De beste slimme thermostaat vind je hier.

Slim verwarmen is slim besparen!

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 29 juli 2022 @13:36

Jij bent op zoek naar de voor jou beste smart thermostaat, je wilt een slimme thermostaat kopen die de verwarming afstemt op het leefpatroon van jou of jullie huishouden. In deze blog vind je de beste slimme thermostaat : klik hier voor de top 5 beste smart thermostaat. Heb je niet zoveel tijd en wil je direct weten wat de beste slimme thermostaat is? Dan kunnen we je alvast vertellen dat dit de  Google Nest Learning Thermostat – Slimme thermostaat – RVS is.

 

beste_slimme_thermostaat_01

De beste slimme thermostaat, dit is ‘m…

Google Nest Learning Thermostat

beste_slimme_thermostaat
Google Nest Learning Thermostat Bekijk op Bol.com

Wat is de beste slimme thermostaat?

Met behulp van een slimme thermostaat wordt je huist op de meest efficiënte en juiste temperatuur verwarmt. Misschien vraag jij je af, hoe werkt een slimme thermostaat? Nou, een smart thermostaat is zo te programmeren, dat de verwarming wordt afgestemd op het leefpatroon van jou en/of je gezin. Ook geven we je de top 5 beste smart thermostaat en krijg je antwoord op de vraag, wat is de slimme thermostaat beste koop?

Smart thermostaat aanschaffen, lees hier de informatie die jij nodig hebt!

De smart thermostaat, die slimme thermostaat (met wifi) die jou helpt met het optimaal verwarmen van je huis en welke thermostaat voor jou het beste is, is niet perse de beste slimme thermostaat volgens tweakers, de beste slimme thermostaat consumentenbond of de beste test slimme thermostaat winnaar, de beste slimme thermostaat 2021 of de beste slimme thermostaat 2022.

De smart thermostaat die het beste is, is de smart thermostaat die goed bij jouw situatie past en voldoet aan al jouw wensen en ook eisen. Ongeacht beoordeling of jaartal. We zetten in deze blog dan ook een aantal vergelijkingen op een rijtje voor wat betreft de beste (draadloze) slimme thermostaat.

Zo hebben we een top 5 samengesteld die draait om de beste slimme thermostaat. We bespreken onder andere de beste smart thermostaat, de smart thermostaat die het beste beoordeeld wordt én de ‘best buy’. Die laatste hoeft niet perse thuis te horen in het rijtje van slimme thermostaat aanbiedingen, maar is wel een relatief goedkope slimme thermostaat met een scherpe prijs kwaliteit verhouding. Ook geven we inzicht in hoe de informatie in deze blog tot stand is gekomen. 

Tot slot, er zijn enkele belangrijke aandachtspunten en overwegingen die we verderop in deze blog nog met je willen doornemen voor aanschaf van een smart thermostaat. Nu eerst door naar de top 5 beste slimme thermostaten!

Inhoudsopgave

Zoals al eerder in deze blog aangekondigd, hebben wij een top 5 beste slimme thermostaat voor je samengesteld. Dit om de zoektocht naar de voor jou meest passende smart thermostaat te vergemakkelijken. En dat is prettig, gezien de uitgebreide keuze die er is. De top 5 tref je hieronder.

1

Google Nest Learning Thermostat

Beste slimme thermostaat

beste_slimme_thermostaat

Eenvoudig en zeer doeltreffend

Kleur: RVS Scherm: LCD met 24 bits kleuren Werkt met Google assistant: Ja Verbinding tussen thermostaat en cv ketel: Draadloos Bediening: Met app of draaisysteem Nederlandstalig: Ja

Deze allerbeste smart thermostaat heeft om te beginnen  een mooi, strak design en een groot en duidelijk scherm. Met de afstandsweergave geeft deze beste slimme thermostaat de tijd of de ingestelde temperatuur vanaf de andere kant van de kamer weer. Hij kan nu ook je boiler aansturen. En hij gebruikt OpenTherm‐technologie, zodat je nog meer energie kunt besparen.

Energie besparen begint met je thermostaat. Je verwarming bepaalt namelijk voor meer dan 60% hoe hoog je energierekening is. De beste slimme thermostaat zou je dus moeten helpen energie te besparen. En dat is precies wat de Nest Thermostat doet. Dat komt mede omdat hij je temperaturen in huis leert kennen gedurende de dag/ dagen en tijdstippen van de week.

De reviews zijn enorm lovend over onder andere het gebruiksgemak, de goede kwaliteit die wordt geleverd en het fraaie design.

Wat we goed vinden:

 • Eenvoudig en doeltreffend voor wat betreft gebruik
 • Via de app kun je jouw thermostaat overal ter wereld bedienen
 • Geschikt voor alle cv- ketels, en stadsverwarming met thermostaat

Wat we minder goed vinden:

 • Werkt niet met een hybride of omkeerbare warmtepomp
2

Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat Zwart – Bedraad

Beste koop slimme thermostaat

beste_koop_slimme_thermostaat

Een slimme en zelflerende thermostaat

Kleur: Zwart Scherm: Touchscreen Werkt met Google assistant: Nee, wel met Apple Homekit Verbinding tussen thermostaat en cv ketel: Bedraad Bediening: Met app of touchscreen Nederlandstalig: Onbekend

Wanneer een smart thermostaat een ‘beste koop’ stempel krijgt, wordt er gekeken naar onder andere de combinatie prijs, kwaliteit en populariteit in een test slimme thermostaat.

Deze beste koop smart thermostaat (bedraad, voor wandmontage) is een slimme thermostaat die je helpt met het besparen van energie. De thermostaat weet namelijk precies wanneer er wel en niet verwarmd moet worden. De thermostaat is eenvoudig te bedienen via het stijlvolle zwarte touchscreen of via de Lyric app op je iOS of Android apparaat.

De kwaliteit alsmede het scherpe prijskaartje maakt deze slimme thermostaat met app zeer terecht de beste koop!

Wat we goed vinden:

 • Geschikt voor alle type cv-ketels en warmtepompen
 • Op afstand bedienbaar via de gratis Honeywell-app op je smartphone of tablet
 • Beschikt over touchscreen en een zeer uitgebreid klokprogramma en geofencing-functie

Wat we minder goed vinden:

 • De installatie is moeilijk. Honeywell adviseert een installateur in te schakelen

Bosch EasyControl slimme thermostaat – zwart (bedraad)

Beste beoordeelde slimme thermostaat

best_beoordeelde_slimme_thermostaat

scoort maar liefst 5 van 5 sterren

Kleur: Zwart Scherm: Touchscreen Werkt met Google assistant: Ja Verbinding tussen thermostaat en cv ketel: Bedraad Bediening: Met app of touchscreen Nederlandstalig: Ja

De smart thermostaat die het beste beoordeeld wordt (aan de hand van review gemiddelden), mag zich de best beoordeelde slimme thermostaat noemen. Dat is op zich geen hogere wiskunde, toch? 

Deze best beoordeelde smart thermostaat  is heel eenvoudig te bedienen via het touchscreen of de gratis app EasyControl voor Android of iOS. Door de Ambient Light functie licht de thermostaat direct op wanneer de temperatuur wordt aangepast. De verschillende kleuren geven diverse functies aan, zoals blauw als de temperatuur via de app wordt verlaagd.

Energie besparen gaat ook heel eenvoudig met de Home/Away functie. Zodra je het huis verlaat (met gekoppelde smartphone) schakelt de cv-ketel automatisch naar de ingestelde ‘Away’-temperatuur. Wanneer je bijna thuis bent, schakelt de cv-ketel weer naar de ‘Home’-temperatuur, zodat je niet in een koud huis thuiskomt. Tevens is je gasverbruik terug te zien in de app.

Deze best beoordeelde smart thermostaat krijgt dan ook een hoge waardering van zijn gebruikers van maarliefst 5 uit 5 sterren. De maximale review score dus.

Wat we goed vinden:

 • Energiezuinig dankzij functies zoals geofencing en bediening op afstand
 • Deze thermostaat werkt eenvoudig samen met cv-ketels met het EMS protocol
 • Je bedient deze thermostaat eenvoudig met Google Assistent, Alexa en via IFTTT

Wat we minder goed vinden:

 • Om deze thermostaat te gebruiken met een reguliere OpenTherm of aan/uit-thermostaat heb je een Bosch EasyControl Adapter nodig, deze is niet meegeleverd.
4

Smart Home slimme Wifi thermostaat

Beste slimme thermostaat onder 120 euro

beste_slimme_thermostaat_onder_120_euro

Werkt Met Google Home, Alexa en Smart Life

Kleur: Zwart Scherm: Touchscreen Werkt met Google assistant: Ja Verbinding tussen thermostaat en cv ketel: Draadloos Bediening: Met app of touchscreen Nederlandstalig: Nee, engels

De ideale kamerthermostaat voor een zachte prijs. Hij is geschikt voor CV ketels met Aan/ Uit regeling en heeft een eenvoudige bediening (let wel; deze is in het engels).

Deze slimme thermostaat heeft wel een standaard 76mm inbouwdoos nodig voor installatie en werkt dus niet op batterijen. Dit is belangrijk om mee te nemen in je overweging om deze slimme thermostaat wel of niet aan te schaffen.

Wat we goed vinden:

 • Eenvoudig in gebruik
 • Past uitstekend in een ‘smart’ huis
 • Zacht geprijsd

Wat we minder goed vinden:

5

tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit – Draadloze variant

Beste slimme thermostaat onder 230 euro

beste_slimme_thermostaat_onder_230_euro

Draadloze topper

Kleur: Wit Scherm: Touchscreen Werkt met Google assistant: Ja Verbinding tussen thermostaat en cv ketel: Draadloos Bediening: Met app of touchscreen Nederlandstalig: Onbekend

Vergeet die lastige CV kabels en bedien deze slimme thermostaat eenvoudig met Google Assistamt, Alexa, Apple Homekit en IFTTT. De perfecte aanvulling in je slimme huis waarmee je ook nog eens eenvoudig bespaart op de stookkosten.

Deze slimme thermostaat is voorzien van veel functies maar wij ondervonden dat je voor geo-fencing (automatische detectie of je thuis bent) en open raam detectie een klein abonnement nodig hebt van €2,99 p/m.

Wat we goed vinden:

 • Door draadloze verbinding met je cv-ketel hoef je geen kabels te trekken
 • Compatibel met Google Assistant, Alexa, Apple Homekit en IFTTT
 • Energiezuinig dankzij functies als geofencing en open raam detectie

Wat we minder goed vinden:

 • Voor sommige functies heb je een abonnement nodig

Waar moet je op letten bij de aanschaf van de beste slimme thermostaat?

Wanneer je op zoek bent naar de voor jou beste slimme thermostaat, dan is het handig dat je antwoord hebt op de vraag; wat is een slimme thermostaat én je helder hebt welke keuzes er zijn. We hopen dat deze blog daartoe al heeft bijgedragen voor je. Dit maakt de zoektocht en de uiteindelijke uitkomst, het vinden van de beste slimme thermostaat, tot een succes. De perfecte smart thermostaat kun jij vervolgens vinden door middel van onderstaande punten van aandacht.

Als eerste, je eigen voorkeuren

Wanneer je op zoek bent naar een smart thermostaat, is het handig om helder te hebben wat je eigen wensen zijn. Wil je een slimme thermostaat kopen, of mag het ook wel een ‘gewone’ thermostaat zijn? En wil je een slimme thermostaat beste koop, ben je op zoek naar slimme thermostaat aanbiedingen, of specifiek op zoek naar bijvoorbeeld een slimme thermostaat die draadloos is, of een slimme thermostaat met app?

En zo zijn nog meer voorkeuren te bedenken die je kunt hebben wanneer je smart thermostaat gaat kopen. Feit is dat het verstandig is om voor aanschaf dus goed na te denken over je specifieke voorkeuren. Want de keuze voor wat betreft slimme thermostaten is groot, en de diversiteit ook. Wat het kiezen zeker niet per se makkelijker maakt. Maar eerder lastiger. Vergeet overigens ook niet te zorgen voor een stabiele en sterk wifi signaal in huis. Dit doe je door de beste wifi versterker, beste wifi router of beste wifi antenne aan te schaffen.

beste_slimme_thermostaat_03

Het gebruiksdoel

Het gebruiksdoel van een smart thermostaat zal over het algemeen zijn, het (helpen) regelen van de warmte, het verwarmen van je huis. En dit op zo’n optimaal mogelijke wijze. Zodat je ook energie en dus geld kunt besparen. Wist jij trouwens dat je ook energie kunt besparen met een duurzame wifi printer?

Maar de vraag blijft natuurlijk wel belangrijk, welk object ga je verwarmen? Is dat een kantoor, of thuis? En wil je graag per ruimte de temperatuur kunnen regelen, of is dat niet nodig? De mogelijkheden hiertoe verschillen per smart thermostaat. Dus het is goed je hierover te laten informeren voor aanschaf.

Compatibiliteit

Misschien wel het allerbelangrijkste punt van aandacht; het is belangrijk dat je jouw smart thermostaat compatibel is met jouw cv ketel. Check dus van tevoren of jouw type cv ketel te koppelen is met de smart thermostaat die jij op het oog hebt. Het kan nog zo’n geweldige slimme thermostaat zijn, wanneer deze niet kan koppelen met je ketel, heb jij daar niet zoveel aan. Een tip hieromtrent, kies op basis van je type cv ketel je beste slimme thermostaat, en niet andersom.
Wanneer je een smart thermostaat met wifi aanschaft, kan een wifi versterker helpen bij het creëren van een stevige, stabiele verbinding.

Opties en mogelijkheden

Een slimme thermostaat vergelijken met nog een paar andere slimme thermostaten is altijd een goed idee. Dit kost even tijd, maar loont wel. Dus ga lekker zitten op de beste bureaustoel en neem hiervoor even de tijd om deze blog en wat overige reviews wellicht te lezen.

De beste slimme thermostaat is voor jou die slimme (wifi) thermostaat die voldoet aan jouw wensen voor wat betreft opties en mogelijkheden. Wil je graag een slimme thermostaat met app? Of de beste smart thermostaat met touchscreen? Een slimme thermostaat aanbieding, of perse een slimme thermostaat met wifi? 

En wil jij één ruimte verwarmen, of meerdere ruimtes, en ook afzonderlijk van elkaar? Een draadloze thermostaat misschien, of hoeft dat niet perse? Het zijn allemaal verschillende opties en mogelijkheden die horen bij de verschillende smart thermostaten die er op de markt zijn.

beste_slimme_thermostaat_04

Met of zonder abonnement

Je kunt een slimme thermostaat zonder abonnement kopen, maar er zijn ook slimme thermostaten met abonnement. Het is goed je hier vooraf over te laten informeren wanneer je een slimme thermostaat wilt kopen. Aan een abonnement zit je namelijk, in ieder geval tijdelijk ‘vast’. Handig om dan te weten wat je ervoor terug krijgt qua service, onderhoud en overige opties.

Prijskaartje

De prijskaartjes die horen bij een beste slimme thermostaat, die verschillen!

De prijzen variëren letterlijk van 100 tot 500 euro +. In dat opzicht kun jij de aanschaf van een smart thermostaat zo duur, en ook zo (relatief) goedkoop mogelijk maak als dat jij zelf wilt.

Uiteraard hangt de prijs van een smart thermostaat samen met een aantal factoren. Vooral ook de verschillende opties en mogelijkheden die een smart thermostaat biedt. Feit is dat hoe meer mogelijkheden en functies, hoe hoger het prijskaartje. 

Hoe je het ook wend of keert, het is voor aanschaf van een smart thermostaat essentieel om een budget vast te stellen. Het kadert je zoektocht in en dit vergemakkelijkt de uiteindelijke keuze.

Hoe wij testen

Jij zoekt de beste slimmer thermostaat. Misschien omdat je vooral energie wilt besparen of juist omdat je graag jouw gehele huis ‘smart’ wilt maken. Of misschien een combinatie van beide. Wat het ook is, een slimme thermostaat zorgt voor gemak en comfort in je huis.

Door goed te onderzoeken wat de wensen zijn komen wij tot een top 5 waarbij er verschil wordt gemaakt in prijs, compatibiliteit en functies.

Natuurlijk kijken we ook naar reviews van gebruikers, zo krijgen we een scherp en helder beeld wat de beste slimme thermostaat kan zijn voor jou.

Veelgestelde vragen over een slimme thermostaat

Wat is de beste smart thermostaat?

De beste smart thermostaat, dat is niet één type model of merk, de beste slimme thermostaat is dan ook een persoonsgebonden keuze. Een goede smart thermostaat is in ieder geval een thermostaat inclusief die opties en mogelijkheden die jij nog meer wenst. Wanneer het gaat om zakelijk gebruik, maar ook bij prive gebruik. Wat de beste smart thermostaat voor jou is, hangt dus ook sterk af van je woon/ werk/ gebruikssituatie.

Waar voldoet een goede slimme thermostaat aan?

Een goede slimme thermostaat is gebruiksvriendelijk, werkt altijd, is duurzaam en doet wat hij moet doen. Zorgt voor warmte (enkel) wanneer nodig en voor energiebesparing.

Welke smart thermostaat moet ik kopen?

De smart thermostaat die jij het beste kunt aanschaffen, is degene die bij jou en je (gebruik)situatie past. Maar in basis adviseren we je beste smart thermostaat te kopen die gebruiksvriendelijk is, duurzaam en natuurlijk zorgt voor hetgeen jij zoekt in een smart thermostaat, het helpen regelen van de (juiste) temperatuur en het controleren van je energiegebruik (en rekening).

 

Hoe kan ik mijn smart thermostaat installeren?

Het installeren hangt af van het soort smart thermostaat (bijvoorbeeld draadloos of niet draadloos). Bij praktisch alle thermostaten zit een handleiding, maar in redelijk wat gevallen is het installeren niet echt eenvoudig en is er een installateur nodig.

 

De beste slimme thermostaat, de eindconclusie

De beste smart thermostaat is uiteraard ook een goede smart thermostaat, deze eigenschappen gaan hand in hand. Bij het uitzoeken van de beste slimme thermostaat zijn er sowieso 3 zaken die handig zijn mee te nemen in je overwegingen, alvorens definitieve aanschaf. We bespreken ze hieronder met je.

Compatibiliteit

Met compatibel wordt heel zwart wit bedoelt dat het ene systeem of toestel goed functioneert met een ander systeem of toestel. Ze probleemloos op elkaar kunnen worden aangesloten en/ of ‘connecten’. Check dus van tevoren of jouw type cv ketel te koppelen is met de smart thermostaat die jij op het oog hebt. Het kan nog zo’n geweldige slimme thermostaat zijn, wanneer deze niet kan koppelen met je ketel, heb jij daar niet zoveel aan. Een tip hieromtrent, kies op basis van je type cv ketel je beste slimme thermostaat, en niet andersom.

Opties en mogelijkheden

Een slimme thermostaat vergelijken met nog een paar andere slimme thermostaten is altijd een goed idee. Dit is ook één van de hoofdredenen van de totstandkoming van deze blog. De beste slimme thermostaat is voor jou die slimme (wifi) thermostaat die voldoet aan jouw wensen voor wat betreft opties en mogelijkheden. Wil je graag een slimme thermostaat met app? Of de beste smart thermostaat met touchscreen? Een slimme thermostaat aanbieding, of perse een slimme thermostaat met wifi? 

En wil jij één ruimte verwarmen, of meerdere ruimtes, en ook afzonderlijk van elkaar? Een draadloze thermostaat misschien, of hoeft dat niet perse? Het zijn allemaal verschillende opties en mogelijkheden die horen bij de verschillende smart thermostaten die er op de markt zijn. De keuze is reuze, maar dat maakt beslissen juist niet altijd makkelijker.

Abonnement, ja of nee?

De voordelen van een slimme thermostaat zijn groot. Het grootste voordeel is waarschijnlijk ook voor jou het besparen van energie door het strakker regelen van jouw verwarming in huis. Je kunt een slimme thermostaat zonder abonnement kopen, maar er zijn ook slimme thermostaten met abonnement. Het is goed je hier vooraf over te laten informeren wanneer je een slimme thermostaat wilt kopen. Aan een abonnement zit je namelijk, in ieder geval tijdelijk ‘vast’. Handig om dan te weten wat je ervoor terug krijgt qua service, onderhoud en overige opties.

Google Nest Learning Thermostat – Slimme thermostaat – RVS

Beste slimme thermostaat
beste_slimme_thermostaat
Google Nest Learning Thermostat – Slimme thermostaat – RVS Beste slimme thermostaat Bekijk op Bol.com

Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat Zwart – Bedraad

Beste koop slimme thermostaat
beste_koop_slimme_thermostaat
Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat Zwart – Bedraad Beste koop slimme thermostaat Bekijk op Bol.com

Bosch EasyControl slimme thermostaat – zwart (bedraad)

Best beoordeelde slimme thermostaat
best_beoordeelde_slimme_thermostaat
Bosch EasyControl slimme thermostaat – zwart (bedraad) Best beoordeelde slimme thermostaat Bekijk op Bol.com

Smart Home slimme Wifi thermostaat

Beste slimme thermostaat onder de 120 euro
beste_slimme_thermostaat_onder_120_euro
Smart Home slimme Wifi thermostaat Beste slimme thermostaat onder de 120 euro Bekijk op Bol.com

tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit – Draadloze variant

Beste slimme thermostaat onder de 230 euro
beste_slimme_thermostaat_onder_230_euro
tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit – Draadloze variant Beste slimme thermostaat onder de 230 euro Bekijk op Bol.com

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!