Beste slimme thermostaat van 2023

Top 5 best geteste slimme thermostaten volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 20 december 2022 @12:01

beste_slimme_thermostaat_01

Jij bent op zoek naar de beste slimme thermostaat? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de slimme thermostaat van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 7 slimme thermostaten uitgebreid getest en vergeleken. Na 3 uur onderzoek is Google Nest Learning als beste slimme thermostaat uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste slimme thermostaten van dit moment. In dit artikel geven onze experts 5 tips voor het kopen van een slimme thermostaat. Wist je bijvoorbeeld dat de beste slimme thermostaat zelf kan leren van jouw aanwezigheid? Lees snel verder…

 

#1 Beste slimme thermostaat
Google Nest Learning Thermostat – Slimme thermostaat – RVS. Zelflerend

Zelflerend

Deze Google thermostaat werkt ook via Open Therm en kan dus heel nauwkeurig de temperatuur regelen. Eenvoudig te koppelen aan elk Smart Home systeem en dus ook bedienen.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€219 bij bol.com
bol.com (€219,00)

Naar de top 5

Top 5 beste slimme thermostaten van dit moment

Hoe komt deze top 5 slimme thermostaten tot stand?

3 uur getest door experts Onze experts hebben 7 slimme thermostaten uitvoerig getest en vergeleken.

7 slimme thermostaten vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 slimme thermostaten worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. Google Nest Learning Thermostat – Slimme thermostaat – RVS

  #1 Beste slimme thermostaat
  Google Nest Learning Thermostat – Slimme thermostaat – RVS. Zelflerend

  Zelflerend

  Deze Google thermostaat werkt ook via Open Therm en kan dus heel nauwkeurig de temperatuur regelen. Eenvoudig te koppelen aan elk Smart Home systeem en dus ook bedienen.

  €219 bij bol.com
  bol.com (€219,00)
 2. 2. Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat Zwart – Bedraad

  #2 Beste koop slimme thermostaat
  Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat Zwart – Bedraad. Goede prijs kwaliteit verhouding

  Goede prijs kwaliteit verhouding

  Een stuk goedkoper dan de Google thermostaat maar met dezelfde functies. Deze thermostaat koppel je eenvoudig aan de bestaande bedrading. Ook de installatie is redelijk eenvoudig.

  €173 bij bol.com
  bol.com (€173,00)
 3. 3. Google Nest Thermostaat Zwart + Nest Mini Speaker (Zwart)

  #3 Beste alles in 1 slimme thermostaat
  Google Nest Thermostaat Zwart + Nest Mini Speaker (Zwart). Totaalpakket

  Totaalpakket

  Een mooie combinatie, een Google thermostaat (V3) en een google mini speaker. De installatie is eenvoudig en na installatie hoef je alleen maar: "Hey Google, zet de temperatuur op 19 graden" te zeggen en je thermostaat doet het werk.

 4. 4. tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit – Bedrade variant

  #4 Beste slimme thermostaat voor radiatoren
  tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit – Bedrade variant. Bedrade variant

  Bedrade variant

  Deze Tado slimme thermostaat is perfect geschikt voor huishoudens met een CV verwarming. Hiervoor zijn namelijk ook slimme regelaars van Tado verkrijgbaar. Zo stuur je heel precies de temperatuur aan.

  €139 bij coolblue.nl
  coolblue.nl (€139,00)
 5. 5. tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit – Draadloze variant

  #5 Beste slimme thermostaat draadloos voor radiatoren
  tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit – Draadloze variant. Draadloze variant

  Draadloze variant

  Kun je geen gebruik meer maken van de bestaande kabel of wil je de thermostaat ergens anders? Dan is deze Tado zeer geschikt. Jij bepaalt waar de thermostaat komt te hangen.

  €174 bij coolblue.nl
  coolblue.nl (€174,00)

Wat is de beste slimme thermostaat?

Met behulp van een slimme thermostaat wordt je huist op de meest efficiënte en juiste temperatuur verwarmt. Misschien vraag jij je af, hoe werkt een slimme thermostaat? Nou, een smart thermostaat is zo te programmeren, dat de verwarming wordt afgestemd op het leefpatroon van jou en/of je gezin. Ook geven we je de top 5 beste smart thermostaat en krijg je antwoord op de vraag, wat is de slimme thermostaat beste koop?

Smart thermostaat aanschaffen, lees hier de informatie die jij nodig hebt!

De smart thermostaat, die slimme thermostaat (met wifi) die jou helpt met het optimaal verwarmen van je huis en welke thermostaat voor jou het beste is, is niet perse de beste slimme thermostaat volgens tweakers, de beste slimme thermostaat consumentenbond of de beste test slimme thermostaat winnaar, de beste slimme thermostaat 2021 of de beste slimme thermostaat 2022.

De smart thermostaat die het beste is, is de smart thermostaat die goed bij jouw situatie past en voldoet aan al jouw wensen en ook eisen. Ongeacht beoordeling of jaartal. We zetten in deze blog dan ook een aantal vergelijkingen op een rijtje voor wat betreft de beste (draadloze) slimme thermostaat.

Zo hebben we een top 5 samengesteld die draait om de beste slimme thermostaat. We bespreken onder andere de beste smart thermostaat, de smart thermostaat die het beste beoordeeld wordt én de ‘best buy’. Die laatste hoeft niet perse thuis te horen in het rijtje van slimme thermostaat aanbiedingen, maar is wel een relatief goedkope slimme thermostaat met een scherpe prijs kwaliteit verhouding. Ook geven we inzicht in hoe de informatie in deze blog tot stand is gekomen. 

Tot slot, er zijn enkele belangrijke aandachtspunten en overwegingen die we verderop in deze blog nog met je willen doornemen voor aanschaf van een smart thermostaat. Nu eerst door naar de top 5 beste slimme thermostaten!

Onze top 5 beste slimme thermostaten nader bekeken

Zoals al eerder in deze blog aangekondigd, hebben wij een top 5 beste slimme thermostaat voor je samengesteld. Dit om de zoektocht naar de voor jou meest passende smart thermostaat te vergemakkelijken. En dat is prettig, gezien de uitgebreide keuze die er is.

Nummer 1:

Deze allerbeste smart thermostaat heeft om te beginnen  een mooi, strak design en een groot en duidelijk scherm. Met de afstandsweergave geeft deze beste slimme thermostaat de tijd of de ingestelde temperatuur vanaf de andere kant van de kamer weer. Hij kan nu ook je boiler aansturen. En hij gebruikt OpenTherm‐technologie, zodat je nog meer energie kunt besparen.

Energie besparen begint met je thermostaat. Je verwarming bepaalt namelijk voor meer dan 60% hoe hoog je energierekening is. De beste slimme thermostaat zou je dus moeten helpen energie te besparen. En dat is precies wat de Nest Thermostat doet. Dat komt mede omdat hij je temperaturen in huis leert kennen gedurende de dag/ dagen en tijdstippen van de week.

De reviews zijn enorm lovend over onder andere het gebruiksgemak, de goede kwaliteit die wordt geleverd en het fraaie design.

Nummer 2:

Wanneer een smart thermostaat een ‘beste koop’ stempel krijgt, wordt er gekeken naar onder andere de combinatie prijs, kwaliteit en populariteit in een test slimme thermostaat.

Deze beste koop smart thermostaat (bedraad, voor wandmontage) is een slimme thermostaat die je helpt met het besparen van energie. De thermostaat weet namelijk precies wanneer er wel en niet verwarmd moet worden. De thermostaat is eenvoudig te bedienen via het stijlvolle zwarte touchscreen of via de Lyric app op je iOS of Android apparaat.

De kwaliteit alsmede het scherpe prijskaartje maakt deze slimme thermostaat met app zeer terecht de beste koop!

Nummer 3:

De smart thermostaat die het beste beoordeeld wordt (aan de hand van review gemiddelden), mag zich de best beoordeelde slimme thermostaat noemen. Dat is op zich geen hogere wiskunde, toch? 

Deze best beoordeelde smart thermostaat  is heel eenvoudig te bedienen via het touchscreen of de gratis app EasyControl voor Android of iOS. Door de Ambient Light functie licht de thermostaat direct op wanneer de temperatuur wordt aangepast. De verschillende kleuren geven diverse functies aan, zoals blauw als de temperatuur via de app wordt verlaagd.

Energie besparen gaat ook heel eenvoudig met de Home/Away functie. Zodra je het huis verlaat (met gekoppelde smartphone) schakelt de cv-ketel automatisch naar de ingestelde ‘Away’-temperatuur. Wanneer je bijna thuis bent, schakelt de cv-ketel weer naar de ‘Home’-temperatuur, zodat je niet in een koud huis thuiskomt. Tevens is je gasverbruik terug te zien in de app.

Deze best beoordeelde smart thermostaat krijgt dan ook een hoge waardering van zijn gebruikers van maarliefst 5 uit 5 sterren. De maximale review score dus.

Nummer 4:

De ideale kamerthermostaat voor een zachte prijs. Hij is geschikt voor CV ketels met Aan/ Uit regeling en heeft een eenvoudige bediening (let wel; deze is in het engels).

Tado is vooral gericht op huishoudens met een standaard radiator verwarming. Hiervoor zijn namelijk speciale radiatorknoppen verkrijgbaar waardoor je heel specifiek elke ruimte kunt verwarmen zoals jij dat wilt. Het gaat hier om de bedrade variant. Deze sluit je dus aan op de plek waar nu de thermostaat hangt.

Nummer 5:

Nog een Tado variant. Maar dan de draadloze slimme thermostaat op Wifi. Is de huidige plek van de thermostaat niet het meest optimaal, bijvoorbeeld door een verbouwing? Geen nood. Net als de Google V3 thermostaat is deze thermostaat te verbinden met de ketel via Wifi. Hiervoor dien je wel een hub te plaatsen bij de ketel. Dit klusje is redelijk eenvoudig zelf uit te voeren maar mocht je dat nu spannend vinden dan is het ook mogelijk om de installatie uit te besteden.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van de beste slimme thermostaat?

Wanneer je op zoek bent naar de voor jou beste slimme thermostaat, dan is het handig dat je antwoord hebt op de vraag; wat is een slimme thermostaat én je helder hebt welke keuzes er zijn. We hopen dat deze blog daartoe al heeft bijgedragen voor je. Dit maakt de zoektocht en de uiteindelijke uitkomst, het vinden van de beste slimme thermostaat, tot een succes. De perfecte smart thermostaat kun jij vervolgens vinden door middel van onderstaande punten van aandacht.

Als eerste, je eigen voorkeuren

Wanneer je op zoek bent naar een smart thermostaat, is het handig om helder te hebben wat je eigen wensen zijn. Wil je een slimme thermostaat kopen, of mag het ook wel een ‘gewone’ thermostaat zijn? En wil je een slimme thermostaat beste koop, ben je op zoek naar slimme thermostaat aanbiedingen, of specifiek op zoek naar bijvoorbeeld een slimme thermostaat die draadloos is, of een slimme thermostaat met app?

En zo zijn nog meer voorkeuren te bedenken die je kunt hebben wanneer je smart thermostaat gaat kopen. Feit is dat het verstandig is om voor aanschaf dus goed na te denken over je specifieke voorkeuren. Want de keuze voor wat betreft slimme thermostaten is groot, en de diversiteit ook. Wat het kiezen zeker niet per se makkelijker maakt. Maar eerder lastiger. Vergeet overigens ook niet te zorgen voor een stabiele en sterk wifi signaal in huis. Dit doe je door de beste wifi versterker, beste wifi router of beste wifi antenne aan te schaffen.

beste_slimme_thermostaat_03

Het gebruiksdoel

Het gebruiksdoel van een smart thermostaat zal over het algemeen zijn, het (helpen) regelen van de warmte, het verwarmen van je huis. En dit op zo’n optimaal mogelijke wijze. Zodat je ook energie en dus geld kunt besparen. Wist jij trouwens dat je ook energie kunt besparen met een duurzame wifi printer?

Maar de vraag blijft natuurlijk wel belangrijk, welk object ga je verwarmen? Is dat een kantoor, of thuis? En wil je graag per ruimte de temperatuur kunnen regelen, of is dat niet nodig? De mogelijkheden hiertoe verschillen per smart thermostaat. Dus het is goed je hierover te laten informeren voor aanschaf.

Compatibiliteit

Misschien wel het allerbelangrijkste punt van aandacht; het is belangrijk dat je jouw smart thermostaat compatibel is met jouw cv ketel. Check dus van tevoren of jouw type cv ketel te koppelen is met de smart thermostaat die jij op het oog hebt. Het kan nog zo’n geweldige slimme thermostaat zijn, wanneer deze niet kan koppelen met je ketel, heb jij daar niet zoveel aan. Een tip hieromtrent, kies op basis van je type cv ketel je beste slimme thermostaat, en niet andersom.
Wanneer je een smart thermostaat met wifi aanschaft, kan een wifi versterker helpen bij het creëren van een stevige, stabiele verbinding.

Opties en mogelijkheden

Een slimme thermostaat vergelijken met nog een paar andere slimme thermostaten is altijd een goed idee. Dit kost even tijd, maar loont wel. Dus ga lekker zitten op de beste bureaustoel en neem hiervoor even de tijd om deze blog en wat overige reviews wellicht te lezen.

De beste slimme thermostaat is voor jou die slimme (wifi) thermostaat die voldoet aan jouw wensen voor wat betreft opties en mogelijkheden. Wil je graag een slimme thermostaat met app? Of de beste smart thermostaat met touchscreen? Een slimme thermostaat aanbieding, of perse een slimme thermostaat met wifi? 

En wil jij één ruimte verwarmen, of meerdere ruimtes, en ook afzonderlijk van elkaar? Een draadloze thermostaat misschien, of hoeft dat niet perse? Het zijn allemaal verschillende opties en mogelijkheden die horen bij de verschillende smart thermostaten die er op de markt zijn.

beste_slimme_thermostaat_04

Met of zonder abonnement

Je kunt een slimme thermostaat zonder abonnement kopen, maar er zijn ook slimme thermostaten met abonnement. Het is goed je hier vooraf over te laten informeren wanneer je een slimme thermostaat wilt kopen. Aan een abonnement zit je namelijk, in ieder geval tijdelijk ‘vast’. Handig om dan te weten wat je ervoor terug krijgt qua service, onderhoud en overige opties.

Prijskaartje

De prijskaartjes die horen bij een beste slimme thermostaat, die verschillen!

De prijzen variëren letterlijk van 100 tot 500 euro +. In dat opzicht kun jij de aanschaf van een smart thermostaat zo duur, en ook zo (relatief) goedkoop mogelijk maak als dat jij zelf wilt.

Uiteraard hangt de prijs van een smart thermostaat samen met een aantal factoren. Vooral ook de verschillende opties en mogelijkheden die een smart thermostaat biedt. Feit is dat hoe meer mogelijkheden en functies, hoe hoger het prijskaartje. 

Hoe je het ook wend of keert, het is voor aanschaf van een smart thermostaat essentieel om een budget vast te stellen. Het kadert je zoektocht in en dit vergemakkelijkt de uiteindelijke keuze.

Hoe wij testen

Jij zoekt de beste slimmer thermostaat. Misschien omdat je vooral energie wilt besparen of juist omdat je graag jouw gehele huis ‘smart’ wilt maken. Of misschien een combinatie van beide. Wat het ook is, een slimme thermostaat zorgt voor gemak en comfort in je huis.

Door goed te onderzoeken wat de wensen zijn komen wij tot een top 5 waarbij er verschil wordt gemaakt in prijs, compatibiliteit en functies.

Natuurlijk kijken we ook naar reviews van gebruikers, zo krijgen we een scherp en helder beeld wat de beste slimme thermostaat kan zijn voor jou.

Veelgestelde vragen over een slimme thermostaat

Wat is de beste smart thermostaat?

De beste smart thermostaat, dat is niet één type model of merk, de beste slimme thermostaat is dan ook een persoonsgebonden keuze. Een goede smart thermostaat is in ieder geval een thermostaat inclusief die opties en mogelijkheden die jij nog meer wenst. Wanneer het gaat om zakelijk gebruik, maar ook bij prive gebruik. Wat de beste smart thermostaat voor jou is, hangt dus ook sterk af van je woon/ werk/ gebruikssituatie.

Waar voldoet een goede slimme thermostaat aan?

Een goede slimme thermostaat is gebruiksvriendelijk, werkt altijd, is duurzaam en doet wat hij moet doen. Zorgt voor warmte (enkel) wanneer nodig en voor energiebesparing.

Welke smart thermostaat moet ik kopen?

De smart thermostaat die jij het beste kunt aanschaffen, is degene die bij jou en je (gebruik)situatie past. Maar in basis adviseren we je beste smart thermostaat te kopen die gebruiksvriendelijk is, duurzaam en natuurlijk zorgt voor hetgeen jij zoekt in een smart thermostaat, het helpen regelen van de (juiste) temperatuur en het controleren van je energiegebruik (en rekening).

 

Hoe kan ik mijn smart thermostaat installeren?

Het installeren hangt af van het soort smart thermostaat (bijvoorbeeld draadloos of niet draadloos). Bij praktisch alle thermostaten zit een handleiding, maar in redelijk wat gevallen is het installeren niet echt eenvoudig en is er een installateur nodig.

 

De beste slimme thermostaat, de eindconclusie

De beste smart thermostaat is uiteraard ook een goede smart thermostaat, deze eigenschappen gaan hand in hand. Bij het uitzoeken van de beste slimme thermostaat zijn er sowieso 3 zaken die handig zijn mee te nemen in je overwegingen, alvorens definitieve aanschaf. We bespreken ze hieronder met je.

Compatibiliteit

Met compatibel wordt heel zwart wit bedoelt dat het ene systeem of toestel goed functioneert met een ander systeem of toestel. Ze probleemloos op elkaar kunnen worden aangesloten en/ of ‘connecten’. Check dus van tevoren of jouw type cv ketel te koppelen is met de smart thermostaat die jij op het oog hebt. Het kan nog zo’n geweldige slimme thermostaat zijn, wanneer deze niet kan koppelen met je ketel, heb jij daar niet zoveel aan. Een tip hieromtrent, kies op basis van je type cv ketel je beste slimme thermostaat, en niet andersom.

Opties en mogelijkheden

Een slimme thermostaat vergelijken met nog een paar andere slimme thermostaten is altijd een goed idee. Dit is ook één van de hoofdredenen van de totstandkoming van deze blog. De beste slimme thermostaat is voor jou die slimme (wifi) thermostaat die voldoet aan jouw wensen voor wat betreft opties en mogelijkheden. Wil je graag een slimme thermostaat met app? Of de beste smart thermostaat met touchscreen? Een slimme thermostaat aanbieding, of perse een slimme thermostaat met wifi? 

En wil jij één ruimte verwarmen, of meerdere ruimtes, en ook afzonderlijk van elkaar? Een draadloze thermostaat misschien, of hoeft dat niet perse? Het zijn allemaal verschillende opties en mogelijkheden die horen bij de verschillende smart thermostaten die er op de markt zijn. De keuze is reuze, maar dat maakt beslissen juist niet altijd makkelijker.

Abonnement, ja of nee?

De voordelen van een slimme thermostaat zijn groot. Het grootste voordeel is waarschijnlijk ook voor jou het besparen van energie door het strakker regelen van jouw verwarming in huis. Je kunt een slimme thermostaat zonder abonnement kopen, maar er zijn ook slimme thermostaten met abonnement. Het is goed je hier vooraf over te laten informeren wanneer je een slimme thermostaat wilt kopen. Aan een abonnement zit je namelijk, in ieder geval tijdelijk ‘vast’. Handig om dan te weten wat je ervoor terug krijgt qua service, onderhoud en overige opties.

Nogmaals onze top 5 beste slimme thermostaten op een rijtje

 1. 1. Google Nest Learning Thermostat – Slimme thermostaat – RVS

  #1 Beste slimme thermostaat
  Google Nest Learning Thermostat – Slimme thermostaat – RVS. Zelflerend

  Zelflerend

  Deze Google thermostaat werkt ook via Open Therm en kan dus heel nauwkeurig de temperatuur regelen. Eenvoudig te koppelen aan elk Smart Home systeem en dus ook bedienen.

  €219 bij bol.com
  bol.com (€219,00)
 2. 2. Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat Zwart – Bedraad

  #2 Beste koop slimme thermostaat
  Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat Zwart – Bedraad. Goede prijs kwaliteit verhouding

  Goede prijs kwaliteit verhouding

  Een stuk goedkoper dan de Google thermostaat maar met dezelfde functies. Deze thermostaat koppel je eenvoudig aan de bestaande bedrading. Ook de installatie is redelijk eenvoudig.

  €173 bij bol.com
  bol.com (€173,00)
 3. 3. Google Nest Thermostaat Zwart + Nest Mini Speaker (Zwart)

  #3 Beste alles in 1 slimme thermostaat
  Google Nest Thermostaat Zwart + Nest Mini Speaker (Zwart). Totaalpakket

  Totaalpakket

  Een mooie combinatie, een Google thermostaat (V3) en een google mini speaker. De installatie is eenvoudig en na installatie hoef je alleen maar: "Hey Google, zet de temperatuur op 19 graden" te zeggen en je thermostaat doet het werk.

 4. 4. tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit – Bedrade variant

  #4 Beste slimme thermostaat voor radiatoren
  tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit – Bedrade variant. Bedrade variant

  Bedrade variant

  Deze Tado slimme thermostaat is perfect geschikt voor huishoudens met een CV verwarming. Hiervoor zijn namelijk ook slimme regelaars van Tado verkrijgbaar. Zo stuur je heel precies de temperatuur aan.

  €139 bij coolblue.nl
  coolblue.nl (€139,00)
 5. 5. tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit – Draadloze variant

  #5 Beste slimme thermostaat draadloos voor radiatoren
  tado° Slimme Thermostaat V3+ Starterskit – Draadloze variant. Draadloze variant

  Draadloze variant

  Kun je geen gebruik meer maken van de bestaande kabel of wil je de thermostaat ergens anders? Dan is deze Tado zeer geschikt. Jij bepaalt waar de thermostaat komt te hangen.

  €174 bij coolblue.nl
  coolblue.nl (€174,00)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

2 mensen beoordeelden dit artikel met een 4.5

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.