Beste soeppan van 2023

Top 5 best geteste soeppannen volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 6 december 2022 @16:24

beste_soeppan_01

Jij bent op zoek naar de beste soeppan? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de soeppan van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 18 soeppannen uitgebreid getest en vergeleken. Na 8 uur onderzoek is de BK soeppan als beste soeppan uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste soeppannen van dit moment. In dit artikel geven onze experts 5 tips voor het kopen van een soeppan. Wist je bijvoorbeeld dat de beste soeppan geschikt is voor alle warmtebronnen? Lees snel verder…

#1 Beste soeppan
BK Soeppan – Ø 26 cm – 11 l – Glazen deksel. Voor alle warmtebronnen

Voor alle warmtebronnen

Het bekende pannenmerk BK komt met een grote soeppan met een inhoud van maar liefst 11 liter. Geschikt voor elk huishouden en zeer solide gebouwd. De glazen deksel is stootvast.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€41,60 bij bol.com
bol.com (€41,60)

Naar de top 5

Top 5 beste soeppannen van dit moment

Hoe komt deze top 5 soeppannen tot stand?

10 uur getest door experts Onze experts hebben 18 soeppannen uitvoerig getest en vergeleken.

18 soeppannen vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 soeppan worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. BK Soeppan – Ø 26 cm – 11 l – Glazen deksel

  #1 Beste soeppan
  BK Soeppan – Ø 26 cm – 11 l – Glazen deksel. Voor alle warmtebronnen

  Voor alle warmtebronnen

  Het bekende pannenmerk BK komt met een grote soeppan met een inhoud van maar liefst 11 liter. Geschikt voor elk huishouden en zeer solide gebouwd. De glazen deksel is stootvast.

  €41,60 bij bol.com
  bol.com (€41,60)
 2. 2. Lite-Body Magnus Soeppan

  #2 Beste koop soeppan
  Lite-Body Magnus Soeppan. In prachtig groen

  In prachtig groen

  Deze soeppan met een inhoud van 8 liter is niet alleen mooi om te zien maar ook erg handig in gebruik. Het emaille laat zich eenvoudig reinigen en voelt stevig aan. Geschikt voor in de vaatwasser.

  €29,95 bij bol.com
  bol.com (€29,95)
 3. 3. Ceruzo RVS Soeppan – 9.5 liter

  #3 Best beoordeelde soeppan
  Ceruzo RVS Soeppan – 9.5 liter. Zeer goede beoordeling

  Zeer goede beoordeling

  De Ceruzo soeppan met een inhoud van 9,5 liter krijgt veel lovende recensies en dat snappen wij. De bouwkwaliteit is erg goed en de pan is ruim genoeg voor grote gezelschappen.

  €34,95 bij bol.com
  bol.com (€34,95)
 4. 4. Renberg- RVS -Soeppan -XXL- 20 liter

  #4 Beste grote soeppan
  Renberg- RVS -Soeppan -XXL- 20 liter. Zeer grote soeppan

  Zeer grote soeppan

  Wat een joekel! Deze soeppan heeft een inhoud van maar liefst 20 liter en is daarmee echt geschikt voor grote groepen. De soeppan werkt op alle warmtebronnen.

 5. 5. Soeppan – Kookpan 24 cm – 4,5 L

  #5 Beste voordelige soeppan
  Soeppan – Kookpan 24 cm – 4,5 L. Voordelige keuze

  Voordelige keuze

  Deze soeppan is niet alleen behoorlijk stevig gebouwd maar ook nog eens voordelig geprijsd. Je krijgt volgens ons veel waar voor je geld. Geschikt voor alle warmtebronnen.

Tips voor het kopen van de beste soeppan

Een soeppan is onmisbaar in elk huishouden. Het is een grote pan waarin het geen probleem is om in één keer veel soep te maken. Maar de beste soeppan is een pan die voor veel meer doeleinden kan worden gebruikt. Zoals voor maaltijden voor een grote groep mensen tijdens speciale gelegenheden. Je kunt er bijvoorbeeld groenten, pasta, rijst, noedels en zelfs een grote hoeveelheid stamppot of mosselen in bereiden. Een soeppan mag dus niet ontbreken in je keukeninventaris. Als je een soeppan wilt kopen is er een groot aanbod. Maar er zijn ook een aantal dingen om rekening mee te houden.

Wat is een soeppan?

Een soeppan is eigenlijk hetzelfde als een gewone pan uit een pannenset. Hij is rond, heeft een deksel en handgrepen en je kunt er allerlei gerechten in bereiden. Het grootste verschil tussen een soeppan en een gewone pan is het formaat. Het meest handig is de hoogte van de pan. Die biedt je de gelegenheid om de ingrediënten om te scheppen of door te roeren zonder dat er wordt geknoeid. Vooral bij stamppotten is dat ideaal. Wie eenmaal een soeppan heeft aangeschaft zal merken dat hij veel vaker wordt gebruikt dan je vooraf had ingeschat.

Belangrijke kenmerken van de beste soeppan

De kenmerkende hoge rand van de beste soeppan is niet het enige handige onderdeel. Ook het deksel is erg belangrijk. Er is keus uit verschillende soorten deksels. Als wordt gekozen voor een RVS deksel heb je een pan die de warmte goed vasthoudt. Een glazen deksel isoleert minder goed, maar daarmee heb je wel de mogelijkheid om in de pan te kijken. Op zo’n grote pan moeten natuurlijke stevige handvatten zitten. Die zitten tegen de bovenrand aan. Daarmee wordt voorkomen dat ze erg heet worden van het vuur onder de pan. Desondanks kunnen die handvatten nog steeds wel tamelijk warm worden.

beste_soeppan_02

Waarom gebruik je een soeppan?

De beste soeppan wordt uiteraard gebruikt om een lekkere soep te maken. Maar hij is ook handig bij allerlei andere kookgelegenheden. Als je hem meeneemt naar een familieweekend kun je er een lekkere stamppot in maken, of een eenpansgerecht in een enorme hoeveelheid. Het leuke is dat je dan gezamenlijk de maaltijd kunt bereiden en ondertussen de onderlinge banden aan kunt halen. Tenslotte is een soeppan ook ideaal voor het bereiden van appelmoes of jam. Het is daarvoor nodig om grote hoeveelheden fruit te koken en dat kan uitstekend in een soeppan.

Waar moet je op letten als je een soeppan koopt?

De beste soeppan is de pan die jij graag wilt hebben en waar je het meeste plezier van hebt. Dat hoeft niet meteen de allerduurste pan te zijn. Overal op internet zijn webwinkels te vinden waar je een goede soeppan kopen kunt voor een redelijke prijs. Maar er zijn wel dingen waar je op kunt letten om zoveel mogelijk aan je soeppan te hebben. Neem vooral niet een pan die kleiner is dan 10 liter of een diameter die kleiner is als 24 centimeter. Dat is dus een formaat pan met een grote inhoud, maar die toch nog goed te hanteren is. Grotere pannen worden soms te zwaar. Maar er zijn meer dingen om rekening te houden bij het kopen van de beste soeppan.

Het materiaal van de beste soeppan

Voor praktisch gebruik is het erg handig om een soeppan te kopen die gemaakt is van roestvrij staal. Dat is minder kwetsbaar als een geëmailleerde pan. Daar kan gemakkelijk een schilfer af worden gestoten als je niet goed oppast. Een ander voordeel van een soeppan van RVS is, dat die gemakkelijk kan worden schoongemaakt. Zelfs aangekoekte voedselresten gaan gemakkelijk los, zowel als de pan met de hand wordt gewassen als in de vaatwasser. De pan van roestvrij staal is daarnaast sterk en niet gevoelig voor krassen.  Hij kan worden gebruikt op elke warmtebron en zelfs in de oven. Een soeppan van roestvrij staal is dus flexibel en multifunctioneel te gebruiken. Hij weegt wel meer dan een soeppan van aluminium.

Het deksel

Bij de beste soeppan van 10 liter is het van belang om te zorgen voor voldoende warmte in de pan. Het deksel speelt daarbij een grote rol. Het zorgt er in eerste instantie voor dat er geen kookvocht uit de soeppan verloren kan gaan, maar ook dat er niet te veel warmte kan ontsnappen. Een glazen deksel wordt soms handiger gevonden, omdat je het deksel dan niet hoeft op te lichten om te zien hoe het kookproces verloopt. Andere koks zweren juist bij een deksel van roestvrij staal, vooral omdat die minder zwaar is dan een glazen deksel.

De vorm van het deksel speelt ook een rol. Bij de meeste soeppannen is het deksel plat. Er zijn echter pannen waarbij vanwege de uitstraling van de pannen is gekozen voor een iets bolle vorm. Als je zo’n deksels optilt om in de pan te kijken zal er veel kookvocht langs de randen naar beneden stromen, dus daar moet je voorzichtig mee zijn. Een nieuwe ontwikkeling is een plat deksel met een kuiltje in het midden. Door het kuiltje zal het kookvocht tijdens het koken in het gerecht stromen. Aan deze deksels blijft minder kookvocht hangen en dat is prettig als je in de pan kijkt.

BqmaA-unsplash-1024x683.jpg" class="" alt="beste_soeppan_03" srcset="https://ubari.nl/wp-content/uploads/2022/12/brooke-lark-JkTvBqmaA-unsplash-1024x683.jpg 1024w, https://ubari.nl/wp-content/uploads/2022/12/brooke-lark-JkTvBqmaA-unsplash-300x200.jpg 300w, https://ubari.nl/wp-content/uploads/2022/12/brooke-lark-JkTvBqmaA-unsplash-768x512.jpg 768w, https://ubari.nl/wp-content/uploads/2022/12/brooke-lark-JkTvBqmaA-unsplash-1536x1024.jpg 1536w, https://ubari.nl/wp-content/uploads/2022/12/brooke-lark-JkTvBqmaA-unsplash-1200x800.jpg 1200w, https://ubari.nl/wp-content/uploads/2022/12/brooke-lark-JkTvBqmaA-unsplash-143x95.jpg 143w, https://ubari.nl/wp-content/uploads/2022/12/brooke-lark-JkTvBqmaA-unsplash-424x282.jpg 424w, https://ubari.nl/wp-content/uploads/2022/12/brooke-lark-JkTvBqmaA-unsplash-220x147.jpg 220w, https://ubari.nl/wp-content/uploads/2022/12/brooke-lark-JkTvBqmaA-unsplash-150x100.jpg 150w, https://ubari.nl/wp-content/uploads/2022/12/brooke-lark-JkTvBqmaA-unsplash-260x173.jpg 260w, https://ubari.nl/wp-content/uploads/2022/12/brooke-lark-JkTvBqmaA-unsplash.jpg 1920w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />

Dikke bodem

Er zijn meerdere redenen waarom de beste soeppan altijd een dikke bodem heeft. Het meest belangrijk is de warmtegeleiding. Om zo’n grote pan te verhitten wordt er vaak gewerkt met een grote vlam of een hoge stand van een inductie kooktoestel. De dikke bodem zorgt ervoor dat de warmte niet op één plaats blijft hangen, maar zich snel verspreidt over de hele bodem en vervolgens over de hele pan. Het voordeel van een dikke bodem is dus, dat het voedsel in de pan bijna niet kan aanbranden.

Een ander voordeel van een dikke bodem is, dat er voor het opwarmen van de beste soeppan minder energie nodig is dan bij een pan met een dunne bodem. Dat effect is des te groter als het deksel goed sluit en als er niet te vaak in de pan wordt gekeken. Als je helemaal zeker wilt zijn dat er geen voedsel aan de bodem aan kan branden kun je voor een soeppan kiezen waarvan de binnenzijde is voorzien van een coating, ofwel een antiaanbaklaag. Een nadeel van zo’n coating is, dat de pan dan niet in de vaatwasser mag worden gedaan. Ook agressieve reinigingsmiddelen of schuursponsjes mogen niet worden gebruikt.

Handvatten

Van groot belang voor de veiligheid van de beste soeppan zijn de handgrepen. Die moeten voldoende stevig zijn om een volle pan soepel van het fornuis te tillen. Ze mogen beslist niet afbreken, want dan kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Bij de wat goedkopere beste soeppan is de handgreep meestal gemaakt van plastic. Dat heeft een goede isolerende werking, waardoor je de pan van het fornuis kunt tillen zonder je vingers te verbranden. Gevoelsmatig is een soeppan met roestvrij stalen handgrepen echter steviger. Ook die handgrepen worden niet erg warm.

Er zitten wel wat bezwaren aan plastic handgrepen. Als de soeppan op het fornuis wordt gezet moet er goed worden opgelet dat de handvatten niet precies boven een gaspit worden geplaatst. Het plastic raakt dan beschadigd en dan ziet de pan er niet meer zo mooi uit. Als een soeppan met plastic handgrepen in de vaatwasser wordt gedaan zal het plastic ook worden aangetast. Vooral de kleur zal dan veranderen. Voor de stevigheid van de handgrepen heeft dat geen gevolgen. Je kunt de pan dus gewoon blijven gebruiken.

Afmetingen

Een soeppan heeft altijd flinke afmetingen, maar er is nog wel de nodige keuzevrijheid over. Er kan geen objectief advies worden gegeven over de inhoud van de beste soeppan. Dat komt doordat het een inschatting is die je zelf moet maken. Iemand die alleen woont zal wellicht geen pan van 10 liter nodig hebben, tenzij je regelmatig voor een grote groep gasten wilt koken. Ook de beschikbare kastruimte is van invloed op je keus. Een grote soeppan neemt erg veel ruimte in. Dat kan een reden zijn om een pan te kiezen van 5 liter. Om grote hoeveelheden te kunnen koken kun je een pan van 5 liter en één van 10 liter kopen en die in elkaar opbergen.

Het is praktisch om altijd een soeppan te kiezen met een hoge rand. Daarvoor zijn een aantal redenen. Ten eerste is het in de beste soeppan met een hoge rand veel gemakkelijker om het voedsel om te scheppen. Vooral bij stamppotten is het erg prettig als je voldoende bewegingsvrijheid hebt om flink te stampen. Een andere reden waarom een hoge rand handig is, is dat het dan vrijwel niet mogelijk is dat je gerecht overkookt. Bij melkproducten of pasta’s kan dat een hoop rommel geven. Bij een soeppan met een hoge rand heb je daar geen last van.

Onderhoud

Waar je ook rekening mee moet houden bij de aanschaf van de beste soeppan is het gemak waarmee de pan kan worden schoongemaakt. Natuurlijk kost het de nodige moeite om zo’n grote pan na een maaltijd schoon te krijgen, vooral als hij niet in de vaatwasser past. Maar bij een soeppan van gietijzer of een pan met een coating moet je extra voorzichtig zijn. Wat onderhoud betreft is een pan van roestvrij staal verreweg het gemakkelijkst. Er zijn echter redenen waarom je misschien toch liever kiest voor een soeppan van een materiaal dat minder gemakkelijk is in het onderhoud, maar dat moet je zelf beslissen.

Van welk materiaal zijn soeppannen gemaakt?

Voor de kwaliteit van de beste soeppan moet je kijken naar het materiaal waarvan de pan is gemaakt. De invloed daarvan op het uiterlijk van de soeppan is behoorlijk groot. Een soeppan van aluminium is erg gevoelig voor stoten. Als de pan vol is en verplaatst wordt is het gemakkelijk om er een deuk in te krijgen. Datzelfde geldt voor het deksel. Als het aluminium deksel van de soeppan op de grond valt is er een grote kans op een beschadiging aan de zijkant. Daardoor zal het deksel niet meer afsluiten, met als gevolg dat de pan niet helemaal optimaal meer kan worden gebruikt.

Soeppan van RVS

De beste soeppan is vaak gemaakt van roestvrij staal of RVS. Deze pannen wegen wel wat meer dan een aluminium soeppan, maar ze zijn niet zo zwaar dat ze lastig te verplaatsen zijn. Roestvrij staal heeft als eigenschap dat het sterk is en niet gevoelig voor krassen. Het kan bovendien gemakkelijk worden schoongemaakt, want aangekoekt vuil kan in een noodgeval met een schuurmiddel worden verwijderd. Het is echter beter om dat met zeep en warm water te doen.

De beste soeppan van gietijzer

Topmerken produceren soms soeppannen van gietijzer. Dat zijn fraai ontworpen modellen, die echter niet altijd even praktisch zijn in het gebruik. Dat komt doordat het gewicht van en gietijzeren soeppan erg hoog is. Als zo’n zware pan met ongeveer 8 liter soep moet worden opgetild is dat behoorlijk zwaar. Een voordeel van een gietijzeren pan is, dat die op elke warmtebron kan worden gebruikt, en hij kan ook in de oven worden gezet. Met het schoonmaken moet je voorzichtig zijn. Het is goed om zo’n pan na het schoonmaken in te vetten met olie.

Op welke kooktoestellen mag een soeppan worden gebruikt?

Een soeppan van de meeste materialen kunnen op elke warmtebron worden gebruikt, zelfs inductie. Alleen soeppannen van aluminium mogen niet op een inductie kookplaat worden gezet. Er zijn echter uitzonderingen, want van sommige aluminium soeppannen is de bodem uitgevoerd van een materiaal dat wel geschikt is voor een inductie kooktoestel. Om alle twijfels een halt toe te roepen is het beste om bij elke beste soeppan die je wellicht wilt kopen te controleren of die op jouw kooktoestel mag worden gebruikt.

Wat is de beste soeppan?

Welke de beste soeppan is moet je helemaal zelf beslissen. Dat hangt grotendeels af van je persoonlijke situatie en van de manier waarop je de pan wilt gebruiken. Factoren waar je naar kunt kijken zijn al eerder in deze blog genoemd. Het is beslist niet altijd nodig om de duurste soeppan aan te schaffen. Er zijn ook middenklassers, die jarenlang uitstekend dienst kunnen doen. Om toch een richtlijn te geven waar je naar moet kijken kun je eerst beslissen wat de minimum grootte van de beste soeppan voor jou is.

Als je alleen woont is 5 tot 10 liter voldoende. Voor een gezin is een soeppan van 10 – 20 liter een mooi formaat. Kijk vervolgens hoe vaak waarmee je de soeppan wilt gebruiken. Bij incidenteel gebruik voor familie of vrienden kies je een iets kleinere soeppan van een middenklasse kwaliteit. Bij veelvuldig gebruik, bijvoorbeeld in de catering, is de beste soeppan een wat duurder model van een topmerk.

Wat kost een soeppan?

De prijs van de beste soeppan varieert enorm. De prijs is uiteraard afhankelijk van de gebruikte materialen, van de inhoud van de soeppan en van de afwerking. Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke soeppan moet je rekening houden met een bedrag van € 25 en € 50. Een soeppan kopen van middenklasse kwaliteit kost tussen € 50 en € 150. Wie echt een design soeppan wil hebben van een topmerk moet rekening houden met een prijs van boven de € 150. Het is echter goed om te letten op aanbiedingen. Zowel online als in supermarkten kun je soms profiteren van acties en aanbiedingen en een soeppan kopen met kortingen tot wel 50 procent.

Veelgestelde vragen over de beste soeppan

Hoe groot is de beste soeppan?

Welke inhoud jouw beste soeppan moet hebben is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Iemand die klein behuisd is en zelden voor een grote groep mensen kookt kan beter een wat kleinere soeppan van 5 liter aanschaffen. Als je een gezin hebt is 10 liter of meer een uitstekende maat. Maak in elk geval niet de fout om een te kleine soeppan te kopen, want daar krijg je spijt van.

Moet ik de beste soeppan kopen van een topmerk?

Een soeppan van een topmerk is een product dat in de meeste gevallen perfect voldoet. Maar het nadeel van een topmerk is, is de hoge aanschafprijs. Voor wie liever geen honderden euro’s wil betalen voor de beste soeppan zijn er ook ruim voldoende mogelijkheden. Je moet je wensen wel goed voor jezelf op een rij zetten. Maar dan kun je best een goede middenklasse soeppan kopen van een minder bekend merk.

Is de beste soeppan wel eens in de aanbieding?

Zoals alle inventaris van de keuken is ook de beste soeppan regelmatig met flinke korting aan te schaffen. Webshops hebben gedurende het hele jaar acties, waarbij tot 30 procent korting wordt gegeven. Tijdens Black Friday, aan het eind van november, zijn de kortingen vaak nog veel groter en kun je heel goedkoop een soeppan kopen. Je kunt ook met spaaracties van supermarkten goedkoop een goede soeppan kopen.

Is een soeppan alleen geschikt voor soep?

Een soeppan kan uiteraard ook worden gebruikt om er allerlei andere gerechten in te bereiden. Vanwege de grootte wordt zo’n grote pan echter een soeppan genoemd. Maar je kunt er ook pasta’s, stamppotten, stoofschotels, chili’s, mosselen en dergelijke in bereiden. Een soeppan is in feite hetzelfde als een gewone pan, alleen veel groter.

Onze top 5 beste soeppannen nogmaals op een rijtje:

 1. 1. BK Soeppan – Ø 26 cm – 11 l – Glazen deksel

  #1 Beste soeppan
  BK Soeppan – Ø 26 cm – 11 l – Glazen deksel. Voor alle warmtebronnen

  Voor alle warmtebronnen

  Het bekende pannenmerk BK komt met een grote soeppan met een inhoud van maar liefst 11 liter. Geschikt voor elk huishouden en zeer solide gebouwd. De glazen deksel is stootvast.

  €41,60 bij bol.com
  bol.com (€41,60)
 2. 2. Lite-Body Magnus Soeppan

  #2 Beste koop soeppan
  Lite-Body Magnus Soeppan. In prachtig groen

  In prachtig groen

  Deze soeppan met een inhoud van 8 liter is niet alleen mooi om te zien maar ook erg handig in gebruik. Het emaille laat zich eenvoudig reinigen en voelt stevig aan. Geschikt voor in de vaatwasser.

  €29,95 bij bol.com
  bol.com (€29,95)
 3. 3. Ceruzo RVS Soeppan – 9.5 liter

  #3 Best beoordeelde soeppan
  Ceruzo RVS Soeppan – 9.5 liter. Zeer goede beoordeling

  Zeer goede beoordeling

  De Ceruzo soeppan met een inhoud van 9,5 liter krijgt veel lovende recensies en dat snappen wij. De bouwkwaliteit is erg goed en de pan is ruim genoeg voor grote gezelschappen.

  €34,95 bij bol.com
  bol.com (€34,95)
 4. 4. Renberg- RVS -Soeppan -XXL- 20 liter

  #4 Beste grote soeppan
  Renberg- RVS -Soeppan -XXL- 20 liter. Zeer grote soeppan

  Zeer grote soeppan

  Wat een joekel! Deze soeppan heeft een inhoud van maar liefst 20 liter en is daarmee echt geschikt voor grote groepen. De soeppan werkt op alle warmtebronnen.

 5. 5. Soeppan – Kookpan 24 cm – 4,5 L

  #5 Beste voordelige soeppan
  Soeppan – Kookpan 24 cm – 4,5 L. Voordelige keuze

  Voordelige keuze

  Deze soeppan is niet alleen behoorlijk stevig gebouwd maar ook nog eens voordelig geprijsd. Je krijgt volgens ons veel waar voor je geld. Geschikt voor alle warmtebronnen.

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

2 mensen beoordeelden dit artikel met een 5.0

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.