Beste sauspan van 2023

Top 5 best geteste sauspannen volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 5 december 2022 @11:22

beste_sauspan

Jij bent op zoek naar de beste sauspan? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de sauspannen van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 12 sauspannen uitgebreid getest en vergeleken. Na 6 uur onderzoek is Isenvi Murray als beste sauspan uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste sauspannen van dit moment. In dit artikel geven onze experts 5 tips voor het kopen van een sauspan. Wist je bijvoorbeeld dat de beste sauspan 100% PFAS vrij is? Lees snel verder…

#1 Beste sauspan
ISENVI Murray – Sauspan. Keramische sauspan

Keramische sauspan

Een 100% PFAS vrije sauspan dus altijd een gezonde keuze. De handgreep ligt erg goed in de hand en voelt zeer solide aan. De anti aanbaklaag is erg sterk en bevat geen schadelijke stoffen.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€36,95 bij bol.com
bol.com (€36,95)

Naar de top 5

Top 5 beste sauspannen van dit moment

Hoe komt deze top 5 sauspannen tot stand?

6 uur getest door experts Onze experts hebben 12 sauspannen uitvoerig getest en vergeleken.

12 sauspannen vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 sauspannen worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. ISENVI Murray – Sauspan

  #1 Beste sauspan
  ISENVI Murray – Sauspan. Keramische sauspan

  Keramische sauspan

  Een 100% PFAS vrije sauspan dus altijd een gezonde keuze. De handgreep ligt erg goed in de hand en voelt zeer solide aan. De anti aanbaklaag is erg sterk en bevat geen schadelijke stoffen.

  €36,95 bij bol.com
  bol.com (€36,95)
 2. 2. Demeyere Resto Sauspan

  #2 Beste RVS sauspan
  Demeyere Resto Sauspan. Goede warmtegeleiding

  Goede warmtegeleiding

  Deze roestvrijstalen sauspan is opgebouwd uit drie lagen waardoor warmte zeer goed verdeeld wordt. De pan voelt erg stevig aan en is natuurlijk geschikt voor de vaatwasser.

  €26,50 bij bol.com
  bol.com (€26,50)
 3. 3. RVS steelpan/sauspan 16 x 7,5 cm – Sauspan/juspan

  #3 Beste eenvoudige sauspan
  RVS steelpan/sauspan 16 x 7,5 cm – Sauspan/juspan. Eenvoudig maar sterk

  Eenvoudig maar sterk

  Op het oog geen bijzondere pan maar de bouwkwaliteit is erg goed te noemen. De pan verdeelt de warmte goed en het handvat voelt erg stevig aan. Deze pan is geschikt voor alle warmtebronnen.

  €9,99 bij bellatio.nl
  bellatio.nl (€9,99)
 4. 4. Primecook – Steelpan / Sauspan met deksel

  #4 Beste duurzame sauspan
  Primecook – Steelpan / Sauspan met deksel. Duurzame keuze

  Duurzame keuze

  Voorzien van een krasvaste antiaanbaklaag en geschikt voor alle warmtebronnen. De pan is niet alleen geschikt voor het maken van sauzen maar ook voor het koken van een eitje. De mint kleur oogt erg fris.

  €54,90 bij bol.com
  bol.com (€54,90)
 5. 5. Berlinger Haus 1637 – Steelpan – sauspan

  #5 Beste zwarte sauspan
  Berlinger Haus 1637 – Steelpan – sauspan. Geschikt voor alle warmtebronnen

  Geschikt voor alle warmtebronnen

  Deze zwarte sauspan is gemaakt van hoogwaardig gesmeed aluminium en voelt erg stevig aan. De pan wordt erg snel warmt waardoor je tot wel 35% bespaart op energie.

  €26,94 bij blokker.nl
  blokker.nl (€26,94)

Handige tips voor het kopen van de beste sauspan

Een sauspan is ontwikkeld om maximale ondersteuning te bieden bij het bereiden van sauzen. Dat betekent dat je er gemakkelijk in moet kunnen roeren Er zijn veel merken die een sauspan in het assortiment hebben. Kenmerken die voor elke sauspan gelden zijn een diameter van circa 16 centimeter en een hoge rand. Ook heeft een sauspan altijd een steel. Die is nodig om de pan vast te houden als je er in aan het roeren bent. Van welk materiaal de beste sauspan is gemaakt hangt af van de warmtebron die je gebruikt bij het koken.

Wat is een sauspan?

Sauspannetjes zijn kleine pannetjes. Zelfs als er voor een groot gezelschap wordt gekookt is het niet nodig om de saus in een grote pan te maken. De hoeveelheid saus die nodig is, is immers niet zo groot. Het voordeel van een kleinere pan is, dat het laagje saus op de bodem wat dikker is, waardoor de kans op aanbranden minder groot is. Een ander kenmerk van elke sauspan is een steel. Dat is essentieel om de warmte goed te kunnen controleren. De steel maakt het mogelijk om de pan snel even van de warmtebron te tillen. Ook is het bij een pan met een steel gemakkelijker om te roeren.

Aanbranden voorkomen

De beste sauspan is ontworpen om te voorkomen dat sauzen er gemakkelijk in kunnen aanbranden. Dat is onder andere te zien aan de vorm van de pan. De vorm moet zodanig zijn, dat er gemakkelijk in kan worden geroerd met een garde. Dat is de reden waarom de meeste sauspannen een rechte of schuine kant hebben. De bodem wordt dan overal met de garde geraakt. Door goed te roeren wordt voorkomen dat een deel van de saus op de bodem heter wordt dan een ander deel. De saus wordt dus op een homogene manier opgewarmd.

beste_sauspan_02

Warmtegeleiding

Een ander kenmerk van een sauspan is, dat de warmte egaal over de pan wordt verdeeld. Als de pan op de ene plek warmer is dan op de andere plek brandt de saus op de warmste plek aan en dat is niet de bedoeling. Als je op zoek gaat naar de beste sauspan moet daar voldoende rekening mee worden gehouden. Het materiaal waarvan de pan is gemaakt is uiteraard afhankelijk van de warmtebron waarop die wordt gebruikt. Als je de mogelijkheid hebt kun je kiezen voor een sauspan van koper. Dat materiaal zorgt voor de beste verdeling van de warmte.

Waarom gebruik je een sauspan?

Een sauspan wordt gebruikt om een saus te bereiden waarmee de maaltijd wordt afgemaakt. Het gaat vaak om subtiele smaken en ingrediënten, die voorzichtig moeten worden behandeld. Meestal wordt de saus vlak voor aanvang van de maaltijd gemaakt. Het verwarmen van een saus gebeurt bij een lage temperatuur. Om aanbranden te voorkomen wordt er vrijwel voortdurend geroerd. Meestal is een saus binnen 10 minuten klaar. Als je dat leuk vindt kun je de sauspan op de tafel zetten, zodat iedereen naar eigen smaak saus over de maaltijd kan toevoegen.

Wat is de beste sauspan?

De beste sauspan uitkiezen voor jouw keuken is niet zo eenvoudig als je op het eerste oog misschien zou denken. Een sauspan is immers een klein pannetje, waarvan wel veel verschillende designs bestaan, maar dat verder geen speciale kenmerken heeft. Toch zijn er wel degelijk flinke verschillen tussen de verschillende sauspannen. Factoren waar je in elk geval rekening mee moet houden is je warmtebron. Daar moet het materiaal van de sauspan op worden afgestemd. Een andere factor om rekening mee te houden is de wijze waarop je de pan wilt schoonmaken. Als de sauspan in de vaatwasser moet kun je beter geen sauspan met een antiaanbaklaag nemen.

Warmtebronnen voor het koken

Koken wordt tegenwoordig op allerlei soorten warmtebronnen gedaan. In veel woningen staat nog steeds een gasfornuis, maar dat aantal neemt langzaam af. Er zijn veel goede elektrische alternatieven. De voordelen daarvan zijn, dat het veiliger is om elektrisch te koken, en vaak ook goedkoper. Een ander voordeel van elektrisch koken is, dat de temperatuur beter te regelen is. Bij moderne elektrische fornuizen kan vaak de exacte temperatuur worden ingesteld. We gaan wat dieper in op de verschillende warmtebronnen.

Gasfornuis

Bij een kookplaat op gas staat de beste sauspan rechtstreeks op het vuur. De hoeveelheid warmte die je nodig hebt is te regelen met de gasregelaar en het effect daarvan is meteen te merken. Het is echter op een gasvlam ook snel te warm voor een sauspan. Daardoor is er een aanzienlijk risico op aanbranden. Het voordeel van gas is, dat vrijwel alle pannen geschikt zijn voor het koken op gas. Alleen pannen van aardewerk kunnen niet worden gebruikt.

Koken op inductie

Koken op inductie is het milieuvriendelijke alternatief voor koken op gas. Een inductiekookplaat bevat een aantal spoelen, waar pannen op worden gezet. Door de spoelen wordt stroom gestuurd en dat zorgt ervoor dat er een magnetisch veld ontstaat. In de bodem van de pannen wordt het magnetisch veld omgezet naar warmte, zodat de pannen warm worden. Een voorwaarde voor een sauspan op inductie is, dat de bodem van de pan gemaakt moet zijn van een materiaal dat magnetisch is. Voordelen van het gebruik van de beste sauspan op inductie zijn dat de temperatuur snel wordt bereikt en dat er een minder grote kans is op aanbranden.

Elektrische kookplaat

Een elektrische kookplaat bestaat uit een gietijzeren plaat, die verwarmd wordt door middel van een elektrisch verwarmingselement. Op de plaat kan de sauspan worden gezet waarin de saus moet worden bereid. Bij een elektrische kookplaat duurt het langer voordat de gewenste temperatuur is bereikt. Als die te hoog is duurt het ook enige tijd voordat de gietijzeren plaat weer is afgekoeld. Sommige koks vinden het daardoor lastiger om op een elektrische kookplaat te koken. Een voordeel van dit type kookplaat is, dat hij geschikt is voor pannen van alle materialen. Er kan vrij snel iets aanbranden, dus het schoonmaken van de pannen kost wat meer tijd.

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat is gemaakt van glas, dat aan de onderzijde wordt verwarmd door elektrische verwarmingselementen. Met knoppen kan de temperatuur van de warmtebronnen afzonderlijk worden geregeld. Het koken op een keramische kookplaat heeft wel iets weg van een elektrische kookplaat. De temperatuur kan echter beter worden geregeld en de keramische kookplaat reageert sneller op wijzigingen van de temperatuur. Het is een systeem waar de beste sauspan prima op kan worden gebruikt. Op een keramische kookplaat mogen pannen van alle materialen worden gebruikt.

beste_sauspan_03

Van welk materiaal is een sauspan gemaakt?

Van elk materiaal is wel een goede sauspan te maken, maar het is van belang om een pan van het juiste materiaal aan te schaffen. Dat wil zeggen dat de beste sauspan geschikt moet zijn voor jouw warmtebron. Een ander aspect waar rekening mee moet worden gehouden is de bekleding van de binnenzijde van de sauspan. Deze pannen zijn namelijk niet allemaal geschikt voor contact met de ingrediënten die voor sommige sauzen worden gebruikt.

Pannen van gietijzer

Het voordeel van een pan van gietijzer is, dat die de warmte goed kan vasthouden. Bij zo’n pan is het niet erg als die heel heet wordt, want daar kan het materiaal uitstekend tegen. Gietijzer kan echter niet goed tegen het zuur van tomaten. Houd daar rekening mee als je een steelpannetje of een sauspan gebruikt om er een saus in te maken. Gietijzer wordt niet zo vaak gebruikt als materiaal voor een sauspan. Ook vanwege het hoge gewicht is gietijzer minder geschikt om er een sauspan van te maken. Er zijn echter enkele topmerken die wel een sauspan van gietijzer in het assortiment hebben.

Pannen van roestvrij staal

Het hoge gewicht van gietijzer en de gevoeligheid voor zure ingrediënten spelen geen rol bij roestvrij stalen pannen. Daarom wordt van dit materiaal de beste sauspan gemaakt. Roestvrij staal is bovendien gemakkelijk schoon te maken als er per ongeluk iets is aangebrand. De beste sauspan van roestvrij staal is geschikt voor elke warmtebron, dus ook voor inductie. Alleen als je gasten krijgt die gevoelig zijn voor de metalen nikkel of chroom kun je zo’n sauspan beter niet gebruiken.

Beste sauspan van koper

Koper is een materiaal dat warmte het beste kan geleiden. Vanwege de gelijkmatige verdeling van de temperatuur is er vrijwel geen risico op aanbranden. Dat maakt koper bij uitstek geschikt om er de beste sauspan van te maken. In een professionele keuken wordt alleen de beste sauspan gebruikt van koper gebruikt. Een bijkomend voordeel van koper is, dat het gemakkelijk kan worden schoongemaakt. Een nadeel is dat een sauspan van koper vrij duur is. Dat komt door het fabricageproces van de pannen.

Sauspan van aluminium

Het grote voordeel van een sauspan van aluminium is het lage gewicht. Deze pannen zijn snel op temperatuur en die kan ook uitstekend onder controle worden gehouden. Aanbranden van sauzen zal dus niet zo snel gebeuren. Toch heeft een aluminium sauspan wel een paar nadelen. Aluminium kan niet goed tegen zure ingrediënten. Ook zijn deze pannen niet te gebruiken op een keramische kookplaat.

Sauspan met een coating

Een coating is een antiaanbaklaag. Dat is een dun laagje kunststof materiaal dat aan de binnenzijde van de sauspan wordt aangebracht. Het effect daarvan is, dat de negatieve eigenschappen van het basismateriaal van een pan verdwijnen. Zo kan er in een aluminium sauspan met een coating wel een saus met zure ingrediënten worden bereid. Een nadeel van de beste sauspan met een coating is, dat je die niet te heet mag laten worden. Het is van het basismateriaal van een pan met een coating afhankelijk op welke verwarmingsbron deze gebruikt mag worden.

Wat kost een sauspan?

Door slim te shoppen is het best mogelijk om de beste sauspan voor een lage prijs aan te schaffen. Met name in supermarkten worden wel eens voordeelacties gehouden, waarbij je van zeer lage prijzen kunt profiteren. Houd dan wel in de gaten dat je een product koopt van een goed merk. Want anders loopt je aankoop wellicht uit op een teleurstelling. Je koopt dan een sauspan die weliswaar niet duur is, maar waarin de saus erg snel kan aanbranden of een pan die snel kapot is. Dat is niet de bedoeling.

Reguliere prijzen voor de beste sauspan

Een sauspan is een vrij klein pannetje met een diameter van 15 tot 18 centimeter. Dergelijke pannen worden door bijna alle producenten van pannen gemaakt. Je hebt keus uit alle materialen en kunt dus ook de beste sauspan kopen voor elke verwarmingsbron. Prijzen die vaak worden gerekend liggen tussen € 25 en € 50 euro. Er zijn wel producten verkrijgbaar voor lagere prijzen, maar de kwaliteit daarvan is niet altijd de beste. Ook kun je wel een sauspan kopen voor € 150 of meer, maar dan gaat het meestal om pan van een topmerk, waarbij voor de naam wordt betaald. Dergelijke sauspannen worden doorgaans alleen aangeschaft als je een pannenset van een merk compleet wilt maken.

Onderhoud van een sauspan

Als je op zoek bent naar de beste sauspan is het goed om de wijze van onderhoud mee te nemen in je overwegingen om een sauspan aan te schaffen. Ondanks dat je immers een goede sauspan aanschaft kan het toch gebeuren dat er iets aanbrandt. Het is fijn als de pan dan zonder al te veel moeite kan worden schoongemaakt.

Schoonmaken van de beste sauspan

Een goede tip voor het schoonmaken is om nooit gebruik te maken van schoonmaakmiddelen die bijtend zijn. Als je een sauspan hebt aangeschaft die niet in de vaatwasser mag kan die het beste worden gereinigd met warm water, en als het nodig is met wat zeep. Schuurmiddelen zijn uit den boze, want dan ontstaan er krasjes aan de binnenzijde, waardoor de levensduur van de sauspan een stuk korter wordt. Ook als je een sauspan met een coating hebt is warm water de beste methode om de pan schoon te maken. Een gietijzeren sauspan kun je na het schoonmaken ter bescherming inwrijven met een beetje olie.

Voorzichtig met roeren

Het bereiden van een saus wordt altijd gedaan door de saus tijdens het bereiden te roeren. Dat kan het beste met een garde van kunststof of met een houten lepel. Een metalen lepel is uit den boze. Die zal de binnenzijde van de sauspan beschadigen, waardoor je hem al na een paar keer gebruiken kunt weggooien. Vooral pannen met een coating zijn erg gevoelig voor krassen als de saus met een metalen lepel of vork wordt doorgeroerd.

Waar moet je op letten als je een sauspan koopt

Er is een aantal aandachtspunten waar rekening mee moet worden gehouden om de beste sauspan aan te schaffen. Ten eerste is het goed om naar de kwaliteit van de pan te kijken. Stem die af op de wijze waarop je de sauspan gaat gebruiken. Koks die bijna dagelijks een sauspan gebruiken kunnen kiezen voor een product van één van de beste merken. Ze betalen daar wel een flinke prijs voor, maar dat is zo’n pan beslist waard. Als je een kok bent die zo’n pan maar enkele keren per jaar gebruikt, kun je beter een wat goedkopere sauspan aanschaffen. Koks die incidenteel een saus maken kunnen dat in een steelpannetje doen.

De warmtebron in je keuken

Het is altijd goed om te controleren of de beste sauspan die je in gedachten hebt wel mag worden gebruikt op de warmtebron die in jouw keuken staat. Niet elke pan mag immers op elke warmtebron worden gezet. Je kunt natuurlijk kiezen voor een beste sauspan die geschikt is voor elke warmtebron. Daarvoor moet vaak wel een wat hoger bedrag worden betaald. Het voordeel is echter, dat je voor de toekomst verzekerd bent van een pan die je altijd kunt gebruiken, dus ook bij een verhuizing naar een keuken met een ander soort kooktoestel.

Let op jouw manier van koken

De meeste koks maken een saus op het fornuis. Maar als jij graag gerechten bereidt waarbij de saus in de oven moet worden verwarmd, moet je daar rekening mee houden bij de aanschaf van jouw beste sauspan. Kies dan voor een model, waar geen houten of kunststof steel aan zit. Die zal onherroepelijk verbranden als hij in de oven wordt gezet. Kies dus voor een model met een metalen steel.

Veelgestelde vragen over een sauspan

Heb je voor het bereiden van een saus een sauspan nodig?

Als alternatief voor een sauspan kan ook een steelpannetje worden gebruikt. Het is belangrijk dat er een handvat aan het pannetje zit, want anders kun je de saus niet goed roeren. Als je vaker een saus maakt wordt aangeraden om de perfecte sauspan aan te schaffen, want dan is de kans op mislukking veel kleiner. Dat komt door het materiaal van de pan, dat de warmte goed verdeelt. De vorm van de perfecte sauspan zorgt ervoor, dat je bij het roeren de volledige bodem van de pan bereikt.

Van welk materiaal moet je een sauspan kopen?

Schaf altijd een sauspan aan die geschikt is voor jouw kooktoestel. Als je twijfelt is het beter om een sauspan aan te schaffen die op elke warmtebron mag worden gebruikt. Je weet dan zeker dat je de pan in de toekomst kunt blijven gebruiken, dus ook na een eventuele verhuizing naar een pand met een ander soort kooktoestel.

Waar kan ik de beste sauspan voor de laagste prijs kopen?

Webwinkels hebben regelmatig aanbiedingen van producten. Je kunt dan merkproducten kopen met kortingen tot wel 50 procent. Een andere plek waar voor weinig geld een goede sauspan kan worden gekocht is de supermarkt. Supermarkten hebben regelmatig acties, waarbij kan worden gespaard voor kookgerei. Als je daaraan meedoet kun je de perfecte sauspan voor slechts een fractie van de normale prijs aanschaffen.

Nogmaals onze top 5 beste sauspannen op een rijtje:

 1. 1. ISENVI Murray – Sauspan

  #1 Beste sauspan
  ISENVI Murray – Sauspan. Keramische sauspan

  Keramische sauspan

  Een 100% PFAS vrije sauspan dus altijd een gezonde keuze. De handgreep ligt erg goed in de hand en voelt zeer solide aan. De anti aanbaklaag is erg sterk en bevat geen schadelijke stoffen.

  €36,95 bij bol.com
  bol.com (€36,95)
 2. 2. Demeyere Resto Sauspan

  #2 Beste RVS sauspan
  Demeyere Resto Sauspan. Goede warmtegeleiding

  Goede warmtegeleiding

  Deze roestvrijstalen sauspan is opgebouwd uit drie lagen waardoor warmte zeer goed verdeeld wordt. De pan voelt erg stevig aan en is natuurlijk geschikt voor de vaatwasser.

  €26,50 bij bol.com
  bol.com (€26,50)
 3. 3. RVS steelpan/sauspan 16 x 7,5 cm – Sauspan/juspan

  #3 Beste eenvoudige sauspan
  RVS steelpan/sauspan 16 x 7,5 cm – Sauspan/juspan. Eenvoudig maar sterk

  Eenvoudig maar sterk

  Op het oog geen bijzondere pan maar de bouwkwaliteit is erg goed te noemen. De pan verdeelt de warmte goed en het handvat voelt erg stevig aan. Deze pan is geschikt voor alle warmtebronnen.

  €9,99 bij bellatio.nl
  bellatio.nl (€9,99)
 4. 4. Primecook – Steelpan / Sauspan met deksel

  #4 Beste duurzame sauspan
  Primecook – Steelpan / Sauspan met deksel. Duurzame keuze

  Duurzame keuze

  Voorzien van een krasvaste antiaanbaklaag en geschikt voor alle warmtebronnen. De pan is niet alleen geschikt voor het maken van sauzen maar ook voor het koken van een eitje. De mint kleur oogt erg fris.

  €54,90 bij bol.com
  bol.com (€54,90)
 5. 5. Berlinger Haus 1637 – Steelpan – sauspan

  #5 Beste zwarte sauspan
  Berlinger Haus 1637 – Steelpan – sauspan. Geschikt voor alle warmtebronnen

  Geschikt voor alle warmtebronnen

  Deze zwarte sauspan is gemaakt van hoogwaardig gesmeed aluminium en voelt erg stevig aan. De pan wordt erg snel warmt waardoor je tot wel 35% bespaart op energie.

  €26,94 bij blokker.nl
  blokker.nl (€26,94)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

Iemand beoordeelde dit artikel met een 5.0

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.