Beste snelkookpan van 2023

Top 5 best geteste snelkookpannen volgens onze experts

Geschreven door: Jordy Leussink
— Laatste update: 11 januari 2023 @11:33

beste_snelkookpan

Jij bent op zoek naar de beste snelkookpan? Lees dan snel verder. Binnen 1 minuut vind jij namelijk de snelkookpan van de beste kwaliteit voor de beste prijs. Onze experts hebben maar liefst 13 snelkookpannen uitgebreid getest en vergeleken. Na 7 uur onderzoek is Tefal Secure5 Neo als beste snelkookpan uit de test gekomen. Klik hier voor de top 5 beste snelkookpannen van dit moment. In dit artikel geven onze experts 8 tips voor het kopen van een snelkookpan. Wist je bijvoorbeeld dat de beste snelkookpan jouw maaltijden maar liefst 2x zo snel bereidt? Lees snel verder…

#1 Beste snelkookpan
Tefal Secure5 NEO Snelkookpan – 6 liter. De klasse van Tefal

De klasse van Tefal

Een ruime snelkookpan met een bijzonder stevig handvat. Deze snelkookpan is voorzien van 5 beveiligingen voor zeer veilig werken. Je kookt maar liefst tot 50% sneller met deze snelkookpan.

Ubari vergelijkt dagelijks prijzen.
Laagste prijs vandaag:

€72 bij coolblue.nl
coolblue.nl (€72,00)

Naar de top 5

Top 5 beste snelkookpannen van dit moment

Hoe komt deze top 5snelkookpannen tot stand?

7 uur getest door experts Onze experts hebben 13 snelkookpannen uitvoerig getest en vergeleken.

13 snelkookpannen vergeleken Beoordeling op basis van prijs, kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers.

Onafhankelijk onderzoek Onze experts vergelijken onafhankelijk alle merken en webshops.

Altijd de laagste prijs De producten in deze top 5 snelkookpannen worden dagelijks gecontroleerd op de laagste prijs.

 1. 1. Tefal Secure5 NEO Snelkookpan – 6 liter

  #1 Beste snelkookpan
  Tefal Secure5 NEO Snelkookpan – 6 liter. De klasse van Tefal

  De klasse van Tefal

  Een ruime snelkookpan met een bijzonder stevig handvat. Deze snelkookpan is voorzien van 5 beveiligingen voor zeer veilig werken. Je kookt maar liefst tot 50% sneller met deze snelkookpan.

  €72 bij coolblue.nl
  coolblue.nl (€72,00)
 2. 2. WMF Perfect Snelkookpan – Ø 22 cm – 3L

  #2 Meest professionele snelkookpan
  WMF Perfect Snelkookpan – Ø 22 cm – 3L. Meest professionele snelkookpan

  Meest professionele snelkookpan

  Deze WMF snelkookpan is echt van uitmuntende kwaliteit. Met 3 liter inhoud niet de grootste maar groot genoeg voor het bereiden van maaltijden tot 6 personen.

 3. 3. Fissler – Snelkookpan VitaQuick 6L 22cm

  #3 Best beoordeelde snelkookpan
  Fissler – Snelkookpan VitaQuick 6L 22cm. Zeer goed beoordeeld

  Zeer goed beoordeeld

  De duurste snelkookpan maar van zeer goede kwaliteit en met 6 liter inhoud ook zeer groot. De kunststof handgreep is zeer stevig. Deze snelkookpan is geschikt voor alle warmtebronnen.

  €229 bij blokker.nl
  blokker.nl (€229,00)
 4. 4. Royalty Line snelkookpan – 6 Liter

  #4 Goed alternatief snelkookpan
  Royalty Line snelkookpan – 6 Liter. Met twee handvatten

  Met twee handvatten

  Weinig plek op de warmtebron? Dan is deze snelkookpan bijzonder handig dankzij het ontbreken van de steel. De handvatten zijn erg stevig en ook de deksel is erg goed af te sluiten.

  €62 bij bol.com
  bol.com (€62,00)
 5. 5. Royal Swiss 8 liter Snelkookpan Pressure Cooker Alluminium

  #5 Grootste snelkookpan
  Royal Swiss 8 liter Snelkookpan Pressure Cooker Alluminium. Zeer ruime snelkookpan

  Zeer ruime snelkookpan

  Wil je grote hoeveelheden voedsel snel bereiden maar niet teveel betalen? Dan is deze Royal Swiss snelkookpan perfect. Met een inhoud van 8 liter zeer ruim en ook de bouwkwaliteit is erg goed.

  €37,95 bij bol.com
  bol.com (€37,95)

8 tips voor het kopen van de beste snelkookpan

Je hebt weinig tijd om te koken, maar je wilt toch gezond eten. Elke dag naar de snackbar of eten bestellen is echt niet goed voor je lijn. Je wilt daarom een snelkookpan kopen. Daarin kan je snel en eenvoudig gezonde maaltijden klaarmaken. Hoe kies je echter voor de beste snelkookpan?

Hoe werkt een snelkookpan?

Voordat je overgaat tot het aanschaffen van een snelkookpan wil je natuurlijk eerst weten hoe zo’n pan werkt. Een hogedrukpan of snelkookpan is een pan waarmee je door gebruik van hoge druk heel snel maaltijden kunt maken. Door middel van de zeer hoge druk kookt het water in je pan bij een hogere temperatuur dan in een standaard pan. Het maken van een lekkere maaltijd gaat dus vele malen sneller. Je kan de kooktijd tot meer dan de helft van de normale tijd die voor een gerecht staat inkorten. Soms bespaar je wel een paar uur.

Stap voor stap koken met hoge druk

Het principe van de snelkookpan is niet moeilijk. Net als bij een gewone pan doe je water in de pan en voeg je vervolgens de juiste ingrediënten toe. Als alles in de pan zit doe je de deksel erop en sluit je die goed af. Met de drukmeter stel je de juiste druk in. Je zet je warmtebron aan, bijvoorbeeld gas of inductie, en de druk zal gaan oplopen. De druk loopt op tot de juiste instelling. Per gerecht zal de tijd die je nodig hebt verschillen, maar na afloop moet je via het ventiel dat op de pan zit de druk weer langzaam van de snelkookpan afhalen. Als de druk helemaal weg is open je voorzichtig de pan. Je heerlijke maaltijd is nu klaar om opgediend te worden.

beste_snelkookpan_02

Waarom gebruik je een snelkookpan?

Als je weinig tijd hebt om te koken is een snelkookpan echt iets voor jou. Een ander voordeel is dat de smaken van je ingrediënten optimaal tot hun recht komen in een snelkookpan. Vlees en vis zijn snel gaar. Groenten kun je door middel van een stoommandje in de snelkookpan gaar stomen met behoud van vitamines. Suddervlees of Indonesische rendang moeten vaak uren op het vuur staan. Met de beste snelkookpan maak je dit vlees algauw in een half uur klaar. Tel uit je winst!

Milieubewust koken

Ook stamppotten of bepaalde pastagerechten kun je makkelijk en snel in een snelkookpan bereiden. Of wat dacht je van rijst of een lekkere soep. Een bijkomend voordeel van de snellere bereidingstijd is dat je er bovendien energie mee bespaart. Dit is goedkoper en beter voor het milieu. Je hoeft je fornuis veel korter aan te zetten om hetzelfde resultaat te bereiken. Dit scheelt een hoop gas of elektriciteit, afhankelijk van de manier waarop je kookt. Een win-win situatie dus.

Maak de heerlijkste gerechten

De beste snelkookpan is een veelzijdige pan. Je kan er dan ook veel verschillende soorten eten in bereiden. Soep is heerlijk uit de snelkookpan. Bij kippensoep vallen de stukjes kip bijna uit elkaar doordat de hoge druk ze zo zacht heeft gemaakt. De smaken van de kruiden en groenten die je gebruikt hebt komen optimaal tot hun recht. Ook suddervlees is heerlijk uit deze pan. Verder kan je in een snelkookpan uitstekend rijst en aardappels koken. De rijst wordt lekker luchtig. Groenten als broccoli of sperziebonen kun je uitstekend stomen in de beste snelkookpan. De vitamines en de bite van de groente blijven dan optimaal behouden.

Een alternatief voor de snelkookpan

In plaats van een snelkookpan kan je ook een slowcooker kopen. Dit apparaat doet precies het tegenovergestelde als de snelkookpan. Eten wordt juist heel langzaam in deze cooker bereid. Op een zeer lage stand is het apparaat urenlang bezig met het garen van je gerecht. Het voordeel is dat je in de ochtend de ingrediënten in de slowcooker doet en als je ’s avonds uit je werk komt is het eten klaar. Vitamines en smaak blijven net als in de snelkookpan het beste behouden. Toch moet je er ook maar net tijd voor hebben om in de ochtend al aan je diner te moeten denken. Voor de snelle koker met haast is een snelkookpan een veel betere optie.  

beste_snelkookpan_03

8 tips op een rij voor de beste snelkookpan

Bij het kopen van een snelkookpan moet je een aantal zaken in je achterhoofd houden. Je denkt natuurlijk aan prijs en kwaliteit, maar ook andere dingen spelen een rol. De acht belangrijkste tips staan hier voor je op een rij.

Tip 1: Kies de juiste maat

Net als gewone pannen worden snelkookpannen verkocht in allerlei soorten en maten. Hoe vaak kook je, hoeveel personen zijn er in je huishouden en zijn dat grote eters? Dit zal allemaal meewegen bij de aanschaf van je pan. Als je een gezin met vijf kinderen hebt zal je al snel een grote snelkookpan kopen. Snelkookpannen zijn er al vanaf een inhoud van rond de 1 liter. De grootste pan loopt op tot wel 8 liter. Je kan ook kiezen voor een grotere inhoud als je meteen voor meerdere dagen wilt koken. Test een keer een snelkookpan uit als je de kans krijgt.

Tip 2: Let op de drukmeter van je snelkookpan

De beste snelkookpan is hermetisch afgesloten tijdens het koken en kan daardoor die hoge druk en hoge temperatuur bereiken. Om de druk er weer af te halen nadat het kookproces is voltooid is een goede drukmeter van groot belang. Ten eerste laat deze meter zien of de druk al bereikt is. Door middel van een wijzer of een kleur zie je meestal of dit het geval is. Tussendoor kan je wat stoom laten ontsnappen via het ventiel van de pan. Na afloop van het kookproces kan je via de drukmeter langzaam en gecontroleerd de druk weer van de snelkookpan afhalen.

Tip 3: Veiligheid gaat voor alles

Een snelkookpan kan vanwege de hoge druk een gevaarlijke pan vormen in de keuken. Kom nooit zomaar aan de pan tijdens het kookproces. Probeer ook nooit de deksel van de pan te halen als deze nog onder druk staat. In het ergste geval kan de pan ontploffen. De beste snelkookpannen die tegenwoordig worden gemaakt zijn gelukkig erg veilig. De drukmeter zorgt voor een goede indicatie van de druk. Daarnaast moet er een goed beveiligingssysteem zijn.

Een goed ventiel is essentieel

De pan maakt bijvoorbeeld een fluitend geluid als er teveel druk ontstaat. Je kan dan handmatig wat stoom laten ontsnappen. Ook is het van groot belang dat de sluiting van het ventiel veilig is. De hete lucht die uit dit ventiel komt is gloeiend heet en kan leiden tot brandblaren. De nieuwste snelkookpannen hebben altijd een goed ingebouwd veiligheidssysteem. Het ventiel is een los onderdeel en kan dus ook vervangen worden als het na een tijd niet meer goed werkt. Soms valt de vervanging van het ventiel zelfs nog onder garantie. Ook kan je altijd zelf een nieuw ventiel kopen, zodat je snelkookpan weer werkt als de beste.  

Tip 4: Kies voor gas of inductie

Bij de aankoop van je snelkookpan moet je uiteraard wel weten of deze pan geschikt is voor jouw kookplaat. Kook je op gas, elektrisch of toch op inductie? De pan die je koopt zal moeten passen bij het fornuis dat jij gebruikt. Gelukkig is er voor iedere manier van koken wel een goede snelkookpan te vinden. Vaak zijn de pannen zelfs geschikt voor meerdere fornuizen. Je kan ook kiezen voor een elektrische snelkookpan. Je fornuis doet er dan niet toe. Deze versie heeft het voordeel dat je geen gas hoeft te gebruiken.

Tip 5: Kies een lichte snelkookpan

Vroeger waren snelkookpannen logge voorwerpen die je stevig moest vasthouden vanwege hun gewicht. De nieuwere modellen zijn veel lichter en handzamer. Het zal je kookplezier vergroten als je niet met een zware pan hoeft te sjouwen. Kies dus voor een lichte, maar stevige snelkookpan. De pan moet ondanks het lichte gewicht, wel zijn taak goed kunnen doen. Let op de vormgeving van de pan en de manier waarop de deksel aansluit op de bovenkant van de pan. De deksel moet uiteraard ook niet te zwaar zijn en een goed handvat hebben om vast te houden. Nadat het kookproces is voltooid moet je deze deksel veilig op kunnen tillen. Een stevige snelkookpan is daarom de beste keuze. 

Tip 6: Roestvrijstaal is het beste materiaal

Snelkookpannen zijn bijna altijd gemaakt van roestvrijstaal. Dit is het beste materiaal voor zo’n pan. Het is duurzaam en stevig. Ook de bodem moet stevig en dik zijn. Hierdoor wordt het voedsel optimaal verwarmd en goed gegaard. Nog een voordeel van roestvrij staal is dat het makkelijk schoon te maken is. De pan kan daardoor meestal ook in de vaatwasser. Dit scheelt een hoop gedoe met afwasborstels en sop. Je wilt ten slotte snel koken met je snelkookpan. Snel schoonmaken is dan een bijkomend pluspunt. 

Tip 7: Kies de juiste accessoires

Een snelkookpan is zeer veelzijdig en zal nog veelzijdiger worden in gebruik als je de juiste accessoires voor deze pan koopt. Vaak wordt de pan als met een aantal handige onderdelen geleverd. De deksel van de pan bevat een ring gemaakt van rubber. Deze zorgt ervoor dat de deksel optimaal wordt afgesloten tijdens het kookproces. Verder bevat de pan een ventiel met ingebouwde beveiliging. Je kan een losse handgreep aanschaffen die je naar wens aan de pan kan vastklikken.

Stomen en bakken

De handigste accessoires voor de snelkookpan zijn een onderzetter, een stoommandje en een bakblik of springvorm. De onderzetter kan je in de pan plaatsen en daarop groenten stomen of zelfs eieren koken. Het stoommandje heeft dezelfde functie en kan handiger zijn omdat er meer groenten in geplaatst kunnen worden. De beste snelkookpan is zelfs geschikt voor het bakken van cake als je gebruikt maakt van een rond bakblik dat in de pan past. Dit blik moet gemaakt zijn van roestvrij staal of aluminium en de juiste diameter hebben. Zo maak je in een handomdraai van je snelkookpan een mini stoomoven.

Tip 8: Laat de bodem van je snelkookpan niet aanbranden

Een nadeel van de snelkookpan is het feit dat je er tijdens het koken niet in kan. Zelfs de beste pan blijft dicht en je hebt dus geen zicht op je eten. Als je te weinig vocht hebt gebruikt bestaat het risico dat je eten aanbrand. Ook moet je er in de beginfase van het kookproces voor zorgen dat je eten niet aan de bodem vastgekoekt raakt. Je moet het voedsel soms nog even aanbraden voordat je de druk erop zet. Voeg dan extra vocht toe en schraap het eten van de bodem van de snelkookpan voordat je de deksel afsluit. De bodem van de pan moet dus stevig zijn en niet al te warm worden.

Gebruik een stoommandje

Het stoommandje dat bij de snelkookpan wordt geleverd, of dat je zelf kan kopen, kan ook uitkomst bieden. Het zorgt ervoor dat het voedsel de bodem van de snelkookpan niet direct aanraakt. Je plaatst je eten in het mandje en de waterlaag eronder zal verhit worden. Het water wordt omgezet in stoom en deze stijgt op. Zo wordt het voedsel onder hoge druk gestoomd en blijven de vitamines perfect behouden. Je kan stoommandjes van metaal kopen, maar ook siliconen versies zijn heel geschikt. Na afloop stop je ze eenvoudig in de vaatwasser en zijn ze zo weer schoon.

Vijf veelgestelde vragen over de aanschaf van de beste snelkookpan

Zit er garantie op je snelkookpan?

De beste snelkookpan is er een die lang meegaat. Je wilt hem jarenlang kunnen inzetten in je keuken voor het bereiden van snelle en lekkere maaltijden. Hoe weet je of de pan lang zijn kwaliteit zal behouden? Dit kan je het beste afmeten aan de garantieperiode. Een goede snelkookpan van een goed merk komt vaak met een bijgeleverde garantie van soms wel meer dan tien jaar. Kijk altijd goed of de garantie geldt voor de gehele pan en dus niet alleen voor de aparte onderdelen zoals de handgrepen of de deksel. Het liefst kies je voor een pan met een garantie die geldt voor alle onderdelen.

Is je snelkookpan veilig?

De veiligheid van een snelkookpan is een zeer belangrijk punt. De pan kan een gevaar vormen en zelfs ontploffen als hij van een slechte kwaliteit is. Door de zeer hoge druk kan de deksel een gevaarlijk projectiel vormen. Ook de hete stoom die vrijkomt kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Gelukkig is de nieuwe generatie snelkookpannen van het beste niveau. Ze moeten voldoen aan verschillende veiligheidseisen met een ingebouwde drukmeter en ventiel. Ze ondergaan regelmatig een test. Zo wordt de veiligheid van de consument gegarandeerd. 

Nog een punt van aandacht is de handgreep van de deksel van de pan. De snelkookpan wordt natuurlijk erg heet. Het is dan ook essentieel dat de handgreep niet ook heel heet wordt tijdens het kookproces. Je moet de handgreep zonder problemen kunnen vasthouden en zo de deksel veilig kunnen openen. Het handvat moet ook comfortabel aanvoelen en gemaakt zijn van duurzaam materiaal.

Wat is een goede snelkookpan?

Het beste kan je een snelkookpan kopen die gemaakt is van stevig, maar niet al te zwaar materiaal. Roestvrijstaal is de beste keuze als het op materiaal aankomt. Verder moet de pan een goed ingebouwd veiligheidssysteem hebben met een drukmeter en ventiel voor de afvoer van stoom. De handgreep moet niet warm worden tijdens het kookproces en bovendien comfortabel aanvoelen. Ook moet je de juiste keuze maken voor de inhoud van de pan. Dit zal afhankelijk zijn van de grootte van je huishouden. Denk ten slotte na over de manier waarop je kookt. De snelkookpan zal geschikt moeten zijn voor jouw type fornuis. Nog een laatste tip: check de garantieperiode van je pan

Wat kost een snelkookpan?

Waar je ook rekening mee zal moeten houden als je een snelkookpan aanschaft is natuurlijk je budget. Wat kan je en wil je besteden aan deze pan? Er zijn al snelkookpannen op de markt van rond de 30 euro, maar de prijs kan ook zomaar oplopen tot bijna 500 euro. Dit ligt natuurlijk aan het gebruikte materiaal, het merk en de duurzaamheid. Een snelkookpan kan een hele investering zijn, maar je doet er als het goed is ook jarenlang mee. Het zal echt een toevoeging zijn aan je keuken en je gezin zal zeker genieten van de beste maaltijden. Kies dus niet te gemakkelijk voor een goedkope snelkookpan, maar ga voor kwaliteit en duurzaamheid.

 

 

Waar koop je de beste snelkookpan?

Je koop deze veelzijdige pan in speciale kookwinkels, waar je ook terecht kan voor allerlei andere kook- en bakspullen. Het voordeel is dat je de snelkookpan even vast kan houden en van alle kanten kan bekijken. Je kan in de winkel meerdere pannen naast elkaar zien en onderwerpen aan een test. Ook online kan je je hart ophalen. Diverse webwinkels verkopen een uitgebreid assortiment aan snelkookpannen. Met een paar muisklikken vergelijk je snel de prijzen, materialen en functies. Ook op deze manier kom je tot een keuze voor jouw ideale snelkookpan. 

 

Nogmaals de beste snelkookpannen op een rijtje:

 1. 1. Tefal Secure5 NEO Snelkookpan – 6 liter

  #1 Beste snelkookpan
  Tefal Secure5 NEO Snelkookpan – 6 liter. De klasse van Tefal

  De klasse van Tefal

  Een ruime snelkookpan met een bijzonder stevig handvat. Deze snelkookpan is voorzien van 5 beveiligingen voor zeer veilig werken. Je kookt maar liefst tot 50% sneller met deze snelkookpan.

  €72 bij coolblue.nl
  coolblue.nl (€72,00)
 2. 2. WMF Perfect Snelkookpan – Ø 22 cm – 3L

  #2 Meest professionele snelkookpan
  WMF Perfect Snelkookpan – Ø 22 cm – 3L. Meest professionele snelkookpan

  Meest professionele snelkookpan

  Deze WMF snelkookpan is echt van uitmuntende kwaliteit. Met 3 liter inhoud niet de grootste maar groot genoeg voor het bereiden van maaltijden tot 6 personen.

 3. 3. Fissler – Snelkookpan VitaQuick 6L 22cm

  #3 Best beoordeelde snelkookpan
  Fissler – Snelkookpan VitaQuick 6L 22cm. Zeer goed beoordeeld

  Zeer goed beoordeeld

  De duurste snelkookpan maar van zeer goede kwaliteit en met 6 liter inhoud ook zeer groot. De kunststof handgreep is zeer stevig. Deze snelkookpan is geschikt voor alle warmtebronnen.

  €229 bij blokker.nl
  blokker.nl (€229,00)
 4. 4. Royalty Line snelkookpan – 6 Liter

  #4 Goed alternatief snelkookpan
  Royalty Line snelkookpan – 6 Liter. Met twee handvatten

  Met twee handvatten

  Weinig plek op de warmtebron? Dan is deze snelkookpan bijzonder handig dankzij het ontbreken van de steel. De handvatten zijn erg stevig en ook de deksel is erg goed af te sluiten.

  €62 bij bol.com
  bol.com (€62,00)
 5. 5. Royal Swiss 8 liter Snelkookpan Pressure Cooker Alluminium

  #5 Grootste snelkookpan
  Royal Swiss 8 liter Snelkookpan Pressure Cooker Alluminium. Zeer ruime snelkookpan

  Zeer ruime snelkookpan

  Wil je grote hoeveelheden voedsel snel bereiden maar niet teveel betalen? Dan is deze Royal Swiss snelkookpan perfect. Met een inhoud van 8 liter zeer ruim en ook de bouwkwaliteit is erg goed.

  €37,95 bij bol.com
  bol.com (€37,95)

Met hoeveel punten zou jij dit artikel waarderen?

Door dit even door te geven weten wij of er iets is wat te verbeteren is óf dat we een feestje kunnen vieren met je 5 sterren 🙂

Bedankt voor je stem!

Iemand beoordeelde dit artikel met een 5.0

Als hoofdredacteur publiceer ik dagelijks de bevindingen van ons team van experts in de vorm van uitgebreide koopgidsen die jou helpen bij het maken van keuzes. Mijn doel is om er voor te zorgen dat jij tijd en geld kunt besparen in jouw zoektocht naar het beste product.