
  bol.com (€35,00)

Last van een rattenplaag? Vind de beste rattenval

Heb je last van ratten in huis? Als je op zoek bent naar een manier om ratten te vangen en te verwijderen uit je huis of tuin, zijn rattenvallen een populaire en effectieve optie. Er zijn verschillende soorten rattenvallen op de markt en het is belangrijk om te weten welke het beste is voor je behoeften en hoe ze op een menselijke manier gebruikt kunnen worden. Hieronder lees je hoe je de beste rattenvanger kunt vinden.

Wat zijn ratten?

Ratten zijn sociale knaagdieren en leven vaak in groepen. Ze hebben een hoge reproductie- en overlevingstactiek en kunnen zich snel aanpassen aan veranderende omstandigheden, dus het is niet zo gek dat ze op vele verschillende plekken voorkomen. Doordat ratten op veel plaatsen overleven, krijgen veel mensen te maken met overlast. Ratten eten veel verschillende soorten voedsel, waaronder fruit, noten, zaden en zelfs afval. Ze zijn ook goede zwemmers en klimmers en kunnen zich gemakkelijk verplaatsen door muren, kokers en leidingen. Ze zijn bekend om het verspreiden van ziekten door hun uitwerpselen en urine, dus het is belangrijk om ze op een verantwoorde manier te bestrijden als ze voor overlast zorgen in huis of in de tuin. 

De leefwereld van ratten

Ratten zijn overal aanwezig waar ze toegang hebben tot voedsel, water en schuilplaatsen. Ze komen het meest voor in stedelijke gebieden, zoals huizen en appartementen, maar ook in landelijke gebieden, zoals schuren en boerderijen. Ook in bijvoorbeeld restaurants zitten wel eens ratten verscholen, omdat er veel voedsel te vinden is. Als je overlast hebt van ratten, is het belangrijk om actie te ondernemen om het probleem op te lossen. Dit kan helpen om verdere schade te voorkomen en om ervoor te zorgen dat je een veilige en hygiënische omgeving hebt.

beste_rattenval_01

Diervriendelijke rattenvallen

Als je op zoek bent naar de beste rattenval, heb je de keuze tussen vele verschillende soorten. Over het algemeen kun je de vallen onderscheiden in twee typen: rattenvallen die de rat doden en vallen die dat niet doen. Voor een diervriendelijke val kun je kiezen voor de inloopval en de rattenvangkooi. De inloopkooi heeft een hendel of een deur om de rat te vangen zodra hij naar binnen gaat. Bij de rattenvangkooi sluit de val als er een bepaald activatiepunt wordt geraakt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de val regelmatig controleert en dat de gevangen rat op een verantwoorde manier vrijlaat, ver weg van je huis of tuin.

beste_rattenval_02

Effectieve rattenvallen

Dodelijke vallen, zoals staande vallen en klemvallen, zijn ontworpen om de rat te doden wanneer hij erin wordt gevangen. Staande vallen zijn gemaakt van metaal en werken door middel van een mechanisme dat een staaf naar beneden laat vallen wanneer de rat op een bewegingssensor stapt. Klemvallen zijn gemaakt van plastic of metaal en werken door middel van twee bewegende delen die de rat vangen wanneer hij erin loopt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je dodelijke vallen op een veilige manier gebruikt en verwijdert, zodat er geen gevaar is voor jezelf of je huisdieren.

Kies voor een elektrische val

Elektrische vallen sturen een elektrische schok naar de rat wanneer hij de val binnengaat, wat leidt tot een snelle dood. Ze zijn meestal gemaakt van kunststof of metaal en werken door middel van een batterij of een stopcontact. Elektrische vallen zijn een snelle en effectieve manier om ratten te vangen, maar ze moeten met de grootste zorg gebruikt worden om te voorkomen jij of je huisdieren zelf in aanraking komen met de val. Ook is deze val alleen binnenshuis te gebruiken.

3 Tips om de beste rattenval aan te schaffen

Omdat er zo veel verschillende soorten rattenvallen te koop zijn, kan het lastig zijn om uiteindelijk de juiste te kiezen. Er zijn erg veel verschillende dingen en factoren die meespelen en waar je rekening mee moet houden. We geven je daarom een aantal tips voor het kiezen van de beste rattenval.

Tip 1: Kies het juiste type val

Er zijn verschillende soorten rattenvallen beschikbaar, waaronder inloopvallen, dodelijke vallen en elektrische vallen. Het is belangrijk om het type val te kiezen dat het beste aansluit bij je behoeften en voorkeuren. Als je ratten wel wilt bestrijden, maar niet wilt doden, zul je een andere val nodig hebben dan wanneer je dit geen probleem vindt. Inloopvallen zijn ontworpen om de rat te vangen zonder hem te doden, wat een diervriendelijke manier is om ratten te verwijderen. Dodelijke vallen, zoals staande vallen en klemvallen, zijn ontworpen om de rat te doden wanneer hij erin wordt gevangen. Elektrische vallen sturen een elektrische schok naar de rat wanneer hij de val binnengaat.

Tip 2: Lees beoordelingen

Voordat je een val koopt, is het een goed idee om beoordelingen te lezen en merken te vergelijken. De meeste productbeschrijvingen benoemen voor welke situatie een rattenval het meest geschikt is, maar het kan voorkomen dat consumenten andere ervaringen hebben. Vraag ook eens rond in je omgeving of iemand een aanrader heeft. Veel mensen krijgen te maken met overlast van ratten, dus het is goed mogelijk dat er iemand in je omgeving is met een goede tip.

Tip 3: Denk aan veiligheid en gemak

Het is erg belangrijk dat de val die je gebruikt veilig is voor jou, je kinderen en huisdieren. Vooral jonge kinderen en huisdieren lopen de kans om zich bezeren als de val niet op de juiste plek wordt neergezet. Als je bijvoorbeeld een dodelijke val gebruikt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze op een veilige manier wordt gebruikt en verwijderd, zodat er geen gevaar is voor jezelf of je huisdieren. Ook is het gemakkelijk om een val te plaatsen en te onderhouden belangrijk. Zoek naar vallen die eenvoudig te gebruiken zijn en die gemakkelijk te reinigen en te onderhouden zijn.

Hoeveel rattenvallen heb je nodig?

Het aantal rattenvallen dat je nodig hebt voor je huis hangt af van een aantal factoren, waaronder de grootte van je huis, het aantal ratten dat je hebt en de plaatsen waar de ratten het meest aanwezig zijn. Als je een klein huis hebt en een rat hebt gespot, maar niet de indruk hebt dat er sprake is van een plaag, kun je misschien wegkomen met één of twee vallen. Als je echter een groot huis hebt of als je veel ratten hebt, kan het nodig zijn om meer vallen te gebruiken. Het is ook belangrijk om te overwegen waar de ratten het meest aanwezig zijn. Als je bijvoorbeeld ratten hebt in de keuken, is het misschien nodig om meer vallen in de keuken te plaatsen. Als je twijfelt, kun je om professioneel advies vragen. Zij kunnen je helpen om het aantal ratten in je huis te bepalen en om te bepalen hoeveel vallen je nodig hebt om het probleem op te lossen.

Extra bestrijdingsmiddelen

Naast een rattenval zijn er ook andere bestrijdingsmiddelen om ratten te bestrijden. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van geluidsapparaten die tonen uitzenden op zeer hoge frequenties. Deze frequenties zijn voor mensen niet hoorbaar, maar vormen voor ratten een zeer onaangenaam geluid, waardoor ze wegblijven. Zoek voor de zekerheid wel uit of je huisdieren niet gevoelig zijn voor deze frequentie. Daarnaast kun je gebruik maken van fysieke barrières die de toegang afsluiten voor ratten. Denk hierbij bijvoorbeeld een gaas om een gebied te omheinen. Je kunt ook gebruik maken van natuurlijke afweermiddelen. Dit zijn bijvoorbeeld geuren die ratten niet kunnen tolereren en ze dus wegjaren. Hierbij kun je denken aan citroen, pepermunt of de urine van katten. Misschien heb je er eens aan gedacht om in de weer te gaan met gif en chemische middelen, maar dit is tegenwoordig verboden voor particulieren. Je mag dus alleen gebruik maken van rattenvallen of andere manieren om ratten te lokken en te vangen. Het bestrijden van ratten moet dus op een verantwoorde manier gebeuren.

Hoe kun je ratten in huis herkennen?

Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt merken dat je last hebt van ratten in huis, denk bijvoorbeeld aan uitwerpselen. Ratten laten kleine, peervormige uitwerpselen achter die gemakkelijk te herkennen zijn. Daarnaast zie je vaak knaagsporen terug op kabels, leidingen of houten objecten. Ook laten ratten bruine of zwarte haren achter die gemakkelijk te herkennen zijn. Als je deze haren op de vloer of op meubels ziet, kan dit betekenen dat je last hebt van ratten. Geluiden zijn een andere manier om ratten te herkennen. Als je knagend geluid of kleine voetstappen hoort, kan het betekenen dat ze zich in je huis bevinden. Wat betreft geur verspreiden ratten een muskusgeur, deze is vaak erg herkenbaar. Als je een van deze tekenen herkent, kan dat er dus op wijzen dat je last hebt van ratten in huis en is het erg belangrijk om snel actie te ondernemen, zodat je een plaag kunt vermijden.

Wachten op een resultaat

Het kan enige tijd duren voordat een rat in een rattenval trapt. Dit hangt af van een aantal factoren, waaronder het type val, het aas dat je gebruikt en de ervaring van de rat met vallen. Sommige rattenvallen zijn ontworpen om snel te werken, zoals elektrische vallen, terwijl andere vallen, zoals klemvallen, langer kunnen duren voordat ze werken. Het type aas dat je gebruikt kan ook een rol spelen. Sommige ratten zullen bijvoorbeeld sneller in een val trappen voor kaas of pindakaas dan voor andere voedingsmiddelen. Het is ook mogelijk dat een rat ervaring heeft met vallen en daarom voorzichtiger is met het naderen van een val. Hoewel het dus lastig is om te voorspellen hoelang het precies gaat duren voordat je beet hebt, is het wel belangrijk om de val regelmatig te controleren.

De voordelen en nadelen van een rattenval

Een rattenval heeft verschillende voordelen en nadelen. Een groot voordeel is dat je zelf kunt kiezen of je de rat wilt doden of niet. Er zijn erg veel verschillende soorten rattenvallen op de markt, waaronder ook diervriendelijke. Je kunt de rat hiermee dus gewoon ergens anders vrijlaten, wat een fijne manier is om wat het dier af te komen. Ook zijn rattenvallen erg gemakkelijk te gebruiken. Je kunt een rattenval zelf gemakkelijk plaatsen en gebruiken, ook als je zelf geen ervaring hebt met het bestrijden van ratten. Daarnaast zijn rattenvallen ook simpelweg erg effectief. 

Nadelen van rattenvallen is dat ze niet altijd dodelijk zijn. Bij een klemval is de rat meestal meteen dood nadat hij in de val is gelopen, maar dit is niet altijd het geval. Ook kunnen rattenvallen erg duur zijn. Vooral de elektrische rattenval kunnen qua prijs erg oplopen, vergeleken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Verder kunnen rattenvallen onhygiënisch zijn. Als je een val gebruikt die is ontworpen om de rat te doden, kan het zijn dat je de val moet verwijderen en opnieuw moet instellen. Dit kan onhygiënisch zijn als de rat uitwerpselen of urine achterlaat.

De rattenval vergeleken met andere bestrijdingsmiddelen

Ten opzichte van andere bestrijdingsmiddelen hebben rattenvallen het voordeel dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn en dat ze een humane manier zijn om ratten te verwijderen. Ze hebben echter ook het nadeel dat ze niet altijd dodelijk zijn en dat ze onhygiënisch kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om te overwegen wat voor jou het belangrijkste is bij het kiezen van een bestrijdingsmiddel en om professioneel advies te vragen als je twijfelt.

Waar houd je rekening mee bij het kopen van een rattenval?

Als je een rattenval wilt aanschaffen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Als eerste is het belangrijk dat je het type val kiest dat het beste aansluit bij je behoeften en voorkeuren. Zoek naar vallen die diervriendelijk zijn als je op zoek bent naar een manier om ratten te vangen zonder ze te doden. Als je snelheid en effectiviteit belangrijk vindt, kun je kiezen voor dodelijke vallen of elektrische vallen. Kijk ook naar de maat van de val voor de rat of ratten die je wilt vangen. Als de val te klein is, kan de rat er gemakkelijk uit ontsnappen. Als de val te groot is, kan het zijn dat de rat zich niet aangetrokken voelt tot het aas in de val.

Zorg er ook voor dat je de val op een geschikte plaats installeert. Kies een plek waar de rat gemakkelijk bij het aas in de val kan komen, maar zorg ervoor dat de val niet toegankelijk is voor huisdieren of kinderen. Dit aas moet uiteraard ook aantrekkelijk zijn, kies bijvoorbeeld voor pindakaas of chocoladepasta. Het is belangrijk dat je de val regelmatig controleert en reinigt om ervoor te zorgen dat hij goed werkt. Als je een val gebruikt die is ontworpen om de rat te doden, moet je ervoor zorgen dat je de val op een hygiënische manier verwijdert en opnieuw instelt.

Na de rattenplaag

Er zijn een aantal manieren om te weten of de rattenplaag in je huis is verholpen. Je ziet geen ratten meer, wat waarschijnlijk een hele geruststelling is! Het is echter zo dat ratten zich lang niet altijd laten zien. Als de plaag voorbij is, hoor je ook geen geritsel meer in de muren of de plafonds. Ook de uitwerpselen en knaagsporen zie je niet meer terug.  Het is belangrijk om te blijven opletten en te controleren of de rattenplaag is verholpen, zelfs als je geen ratten meer ziet of hoort. Als de rattenoverlast blijft of weer terugkeert, kan het nodig zijn om een deskundige om advies te vragen.

Veelgestelde vragen over de beste rattenval

Hoe herken ik dat ik een ratprobleem heb?

Ratten kunnen aanwijzingen achterlaten zoals uitwerpselen, knaagsporen, bruine of zwarte haren of een muskusgeur. Als je deze aanwijzingen opmerkt, kan dit betekenen dat je een ratprobleem hebt. Ratten komen op allerlei plekken voor, dus als je het vermoeden hebt dat er zich een rat in je huis bevindt, is dat geen gekke gedachte. Ze komen in het bijzonder af op plekken waar veel eten en afval te vinden is.

Wat zijn de verschillende soorten rattenvallen?

Er zijn verschillende soorten rattenvallen beschikbaar, waaronder inloopvallen, dodelijke vallen en elektrische vallen. Inloopvallen zijn bedoeld om de rat te vangen zonder hem te doden, terwijl dodelijke vallen zijn gemaakt om de rat te doden wanneer hij erin wordt gevangen. Dit geldt ook voor elektrische vallen, die sturen een elektrische schok naar de rat wanneer hij de val binnengaat.

Hoe gebruik ik rattenvallen op een diervriendelijke manier?

Inloopvallen zijn de meest diervriendelijke manier om ratten te vangen, omdat ze de rat niet doden. Als je een dodelijke val gebruikt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze op een veilige manier wordt gebruikt en verwijderd, zodat er geen gevaar is voor jezelf of je huisdieren. Lees de instructies daarom goed door voordat je aan de slag gaat.

Hoe voorkom ik dat ik problemen met ratten krijg?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je overlast door ratten krijgt. Zoek en verwijder openliggende voedselwaren, want daar komen ze graag op af. Dicht toegangspunten tot je huis of tuin af met bijvoorbeeld gaas, zodat het lastiger wordt om binnen te dringen en maak gebruik van middelen die ratten afweren. Het is ook belangrijk om regelmatig je huis en tuin te inspecteren op tekenen van ratten en om onmiddellijk actie te ondernemen als je een rattenplaag vermoedt.

Nogmaals onze top 5 rattenvallen op een rijtje

 1. 1. Multiple Catch Trap Levende Rattenvangkooi Tegen Ratten – Ronada

  #1 Beste rattenval
  Multiple Catch Trap Levende Rattenvangkooi Tegen Ratten – Ronada. Vang meerdere ratten achter elkaar

  Vang meerdere ratten achter elkaar

  Deze compact rattenval werkt met 2 ingangen en heeft een transparante deksel waardoor je direct kunt zien of je ratten hebt gevangen. Plaats een lokstof in het bakje en plaats de val in de vermoedelijke looprichting van de ratten.

  €19,95 bij ongediertewinkel.nl
  ongediertewinkel.nl (€19,95)
 2. 2. Wonact – Rattenval – Rattenklem – 6 stuks

  #2 Beste klassieke rattenval
  Wonact – Rattenval – Rattenklem – 6 stuks. 6 harde kunststof rattenklemmen

  6 harde kunststof rattenklemmen

  Een aloud principe maar in een nieuw jasje.Deze harde kunststof vallen zijn direct dodelijk voor de rat en zijn eenvoudig schoon te maken na gebruik.

  €20,95 bij bol.com
  bol.com (€20,95)
 3. 3. MaxxGarden Vangkooi voor dieren van 60x18x20cm

  #3 Beste grote rattenval
  MaxxGarden Vangkooi voor dieren van 60x18x20cm. Grote rattenval

  Grote rattenval

  Deze rattenval werkt met 2 ingangen en een slim vang systeem in het midden. Je plaatst het lokvoer in het midden en zodra de rat daar is klapt de kooi stevig dicht. Het handvat is beschermt waardoor je geen direct contact met de rat hebt.

  €35,99 bij bol.com
  bol.com (€35,99)
 4. 4. VerminBuster Vangkooi Ratten – Rattenvangkooi

  #4 Goed alternatief rattenval
  VerminBuster Vangkooi Ratten – Rattenvangkooi. Diervriendelijk ratten vangen

  Diervriendelijk ratten vangen

  Deze rattenval heeft 2 ingangen en eenmaal binnen kan de rat onmogelijk weer naar buiten. Je plaatst lokvoer in het midden van de kooi en als de rat binnen is klappen beide ingangen dicht.

  €38,95 bij bol.com
  bol.com (€38,95)
 5. 5. Opvouwbare Rattenvangkooi

  #5 Beste opvouwbare rattenval
  Opvouwbare Rattenvangkooi. Opvouwbare rattenval

  Opvouwbare rattenval

  Deze rattenval kun je na gebruik eenvoudig opbergen doordat deze opvouwbaar is. Het principe is hetzelfde als bij de andere rattenvallen. Plaats wat voer in het midden en wacht geduldig af. Eenmaal in de val kan de rat onmogelijk ontsnappen.

  €35 bij bol.com
  bol.com (€35,00)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

Iemand beoordeelde dit artikel met een 5.0

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.