Beste ijskrabber van 2023

Top 5 best geteste ijskrabbers volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 13 januari 2023 @14:33

beste_ijskrabber

Jij bent op zoek naar de beste ijskrabber? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de ijskrabber van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 15 ijskrabbers uitgebreid getest en vergeleken. Na 10 uur onderzoek is Kärcher EDI 4 als beste ijskrabber uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste ijskrabbers van dit moment. In dit artikel geven onze experts 5 tips voor het kopen van een ijskrabber. Wist je bijvoorbeeld dat de beste ijskrabber volledig elektrisch is? Lees snel verder…

#1 Beste elektrische ijskrabber
Kärcher EDI 4 – Elektrische Ijskrabber. Volledig elektrische ijskrabber

Volledig elektrische ijskrabber

Wat een luxe! Een elektrische ijskrabber die moeiteloos elke ruit ijsvrij maakt. Met 1 accu kun je tot wel 5 dagen vooruit. Zeer compact design in de herkenbare kleuren van Kärcher.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€54,99 bij bol.com
bol.com (€54,99)

Naar de top 5

Top 5 beste ijskrabbers van dit moment

Hoe komt deze top 5 ijskrabbers tot stand?

10 uur getest door experts Onze experts hebben 15 ijskrabbers uitvoerig getest en vergeleken.

15 ijskrabbers vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 ijskrabbers worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. Kärcher EDI 4 – Elektrische Ijskrabber

  #1 Beste elektrische ijskrabber
  Kärcher EDI 4 – Elektrische Ijskrabber. Volledig elektrische ijskrabber

  Volledig elektrische ijskrabber

  Wat een luxe! Een elektrische ijskrabber die moeiteloos elke ruit ijsvrij maakt. Met 1 accu kun je tot wel 5 dagen vooruit. Zeer compact design in de herkenbare kleuren van Kärcher.

  €54,99 bij bol.com
  bol.com (€54,99)
 2. 2. Vileda Auto raamwisser – IJskrabber

  #2 Beste koop ijskrabber
  Vileda Auto raamwisser – IJskrabber. Wisser en ijskrabber in 1

  Wisser en ijskrabber in 1

  Een echte must have in je auto, een ijskrabber en wisser in 1. Met een schaafbreedte van 17 cm breder dan een standaard ijskrabber. Het handvat ligt goed in de hand.

  €12,77 bij bol.com
  bol.com (€12,77)
 3. 3. Prezza IJskrabber

  #3 Beste sneeuw en ijskrabber
  Prezza IJskrabber. Sneeuw en ijskrabber

  Sneeuw en ijskrabber

  Deze zeer stevige ijskrabber is wat groter van formaat maar dat maakt het ijs en sneeuwvrij maken van je auto wel een stuk makkelijker. De steel is erg stevig en je zet er eenvoudig druk mee op de ruit.

  €11,95 bij bol.com
  bol.com (€11,95)
 4. 4. Ijskrabber – sneeuwveger

  #4 Beste alles in 1 ijskrabber
  Ijskrabber – sneeuwveger. Met uitschuifbare steel

  Met uitschuifbare steel

  Een super handige ijskrabber en sneeuwveger. Moeilijk bereikbare ruiten (bijvoorbeeld bij een bus) dan schuif je eenvoudig de steel uit. Voelt erg stevig aan en ligt goed in de hand.

 5. 5. Ijskrabber – Ruitenkrabber

  #5 Meet eenvoudige ijskrabber
  Ijskrabber – Ruitenkrabber. Simpel maar doeltreffend

  Simpel maar doeltreffend

  Deze simpele en goedkope ijskrabber is voorzien van een wat breder blad zodat sneeuw en ijs binnen no-time van je ruiten verdwenen zijn. Het handvat ligt redelijk goed in de hand.

IJskrabber gezocht

Wat is de beste ijskrabber? De winter komt eraan en dat betekent dat het krabseizoen ook weer gaat beginnen. Een vervelende klus, maar rijden met een bevroren ruit is niet aan te raden. Ten eerste zie je nauwelijks iets en dat is gevaarlijk. Ten tweede kan je er ook voor beboet worden, want het is wettelijk verboden. Krabben dus! Dat doe je natuurlijk het liefst met de beste ijskrabber die er te vinden is op de markt. Waar moet je dan op letten?

Wat is een ijskrabber?

Een ijskrabber wordt ook wel een ruitenkrabber genoemd. Het is namelijk een object waarmee je ijs of rijp van ruiten afkrabt. In dit geval ruiten van auto’s. In de meeste gevallen is de ijskrabber gemaakt van een combinatie van plastic en metaal. Het is een klein en goed in de hand liggend object dat speciaal ontworpen is voor deze taak. Een hele fijne uitvinding dus die ijskrabber!

De vorm van een ijskrabber

Niet een ijskrabber is hetzelfde. Er bestaan heel veel verschillende maten en vormen. De een werkt liever met een brede ijskrabber, terwijl de ander zweert bij een smalle en wendbare variant. Het type ijskrabber dat je wilt gebruiken hangt ook af van de vorm van de ramen van je auto. Er bestaan zelfs elektrische ijskrabbers!

beste_ijskrabber_02

De ronde ijskrabber

Een hele nieuwe variant in ijskrabbersland is de ronde ijskrabber. Deze is trechtervormig met aan de bovenkant spikes. Die kan je gebruiken om de ijslaag te breken. Vervolgens gebruik je de brede onderkant om het ijs van je auto af te halen. De trechter is ook te gebruiken om bijvoorbeeld koelvloeistof bij te vullen. Een multifunctionele ijskrabber dus.

Drie tips voor het kopen van de beste ijskrabber

De drie belangrijkste zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een ijskrabber komen nu aan bod. Ze vormen als het ware de heilige drie-eenheid bij de aanschaf van dit voorwerp. Let goed op, want je gaat er je voordeel mee doen.

Tip 1: het blad

Ten eerste het blad van de ijskrabber. Dit moet hard zijn en behoorlijk scherp. Het moet niet teveel buigen dus. Tijdens het krabben moet je namelijk je spieren gebruiken en je wilt niet dat het blad steeds meebuigt. De scherpte van het blad zorgt er ook voor dat het krabben wat makkelijker gaat. Het blad van de beste ijskrabber glijdt als het ware over de ruit, als een mes door boter. Het blad is idealiter gemaakt van messing (een legering van koper en zink, die vaak ook percentages aluminium en tin bevat). Dit materiaal is hard, roest nauwelijks en goedkoop om te produceren. Bovendien zorgt messing ervoor dat er geen krassen op het autoraam komen. Een blad gemaakt van hard plastic slijt op den duur en kan bovendien breken als er teveel kracht op de ijskrabber wordt gezet.

Tip 2: de tanden

Ten tweede moet je letten op de tanden van de ijskrabber. Die moeten flink groot zijn en goed zichtbaar. Bovendien moeten ze zich uitstrekken over het gehele blad. Door een brede verdeling van de tanden kan je een groot deel van de autoruit meenemen bij elke krabbeweging die je maakt. Je ontziet dan ook nog eens je handen en voorkomt dat die in aanraking komen met de ijzig koude ruit.

beste_ijskrabber_03

Tip 3: het handvat

Ten slotte moet je kijken naar het handvat van de ijskrabber. Dit moet flexibel aanvoelen. Het liefst moet het handvat gemaakt zijn van een soort (synthetisch) rubber. Dit is belangrijk, omdat het zorgt voor grip. Het handvat ligt daardoor goed en stevig in je hand en zal er niet snel uitvallen. Bij een handvat gemaakt van een hard en glad materiaal ligt dit risico wel op de loer. Bovendien draag je vaak handschoenen bij een klus als ijskrabben en dan wil je al helemaal dat een handvat niet voortdurend wegglijdt. Een bonustip is dan het kopen van een ijskrabber met een geïntegreerde want.

Hoe voorkom ik krassen?

Er kunnen krassen op je autoruit ontstaan door het krabben van je ruiten met een ijskrabber. Dit kan gebeuren met een ijskrabber met een messing blad, maar ook met een variant met een plastic blad. Eigenlijk zijn de bladen hier niet schuldig aan.

Het ligt namelijk aan de hoeveelheid viezigheid die zich op je ruit heeft verzameld. Vooral zand is een grote boosdoener. Onder het laagje ijs dat op je raam is ontstaan tijdens een koude nacht ligt soms nog een laagje zand. Door aan de slag te gaan met een ijskrabber schuur je het zand dus als het ware over je raam. Dit veroorzaakt de krassen.

Was je auto wat vaker

Een tip is dus om je auto wat vaker te wassen. Ook gedurende die barre wintermaanden. De krassen zijn trouwens niet echt schadelijk. Autoramen zijn gemaakt van gelaagd glas met daartussen laagjes kleeffolie. Het levert vooral cosmetische ergernissen op, want een kras op je ruit is niet mooi natuurlijk. 

Wel of geen autohoes?

Naast wassen is er nog een manier om krassen te voorkomen. Er bestaan anti ijs hoezen en speciale folies die je over je auto of alleen de vooruit kan leggen. Zo voorkom je dat er zand of andere viezigheid op je auto komt. Zeker bij een hoes die je hele auto bedekt. Je hoeft dan helemaal geen ijskrabber meer aan te schaffen, want je voorkomt zo dat de ruiten bevriezen. Een nadeel is wel dat je na elke rit weer die hele hoes over je auto heen moet trekken. Toch maar die ijskrabber aanschaffen dus?

Hoe om te gaan met verschillende soorten ijs?

Als het gaat om het krabben van ijs dan is een dikke laag fijner dan een heel dun laagje. Zo’n dikke laag krab je er zo af met je ijskrabber. In landen die dichter tegen de noordpool aan liggen is ijskrabben dus eigenlijk een fluitje van een cent.

De dikke pakken sneeuw en ijs leveren daar weer problemen op van een andere aard… Terug naar de ijskrabber. Bij ijskrabben ligt de focus dus op het hele dunne en fijne laagje ijs dat ontstaat als het van de ene op de andere dag heeft gevroren. Het is zeer moeilijk om dit weg te krijgen.

Belangrijk blad

Dit heeft alles te maken met het blad van de ijskrabber. Bij de drie tips kwam het blad ook al als eerste naar voren. De makers van ijskrabbers kiezen vaak eerder voor een heel stevig blad dan voor een goed scherp blad. Het gaat dan om bladen die gemaakt zijn van hard plastic. Deze zijn uiteraard goedkoper en stevig, maar het grote nadeel is dat ze niet zo scherp en dun zijn als de messing variant. Bij dik ijs is dit niet zo’n probleem. Je kan dan met de tanden van de ijskrabber door het ijs heen ploegen en het er zo afschuiven. Bij dun ijs is een messing blad dus te prefereren.

Het beste plan van aanpak voor ijskrabben

Als je eenmaal aan de slag gaat met je ijskrabber is het handig om te weten welke onderdelen je moet doorlopen. Hier staan ze voor je op een rijtje.

Start je motor niet!

Het lijkt misschien een goed idee om je motor vast aan te doen als je begint met ijskrabben. En dan ook nog lekker de verwarming aanzetten. Dat is het dus niet. Het beste voor de motor van je auto is om meteen weg te rijden terwijl hij nog koud is.

Het milieu en je auto zullen je hiervoor dankbaar zijn. Ga ook maar eens praten met de garagemonteur waar je je auto altijd voor onderhoud brengt. Hij of zijn zal dit beamen. Als je je auto toch wilt verwarmen voordat je de weg opgaat kun je het beste een standkachel onder je motorkap laten aanbrengen. Dit is een kachel die lucht of water verhit door middel van brandstof. De kachel zorgt ervoor dat je auto op een lekkere temperatuur, komt terwijl je de motor niet aan hoeft te zetten.

Aan de slag met je ijskrabber

Nu kan je alle ruiten gaan krabben. De voorruit is het belangrijkst, maar vergeet ook de zijramen en zeker de achterruit niet. Het is belangrijk om aan alle kanten goed zicht te hebben als je de weg opgaat. Je wilt geen gevaar vormen voor de andere weggebruikers.

Verlichting en verwarming

Door de verlichting van je auto vast aan te zetten ontstaat er de nodige warmte. Het ijs zal vast een beetje gaan smelten en dus sneller weg te halen zijn met je ijskrabber. Dit gaat nog sneller als je ook de verwarming van de voorruit aanzet. Het verschilt per type auto of je deze optie tot je beschikking hebt. Als je hem hebt, gebruik hem dan ook!

Ruitenwissers

Voordat je de vooruit grondig kan gaan krabben met je ijskrabber moet je de ruitenwissers natuurlijk omhoog zetten. Soms zitten ze vast door het ijs. Het is dus zaak om eerst al het losse ijs en eventuele sneeuw weg te halen. Ga met je ijskrabber rond de wissers tot ze helemaal vrij zijn. Als ze eenmaal omhoog gezet kunnen worden moet je er ook nog even tegenaan slaan zodat het laatste ijs eraf valt. Met een droge lap maak je ze vervolgens helemaal schoon. Ze moeten echt helemaal schoon zijn, want het wissersysteem kan beschadigd raken als er nog wat ijs achter is gebleven op het roterende deel van de wissers.

Verschillende manieren van ijskrabben

Zoals eerder gezegd is er niet een vorm van winterse neerslag waar je mee te maken krijgt. Het loopt nogal uiteen. Van ijzel en droge vorst, tot losse sneeuw en vastgevroren sneeuw. Je kan dan niet meteen gaan schrapen met het scherpe blad van de ijskrabber. Eerst ga je aan de slag met de tanden. Die moeten mooi breed over het blad verdeeld zijn. Daarmee verwijder je de eerste grove neerslag. Je zal zien dat je daarna een goede positie moet vinden, waarin je op de meest ideale manier het blad op de autoruit plaatst. Vanuit deze ideale positie zal je het beste resultaat bereiken. 

De ideale volgorde

Als je met je ijskrabber aan de slag gaat moet je dat op een doordachte manier doen. Begin dus niet zomaar ergens midden in een raam. Ga altijd eerst langs de bovenkant van het raam met je ijskrabber. Vanuit dit punt krab je langzaam je weg naar de onderkant van de ruit. Als je in het midden of aan de onderkant begint bestaat namelijk het risico dat er tussendoor weer nieuw ijs naar beneden komt. Je wilt jezelf geen extra werk geven natuurlijk!

Het krabben van de vooruit

De voorruit van je auto is ontzettend breed. Deze zal je dus van twee kanten moeten benaderen. Doe eerst de ene helft tot het midden van het raam. Je werkt hierbij zoals gezegd van boven naar beneden. Vervolgens ga je aan de andere kant van je auto staan en maak je ook de andere helft van je voorruit ijsvrij met je ijskrabber. Ga niet over de motorkap heen geleund staan. Het is een ongemakkelijk houding en je kan ook nog eens je auto beschadigen als je uitstekende knopen aan je jas hebt bijvoorbeeld. Nu is het tijd voor de andere ramen.

Eindelijk weer zicht

De ruiten aan de zijkant van je auto en de achteruit moeten natuurlijk ook vrij zijn van ijs voor je gaat rijden. Wederom werk je van boven naar beneden. Doe alles met beleid en ga niet te haastig. Je wilt je ruiten niet beschadigen met krassen en ook de rubbers die rond de ramen zitten mogen niet kapot gaan.

Vergeet je spiegeltjes niet

Ben je nu dan klaar? Nee, want ook je spiegels zijn bedekt met een laagje ijs. Het is niet zo dat de vorst je spiegels overslaat. Autospiegels hebben natuurlijk een veel kleiner oppervlak dan een raam, dus het lukt niet altijd om je ijskrabber hiervoor te gebruiken. Een doekje biedt dan uitkomst. Met ijsvrije spiegels kan je tenminste zien wie er achter of naast je rijdt.

De eindinspectie

Je denkt dat je klaar bent, maar het is raadzaam om toch nog een keer een rondje om je auto te lopen. Ben je niet een stuk raam vergeten? Had je nou echt allebei de spiegels gedaan? Zitten je ruitenwissers weer goed? Ook de lampen de bovenkant van je auto moeten vrij zijn van ijs en sneeuw. Het duurt even, maar dan kan je ook echt veilig de weg op.

Zo rijd je meteen weg na het ijskrabben

Je bent eindelijk klaar met die rotklus. Je legt de ijskrabber weg, maar nu kan je nog niet wegrijden. Je hebt namelijk last van een beslagen voorruit. De motor aanzetten en dan meteen de verwarming en ventilator op de hoogste stand zetten verhelpt dit probleem. Je moet dan dus toch even je motor laten draaien terwijl je nog niet rijdt. Om het proces wat te versnellen kan je de ruiten een beetje openzetten. De vochtige lucht ontsnapt dan door de spleetjes van de opengedraaide ramen.

Multifunctionele ijskrabbers

Er bestaan ook ruitenkrabbers die meerdere functies hebben. Zoals een krabber die omgedraaid gebruikt kan worden als trekker. Die kan je dan meteen mooi gebruiken als je ruiten beslagen zijn. De ronde ijskrabber is ook zo’n multifunctionele variant. Deze kan je ook gebruiken als trechter voor bijvoorbeeld ruitenvloeistof. Wil je niet te veel losse spullen aanschaffen voor je auto dan is een ijskrabber met meerdere functies de beste ijskrabber voor jou.

 1. 1. Kärcher EDI 4 – Elektrische Ijskrabber

  #1 Beste elektrische ijskrabber
  Kärcher EDI 4 – Elektrische Ijskrabber. Volledig elektrische ijskrabber

  Volledig elektrische ijskrabber

  Wat een luxe! Een elektrische ijskrabber die moeiteloos elke ruit ijsvrij maakt. Met 1 accu kun je tot wel 5 dagen vooruit. Zeer compact design in de herkenbare kleuren van Kärcher.

  €54,99 bij bol.com
  bol.com (€54,99)
 2. 2. Vileda Auto raamwisser – IJskrabber

  #2 Beste koop ijskrabber
  Vileda Auto raamwisser – IJskrabber. Wisser en ijskrabber in 1

  Wisser en ijskrabber in 1

  Een echte must have in je auto, een ijskrabber en wisser in 1. Met een schaafbreedte van 17 cm breder dan een standaard ijskrabber. Het handvat ligt goed in de hand.

  €12,77 bij bol.com
  bol.com (€12,77)
 3. 3. Prezza IJskrabber

  #3 Beste sneeuw en ijskrabber
  Prezza IJskrabber. Sneeuw en ijskrabber

  Sneeuw en ijskrabber

  Deze zeer stevige ijskrabber is wat groter van formaat maar dat maakt het ijs en sneeuwvrij maken van je auto wel een stuk makkelijker. De steel is erg stevig en je zet er eenvoudig druk mee op de ruit.

  €11,95 bij bol.com
  bol.com (€11,95)
 4. 4. Ijskrabber – sneeuwveger

  #4 Beste alles in 1 ijskrabber
  Ijskrabber – sneeuwveger. Met uitschuifbare steel

  Met uitschuifbare steel

  Een super handige ijskrabber en sneeuwveger. Moeilijk bereikbare ruiten (bijvoorbeeld bij een bus) dan schuif je eenvoudig de steel uit. Voelt erg stevig aan en ligt goed in de hand.

 5. 5. Ijskrabber – Ruitenkrabber

  #5 Meet eenvoudige ijskrabber
  Ijskrabber – Ruitenkrabber. Simpel maar doeltreffend

  Simpel maar doeltreffend

  Deze simpele en goedkope ijskrabber is voorzien van een wat breder blad zodat sneeuw en ijs binnen no-time van je ruiten verdwenen zijn. Het handvat ligt redelijk goed in de hand.

Misschien ook interessant voor jou:

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

Iemand beoordeelde dit artikel met een 5.0

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.