Beste houtbrander van 2023

Top 5 best geteste houtbranders volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 13 januari 2023 @12:09

beste houtbrander

Jij bent op zoek naar de beste houtbrander? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de houtbrander van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 15 houtbranders uitgebreid getest en vergeleken. Na 9 uur onderzoek is Houtbrander set 43 delig  als beste houtbrander uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste houtbranders van dit moment. In dit artikel geven onze experts 5 tips voor het kopen van een houtbrander. Wist je bijvoorbeeld dat de beste houtbrander met maar liefst 43 accessoires komt? Lees snel verder…

#1 Beste houtbrander
Houtbrander Set – 43 Delig – Pyrografie. Zeer complete set

Zeer complete set

Voor een schappelijke prijs direct alles voorhanden? Deze houtbrander set is 43 delig, je kunt het zo gek niet bedenken of het zit er bij. Deze houtbrander komt in een handige etui. De hotubrander is eenvoudig in te stellen tussen de 200 en 450 graden Celcius.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€34,99 bij bol.com
bol.com (€34,99)

Naar de top 5

Top 5 beste houtbranders van dit moment

Hoe komt deze top 5 houtbranders tot stand?

9 uur getest door experts Onze experts hebben 15 houtbranders uitvoerig getest en vergeleken.

15 houtbranders vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 houtbranders worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. Houtbrander Set – 43 Delig – Pyrografie

  #1 Beste houtbrander
  Houtbrander Set – 43 Delig – Pyrografie. Zeer complete set

  Zeer complete set

  Voor een schappelijke prijs direct alles voorhanden? Deze houtbrander set is 43 delig, je kunt het zo gek niet bedenken of het zit er bij. Deze houtbrander komt in een handige etui. De hotubrander is eenvoudig in te stellen tussen de 200 en 450 graden Celcius.

  €34,99 bij bol.com
  bol.com (€34,99)
 2. 2. Vues Soldeerbout – Houtbrander- Soldeerstation

  #2 Beste koop houtbrander
  Vues Soldeerbout – Houtbrander- Soldeerstation. Houtbrander en soldeerbout

  Houtbrander en soldeerbout

  Deze houtbrander wordt geleverd in een handige etui en is naast en houtbrander ook een echte soldeerbout. Traploos instelbaar tussen de 200 en 450 graden Celcius. Wordt geleverd met loodvrije tin om te solderen.

 3. 3. Dekko Tools Soldeerbout station – soldeerset 14-delig  

  #3 Best beoordeelde houtbrander
  Dekko Tools Soldeerbout station – soldeerset 14-delig  . Inclusief standaard

  Inclusief standaard

  Deze houtbrander of soldeerbout wordt geleverd met een stevige standaard om nog veiliger te werken. Bepaal eenvoudig de temperatuur, deze kun je traploos instellen en je bent klaar om de mooiste kunstwerken te maken.

  €20,95 bij bol.com
  bol.com (€20,95)
 4. 4. Houtbrander Met Regelbare Temperatuur 

  #4 Meest veelzijdige houtbrander
  Houtbrander Met Regelbare Temperatuur . Ook geschikt voor piepschuim

  Ook geschikt voor piepschuim

  Deze houtbrander set is niet alleen zeer volledig maar ook nog eens scherp geprijsd. Je krijgt een set met 32 opzetstukken geleverd in een handige etui. Deze brander is warm binnen 15 seconden.

 5. 5. Houtbrander Set 71 Delig

  #5 Meest complete houtbrander
  Houtbrander Set 71 Delig. Met hout geleverd

  Met hout geleverd

  Een complete Woodley houtbrander set waarmee je direct kunnen beginnen. Zelfs een aantal houten borden wordt meegeleverd. Met maar liefst 71 accessoires is dit de meest uitgebreide houtbrander set.

  €44,99 bij bol.com
  bol.com (€44,99)

Houtbranden als hobby

Wat is de beste houtbrander? Je hebt een nieuwe hobby gevonden, genaamd houtbranden of ook wel pyrografie genoemd. Dit is het branden van vormen in hout. Dit kunnen letters zijn, maar ook afbeeldingen. Je kan er een boel van je creativiteit in kwijt. Je kan sjablonen gebruiken om vormen te branden, maar ook maak je uit de losse pols de mooiste figuren met je houtbrander. Een houtbrander heeft vaak meerdere brandpunten en ook kan je gebruik maken van stempels. Bovendien is een houtbrander vaak multifunctioneel. Je kan het apparaat bijvoorbeeld ook gebruiken voor het snijden en solderen van andere materialen. Denk hierbij aan kurk, metaal en leer.

Wat is houtbranden?

Plaats hier een paragraaf of meerdere paragrafenDit kan je heel letterlijk nemen. Werken met een houtbrander betekent dat je iets in hout brandt. Het apparaat wordt heel heet. Vaak wel meer dan 500 graden. Door met de houtbrander over het hout te gaan teken je afbeeldingen. Dit kan met of zonder gebruik te maken van een sjabloon. Een veel gebruikte toepassing is het branden van letters en teksten in hout of ander materiaal met een houtbrander set. Door verschillende brandpunten te gebruiken van verschillende diktes kan je hele lichte afbeeldingen branden of juist hele diepe en donkere lijnen. De dikte van je lijnen ligt ook aan de houtsoort die je gebruikt.  

Is houtbranden makkelijk?

Op zich is werken met een houtbrander makkelijk. Je trekt meestal gewoon iets over. Toch is het niet zo simpel als het lijkt. Vaak druk je toch net iets te hard met de punt van je houtbrander in het materiaal. Echt verfijnd werken is een kunst. Je moet veel oefenen en het is ook belangrijk om de beste houtbrander set te kopen die je kan vinden. Verder moet je letten op het soort hout dat je gebruikt. Ook moet je het juist opzetstuk gebruiken in de juiste situatie.

Werken in rust werkt het beste, om afleiding te voorkomen gebruik je de beste noise cancelling koptelefoon of beste draadloze oordopjes. Vergeet je trouwens niet de beste brandmelder te installeren? Wel zo veilig toch?

beste_houtbrander_02

Wat kan er fout gaan bij het gebruik van een houtbrander?

Een hobby is leuk, maar zeker als je er net mee begint kan je nog wel eens fouten maken. Bij houtbranden is dit natuurlijk ook zo. Je moet sowieso goed opletten met een apparaat dat zo ontzettend heet wordt. Een aantal bekende missers volgt hieronder.

Holletjes in het hout

Als je veel te hard op je houtbrander drukt dan krijg je holletjes in het hout dat je aan het bewerken bent. Dit komt vooral voor bij zachtere houtsoorten. Als je eenmaal een holletje hebt gemaakt kan je deze fout nog maar moeilijk verdoezelen. Je zal dan helaas op zoek moeten naar een nieuw stuk hout om in te branden. Je moet er alles aan doen om dit te voorkomen. Je moet de houtbrander dus niet heel strak vasthouden. Zet ook niet teveel druk op het apparaat. Ga zachtjes over het hout heen met je houtbrander. Ga niet te haastig te werk. Neem lekker je tijd en concentreer je op je kunstwerk.

Punt van aandacht

Het brandpunt dat je als opzetstuk op je houtbrander gebruikt is een gevoelig onderdeel. Als je heel veel druk zet tijdens het branden dan bestaat het risico dat je punt krom buigt of in het ergste geval zelfs afbreekt. Een krom gebogen punt is vaak nog bruikbaar. Een afgebroken punt is een andere verhaal. Als de punt is afgebroken kan je de houtbrander niet meer gebruiken. Je zal dan een nieuwe moeten kopen. Dit wil je het liefst voorkomen, dus ga alsjeblieft voorzichtig om met je houtbrander.

Scheve lijnen

Je let even niet of maakt een verkeerde beweging. Voor je het weet schiet je uit met de punt van je houtbrander. Je hebt een lelijke lijn veroorzaakt die niet thuishoort in het patroon dat je wilde tekenen. Hij staat scheef, terwijl je juist een rechte lijn wilde. De oplossing is het schuren van het gedeelte waar je de fout hebt gemaakt. Je krijgt het misschien niet helemaal meer weg. Een echte creatieveling kan zijn fouten gebruiken om een nog bijzonderder eindresultaat te bereiken. Na het schuren ga je dus gewoon weer verder met je houtbrander.

Verschillende brandpunten

Elke lijn vraagt weer om een andere punt. Een houtbrander set bevat meerdere brandpunten. Deze opzet punten dienen allemaal weer een ander doel. Je moet goed weten welke punt je uitkiest voor welk doel. Niet alle punten zijn even nuttig om te gebruiken. Sommige brandpunten zijn juist onmisbaar bij het werken met een houtbrander. De belangrijkste brandpunten zijn deze. Ze staan hier voor je op een rijtje.

beste_houtbrander_03

Fijne punt

Met de fijne punt maak je, zoals de naam al doet vermoeden, mooie fijne lijntjes. De kleinste tekeningetjes maak je met deze punt. Een delicaat bloemetje of de fijne nerven in een blad. Met de fijne brandpunt zijn ze voor jou kinderspel. Voor een beginner is deze punt soms nog wat te hoog gegrepen. Na wat oefening kan je dit opzetstuk op je houtbrander zetten en hem uitproberen op een afgedankt stukje hout. Als je zeker bent van jezelf kan je de punt gaan gebruiken voor een echt kunstwerk.

Stiftpunt

Voor het wat grovere en bredere werk zet je de stiftpunt op je houtbrander. Je kunt hiermee makkelijk wendingen maken op je houten oppervlak. Tevens kun je hem inzetten om punten te branden. Je zet je houtbrander dan recht overeind op een vaste plek. Ook kun je met deze punt gemakkelijk grote stukken branden. Je maakt een groter deel met een paar bewegingen zwart.

Beitelpunt

Deze platte punt werkt heel makkelijk. Je maakt er mooie rechte lijnen mee. Het is een van de meest gebruikte brandpunten van de houtbrander. Je kan er een strak lijnenspel mee ontwerpen. Voor de beginnende pyrograaf is deze punt onmisbaar.

Schaduwpunt

Deze punt is wat moeilijker in gebruik. Als je de houtbrander wat langer gebruikt kun je deze inzetten. Je kan er vormpjes mee stempelen. De nog meer ervaren pyrograaf zal dit brandpunt gebruiken om schaduwen aan te brengen in zijn of haar ontwerp. Je moet dan wel echt heel secuur te werk gaan.

Stempels en figuren

Een erg leuk opzetstuk voor je houtbrander is een stempel. Je hebt verschillende figuren waaruit je kan kiezen. Ze zitten vaak als bij je houtbrander set en anders kun je ze los kopen. Bloemen, sierlijke krullen en bladblaadjes komen vaak voor als stempel voor houtbranders. Je kan hiermee je werk versieren. Je moet de houtbrander recht omhoog houden en de stempel vervolgens een aantal seconden goed op een vaste plek houden. Hierna kan je je resultaat aanschouwen.

Mooi resultaat

Eigenlijk is houtbranden helemaal niet moeilijk. Het is een kwestie van een tekening op een houten ondergrond aanbrengen en deze overtrekken met de houtbrander. Maar om ook echt een mooi resultaat te krijgen, komt er wel iets meer bij kijken. Hieronder volgt een overzicht van waar je op kunt letten bij de aanschaf van een houtbrander.

Waar let je op bij het kopen van een houtbrander?

Als je net begint kan je het beste een pyrografie pen kopen. Deze houtbrander is makkelijk en licht in gebruik. Als je eenmaal gewend bent aan het gebruiken van deze pen kan je al snel uitbreiden naar een houtbrander set. Die komt van pas als je het houtbranden wat meer onder de knie hebt. Je zal uiteraard eerst gewend moeten raken aan het gebruiken van het product. De temperatuur loopt behoorlijk op dus je moet de houtbrander nooit bij de punt vasthouden! Om je hobby optimaal uit te kunnen oefenen moet je op zoek naar de beste houtbrander. Hier volgen de belangrijkste tips op een rijtje. Vijf tips voor het kopen van een houtbrander.

Tip 1: Opzetstukken

Je kunt het beste een houtbrander set kopen met verschillende onderdelen die je als opzetstuk gebruikt. Naast hout, kan je ook vormen tekenen en letters kalligraferen in kurk en leer met een houtbrander. De opzetstukken bestaan meestal uit een aantal brandpunten, stempels, een soldeerpunt, een bewerkingsmesje, een borsteltje en een houder waar je de houtbrander tijdens je werk steeds even in kan laten rusten. Met de verschillende brandpunten op je houtbrander kun je de dikte van de lijn bepalen. Hoe fijner de punt, hoe fijner je tekening is. Je kunt leuke effecten creëren met je houtbrander zet.

Tip 2: Sjablonen voor de mooiste afbeeldingen en letters

Er bestaan kant en klare sjablonen die je kan gebruiken als je aan de slag gaat met je houtbrander. Je kan ze kopen samen met je houtbrander set. Je kan ze ook gratis van internet afhalen en printen. Om het sjabloon op het hout te krijgen heb je carbonpapier nodig. Je legt dit papier op het stuk hout dat je gaat bewerken met je houtbrander. Daarop leg je het sjabloon dat je wilt gebruiken. Met plakband of tape zet je het sjabloon vast. Vervolgens breng je het sjabloon met een potlood aan. Doordat je carbonpapier hebt gebruikt verschijnt je sjabloon op het hout en kan je direct aan het werk met je houtbrander. Kies de juiste punt en maak een prachtige afbeelding.

Tip 3: Bescherming tegen hoge temperaturen

De temperatuur kan wel oplopen tot 500 graden, dus let goed op. Het fijnst in gebruik is een houtbrander waarvan je de temperatuur kan regelen. De beste houtbrander set heeft bescherm stukjes die je op je vingers kan zetten. Je plaatst deze over je vingertoppen zodat je geen warmte voelt. Als je per ongeluk toch het uiteinde van de pen aanraakt zijn je vinger goed beschermd. Ook zit er een soldeerstation bij waar je de houtbrander in kan plaatsen tijdens je bezigheden. Dat is fijn als je even een pauze wilt nemen of tussendoor rustig je werkt wilt bekijken.

Tip 4: Gebruiksgemak

De beste houtbrander ligt goed in je hand. Als een soort pen. Hij moet niet te zwaar zijn, maar ook niet te ligt. De houtbrander moet niet te heet worden tijdens het gebruik. Je moet hem tussendoor makkelijk even weg kunnen zetten. Het kopen van een goede houtbrander set is dus aan te raden. Met de houtbrander alleen ben je er nog niet. De juiste set maakt dat je werk aangenaam wordt en je steeds zin heb om weer iets nieuws te maken met je houtbrander.

Fijne handligging

Je moet de houtbrander altijd licht in je hand houden. Hard vastpakken is niet nodig. Eigenlijk moet je denken aan een pen die je heel zacht over het papier laat glijden. Het is wel belangrijk dat je hem bij het handvat beet houdt. Nooit bij de punt, want dan kan je je lelijk branden. Instinctief zal het even gek voelen, omdat je een potlood of pen toch heel anders vasthoudt. Na een paar keer oefenen met je houtbrander ben je gewend en zal je niet anders meer weten. Een tip is het meebewegen van het materiaal dat je aan het bewerken bent. Door het stuk hout te bewegen kan je je hand de hele tijd in dezelfde positie houden.

Tip 5: Een multifunctionele houtbrander

Naast het branden van hout is het fijn als de houtbrander nog meer functies heeft. Vaak kan je hem ook gebruiken voor het bewerken en snijden van leer. Ook kurk is een materiaal dat uitstekend bewerkt kan worden met een goede houtbrander. Daarnaast is het apparaat vaak ook geschikt als soldeerbout. Niet alle soorten metaal zijn geschikt voor bewerking. Controleer altijd even de handleiding van je houtbrander set, voordat je hem gaat inzetten als soldeerbout.

Veelgestelde vragen over het kopen van een houtbrander

Kan ik beter een set of een losse brander kopen?

Wat is een goede houtbrander? Als beginner kan je het beste met een losse pen starten als houtbrander. Misschien kan je die van iemand lenen, want als je eenmaal verslaafd bent aan het houtbranden is een set toch vele malen handiger. Het is zonde om eerst een losse pen te kopen en dan vervolgens weer geld uit te moeten geven aan een complete houtbrander set. Het is iets dat je in je achterhoofd moet houden bij de aanschaf van een houtbrander.

Wat kost een houtbrander?

De prijzen voor een goede houtbrander lopen uiteen. Een losse pyrografie pen kan je al kopen voor minder dan 20 euro. De prijs voor de meest uitgebreide houtbrander set, inclusief opzetstukken, houders, stempels en beschermstukken kan oplopen tot wel 100 euro. Als echte fanatieke houtbrander wil je dit geld graag uitgeven. Voor jou is alleen de beste houtbrander genoeg.

Welk hout kies je voor een houtbrander?

In principe kan je elke houtsoort gebruiken als je met een houtbrander wilt werken. Uiteraard zijn bepaalde houtsoorten te verkiezen boven andere.

Zacht hout:

Hoe zachter het hout, hoe beter het is om te bewerken met een houtbrander. Je kan in een zachtere houtsoort een diep patroon branden. Let wel op dat je bij deze soort niet te hard drukt op je houtbrander, want dan kan je lelijke zwarte plekken veroorzaken. Voorbeelden van zacht hout zijn: berkenhout, grenen, vuren en triplex.

Onbewerkt hout is het beste. Nog belangrijker dan het soort hout dat je gebruikt is de conditie van het hout. Er moet geen lak op zitten of een andere laag. Het hout moet dus onbewerkt zijn. Als er wel verf of iets dergelijks op zou zitten komen er giftige dampen vrij als je gaat houtbranden. Nog een punt van aandacht is vocht. Het hout moet droog zijn als je het gaat bewerken met je houtbrander. Als je toch met vochtig hout werkt dan zal het enorm gaan roken. Wat nog meer van belang is is dat het hout schoon is en mooi glad. Je moet het hout dus altijd even schoonmaken en eventueel schuren voordat je erin kan gaan tekenen met je houtbrander.

Hardhout

Zacht hout is dus makkelijker te bewerken dan hard hout. Maar dat wil niet zeggen dat je geen hard hout moet kiezen als je je houtbrander set wilt gebruiken. Je brandt geen gaten in hard hout, maar de keerzijde is dat het moeilijker is om diepe lijnen te krijgen. Je zal je patroon dus meerdere keren moeten tekenen met je houtbrander om een mooi resultaat te krijgen. Voor de beste houtbrander is dit geen probleem. Voorbeelden van hardere houtsoorten: olijfhout, eikenhout, mango, bamboe en teak.

Waar kan ik een goede houtbrander kopen?

Je kan een goede houtbrander kopen in de meeste hobbywinkels. Online is er ook een gigantisch aanbod van houtbranders en houtbrander sets. Je hebt ze in alle soorten en maten. Ook de prijzen lopen behoorlijk uiteen. Doe online research en bekijk meerdere websites. Je kan ook meerdere winkels bezoeken en vragen of je de houtbrander even vast mag houden. Bedenk dus goed hoe vaak jij je houtbrander wilt gaan gebruiken en wat dus de beste houtbrander is voor jou persoonlijk.

Nogmaals onze top 5 houtbranders op een rijtje:

 1. 1. Houtbrander Set – 43 Delig – Pyrografie

  #1 Beste houtbrander
  Houtbrander Set – 43 Delig – Pyrografie. Zeer complete set

  Zeer complete set

  Voor een schappelijke prijs direct alles voorhanden? Deze houtbrander set is 43 delig, je kunt het zo gek niet bedenken of het zit er bij. Deze houtbrander komt in een handige etui. De hotubrander is eenvoudig in te stellen tussen de 200 en 450 graden Celcius.

  €34,99 bij bol.com
  bol.com (€34,99)
 2. 2. Vues Soldeerbout – Houtbrander- Soldeerstation

  #2 Beste koop houtbrander
  Vues Soldeerbout – Houtbrander- Soldeerstation. Houtbrander en soldeerbout

  Houtbrander en soldeerbout

  Deze houtbrander wordt geleverd in een handige etui en is naast en houtbrander ook een echte soldeerbout. Traploos instelbaar tussen de 200 en 450 graden Celcius. Wordt geleverd met loodvrije tin om te solderen.

 3. 3. Dekko Tools Soldeerbout station – soldeerset 14-delig  

  #3 Best beoordeelde houtbrander
  Dekko Tools Soldeerbout station – soldeerset 14-delig  . Inclusief standaard

  Inclusief standaard

  Deze houtbrander of soldeerbout wordt geleverd met een stevige standaard om nog veiliger te werken. Bepaal eenvoudig de temperatuur, deze kun je traploos instellen en je bent klaar om de mooiste kunstwerken te maken.

  €20,95 bij bol.com
  bol.com (€20,95)
 4. 4. Houtbrander Met Regelbare Temperatuur 

  #4 Meest veelzijdige houtbrander
  Houtbrander Met Regelbare Temperatuur . Ook geschikt voor piepschuim

  Ook geschikt voor piepschuim

  Deze houtbrander set is niet alleen zeer volledig maar ook nog eens scherp geprijsd. Je krijgt een set met 32 opzetstukken geleverd in een handige etui. Deze brander is warm binnen 15 seconden.

 5. 5. Houtbrander Set 71 Delig

  #5 Meest complete houtbrander
  Houtbrander Set 71 Delig. Met hout geleverd

  Met hout geleverd

  Een complete Woodley houtbrander set waarmee je direct kunnen beginnen. Zelfs een aantal houten borden wordt meegeleverd. Met maar liefst 71 accessoires is dit de meest uitgebreide houtbrander set.

  €44,99 bij bol.com
  bol.com (€44,99)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

4 mensen beoordeelden dit artikel met een 4.8

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.